stdClass Object ( [id] => 1046648 [title] => Mali Nikola u raljama administracije: drugaš iz Bitelića ne smije u poluprazni školski bus! Roditelji su očajni, župan im obećao pomoći [alias] => mali-nikola-u-raljama-administracije-drugas-iz-bitelica-ne-smije-u-poluprazni-skolski-bus-roditelji-su-ocajni-ravnateljica-tvrdi-da-su-nerazumni [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Drugaš Nikola Jukić iz Bitelića više od svega na ovome svijetu, pa čak i prije nego dobiti 'plejić peticu' ili dres Hajduka, volio bi s drugim đacima ići u školu – školskim autobusom.

On mu je nadomak ruke, nekih 300 metara od kuće, ali u njega ne može ući. Tako je odlučila ravnateljica OŠ 'Dinka Šimunovića' u Hrvacama.

- Nas je – priča nam uzrujani otac Stipe – dva dana uoči početka ove školske godine nazvala Nikolina učiteljica i rekla nam da neće moći koristiti organizirani prijevoz. Lani je mogao i sve je uredno funkcioniralo, ali eto ove godine ne može. Ništa se promijenilo nije, autobus i dalje u 12.30 doveze učenike od petog do osmog razreda iz prve smjene i u povratku do Hrvaca kupi one iz druge, ali za mog Nikolu u polupraznom busu nema mjesta.

Stvar je u tome, odmah će Stipe Jukić u glavu, da ravnateljica Zorka Buljac želi pošto poto održati u životu postojeću školu od prvog do četvrtog razreda u Biteliću.

- Sve bi to bilo u redu da Nikola ne bi bio jedini učenik u drugom razredu. Trenutačno su gore samo jedan trećaš i jedan četvrtaš. Da stvar bude luđa, nas je ravnateljica zvala i nudila da će samo za Nikolu zaposliti još jednu učiteljicu, pa čak i organizirati da ga se vozi. Pa, ima li tu zdrave logike: znači spremni su plaćati još jednu plaću, plaćati i prijevoz iako je udaljenost manja od zakonskih tri kilometra, a sada već masno troše za poluprazni autobus?! Mi samo želimo da naše dijete ide u školu sa svojim vršnjacima, da se druži, igra... S tom istom djecom je od vrtića. Duša me boli gledati ga kako se muči! - veli glava obitelji Jukić.

Nikola zbog ukinutog mu prijevoza, kao pretrpljenog šoka, prvi tjedan uopće nije išao u školu. Posljednja dva roditelji su se uspjeli nekako snaći moleći prijatelje iz sela. Dodatni je problem to što je Stipe prije godinu i pol imao moždani udar i ne smije voziti, dok majka Marija svakodnevno putuje preko 100 kilometara do svog radnog mjesta u Splitu i nazad.

- Ma neka nam eto samo dopuste da uđe u autobus u 12.30, a žena će ga kupiti u povratku. Ne možete zamisliti koliko nam ovo komplicira život – vapi Stipe.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Nema komu se nisu obratili za pomoć. Zvali su i pisali županu Blaženku Bobanu, njegovom pročelniku za prosvjetu Tomislavu Đonliću, predsjedniku-zemljaku Zoranu Milanoviću, pravobraniteljici za djecu, ministarstvu...

- U Zagrebu u Ministarstvu nisu se mogli načuditi da se ovo dešava, ali nas upućuju na Županiju, koja je vlasnik škole. Pričao sam izravno i s Bobanom. Saslušao me gospodski, rekao da će sagledati i drugu stranu i sve reći pročelniku Đonliću. Njega sam kontaktirao 10 puta, ako ne i više, ali ništa se nije riješilo. Pravobraniteljica je zatražila očitovanje škole i županije i očito ga još nije dobila. Dok se oni s nama loptaju, mi se mučimo i još smo prisiljeni slušati tu županovu demagogiju o demografskoj politici – veli Jukić.

Došli smo i do ravnateljice Zorke Buljac i odmah u glavu pitali kako to da se za učenika može nudi posebna učiteljica i ekstra prijevoz, ali mu se ne može osigurati mjesto u ionako polupraznom autobusu.

- Nisam im – odgovara - je to nudila, već Županija. Ja ni prošle godine, kada je učenik kretao u prvi razred, nisam dala suglasnost, već je to učinila Županija. Nama se s onim što traže roditelji otvara pitanje tehnološkog viška za jednu učiteljicu, a što se mjesta u autobusu tiče, ona su ove školske godine reducirana zbog koronavirusa. Uvedene su posebne epidemiološke mjere i mi ih poštujemo.

Ona optužuje roditelje da tjeraju svoj kapric i da su nerazumni.

- Pa, zar im je bolje da dijete sjedi tu samo na skalama kada dođe autobusom ili kada čeka na povratak kući od onoga što mi nudimo, a to je nastava jedan na jedan sa svojim učiteljom. Mi ćemo dogodine u područnoj školi imati nova tri prvaša, isto i dvije iduće godine uzastopno – pojašnjava ravnateljica.

Kada smo mu prenijeli te njezine argumente, otac Stipe se prvo od uzrujanosti pribrao, a onda uzvratio:

- Da, ali moje dijete i dogodine ostaje samo u razredu. A jeste li vi možda vidjeli kako izgleda ta područna škola? Buljac je ravnateljica već dobrih 20 godina, a tek prije tri godine se udostojila promijeniti prozore. Parket je star preko 40 godina, zimi nema tople vode za ruke oprati... Ako je tako dobro, kao što ona tvrdi, pa zašto svoje unuče ne prebaci u Bitelić?!

---

image
Dva dana uoči početka ove školske godine nazvala nas je Nikolina učiteljica i rekla nam da neće moći koristiti organizirani prijevoz, priča uzrujani otac Stipe
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Neće, već njoj škola služi za uhljebljivanje i privatne interese. Zaposlila je svoju kćer u školu, muža domara koji ima ozbiljne repove iz prošlosti iz penzije vratila na četiri ure, a na isto mjesto zaposlili unuka od načelnikove tetke. Nije to sve, već je i zet uhljebljen na Tijarici u školi, a kćer ravnateljice s Tijarice na Biteliću. Tako vam to ide u nas.

U jednom trenutku obitelj je razmišljala sama angažirati kakvog prijevoznika ili taksista iz Hrvaca da im vozi Nikolu do škole.

Jedan im je tražio 1500 kuna mjesečno.

- Jest da bi to bio priličan udar na naš kućni budžet, ali dijete se pati. S druge strane, razmišljamo tako da nas oboje radimo, izdvajamo iz naših plaća za tu istu Općinu i Županiju, pa zašto bih onda plaćao?! Ima i opcija da ovo sve napustimo i odemo kod ženine mame u Kaštela. I kada bi se došli ispisati iz ovdašnje škole, ma nitko vam problem ne bi pravio. Da kažemo da selimo u Južnu Afriku, ma boljela bi njih briga. Ali za jedno sićušno dijete da se dade mjesto u praznom autobusu, e to ne može. Ma, gdje mi to živimo?! – više je za sebe i o svom jadu rekao Stipe, dok je Nikolu po kišnom vremenu ove srijede vodio na prijevoz do jednog od susjeda.

---

Župan obećao rješenje, pročelnik ustrajan


- Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj o srednjoj školi učenik ne ostvaruje pravo na prijevoz. Naime, sva prava pa tako i pravo na prijevoz, sukladno Zakonu, učenik ostvaruje u školi kojoj mrežom upisnog područja pripada - a to je Područna škola Bitelić.

Voljom i željom roditelja učenik je upisan u matičnu školu u Hrvacama i roditelji su upoznati s tim da ne ostvaruju pravo na prijevoz a s čime su se i složili prilikom upisa. Što se tiče eventualnog prijevoza učenika o kojem nemamo saznanja, napominjem da ni škola ni prijevoznik nemaju obavezu prijevoza. Interes naselja Bitelić je da škola opstane i dok ima djece Splitsko-dalmatinska županija će podržavati taj stav i biti potpora da se škola održi - odgovorio nam je pismenim putem privremeni županijski pročelnik za prosvjetu Tomislav Đonlić.

Jukićima se u četvrtak SMS-porukom javio župan Blaženko Boban i poručio da je 'vrlo blizu nekom prihvatljivom rješenju, a da je sve sukladno zakonskim normama'. Obećao se javiti početkom idućeg tjedana kada sve bude gotovo.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odluka ravnateljice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => odluka ravnateljice 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-09-24 10:02:43 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-09-25 10:49:20 [modified_by] => 3234 [publish_up] => 2020-09-25 10:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 130 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/09\/24\/14764338.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/24\/14764320.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/24\/14764330.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/24\/14764326.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Stanic je Nikoli nadomak ruke, nekih 300 metara od ku\u0107e, ali u autobuse ne smije u\u0107i","Dva dana uo\u010di po\u010detka ove \u0161kolske godine nazvala nas je Nikolina u\u010diteljica i rekla nam da ne\u0107e mo\u0107i koristiti organizirani prijevoz, pri\u010da uzrujani otac Stipe","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1306","k_14764338_1280.jpg":"1280x1280","k_14764338_1024.jpg":"1024x1024","k_14764338_640.jpg":"640x640","k_14764338_480.jpg":"480x480","k_14764338_340.jpg":"340x340","k_14764338_220.jpg":"220x220","o_14764338_1280.jpg":"1280x870","o_14764338_1024.jpg":"1024x696","o_14764338_640.jpg":"640x435","o_14764338_480.jpg":"480x326","o_14764338_340.jpg":"340x231","o_14764338_220.jpg":"220x149","h_14764338_1280.jpg":"1280x854","h_14764338_1024.jpg":"1024x683","h_14764338_640.jpg":"640x427","h_14764338_480.jpg":"480x320","h_14764338_340.jpg":"340x227","h_14764338_220.jpg":"220x147","pp_14764338_1280.jpg":"1006x1280","pp_14764338_1024.jpg":"805x1024","pp_14764338_640.jpg":"503x640","pp_14764338_480.jpg":"377x480","pp_14764338_340.jpg":"267x340","pp_14764338_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14764320_1280.jpg":"1280x1280","k_14764320_1024.jpg":"1024x1024","k_14764320_640.jpg":"640x640","k_14764320_480.jpg":"480x480","k_14764320_340.jpg":"340x340","k_14764320_220.jpg":"220x220","o_14764320_1280.jpg":"1280x853","o_14764320_1024.jpg":"1024x682","o_14764320_640.jpg":"640x426","o_14764320_480.jpg":"480x320","o_14764320_340.jpg":"340x226","o_14764320_220.jpg":"220x146","h_14764320_1280.jpg":"1280x854","h_14764320_1024.jpg":"1024x683","h_14764320_640.jpg":"640x427","h_14764320_480.jpg":"480x320","h_14764320_340.jpg":"340x227","h_14764320_220.jpg":"220x147","pp_14764320_1280.jpg":"1006x1280","pp_14764320_1024.jpg":"805x1024","pp_14764320_640.jpg":"503x640","pp_14764320_480.jpg":"377x480","pp_14764320_340.jpg":"267x340","pp_14764320_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1306","k_14764330_1280.jpg":"1280x1280","k_14764330_1024.jpg":"1024x1024","k_14764330_640.jpg":"640x640","k_14764330_480.jpg":"480x480","k_14764330_340.jpg":"340x340","k_14764330_220.jpg":"220x220","o_14764330_1280.jpg":"1280x870","o_14764330_1024.jpg":"1024x696","o_14764330_640.jpg":"640x435","o_14764330_480.jpg":"480x326","o_14764330_340.jpg":"340x231","o_14764330_220.jpg":"220x149","h_14764330_1280.jpg":"1280x854","h_14764330_1024.jpg":"1024x683","h_14764330_640.jpg":"640x427","h_14764330_480.jpg":"480x320","h_14764330_340.jpg":"340x227","h_14764330_220.jpg":"220x147","pp_14764330_1280.jpg":"1006x1280","pp_14764330_1024.jpg":"805x1024","pp_14764330_640.jpg":"503x640","pp_14764330_480.jpg":"377x480","pp_14764330_340.jpg":"267x340","pp_14764330_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14764326_1280.jpg":"1280x1280","k_14764326_1024.jpg":"1024x1024","k_14764326_640.jpg":"640x640","k_14764326_480.jpg":"480x480","k_14764326_340.jpg":"340x340","k_14764326_220.jpg":"220x220","o_14764326_1280.jpg":"1280x853","o_14764326_1024.jpg":"1024x682","o_14764326_640.jpg":"640x426","o_14764326_480.jpg":"480x320","o_14764326_340.jpg":"340x226","o_14764326_220.jpg":"220x146","h_14764326_1280.jpg":"1280x854","h_14764326_1024.jpg":"1024x683","h_14764326_640.jpg":"640x427","h_14764326_480.jpg":"480x320","h_14764326_340.jpg":"340x227","h_14764326_220.jpg":"220x147","pp_14764326_1280.jpg":"1006x1280","pp_14764326_1024.jpg":"805x1024","pp_14764326_640.jpg":"503x640","pp_14764326_480.jpg":"377x480","pp_14764326_340.jpg":"267x340","pp_14764326_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7968875 Threads: 4 Questions: 1591672776 Slow queries: 4863134 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112320206 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/mali-nikola-u-raljama-administracije-drugas-iz-bitelica-ne-smije-u-poluprazni-skolski-bus-roditelji-su-ocajni-ravnateljica-tvrdi-da-su-nerazumni-1046648 [printLink] => /dalmacija/zagora/mali-nikola-u-raljama-administracije-drugas-iz-bitelica-ne-smije-u-poluprazni-skolski-bus-roditelji-su-ocajni-ravnateljica-tvrdi-da-su-nerazumni-1046648?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 618702 [name] => nikola jukić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-25 12:23:04 [main_article_id] => 0 [alias] => nikola-jukic [link] => /tag/nikola-jukic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 609972 [name] => Stipe Jukić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-07 19:03:03 [main_article_id] => 0 [alias] => stipe-jukic [link] => /tag/stipe-jukic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 618703 [name] => školski prijevoz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-25 12:23:04 [main_article_id] => 0 [alias] => skolski-prijevoz [link] => /tag/skolski-prijevoz ) [3] => stdClass Object ( [id] => 411555 [name] => bitelić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bitelic [link] => /tag/bitelic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odluka ravnateljice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mali Nikola u raljama administracije: drugaš iz Bitelića ne smije u poluprazni školski bus! Roditelji su očajni, župan im obećao pomoći [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/24/14764338.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Dugandžić/Cropix [mainImageDesc] => Stanic je Nikoli nadomak ruke, nekih 300 metara od kuće, ali u autobuse ne smije ući [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/24/14764338.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/CropixStanic je Nikoli nadomak ruke, nekih 300 metara od kuće, ali u autobuse ne smije ući ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/24/14764320.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/CropixDva dana uoči početka ove školske godine nazvala nas je Nikolina učiteljica i rekla nam da neće moći koristiti organizirani prijevoz, priča uzrujani otac Stipe ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/24/14764330.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/24/14764326.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Drugaš Nikola Jukić iz Bitelića više od svega na ovome svijetu, pa čak i prije nego dobiti 'plejić peticu' ili dres Hajduka, volio bi s drugim đacima ići u školu – školskim autobusom.

On mu je nadomak ruke, nekih 300 metara od kuće, ali u njega ne može ući. Tako je odlučila ravnateljica OŠ 'Dinka Šimunovića' u Hrvacama.

- Nas je – priča nam uzrujani otac Stipe – dva dana uoči početka ove školske godine nazvala Nikolina učiteljica i rekla nam da neće moći koristiti organizirani prijevoz. Lani je mogao i sve je uredno funkcioniralo, ali eto ove godine ne može. Ništa se promijenilo nije, autobus i dalje u 12.30 doveze učenike od petog do osmog razreda iz prve smjene i u povratku do Hrvaca kupi one iz druge, ali za mog Nikolu u polupraznom busu nema mjesta.

Stvar je u tome, odmah će Stipe Jukić u glavu, da ravnateljica Zorka Buljac želi pošto poto održati u životu postojeću školu od prvog do četvrtog razreda u Biteliću.

- Sve bi to bilo u redu da Nikola ne bi bio jedini učenik u drugom razredu. Trenutačno su gore samo jedan trećaš i jedan četvrtaš. Da stvar bude luđa, nas je ravnateljica zvala i nudila da će samo za Nikolu zaposliti još jednu učiteljicu, pa čak i organizirati da ga se vozi. Pa, ima li tu zdrave logike: znači spremni su plaćati još jednu plaću, plaćati i prijevoz iako je udaljenost manja od zakonskih tri kilometra, a sada već masno troše za poluprazni autobus?! Mi samo želimo da naše dijete ide u školu sa svojim vršnjacima, da se druži, igra... S tom istom djecom je od vrtića. Duša me boli gledati ga kako se muči! - veli glava obitelji Jukić.

Nikola zbog ukinutog mu prijevoza, kao pretrpljenog šoka, prvi tjedan uopće nije išao u školu. Posljednja dva roditelji su se uspjeli nekako snaći moleći prijatelje iz sela. Dodatni je problem to što je Stipe prije godinu i pol imao moždani udar i ne smije voziti, dok majka Marija svakodnevno putuje preko 100 kilometara do svog radnog mjesta u Splitu i nazad.

- Ma neka nam eto samo dopuste da uđe u autobus u 12.30, a žena će ga kupiti u povratku. Ne možete zamisliti koliko nam ovo komplicira život – vapi Stipe.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Nema komu se nisu obratili za pomoć. Zvali su i pisali županu Blaženku Bobanu, njegovom pročelniku za prosvjetu Tomislavu Đonliću, predsjedniku-zemljaku Zoranu Milanoviću, pravobraniteljici za djecu, ministarstvu...

- U Zagrebu u Ministarstvu nisu se mogli načuditi da se ovo dešava, ali nas upućuju na Županiju, koja je vlasnik škole. Pričao sam izravno i s Bobanom. Saslušao me gospodski, rekao da će sagledati i drugu stranu i sve reći pročelniku Đonliću. Njega sam kontaktirao 10 puta, ako ne i više, ali ništa se nije riješilo. Pravobraniteljica je zatražila očitovanje škole i županije i očito ga još nije dobila. Dok se oni s nama loptaju, mi se mučimo i još smo prisiljeni slušati tu županovu demagogiju o demografskoj politici – veli Jukić.

Došli smo i do ravnateljice Zorke Buljac i odmah u glavu pitali kako to da se za učenika može nudi posebna učiteljica i ekstra prijevoz, ali mu se ne može osigurati mjesto u ionako polupraznom autobusu.

- Nisam im – odgovara - je to nudila, već Županija. Ja ni prošle godine, kada je učenik kretao u prvi razred, nisam dala suglasnost, već je to učinila Županija. Nama se s onim što traže roditelji otvara pitanje tehnološkog viška za jednu učiteljicu, a što se mjesta u autobusu tiče, ona su ove školske godine reducirana zbog koronavirusa. Uvedene su posebne epidemiološke mjere i mi ih poštujemo.

Ona optužuje roditelje da tjeraju svoj kapric i da su nerazumni.

- Pa, zar im je bolje da dijete sjedi tu samo na skalama kada dođe autobusom ili kada čeka na povratak kući od onoga što mi nudimo, a to je nastava jedan na jedan sa svojim učiteljom. Mi ćemo dogodine u područnoj školi imati nova tri prvaša, isto i dvije iduće godine uzastopno – pojašnjava ravnateljica.

Kada smo mu prenijeli te njezine argumente, otac Stipe se prvo od uzrujanosti pribrao, a onda uzvratio:

- Da, ali moje dijete i dogodine ostaje samo u razredu. A jeste li vi možda vidjeli kako izgleda ta područna škola? Buljac je ravnateljica već dobrih 20 godina, a tek prije tri godine se udostojila promijeniti prozore. Parket je star preko 40 godina, zimi nema tople vode za ruke oprati... Ako je tako dobro, kao što ona tvrdi, pa zašto svoje unuče ne prebaci u Bitelić?!

---

image
Dva dana uoči početka ove školske godine nazvala nas je Nikolina učiteljica i rekla nam da neće moći koristiti organizirani prijevoz, priča uzrujani otac Stipe
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Neće, već njoj škola služi za uhljebljivanje i privatne interese. Zaposlila je svoju kćer u školu, muža domara koji ima ozbiljne repove iz prošlosti iz penzije vratila na četiri ure, a na isto mjesto zaposlili unuka od načelnikove tetke. Nije to sve, već je i zet uhljebljen na Tijarici u školi, a kćer ravnateljice s Tijarice na Biteliću. Tako vam to ide u nas.

U jednom trenutku obitelj je razmišljala sama angažirati kakvog prijevoznika ili taksista iz Hrvaca da im vozi Nikolu do škole.

Jedan im je tražio 1500 kuna mjesečno.

- Jest da bi to bio priličan udar na naš kućni budžet, ali dijete se pati. S druge strane, razmišljamo tako da nas oboje radimo, izdvajamo iz naših plaća za tu istu Općinu i Županiju, pa zašto bih onda plaćao?! Ima i opcija da ovo sve napustimo i odemo kod ženine mame u Kaštela. I kada bi se došli ispisati iz ovdašnje škole, ma nitko vam problem ne bi pravio. Da kažemo da selimo u Južnu Afriku, ma boljela bi njih briga. Ali za jedno sićušno dijete da se dade mjesto u praznom autobusu, e to ne može. Ma, gdje mi to živimo?! – više je za sebe i o svom jadu rekao Stipe, dok je Nikolu po kišnom vremenu ove srijede vodio na prijevoz do jednog od susjeda.

---

Župan obećao rješenje, pročelnik ustrajan


- Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj o srednjoj školi učenik ne ostvaruje pravo na prijevoz. Naime, sva prava pa tako i pravo na prijevoz, sukladno Zakonu, učenik ostvaruje u školi kojoj mrežom upisnog područja pripada - a to je Područna škola Bitelić.

Voljom i željom roditelja učenik je upisan u matičnu školu u Hrvacama i roditelji su upoznati s tim da ne ostvaruju pravo na prijevoz a s čime su se i složili prilikom upisa. Što se tiče eventualnog prijevoza učenika o kojem nemamo saznanja, napominjem da ni škola ni prijevoznik nemaju obavezu prijevoza. Interes naselja Bitelić je da škola opstane i dok ima djece Splitsko-dalmatinska županija će podržavati taj stav i biti potpora da se škola održi - odgovorio nam je pismenim putem privremeni županijski pročelnik za prosvjetu Tomislav Đonlić.

Jukićima se u četvrtak SMS-porukom javio župan Blaženko Boban i poručio da je 'vrlo blizu nekom prihvatljivom rješenju, a da je sve sukladno zakonskim normama'. Obećao se javiti početkom idućeg tjedana kada sve bude gotovo.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix
Vladimir Dugandžić/Cropix
Stanic je Nikoli nadomak ruke, nekih 300 metara od kuće, ali u autobuse ne smije ući
Vladimir Dugandžić/Cropix
Dva dana uoči početka ove školske godine nazvala nas je Nikolina učiteljica i rekla nam da neće moći koristiti organizirani prijevoz, priča uzrujani otac Stipe
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/mali-nikola-u-raljama-administracije-drugas-iz-bitelica-ne-smije-u-poluprazni-skolski-bus-roditelji-su-ocajni-ravnateljica-tvrdi-da-su-nerazumni-1046648 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b54b9315fd282391fc1c4700322aa5ca592ae5a7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mali+Nikola+u+raljama+administracije%3A+druga%C5%A1+iz+Biteli%C4%87a+ne+smije+u+poluprazni+%C5%A1kolski+bus%21+Roditelji+su+o%C4%8Dajni%2C+%C5%BEupan+im+obe%C4%87ao+pomo%C4%87i&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fmali-nikola-u-raljama-administracije-drugas-iz-bitelica-ne-smije-u-poluprazni-skolski-bus-roditelji-su-ocajni-ravnateljica-tvrdi-da-su-nerazumni-1046648 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fmali-nikola-u-raljama-administracije-drugas-iz-bitelica-ne-smije-u-poluprazni-skolski-bus-roditelji-su-ocajni-ravnateljica-tvrdi-da-su-nerazumni-1046648 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odluka ravnateljice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Zagoraodluka ravnateljice

Mali Nikola u raljama administracije: drugaš iz Bitelića ne smije u poluprazni školski bus! Roditelji su očajni, župan im obećao pomoći

25. rujna 2020. - 12:22

Drugaš Nikola Jukić iz Bitelića više od svega na ovome svijetu, pa čak i prije nego dobiti 'plejić peticu' ili dres Hajduka, volio bi s drugim đacima ići u školu – školskim autobusom.

On mu je nadomak ruke, nekih 300 metara od kuće, ali u njega ne može ući. Tako je odlučila ravnateljica OŠ 'Dinka Šimunovića' u Hrvacama.

- Nas je – priča nam uzrujani otac Stipe – dva dana uoči početka ove školske godine nazvala Nikolina učiteljica i rekla nam da neće moći koristiti organizirani prijevoz. Lani je mogao i sve je uredno funkcioniralo, ali eto ove godine ne može. Ništa se promijenilo nije, autobus i dalje u 12.30 doveze učenike od petog do osmog razreda iz prve smjene i u povratku do Hrvaca kupi one iz druge, ali za mog Nikolu u polupraznom busu nema...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 14:50