Dalmacija Split

Tko se odmorio, odmorio se!

Završili dosad najkraći zimski praznici u Dalmaciji: vrhunac je gripe, obitelji otputovale na skijanje, a djeca se vratila u učionice... Ima li smisla ovakav školski kalendar?

Tko se odmorio, odmorio se!

Tko se odmorio, odmorio se! Danas je, naime, počela nastava drugog polugodišta u osnovnim i srednjim školama Splitsko-dalmatinske županije, nakon dvotjednih zimskih praznika, nikad kraćih, za razliku od prazničnih dana u kojima uživaju učenici u ostalim dijelovima Hrvatske koji će u školske klupe tek za tjedan dana, odnosno 14. siječnja.

Škola je za mlade Dalmatince počela, poznato je, 10. umjesto 3. rujna jer jškole Vlada odobrila zahtjeve ravnatelja i školskih kolektiva za odgodom početka nastavne godine zbog dulje turističke sezone i vrućina, ali i neklimatiziranih učionica. I sve bi to bilo u redu i opravdano da je netko mudrije posložio školski kalendar.

Umjesto da se učenicima skrate predugi proljetni praznici, iza kojih redovito slijedi prilično stresan tempo gradiva i školskih ispita, a tijekom tih praznika djeca se i previše opuste, ovako je netko smislio najlošije rješenje, pa ih je zakinuo za zimske praznike, taman u vrijeme kada haraju gripa, viroze i prehlade, da ne kažemo u vrijeme kada oni, koji si to mogu priuštiti, odlaze na skijanje u obiteljskim aranžmanima.

Kako bilo, od danas je opet trebalo zagrijati klupe, sve do 18. travnja, kada počinju proljetni praznici, a onda opet natrag u učionice u ponedjeljak 29. travnja i tako sve do 14. lipnja, kada je kraj školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola osim za maturante, kojima nastava završava 22. svibnja.

 

Naslovnica Split