Dalmacija Split

TEŠKE RIJEČI SU PALE

U splitskom KBC-u još 2011. je osnovan novi odjel koji ni danas ne radi, a ogorčeni bivši šef bolnice poručuje: Vodstvo je nesposobno, ravnatelju poručujem da počne raditi svoj posao!

TEŠKE RIJEČI SU PALE

Kako nam je u svom nedavnom odgovoru i predložilo ravnateljstvo splitskog KBC-a, o problemu Odjela za citaferezu i krioprezervaciju koji još uvijek ne djeluje u sklopu Centra za transfuzijsku medicinu upitali smo prof. dr. Dujomira Marasovića, bivšeg ravnatelja KBC-a Split, u čijemu je mandatu, davne 2011. godine, taj odjel i osnovan, a do dana današnjeg nije proradio.

Prof. dr. Dujomir Marasović htio je započeti s transplantacijom koštane srži, no u svome mandatu u tome nije uspio. Zašto se u KBC-u Split još uvijek nije započelo s transplantacijom koštane srži, iako je već više od pet godina sve spremno za taj zahvat, sadašnje ravnateljstvo splitske bolnice to ne zna, iako je još Dujomir Marasović u svome mandatu kompletan projekt doveo do kraja.

– Na Klinici za internu medicinu na Križinama, na Odjelu za hematologiju, uloženo je 4,5 milijuna kuna kako bi se u KBC-u mogla izvoditi transplantacija koštane srži. Napravljena je i sterilna jedinica za osobe kojima je transplantirana koštana srž, a najvrjedniji dio toga je laboratorij gdje se obavlja obrada krvi. Tada smo od Ministarstva zdravlja dobili i mentora iz zagrebačkoga KBC-a Rebro, prof. Borisa Labara, najpoznatijega hrvatskog hematologa, koji je svojim znanjem i iskustvom umnogome pridonio da se naši liječnici obuče za taj posao, a za to nije htio uzeti ni lipe honorara.

Osim tih 4,5 milijuna kuna, trebalo je uložiti još 12 milijuna kuna u ostale bolničke odjele kako bi se stvorili svi uvjeti za transplantaciju koštane srži, kao u svim svjetskim centrima. I to smo ispoštovali, svi odjeli koji su vezani uz postupak transplatacije koštane srži dobili su potrebnu opremu. Među ostalim, kupili smo uređaj koji kod oboljele osobe u samo nekoliko sati može otkriti sepsu. A tada smo i od ministarstva zdravstva dobili i licenciju za obavljanje transplantacije koštane srži i rad laboratorija koji je u sklopu te jedinice. U tom trenutku splitski laboratorij je bio jedini takav laboratorij u Hrvatskoj koji je imao licenciju za rad, uz sve ispoštovane standarde EU-a – kazuje prof. dr. Marasović.

Nedopustivo stanje

No, još od njegova odlaska s mjesta ravnatelja KBC-a Split, u ljeto 2012. godine, odjel nije otvorio svoja vrata.

– Imali smo problema s bojom unutrašnjih zidova laboratorija koja je morala biti posebnog sastava da bi se svaki dan taj prostor mogao sterilizirati a da se ne oštećuju zidovi. Taj problem je riješen dva ili tri mjeseca nakon mog odlaska s mjesta ravnatelja KBC-a Split, dakle negdje u ljeto 2012. godine.

Zašto se još uvijek u Splitu ne obavlja transplantacija, iako za to imamo sve potrebne uvjete, već pet godina, ja to ne znam. Riječ je o jednom od najosjetljivijih procesa u medicini (osobe oboljele od leukemije), a posebno su na ta oboljenja osjetljiva djeca. Iako u Splitu već nekoliko godina postoje uvjeti za transplantaciju koštane srži, to se još uvijek na radi pa pacijenti moraju ići u Zagreb. Takvo stanje je nedopustivo, to je strašno i u ime naroda tražim da odgovorni kažu zašto se u Splitu nije započelo s transplatacijom koštane srži – govori prof. dr. Dujomir Marasović.

Njega posebno začuđuje stav sadašnjeg ravnateljstva KBC-a Split, odnosno ravnatelja prof. dr. Ive Jurića, koji su na četiri novinarska pitanja postavljena o ovom odjelu, na tri odgovorili da novinar Slobodne Dalmacije o tome mora pitati prof. dr. Dujomira Marasovića i doc. dr. Kolju Nikolu Poljaka, bivšeg sanacijskog upravitelja KBC-a Split.

Nekulturni i neprofesionalni

- Ovo što prof. dr. Ivo Jurić ili njegovo ravnateljstvo nisu htjeli odgovoriti na postavljena pitanja je nekulturno, profesionalno neodgovorno i društveno neprihvatljivo s pozicije funkcije koju obnašaju. Ako sadašnji ravnatelj KBC-a Split ili ravnateljstvo KBC-a Split ne mogu odgovoriti na postavljena pitanja, onda smatram da ni ravnatelj ni njegovo ravnateljstvo nisu dorasli funkciji koju obnašaju. Sa svojim neodgovaranjem na postavljena pitanja, prozivajući mene da ja odgovorim, pokazuju da su totalno nesposobni obnašati funkciju koju obnašaju, da o predmetnom problemu ne znaju ništa ili impliciraju nekakvu moju krivnju ili žele da ja "ratujem" s nekim trećim osobama, što sada nije moja dužnost - kaže Dujomir Marasović

Prof. Marasović je za otvaranje jedinice na kojoj se trebala presađivati koštana srž i nagrađen.

- Za otvaranje Jedinice za transplantaciju koštane srži, na prijedlog udruga koje se bave tom problematikom, dobio sam nagradu Grada Splita i svoju novčanu nagradu upravo donirao tom odjelu. Za sebe nisam uzeo ni kune. A sadašnjem ravnatelju splitske bolnice prof. dr. Ivi Juriću kažem da je upravo on ravnatelj, a ne Duje ili netko drugi ili treći.

Prof. dr. Jurić mora postati svjestan da upravo on odgovara za sve i da mora javnosti davati informacije o prošlim događanjima u KBC-u Split. Ako to nije u stanju, neka onda podnese ostavku na to vrlo važno mjesto i pruži mogućnost nekom drugom da upravlja bolnicom, smatra prof. dr. Dujomir Marasović.

Naslovnica Split