stdClass Object ( [id] => 1349960 [title] => U njedrima Biokova vatra se ne gasi do Tri kralja: među škrapama i vrtačama pastiri žive svoj život. I njeguju običaje [alias] => u-njedrima-biokova-vatra-se-ne-gasi-do-tri-kralja-medu-skrapama-i-vrtacama-pastiri-zive-svoj-zivot-i-njeguju-obicaje [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Muk! Apsolutna tišina prožela je nazubljene i mrke biokovske kukove.

Tišina i taj oštri planinski zrak, koji vas reže poput najoštrije britve, uvode vas u najsvetiji tjedan kršćanskog vjerovanja. Tek teški hod dobro potkovane kobile Riđe, ravnomjerno natovarene hrastovim trupcima, čiji se samar ljulja u skladu sa strmom i kamenitom kozjom stazom koja vodi prema Čagljevim stajama, tradicionalno remeti tu idilu.

Nakon nekoliko kilometara donekle poravnatog makadamskog puta na sjevernoj strani biokovskog masiva, podlokanog jesenskim kišama, trebalo je prohodati još nekih stotinjak metara surovoga kamenjara do Unišća, malene idilične udoline okružene biokovskim sivcem, odakle se već od ranog jutra dimi poput tvorničkog dimnjaka.

---

---

Devetsto metara nadmorske visine i temperatura dobrano ispod ništice argumentirano svjedoče o važnosti ognja koji se u tom vilajetu ne gasi do blagdana Tri kralja.

Bar tako kažu domaćini. Oni planinski pastiri koji sa svojim stadima dobar dio godine provedu u bespuću erodiranog vapnenjaka, zgomilanog u brdašca, visoravni i mrke litice. Među tim škrapama, prošaranim spiljama, jamama, gromadastim kruništima bezbrojnih vrtača “uvrćenih” u planinu poput golemih gnijezda divovskih ptica, žive svoj život, njegujući i one stare, nekima davno zaboravljene običaje.

---

image

Na devetsto metara nadmorske visine i temperaturi dobrano ispod ništice

Vojko Bašić/Cropix
---

Znamen tradicije

Jedan od njih je i paljenje badnjaka. Oni trupci s posijede kobile upravo su taj znamen kršćanske tradicije kada se na Badnju večer “užgaju” hrastove grane kao simbol blagostanja, uroda, napretka i dobrog zdravlja.

– To je bila i neposredna priprava i spremanje za polnoćku. Ta riječ simbolizirala je bdjenje, iščekivanje..., rođenja Kristova. On se kasnije uz poseban obred unosi u kuću i stavlja na ognjište.

---

image

Jakov Šiči Čagalj, supruga Jovana te djeca Anamarija i Nino uz vatru i lonac pun raštike

Vojko Bašić/Cropix
---

“Hvaljen Isus i Marija. Na dobro vam došla Badnja večer”, ušetao bi s badnjakom u rukama gazda kuće, a ostali ukućani bi odgovarali: “I s tobom zajedno.” Tako se govorilo. Međutim, tom činu priprave prethodile su i brojne druge radnje. Od posipanja slame do kićenja ovratnika bršljanom. Sve su to tradicijski običaji čiji je cilj i onda i danas bio sve one koji pribivaju ovom činu usmjeriti k boljitku i blagostanju u idućoj godini – tvrdi Jakov Jakiša Čagalj, nekadašnji remeta u zagvoškoj prvostolnici Gospe Karmelske, pa samim time prava osoba za saznati nešto više o običajima jednog od najvećih kršćanskih blagdana.

I tada kao danas bilo je svakakvih dogodovština. Sjeća se Jakiša i onih smiješnih trenutaka. A znalo je biti onih lijepih sočnih da ih se ni najbolji scenarist i režiser ne bi posramili.

---

image

Jakov Šiči Čagalj sa sinom Ninom

Vojko Bašić/Cropix
---

– Tako jednom – sjeća se Čagalj – unosio jedan naš badnjak u kuću i nogom zapeo o prag i, umisto ono što triba reć, izletilo mu: “Sriću ti đava odnio”, a ostali, onako po šabloni, “i s tobom zajedno”. Ma to je bila smijada koje se i danas rado sjetimo. Bila su to neka druga vrimena. Teža, a u neku ruku lipša i zadovoljnija i veselija. Poštivalo se starije i držalo tradicije. A sada, ne poznaje mlađi starijega, a stariji Boga velikoga – smatra Jakiša, spominjući se tih večeri bdjenja i bukare s vinom koja se u suludom ritmu vrtjelo oko komina iz ruke u ruku.

Badnjaci koji su gorjeli u noći na Kristov rođendan trebali su tinjati sve do Tri kralja. Zato se biralo pozamašno hrastovo drvo, što veće i deblje, to bolje.

– Takva je navada – domeće Neno Čagalj, koji je unatrag koju godinu obnovio svoju staju u pristojnu kućicu za odmor duše i tijela. Međutim, samo njegov, ničiji drugi.

---

image

Biće radi listine k’o lopar velike. Možda smo tribali malo raskrižat, usitnit umanje zalogaje. Ma pojist će se. Ako ne mi, oće Riđa. Slatkorana je to beštija - hvali Neno kobilu

Vojko Bašić/Cropix
---

– Komadi glavnje obavezno su se nosili u polje i staje. Vjerovalo se da je to za bolji prinos. I danas mnoge obitelji u Zagvozdu rade po istoj “špranci”. Prije paljenice u uvrćeni se križ na badnjaku dolijevalo vino i vodu, zatim se blagoslivljalo badnjake krštenom vodom, a onda i sve prostorije u tom domaćinstvu. Ta noć nije bila obična. Svetost se mogla usluškivati. To se živjelo.

Danas se to ipak malo zatomilo. Više od osluškivanja “tuču” nas mirodije sa svih strana. Prije u bronzin potopi rašćike onako na “pljuc”, bez medikamenata, mesa i slanine, a sada “ubi” vas bakalar i oslić – nabraja Neno, miješajući u pozamašnom loncu ledom “opatrnjenu” rašćiku i prožimajući onako među zubima više sebi u bradu nego da mi ostali čujemo:

– Bome i sveci bi je jili, samo neće moj Jakiša. Biće radi listine ko lopar velike. Možda smo tribali malo raskrižat, usitnit u manje zalogaje. Ma pojist će se. Ako ne mi, oće Riđa. Slatkorana je to beštija – hvali Neno kobilu.

---

---


Život na stijeni

Trudbenicu koja im je, uz njegova Golfa jedinicu, glavna poveznica s civilizacijom.

Nekada je to bilo puno “ljubokrvnije”. Ljudi su vjerovali u ono što rade. Život na stijeni nije nimalo lak, pa se uvijek žudjelo za tim boljim sutra, pogotovo u tom spužvastom vapnenjaku koji svaku kap vode smjesta usrče u svoju sitastu i vječito žednu utrobu. Stoga se svoje življenje predavalo Bogu. Jedinom utočištu gdje traže svoj smiraj, a paralelno i pružaju. Otud i posipanje slame po podu, kao najdugovječniji običaj koji se njeguje i u urbanijim sredinama postavljanjem zlatnožutog klasja ispod bora ili jelke.

U Zagvozdu malo kada se kitilo koje drugo zimzeleno stablo osim bora. On je uz hrastove badnjake bio glavna božićna okosnica. U pravilu kitio se na Badnji dan, nabolje u sumrak. Djeca bi se veselila onim svjetlucavim “papričima” jer pravih kugla od “cakla” i plastike nije bilo kao danas. I ako si je imao, čuvala se u pamuku ko zlatno prstenje, a o lampicama u bojama da ne govorimo.

Za planinski “kič” zaduženi su oni najmlađi. Roko, Duje, Anamarija i Nino četverac su na pariće. Upravo ovo blagdansko vrijeme najdraže im je razdoblje u godini. Ruke su im pune posla. Bere se bršljan i stavlja na ovratnike kuća, a slama je posebna poslastica. Navada je da se u tu istu slamu bacaju bomboni, kocke šećera, bajami i orasi, a djeca bi skakala i valjala se u toj lepušini ne bi li se domogla toliko željenog slatkiša.

---

image

Nino i kobila Riđa na putu do kuće

Vojko Bašić/Cropix
---

– Čim bi zašlo sunce, krenuli bi brati bršljan. Po nekim vjerovanjima, radi se o starom ilirskom običaju, možda i kasnijem, slično onom iz Starog zavjeta kada su janjećom krvlju mazali dovratnike kuća kako bi spasili prvorođence u egipatskom uzništvu. Puno je tih mogućnosti koje imaju poveznicu s današnjim kićenjem bršljanovim grančicama. Jedna od nekako najprilagodljivijih našem poimanju je ta što se radi o vazdazelenoj biljci. Vjerojatno se time htjelo izmoliti da im obitelj bude zdrava i dugovječna – smatra Jakov Šiči Čagalj, jedan od ljetnih pastira koji je cijeli svoj godišnji odmor podredio planini i blagu.

I sada kada je zima dobrano stegla, a bura prebraja svaku vašu košćicu ponaosob, i njegova djeca uživaju u blagodatima prirode.

Daleko od mobitela, televizije i svih tih čuda moderne tehnike, trogodišnji Nino i dvije godine starija sestra Anamarija “spračaju” svoju Riđu. Vodaju je na povodcu po planini ko što njihovi vršnjaci šetaju pse po gradu. Trenutak poslije u kamp-kućici griju svoje promrzle ručice, dok mama Jovana, koja je prije deset godina u taj planinski vilajet došla iz ravne Baranje, sprema topli čaj. Za sebe Jovana kaže da se još nije navikla na podneblje u koje je zašla, ali ljepšeg Božića nije doživjela.

Umjesto svijeća i lampica na boru, kristalno nebo iznad Sv. Jure, s milijunima svjetlucavih zvjezdica, upravo je ono najupečatljivije što čovjek ponese iz toga kraja i nigdje drugdje to neće vidjeti ni doživjeti.

---

image

Najbolji su hrastovi badnjaci

Vojko Bašić/Cropix
---

Kruh, vino i svića

Drugi dvojac su jedanaestogodišnjaci, rođaci Roko i Duje. Jednako kao njihov otac i striko Ivan Djaković, vode računa o svakom momentu.

– Dan kasnije, na sam Božić, i najveća sirotinja se mrsila. Ostavio bi se komadić mesa da bi božićna trpeza bila zerku bogatija. I ako nisi ima, znalo se posudit od bogatijih imućnijih seljana. Jela bi se suha svinjetina ili komadić koštradine koji je još osta visit ispod grede. Svića bi se uronila u pšenicu i gorjela bi na stolu dok se blagovalo. Sada je to sasvim druga priča. Blagdanski stol je pun obilja. Sarme, odojak, janjetina, purica..., nema čega nema. Druga su vremena, navike i strategija. Sve se mijenja, a znalo je biti puno lipo.

---

image

Ivan Djaković s djecom Rokom i Dujom

Vojko Bašić/Cropix
---

A tek kolo nakon polnoćke kada i danas, jednako kao i prije pedeset godina, Zagvožđani čestitaju i plešu od kuće do kuće.

– “Ima majka kćerke dvije, ljepša mlađa od starije. Ja poljubi mlado luče, a starijoj srce puče. Ja se vrati do kapije da poljubim obadvje da nijednoj krivo nije”, tako se pjevalo. To je lipi dil naše tradicije koju i danas njegujemo. To je ostalo i na to smo ponosni – informirao nas je Djaković.

– Nu da ti rečem – nadovezuje se Neno. – Ta svića šta ti Ivan spominje gasila se kruhom i vinom. Potopio bi komadić kruha u bukaru i onda kapljicama gasio plamen. Kada bi sve to učinio, onaj najhrabriji i slatkoraniji to bi pojeo. Govorilo se da od toga raste kosa. Di ćeš bolje(anti) reklame za kakvi frizerski salon.

Na koncu se svi boje svuda prisutne opasnosti gubljenja kršćanskih obilježja. Vojska orašara u nimalo skrivenom ratu protiv kršćanske vizure svijeta na prvoj liniji fronte bore se protiv katoličke obitelji. Samo je pitanje hoćemo li dopustiti nestanak duha i budućnost tradiciji i prepustiti ih nekim novim simbolima adventa i Božića. 

---

image

Jakiša i Neno Čagalj, te Ivan Djaković

Vojko Bašić/Cropix
------
image

A gdje je stanica? A gdje je autobus?

Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čagljeve staje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => čagljeve staje 2 0 9507 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-18 13:45:54 [created_by] => 3188 [created_by_alias] => Mladen Nejašmić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-24 06:01:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-24 06:00:48 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=U njedrima Biokova vatra se ne gasi do Tri kralja: među škrapama i vrtačama pastiri žive svoj život. I njeguju običaje page_title=U njedrima Biokova vatra se ne gasi do Tri kralja: među škrapama i vrtačama pastiri žive svoj život. I njeguju običaje [metakey] => Biokovo, planinski pastiri, pastiri, oganj, Jakov Čagalj, božićni običaji, neno čagalj [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26235961.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26225627.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26225641.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26225642.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26225640.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26225637.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26225636.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26225638.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26225633.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26225619.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26225624.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26225621.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26225620.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26225626.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/18\/26225625.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Planinski pastiri a svojim stadima dobar dio godine provedu u bespu\u0107u erodiranog vapnenjaka, zgomilanog u brda\u0161ca, visoravni i mrke litice. I \u017eive svoj \u017eivot, njeguju\u0107i i one stare, nekima davno zaboravljene obi\u010daje<\/p>","

Jakov \u0160i\u010di \u010cagalj, supruga Jovana te djeca Anamarija i Nino uz vatru i lonac pun ra\u0161tike<\/p>","

Nino i kobila Ri\u0111a na putu do ku\u0107e<\/p>","

Jakov Jaki\u0161a \u010cagalj<\/p>","

Jaki\u0161a i Neno \u010cagalj, te Ivan Djakovi\u0107<\/p>","

A gdje je stanica? A gdje je autobus?<\/p>","

Ivan Djakovi\u0107 s djecom Rokom i Dujom<\/p>","","

Bi\u0107e radi listine k\u2019o lopar velike. Mo\u017eda smo tribali malo raskri\u017eat, usitnit umanje zalogaje. Ma pojist \u0107e se. Ako ne mi, o\u0107e Ri\u0111a. Slatkorana je to be\u0161tija - hvali Neno kobilu<\/p>","","

Roko i Duje Djakovi\u0107 - daleko od mobitela, televizije...<\/p>","

Jakov \u0160i\u010di \u010cagalj sa sinom Ninom<\/p>","","

Najbolji su hrastovi badnjaci<\/p>","

Na devetsto metara nadmorske visine i temperaturi dobrano ispod ni\u0161tice<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1451","hd_26235961_1920.jpg":"1920x1080","k_26235961_1280.jpg":"1280x1280","k_26235961_1024.jpg":"1024x1024","k_26235961_640.jpg":"640x640","k_26235961_480.jpg":"480x480","k_26235961_340.jpg":"340x340","k_26235961_220.jpg":"220x220","o_26235961_1280.jpg":"1280x967","o_26235961_1024.jpg":"1024x773","o_26235961_640.jpg":"640x483","o_26235961_480.jpg":"480x362","o_26235961_340.jpg":"340x256","o_26235961_220.jpg":"220x166","h_26235961_1280.jpg":"1280x854","h_26235961_1024.jpg":"1024x683","h_26235961_640.jpg":"640x427","h_26235961_480.jpg":"480x320","h_26235961_340.jpg":"340x227","h_26235961_220.jpg":"220x147","pp_26235961_1280.jpg":"1280x1628","pp_26235961_1024.jpg":"1024x1303","pp_26235961_640.jpg":"640x814","pp_26235961_480.jpg":"480x611","pp_26235961_340.jpg":"340x432","pp_26235961_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2885","hd_26225627_1920.jpg":"1920x1080","k_26225627_1280.jpg":"1280x1280","k_26225627_1024.jpg":"1024x1024","k_26225627_640.jpg":"640x640","k_26225627_480.jpg":"480x480","k_26225627_340.jpg":"340x340","k_26225627_220.jpg":"220x220","o_26225627_1280.jpg":"1280x1923","o_26225627_1024.jpg":"1024x1538","o_26225627_640.jpg":"640x961","o_26225627_480.jpg":"480x721","o_26225627_340.jpg":"340x510","o_26225627_220.jpg":"220x330","h_26225627_1280.jpg":"1280x854","h_26225627_1024.jpg":"1024x683","h_26225627_640.jpg":"640x427","h_26225627_480.jpg":"480x320","h_26225627_340.jpg":"340x227","h_26225627_220.jpg":"220x147","pp_26225627_1280.jpg":"1280x1628","pp_26225627_1024.jpg":"1024x1303","pp_26225627_640.jpg":"640x814","pp_26225627_480.jpg":"480x611","pp_26225627_340.jpg":"340x432","pp_26225627_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1308","hd_26225641_1920.jpg":"1920x1080","k_26225641_1280.jpg":"1280x1280","k_26225641_1024.jpg":"1024x1024","k_26225641_640.jpg":"640x640","k_26225641_480.jpg":"480x480","k_26225641_340.jpg":"340x340","k_26225641_220.jpg":"220x220","o_26225641_1280.jpg":"1280x872","o_26225641_1024.jpg":"1024x697","o_26225641_640.jpg":"640x436","o_26225641_480.jpg":"480x327","o_26225641_340.jpg":"340x231","o_26225641_220.jpg":"220x149","h_26225641_1280.jpg":"1280x854","h_26225641_1024.jpg":"1024x683","h_26225641_640.jpg":"640x427","h_26225641_480.jpg":"480x320","h_26225641_340.jpg":"340x227","h_26225641_220.jpg":"220x147","pp_26225641_1280.jpg":"1280x1628","pp_26225641_1024.jpg":"1024x1303","pp_26225641_640.jpg":"640x814","pp_26225641_480.jpg":"480x611","pp_26225641_340.jpg":"340x432","pp_26225641_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1528","hd_26225642_1920.jpg":"1920x1080","k_26225642_1280.jpg":"1280x1280","k_26225642_1024.jpg":"1024x1024","k_26225642_640.jpg":"640x640","k_26225642_480.jpg":"480x480","k_26225642_340.jpg":"340x340","k_26225642_220.jpg":"220x220","o_26225642_1280.jpg":"1280x1018","o_26225642_1024.jpg":"1024x814","o_26225642_640.jpg":"640x509","o_26225642_480.jpg":"480x382","o_26225642_340.jpg":"340x270","o_26225642_220.jpg":"220x175","h_26225642_1280.jpg":"1280x854","h_26225642_1024.jpg":"1024x683","h_26225642_640.jpg":"640x427","h_26225642_480.jpg":"480x320","h_26225642_340.jpg":"340x227","h_26225642_220.jpg":"220x147","pp_26225642_1280.jpg":"1280x1628","pp_26225642_1024.jpg":"1024x1303","pp_26225642_640.jpg":"640x814","pp_26225642_480.jpg":"480x611","pp_26225642_340.jpg":"340x432","pp_26225642_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1217","hd_26225640_1920.jpg":"1920x1080","k_26225640_1280.jpg":"1280x1280","k_26225640_1024.jpg":"1024x1024","k_26225640_640.jpg":"640x640","k_26225640_480.jpg":"480x480","k_26225640_340.jpg":"340x340","k_26225640_220.jpg":"220x220","o_26225640_1280.jpg":"1280x811","o_26225640_1024.jpg":"1024x649","o_26225640_640.jpg":"640x405","o_26225640_480.jpg":"480x304","o_26225640_340.jpg":"340x215","o_26225640_220.jpg":"220x139","h_26225640_1280.jpg":"1280x854","h_26225640_1024.jpg":"1024x683","h_26225640_640.jpg":"640x427","h_26225640_480.jpg":"480x320","h_26225640_340.jpg":"340x227","h_26225640_220.jpg":"220x147","pp_26225640_1280.jpg":"1280x1628","pp_26225640_1024.jpg":"1024x1303","pp_26225640_640.jpg":"640x814","pp_26225640_480.jpg":"480x611","pp_26225640_340.jpg":"340x432","pp_26225640_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1298","hd_26225637_1920.jpg":"1920x1080","k_26225637_1280.jpg":"1280x1280","k_26225637_1024.jpg":"1024x1024","k_26225637_640.jpg":"640x640","k_26225637_480.jpg":"480x480","k_26225637_340.jpg":"340x340","k_26225637_220.jpg":"220x220","o_26225637_1280.jpg":"1280x865","o_26225637_1024.jpg":"1024x692","o_26225637_640.jpg":"640x432","o_26225637_480.jpg":"480x324","o_26225637_340.jpg":"340x229","o_26225637_220.jpg":"220x148","h_26225637_1280.jpg":"1280x854","h_26225637_1024.jpg":"1024x683","h_26225637_640.jpg":"640x427","h_26225637_480.jpg":"480x320","h_26225637_340.jpg":"340x227","h_26225637_220.jpg":"220x147","pp_26225637_1280.jpg":"1280x1628","pp_26225637_1024.jpg":"1024x1303","pp_26225637_640.jpg":"640x814","pp_26225637_480.jpg":"480x611","pp_26225637_340.jpg":"340x432","pp_26225637_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1314","hd_26225636_1920.jpg":"1920x1080","k_26225636_1280.jpg":"1280x1280","k_26225636_1024.jpg":"1024x1024","k_26225636_640.jpg":"640x640","k_26225636_480.jpg":"480x480","k_26225636_340.jpg":"340x340","k_26225636_220.jpg":"220x220","o_26225636_1280.jpg":"1280x876","o_26225636_1024.jpg":"1024x700","o_26225636_640.jpg":"640x438","o_26225636_480.jpg":"480x328","o_26225636_340.jpg":"340x232","o_26225636_220.jpg":"220x150","h_26225636_1280.jpg":"1280x854","h_26225636_1024.jpg":"1024x683","h_26225636_640.jpg":"640x427","h_26225636_480.jpg":"480x320","h_26225636_340.jpg":"340x227","h_26225636_220.jpg":"220x147","pp_26225636_1280.jpg":"1280x1628","pp_26225636_1024.jpg":"1024x1303","pp_26225636_640.jpg":"640x814","pp_26225636_480.jpg":"480x611","pp_26225636_340.jpg":"340x432","pp_26225636_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1232","hd_26225638_1920.jpg":"1920x1080","k_26225638_1280.jpg":"1280x1280","k_26225638_1024.jpg":"1024x1024","k_26225638_640.jpg":"640x640","k_26225638_480.jpg":"480x480","k_26225638_340.jpg":"340x340","k_26225638_220.jpg":"220x220","o_26225638_1280.jpg":"1280x821","o_26225638_1024.jpg":"1024x657","o_26225638_640.jpg":"640x410","o_26225638_480.jpg":"480x308","o_26225638_340.jpg":"340x218","o_26225638_220.jpg":"220x141","h_26225638_1280.jpg":"1280x854","h_26225638_1024.jpg":"1024x683","h_26225638_640.jpg":"640x427","h_26225638_480.jpg":"480x320","h_26225638_340.jpg":"340x227","h_26225638_220.jpg":"220x147","pp_26225638_1280.jpg":"1280x1628","pp_26225638_1024.jpg":"1024x1303","pp_26225638_640.jpg":"640x814","pp_26225638_480.jpg":"480x611","pp_26225638_340.jpg":"340x432","pp_26225638_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1180","hd_26225633_1920.jpg":"1920x1080","k_26225633_1280.jpg":"1280x1280","k_26225633_1024.jpg":"1024x1024","k_26225633_640.jpg":"640x640","k_26225633_480.jpg":"480x480","k_26225633_340.jpg":"340x340","k_26225633_220.jpg":"220x220","o_26225633_1280.jpg":"1280x786","o_26225633_1024.jpg":"1024x629","o_26225633_640.jpg":"640x393","o_26225633_480.jpg":"480x295","o_26225633_340.jpg":"340x208","o_26225633_220.jpg":"220x135","h_26225633_1280.jpg":"1280x854","h_26225633_1024.jpg":"1024x683","h_26225633_640.jpg":"640x427","h_26225633_480.jpg":"480x320","h_26225633_340.jpg":"340x227","h_26225633_220.jpg":"220x147","pp_26225633_1280.jpg":"1280x1628","pp_26225633_1024.jpg":"1024x1303","pp_26225633_640.jpg":"640x814","pp_26225633_480.jpg":"480x611","pp_26225633_340.jpg":"340x432","pp_26225633_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1742","hd_26225619_1920.jpg":"1920x1080","k_26225619_1280.jpg":"1280x1280","k_26225619_1024.jpg":"1024x1024","k_26225619_640.jpg":"640x640","k_26225619_480.jpg":"480x480","k_26225619_340.jpg":"340x340","k_26225619_220.jpg":"220x220","o_26225619_1280.jpg":"1280x1161","o_26225619_1024.jpg":"1024x929","o_26225619_640.jpg":"640x580","o_26225619_480.jpg":"480x435","o_26225619_340.jpg":"340x308","o_26225619_220.jpg":"220x199","h_26225619_1280.jpg":"1280x854","h_26225619_1024.jpg":"1024x683","h_26225619_640.jpg":"640x427","h_26225619_480.jpg":"480x320","h_26225619_340.jpg":"340x227","h_26225619_220.jpg":"220x147","pp_26225619_1280.jpg":"1280x1628","pp_26225619_1024.jpg":"1024x1303","pp_26225619_640.jpg":"640x814","pp_26225619_480.jpg":"480x611","pp_26225619_340.jpg":"340x432","pp_26225619_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1403","hd_26225624_1920.jpg":"1920x1080","k_26225624_1280.jpg":"1280x1280","k_26225624_1024.jpg":"1024x1024","k_26225624_640.jpg":"640x640","k_26225624_480.jpg":"480x480","k_26225624_340.jpg":"340x340","k_26225624_220.jpg":"220x220","o_26225624_1280.jpg":"1280x935","o_26225624_1024.jpg":"1024x748","o_26225624_640.jpg":"640x467","o_26225624_480.jpg":"480x350","o_26225624_340.jpg":"340x248","o_26225624_220.jpg":"220x160","h_26225624_1280.jpg":"1280x854","h_26225624_1024.jpg":"1024x683","h_26225624_640.jpg":"640x427","h_26225624_480.jpg":"480x320","h_26225624_340.jpg":"340x227","h_26225624_220.jpg":"220x147","pp_26225624_1280.jpg":"1280x1628","pp_26225624_1024.jpg":"1024x1303","pp_26225624_640.jpg":"640x814","pp_26225624_480.jpg":"480x611","pp_26225624_340.jpg":"340x432","pp_26225624_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1284","hd_26225621_1920.jpg":"1920x1080","k_26225621_1280.jpg":"1280x1280","k_26225621_1024.jpg":"1024x1024","k_26225621_640.jpg":"640x640","k_26225621_480.jpg":"480x480","k_26225621_340.jpg":"340x340","k_26225621_220.jpg":"220x220","o_26225621_1280.jpg":"1280x856","o_26225621_1024.jpg":"1024x684","o_26225621_640.jpg":"640x428","o_26225621_480.jpg":"480x321","o_26225621_340.jpg":"340x227","o_26225621_220.jpg":"220x147","h_26225621_1280.jpg":"1280x854","h_26225621_1024.jpg":"1024x683","h_26225621_640.jpg":"640x427","h_26225621_480.jpg":"480x320","h_26225621_340.jpg":"340x227","h_26225621_220.jpg":"220x147","pp_26225621_1280.jpg":"1280x1628","pp_26225621_1024.jpg":"1024x1303","pp_26225621_640.jpg":"640x814","pp_26225621_480.jpg":"480x611","pp_26225621_340.jpg":"340x432","pp_26225621_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1316","hd_26225620_1920.jpg":"1920x1080","k_26225620_1280.jpg":"1280x1280","k_26225620_1024.jpg":"1024x1024","k_26225620_640.jpg":"640x640","k_26225620_480.jpg":"480x480","k_26225620_340.jpg":"340x340","k_26225620_220.jpg":"220x220","o_26225620_1280.jpg":"1280x877","o_26225620_1024.jpg":"1024x701","o_26225620_640.jpg":"640x438","o_26225620_480.jpg":"480x329","o_26225620_340.jpg":"340x233","o_26225620_220.jpg":"220x150","h_26225620_1280.jpg":"1280x854","h_26225620_1024.jpg":"1024x683","h_26225620_640.jpg":"640x427","h_26225620_480.jpg":"480x320","h_26225620_340.jpg":"340x227","h_26225620_220.jpg":"220x147","pp_26225620_1280.jpg":"1280x1628","pp_26225620_1024.jpg":"1024x1303","pp_26225620_640.jpg":"640x814","pp_26225620_480.jpg":"480x611","pp_26225620_340.jpg":"340x432","pp_26225620_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1083","hd_26225626_1920.jpg":"1920x1080","k_26225626_1280.jpg":"1280x1280","k_26225626_1024.jpg":"1024x1024","k_26225626_640.jpg":"640x640","k_26225626_480.jpg":"480x480","k_26225626_340.jpg":"340x340","k_26225626_220.jpg":"220x220","o_26225626_1280.jpg":"1280x722","o_26225626_1024.jpg":"1024x577","o_26225626_640.jpg":"640x361","o_26225626_480.jpg":"480x270","o_26225626_340.jpg":"340x191","o_26225626_220.jpg":"220x124","h_26225626_1280.jpg":"1280x854","h_26225626_1024.jpg":"1024x683","h_26225626_640.jpg":"640x427","h_26225626_480.jpg":"480x320","h_26225626_340.jpg":"340x227","h_26225626_220.jpg":"220x147","pp_26225626_1280.jpg":"1280x1628","pp_26225626_1024.jpg":"1024x1303","pp_26225626_640.jpg":"640x814","pp_26225626_480.jpg":"480x611","pp_26225626_340.jpg":"340x432","pp_26225626_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26225625_1920.jpg":"1920x1080","k_26225625_1280.jpg":"1280x1280","k_26225625_1024.jpg":"1024x1024","k_26225625_640.jpg":"640x640","k_26225625_480.jpg":"480x480","k_26225625_340.jpg":"340x340","k_26225625_220.jpg":"220x220","o_26225625_1280.jpg":"1280x720","o_26225625_1024.jpg":"1024x576","o_26225625_640.jpg":"640x360","o_26225625_480.jpg":"480x270","o_26225625_340.jpg":"340x191","o_26225625_220.jpg":"220x123","h_26225625_1280.jpg":"1280x854","h_26225625_1024.jpg":"1024x683","h_26225625_640.jpg":"640x427","h_26225625_480.jpg":"480x320","h_26225625_340.jpg":"340x227","h_26225625_220.jpg":"220x147","pp_26225625_1280.jpg":"1280x1628","pp_26225625_1024.jpg":"1024x1303","pp_26225625_640.jpg":"640x814","pp_26225625_480.jpg":"480x611","pp_26225625_340.jpg":"340x432","pp_26225625_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7487406 Threads: 2 Questions: 1604169450 Slow queries: 4762218 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110618209 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/u-njedrima-biokova-vatra-se-ne-gasi-do-tri-kralja-medu-skrapama-i-vrtacama-pastiri-zive-svoj-zivot-i-njeguju-obicaje-1349960 [printLink] => /dalmacija/zagora/u-njedrima-biokova-vatra-se-ne-gasi-do-tri-kralja-medu-skrapama-i-vrtacama-pastiri-zive-svoj-zivot-i-njeguju-obicaje-1349960?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 379721 [name] => Biokovo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => biokovo [link] => /tag/biokovo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 741390 [name] => planinski pastiri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-22 10:55:45 [main_article_id] => 0 [alias] => planinski-pastiri [link] => /tag/planinski-pastiri ) [2] => stdClass Object ( [id] => 362673 [name] => pastiri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pastiri [link] => /tag/pastiri ) [3] => stdClass Object ( [id] => 741391 [name] => oganj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-22 10:55:46 [main_article_id] => 0 [alias] => oganj [link] => /tag/oganj ) [4] => stdClass Object ( [id] => 741392 [name] => Jakov Čagalj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-22 10:55:46 [main_article_id] => 0 [alias] => jakov-cagalj [link] => /tag/jakov-cagalj ) [5] => stdClass Object ( [id] => 360864 [name] => božićni običaji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bozicni-obicaji [link] => /tag/bozicni-obicaji ) [6] => stdClass Object ( [id] => 741393 [name] => neno čagalj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-22 10:55:46 [main_article_id] => 0 [alias] => neno-cagalj [link] => /tag/neno-cagalj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čagljeve staje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U njedrima Biokova vatra se ne gasi do Tri kralja: među škrapama i vrtačama pastiri žive svoj život. I njeguju običaje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3188 [name] => Mladen Nejašmić [username] => mladen-neja-mi [email] => mladen-neja-mi@sd.hr [password] => $2y$10$rfgmyVpwwtWp855LYGz/4ulTRRqlnvAgJ2UwNhbvx8Nz2LpLzVNXK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mladen-nejasmic-3188 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1706 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/bb3bb9bc7d576c341a08381ce834981e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26235961.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Planinski pastiri a svojim stadima dobar dio godine provedu u bespuću erodiranog vapnenjaka, zgomilanog u brdašca, visoravni i mrke litice. I žive svoj život, njegujući i one stare, nekima davno zaboravljene običaje

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26235961.jpg [title] =>

Planinski pastiri a svojim stadima dobar dio godine provedu u bespuću erodiranog vapnenjaka, zgomilanog u brdašca, visoravni i mrke litice. I žive svoj život, njegujući i one stare, nekima davno zaboravljene običaje

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26225627.jpg [title] =>

Jakov Šiči Čagalj, supruga Jovana te djeca Anamarija i Nino uz vatru i lonac pun raštike

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26225641.jpg [title] =>

Nino i kobila Riđa na putu do kuće

Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26225642.jpg [title] =>

Jakov Jakiša Čagalj

Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26225640.jpg [title] =>

Jakiša i Neno Čagalj, te Ivan Djaković

Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26225637.jpg [title] =>

A gdje je stanica? A gdje je autobus?

Vojko Bašić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26225636.jpg [title] =>

Ivan Djaković s djecom Rokom i Dujom

Vojko Bašić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26225638.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26225633.jpg [title] =>

Biće radi listine k’o lopar velike. Možda smo tribali malo raskrižat, usitnit umanje zalogaje. Ma pojist će se. Ako ne mi, oće Riđa. Slatkorana je to beštija - hvali Neno kobilu

Vojko Bašić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26225619.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26225624.jpg [title] =>

Roko i Duje Djaković - daleko od mobitela, televizije...

Vojko Bašić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26225621.jpg [title] =>

Jakov Šiči Čagalj sa sinom Ninom

Vojko Bašić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26225620.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26225626.jpg [title] =>

Najbolji su hrastovi badnjaci

Vojko Bašić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/18/26225625.jpg [title] =>

Na devetsto metara nadmorske visine i temperaturi dobrano ispod ništice

Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Muk! Apsolutna tišina prožela je nazubljene i mrke biokovske kukove.

Tišina i taj oštri planinski zrak, koji vas reže poput najoštrije britve, uvode vas u najsvetiji tjedan kršćanskog vjerovanja. Tek teški hod dobro potkovane kobile Riđe, ravnomjerno natovarene hrastovim trupcima, čiji se samar ljulja u skladu sa strmom i kamenitom kozjom stazom koja vodi prema Čagljevim stajama, tradicionalno remeti tu idilu.

Nakon nekoliko kilometara donekle poravnatog makadamskog puta na sjevernoj strani biokovskog masiva, podlokanog jesenskim kišama, trebalo je prohodati još nekih stotinjak metara surovoga kamenjara do Unišća, malene idilične udoline okružene biokovskim sivcem, odakle se već od ranog jutra dimi poput tvorničkog dimnjaka.

---

---

Devetsto metara nadmorske visine i temperatura dobrano ispod ništice argumentirano svjedoče o važnosti ognja koji se u tom vilajetu ne gasi do blagdana Tri kralja.

Bar tako kažu domaćini. Oni planinski pastiri koji sa svojim stadima dobar dio godine provedu u bespuću erodiranog vapnenjaka, zgomilanog u brdašca, visoravni i mrke litice. Među tim škrapama, prošaranim spiljama, jamama, gromadastim kruništima bezbrojnih vrtača “uvrćenih” u planinu poput golemih gnijezda divovskih ptica, žive svoj život, njegujući i one stare, nekima davno zaboravljene običaje.

---

image

Na devetsto metara nadmorske visine i temperaturi dobrano ispod ništice

Vojko Bašić/Cropix
---

Znamen tradicije

Jedan od njih je i paljenje badnjaka. Oni trupci s posijede kobile upravo su taj znamen kršćanske tradicije kada se na Badnju večer “užgaju” hrastove grane kao simbol blagostanja, uroda, napretka i dobrog zdravlja.

– To je bila i neposredna priprava i spremanje za polnoćku. Ta riječ simbolizirala je bdjenje, iščekivanje..., rođenja Kristova. On se kasnije uz poseban obred unosi u kuću i stavlja na ognjište.

---

image

Jakov Šiči Čagalj, supruga Jovana te djeca Anamarija i Nino uz vatru i lonac pun raštike

Vojko Bašić/Cropix
---

“Hvaljen Isus i Marija. Na dobro vam došla Badnja večer”, ušetao bi s badnjakom u rukama gazda kuće, a ostali ukućani bi odgovarali: “I s tobom zajedno.” Tako se govorilo. Međutim, tom činu priprave prethodile su i brojne druge radnje. Od posipanja slame do kićenja ovratnika bršljanom. Sve su to tradicijski običaji čiji je cilj i onda i danas bio sve one koji pribivaju ovom činu usmjeriti k boljitku i blagostanju u idućoj godini – tvrdi Jakov Jakiša Čagalj, nekadašnji remeta u zagvoškoj prvostolnici Gospe Karmelske, pa samim time prava osoba za saznati nešto više o običajima jednog od najvećih kršćanskih blagdana.

I tada kao danas bilo je svakakvih dogodovština. Sjeća se Jakiša i onih smiješnih trenutaka. A znalo je biti onih lijepih sočnih da ih se ni najbolji scenarist i režiser ne bi posramili.

---

image

Jakov Šiči Čagalj sa sinom Ninom

Vojko Bašić/Cropix
---

– Tako jednom – sjeća se Čagalj – unosio jedan naš badnjak u kuću i nogom zapeo o prag i, umisto ono što triba reć, izletilo mu: “Sriću ti đava odnio”, a ostali, onako po šabloni, “i s tobom zajedno”. Ma to je bila smijada koje se i danas rado sjetimo. Bila su to neka druga vrimena. Teža, a u neku ruku lipša i zadovoljnija i veselija. Poštivalo se starije i držalo tradicije. A sada, ne poznaje mlađi starijega, a stariji Boga velikoga – smatra Jakiša, spominjući se tih večeri bdjenja i bukare s vinom koja se u suludom ritmu vrtjelo oko komina iz ruke u ruku.

Badnjaci koji su gorjeli u noći na Kristov rođendan trebali su tinjati sve do Tri kralja. Zato se biralo pozamašno hrastovo drvo, što veće i deblje, to bolje.

– Takva je navada – domeće Neno Čagalj, koji je unatrag koju godinu obnovio svoju staju u pristojnu kućicu za odmor duše i tijela. Međutim, samo njegov, ničiji drugi.

---

image

Biće radi listine k’o lopar velike. Možda smo tribali malo raskrižat, usitnit umanje zalogaje. Ma pojist će se. Ako ne mi, oće Riđa. Slatkorana je to beštija - hvali Neno kobilu

Vojko Bašić/Cropix
---

– Komadi glavnje obavezno su se nosili u polje i staje. Vjerovalo se da je to za bolji prinos. I danas mnoge obitelji u Zagvozdu rade po istoj “špranci”. Prije paljenice u uvrćeni se križ na badnjaku dolijevalo vino i vodu, zatim se blagoslivljalo badnjake krštenom vodom, a onda i sve prostorije u tom domaćinstvu. Ta noć nije bila obična. Svetost se mogla usluškivati. To se živjelo.

Danas se to ipak malo zatomilo. Više od osluškivanja “tuču” nas mirodije sa svih strana. Prije u bronzin potopi rašćike onako na “pljuc”, bez medikamenata, mesa i slanine, a sada “ubi” vas bakalar i oslić – nabraja Neno, miješajući u pozamašnom loncu ledom “opatrnjenu” rašćiku i prožimajući onako među zubima više sebi u bradu nego da mi ostali čujemo:

– Bome i sveci bi je jili, samo neće moj Jakiša. Biće radi listine ko lopar velike. Možda smo tribali malo raskrižat, usitnit u manje zalogaje. Ma pojist će se. Ako ne mi, oće Riđa. Slatkorana je to beštija – hvali Neno kobilu.

---

---


Život na stijeni

Trudbenicu koja im je, uz njegova Golfa jedinicu, glavna poveznica s civilizacijom.

Nekada je to bilo puno “ljubokrvnije”. Ljudi su vjerovali u ono što rade. Život na stijeni nije nimalo lak, pa se uvijek žudjelo za tim boljim sutra, pogotovo u tom spužvastom vapnenjaku koji svaku kap vode smjesta usrče u svoju sitastu i vječito žednu utrobu. Stoga se svoje življenje predavalo Bogu. Jedinom utočištu gdje traže svoj smiraj, a paralelno i pružaju. Otud i posipanje slame po podu, kao najdugovječniji običaj koji se njeguje i u urbanijim sredinama postavljanjem zlatnožutog klasja ispod bora ili jelke.

U Zagvozdu malo kada se kitilo koje drugo zimzeleno stablo osim bora. On je uz hrastove badnjake bio glavna božićna okosnica. U pravilu kitio se na Badnji dan, nabolje u sumrak. Djeca bi se veselila onim svjetlucavim “papričima” jer pravih kugla od “cakla” i plastike nije bilo kao danas. I ako si je imao, čuvala se u pamuku ko zlatno prstenje, a o lampicama u bojama da ne govorimo.

Za planinski “kič” zaduženi su oni najmlađi. Roko, Duje, Anamarija i Nino četverac su na pariće. Upravo ovo blagdansko vrijeme najdraže im je razdoblje u godini. Ruke su im pune posla. Bere se bršljan i stavlja na ovratnike kuća, a slama je posebna poslastica. Navada je da se u tu istu slamu bacaju bomboni, kocke šećera, bajami i orasi, a djeca bi skakala i valjala se u toj lepušini ne bi li se domogla toliko željenog slatkiša.

---

image

Nino i kobila Riđa na putu do kuće

Vojko Bašić/Cropix
---

– Čim bi zašlo sunce, krenuli bi brati bršljan. Po nekim vjerovanjima, radi se o starom ilirskom običaju, možda i kasnijem, slično onom iz Starog zavjeta kada su janjećom krvlju mazali dovratnike kuća kako bi spasili prvorođence u egipatskom uzništvu. Puno je tih mogućnosti koje imaju poveznicu s današnjim kićenjem bršljanovim grančicama. Jedna od nekako najprilagodljivijih našem poimanju je ta što se radi o vazdazelenoj biljci. Vjerojatno se time htjelo izmoliti da im obitelj bude zdrava i dugovječna – smatra Jakov Šiči Čagalj, jedan od ljetnih pastira koji je cijeli svoj godišnji odmor podredio planini i blagu.

I sada kada je zima dobrano stegla, a bura prebraja svaku vašu košćicu ponaosob, i njegova djeca uživaju u blagodatima prirode.

Daleko od mobitela, televizije i svih tih čuda moderne tehnike, trogodišnji Nino i dvije godine starija sestra Anamarija “spračaju” svoju Riđu. Vodaju je na povodcu po planini ko što njihovi vršnjaci šetaju pse po gradu. Trenutak poslije u kamp-kućici griju svoje promrzle ručice, dok mama Jovana, koja je prije deset godina u taj planinski vilajet došla iz ravne Baranje, sprema topli čaj. Za sebe Jovana kaže da se još nije navikla na podneblje u koje je zašla, ali ljepšeg Božića nije doživjela.

Umjesto svijeća i lampica na boru, kristalno nebo iznad Sv. Jure, s milijunima svjetlucavih zvjezdica, upravo je ono najupečatljivije što čovjek ponese iz toga kraja i nigdje drugdje to neće vidjeti ni doživjeti.

---

image

Najbolji su hrastovi badnjaci

Vojko Bašić/Cropix
---

Kruh, vino i svića

Drugi dvojac su jedanaestogodišnjaci, rođaci Roko i Duje. Jednako kao njihov otac i striko Ivan Djaković, vode računa o svakom momentu.

– Dan kasnije, na sam Božić, i najveća sirotinja se mrsila. Ostavio bi se komadić mesa da bi božićna trpeza bila zerku bogatija. I ako nisi ima, znalo se posudit od bogatijih imućnijih seljana. Jela bi se suha svinjetina ili komadić koštradine koji je još osta visit ispod grede. Svića bi se uronila u pšenicu i gorjela bi na stolu dok se blagovalo. Sada je to sasvim druga priča. Blagdanski stol je pun obilja. Sarme, odojak, janjetina, purica..., nema čega nema. Druga su vremena, navike i strategija. Sve se mijenja, a znalo je biti puno lipo.

---

image

Ivan Djaković s djecom Rokom i Dujom

Vojko Bašić/Cropix
---

A tek kolo nakon polnoćke kada i danas, jednako kao i prije pedeset godina, Zagvožđani čestitaju i plešu od kuće do kuće.

– “Ima majka kćerke dvije, ljepša mlađa od starije. Ja poljubi mlado luče, a starijoj srce puče. Ja se vrati do kapije da poljubim obadvje da nijednoj krivo nije”, tako se pjevalo. To je lipi dil naše tradicije koju i danas njegujemo. To je ostalo i na to smo ponosni – informirao nas je Djaković.

– Nu da ti rečem – nadovezuje se Neno. – Ta svića šta ti Ivan spominje gasila se kruhom i vinom. Potopio bi komadić kruha u bukaru i onda kapljicama gasio plamen. Kada bi sve to učinio, onaj najhrabriji i slatkoraniji to bi pojeo. Govorilo se da od toga raste kosa. Di ćeš bolje(anti) reklame za kakvi frizerski salon.

Na koncu se svi boje svuda prisutne opasnosti gubljenja kršćanskih obilježja. Vojska orašara u nimalo skrivenom ratu protiv kršćanske vizure svijeta na prvoj liniji fronte bore se protiv katoličke obitelji. Samo je pitanje hoćemo li dopustiti nestanak duha i budućnost tradiciji i prepustiti ih nekim novim simbolima adventa i Božića. 

---

image

Jakiša i Neno Čagalj, te Ivan Djaković

Vojko Bašić/Cropix
------
image

A gdje je stanica? A gdje je autobus?

Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Planinski pastiri a svojim stadima dobar dio godine provedu u bespuću erodiranog vapnenjaka, zgomilanog u brdašca, visoravni i mrke litice. I žive svoj život, njegujući i one stare, nekima davno zaboravljene običaje

Vojko Bašić/Cropix

Jakov Šiči Čagalj, supruga Jovana te djeca Anamarija i Nino uz vatru i lonac pun raštike

Vojko Bašić/Cropix

Nino i kobila Riđa na putu do kuće

Vojko Bašić/Cropix

Jakov Jakiša Čagalj

Vojko Bašić/Cropix

Jakiša i Neno Čagalj, te Ivan Djaković

Vojko Bašić/Cropix

A gdje je stanica? A gdje je autobus?

Vojko Bašić/Cropix

Ivan Djaković s djecom Rokom i Dujom

Vojko Bašić/Cropix

Biće radi listine k’o lopar velike. Možda smo tribali malo raskrižat, usitnit umanje zalogaje. Ma pojist će se. Ako ne mi, oće Riđa. Slatkorana je to beštija - hvali Neno kobilu

Vojko Bašić/Cropix

Roko i Duje Djaković - daleko od mobitela, televizije...

Vojko Bašić/Cropix

Jakov Šiči Čagalj sa sinom Ninom

Vojko Bašić/Cropix

Najbolji su hrastovi badnjaci

Vojko Bašić/Cropix

Na devetsto metara nadmorske visine i temperaturi dobrano ispod ništice

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/u-njedrima-biokova-vatra-se-ne-gasi-do-tri-kralja-medu-skrapama-i-vrtacama-pastiri-zive-svoj-zivot-i-njeguju-obicaje-1349960 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7eb0a1ebf10cef6f29b62ce9cc925e7cca2b6641 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+njedrima+Biokova+vatra+se+ne+gasi+do+Tri+kralja%3A+me%C4%91u+%C5%A1krapama+i+vrta%C4%8Dama+pastiri+%C5%BEive+svoj+%C5%BEivot.+I+njeguju+obi%C4%8Daje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fu-njedrima-biokova-vatra-se-ne-gasi-do-tri-kralja-medu-skrapama-i-vrtacama-pastiri-zive-svoj-zivot-i-njeguju-obicaje-1349960 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fu-njedrima-biokova-vatra-se-ne-gasi-do-tri-kralja-medu-skrapama-i-vrtacama-pastiri-zive-svoj-zivot-i-njeguju-obicaje-1349960 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čagljeve staje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Zagoračagljeve staje

U njedrima Biokova vatra se ne gasi do Tri kralja: među škrapama i vrtačama pastiri žive svoj život. I njeguju običaje

Piše Mladen Nejašmić
24. prosinca 2023. - 07:00
Planinski pastiri a svojim stadima dobar dio godine provedu u bespuću erodiranog vapnenjaka, zgomilanog u brdašca, visoravni i mrke litice. I žive svoj život, njegujući i one stare, nekima davno zaboravljene običajeVojko Bašić/Cropix

Muk! Apsolutna tišina prožela je nazubljene i mrke biokovske kukove.

Tišina i taj oštri planinski zrak, koji vas reže poput najoštrije britve, uvode vas u najsvetiji tjedan kršćanskog vjerovanja. Tek teški hod dobro potkovane kobile Riđe, ravnomjerno natovarene hrastovim trupcima, čiji se samar ljulja u skladu sa strmom i kamenitom kozjom stazom koja vodi prema Čagljevim stajama, tradicionalno remeti tu idilu.

Nakon nekoliko kilometara donekle poravnatog makadamskog puta na sjevernoj strani biokovskog masiva, podlokanog jesenskim kišama, trebalo je prohodati još nekih stotinjak metara surovoga kamenjara do Unišća, malene idilične udoline okružene biokovskim sivcem, odakle se već od ranog jutra dimi poput tvorničkog dimnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 01:40