Dalmacija Split

glas birača

Koga bi Splićani danas izabrali za gradonačelnika? 'Mrtva utrka' vodi se između troje kandidata, već sad je jasno tko će biti najveći 'luzer' lokalnih izbora

glas birača

Andro Krstulović Opara trenutačno među Splićanima uživa 24,3 posto potpore birača, a odmah iza njega je bivši gradonačelnik Željko Kerum s 23,2 posto potpore. Marijana Puljak treća je s 19,4 posto potpore. Mostov adut Robert Pauletić zaustavio se na 10,4 posto potpore.Aida Batarelo, kandidatkinja SDP-a i HNS-a, može računati na 6,5 posto, a Dragan Markovina vođa ljevice na 3,3 posto. Gradonačelnik Ivo Baldasar ulazi u utrku s potporom od 2,9 posto, a Goran Jugović s 2,4 posto, ostali kandidati imaju 1 posto, neodlučnih je 6,7 posto, javlja dnevnik.hr.Dnevnik Nove TV prvi je istražio koji od ponuđenih kandidata među Splićanima uživa najveću potporu kao potencijalni gradonačelnik, koga bi u ovom trenutku podržali u drugom izbornom krugu i kakav bi bio sastav gradskog vijeća, ali i kako bi ocijenili dosadašnji rad gradonačelnika Ive Baldasara. 


 
Andro Krstulović Opara, smatraju Splićani, može izborni program provesti u svom mandatu. To misli njih 46 posto, ali isto tako i 40 posto birača misli da svoje izborne programe, ako pobijede, mogu provesti i Marijana Puljak, ali i Željko Kerum.
 
Gradsko vijeće u kojem nitko neće imati većinuU gradskom vijeću HDZ osvaja 22,2 posto, Kerumova stranka 17,9, PAMETNO 17,3 posto, Most bi imao 10 posto, SDP i HNS 9,7 posto, a Živi zid 3,3, posto, nezavisna lista Dišpet imala bi 2,3 posto, a Splitska stranka 1,8 posto, ostale stranke ukupno bi osvojile 4 posto, a neodlučnih birača je 11,5 posto.


 
Većina, točnije 50 posto Splićana, smatra da se u 4 godine od posljednjih izbora u Splitu stanje pogoršalo, da je sve ostalo isto, misli njih 42 posto, a da se poboljšalo, misli pak 7 posto dok ne zna 1 posto ispitanika. 
 
Baldasarov totalni fijasko

Ivo Baldasar nakon 4 godine od svojih mještana dobiva ocjenu 2, a zanimljivo je da je svaki treći Splićanin svom gradonačelniku dao ocjenu jedan.


 
Stoga i ne čudi što 91 posto ispitanika misli da gradonačelnik više ne zaslužuje još jedan mandata i da je došlo vrijeme za promjene. A samo 6 posto Splićana Baldasara bi i dalje željelo u Banovini dok njih 3 posto ne zna.* Istraživanje je provedeno od 16. do 18. ožujka, telefonskom metodom (CATI) na uzorku od 600 ispitanika s prebivalištem u Gradu Splitu. Pogreška mjerenja je +/- 4% za cijeli uzorak, dok za rejtinge stranaka i kandidata pogreška iznosi +/- 4,3%. Istraživanje je provela agencija Ipsos.

Naslovnica Split