stdClass Object ( [id] => 1291325 [title] => Vukovi se udomaćili u ovom dijelu Dalmacije, ‘uhvaćeni‘ kako šetaju pazarom, stigli i do mora. Mještani u strahu [alias] => vukovi-se-udomacili-u-ovom-dijelu-dalmacije-uhvaceni-kako-setaju-pazarom-stigli-i-do-mora-mjestani-u-strahu [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hoće li digitalizacija i poplava jeftinih i lako dostupnih kamera za videonadzor dokazati ono u što je dosad bilo teško povjerovati? A to je da je vuk u Dalmaciji postao gotovo pa domaća životinja. Lako moguće!

Jer, zadnjih su dana Šibensko-kninsku županiju preplavili klipovi i videa s vukovima. I to ne samo u njihovim prirodnim staništima, već čak i na mjestima na kojima ga se najmanje očekuje.

Dvojica mladića snimila su ga tako iz svog automobila u centru Kistanja, na mjesnom pazaru, oko 11 sati navečer. Lovac Duško Čubrilo snimio ga je nekoliko desetaka kilometara zapadnije, na moru, u centru turističkog Tisnog, a vučko se ponašao prilično atipično - nije čak ni bježao od kamere. Gotovo da bi se moglo reći da je pozirao.

---

---

U Nuniću, prema Bukovici, o njemu pričaju kao o svakodnevnom, iako neželjenom gostu. Marina Blaić koja sa suprugom Matom tamo drži stado od 40-ak goveda ne samo da ima snimku s jednim, nego čak - pet vukova. Cijeli čopor ima na jednoj snimci! Snimio ga je njezin suprug Mate svojom lovačkom kamerom.

- Ne možete vjerovati čega sve nema na snimkama - vukova, veprova lisica. Suprug mi je čak i medvjeda vidio kako prelazi preko ceste, u Bjelini. A vuka ima stalno. Nekad nam udavi kravu, ponekad tele, imali smo dosad dosta štete. A što ćete mu, ne možete mu ništa. Zaštićen je zakonom. Držimo pse, imamo ih čak četiri jer vam država ne priznaje štetu, ako nemate psa. Imamo šarplaninca, hrvatskog ovčara, border kolije, snalazimo se. Ono što dobijemo kao naknadu štete od države, to je minimalan iznos, ni blizu onog što ste izgubili, ali što ćete. Muči i trpi! - već su pomalo rezignirani Blaići, koji se muče sa svojom stokom i vukom na samoj granici Šibensko-kninske i Zadarske županije.

---

---

Na drugom kraju, na Perkoviću, Sitnom Donjem, slična priča. I slična muka. Pave Kunčić nam priča kako je njegov otac Željko Kunčić, ogradio prostor od jedno pet hektara, uložio u to poprilično truda i vremena, i pustio unutra jedno 40-50 komada prasadi u ekstenzivni uzgoj. Ima tu crne slavonske svinje, "fajferica", mangulica, križanaca s landrasom, i dosad ih je trebao imati više od 70. No, ispalo je da je sagradio vuku samoposlugu.

---

---

- Odnio mi je sigurno 25 komada odojaka! Nema greške, imam sve na snimkama, postavio sam ček pet šest kamera na koridore, mjesta kojima vuk prolazi. No, država snimke ne priznaje za štetu. Treba naći lešinu! Našao sam dva ranjena, to mi je inspektor Ivica Šupe uredno priznao, slikao. Trebao sam za njih dva dobiti 200 kuna. Ma, ne treba mi ni to! Odbio sam! Ostali smo bez 25 komada odojaka, a trebao bih dobiti crkavicu! - veli nam Pave Kunčić, koji ističe da su napadi na njegove svinje prestali onda kada je obješen onaj vuk na Unešiću.

Je li to bio baš taj, ili je slučajnost, tko će ga znati. U svakom slučaju, dotad su imale besane noći. Postavili su kamere sa senzorima i kada bi senzori signalizirali da je tu, bacili bi dvije petarde, da se poplaši od praska. Što ćeš drugo? Ne smiješ mu ništa, zakon ga štiti, kazne su enormne.

Da vuka ima, da je u Šibensko-kninskoj županiji odomaćen, potvrđuje nam i Davor Gulin, predsjednik Lovačkog društva Krka, sa 70 godišnjom tradicijom. Vuku je čitavo ovo područje Lozovca, Konjevrata, rubnog drniškog područja, Kraljica, Perkovića malo i blizu.

Svakodnevne štete

- On tu ulazi u dubinu, a štete su svakodnevne. Eto, jednom Krniću je baš prije neki dan zaklao tele, a drugog je naklao, iščupao mu pola glave. Naše lovačke kamere pokazuju da ga ima daleko više nego što se službeno priznaje. Nedavno smo, zahvaljujući lovačkim kamerama, čak zabilježili i pojavu medvjeda na našem području - veli nam Gulin, ističući kako će se od jeseni Hrvatski lovački savez, na temelju vučjih tragova i DNK analize iz izmeta, koji je za svaku jedinku drugačiji, krenuti u prebrojavanje vukova. Jer, pravi broj vukova u RH, nitko ne zna. Postoje samo procjene, koje se kreću oko dvjesto komada. No, to su brojke koje nikoga ne obvezuju na ništa. Na to upozorava i dr. Josip Kusak, s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, koji je jedan od naših vodećih stručnjaka za vučju populaciju.

- Na to pitanje ni od koga nećete dobiti točan odgovor, jer ga naprosto nema. Nismo uspostavili dovoljno dobar monitoring vuka u RH, a dok njega nema, ne mogu se poduzimati nikakve radnje, pa slijedom toga ni legalni odstrel u cilju eventualnog smanjenja populacije vuka. Nas tek čeka, u suradnji Hrvatskog lovačkog saveza i Veterinarskog fakulteta, prikupljanje uzoraka za genetsko prebrojavanje na terenu, nakon čega ćemo znati što imamo i s čim raspolažemo. Osnovna stvar za upravljanje populacijom vuka je robusni monitoring - kazao nam je dr. Josip Kusak.

---

image

Monitoring uginulog vuka na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu

 

Josip Kusak
---

Poznavatelji prilika u zagorskom dijelu Šibensko-kninske županije kazuju nam da se pravo stanje stvari što se vukova tiče teško može vidjeti čak i kamerama, jer je teren na kojem obitava zarastao, i na njemu ima sve manje ljudi, tako da ga nitko ne uznemirava.

Je li se smanjio broj stoke? Pa i nije, nego se smanjio broj pastira. Nekad je u svakom zaseoku bilo po desetak pastira s dvadesetak ovaca, no sada je situacija drukčija. Sada jedno stado ima 300 - 400 glava blaga, pa je i šteta centralizirana.

U Ceri je to obitelj Sunara, u Mirloviću Maretić, Copić u Pokrovniku, Cigići u Pakovom selu. A gdje su još goveda, kojih samo na području Moseća, Svilaje i Promine, ima u ovom trenutku sigurno nekoliko tisuća.

Kolike su točno štete, koliko vuk pokolje blaga, to u ovom trenutku nije moguće saznati, jer za to treba poslati upit na ministarstvo, na zna se da je primjerice samo lani, u sezoni, od travnja do kraja rujna, u Hrvatskoj bilo prijavljeno više od tisuću napada vuka na stoku.

---

image

Koliko vuk pokolje blaga u ovom trenutku nije moguće saznati

Privatni album
---

Mizerne odštete

Od tog broja, 40 posto njih bilo je u Šibensko-kninskoj županiji. Već i sami podaci o naknadi štete koju država isplaćuje, govore da vuka ima sve više i da napada sve češće, jer rastu iz godine u godinu.

Iz državnog proračuna je za naknadu šteta od vukova u 2019. godini isplaćeno tako 301.574 eura, u 2020. godini 329.190 eura, u 2021. godini 387.000 eura, a 2022. godine čak 407.731 euro. U četiri godine odšteta je porasla za četvrtinu! Taj će broj biti i veći, jer se najavljuje kako će se odšteta za stoku uskoro povećati. Naime, za ovcu se dobije nešto manje od 80, a za janje nešto više od 90 eura, što već odavno ne odražava niti približno tržišnu cijenu stoke.

Tarifa se naime, nije mijenjala godinama, a cijena janjeta je sa 100 eura, već odavno otišla na 150, pa čak i 180 eura po komadu. Stočari su time ogorčeni, jer ispada da je projekt zaštite populacije vuka u RH u zadnjih 30 godina spao sasvim na njihova leđa.

---

image

Bez dobre zaštite lako postaju vučji obrok

 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

A da je situacija s te strane alarmantna, upozorava i Joso Dujić, tajnik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije.

- Sada smo dobili dojavu da je čopor od pet vukova doslovno pojeo magarca sto metara od kuća, u Podumcima, u općini Unešić, u devet sati ujutro! Taj čopor se viđa već neko vrijeme na području Unešića, a ono što mi znamo je da sigurno ima tri do četiri čopora od po pet jedinki samo na širem šibenskom području - kazao nam je Dujić, ističući kako su Agencije za prebrojavanja i praćenje vukova dosad ignorirale lovce i nisu imale najbolju suradnju s njima.

Na sreću, takva se situacija mijenja, pa će sada lovci biti uključeni u praćenje populacije vuka, s obzirom na to da oni najbolje poznaju stanje na terenu. Samo u Šibensko - kninskoj županiji lovačka društva imaju dvije tisuće članova, koji će se uključiti u prebrojavanje vučjeg fonda. Kako bi na koncu i vuk bio sit, i ovce na broju!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Čopori lutaju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Čopori lutaju 2 0 7645 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-18 10:39:55 [created_by] => 3232 [created_by_alias] => Zdravko Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-22 12:47:37 [modified_by] => 3232 [publish_up] => 2023-05-20 12:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 57 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Vukovi se udomaćili u ovom dijelu Dalmacije, 'uhvaćeni' kako šetaju pazarom, stigli i do mora. Mještani u strahu [metakey] => šibensko-kninska županija, vukovi, Dalmatinska zagora [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/18\/24924575.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/18\/24385967.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/18\/24924799.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/18\/24450764.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/18\/24461057.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Josip Kusak","Privatni album","Josip Kusak ","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vukovi su snimljeni \u010dak i tamo gdje ih se najmanje o\u010dekuje<\/p>","","

Koliko vuk pokolje blaga\u00a0u ovom trenutku nije mogu\u0107e saznati<\/p>","

Monitoring uginulog vuka na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Bez dobre za\u0161tite lako postaju vu\u010dji obrok<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","48:29","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24924575_1920.jpg":"1920x1080","k_24924575_1280.jpg":"1280x1280","k_24924575_1024.jpg":"1024x1024","k_24924575_640.jpg":"640x640","k_24924575_480.jpg":"480x480","k_24924575_340.jpg":"340x340","k_24924575_220.jpg":"220x220","o_24924575_1280.jpg":"1280x853","o_24924575_1024.jpg":"1024x682","o_24924575_640.jpg":"640x426","o_24924575_480.jpg":"480x320","o_24924575_340.jpg":"340x226","o_24924575_220.jpg":"220x146","h_24924575_1280.jpg":"1280x854","h_24924575_1024.jpg":"1024x683","h_24924575_640.jpg":"640x427","h_24924575_480.jpg":"480x320","h_24924575_340.jpg":"340x227","h_24924575_220.jpg":"220x147","pp_24924575_1280.jpg":"1280x1628","pp_24924575_1024.jpg":"1024x1303","pp_24924575_640.jpg":"640x814","pp_24924575_480.jpg":"480x611","pp_24924575_340.jpg":"340x432","pp_24924575_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_24385967_1920.jpg":"1920x1080","k_24385967_1280.jpg":"1280x1280","k_24385967_1024.jpg":"1024x1024","k_24385967_640.jpg":"640x640","k_24385967_480.jpg":"480x480","k_24385967_340.jpg":"340x340","k_24385967_220.jpg":"220x220","o_24385967_1280.jpg":"1280x852","o_24385967_1024.jpg":"1024x682","o_24385967_640.jpg":"640x426","o_24385967_480.jpg":"480x319","o_24385967_340.jpg":"340x226","o_24385967_220.jpg":"220x146","h_24385967_1280.jpg":"1280x854","h_24385967_1024.jpg":"1024x683","h_24385967_640.jpg":"640x427","h_24385967_480.jpg":"480x320","h_24385967_340.jpg":"340x227","h_24385967_220.jpg":"220x147","pp_24385967_1280.jpg":"1280x1628","pp_24385967_1024.jpg":"1024x1303","pp_24385967_640.jpg":"640x814","pp_24385967_480.jpg":"480x611","pp_24385967_340.jpg":"340x432","pp_24385967_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_24924799_1920.jpg":"1920x1080","k_24924799_1280.jpg":"1280x1280","k_24924799_1024.jpg":"1024x1024","k_24924799_640.jpg":"640x640","k_24924799_480.jpg":"480x480","k_24924799_340.jpg":"340x340","k_24924799_220.jpg":"220x220","o_24924799_1280.jpg":"1280x1706","o_24924799_1024.jpg":"1024x1365","o_24924799_640.jpg":"640x853","o_24924799_480.jpg":"480x640","o_24924799_340.jpg":"340x453","o_24924799_220.jpg":"220x293","h_24924799_1280.jpg":"1280x854","h_24924799_1024.jpg":"1024x683","h_24924799_640.jpg":"640x427","h_24924799_480.jpg":"480x320","h_24924799_340.jpg":"340x227","h_24924799_220.jpg":"220x147","pp_24924799_1280.jpg":"1280x1628","pp_24924799_1024.jpg":"1024x1303","pp_24924799_640.jpg":"640x814","pp_24924799_480.jpg":"480x611","pp_24924799_340.jpg":"340x432","pp_24924799_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24450764_1920.jpg":"1920x1080","k_24450764_1280.jpg":"1280x1280","k_24450764_1024.jpg":"1024x1024","k_24450764_640.jpg":"640x640","k_24450764_480.jpg":"480x480","k_24450764_340.jpg":"340x340","k_24450764_220.jpg":"220x220","o_24450764_1280.jpg":"1280x853","o_24450764_1024.jpg":"1024x682","o_24450764_640.jpg":"640x426","o_24450764_480.jpg":"480x320","o_24450764_340.jpg":"340x226","o_24450764_220.jpg":"220x146","h_24450764_1280.jpg":"1280x854","h_24450764_1024.jpg":"1024x683","h_24450764_640.jpg":"640x427","h_24450764_480.jpg":"480x320","h_24450764_340.jpg":"340x227","h_24450764_220.jpg":"220x147","pp_24450764_1280.jpg":"1280x1628","pp_24450764_1024.jpg":"1024x1303","pp_24450764_640.jpg":"640x814","pp_24450764_480.jpg":"480x611","pp_24450764_340.jpg":"340x432","pp_24450764_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1222","hd_24461057_1920.jpg":"1920x1080","k_24461057_1280.jpg":"1280x1280","k_24461057_1024.jpg":"1024x1024","k_24461057_640.jpg":"640x640","k_24461057_480.jpg":"480x480","k_24461057_340.jpg":"340x340","k_24461057_220.jpg":"220x220","o_24461057_1280.jpg":"1280x814","o_24461057_1024.jpg":"1024x651","o_24461057_640.jpg":"640x407","o_24461057_480.jpg":"480x305","o_24461057_340.jpg":"340x216","o_24461057_220.jpg":"220x140","h_24461057_1280.jpg":"1280x854","h_24461057_1024.jpg":"1024x683","h_24461057_640.jpg":"640x427","h_24461057_480.jpg":"480x320","h_24461057_340.jpg":"340x227","h_24461057_220.jpg":"220x147","pp_24461057_1280.jpg":"1280x1628","pp_24461057_1024.jpg":"1024x1303","pp_24461057_640.jpg":"640x814","pp_24461057_480.jpg":"480x611","pp_24461057_340.jpg":"340x432","pp_24461057_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7818884 Threads: 1 Questions: 1639710501 Slow queries: 4873846 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111492687 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 332 [name] => Županija [alias] => zupanija [parent] => 324 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/zupanija ) ) [link] => /dalmacija/zagora/vukovi-se-udomacili-u-ovom-dijelu-dalmacije-uhvaceni-kako-setaju-pazarom-stigli-i-do-mora-mjestani-u-strahu-1291325 [printLink] => /dalmacija/zagora/vukovi-se-udomacili-u-ovom-dijelu-dalmacije-uhvaceni-kako-setaju-pazarom-stigli-i-do-mora-mjestani-u-strahu-1291325?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 360299 [name] => Šibensko-kninska zupanija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibensko-kninska-zupanija [link] => /tag/sibensko-kninska-zupanija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 301247 [name] => vukovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vukovi [link] => /tag/vukovi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 433022 [name] => Dalmatinska zagora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatinska-zagora [link] => /tag/dalmatinska-zagora ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Čopori lutaju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vukovi se udomaćili u ovom dijelu Dalmacije, ‘uhvaćeni‘ kako šetaju pazarom, stigli i do mora. Mještani u strahu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3232 [name] => Zdravko Pilić [username] => zdravko.pilic [email] => zdravko.pilic@sibenski-list.hr [password] => $2y$10$O9PdHlnaSAYt.zgbdLNsvOn1lgGMDn41TfLgk3P3lwFbgzHJrnk36 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zdravko-pilic-3232 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1750 [gender] => m [description] => [image] => 1750.png [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1750.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/18/24924575.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

Vukovi su snimljeni čak i tamo gdje ih se najmanje očekuje

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/18/24924575.jpg [title] =>

Vukovi su snimljeni čak i tamo gdje ih se najmanje očekuje

Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/18/24385967.jpg [title] => Josip Kusak ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/18/24924799.jpg [title] =>

Koliko vuk pokolje blaga u ovom trenutku nije moguće saznati

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/18/24450764.jpg [title] =>

Monitoring uginulog vuka na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu

 

Josip Kusak ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/18/24461057.jpg [title] =>

Bez dobre zaštite lako postaju vučji obrok

 

Nikša Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hoće li digitalizacija i poplava jeftinih i lako dostupnih kamera za videonadzor dokazati ono u što je dosad bilo teško povjerovati? A to je da je vuk u Dalmaciji postao gotovo pa domaća životinja. Lako moguće!

Jer, zadnjih su dana Šibensko-kninsku županiju preplavili klipovi i videa s vukovima. I to ne samo u njihovim prirodnim staništima, već čak i na mjestima na kojima ga se najmanje očekuje.

Dvojica mladića snimila su ga tako iz svog automobila u centru Kistanja, na mjesnom pazaru, oko 11 sati navečer. Lovac Duško Čubrilo snimio ga je nekoliko desetaka kilometara zapadnije, na moru, u centru turističkog Tisnog, a vučko se ponašao prilično atipično - nije čak ni bježao od kamere. Gotovo da bi se moglo reći da je pozirao.

---

---

U Nuniću, prema Bukovici, o njemu pričaju kao o svakodnevnom, iako neželjenom gostu. Marina Blaić koja sa suprugom Matom tamo drži stado od 40-ak goveda ne samo da ima snimku s jednim, nego čak - pet vukova. Cijeli čopor ima na jednoj snimci! Snimio ga je njezin suprug Mate svojom lovačkom kamerom.

- Ne možete vjerovati čega sve nema na snimkama - vukova, veprova lisica. Suprug mi je čak i medvjeda vidio kako prelazi preko ceste, u Bjelini. A vuka ima stalno. Nekad nam udavi kravu, ponekad tele, imali smo dosad dosta štete. A što ćete mu, ne možete mu ništa. Zaštićen je zakonom. Držimo pse, imamo ih čak četiri jer vam država ne priznaje štetu, ako nemate psa. Imamo šarplaninca, hrvatskog ovčara, border kolije, snalazimo se. Ono što dobijemo kao naknadu štete od države, to je minimalan iznos, ni blizu onog što ste izgubili, ali što ćete. Muči i trpi! - već su pomalo rezignirani Blaići, koji se muče sa svojom stokom i vukom na samoj granici Šibensko-kninske i Zadarske županije.

---

---

Na drugom kraju, na Perkoviću, Sitnom Donjem, slična priča. I slična muka. Pave Kunčić nam priča kako je njegov otac Željko Kunčić, ogradio prostor od jedno pet hektara, uložio u to poprilično truda i vremena, i pustio unutra jedno 40-50 komada prasadi u ekstenzivni uzgoj. Ima tu crne slavonske svinje, "fajferica", mangulica, križanaca s landrasom, i dosad ih je trebao imati više od 70. No, ispalo je da je sagradio vuku samoposlugu.

---

---

- Odnio mi je sigurno 25 komada odojaka! Nema greške, imam sve na snimkama, postavio sam ček pet šest kamera na koridore, mjesta kojima vuk prolazi. No, država snimke ne priznaje za štetu. Treba naći lešinu! Našao sam dva ranjena, to mi je inspektor Ivica Šupe uredno priznao, slikao. Trebao sam za njih dva dobiti 200 kuna. Ma, ne treba mi ni to! Odbio sam! Ostali smo bez 25 komada odojaka, a trebao bih dobiti crkavicu! - veli nam Pave Kunčić, koji ističe da su napadi na njegove svinje prestali onda kada je obješen onaj vuk na Unešiću.

Je li to bio baš taj, ili je slučajnost, tko će ga znati. U svakom slučaju, dotad su imale besane noći. Postavili su kamere sa senzorima i kada bi senzori signalizirali da je tu, bacili bi dvije petarde, da se poplaši od praska. Što ćeš drugo? Ne smiješ mu ništa, zakon ga štiti, kazne su enormne.

Da vuka ima, da je u Šibensko-kninskoj županiji odomaćen, potvrđuje nam i Davor Gulin, predsjednik Lovačkog društva Krka, sa 70 godišnjom tradicijom. Vuku je čitavo ovo područje Lozovca, Konjevrata, rubnog drniškog područja, Kraljica, Perkovića malo i blizu.

Svakodnevne štete

- On tu ulazi u dubinu, a štete su svakodnevne. Eto, jednom Krniću je baš prije neki dan zaklao tele, a drugog je naklao, iščupao mu pola glave. Naše lovačke kamere pokazuju da ga ima daleko više nego što se službeno priznaje. Nedavno smo, zahvaljujući lovačkim kamerama, čak zabilježili i pojavu medvjeda na našem području - veli nam Gulin, ističući kako će se od jeseni Hrvatski lovački savez, na temelju vučjih tragova i DNK analize iz izmeta, koji je za svaku jedinku drugačiji, krenuti u prebrojavanje vukova. Jer, pravi broj vukova u RH, nitko ne zna. Postoje samo procjene, koje se kreću oko dvjesto komada. No, to su brojke koje nikoga ne obvezuju na ništa. Na to upozorava i dr. Josip Kusak, s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, koji je jedan od naših vodećih stručnjaka za vučju populaciju.

- Na to pitanje ni od koga nećete dobiti točan odgovor, jer ga naprosto nema. Nismo uspostavili dovoljno dobar monitoring vuka u RH, a dok njega nema, ne mogu se poduzimati nikakve radnje, pa slijedom toga ni legalni odstrel u cilju eventualnog smanjenja populacije vuka. Nas tek čeka, u suradnji Hrvatskog lovačkog saveza i Veterinarskog fakulteta, prikupljanje uzoraka za genetsko prebrojavanje na terenu, nakon čega ćemo znati što imamo i s čim raspolažemo. Osnovna stvar za upravljanje populacijom vuka je robusni monitoring - kazao nam je dr. Josip Kusak.

---

image

Monitoring uginulog vuka na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu

 

Josip Kusak
---

Poznavatelji prilika u zagorskom dijelu Šibensko-kninske županije kazuju nam da se pravo stanje stvari što se vukova tiče teško može vidjeti čak i kamerama, jer je teren na kojem obitava zarastao, i na njemu ima sve manje ljudi, tako da ga nitko ne uznemirava.

Je li se smanjio broj stoke? Pa i nije, nego se smanjio broj pastira. Nekad je u svakom zaseoku bilo po desetak pastira s dvadesetak ovaca, no sada je situacija drukčija. Sada jedno stado ima 300 - 400 glava blaga, pa je i šteta centralizirana.

U Ceri je to obitelj Sunara, u Mirloviću Maretić, Copić u Pokrovniku, Cigići u Pakovom selu. A gdje su još goveda, kojih samo na području Moseća, Svilaje i Promine, ima u ovom trenutku sigurno nekoliko tisuća.

Kolike su točno štete, koliko vuk pokolje blaga, to u ovom trenutku nije moguće saznati, jer za to treba poslati upit na ministarstvo, na zna se da je primjerice samo lani, u sezoni, od travnja do kraja rujna, u Hrvatskoj bilo prijavljeno više od tisuću napada vuka na stoku.

---

image

Koliko vuk pokolje blaga u ovom trenutku nije moguće saznati

Privatni album
---

Mizerne odštete

Od tog broja, 40 posto njih bilo je u Šibensko-kninskoj županiji. Već i sami podaci o naknadi štete koju država isplaćuje, govore da vuka ima sve više i da napada sve češće, jer rastu iz godine u godinu.

Iz državnog proračuna je za naknadu šteta od vukova u 2019. godini isplaćeno tako 301.574 eura, u 2020. godini 329.190 eura, u 2021. godini 387.000 eura, a 2022. godine čak 407.731 euro. U četiri godine odšteta je porasla za četvrtinu! Taj će broj biti i veći, jer se najavljuje kako će se odšteta za stoku uskoro povećati. Naime, za ovcu se dobije nešto manje od 80, a za janje nešto više od 90 eura, što već odavno ne odražava niti približno tržišnu cijenu stoke.

Tarifa se naime, nije mijenjala godinama, a cijena janjeta je sa 100 eura, već odavno otišla na 150, pa čak i 180 eura po komadu. Stočari su time ogorčeni, jer ispada da je projekt zaštite populacije vuka u RH u zadnjih 30 godina spao sasvim na njihova leđa.

---

image

Bez dobre zaštite lako postaju vučji obrok

 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

A da je situacija s te strane alarmantna, upozorava i Joso Dujić, tajnik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije.

- Sada smo dobili dojavu da je čopor od pet vukova doslovno pojeo magarca sto metara od kuća, u Podumcima, u općini Unešić, u devet sati ujutro! Taj čopor se viđa već neko vrijeme na području Unešića, a ono što mi znamo je da sigurno ima tri do četiri čopora od po pet jedinki samo na širem šibenskom području - kazao nam je Dujić, ističući kako su Agencije za prebrojavanja i praćenje vukova dosad ignorirale lovce i nisu imale najbolju suradnju s njima.

Na sreću, takva se situacija mijenja, pa će sada lovci biti uključeni u praćenje populacije vuka, s obzirom na to da oni najbolje poznaju stanje na terenu. Samo u Šibensko - kninskoj županiji lovačka društva imaju dvije tisuće članova, koji će se uključiti u prebrojavanje vučjeg fonda. Kako bi na koncu i vuk bio sit, i ovce na broju!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Josip Kusak Privatni album Josip Kusak Nikša Stipaničev/Cropix
Shutterstock

Vukovi su snimljeni čak i tamo gdje ih se najmanje očekuje

Privatni album

Koliko vuk pokolje blaga u ovom trenutku nije moguće saznati

Josip Kusak

Monitoring uginulog vuka na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu

 

Nikša Stipaničev/Cropix

Bez dobre zaštite lako postaju vučji obrok

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/vukovi-se-udomacili-u-ovom-dijelu-dalmacije-uhvaceni-kako-setaju-pazarom-stigli-i-do-mora-mjestani-u-strahu-1291325 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b1209413292b31ac42cd4cf3d3475d55b27c63de [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vukovi+se+udoma%C4%87ili+u+ovom+dijelu+Dalmacije%2C+%E2%80%98uhva%C4%87eni%E2%80%98+kako+%C5%A1etaju+pazarom%2C+stigli+i+do+mora.+Mje%C5%A1tani+u+strahu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fvukovi-se-udomacili-u-ovom-dijelu-dalmacije-uhvaceni-kako-setaju-pazarom-stigli-i-do-mora-mjestani-u-strahu-1291325 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fvukovi-se-udomacili-u-ovom-dijelu-dalmacije-uhvaceni-kako-setaju-pazarom-stigli-i-do-mora-mjestani-u-strahu-1291325 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Čopori lutaju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ZagoraČopori lutaju

Vukovi se udomaćili u ovom dijelu Dalmacije, ‘uhvaćeni‘ kako šetaju pazarom, stigli i do mora. Mještani u strahu

Piše Zdravko Pilić
20. svibnja 2023. - 14:45

Hoće li digitalizacija i poplava jeftinih i lako dostupnih kamera za videonadzor dokazati ono u što je dosad bilo teško povjerovati? A to je da je vuk u Dalmaciji postao gotovo pa domaća životinja. Lako moguće!

Jer, zadnjih su dana Šibensko-kninsku županiju preplavili klipovi i videa s vukovima. I to ne samo u njihovim prirodnim staništima, već čak i na mjestima na kojima ga se najmanje očekuje.

Dvojica mladića snimila su ga tako iz svog automobila u centru Kistanja, na mjesnom pazaru, oko 11 sati navečer. Lovac Duško Čubrilo snimio ga je nekoliko desetaka kilometara zapadnije, na moru, u centru turističkog Tisnog, a vučko se ponašao prilično atipično - nije čak ni bježao od kamere. Gotovo da bi se moglo reći da je pozirao.

U Nuniću, prema Bukovici, o njemu pričaju ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 21:45