Dalmacija Split

NA PRAZAN ŽELUDAC

O kako su se samo gadno prevarili svi koji su gladni došli na domjenak bogate splitske  tvrtke! Nećete vjerovati što je štedljivi direktor servirao uzvanicima za marendu

NA PRAZAN ŽELUDAC
Tomislav Šuta, direktor VIK-a

Bude li Tomislav Šuta gospodario splitskim "Vodovodom i kanalizacijom" (ViK) kao što gospodari novcem za reprezentaciju, blago nama.

Čelnik komunalne tvrtke za veliki je događaj koji se zbio prije nekoliko dana - predstavljanje Strategije poslovanja za iduće 10-godišnje razdoblje - priredio jedan od skromnijih domjenaka.

Umjesto da visoke uzvanike, poput gradonačelnika i načelnika dalmatinskih gradova i općina, suvlasnika spomenute tvrtke, časti uobičajenom jelovnikom na kojem se nađu pršut, sir, francuska salata, crni rižot i druge delicije, odnosno izborom jela za kojim se (političari i novinari su se toga nagledali, op.a.) poseže u ovakvim prilikama, Šuta im je servirao nekoliko tanjura sa slatkim kiflićima, kavu i - vrč mlijeka!

 

 

- Ne znam može li se ovo uopće nazvati domjenkom, ali dobro... Svaka čast direktoru na racionalnom trošenju gradskog novca - kaže čitateljica koja nam je ustupila nekoliko fotografija s domjenka organiziranog na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije, gdje je strateški dokument i predstavljen.

 

 

Štedljivi Šuta je, podsjetimo, u fotelju direktora "Vodovoda i kanalizacije" zasjeo početkom prošle godine kao kadar splitskog HDZ-a. Prije toga bio je na funkciji direktora županijske tvrtke "Regionalni centar čistog okoliša", koja je zadužena za projekt kod Lećevice, i nije ga pratio loš glas.

Nazvali smo ViK-ova čelnika u želji da ga priupitamo koliko je njemu uopće reprezentacija važna, na što nam je odgovorio da nema namjeru razgovarati na tu temu, ali da on, sasvim sigurno, nije "cicija". Neslužbeno doznajemo da direktor Šuta nema običaj "peglati" karticu tvrtke prigodom odlazaka na večere ili slična druženja sa svojim poslovnim partnerima. Čak i kad organizira domjenke u tvrtki, poput onog božićnog s bakalarom, hranu naručuje iz DES-ove kuhinje.

Prvi plus kod šire javnosti je, podsjetimo, "zaradio" jednokratnim smanjenjem računa za vodu (jedan dio korisnika ih je dobio u travnju, a drugi u svibnju, op.a.), što je bila svojevrsna isprika građanima zbog učestalih zamućenja vode tijekom 2018. godine. Kad smo to najavljivali, direktor je izjavio da jednokratno pojeftinjenje smatra jedinim ispravnim potezom.

Da Šuta očito voli nadgledati (i pokazati) gdje se troši novac od tvrtke, govori i podatak da je na ViK-ovim internetskim stranicama počeo objavljivati sve postupke jednostavne nabave roba i usluga. Ne samo da to nikad nisu radili njegovi prethodnici, već ovaj običaj nemaju ni u bilo kojoj drugoj splitskoj komunalnoj firmi.

Naslovnica Split