StoryEditorOCM
DalmacijaDr. sc. Mladen Smoljanović došao do značajnih spoznaja o zdravlju žena

VRGORČANKE NAJOTPORNIJE Pet godina bez umrlih od raka dojke

Piše PSD.
27. listopada 2011. - 16:44
Poznati splitski epidemiolog i sveučilišni profesor dr. sc. Mladen Smoljanović u povodu Mjeseca zaštite žena od raka dojke proveo je istraživanje došavši do zanimljivih podataka o uzrocima smrtnosti od te opake bolesti.

Smoljanović se posebno za tu priliku osvrnuo na Splitsko-dalmatinsku županiju. Smrtnost žena od raka dojke je među vodećim uzrocima smrti, a posljednjih 10 godina, prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, smrtnost od raka dojke na ovom je području u padu, posebno kod žena do 75 godina života, dok je, nažalost, u onih iznad 75 u porastu.

Smoljanović je Splitsko-dalmatinsku županiju obradio u tri zemljopisno, povijesno i kulturno te demografski različita područja: otoke, priobalje i Zagoru.

Urađena je raspodjela broja umrlih žena od raka dojke po ispostavama, područjima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i, suprotno očekivanom, smrtnost u Zagori značajno je manja nego u priobalju i na otocima te u samom Splitu, u kojemu se nalazi kliničko-bolnički centar.

Što je dovelo do tolikih statističkih razlika? Zašto žene iz Zagore imaju manju smrtnost od ostalih? U razmatranje su uzeti svi uzroci različitosti (genski, klimatološki, način života i prehrane, stupanj edukacije, broj poroda) i svi ti čimbenici išli su u prilog priobalju i otocima, osim što su žene iz Zagore imale prednost u broju rođene djece.

Epidemiolog dr. sc. Smoljanović zaključio je kako smanjivanje udjela žena s troje i više djece dovodi i do smanjivanja razlika i u smrtnosti između žena s navedenih područja.

Smrtnost žena iz Zagore, starosti od 30 do 64 godine za 25 posto je manja od prosjeka Splitsko-dalmatinske županije, dok je kod žena od 65 i više godina manja za gotovo 31 posto.

Prirodan način života

Pritom dolazi do zaključka kako žene iz Dalmatinske zagore imaju manju smrtnost od raka dojke zbog većeg broja rođene djece, u odnosu na broj žena iz priobalja i otoka, a veći broj djece podrazumijeva i dulje vrijeme dojenja, dulju laktaciju i dulje održavanje prirodne funkcije dojke, što se znanstvenim istraživanjima pokazalo vrlo značajnim u nastanku ove bolesti.

Prema podacima, u županiji najmanju smrtnost ima grad Vrgorac, koji, prema popisu iz 2001. godine, broji nešto više od 3800 žena, a u zadnjih 10 godina od raka dojke u Vrgoračkoj krajini zabilježena su samo četiri slučaja smrti, dok u zadnjih pet godina od ove bolesti nije umrla ni jedna Vrgorčanka.

- Odgovor ne leži u nekom posebnom razlogu, genetskim osobinama Vrgorčanki, velikim ulaganjima i nečem neobičnom, nego u vrlo jednostavnoj činjenici. U prostorijama bivšeg Doma zdravlja Vrgorac već više od 15 godina postoje mamograf i ultrazvuk, gdje redovite preglede obavlja iskusni rendgenolog iz KBC-a Split.

Pod istim krovom rade i liječnici primarne zdravstvene zašite i stoga je neposredan kontakt, dogovor o pregledima i daljnjim postupcima svakodnevan, pa ovako dobar rezultat nije mogao izostati.

Za to sve pohvale idu na račun Vrgorčana koji su svojim ženama omogućili kvalitetnu dijagnostiku, u svrhu pravodobnog i uspješnog liječenja, kao i osiguravanje uvjeta za dojenje i brigu o troje i više djece, te prirodan način života - istaknuo je dr. sc. Smoljanović.

mate primorac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 06:14