StoryEditorOCM
Dalmacijaposlali stručnjaka

Aljkavost koja je nevjerojatna čak i za naše prilike: ovo ogromno kamenje osam dana je ležalo na Jadranskoj magistrali, a nitko nije ni prstom mrdnuo dok novinari nisu počeli postavljati pitanja

31. prosinca 2019. - 12:21

Čuli ste za onaj vic o Japancima koji su sagradili cestu preko vikenda. Ono kad je bio potres u petak navečer, pa kad se srušenom dionicom ceste ponovno vozilo već u ponedjeljak ujutro.

Ima još takvih viceva o Japancima, da pukneš od smijeha su svi redom, da se uhvatiš za debeli trbuh i valjaš se od Božića do Nove godine.

Recimo, dogodio se neki odron na tamo nekoj njihovoj magistrali. Glavnoj cesti u državi. Odronilo se kamenje teško barem dvije tone. I što mislite, kad su ga počistili? Još dok je padalo, ha-ha-ha-ha...

A sad, kad smo se ovako dobro nasmijali, idemo ozbiljno.

Osam dana je prošlo otkako su se odronile stijene na Jadransku magistralu kod Omiša i nitko još ni prstom mrdnuo nije da kamenje skloni s ceste

Dana 22. prosinca u večernjim satima na državnoj cesti DC8/020 u stacionaži km 8+590 došlo je do odrona velike količine materijala s lica pokosa na kolnik državne ceste.

Mjesto odrona je odmah osigurano prometnim znakovima, te se ujutro pristupilo čišćenju lica pokosa od nestabilnog materijala.

Zbog potencijalne ugroze sigurnog odvijanja prometa ovim dijelom državne ceste, promet je preusmjeren preko odmorišta, naizmjenično uz semaforsku regulaciju.

Danas je na lokaciji ovlašteni stručnjak za geomehaniku, isti će obaviti detaljan pregled predmetnog pokosa te dati smjernice za daljnje aktivnosti u svrhu otklanjanja potencijalne ugroze sigurnosti sudionika u prometu.

Tijekom današnjeg dana će se ukloniti materijal s kolnika državne ceste, ali će se promet i dalje odvijati naizmjenično uz semafore dok se ne otkloni potencijalna opasnost od daljnjih odrona.

Ozbiljnije ne može

Ozbiljnije od ovoga ne može. A kako bi bilo drukčije kad smo vam upravo citirali priopćenje koje smo dobili iz Hrvatskih cesta (HC), institucije odgovorne za sigurnost na državnim prometnicama.

Idemo ga sad fino istrančirati, da vam bude lakše u nastavku teksta.

Dakle, odron se, priznaju u HC-u, dogodio 22. prosinca. U nedjelju.

A jučer je bio ponedjeljak, 30. prosinca.

I svih tih osam dana nitko ni malim prstom nije mrdnuo da kamenje makne s ceste. Jedne od najvažnijih u zemlji. Znate je pod nazivom Jadranska magistrala.

Pardon, jest, mrdnuli su malim prstom, mjesto odrona, a nalazimo se u Lokvi Rogoznici, ubavom naselju Omiške rivijere sa samo jednom cestom, “osigurano je prometnim znakovima”.

I semafor je postavljen. A promet je preusmjeren preko odmorišta koje se - tko je sretan ni u zahodu ne bi ostao gladan - nalazi baš na mjestu odrona.

Salata i pečeno

I tako su građani i vozači namjernici preusmjereni bili osam dana. Sve dok se novinari nisu počeli raspitivati što je s tim crnim kamenjem i kako je moguće da i dalje stoji tamo gdje je palo. I znaju li oni da ono s Japancima uopće nije vic!

Uopće ne sumnjamo da smo odgovornima u Hrvatskim cestama pokvarili Staru godinu. Majstorski su spojili sve što se spojiti dalo, i Tri kralja su u taj kompleksan račun bili uključili, a sada će im, kako stvari stoje, prisjesti i “francuska” i prasetina.

Uglavnom, rečeno nam je da će već danas, a jezikom tiskanog izdanja to je bilo jučer, na teren izići “ovlašteni stručnjak za geomehaniku” koji će obaviti “detaljan pregled predmetnog pokosa”. A dat će, da ne zaboravimo taj važan dio iz priopćenja HC-a, “i smjernice za daljnje aktivnosti”.

Jeste li shvatili? “Ovlašteni stručnjak” na teren je izišao osmi dan od opasnog incidenta na državnoj cesti, moguće i najvažnijoj u cijeloj državi.

Što je radio proteklih tjedan dana možemo samo zamisliti. Namakao je bakalar, derao je tuku, pa je išao na misu, kolendavao po susjedstvu, glupirao se u božićnim džemperima, gledao “Sam u kući”, smijao se vicevima o blesavim Japancima...

Život mu je uistinu bio lijep, sve dok ga jučer, osmi dan od odrona, nisu nazvali iz centrale...

Prokleo je dan kad je položio za “ovlaštenog stručnjaka”, navukao kaput i krenuo put Lokve Rogoznice.

“Kao da u cijelom HC-u nema baš nikoga osim mene da im dade smjernice za daljnje aktivnosti”, mrmljao je sebi u bradu, vozeći se u nezagrijanom službenom vozilu.

Smiješni Japanci

Ozbiljno, najozbiljnije, poručeno nam je iz Hrvatskih cesta da će “smjernice za daljnje aktivnosti” biti izrađene tek osmi dan od odrona, a nije nam odgovoreno zašto to i dosad nije učinjeno.

U zemlji u kojoj stijene po cestama praktično svakodnevno padaju, nimalo pretenciozno ne bi bilo očekivati da “smjernice za daljnje aktivnosti” već postoje u ladici “ovlaštenog stručnjaka” koji uopće ne mora biti smiješni Japanac da bi na terenu djelovao brzo i efikasno.

Na samom kraju HC-ova priopćenja dolazi olakšanje.

Zamislite, još danas, to hoće reći jučer, materijal (!?) s kolnika državne ceste bit će uklonjen.

Patite Japanci, ubijte se mačetom jadnici! Za ono što vi napravite u osam sekundi nama treba osam dana i, znate šta, nitko nam ništa ne može!

A da novinari nisu zvali - lešinari - i 88 dana bi, što se nas tiče, moglo proći, ne bi da će komu dlaka s glave pasti što se promet odvija jednim trakom i što stijene leže na cesti pored odmorišta u Lokvi Rogoznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:51