stdClass Object ( [id] => 301298 [title] => Razlozi za strah [alias] => razlozi-za-strah [catid] => 258 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Traume od ponavljanja prošlogodišnjeg "Hajdukova proljeća", jasno nam je, teško da se tek tako mogu zaliječiti u svega 12 mjeseci, a kada doživite i preživite ono što već puno desetljeće, pa i više, trpe navijači splitskoga kluba – onda nije ni čudno da paranoja uoči, tijekom i nakon svakog prijelaznog roka redovno iskoči u prvi plan.

Čisto da to potkrijepimo, podsjetit ćemo se cirkusarija iz veljače prošle godine: odvratno loše odrađenih priprema, filmskog bijega Igora Tudora s klupe samo nekoliko dana uoči nastavka prvenstva i derbija s Rijekom, ludovanja s imenovanjem njegova nasljednika, forsiranja besperspektivnih igrača, kriminalnih izdanja na travnjaku, prosvjeda navijača nakon ispadanja u polufinalu Kupa od susjeda s Parka mladeži...

Realno, takav debakl na sportskom planu teško da će se ponoviti, čak i da povjerujemo u priču o "ukletom Poljudu", premda odlazak trojice prvotimaca – Andrije Balića u Udinese, Mije Caktaša u Rubin Kazan, te Gorana Milovića u kineski Chongqing Lifan, ostavlja dovoljno prostora da se upitnik sumnje pojavi iznad glave svakog simpatizera "bijelih".

Rasprodaja? Odustajanje od borbe za titulu? Odbacivanje mladog dragulja iz omladinske škole? Stvaranje legije stranaca?

S druge strane, novih tridesetak milijuna kuna prihoda od transfera u praznu klupsku blagajnu isćućanu milijunskim dugovima i sudskim sporova iz vremena kada je Hajdukom još drmala politika, znači i da su se "bijeli" konačno othrvali avetima iz prošlosti i prodisali punim plućima. Ukupan dug, početkom godine procijenjen na nekih 40-ak milijuna kuna (skupa s kreditom koji se treba vratiti Gradu), osjetno je smanjen i danas možemo sa sigurnošću ustanoviti kako je "ulica", doslovce, spasila klub koji se prije svega četiri i pol godine našao pred bankrotom.

Naravno, o svemu bi se dalo još raspravljati, no vrijeme će ionako pokazati jesu li u poljudskim kancelarijama ove zime napravili dobar posao. Milović, pa i Caktaš, to svakako jesu.

Budući da nam je do nastavka natjecanja u Prvoj nogometnoj ligi, u narodu popularno znanoj i kao "močvara", preostalo još svega tjedan dana, mi smo se u nastavku teksta odlučili pozabaviti nešto drukčijim transferima. Priču o tržnici nogometašima i milijunima koji se svake godine izdvajaju za sportaše, zamijenit ćemo, naime, onom o rošadama u vrhuški HNS-a i borbi za fotelje koja je na trenutke čak i spektakularnija od svakodnevnih izvještaja s Transfermarkta ili suludog trošenja kineskih i engleskih klubova. Stoga uživajte.

Cvrk ispod radara

Zvijezda prijelaznog roka u HNS-u svakako je Krešimir Vlajčević, dugogodišnji nogometni djelatnik o čijoj smo fantastičnoj biografiji već pisali na ovim stranicama. Vlajčević je prije desetak dana, navodno na osobni zahtjev, razriješen dužnosti disciplinskog suca Prve i Druge HNL, a na njegovo mjesto je imenovan Saša Pavličić-Bekić, dosadašnji predsjednik Disciplinske komisije HNS-a.

Prvi pendrek domaćeg nogometa otišao je gotovo godinu dana nakon što je to službeno zatražio Hajduk od Davora Šukera, i to zbog nejednakog, često i nenormalnog kriterija prilikom kažnjavanja dva najveća hrvatska kluba. Najpoznatiji primjer njegova licemjerja bio je slučaj "papelitosi" iz 2009. godine, kada je Hajduk, među ostalim, kažnjen i zbog papirića bačenih s krova stadiona koji su, po tvrdnjama Zdravka Mamića, mogli nesretnim igračima Dinama iskopati oko.

Vlajčevića je, nakon kmečanja tate Zdravka, "bijele" promtno oderao s maksimalnih 200.000 kuna i utakmicom bez gledatelja zbog propusta u organizaciji, što je zasigurno svjetski presedan. Ni dvostruki aršini kažnjavanja, ni konstantno uvlačenje funkcionarima iz Maksimirske ulice, međutim, nisu ništa za ono što smo doznali o disciplincu Vlajčeviću prošlog ljeta nakon čuvenog upada USKOK-ovih inspektora u Dinamo: ovaj "veliki gospodin" od Dinama pozajmljivao je novac još 2009. godine, i to javno s potpisanim ugovorom.

Posudio je, poslije se utvrdilo, 140.000 kuna, a je li ih vratio, kako i s kolikim kamatama – nije poznato. Zbog nevjerojatne činjenice da uzima novac od Mamića, koju nikada nije demantirao, ali i da unatoč tome žari i pali HNL-om, Hajduk je krajem prošle godine HNS tužio Upravnom sudu u Splitu.

U svakom slučaju, ubuduće će ga mijenjati odvjetnik Pavličić-Bekić, još jedan osvjedočeni dinamovac iz rostera HNS-a i propali nogometni menadžer koji se za sada može podičiti kako je kaznio splitski klub zbog parole "HNS pederi, nogomet ste sjebali", te time što je u javnosti ustvrdio kako je funkcioniranje Dinama kao udruge građana potpuno legalno, bez obzira što se pritom krše barem dva hrvatska zakona: onaj o udrugama i onaj o sportu. No, njemu na dušu.

Zimsko laktarenje za kakvom foteljom unutar Saveza iskoristio je i "enfant terrible" dalmatinskog baluna Alojzije Šupraha. On je u ovaj "prijelazni rok", da se izrazimo nogometnim rječnikom, ušao kao slobodan igrač. Naime, još 19. listopada prošle godine podnio je ostavku na mjesto predsjednika Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije (NSŽSD), nakon što je prouzročio aferu sa sucima koji su odbili dijeliti pravdu po niželigaškim terenima dok je on na čelu Saveza, no i dalje odbija odstupiti. Skupština NSŽSD-a, koja jedina može donijeti konačnu odluku, dvaput je odgađana, pa će se o njegovoj ostavci raspravljati tek idućeg mjeseca.

Ni on, dakle, nije mirovao ove zime: nakon što je uspješno odgađao skupštine, organizirao fantomske sastanke s odanim članovima županijskog saveza, rušio sudačku hijerarhiju i trsio se očuvati svoju poziciju, koja mu jamči i mjesto u Izvršnom odboru HNS-a, najnoviji potez mu je bio hitan sastanak svih predsjednika dalmatinskih županijskih saveza, od Dubrovnika do Zadra, u Dugopolju, i to kako bi iz samo njemu znanih razloga smijenio Petra Gabrila, aktualnog povjerenika za suđenje Treće HNL Jug.

Predstavnici ostalih saveza nisu bili jednoglasni po tom pitanju, pa su dogovorili kako će predložiti svoje kandidate za mjesto povjerenika te potom odlučivati o eventualnoj smjeni Gabrila.

Kako je i ovaj put Šupraha pomiješao lončiće, prije nekoliko dana na ovu temu se sastala i peteročlana Komisija sudaca Treće HNL koja jedina ima ovlasti odklučivati o sudbini svog povjerenika za suce, a oni su se, naravno, ogradili od zaključaka dugopoljske seanse, te su Šukeru u Zagreb poslali papire u kojima se vidi da Gabrilo zaslužuje nastavak mandata, pogotovo jer na njegov rad nikada nije bilo primjedbi. Konačna presuda HNS-ove komisije za suce trebala bi stići uskoro...

Baš kao i kod pravog "mercata", pravi transferi i krupne "ribe" katkad prođu ispod radara javnosti. Jedan takav ostvaren je početkom godine i u samom vrhu Hrvatskog nogometnog saveza. Zoran Cvrk, naime, imenovan je na poziciju menadžera za organizaciju utakmica HNS-a te je razriješen dužnosti povjerenika za sigurnost Prve i Druge HNL.

Cvrk će nam ostati najviše u pamćenju po koprcanju i bježanju od odgovornosti nakon što je na Poljudu uoči utakmice Hrvatske i Italije osvanula zloglasna svastika. Ovaj bivši policajac, je li, priznao je da je prije početka susreta dobio informaciju o zabranjenom simbolu, no usplahiren nije reagirao na vrijeme. Poslije je sve pokušao demantirati, tvrdio je da je krivo protumačen, kako on, jadničak nije ništa znao o svastici, odnosno kako je kriv Hajduk sa svojim "orjunašima i komunistima" na čelu. Ali, demantirale su ga snimke nadzornih kamera, pa je zaradio prijavu policije. Naravno, umjesto noge u guzicu, čovjek je avancao.

Nagrada Vučkovu

Posljednji biser iz HNS-ova zimskog prijelaznog roka stigao nam je iz Slavonije: bivši nogometni arbitar s međunarodnim iskustvom Darko Kolić (Slavonski Brod) u svom otvorenom pismu zastupnicima Mosta upozorio je na besprizorna uhljebljivanja u režiji čuvenog Odbora za hitnost kojeg čine najodaniji ljudi Zdravka Mamića, poput predsjednika Saveza Davora Šukera, Damira Miškovića (predsjednika NK Rijeke), Ante Vučemilovića Šimunovića (predsjednika Osječko-baranjskog županijskog saveza), Ante Kulušića (člana sudačke komisije) i Đure Bukvića (predsjednika Virovitičko-podravskog županijskog saveza).

Kolić je pritom jasno naznačio kako je bivši nogometni sudac Domagoj Vučkov krajem prošle godine odustao od suđenja zbog sukoba interesa jer obnaša visoku funkciju na Općinskom sudu u Rijeci, no za nagradu je, bez da je zadovoljio tražene uvjete i bez natječaja, promoviran u kontrolora suđenja Druge HNL. Ukratko, spektakl!

A vi se i dalje tresite zbog Balića i Caktaša...

Članovi

“Bijeli” su prebacili brojku od 16.000 članova, čime je, u svega 35 dana, oboren lanjski rekord.

S brojkom od 16.000 članova splitski klub već sada bi se nalazio na sredini “bundesligaške” tablice (njemačka liga u potpunosti primjenjuje model “jedan član – jedan glas” kada je u pitanju funkcioniranje klubova) po broju “sociosa”, s tim da do kraja godine ima priliku prestići i neke slavne klubove s golemom navijačkom bazom, poput Dynama Dresdena (16.500 članova), Münchena 1860 (18.500), Kaiserslauterna (20.000), St. Paulija (22.000), Herthe (32.000) ili Eintrachta (35.000).

Dodajmo tome da navijači koji ne podržavaju projekt “Našeg Hajduka” i dalje mogu uplaćivati članarine Hajduku, no taj novac neće ići u ukupnu sumu koja će se poslije prebiti dionicama. Zasad je takvih nešto više od 500.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kultna 22. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-02-06 17:28:09 [created_by] => 3155 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-02-08 11:56:25 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-02-06 23:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 33580 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 258 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Saznajte što kolumnisti slobodne kaže o aktualnim događanjima u hrvatskoj i svijetu [menu-meta_keywords] => kolumne, mišljenja, kolumnisti slobodne, aktualno [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Kolumne [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2016/02/06/Spektar/hajduk00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 104 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 258 [name] => Kolumne [alias] => kolumne [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 21 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7850212 Threads: 4 Questions: 1643071262 Slow queries: 4885301 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111573163 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kolumne ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 255 [name] => Sport [alias] => sport [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport ) [1] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /kolumne/razlozi-za-strah-301298 [printLink] => /kolumne/razlozi-za-strah-301298?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233789 [name] => leokovačić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => leokovacic [link] => /tag/leokovacic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kultna 22. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Razlozi za strah [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3155 [name] => Leo Kovačić [username] => leo-kova-i [email] => leo-kova-i@sd.hr [password] => $2y$10$BHknoiOXP5Gd4zWZNjfTZOD1Xr31gep8hvI4uWaWb8mkOZSmTsvBi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/leo-kovacic-3155 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1673 [gender] => m [description] => [image] => 1673.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1673.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2016/02/06/Spektar/hajduk00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2016/02/06/Spektar/hajduk00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Traume od ponavljanja prošlogodišnjeg "Hajdukova proljeća", jasno nam je, teško da se tek tako mogu zaliječiti u svega 12 mjeseci, a kada doživite i preživite ono što već puno desetljeće, pa i više, trpe navijači splitskoga kluba – onda nije ni čudno da paranoja uoči, tijekom i nakon svakog prijelaznog roka redovno iskoči u prvi plan.

Čisto da to potkrijepimo, podsjetit ćemo se cirkusarija iz veljače prošle godine: odvratno loše odrađenih priprema, filmskog bijega Igora Tudora s klupe samo nekoliko dana uoči nastavka prvenstva i derbija s Rijekom, ludovanja s imenovanjem njegova nasljednika, forsiranja besperspektivnih igrača, kriminalnih izdanja na travnjaku, prosvjeda navijača nakon ispadanja u polufinalu Kupa od susjeda s Parka mladeži...

Realno, takav debakl na sportskom planu teško da će se ponoviti, čak i da povjerujemo u priču o "ukletom Poljudu", premda odlazak trojice prvotimaca – Andrije Balića u Udinese, Mije Caktaša u Rubin Kazan, te Gorana Milovića u kineski Chongqing Lifan, ostavlja dovoljno prostora da se upitnik sumnje pojavi iznad glave svakog simpatizera "bijelih".

Rasprodaja? Odustajanje od borbe za titulu? Odbacivanje mladog dragulja iz omladinske škole? Stvaranje legije stranaca?

S druge strane, novih tridesetak milijuna kuna prihoda od transfera u praznu klupsku blagajnu isćućanu milijunskim dugovima i sudskim sporova iz vremena kada je Hajdukom još drmala politika, znači i da su se "bijeli" konačno othrvali avetima iz prošlosti i prodisali punim plućima. Ukupan dug, početkom godine procijenjen na nekih 40-ak milijuna kuna (skupa s kreditom koji se treba vratiti Gradu), osjetno je smanjen i danas možemo sa sigurnošću ustanoviti kako je "ulica", doslovce, spasila klub koji se prije svega četiri i pol godine našao pred bankrotom.

Naravno, o svemu bi se dalo još raspravljati, no vrijeme će ionako pokazati jesu li u poljudskim kancelarijama ove zime napravili dobar posao. Milović, pa i Caktaš, to svakako jesu.

Budući da nam je do nastavka natjecanja u Prvoj nogometnoj ligi, u narodu popularno znanoj i kao "močvara", preostalo još svega tjedan dana, mi smo se u nastavku teksta odlučili pozabaviti nešto drukčijim transferima. Priču o tržnici nogometašima i milijunima koji se svake godine izdvajaju za sportaše, zamijenit ćemo, naime, onom o rošadama u vrhuški HNS-a i borbi za fotelje koja je na trenutke čak i spektakularnija od svakodnevnih izvještaja s Transfermarkta ili suludog trošenja kineskih i engleskih klubova. Stoga uživajte.

Cvrk ispod radara

Zvijezda prijelaznog roka u HNS-u svakako je Krešimir Vlajčević, dugogodišnji nogometni djelatnik o čijoj smo fantastičnoj biografiji već pisali na ovim stranicama. Vlajčević je prije desetak dana, navodno na osobni zahtjev, razriješen dužnosti disciplinskog suca Prve i Druge HNL, a na njegovo mjesto je imenovan Saša Pavličić-Bekić, dosadašnji predsjednik Disciplinske komisije HNS-a.

Prvi pendrek domaćeg nogometa otišao je gotovo godinu dana nakon što je to službeno zatražio Hajduk od Davora Šukera, i to zbog nejednakog, često i nenormalnog kriterija prilikom kažnjavanja dva najveća hrvatska kluba. Najpoznatiji primjer njegova licemjerja bio je slučaj "papelitosi" iz 2009. godine, kada je Hajduk, među ostalim, kažnjen i zbog papirića bačenih s krova stadiona koji su, po tvrdnjama Zdravka Mamića, mogli nesretnim igračima Dinama iskopati oko.

Vlajčevića je, nakon kmečanja tate Zdravka, "bijele" promtno oderao s maksimalnih 200.000 kuna i utakmicom bez gledatelja zbog propusta u organizaciji, što je zasigurno svjetski presedan. Ni dvostruki aršini kažnjavanja, ni konstantno uvlačenje funkcionarima iz Maksimirske ulice, međutim, nisu ništa za ono što smo doznali o disciplincu Vlajčeviću prošlog ljeta nakon čuvenog upada USKOK-ovih inspektora u Dinamo: ovaj "veliki gospodin" od Dinama pozajmljivao je novac još 2009. godine, i to javno s potpisanim ugovorom.

Posudio je, poslije se utvrdilo, 140.000 kuna, a je li ih vratio, kako i s kolikim kamatama – nije poznato. Zbog nevjerojatne činjenice da uzima novac od Mamića, koju nikada nije demantirao, ali i da unatoč tome žari i pali HNL-om, Hajduk je krajem prošle godine HNS tužio Upravnom sudu u Splitu.

U svakom slučaju, ubuduće će ga mijenjati odvjetnik Pavličić-Bekić, još jedan osvjedočeni dinamovac iz rostera HNS-a i propali nogometni menadžer koji se za sada može podičiti kako je kaznio splitski klub zbog parole "HNS pederi, nogomet ste sjebali", te time što je u javnosti ustvrdio kako je funkcioniranje Dinama kao udruge građana potpuno legalno, bez obzira što se pritom krše barem dva hrvatska zakona: onaj o udrugama i onaj o sportu. No, njemu na dušu.

Zimsko laktarenje za kakvom foteljom unutar Saveza iskoristio je i "enfant terrible" dalmatinskog baluna Alojzije Šupraha. On je u ovaj "prijelazni rok", da se izrazimo nogometnim rječnikom, ušao kao slobodan igrač. Naime, još 19. listopada prošle godine podnio je ostavku na mjesto predsjednika Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije (NSŽSD), nakon što je prouzročio aferu sa sucima koji su odbili dijeliti pravdu po niželigaškim terenima dok je on na čelu Saveza, no i dalje odbija odstupiti. Skupština NSŽSD-a, koja jedina može donijeti konačnu odluku, dvaput je odgađana, pa će se o njegovoj ostavci raspravljati tek idućeg mjeseca.

Ni on, dakle, nije mirovao ove zime: nakon što je uspješno odgađao skupštine, organizirao fantomske sastanke s odanim članovima županijskog saveza, rušio sudačku hijerarhiju i trsio se očuvati svoju poziciju, koja mu jamči i mjesto u Izvršnom odboru HNS-a, najnoviji potez mu je bio hitan sastanak svih predsjednika dalmatinskih županijskih saveza, od Dubrovnika do Zadra, u Dugopolju, i to kako bi iz samo njemu znanih razloga smijenio Petra Gabrila, aktualnog povjerenika za suđenje Treće HNL Jug.

Predstavnici ostalih saveza nisu bili jednoglasni po tom pitanju, pa su dogovorili kako će predložiti svoje kandidate za mjesto povjerenika te potom odlučivati o eventualnoj smjeni Gabrila.

Kako je i ovaj put Šupraha pomiješao lončiće, prije nekoliko dana na ovu temu se sastala i peteročlana Komisija sudaca Treće HNL koja jedina ima ovlasti odklučivati o sudbini svog povjerenika za suce, a oni su se, naravno, ogradili od zaključaka dugopoljske seanse, te su Šukeru u Zagreb poslali papire u kojima se vidi da Gabrilo zaslužuje nastavak mandata, pogotovo jer na njegov rad nikada nije bilo primjedbi. Konačna presuda HNS-ove komisije za suce trebala bi stići uskoro...

Baš kao i kod pravog "mercata", pravi transferi i krupne "ribe" katkad prođu ispod radara javnosti. Jedan takav ostvaren je početkom godine i u samom vrhu Hrvatskog nogometnog saveza. Zoran Cvrk, naime, imenovan je na poziciju menadžera za organizaciju utakmica HNS-a te je razriješen dužnosti povjerenika za sigurnost Prve i Druge HNL.

Cvrk će nam ostati najviše u pamćenju po koprcanju i bježanju od odgovornosti nakon što je na Poljudu uoči utakmice Hrvatske i Italije osvanula zloglasna svastika. Ovaj bivši policajac, je li, priznao je da je prije početka susreta dobio informaciju o zabranjenom simbolu, no usplahiren nije reagirao na vrijeme. Poslije je sve pokušao demantirati, tvrdio je da je krivo protumačen, kako on, jadničak nije ništa znao o svastici, odnosno kako je kriv Hajduk sa svojim "orjunašima i komunistima" na čelu. Ali, demantirale su ga snimke nadzornih kamera, pa je zaradio prijavu policije. Naravno, umjesto noge u guzicu, čovjek je avancao.

Nagrada Vučkovu

Posljednji biser iz HNS-ova zimskog prijelaznog roka stigao nam je iz Slavonije: bivši nogometni arbitar s međunarodnim iskustvom Darko Kolić (Slavonski Brod) u svom otvorenom pismu zastupnicima Mosta upozorio je na besprizorna uhljebljivanja u režiji čuvenog Odbora za hitnost kojeg čine najodaniji ljudi Zdravka Mamića, poput predsjednika Saveza Davora Šukera, Damira Miškovića (predsjednika NK Rijeke), Ante Vučemilovića Šimunovića (predsjednika Osječko-baranjskog županijskog saveza), Ante Kulušića (člana sudačke komisije) i Đure Bukvića (predsjednika Virovitičko-podravskog županijskog saveza).

Kolić je pritom jasno naznačio kako je bivši nogometni sudac Domagoj Vučkov krajem prošle godine odustao od suđenja zbog sukoba interesa jer obnaša visoku funkciju na Općinskom sudu u Rijeci, no za nagradu je, bez da je zadovoljio tražene uvjete i bez natječaja, promoviran u kontrolora suđenja Druge HNL. Ukratko, spektakl!

A vi se i dalje tresite zbog Balića i Caktaša...

Članovi

“Bijeli” su prebacili brojku od 16.000 članova, čime je, u svega 35 dana, oboren lanjski rekord.

S brojkom od 16.000 članova splitski klub već sada bi se nalazio na sredini “bundesligaške” tablice (njemačka liga u potpunosti primjenjuje model “jedan član – jedan glas” kada je u pitanju funkcioniranje klubova) po broju “sociosa”, s tim da do kraja godine ima priliku prestići i neke slavne klubove s golemom navijačkom bazom, poput Dynama Dresdena (16.500 članova), Münchena 1860 (18.500), Kaiserslauterna (20.000), St. Paulija (22.000), Herthe (32.000) ili Eintrachta (35.000).

Dodajmo tome da navijači koji ne podržavaju projekt “Našeg Hajduka” i dalje mogu uplaćivati članarine Hajduku, no taj novac neće ići u ukupnu sumu koja će se poslije prebiti dionicama. Zasad je takvih nešto više od 500.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kolumne/razlozi-za-strah-301298 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1fabf8e02f10e18e050229830c51f6ea830c4b1f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Razlozi+za+strah&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkolumne%2Frazlozi-za-strah-301298 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkolumne%2Frazlozi-za-strah-301298 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kultna 22. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kolumnekultna 22.

Razlozi za strah

7. veljače 2016. - 00:34

Traume od ponavljanja prošlogodišnjeg "Hajdukova proljeća", jasno nam je, teško da se tek tako mogu zaliječiti u svega 12 mjeseci, a kada doživite i preživite ono što već puno desetljeće, pa i više, trpe navijači splitskoga kluba – onda nije ni čudno da paranoja uoči, tijekom i nakon svakog prijelaznog roka redovno iskoči u prvi plan.

Čisto da to potkrijepimo, podsjetit ćemo se cirkusarija iz veljače prošle godine: odvratno loše odrađenih priprema, filmskog bijega Igora Tudora s klupe samo nekoliko dana uoči nastavka prvenstva i derbija s Rijekom, ludovanja s imenovanjem njegova nasljednika, forsiranja besperspektivnih igrača, kriminalnih izdanja na travnjaku, prosvjeda navijača nakon ispadanja u polufinalu Kupa od susjeda s Parka mladeži...

Realno, takav debakl n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 06:27