Dalmacija Split

AFERA 'MUTNA VODA'

Opara ga prekrižio zbog niza gafova, no Davidović se osigurao basnoslovnom otpremninom: evo koliko ćemo platiti direktoru 'Vodovoda' za manje od godinu dana rada!?

AFERA 'MUTNA VODA'

Smjena Drage Davidovića, bivšeg Baldasarovog bliskog suradnika, s mjesta direktora "Vodovoda i kanalizacije" mogla bi nas skupo koštati. Iako je u direktorskoj stolici ove gradske komunalne tvrtke nepunih godinu dana, novi gradonačelnik Andro Krstulović Opara je tijekom nedavne "afere mutna voda" najavio Davidovićevo razrješenje, no u tom trenutku možda nije računao s tim kolika je cijena toga poteza.

Traži se nasljednik

Kako doznajemo iz pouzdanih izvora, u slučaju da se Nadzorni odbor "Vodovoda i kanalizacije" Dragi Davidoviću odluči zahvaliti prije isteka mandata, ova tvrtka će mu morati isplatiti 160 000 kuna otpremnine. Iznos je to koji je na odlasku primio i njegov prethodnik Zdravko Mulić, ali i direktori prije njega - Antonio Kardum, Marjan Ricov i Kolja Kuzmanić.

Iako je već izvjesno da Davidović neće ostati direktor ovog komunalnog poduzeća, za sada se još uvijek na zna tko će ga naslijediti na toj funkciji. Također doznajemo kako je želja Davidovića ostati u "Vodovodu", barem na mjestu pomoćnika ili zamjenika direktora, no svojom otpremninom ne namjerava ucjenjivati ovo trgovačko društvo.

Gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu upitali smo hoćemo li čekati na sljedeću kišu da se aktualizira pitanje Davidovićeve smjene.

- Prethodne uprave sklopile su menadžerske ugovore s vrlo visokim otpremninama, koji meni nisu nimalo dragi. To je jedan od elemenata zašto nećemo imati nikakve nagle odluke. Meni je vrlo teško to prihvatiti i nastojat ću da budući ugovori Grada s direktorima javnih poduzeća nemaju takvu klauzulu - odgovara gradonačelnik, pa demonstrira koliko je jaka moć njegove funkcije:

- Ohrabrit ću članove Nadzornog odbora da razmisle o imenovanju čovjeka koji će pratiti viziju razvoja grada. Na njima je da razmisle o ostanku ili odlasku te osobe. Rekao sam vrlo jasno i glasno da nemam povjerenja u sadašnje vodstvo. Bavimo se izgradnjom poslovne zgrade, investicijama u tim firmama, a ne onim što je krucijalno - a to je da 18 tisuća ljudi u našem gradu nema vodu - oštro će Opara.

Na pitanje koliko iznosi ta otpremnina, ako je već ona jedini razlog da se Davidoviću ne može zahvaliti, kaže da ne zna sastavnice njegova ugovora. Kako onda zna da je visoka?

- Moram vidjeti ugovor, nemojte me tiskat i tražit od mene pojedinosti. Dat ću vam sve informacije kad budem spreman. Ne želim iznositi podatke iz rukava jer mogu biti netočni - kaže Opara, a na novinarsko pitanje postoji li u ugovoru neka caka kojom se može izvesti da se Davidoviću izbjegne dati otpremnina (kao što bi, primjerice, bilo da je grad danima bez vode zbog jedne kiše) odgovara da ni to ne zna.

- Imao sam prošli tjedan bezbroj poslova, počinjemo s gradilištem na Karepovcu, bavim se s važnijim situacijama, danas sam imao ovdje ministra pravosuđa, razgovaramo o izgradnji ogromnih prostora za sud, koji je važan i za županiju... Kažem, ohrabrit ću članove Nadzornog odbora...


Rekorder Buličić dobio pola milijuna kuna, pa ih poklonio splitskoj bolnici

U svakom slučaju, sve navedene otpremnine su "male bebe" u odnosu na onu koju je primio bivši gradonačelnik Miroslav Buličić, nakon što je u razdoblju od 2000. do 2001. godine bio na čelu "Čistoće".

Njemu je tada zaračunata otpremnina od čak pola milijuna kuna zahvaljujući menadžerskom ugovoru koji je imao. Prije svoje smjene osigurao se klauzulom u ugovoru po kojoj mu, u slučaju prijevremenog prekida radnog odnosa, pripada 250 000 kuna. Taj je iznos s kamatama i PDV-om u sedam godina narastao na 500 tisuća kuna. No, Buličić je svoj iznos otpremnine donirao KBC-u Split. Bit će svakako zanimljiv rasplet ove kadrovske situacije.

 

Naslovnica Split