StoryEditorOCM
ZagoraSPAS ZA OTOK

Vlada je imenovala povjerenicu za dalmatinsku općinu, rekla nam je koji su joj sve glavni zadaci na privremenoj dužnosti

Piše Sandra Barčot
29. ožujka 2024. - 15:45

Mještani Otoka, općine Cetinskog kraja, uskoro će opet na izbore budući će u roku od tri mjeseca biti raspisani izbori za vijećnike novog sastava Općinskog vijeća Otoka.

Sve to je rezultat nedonošenja proračuna kojeg 13 vijećnika koji participiraju vlast, nisu usuglasili, te je Vlada Republike Hrvatske u četvrtak (28. ožujka) raspustila vijeće te imenovala povjerenicu koja će osigurati normalno funkcioniranje ove jedinice lokalne samouprave, do novih izbora.

Županijska pročelnica

Radi se o pravnici Anamariji Bralić Silić, koja je pročelnica Upravnog odjela za upravljanje nepokretnom imovinom, izgradnju i održavanje Splitsko-dalmatinske županije, a sada odlukom Vlade sljedećih mjeseci, do novih izbora predstavničkog tijela u Otoku, i povjerenica za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća općine Otok.

image

Otočani će se naizlaziti na izbore u ove dvije godine

Vojko Bašić/Cropix

- Moja dužnost bit će osigurati normalno funcioniranje općine i za građane i za pravne osobe, sve do uspostave predstavničkog tijela, odnosno Općinskog vijeća.

Obveze su definirane zakonskm okvirima, znači prvi je cilj sprječavanje zastoja u radu općine. Povjerenik po imenovanju treba napraviti analizu stanja, te zatim donijeti odluku o financiranju nužnih rashoda, izdataka,... Naglašavam nužnih, kao što su osobni dohotci uposlenih, sredstva za rad ustanova, tvrtki koje su u općinskoj nadležnosti, koje su pod ingerecijom Otoka - kazuje nam pročelnica Bralić Silić, koja će sada biti u dvojakoj ulozi.

Doznajemo kako će Vlada RH u roku tri mjeseca donijeti odluku o raspisivanju novih izbora za 13 vijećnika u općinskom parlmentu, a do tada općina Otok treba i mora normalno funkcionirati.

Nužni potezi

- Tu sam za omogućiti nastavak normalnog redovitog rada, u okviru svojih ovlasti, znači onih nužnih poteza. Od isplate plaća, tu je nastavak provedbe europskih projekata koji imaju rokove plaćanja, računa, ugovorenih odnosa... S naglaskom kako povjerenik ne može raspolagati imovinom jedinice lokalne samouprave - rezimira Bralić Silić.

Što se načelnika Dušana Đule tiče, koji je ostao bez podrške Općinskog vijeća (https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/vlada-raspustila-opcinsko-vijece-dalmatinske-opcine-za-povjerenicu-je-izabrana-zupanijska-procelnica-evo-sto-ce-raditi-1376247) njegov posao ostaje isti, u njegovim okvirima.

Tek ako se radi o većim iznosima ili projektima za koje treba imati suglasnost Vijeća, što će morati staviti na čekanje, dok se ne provede procedura biranja novih 13 općinskih vijećnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:28