stdClass Object ( [id] => 1081027 [title] => Posjetili smo selo u omiškom dijelu Zagore, niz njegovih zanimljivih stanovnika predvode Grk Georgios i Albanac Halim: ‘On je moj badžo, pa oženili smo dvije susjede!‘ [alias] => posjetili-smo-selo-u-omiskom-dijelu-zagore-niz-njegovih-zanimljivih-stanovnika-predvode-grk-georgios-i-albanac-halim-on-je-moj-badzo-pa-ozenili-smo-dvije-susjede [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Stara izreka kaže, što je babi milo, to joj se i snilo, tako i starim Grcima kada su prije tri i pol tisuće godina prepoznali važnost jadranske obale i kamenjem potavanjene Dalmacije, pa unatoč junačkom otporu ilirskih plemena stari Dionizije na otoku Visu osniva jaku koloniju Issu.

Tome usprkos, Grci se nikada nisu uspjeli ozbiljnije nametnuti Ilirima koji su vladali većinom obale. Barem se tako pripovijedalo...

---

image
Na fotografiji: Cesta kroz Kucice i pogled na vrhove Biokova
Božidar Vukičević/Cropix
---

Tri i pol tisućljeća kasnije i barem koju godinu više, potomci Diomede, kralja Arga čijim je junačkim djelima Homer posvetio peto pjevanje "Ilijade", naselili su se ni lijevo ni desno već ravno - u Kučiće. Selo u omiškom dijelu Zagore u dolini omeđenom Biokovom, omiškom Dinarom i mosorskim dolitom u koje je, ne skriven u trojanskom konju na čelu Mirmidonaca, već iz ljubavi prema svojoj boljoj polovici, svojim malenim automobilom prije četiri godine "ulizao" 57-godišnji Grk Georgios Lentzas.

---

image
Na fotografiji:Grk Georgios Lentzas
Božidar Vukičević/Cropix
---

Rođenjem je iz grada Trikala u središnjoj Grčkoj, a prebivalištem s otoka Samosa u sjevernom dijelu Egejskog mora. Njegova životna priča utoliko je zanimljivija što je nakon 27 godina bavljenja ugostiteljstvom u jednom trenutku prodao svu svoju otočnu imovinu - šest lokala, restorana i kafića - i uputio se u zaseok Kunjak.

A u Kunjacima su dva prezimena - Rabotezi i Marunčići. Potonje nosi i njegova Nataša, u koju se zaljubio još kada je bio student Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

- Ja sam studirao, a Nataša je bila buduća mlada učiteljica. Rodila se ljubav na prvi pogled. Ubrzo nakon toga smo se vjenčali i naselili se na Samosu.

Jednog dana sam rekao: Ovako dalje ne ide! Sve smo napustili i otišli u Kučiće. Zamijenio sam plodne pamučne ravnice i obale Egejskog mora ovim sivim kamenjarom i hladnom burom - spremno će Georgios.

Poslovnom čovjeku, kao što je naš sugovornik, nije teško pao proces prilagođavanja promjenama u svom okruženju, pa je udario temelje kuće za odmor i to, da ne kažemo, u mediteranskom stilu već u grčkom. U njegovu slučaju to podrazumijeva da čelno mjesto ispred kuće zauzima skalastiri.

- A to je - pitamo zamišljeno.

- Skalastiri je vrsta malenog pluga za oranje koji se koristi pri obradi i sadnji pamuka. U Trikali pamuk je jedna od osnovnih grana poljoprivrede. Moji roditelji i danas sade pamuk, to nas je othranilo i školovalo, pa sam jedan primjerak donio sa sobom da me posjeća na životno razdoblje iz kojeg sam dosta naučio. Pokušao sam zasaditi i pamuk, ali odnio ga je led, slana, kako vi kažete - sjetno će naš sugovornik.

Za Kučiće i svoje sumještane ima samo riječi hvale. Dobar je to narod, veli Lentzias, uvijek je spreman pomoći i može se bez problema osloniti na svakoga od njih.

Zanimljivost u ovom zaseoku, koji mnogi uspoređuju s multinacionalnom enklavom, krije se u činjenici što je od tridesetak stalnih žitelja njih pet inozemnog porijekla. Osim već spomenutog zeta Grka, tu je i Australka hrvatskih korijena, pa Poljaci, Rusi i Albanci.

Upravo Halim Aslami, Albanac iz Kosovske Mitrovice, nakon što je uzduž i poprijeko proputovao cijelu Europu i bivšu Jugoslaviju, 1978. nastanio se u Hrvatskoj, a od prije godinu dana sa stalnom je adresom u Kučićima. Građevinski poslovi nisu mu nepoznanica jer se time bavio cijeli svoj životni vijek, stoga je u fazi izgradnje novog stambenog objekta u selu.

---

image
Na fotografiji: Halim Aslani, gradjevinar iz Kosovske Mitrovice
Božidar Vukičević/Cropix
---

Svojeg susjeda, Grka Lentzasa, voli zvati - bađo.

- Tako se mi zovemo. Bađo i kod nas i vas znači kada dvojica ožene dvije sestre. Budući da smo stranci, a oženili smo dvije susjede, priliči da se tako imenujemo - veli Aslami, dodajući da kada se dvojica tako međusobno nazivaju, onda se i poštuju. Uskaču jedan drugome i nema te žene koja može poremetiti njihovu koncepciju.

To jednako vrijedi i za podrijetlo. U tom slučaju ne znači puno ona zlatna narodna - odakle si, odakle ti je žena.

I Grk i Albanac na tu konstataciju odmahuju rukom. Friški su, kažu Kučićani. Muškarac nalegne na ženinu rudu prije ili kasnije. Može tu biti opiranja, pa i krošeom se on može braniti, ali tu mu je i kraj.

- Ona svoje nekako provuče i na svoju tazbinu ga navuče, da se on sam u svu tu paučinu nehotice uvuče - citiraju mještani dobre stare izreke iz turskih zemana.

Vaš reporterski dvojac u Kučiće ipak nije došao da vam soli pamet o grčkoj mitologiji, niti o vremenu osmanlijskog osvajanja, jer nikada niti jednih ni drugih nije bilo na uzvisini lijeve obale Cetine. Upravo je utvrda Kunjak bila posljednja crta obrane Mletačke republike od nadiruće turske sile koja, srećom, nogom nije zagazila na omiški teritorij.

Teritorijalno i danas pripadaju gradu podno Mirabele, što ih je u konačnici zbog njegove blizine i održalo u selu. Tek u razdoblju od 2014. do 2018. bio je osjetan pad broja stanovnika. Potvrđuje to i Marija Šarac, učiteljica razredne nastave u tamošnjoj osnovnoj školi.

---

image
Na fotografiji:Marija Sarac, uciteljica sa golubicam od srcike divlje smokve koje se tradicionalno izradjuju pred Cvjetnicu
Božidar Vukičević/Cropix
---

- Trenutno od prvog do osmog razreda imamo pedeset i šest djece, od čega čak četrnaest prvašića. Imamo i dvadesetak mališana u dječjem vrtiću. Sve su to obećavajuće brojke i siguran zalog da će se nastaviti s kontinuiranim školstvom u našoj osmoljetki, koja djeluje punih 111 godina.

Nadu nam daje i sve veći broj povratničkih obitelji koji će sigurno ostati u Kučićima. Definitivno imamo sve potrebne osnovne uvjete za život mlade obitelji. U tom smjeru smo krenuli i u našoj školi, gdje puno ulažemo u očuvanje bogate kulturne baštine. Naši su zadrugari pokazali veliki interes u izradi sada nadaleko poznatih svirala od jasenovine, u što se uključilo više generacija. Također smo postali poznati u izradi golubica od smokvine srčike, koja se po tradiciji zajedno s maslinovim grančicama nosila na Cvjetnicu na blagoslov - ističe učiteljica.

Još da imaju bolju cestu, gdje bi im bio kraj! Ona koja ih preko Radmanovih mlinica povezuje s njihovim administrativnim središtem na ušću Cetine izgrađena je davne 1899. godine.

Cesta cara Franje Josipa, kako su je zvali, u kratko vrijeme postala je glavna trasa od Splita do Omiša, pa sve dublje u njegovo zaleđe, sve do Zadvarja, tada glavnog trgovinskog centra, ali i do spoja s gotovo stotinu godina starijom Napoleonovom cestom kod Šestanovca.

Da je prometnica građena po najvišim tadašnjim prometnim standardima, svjedoče i česme s tekućom vodom, podignute na nekoliko mjesta duž makadamskog puta. Međutim, to građevinsko čudo, u naše vrijeme presvučeno asfaltom, postalo je svjetsko ruglo.

- Sve je ostalo isto od onda do danas, a ima od tada točno 122 godine, osim što je asfaltirana 1984. godine. Često nakon obilnih kiša imamo odrone, a nerijetko na tom zavojima prožetom cestovnom pravcu plutaju i stabla. Sve to predstavlja ogromnu opasnost i za nas domaće, i za sve veći broj stranih gostiju, prvenstveno raftingaša.

Da apsurd bude veći, u turističkim kartama na ovoj je, nazovimo, prometnici ucrtana i biciklistička staza. Zamislite, ni dva auta se ne mogu pošteno mimoići, a kamoli biciklisti. Ali što vrijedi. Što gost zna što ga tamo gore čeka. Bojiš se i za sebe kako od kuće doći do Omiša, a sada još i za bicikliste, kojih je iz godine u godinu sve više - jada se Goran Marunčić.

---

image
Na fotografiji:Goran Maruncic ispred svoje kuce u zaseoku Kunjak, prezimena Maruncic i Raboteg
Božidar Vukičević/Cropix
---

Osim ceste, većih prigovora na aktualne sadržaje u mjestu nema. Pohvalio nam se gradnjom reprezentativnog staračkog doma u središtu sela. Njegovi kapaciteti od čak 45 apartmana, restoranom, kafićem, prelijepim perivojima i šetnicama bit će namijenjeni starijoj populaciji s dubljim džepom. Radi se punom parom, pa se otvaranje modernog kompleksa očekuje kroz koji mjesec. Đava odnio i prišu, jer se ne kaže bez veze da su starački domovi biznis s kojim se ne može pogriješiti.

Budući da nisu "fulali" sa starcima, jesu sa djecom. U pozitivnom smislu. Prije nekoliko godina, s dolaskom nove omiške vlasti u selu se izgradio dječji vrtić.

Upravo kao i u Šestanovcu, malo su se preračunali. U kratko vrijeme predškolski objekt je postao tijesan. Veliki broj djece i šestosatni program sada su već postali problem. 34-godišnji Pavel Vukasović volio bi da se odgojno-obrazovni program "pogura" koji sat duže.

---

image
Na fotografiji: Vatrogasac Pavel Vukasovic ispred vatrogasnog doma
Božidar Vukičević/Cropix
---

- U vrtiću trenutno imamo 21 dijete. Tendencija je rasta, stoga postojeći kapaciteti već sada nisu dovoljni. Vjerujem da će se i to skoro riješiti, jer ne bi bilo pošteno da u situaciji kada već imamo djece nemamo mjesta za njihov smještaj - optimistično će mladi kučićki vatrogasac.

Jednako kao i na demografskom polju, aktivan je i sa šmrkom u rukama. Zamjenik je zapovjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Kučiće", osnovanog 1987. godine, koji do danas djeluje u sastavu Vatrogasne zajednice grada Omiša.

Unatoč oskudnoj i zastarjeloj opremi i tehnici koja nažalost prati podosta gasiteljskih družina u Dalmaciji, s vremenom su izrasli u najjači i najaktivniji DVD na području bivše velike omiške općine.

- Koristimo sedam vatrogasnih vozila plus legendarnog fiću, heroja mnogih bitaka. Prostorije koje koristimo nalaze se unutar objekta našeg Mjesnog odbora. Prostor je to gdje se druži naša mladost, jer nekih adekvatnijih nažalost nemamo. Budući da živimo u vremenu koronavirusa, tako izostaju i ta druženja. Vjerujemo da će se ubrzo sve vratiti na staro i da ćemo svi disati punim plućima - smatra Vukasović.

---

image
Na fotografiji: Pogled preko kanjona Cetine na selo Kostanje
Božidar Vukičević/Cropix
---

Ako itko u tom pitoresknom selu uz Cetinu živi punim plućima, onda je to Krešimir Tomasović. Zajedno s još nekolicinom entuzijasta, prije gotovo tri godine osnovao je privatni Airsoft klub "Outlaws". Za one koji to ne znaju, radi se o simulaciji "ratnih igara", sličnoj kao kod paintballa, u kojoj se upotrebljavaju vjerne replike vatrenog oružja.

Razlika je u tome što vas umjesto kuglica napunjenih bojom pogađaju one od tvrde biorazgradive plastike, promjera šest milimetara.

- Naš klub trenutno broji šest stalnih članova koji se redovito okupljaju na terenima u našem vlasništvu. Malo dalje od sela posjedujem šumu, tako da što se toga tiče nemamo nikakvih problema. Naša "igra" počinje na jesen, kada je u šumi manja opasnost od zmija, i traje sve dok ponovno ne ugrije.

Iako se airsoft najprije razvio u Japanu, svakim je danom i kod nas u Hrvatskoj sve popularniji. Slično naoružanje i zaštitnu opremu koriste policija i vojska diljem svijeta kao dio treninga i obuke. Naš klub, što je bitno istaknuti, nije dio nekakve turističke ponude već ga koristimo isključivo za međuklupsko nadmetanje, nama za gušt i zadovoljstvo - upoznao nas je Tomasović s "ratnim" zbivanjima u selu, te ujedno i zaključio ovu priču od luka i strijele do biorazgradivih kuglica.

---

image
Na fotografiji: Zaselak Susici
Božidar Vukičević/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ostavili sve [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => Ostavili sve 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-02-01 07:32:23 [created_by] => 3188 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-01 21:30:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-03-01 21:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 169 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/02\/01\/17038478.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/01\/17038582.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/01\/17038584.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/01\/17038586.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/01\/17038588.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/01\/17038590.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/01\/17038480.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/01\/17038482.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/01\/17038484.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/01\/17038486.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/01\/17038488.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/01\/17038490.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/01\/17038492.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/01\/17038494.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/01\/17038496.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/01\/17038498.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/01\/17038500.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/01\/17038502.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/01\/17038504.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/01\/17038506.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/01\/17038508.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/01\/17038510.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/01\/17038512.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Na fotografiji: Zaselak Tomasovici","Na fotografiji: Cesta kroz Kucice i pogled na vrhove Biokova","Na fotografiji: Cesta kroz Kucice i pogled na vrhove Biokova","Na fotografiji:Grk Georgios Lentzas","Na fotografiji:Grk Georgios Lentzas","Na fotografiji:Grk Georgios Lentzas","Na fotografiji:Marija Sarac, uciteljica sa golubicam od srcike divlje smokve koje se tradicionalno izradjuju pred Cvjetnicu","Na fotografiji: Zaselak Susici","Na fotografiji: Zaselak Susici","Na fotografiji: Kresimir i Branimir Tomasovic, osnivaci airsoft kluba Outlaws","Na fotografiji: Zaselak Tomasovici","Na fotografiji: Kresimir i Branimir Tomasovic, osnivaci airsoft kluba Outlaws","Na fotografiji: Kresimir i Branimir Tomasovic, osnivaci airsoft kluba Outlaws","Na fotografiji:Goran Maruncic ispred svoje kuce u zaseoku Kunjak, prezimena Maruncic i Raboteg","Na fotografiji: Kresimir i Branimir Tomasovic, osnivaci airsoft kluba Outlaws","Na fotografiji:Goran Maruncic ispred svoje kuce u zaseoku Kunjak, prezimena Maruncic i Raboteg","Na fotografiji: Halim Aslani, gradjevinar iz Kosovske Mitrovice","Na fotografiji: Halim Aslani, gradjevinar iz Kosovske Mitrovice","Na fotografiji:Goran Maruncic pored gustirne u zaseoku Kunjak, prezimena Maruncic i Raboteg","Na fotografiji: Vatrogasac Pavel Vukasovic ispred vatrogasnog doma","Na fotografiji: Vatrogasac Pavel Vukasovic ispred vatrogasnog doma","Na fotografiji: Vatrogasac Pavel Vukasovic ispred vatrogasnog doma","Na fotografiji: Pogled preko kanjona Cetine na selo Kostanje"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1245","hd_17038478_1920.jpg":"1920x1080","k_17038478_1280.jpg":"1280x1280","k_17038478_1024.jpg":"1024x1024","k_17038478_640.jpg":"640x640","k_17038478_480.jpg":"480x480","k_17038478_340.jpg":"340x340","k_17038478_220.jpg":"220x220","o_17038478_1280.jpg":"1280x830","o_17038478_1024.jpg":"1024x664","o_17038478_640.jpg":"640x415","o_17038478_480.jpg":"480x311","o_17038478_340.jpg":"340x220","o_17038478_220.jpg":"220x142","h_17038478_1280.jpg":"1280x854","h_17038478_1024.jpg":"1024x683","h_17038478_640.jpg":"640x427","h_17038478_480.jpg":"480x320","h_17038478_340.jpg":"340x227","h_17038478_220.jpg":"220x147","pp_17038478_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038478_1024.jpg":"805x1024","pp_17038478_640.jpg":"503x640","pp_17038478_480.jpg":"377x480","pp_17038478_340.jpg":"267x340","pp_17038478_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1274","hd_17038582_1920.jpg":"1920x1080","k_17038582_1280.jpg":"1280x1280","k_17038582_1024.jpg":"1024x1024","k_17038582_640.jpg":"640x640","k_17038582_480.jpg":"480x480","k_17038582_340.jpg":"340x340","k_17038582_220.jpg":"220x220","o_17038582_1280.jpg":"1280x849","o_17038582_1024.jpg":"1024x679","o_17038582_640.jpg":"640x424","o_17038582_480.jpg":"480x318","o_17038582_340.jpg":"340x225","o_17038582_220.jpg":"220x145","h_17038582_1280.jpg":"1280x854","h_17038582_1024.jpg":"1024x683","h_17038582_640.jpg":"640x427","h_17038582_480.jpg":"480x320","h_17038582_340.jpg":"340x227","h_17038582_220.jpg":"220x147","pp_17038582_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038582_1024.jpg":"805x1024","pp_17038582_640.jpg":"503x640","pp_17038582_480.jpg":"377x480","pp_17038582_340.jpg":"267x340","pp_17038582_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1268","hd_17038584_1920.jpg":"1920x1080","k_17038584_1280.jpg":"1280x1280","k_17038584_1024.jpg":"1024x1024","k_17038584_640.jpg":"640x640","k_17038584_480.jpg":"480x480","k_17038584_340.jpg":"340x340","k_17038584_220.jpg":"220x220","o_17038584_1280.jpg":"1280x845","o_17038584_1024.jpg":"1024x676","o_17038584_640.jpg":"640x422","o_17038584_480.jpg":"480x317","o_17038584_340.jpg":"340x224","o_17038584_220.jpg":"220x145","h_17038584_1280.jpg":"1280x854","h_17038584_1024.jpg":"1024x683","h_17038584_640.jpg":"640x427","h_17038584_480.jpg":"480x320","h_17038584_340.jpg":"340x227","h_17038584_220.jpg":"220x147","pp_17038584_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038584_1024.jpg":"805x1024","pp_17038584_640.jpg":"503x640","pp_17038584_480.jpg":"377x480","pp_17038584_340.jpg":"267x340","pp_17038584_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17038586_1920.jpg":"1920x1080","k_17038586_1280.jpg":"1280x1280","k_17038586_1024.jpg":"1024x1024","k_17038586_640.jpg":"640x640","k_17038586_480.jpg":"480x480","k_17038586_340.jpg":"340x340","k_17038586_220.jpg":"220x220","o_17038586_1280.jpg":"1280x853","o_17038586_1024.jpg":"1024x682","o_17038586_640.jpg":"640x426","o_17038586_480.jpg":"480x320","o_17038586_340.jpg":"340x226","o_17038586_220.jpg":"220x146","h_17038586_1280.jpg":"1280x854","h_17038586_1024.jpg":"1024x683","h_17038586_640.jpg":"640x427","h_17038586_480.jpg":"480x320","h_17038586_340.jpg":"340x227","h_17038586_220.jpg":"220x147","pp_17038586_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038586_1024.jpg":"805x1024","pp_17038586_640.jpg":"503x640","pp_17038586_480.jpg":"377x480","pp_17038586_340.jpg":"267x340","pp_17038586_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2773","hd_17038588_1920.jpg":"1920x1080","k_17038588_1280.jpg":"1280x1280","k_17038588_1024.jpg":"1024x1024","k_17038588_640.jpg":"640x640","k_17038588_480.jpg":"480x480","k_17038588_340.jpg":"340x340","k_17038588_220.jpg":"220x220","o_17038588_1280.jpg":"1280x1848","o_17038588_1024.jpg":"1024x1478","o_17038588_640.jpg":"640x924","o_17038588_480.jpg":"480x693","o_17038588_340.jpg":"340x491","o_17038588_220.jpg":"220x317","h_17038588_1280.jpg":"1280x854","h_17038588_1024.jpg":"1024x683","h_17038588_640.jpg":"640x427","h_17038588_480.jpg":"480x320","h_17038588_340.jpg":"340x227","h_17038588_220.jpg":"220x147","pp_17038588_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038588_1024.jpg":"805x1024","pp_17038588_640.jpg":"503x640","pp_17038588_480.jpg":"377x480","pp_17038588_340.jpg":"267x340","pp_17038588_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1263","hd_17038590_1920.jpg":"1920x1080","k_17038590_1280.jpg":"1280x1280","k_17038590_1024.jpg":"1024x1024","k_17038590_640.jpg":"640x640","k_17038590_480.jpg":"480x480","k_17038590_340.jpg":"340x340","k_17038590_220.jpg":"220x220","o_17038590_1280.jpg":"1280x842","o_17038590_1024.jpg":"1024x673","o_17038590_640.jpg":"640x421","o_17038590_480.jpg":"480x315","o_17038590_340.jpg":"340x223","o_17038590_220.jpg":"220x144","h_17038590_1280.jpg":"1280x854","h_17038590_1024.jpg":"1024x683","h_17038590_640.jpg":"640x427","h_17038590_480.jpg":"480x320","h_17038590_340.jpg":"340x227","h_17038590_220.jpg":"220x147","pp_17038590_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038590_1024.jpg":"805x1024","pp_17038590_640.jpg":"503x640","pp_17038590_480.jpg":"377x480","pp_17038590_340.jpg":"267x340","pp_17038590_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1328","hd_17038480_1920.jpg":"1920x1080","k_17038480_1280.jpg":"1280x1280","k_17038480_1024.jpg":"1024x1024","k_17038480_640.jpg":"640x640","k_17038480_480.jpg":"480x480","k_17038480_340.jpg":"340x340","k_17038480_220.jpg":"220x220","o_17038480_1280.jpg":"1280x885","o_17038480_1024.jpg":"1024x708","o_17038480_640.jpg":"640x442","o_17038480_480.jpg":"480x332","o_17038480_340.jpg":"340x235","o_17038480_220.jpg":"220x152","h_17038480_1280.jpg":"1280x854","h_17038480_1024.jpg":"1024x683","h_17038480_640.jpg":"640x427","h_17038480_480.jpg":"480x320","h_17038480_340.jpg":"340x227","h_17038480_220.jpg":"220x147","pp_17038480_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038480_1024.jpg":"805x1024","pp_17038480_640.jpg":"503x640","pp_17038480_480.jpg":"377x480","pp_17038480_340.jpg":"267x340","pp_17038480_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1276","hd_17038482_1920.jpg":"1920x1080","k_17038482_1280.jpg":"1280x1280","k_17038482_1024.jpg":"1024x1024","k_17038482_640.jpg":"640x640","k_17038482_480.jpg":"480x480","k_17038482_340.jpg":"340x340","k_17038482_220.jpg":"220x220","o_17038482_1280.jpg":"1280x850","o_17038482_1024.jpg":"1024x680","o_17038482_640.jpg":"640x425","o_17038482_480.jpg":"480x319","o_17038482_340.jpg":"340x225","o_17038482_220.jpg":"220x146","h_17038482_1280.jpg":"1280x854","h_17038482_1024.jpg":"1024x683","h_17038482_640.jpg":"640x427","h_17038482_480.jpg":"480x320","h_17038482_340.jpg":"340x227","h_17038482_220.jpg":"220x147","pp_17038482_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038482_1024.jpg":"805x1024","pp_17038482_640.jpg":"503x640","pp_17038482_480.jpg":"377x480","pp_17038482_340.jpg":"267x340","pp_17038482_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1057","hd_17038484_1920.jpg":"1920x1080","k_17038484_1280.jpg":"1280x1280","k_17038484_1024.jpg":"1024x1024","k_17038484_640.jpg":"640x640","k_17038484_480.jpg":"480x480","k_17038484_340.jpg":"340x340","k_17038484_220.jpg":"220x220","o_17038484_1280.jpg":"1280x704","o_17038484_1024.jpg":"1024x563","o_17038484_640.jpg":"640x352","o_17038484_480.jpg":"480x264","o_17038484_340.jpg":"340x187","o_17038484_220.jpg":"220x121","h_17038484_1280.jpg":"1280x854","h_17038484_1024.jpg":"1024x683","h_17038484_640.jpg":"640x427","h_17038484_480.jpg":"480x320","h_17038484_340.jpg":"340x227","h_17038484_220.jpg":"220x147","pp_17038484_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038484_1024.jpg":"805x1024","pp_17038484_640.jpg":"503x640","pp_17038484_480.jpg":"377x480","pp_17038484_340.jpg":"267x340","pp_17038484_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17038486_1920.jpg":"1920x1080","k_17038486_1280.jpg":"1280x1280","k_17038486_1024.jpg":"1024x1024","k_17038486_640.jpg":"640x640","k_17038486_480.jpg":"480x480","k_17038486_340.jpg":"340x340","k_17038486_220.jpg":"220x220","o_17038486_1280.jpg":"1280x853","o_17038486_1024.jpg":"1024x682","o_17038486_640.jpg":"640x426","o_17038486_480.jpg":"480x320","o_17038486_340.jpg":"340x226","o_17038486_220.jpg":"220x146","h_17038486_1280.jpg":"1280x854","h_17038486_1024.jpg":"1024x683","h_17038486_640.jpg":"640x427","h_17038486_480.jpg":"480x320","h_17038486_340.jpg":"340x227","h_17038486_220.jpg":"220x147","pp_17038486_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038486_1024.jpg":"805x1024","pp_17038486_640.jpg":"503x640","pp_17038486_480.jpg":"377x480","pp_17038486_340.jpg":"267x340","pp_17038486_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1244","hd_17038488_1920.jpg":"1920x1080","k_17038488_1280.jpg":"1280x1280","k_17038488_1024.jpg":"1024x1024","k_17038488_640.jpg":"640x640","k_17038488_480.jpg":"480x480","k_17038488_340.jpg":"340x340","k_17038488_220.jpg":"220x220","o_17038488_1280.jpg":"1280x829","o_17038488_1024.jpg":"1024x663","o_17038488_640.jpg":"640x414","o_17038488_480.jpg":"480x311","o_17038488_340.jpg":"340x220","o_17038488_220.jpg":"220x142","h_17038488_1280.jpg":"1280x854","h_17038488_1024.jpg":"1024x683","h_17038488_640.jpg":"640x427","h_17038488_480.jpg":"480x320","h_17038488_340.jpg":"340x227","h_17038488_220.jpg":"220x147","pp_17038488_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038488_1024.jpg":"805x1024","pp_17038488_640.jpg":"503x640","pp_17038488_480.jpg":"377x480","pp_17038488_340.jpg":"267x340","pp_17038488_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1253","hd_17038490_1920.jpg":"1920x1080","k_17038490_1280.jpg":"1280x1280","k_17038490_1024.jpg":"1024x1024","k_17038490_640.jpg":"640x640","k_17038490_480.jpg":"480x480","k_17038490_340.jpg":"340x340","k_17038490_220.jpg":"220x220","o_17038490_1280.jpg":"1280x835","o_17038490_1024.jpg":"1024x668","o_17038490_640.jpg":"640x417","o_17038490_480.jpg":"480x313","o_17038490_340.jpg":"340x221","o_17038490_220.jpg":"220x143","h_17038490_1280.jpg":"1280x854","h_17038490_1024.jpg":"1024x683","h_17038490_640.jpg":"640x427","h_17038490_480.jpg":"480x320","h_17038490_340.jpg":"340x227","h_17038490_220.jpg":"220x147","pp_17038490_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038490_1024.jpg":"805x1024","pp_17038490_640.jpg":"503x640","pp_17038490_480.jpg":"377x480","pp_17038490_340.jpg":"267x340","pp_17038490_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17038492_1920.jpg":"1920x1080","k_17038492_1280.jpg":"1280x1280","k_17038492_1024.jpg":"1024x1024","k_17038492_640.jpg":"640x640","k_17038492_480.jpg":"480x480","k_17038492_340.jpg":"340x340","k_17038492_220.jpg":"220x220","o_17038492_1280.jpg":"1280x853","o_17038492_1024.jpg":"1024x682","o_17038492_640.jpg":"640x426","o_17038492_480.jpg":"480x320","o_17038492_340.jpg":"340x226","o_17038492_220.jpg":"220x146","h_17038492_1280.jpg":"1280x854","h_17038492_1024.jpg":"1024x683","h_17038492_640.jpg":"640x427","h_17038492_480.jpg":"480x320","h_17038492_340.jpg":"340x227","h_17038492_220.jpg":"220x147","pp_17038492_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038492_1024.jpg":"805x1024","pp_17038492_640.jpg":"503x640","pp_17038492_480.jpg":"377x480","pp_17038492_340.jpg":"267x340","pp_17038492_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1212","hd_17038494_1920.jpg":"1920x1080","k_17038494_1280.jpg":"1280x1280","k_17038494_1024.jpg":"1024x1024","k_17038494_640.jpg":"640x640","k_17038494_480.jpg":"480x480","k_17038494_340.jpg":"340x340","k_17038494_220.jpg":"220x220","o_17038494_1280.jpg":"1280x808","o_17038494_1024.jpg":"1024x646","o_17038494_640.jpg":"640x404","o_17038494_480.jpg":"480x303","o_17038494_340.jpg":"340x214","o_17038494_220.jpg":"220x138","h_17038494_1280.jpg":"1280x854","h_17038494_1024.jpg":"1024x683","h_17038494_640.jpg":"640x427","h_17038494_480.jpg":"480x320","h_17038494_340.jpg":"340x227","h_17038494_220.jpg":"220x147","pp_17038494_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038494_1024.jpg":"805x1024","pp_17038494_640.jpg":"503x640","pp_17038494_480.jpg":"377x480","pp_17038494_340.jpg":"267x340","pp_17038494_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17038496_1920.jpg":"1920x1080","k_17038496_1280.jpg":"1280x1280","k_17038496_1024.jpg":"1024x1024","k_17038496_640.jpg":"640x640","k_17038496_480.jpg":"480x480","k_17038496_340.jpg":"340x340","k_17038496_220.jpg":"220x220","o_17038496_1280.jpg":"1280x853","o_17038496_1024.jpg":"1024x682","o_17038496_640.jpg":"640x426","o_17038496_480.jpg":"480x320","o_17038496_340.jpg":"340x226","o_17038496_220.jpg":"220x146","h_17038496_1280.jpg":"1280x854","h_17038496_1024.jpg":"1024x683","h_17038496_640.jpg":"640x427","h_17038496_480.jpg":"480x320","h_17038496_340.jpg":"340x227","h_17038496_220.jpg":"220x147","pp_17038496_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038496_1024.jpg":"805x1024","pp_17038496_640.jpg":"503x640","pp_17038496_480.jpg":"377x480","pp_17038496_340.jpg":"267x340","pp_17038496_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1233","hd_17038498_1920.jpg":"1920x1080","k_17038498_1280.jpg":"1280x1280","k_17038498_1024.jpg":"1024x1024","k_17038498_640.jpg":"640x640","k_17038498_480.jpg":"480x480","k_17038498_340.jpg":"340x340","k_17038498_220.jpg":"220x220","o_17038498_1280.jpg":"1280x822","o_17038498_1024.jpg":"1024x657","o_17038498_640.jpg":"640x411","o_17038498_480.jpg":"480x308","o_17038498_340.jpg":"340x218","o_17038498_220.jpg":"220x141","h_17038498_1280.jpg":"1280x854","h_17038498_1024.jpg":"1024x683","h_17038498_640.jpg":"640x427","h_17038498_480.jpg":"480x320","h_17038498_340.jpg":"340x227","h_17038498_220.jpg":"220x147","pp_17038498_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038498_1024.jpg":"805x1024","pp_17038498_640.jpg":"503x640","pp_17038498_480.jpg":"377x480","pp_17038498_340.jpg":"267x340","pp_17038498_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17038500_1920.jpg":"1920x1080","k_17038500_1280.jpg":"1280x1280","k_17038500_1024.jpg":"1024x1024","k_17038500_640.jpg":"640x640","k_17038500_480.jpg":"480x480","k_17038500_340.jpg":"340x340","k_17038500_220.jpg":"220x220","o_17038500_1280.jpg":"1280x853","o_17038500_1024.jpg":"1024x682","o_17038500_640.jpg":"640x426","o_17038500_480.jpg":"480x320","o_17038500_340.jpg":"340x226","o_17038500_220.jpg":"220x146","h_17038500_1280.jpg":"1280x854","h_17038500_1024.jpg":"1024x683","h_17038500_640.jpg":"640x427","h_17038500_480.jpg":"480x320","h_17038500_340.jpg":"340x227","h_17038500_220.jpg":"220x147","pp_17038500_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038500_1024.jpg":"805x1024","pp_17038500_640.jpg":"503x640","pp_17038500_480.jpg":"377x480","pp_17038500_340.jpg":"267x340","pp_17038500_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1225","hd_17038502_1920.jpg":"1920x1080","k_17038502_1280.jpg":"1280x1280","k_17038502_1024.jpg":"1024x1024","k_17038502_640.jpg":"640x640","k_17038502_480.jpg":"480x480","k_17038502_340.jpg":"340x340","k_17038502_220.jpg":"220x220","o_17038502_1280.jpg":"1280x816","o_17038502_1024.jpg":"1024x653","o_17038502_640.jpg":"640x408","o_17038502_480.jpg":"480x306","o_17038502_340.jpg":"340x216","o_17038502_220.jpg":"220x140","h_17038502_1280.jpg":"1280x854","h_17038502_1024.jpg":"1024x683","h_17038502_640.jpg":"640x427","h_17038502_480.jpg":"480x320","h_17038502_340.jpg":"340x227","h_17038502_220.jpg":"220x147","pp_17038502_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038502_1024.jpg":"805x1024","pp_17038502_640.jpg":"503x640","pp_17038502_480.jpg":"377x480","pp_17038502_340.jpg":"267x340","pp_17038502_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1249","hd_17038504_1920.jpg":"1920x1080","k_17038504_1280.jpg":"1280x1280","k_17038504_1024.jpg":"1024x1024","k_17038504_640.jpg":"640x640","k_17038504_480.jpg":"480x480","k_17038504_340.jpg":"340x340","k_17038504_220.jpg":"220x220","o_17038504_1280.jpg":"1280x832","o_17038504_1024.jpg":"1024x666","o_17038504_640.jpg":"640x416","o_17038504_480.jpg":"480x312","o_17038504_340.jpg":"340x221","o_17038504_220.jpg":"220x143","h_17038504_1280.jpg":"1280x854","h_17038504_1024.jpg":"1024x683","h_17038504_640.jpg":"640x427","h_17038504_480.jpg":"480x320","h_17038504_340.jpg":"340x227","h_17038504_220.jpg":"220x147","pp_17038504_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038504_1024.jpg":"805x1024","pp_17038504_640.jpg":"503x640","pp_17038504_480.jpg":"377x480","pp_17038504_340.jpg":"267x340","pp_17038504_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1226","hd_17038506_1920.jpg":"1920x1080","k_17038506_1280.jpg":"1280x1280","k_17038506_1024.jpg":"1024x1024","k_17038506_640.jpg":"640x640","k_17038506_480.jpg":"480x480","k_17038506_340.jpg":"340x340","k_17038506_220.jpg":"220x220","o_17038506_1280.jpg":"1280x817","o_17038506_1024.jpg":"1024x653","o_17038506_640.jpg":"640x408","o_17038506_480.jpg":"480x306","o_17038506_340.jpg":"340x217","o_17038506_220.jpg":"220x140","h_17038506_1280.jpg":"1280x854","h_17038506_1024.jpg":"1024x683","h_17038506_640.jpg":"640x427","h_17038506_480.jpg":"480x320","h_17038506_340.jpg":"340x227","h_17038506_220.jpg":"220x147","pp_17038506_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038506_1024.jpg":"805x1024","pp_17038506_640.jpg":"503x640","pp_17038506_480.jpg":"377x480","pp_17038506_340.jpg":"267x340","pp_17038506_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1355","hd_17038508_1920.jpg":"1920x1080","k_17038508_1280.jpg":"1280x1280","k_17038508_1024.jpg":"1024x1024","k_17038508_640.jpg":"640x640","k_17038508_480.jpg":"480x480","k_17038508_340.jpg":"340x340","k_17038508_220.jpg":"220x220","o_17038508_1280.jpg":"1280x903","o_17038508_1024.jpg":"1024x722","o_17038508_640.jpg":"640x451","o_17038508_480.jpg":"480x338","o_17038508_340.jpg":"340x239","o_17038508_220.jpg":"220x155","h_17038508_1280.jpg":"1280x854","h_17038508_1024.jpg":"1024x683","h_17038508_640.jpg":"640x427","h_17038508_480.jpg":"480x320","h_17038508_340.jpg":"340x227","h_17038508_220.jpg":"220x147","pp_17038508_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038508_1024.jpg":"805x1024","pp_17038508_640.jpg":"503x640","pp_17038508_480.jpg":"377x480","pp_17038508_340.jpg":"267x340","pp_17038508_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1211","hd_17038510_1920.jpg":"1920x1080","k_17038510_1280.jpg":"1280x1280","k_17038510_1024.jpg":"1024x1024","k_17038510_640.jpg":"640x640","k_17038510_480.jpg":"480x480","k_17038510_340.jpg":"340x340","k_17038510_220.jpg":"220x220","o_17038510_1280.jpg":"1280x807","o_17038510_1024.jpg":"1024x645","o_17038510_640.jpg":"640x403","o_17038510_480.jpg":"480x302","o_17038510_340.jpg":"340x214","o_17038510_220.jpg":"220x138","h_17038510_1280.jpg":"1280x854","h_17038510_1024.jpg":"1024x683","h_17038510_640.jpg":"640x427","h_17038510_480.jpg":"480x320","h_17038510_340.jpg":"340x227","h_17038510_220.jpg":"220x147","pp_17038510_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038510_1024.jpg":"805x1024","pp_17038510_640.jpg":"503x640","pp_17038510_480.jpg":"377x480","pp_17038510_340.jpg":"267x340","pp_17038510_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1201","hd_17038512_1920.jpg":"1920x1080","k_17038512_1280.jpg":"1280x1280","k_17038512_1024.jpg":"1024x1024","k_17038512_640.jpg":"640x640","k_17038512_480.jpg":"480x480","k_17038512_340.jpg":"340x340","k_17038512_220.jpg":"220x220","o_17038512_1280.jpg":"1280x800","o_17038512_1024.jpg":"1024x640","o_17038512_640.jpg":"640x400","o_17038512_480.jpg":"480x300","o_17038512_340.jpg":"340x212","o_17038512_220.jpg":"220x137","h_17038512_1280.jpg":"1280x854","h_17038512_1024.jpg":"1024x683","h_17038512_640.jpg":"640x427","h_17038512_480.jpg":"480x320","h_17038512_340.jpg":"340x227","h_17038512_220.jpg":"220x147","pp_17038512_1280.jpg":"1006x1280","pp_17038512_1024.jpg":"805x1024","pp_17038512_640.jpg":"503x640","pp_17038512_480.jpg":"377x480","pp_17038512_340.jpg":"267x340","pp_17038512_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15003937 Threads: 1 Questions: 3150856466 Slow queries: 7033110 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234976443 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/posjetili-smo-selo-u-omiskom-dijelu-zagore-niz-njegovih-zanimljivih-stanovnika-predvode-grk-georgios-i-albanac-halim-on-je-moj-badzo-pa-ozenili-smo-dvije-susjede-1081027 [printLink] => /dalmacija/zagora/posjetili-smo-selo-u-omiskom-dijelu-zagore-niz-njegovih-zanimljivih-stanovnika-predvode-grk-georgios-i-albanac-halim-on-je-moj-badzo-pa-ozenili-smo-dvije-susjede-1081027?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 348947 [name] => kućice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kucice [link] => /tag/kucice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ostavili sve [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Posjetili smo selo u omiškom dijelu Zagore, niz njegovih zanimljivih stanovnika predvode Grk Georgios i Albanac Halim: ‘On je moj badžo, pa oženili smo dvije susjede!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3188 [name] => Mladen Nejašmić [username] => mladen-neja-mi [email] => mladen-neja-mi@sd.hr [password] => $2y$10$rfgmyVpwwtWp855LYGz/4ulTRRqlnvAgJ2UwNhbvx8Nz2LpLzVNXK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mladen-nejasmic-3188 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1706 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/bb3bb9bc7d576c341a08381ce834981e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038478.jpg [galleryCount] => 23 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => Na fotografiji: Zaselak Tomasovici [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038478.jpg [title] => Na fotografiji: Zaselak Tomasovici Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038582.jpg [title] => Na fotografiji: Cesta kroz Kucice i pogled na vrhove Biokova Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038584.jpg [title] => Na fotografiji: Cesta kroz Kucice i pogled na vrhove Biokova Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038586.jpg [title] => Na fotografiji:Grk Georgios Lentzas Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038588.jpg [title] => Na fotografiji:Grk Georgios Lentzas Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038590.jpg [title] => Na fotografiji:Grk Georgios Lentzas Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038480.jpg [title] => Na fotografiji:Marija Sarac, uciteljica sa golubicam od srcike divlje smokve koje se tradicionalno izradjuju pred Cvjetnicu Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038482.jpg [title] => Na fotografiji: Zaselak Susici Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038484.jpg [title] => Na fotografiji: Zaselak Susici Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038486.jpg [title] => Na fotografiji: Kresimir i Branimir Tomasovic, osnivaci airsoft kluba Outlaws Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038488.jpg [title] => Na fotografiji: Zaselak Tomasovici Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038490.jpg [title] => Na fotografiji: Kresimir i Branimir Tomasovic, osnivaci airsoft kluba Outlaws Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038492.jpg [title] => Na fotografiji: Kresimir i Branimir Tomasovic, osnivaci airsoft kluba Outlaws Božidar Vukičević/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038494.jpg [title] => Na fotografiji:Goran Maruncic ispred svoje kuce u zaseoku Kunjak, prezimena Maruncic i Raboteg Božidar Vukičević/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038496.jpg [title] => Na fotografiji: Kresimir i Branimir Tomasovic, osnivaci airsoft kluba Outlaws Božidar Vukičević/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038498.jpg [title] => Na fotografiji:Goran Maruncic ispred svoje kuce u zaseoku Kunjak, prezimena Maruncic i Raboteg Božidar Vukičević/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038500.jpg [title] => Na fotografiji: Halim Aslani, gradjevinar iz Kosovske Mitrovice Božidar Vukičević/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038502.jpg [title] => Na fotografiji: Halim Aslani, gradjevinar iz Kosovske Mitrovice Božidar Vukičević/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038504.jpg [title] => Na fotografiji:Goran Maruncic pored gustirne u zaseoku Kunjak, prezimena Maruncic i Raboteg Božidar Vukičević/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038506.jpg [title] => Na fotografiji: Vatrogasac Pavel Vukasovic ispred vatrogasnog doma Božidar Vukičević/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038508.jpg [title] => Na fotografiji: Vatrogasac Pavel Vukasovic ispred vatrogasnog doma Božidar Vukičević/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038510.jpg [title] => Na fotografiji: Vatrogasac Pavel Vukasovic ispred vatrogasnog doma Božidar Vukičević/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/01/17038512.jpg [title] => Na fotografiji: Pogled preko kanjona Cetine na selo Kostanje Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Stara izreka kaže, što je babi milo, to joj se i snilo, tako i starim Grcima kada su prije tri i pol tisuće godina prepoznali važnost jadranske obale i kamenjem potavanjene Dalmacije, pa unatoč junačkom otporu ilirskih plemena stari Dionizije na otoku Visu osniva jaku koloniju Issu.

Tome usprkos, Grci se nikada nisu uspjeli ozbiljnije nametnuti Ilirima koji su vladali većinom obale. Barem se tako pripovijedalo...

---

image
Na fotografiji: Cesta kroz Kucice i pogled na vrhove Biokova
Božidar Vukičević/Cropix
---

Tri i pol tisućljeća kasnije i barem koju godinu više, potomci Diomede, kralja Arga čijim je junačkim djelima Homer posvetio peto pjevanje "Ilijade", naselili su se ni lijevo ni desno već ravno - u Kučiće. Selo u omiškom dijelu Zagore u dolini omeđenom Biokovom, omiškom Dinarom i mosorskim dolitom u koje je, ne skriven u trojanskom konju na čelu Mirmidonaca, već iz ljubavi prema svojoj boljoj polovici, svojim malenim automobilom prije četiri godine "ulizao" 57-godišnji Grk Georgios Lentzas.

---

image
Na fotografiji:Grk Georgios Lentzas
Božidar Vukičević/Cropix
---

Rođenjem je iz grada Trikala u središnjoj Grčkoj, a prebivalištem s otoka Samosa u sjevernom dijelu Egejskog mora. Njegova životna priča utoliko je zanimljivija što je nakon 27 godina bavljenja ugostiteljstvom u jednom trenutku prodao svu svoju otočnu imovinu - šest lokala, restorana i kafića - i uputio se u zaseok Kunjak.

A u Kunjacima su dva prezimena - Rabotezi i Marunčići. Potonje nosi i njegova Nataša, u koju se zaljubio još kada je bio student Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

- Ja sam studirao, a Nataša je bila buduća mlada učiteljica. Rodila se ljubav na prvi pogled. Ubrzo nakon toga smo se vjenčali i naselili se na Samosu.

Jednog dana sam rekao: Ovako dalje ne ide! Sve smo napustili i otišli u Kučiće. Zamijenio sam plodne pamučne ravnice i obale Egejskog mora ovim sivim kamenjarom i hladnom burom - spremno će Georgios.

Poslovnom čovjeku, kao što je naš sugovornik, nije teško pao proces prilagođavanja promjenama u svom okruženju, pa je udario temelje kuće za odmor i to, da ne kažemo, u mediteranskom stilu već u grčkom. U njegovu slučaju to podrazumijeva da čelno mjesto ispred kuće zauzima skalastiri.

- A to je - pitamo zamišljeno.

- Skalastiri je vrsta malenog pluga za oranje koji se koristi pri obradi i sadnji pamuka. U Trikali pamuk je jedna od osnovnih grana poljoprivrede. Moji roditelji i danas sade pamuk, to nas je othranilo i školovalo, pa sam jedan primjerak donio sa sobom da me posjeća na životno razdoblje iz kojeg sam dosta naučio. Pokušao sam zasaditi i pamuk, ali odnio ga je led, slana, kako vi kažete - sjetno će naš sugovornik.

Za Kučiće i svoje sumještane ima samo riječi hvale. Dobar je to narod, veli Lentzias, uvijek je spreman pomoći i može se bez problema osloniti na svakoga od njih.

Zanimljivost u ovom zaseoku, koji mnogi uspoređuju s multinacionalnom enklavom, krije se u činjenici što je od tridesetak stalnih žitelja njih pet inozemnog porijekla. Osim već spomenutog zeta Grka, tu je i Australka hrvatskih korijena, pa Poljaci, Rusi i Albanci.

Upravo Halim Aslami, Albanac iz Kosovske Mitrovice, nakon što je uzduž i poprijeko proputovao cijelu Europu i bivšu Jugoslaviju, 1978. nastanio se u Hrvatskoj, a od prije godinu dana sa stalnom je adresom u Kučićima. Građevinski poslovi nisu mu nepoznanica jer se time bavio cijeli svoj životni vijek, stoga je u fazi izgradnje novog stambenog objekta u selu.

---

image
Na fotografiji: Halim Aslani, gradjevinar iz Kosovske Mitrovice
Božidar Vukičević/Cropix
---

Svojeg susjeda, Grka Lentzasa, voli zvati - bađo.

- Tako se mi zovemo. Bađo i kod nas i vas znači kada dvojica ožene dvije sestre. Budući da smo stranci, a oženili smo dvije susjede, priliči da se tako imenujemo - veli Aslami, dodajući da kada se dvojica tako međusobno nazivaju, onda se i poštuju. Uskaču jedan drugome i nema te žene koja može poremetiti njihovu koncepciju.

To jednako vrijedi i za podrijetlo. U tom slučaju ne znači puno ona zlatna narodna - odakle si, odakle ti je žena.

I Grk i Albanac na tu konstataciju odmahuju rukom. Friški su, kažu Kučićani. Muškarac nalegne na ženinu rudu prije ili kasnije. Može tu biti opiranja, pa i krošeom se on može braniti, ali tu mu je i kraj.

- Ona svoje nekako provuče i na svoju tazbinu ga navuče, da se on sam u svu tu paučinu nehotice uvuče - citiraju mještani dobre stare izreke iz turskih zemana.

Vaš reporterski dvojac u Kučiće ipak nije došao da vam soli pamet o grčkoj mitologiji, niti o vremenu osmanlijskog osvajanja, jer nikada niti jednih ni drugih nije bilo na uzvisini lijeve obale Cetine. Upravo je utvrda Kunjak bila posljednja crta obrane Mletačke republike od nadiruće turske sile koja, srećom, nogom nije zagazila na omiški teritorij.

Teritorijalno i danas pripadaju gradu podno Mirabele, što ih je u konačnici zbog njegove blizine i održalo u selu. Tek u razdoblju od 2014. do 2018. bio je osjetan pad broja stanovnika. Potvrđuje to i Marija Šarac, učiteljica razredne nastave u tamošnjoj osnovnoj školi.

---

image
Na fotografiji:Marija Sarac, uciteljica sa golubicam od srcike divlje smokve koje se tradicionalno izradjuju pred Cvjetnicu
Božidar Vukičević/Cropix
---

- Trenutno od prvog do osmog razreda imamo pedeset i šest djece, od čega čak četrnaest prvašića. Imamo i dvadesetak mališana u dječjem vrtiću. Sve su to obećavajuće brojke i siguran zalog da će se nastaviti s kontinuiranim školstvom u našoj osmoljetki, koja djeluje punih 111 godina.

Nadu nam daje i sve veći broj povratničkih obitelji koji će sigurno ostati u Kučićima. Definitivno imamo sve potrebne osnovne uvjete za život mlade obitelji. U tom smjeru smo krenuli i u našoj školi, gdje puno ulažemo u očuvanje bogate kulturne baštine. Naši su zadrugari pokazali veliki interes u izradi sada nadaleko poznatih svirala od jasenovine, u što se uključilo više generacija. Također smo postali poznati u izradi golubica od smokvine srčike, koja se po tradiciji zajedno s maslinovim grančicama nosila na Cvjetnicu na blagoslov - ističe učiteljica.

Još da imaju bolju cestu, gdje bi im bio kraj! Ona koja ih preko Radmanovih mlinica povezuje s njihovim administrativnim središtem na ušću Cetine izgrađena je davne 1899. godine.

Cesta cara Franje Josipa, kako su je zvali, u kratko vrijeme postala je glavna trasa od Splita do Omiša, pa sve dublje u njegovo zaleđe, sve do Zadvarja, tada glavnog trgovinskog centra, ali i do spoja s gotovo stotinu godina starijom Napoleonovom cestom kod Šestanovca.

Da je prometnica građena po najvišim tadašnjim prometnim standardima, svjedoče i česme s tekućom vodom, podignute na nekoliko mjesta duž makadamskog puta. Međutim, to građevinsko čudo, u naše vrijeme presvučeno asfaltom, postalo je svjetsko ruglo.

- Sve je ostalo isto od onda do danas, a ima od tada točno 122 godine, osim što je asfaltirana 1984. godine. Često nakon obilnih kiša imamo odrone, a nerijetko na tom zavojima prožetom cestovnom pravcu plutaju i stabla. Sve to predstavlja ogromnu opasnost i za nas domaće, i za sve veći broj stranih gostiju, prvenstveno raftingaša.

Da apsurd bude veći, u turističkim kartama na ovoj je, nazovimo, prometnici ucrtana i biciklistička staza. Zamislite, ni dva auta se ne mogu pošteno mimoići, a kamoli biciklisti. Ali što vrijedi. Što gost zna što ga tamo gore čeka. Bojiš se i za sebe kako od kuće doći do Omiša, a sada još i za bicikliste, kojih je iz godine u godinu sve više - jada se Goran Marunčić.

---

image
Na fotografiji:Goran Maruncic ispred svoje kuce u zaseoku Kunjak, prezimena Maruncic i Raboteg
Božidar Vukičević/Cropix
---

Osim ceste, većih prigovora na aktualne sadržaje u mjestu nema. Pohvalio nam se gradnjom reprezentativnog staračkog doma u središtu sela. Njegovi kapaciteti od čak 45 apartmana, restoranom, kafićem, prelijepim perivojima i šetnicama bit će namijenjeni starijoj populaciji s dubljim džepom. Radi se punom parom, pa se otvaranje modernog kompleksa očekuje kroz koji mjesec. Đava odnio i prišu, jer se ne kaže bez veze da su starački domovi biznis s kojim se ne može pogriješiti.

Budući da nisu "fulali" sa starcima, jesu sa djecom. U pozitivnom smislu. Prije nekoliko godina, s dolaskom nove omiške vlasti u selu se izgradio dječji vrtić.

Upravo kao i u Šestanovcu, malo su se preračunali. U kratko vrijeme predškolski objekt je postao tijesan. Veliki broj djece i šestosatni program sada su već postali problem. 34-godišnji Pavel Vukasović volio bi da se odgojno-obrazovni program "pogura" koji sat duže.

---

image
Na fotografiji: Vatrogasac Pavel Vukasovic ispred vatrogasnog doma
Božidar Vukičević/Cropix
---

- U vrtiću trenutno imamo 21 dijete. Tendencija je rasta, stoga postojeći kapaciteti već sada nisu dovoljni. Vjerujem da će se i to skoro riješiti, jer ne bi bilo pošteno da u situaciji kada već imamo djece nemamo mjesta za njihov smještaj - optimistično će mladi kučićki vatrogasac.

Jednako kao i na demografskom polju, aktivan je i sa šmrkom u rukama. Zamjenik je zapovjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Kučiće", osnovanog 1987. godine, koji do danas djeluje u sastavu Vatrogasne zajednice grada Omiša.

Unatoč oskudnoj i zastarjeloj opremi i tehnici koja nažalost prati podosta gasiteljskih družina u Dalmaciji, s vremenom su izrasli u najjači i najaktivniji DVD na području bivše velike omiške općine.

- Koristimo sedam vatrogasnih vozila plus legendarnog fiću, heroja mnogih bitaka. Prostorije koje koristimo nalaze se unutar objekta našeg Mjesnog odbora. Prostor je to gdje se druži naša mladost, jer nekih adekvatnijih nažalost nemamo. Budući da živimo u vremenu koronavirusa, tako izostaju i ta druženja. Vjerujemo da će se ubrzo sve vratiti na staro i da ćemo svi disati punim plućima - smatra Vukasović.

---

image
Na fotografiji: Pogled preko kanjona Cetine na selo Kostanje
Božidar Vukičević/Cropix
---

Ako itko u tom pitoresknom selu uz Cetinu živi punim plućima, onda je to Krešimir Tomasović. Zajedno s još nekolicinom entuzijasta, prije gotovo tri godine osnovao je privatni Airsoft klub "Outlaws". Za one koji to ne znaju, radi se o simulaciji "ratnih igara", sličnoj kao kod paintballa, u kojoj se upotrebljavaju vjerne replike vatrenog oružja.

Razlika je u tome što vas umjesto kuglica napunjenih bojom pogađaju one od tvrde biorazgradive plastike, promjera šest milimetara.

- Naš klub trenutno broji šest stalnih članova koji se redovito okupljaju na terenima u našem vlasništvu. Malo dalje od sela posjedujem šumu, tako da što se toga tiče nemamo nikakvih problema. Naša "igra" počinje na jesen, kada je u šumi manja opasnost od zmija, i traje sve dok ponovno ne ugrije.

Iako se airsoft najprije razvio u Japanu, svakim je danom i kod nas u Hrvatskoj sve popularniji. Slično naoružanje i zaštitnu opremu koriste policija i vojska diljem svijeta kao dio treninga i obuke. Naš klub, što je bitno istaknuti, nije dio nekakve turističke ponude već ga koristimo isključivo za međuklupsko nadmetanje, nama za gušt i zadovoljstvo - upoznao nas je Tomasović s "ratnim" zbivanjima u selu, te ujedno i zaključio ovu priču od luka i strijele do biorazgradivih kuglica.

---

image
Na fotografiji: Zaselak Susici
Božidar Vukičević/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix
Na fotografiji: Zaselak Tomasovici
Božidar Vukičević/Cropix
Na fotografiji: Cesta kroz Kucice i pogled na vrhove Biokova
Božidar Vukičević/Cropix
Na fotografiji: Cesta kroz Kucice i pogled na vrhove Biokova
Božidar Vukičević/Cropix
Na fotografiji:Grk Georgios Lentzas
Božidar Vukičević/Cropix
Na fotografiji:Grk Georgios Lentzas
Božidar Vukičević/Cropix
Na fotografiji:Grk Georgios Lentzas
Božidar Vukičević/Cropix
Na fotografiji:Marija Sarac, uciteljica sa golubicam od srcike divlje smokve koje se tradicionalno izradjuju pred Cvjetnicu
Božidar Vukičević/Cropix
Na fotografiji: Zaselak Susici
Božidar Vukičević/Cropix
Na fotografiji: Zaselak Susici
Božidar Vukičević/Cropix
Na fotografiji: Kresimir i Branimir Tomasovic, osnivaci airsoft kluba Outlaws
Božidar Vukičević/Cropix
Na fotografiji: Zaselak Tomasovici
Božidar Vukičević/Cropix
Na fotografiji: Kresimir i Branimir Tomasovic, osnivaci airsoft kluba Outlaws
Božidar Vukičević/Cropix
Na fotografiji: Kresimir i Branimir Tomasovic, osnivaci airsoft kluba Outlaws
Božidar Vukičević/Cropix
Na fotografiji:Goran Maruncic ispred svoje kuce u zaseoku Kunjak, prezimena Maruncic i Raboteg
Božidar Vukičević/Cropix
Na fotografiji: Kresimir i Branimir Tomasovic, osnivaci airsoft kluba Outlaws
Božidar Vukičević/Cropix
Na fotografiji:Goran Maruncic ispred svoje kuce u zaseoku Kunjak, prezimena Maruncic i Raboteg
Božidar Vukičević/Cropix
Na fotografiji: Halim Aslani, gradjevinar iz Kosovske Mitrovice
Božidar Vukičević/Cropix
Na fotografiji: Halim Aslani, gradjevinar iz Kosovske Mitrovice
Božidar Vukičević/Cropix
Na fotografiji:Goran Maruncic pored gustirne u zaseoku Kunjak, prezimena Maruncic i Raboteg
Božidar Vukičević/Cropix
Na fotografiji: Vatrogasac Pavel Vukasovic ispred vatrogasnog doma
Božidar Vukičević/Cropix
Na fotografiji: Vatrogasac Pavel Vukasovic ispred vatrogasnog doma
Božidar Vukičević/Cropix
Na fotografiji: Vatrogasac Pavel Vukasovic ispred vatrogasnog doma
Božidar Vukičević/Cropix
Na fotografiji: Pogled preko kanjona Cetine na selo Kostanje
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/posjetili-smo-selo-u-omiskom-dijelu-zagore-niz-njegovih-zanimljivih-stanovnika-predvode-grk-georgios-i-albanac-halim-on-je-moj-badzo-pa-ozenili-smo-dvije-susjede-1081027 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fadd4ee9e916d4d9575f83d08e7118c9e28e40ac [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Posjetili+smo+selo+u+omi%C5%A1kom+dijelu+Zagore%2C+niz+njegovih+zanimljivih+stanovnika+predvode+Grk+Georgios+i+Albanac+Halim%3A+%E2%80%98On+je+moj+bad%C5%BEo%2C+pa+o%C5%BEenili+smo+dvije+susjede%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fposjetili-smo-selo-u-omiskom-dijelu-zagore-niz-njegovih-zanimljivih-stanovnika-predvode-grk-georgios-i-albanac-halim-on-je-moj-badzo-pa-ozenili-smo-dvije-susjede-1081027 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fposjetili-smo-selo-u-omiskom-dijelu-zagore-niz-njegovih-zanimljivih-stanovnika-predvode-grk-georgios-i-albanac-halim-on-je-moj-badzo-pa-ozenili-smo-dvije-susjede-1081027 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ostavili sve [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
ZagoraOstavili sve

Posjetili smo selo u omiškom dijelu Zagore, niz njegovih zanimljivih stanovnika predvode Grk Georgios i Albanac Halim: ‘On je moj badžo, pa oženili smo dvije susjede!‘

1. ožujka 2021. - 22:30

Stara izreka kaže, što je babi milo, to joj se i snilo, tako i starim Grcima kada su prije tri i pol tisuće godina prepoznali važnost jadranske obale i kamenjem potavanjene Dalmacije, pa unatoč junačkom otporu ilirskih plemena stari Dionizije na otoku Visu osniva jaku koloniju Issu.

Tome usprkos, Grci se nikada nisu uspjeli ozbiljnije nametnuti Ilirima koji su vladali većinom obale. Barem se tako pripovijedalo...

Tri i pol tisućljeća kasnije i barem koju godinu više, potomci Diomede, kralja Arga čijim je junačkim djelima Homer posvetio peto pjevanje "Ilijade", naselili su se ni lijevo ni desno već ravno - u Kučiće. Selo u omiškom dijelu Zagore u dolini omeđenom Biokovom, omiškom Dinarom i mosorskim dolitom u koje je, ne skriven u trojanskom konju na čel...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 02:56