StoryEditorOCM
Dalmacijaosporio račune

Nakon gubitka spora zbog 'Bobisovog' prostora na rivi, Gradu stigao novi 'udarac': uporni otočanin pobijedio komunalce jer su mu preskupo naplaćivali odvoz smeća

12. veljače 2019. - 18:18
Hvarski komunalci su tek lani svoj cjenik uskladili sa zakonom

U gradu podno Španjole bura se još nije ni stišala u svezi s viješću da je Grad nepravomoćno izgubio spor vezanom za nekadašnji "Bobisov" poslovni prostor na rivi, što bi porezni obveznicima mogli platiti više od milijun kuna, a već je na adresu hvarske komunalne tvrtke stigli slična po njih nepovoljna presuda.

Tvrtka "Komunalno Hvar" u parničnom postupku protiv Sonje Knezović iz Splita, koju je zastupao njezin sin Tonči Knezović iz Hvara, ako presuda Općinskog suda u Splitu postane pravomoćna, neće moći ovršiti potraživanje u iznosu od 3936 kuna na ime glavnog duga za odvoženje komunalnog otpada, s pripadajućom kamatom, niti ostvariti naknadu sudskog troška u iznosu od 2487 kuna.

S druge strane, lokalno poduzeće mora tuženici naknaditi taj trošak u iznosu od 540 kuna, s kamatom koja teče od dana donošenja presude, pa do isplate po stopi od 6,82 posto godišnje.

Razlog tome je što "Komunalno" nije poštovalo Zakon o održivom gospodarenju otpadom iz 2013. godine, prema kojem se odvoženje otpada trebalo naplaćivati razmjerno količini predatog otpada i broju pražnjenja spremnika u pojedinom obračunskom razdoblju.

Suprotno tome, ono je građanima tu uslugu naplaćivalo sukladno Cjeniku sakupljanja i zbrinjavanja komunalnog otpada i odvodnje za područje grada Hvara iz 2014. godine, i to u fiksnom dijelu 12 kuna (bez PDV-a) i varijabilno 0,29 kuna za potrošenu litru vode (bez PDV-a).

Zbog toga su brojni građani ignorirali dobivene račune, pa su završili pod ovrhama, a sudovi su u pravilu odbijali njihove prigovore.

Međutim, Knezović je bio uporan i osporio račune koji su njegovoj majci stizali od siječnja do prosinca 2016. godine, a uz to je sudu dostavio i snimke, iz kojih je razvidno da je najbliži kontejner za otpatke od njezine kuće, u uvali Pribinja, udaljen oko 3,5 kilometara.

Tijekom postupka utvrđeno je da su dva računa otišla u zastaru, pa bi tražbina da je zakonita iznosila 3895 kuna, a kako to nije onda Sonja Knezović taj iznos nije dužna ni platiti. Sud je, uz raspoložive dokaze, pregledao sporni cjenik i pribavio očitovanje Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva gospodarstva, od 7. studenoga 2014. godine.

Inspektori su utvrdili da se spomenuti zakon nije primjenjivao, a da na računima nije istaknuta obavijest o načinu podnošenja prigovora potrošača. Također, u "Komunalnom Hvar" nije bilo osnovano Povjerenstvo za reklamacije, pa je zbog svega toga protiv tvrtke pokrenut prekršajni postupak, uz obvezu otklanjanja utvrđenih nepravilnosti.

Komunalci su lani svoj cjenik uskladili sa zakonom, što znači da se odvoženje otpada naplaćuje po preuzetoj količini ili veličini zaduženog spremnika, kao i broju odvoženja. Na presudu su, kako neslužbeno doznajemo, pravodobno podnijeli žalbu Županijskom sudu u Splitu, pa će se proces nastaviti.

Ipak, ostaje činjenica da su cjenici odvoženja i zbrinjavanja otpada na mnogim područjima prije, a i sada, nezakonito formirani, čime je brojnim građanima u našoj zemlji učinjena znatna šteta, baš kao i stanovnicima grada Hvara.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:59