StoryEditorOCM

Trogir: gradonačelnik Rožić protiv tzv. vakuumske kanalizacije

Piše PSD.
11. lipnja 2008. - 13:47

Komisija za reviziju EKO projekta «Kaštelanski zaljev» prihvatila je prijedlog da se problem kanalizacije u povijesnoj jezgri Trogira riješi uz pomoć tzv. vakuumske kanalizacije.

Istaknuo je to Bogdan Ivančić iz EKO agencije na redovitom sastanku s trogirskim čelnicima, na kojemu ih  predstavnici te agencije izvještavaju o dinamici  radova na  kanalizacijskom sustavu.

Budući je povijesna jezgra Trogira, spomenik kulture u UNESCO-ovom registaru, svaki zahvat u njoj i suviše je osjetljiv.

Dok Ivančić smatra kako bi vakuumska kanalizacija mogla biti najbezbolnije rješenje  za spomeničku jezgru, jer bi se izbjeglo kopanje klasičnih kanala po uskim kaletama popločanih starim, stoljetnim kamenim pločama, trogirski gradonačelnik Vedran Rožić ogradio se od tog rješenja.

On je podsjetio kako taj sustav kanalizacije ima prednosti, ali isto tako da je saznao i za manjkavosti o čemu mjerodavni moraju ozbiljno raspraviti.

Pojasnio je da vakuumska kanalizacija funkcionira kao zatvoreni sustav  u kojemu crpne pumpe usisavaju tekućinu od potrošaća, stvarajući pri tom podtlak, za razliku od vodoopskrbe koja radi na tlačnom sustavu.

Građani bi strogo morali voditi računa što bacaju u sanitarne čvorove i kanalizacijske odvode, jer bi i malo začepljenje moglo biti presudno za takav sustav, kazao je, spomenuvši da bi ih u slučaju da prijedlog vakuumske kanalizacije prođe kod mjerodavnih trebalo građane na vrijeme o tome educirati.

Inače, iskustva sa vakuumskom kanalizacijom u Hrvatskoj imaju jedino u Slavoniji.

O ovom važnom gradskom pitanju raspravljat će se na prvoj sjednici Poglavarstva, na kojoj će se  predložiti imenovanje Savjeta za staru gradsku jezgru čiji članovi će između ostalog biti  konzervatori, predstavnici Ministarstava kulture i zaštite okoliša, te eminentni stručnjaci među kojima i arhitekt Jerko Rošin, predsjednik Saborskog odbora za graditeljstvo.

Gordana Dragan / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 17:14