Dalmacija Split

NISU DJEČJE, AL' SE VAŽE

U Splitu se na istim mjestima više ne kupuje, niti smije, niti pije, pogledajte kako još samo mudante u Getu 'petaju roge' promjenama

NISU DJEČJE, AL' SE VAŽE

"Prije su nan pametni zapovidali, a sad to rade inšempjani. Sve su nas izili shopping centri! Splićani, u potrazi za zabavom i kupovinom, umjesto u kafićima u centru grada, kavu piju u trgovačkim centrima.

Tamo se ide u kino, tamo se kupuje odjeća... Get pamti vrime prije i ono nakon izgradnje centara" - žalila se novinarki "Slobodne Dalmacije" prije osam godina stanovnica splitskog Geta.

U međuvremenu su nikle nove oaze za kupnju po rubnim gradskim kvartovima, Splićanke mlađe generacije su svesrdno prigrlile i "online shopping", a turizam je stari splitski kvart "napumpao životom".

No to dakako nije život o kojem je pričala gospođa s početka teksta.

Onaj život gdje su se svi znali iz svih stanova, gdje je svaka "buža" bila naseljena, gdje se živjelo na ulici i ulica je živjela s familijama, gdje se od "dičje cike" - "nije moglo živjeti".

Mudante koje vise na špagu prozora splitskog Geta odavno nisu dječje nego više nonine, no i one prkose i svjedoče da života iza Vestibula i Kenjare, u Dioklecijanovoj ulici, još uvijek ima.

Turista koji i dalje neumorno kloparaju svojim koferima višestruko je više od mudanata na ponistrama, ali one baš zato ponosno vijore...

Naslovnica Split