stdClass Object ( [id] => 538596 [title] => 'Često sanjam da me neka divna žena uznosi u nebo': životna priča Frane Missije vrijedna je čitanja, splitski slikar je kao čovjek i umjetnik izmicao definicijama [alias] => 39-cesto-sanjam-da-me-neka-divna-zena-uznosi-u-nebo-39-zivotna-prica-frane-missije-vrijedna-je-citanja-splitski-slikar-je-kao-covjek-i-umjetnik-izmicao-definicijama [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Često sanjam da me neka divna žena uznosi u nebo, onako nešto, anđeoski i divno... Ili da kao anđeo grlim neku ženu leteći u nebo. To su mi dragi snovi i oni postaju stvarnost u mojim slikama.

Rekao mi je to u svome zadnjem većem intervjuu Frano Missia u rujnu 2015. godine, spremajući se za svoju veliku monografsku izložbu u Splitu, koju je bio nazvao "Slike iz škafetina" i koja je bila postavljena u Staroj gradskoj vijećnici.

Preksinoć je, u noći između utorka i srijede, Frano Missia doista, u svojoj 94. godini, prešao na drugu stranu, završivši tako svoj životni i umjetnički krug kao jedan od naših najdugovječnijih i najvitalnijih slikara koji je praktički radio do posljednjeg daha.

Prije samo dva mjeseca, naime, sudjelovao je na skupnoj izložbi na Pjaci, u sklopu Noći muzeja koja je bila posvećena sportu, te izložio svoje ulje na platnu na kojem je, sebi svojstvenom zaljubljenošću u žensku ljepotu, naslikao nekoliko jedrih dama "U trku".

Pitala sam ga tada, toga toplog rujanskog dana prije tri godine, kad je Missia imao skoro već devedeset godina, boji li se smrti, misli li o njoj.

Dugo sam bio momak

- Ne volim prizivati ono što će i tako doći, a čitav svoj život ja slavim ljubav, život, vitalnost... Smrt? Da, sad sam u godinama kad mi se ona približava brzinom brzog vlaka, ali svejedno... Ignoriram je, ne zanima me, kazao mi je vedro, sjedeći preko puta mene sa svojom ženom Jelenom, koju je, kako su oboje potvrdili, nakon dugog, dugog udvaranja, u svojoj 88. godini uspio dovesti pred oltar prije šest godina.

Frano i Jelena Missia u trenucima koje su poznavali samo oni

Ona se pak, znatno mlađa od Missije, toplo smijala njegovim odgovorima, naizgled potpuno nesvjesna da ostavljaju neobičan dojam u sredini koja ne gleda bez čuđenja ni na što što odudara od stereotipa.

Frano Missia nije mario za stereotipe pa ni za izgovorena ni neizgovorena pitanja.

"Dugo sam bio momak", kazao je objašnjavajući svoj kasni brak, s dozom vrckavog humora i mudrošću onoga koji je vidio svijet.

"Došlo mi je vrijeme."

Frano Missia, odnosno George-François Missia, kako se nazivao tijekom svoga pariškoga života, rođen je 1924. u Splitu. U ranoj mladosti svirao je jazz u doba kada je taj glazbeni stil na ovim područjima bio slabo poznat. Počeo je svirati s Kaštelanskom limenom glazbom, a nakon Drugog svjetskog rata postao je i saksofonist u orkestru tadašnje mornarice.

Nakon završene gimnazije u Splitu otišao je u Zagreb studirati strojarstvo - "kad već nisam uspio upasti na arhitekturu" - ali je brzo počeo pokazivati zanimanje za slikarstvo. Kad je završio strojarstvo upisao se na zagrebačku Kazališnu akademiju, na odsjek scenografije, gdje je bio student uglednog profesora Kamila Tompe, no taj je studij nakon završene prve godine prekinuo te je otišao u Pariz, gdje se upisao na privatnu slikarsku akademiju, ustrajan u odluci da postane slikar.

U Parizu je imao prvu samostalnu izložbu koja je, uz pohvale kritičara, značila i početak njegove umjetničke priče koja je u Parizu trajala skoro deset godina. Iz Pariza je međutim 1969. krenuo u New York. U početku je radio u inženjerskoj kompaniji, a nakon toga je prešao u grafički studio.

Sprovod na Lovrincu u subotu

Završio je studij slikarstva na Columbia Universityju, gdje je magistrirao 1973. na Odjelu za umjetnost, gdje je puna dva desetljeća bio i profesor. Tamo je i doktorirao 1992. pedagogiju slikarstva. Svoje je radove, od 1960. do danas, izlagao na brojnim izložbama u New Yorku, Parizu, Splitu, Vancouveru i Zagrebu.

Posljednjih desetak godina uglavnom je izlagao u Splitu, gdje će u subotu u 11 sati biti i pokopan na gradskome groblju Lovrinac.

Slikarstvo Frane Missije obilježeno je izražajnim koloritom te specifičnom geometrijom. Motivi njegovih slika kreću se od mitoloških likova preko svakodnevnih pojava, do sanjarskih tema prožetih melankolijom. U svom stvaralaštvu Missia se uspješno služi različitim tehnikama, međutim, najčešće koristi akrilik.

Iako ne bježi od apstrakcije, najsnažnije utiske postiže svojim aktovima i vedutama, u kojima se uvijek vraća rodnom kraju. Prepoznatljive forme njegovih slika, žarke boje te sama kompozicija promatrača neprimjetno uvode u svijet slikarove mašte, svijet prepun sjete, ali i bezbrižnih snova. Izrazita jasnoća linija, bez suvišnih poteza, svjedoči o istodobnoj promišljenosti i spretnosti Frane Missije. Slikarstvo je za njega, kako je i sam kazao, bilo i ostalo pitanje duše. Osim motivima ženskog tijela, većina je slikarevih tema bila inspirirana Splitom i sve što je naslikao, sam je rekao, bilo je posvećeno Splitu.

 

Premda bi znao reći "slikam što me je god volja", Missia je, slikajući zavičajne motive i zavičajne žene, usprkos svojoj specifičnoj samozatajnosti, bio jedan od najboljih likovnih promotora Splita u svijetu, ali je dao i specifičan prilog hrvatskoj umjetnosti druge polovine 20. stoljeća. Grad Split mu je 2014. godine dodijelio godišnju nagradu za njegovu monografsku izložbu koja je, s odabranih 75 njegovih radova, bila prethodne godine izuzetno posjećena.

Slikam što me je god volja

Frano Missia i kao umjetnik i kao čovjek izmiče definicijama i poznatim klasifikacijama, premda je dobar dio života proveo u vrijeme kada se naviše cijenio eksperiment. Istina, Missia je uranjao u i fascinacije francuskog slikarstva prve polovice 20. stoljeća ili kasnije američkog apstraktnog ekspresionizma, da bi u gustim kolorističkim arabeskama uvijek pronalazio tjesnace koji su ga odvajali od trendovskih smjernica, jačali vjeru u slikarstvo, ne opterećujući ga osjećajem duga bilo komu.

- Crtež je u osnovi svega - rekao mi je Frano Missia prije tri godine tijekom svog zadnjeg intervjua.

- Uvijek je to isto. Skica, znate, ono kad želite uhvatiti nešto što vam je upravo palo na pamet, pa to brže-bolje stavite na papir, dodate malo boje, onako, kao podsjetnik... To je uvijek isto, nema tu varijacija.

Priznao mi je, onako "off the record", kako mu je glazba zapravo prva umjetnička ljubav te je sa žaljenjem konstatirao da ga pluća ne služe toliko da bi mogao javno svirati saksofon pa samo ponekad, u intimi svog doma, uzme blistavi instrument u ruke.

- U taj sam se instrument zaljubio slušajući jazz orkestre u splitskom hotelu "Park" na Bačvicama i u hotelu "Matić", kasnije kavani "Central", prije talijanske okupacije - kazao mi je.

I da, kazao mi je tad, ipak su od svega najvažniji talent i rad, a "ni bokun škole nije naodmet". Iskreno, vjerujem da je Frano Missia u svome zadnjem snu, onom iz kojeg se nije probudio, s osmijehom zagrlio neku nestvarnu, anđeosku ženu i tako nasmiješen, bez žaljenja, prešao na drugu stranu, uronivši tako u svoj snoviti, slikarski predosjećaj.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IN MEMORIAM (1924. - 2018.) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-03-29 12:54:29 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-03-29 14:12:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-03-29 12:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5576 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/03\/29\/missia_palunko6 -130913.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/29\/Kultura\/9712369.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/29\/Kultura\/9712370.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/29\/Kultura\/9712377.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/29\/Kultura\/9712375.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/29\/Kultura\/9712372.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/29\/Kultura\/9712371.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/29\/Kultura\/9712370.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["missia_palunko6 -130913","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1229x840"},{"size0":"844x1200"},{"size0":"979x1200"},{"size0":"1200x922"},{"size0":"1200x843"},{"size0":"1200x932"},{"size0":"1200x864"},{"size0":"979x1200"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 19 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4736436 Threads: 4 Questions: 162019821 Slow queries: 70424 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4781726 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/39-cesto-sanjam-da-me-neka-divna-zena-uznosi-u-nebo-39-zivotna-prica-frane-missije-vrijedna-je-citanja-splitski-slikar-je-kao-covjek-i-umjetnik-izmicao-definicijama-538596 [printLink] => /kultura/39-cesto-sanjam-da-me-neka-divna-zena-uznosi-u-nebo-39-zivotna-prica-frane-missije-vrijedna-je-citanja-splitski-slikar-je-kao-covjek-i-umjetnik-izmicao-definicijama-538596?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 378575 [name] => frano missia [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => frano-missia [link] => /tag/frano-missia ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IN MEMORIAM (1924. - 2018.) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'Često sanjam da me neka divna žena uznosi u nebo': životna priča Frane Missije vrijedna je čitanja, splitski slikar je kao čovjek i umjetnik izmicao definicijama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/29/missia_palunko6 -130913.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => missia_palunko6 -130913 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/29/missia_palunko6 -130913.jpg [title] => missia_palunko6 -130913 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/29/Kultura/9712369.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/29/Kultura/9712370.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/29/Kultura/9712377.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/29/Kultura/9712375.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/29/Kultura/9712372.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/29/Kultura/9712371.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/29/Kultura/9712370.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Često sanjam da me neka divna žena uznosi u nebo, onako nešto, anđeoski i divno... Ili da kao anđeo grlim neku ženu leteći u nebo. To su mi dragi snovi i oni postaju stvarnost u mojim slikama.

Rekao mi je to u svome zadnjem većem intervjuu Frano Missia u rujnu 2015. godine, spremajući se za svoju veliku monografsku izložbu u Splitu, koju je bio nazvao "Slike iz škafetina" i koja je bila postavljena u Staroj gradskoj vijećnici.

Preksinoć je, u noći između utorka i srijede, Frano Missia doista, u svojoj 94. godini, prešao na drugu stranu, završivši tako svoj životni i umjetnički krug kao jedan od naših najdugovječnijih i najvitalnijih slikara koji je praktički radio do posljednjeg daha.

Prije samo dva mjeseca, naime, sudjelovao je na skupnoj izložbi na Pjaci, u sklopu Noći muzeja koja je bila posvećena sportu, te izložio svoje ulje na platnu na kojem je, sebi svojstvenom zaljubljenošću u žensku ljepotu, naslikao nekoliko jedrih dama "U trku".

Pitala sam ga tada, toga toplog rujanskog dana prije tri godine, kad je Missia imao skoro već devedeset godina, boji li se smrti, misli li o njoj.

Dugo sam bio momak

- Ne volim prizivati ono što će i tako doći, a čitav svoj život ja slavim ljubav, život, vitalnost... Smrt? Da, sad sam u godinama kad mi se ona približava brzinom brzog vlaka, ali svejedno... Ignoriram je, ne zanima me, kazao mi je vedro, sjedeći preko puta mene sa svojom ženom Jelenom, koju je, kako su oboje potvrdili, nakon dugog, dugog udvaranja, u svojoj 88. godini uspio dovesti pred oltar prije šest godina.

Frano i Jelena Missia u trenucima koje su poznavali samo oni

Ona se pak, znatno mlađa od Missije, toplo smijala njegovim odgovorima, naizgled potpuno nesvjesna da ostavljaju neobičan dojam u sredini koja ne gleda bez čuđenja ni na što što odudara od stereotipa.

Frano Missia nije mario za stereotipe pa ni za izgovorena ni neizgovorena pitanja.

"Dugo sam bio momak", kazao je objašnjavajući svoj kasni brak, s dozom vrckavog humora i mudrošću onoga koji je vidio svijet.

"Došlo mi je vrijeme."

Frano Missia, odnosno George-François Missia, kako se nazivao tijekom svoga pariškoga života, rođen je 1924. u Splitu. U ranoj mladosti svirao je jazz u doba kada je taj glazbeni stil na ovim područjima bio slabo poznat. Počeo je svirati s Kaštelanskom limenom glazbom, a nakon Drugog svjetskog rata postao je i saksofonist u orkestru tadašnje mornarice.

Nakon završene gimnazije u Splitu otišao je u Zagreb studirati strojarstvo - "kad već nisam uspio upasti na arhitekturu" - ali je brzo počeo pokazivati zanimanje za slikarstvo. Kad je završio strojarstvo upisao se na zagrebačku Kazališnu akademiju, na odsjek scenografije, gdje je bio student uglednog profesora Kamila Tompe, no taj je studij nakon završene prve godine prekinuo te je otišao u Pariz, gdje se upisao na privatnu slikarsku akademiju, ustrajan u odluci da postane slikar.

U Parizu je imao prvu samostalnu izložbu koja je, uz pohvale kritičara, značila i početak njegove umjetničke priče koja je u Parizu trajala skoro deset godina. Iz Pariza je međutim 1969. krenuo u New York. U početku je radio u inženjerskoj kompaniji, a nakon toga je prešao u grafički studio.

Sprovod na Lovrincu u subotu

Završio je studij slikarstva na Columbia Universityju, gdje je magistrirao 1973. na Odjelu za umjetnost, gdje je puna dva desetljeća bio i profesor. Tamo je i doktorirao 1992. pedagogiju slikarstva. Svoje je radove, od 1960. do danas, izlagao na brojnim izložbama u New Yorku, Parizu, Splitu, Vancouveru i Zagrebu.

Posljednjih desetak godina uglavnom je izlagao u Splitu, gdje će u subotu u 11 sati biti i pokopan na gradskome groblju Lovrinac.

Slikarstvo Frane Missije obilježeno je izražajnim koloritom te specifičnom geometrijom. Motivi njegovih slika kreću se od mitoloških likova preko svakodnevnih pojava, do sanjarskih tema prožetih melankolijom. U svom stvaralaštvu Missia se uspješno služi različitim tehnikama, međutim, najčešće koristi akrilik.

Iako ne bježi od apstrakcije, najsnažnije utiske postiže svojim aktovima i vedutama, u kojima se uvijek vraća rodnom kraju. Prepoznatljive forme njegovih slika, žarke boje te sama kompozicija promatrača neprimjetno uvode u svijet slikarove mašte, svijet prepun sjete, ali i bezbrižnih snova. Izrazita jasnoća linija, bez suvišnih poteza, svjedoči o istodobnoj promišljenosti i spretnosti Frane Missije. Slikarstvo je za njega, kako je i sam kazao, bilo i ostalo pitanje duše. Osim motivima ženskog tijela, većina je slikarevih tema bila inspirirana Splitom i sve što je naslikao, sam je rekao, bilo je posvećeno Splitu.

 

Premda bi znao reći "slikam što me je god volja", Missia je, slikajući zavičajne motive i zavičajne žene, usprkos svojoj specifičnoj samozatajnosti, bio jedan od najboljih likovnih promotora Splita u svijetu, ali je dao i specifičan prilog hrvatskoj umjetnosti druge polovine 20. stoljeća. Grad Split mu je 2014. godine dodijelio godišnju nagradu za njegovu monografsku izložbu koja je, s odabranih 75 njegovih radova, bila prethodne godine izuzetno posjećena.

Slikam što me je god volja

Frano Missia i kao umjetnik i kao čovjek izmiče definicijama i poznatim klasifikacijama, premda je dobar dio života proveo u vrijeme kada se naviše cijenio eksperiment. Istina, Missia je uranjao u i fascinacije francuskog slikarstva prve polovice 20. stoljeća ili kasnije američkog apstraktnog ekspresionizma, da bi u gustim kolorističkim arabeskama uvijek pronalazio tjesnace koji su ga odvajali od trendovskih smjernica, jačali vjeru u slikarstvo, ne opterećujući ga osjećajem duga bilo komu.

- Crtež je u osnovi svega - rekao mi je Frano Missia prije tri godine tijekom svog zadnjeg intervjua.

- Uvijek je to isto. Skica, znate, ono kad želite uhvatiti nešto što vam je upravo palo na pamet, pa to brže-bolje stavite na papir, dodate malo boje, onako, kao podsjetnik... To je uvijek isto, nema tu varijacija.

Priznao mi je, onako "off the record", kako mu je glazba zapravo prva umjetnička ljubav te je sa žaljenjem konstatirao da ga pluća ne služe toliko da bi mogao javno svirati saksofon pa samo ponekad, u intimi svog doma, uzme blistavi instrument u ruke.

- U taj sam se instrument zaljubio slušajući jazz orkestre u splitskom hotelu "Park" na Bačvicama i u hotelu "Matić", kasnije kavani "Central", prije talijanske okupacije - kazao mi je.

I da, kazao mi je tad, ipak su od svega najvažniji talent i rad, a "ni bokun škole nije naodmet". Iskreno, vjerujem da je Frano Missia u svome zadnjem snu, onom iz kojeg se nije probudio, s osmijehom zagrlio neku nestvarnu, anđeosku ženu i tako nasmiješen, bez žaljenja, prešao na drugu stranu, uronivši tako u svoj snoviti, slikarski predosjećaj.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
missia_palunko6 -130913







[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/39-cesto-sanjam-da-me-neka-divna-zena-uznosi-u-nebo-39-zivotna-prica-frane-missije-vrijedna-je-citanja-splitski-slikar-je-kao-covjek-i-umjetnik-izmicao-definicijama-538596 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a9260257f6d1ce3e717bd01d016c7ed749c913e7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3B%C4%8Cesto+sanjam+da+me+neka+divna+%C5%BEena+uznosi+u+nebo%26%23039%3B%3A+%C5%BEivotna+pri%C4%8Da+Frane+Missije+vrijedna+je+%C4%8Ditanja%2C+splitski+slikar+je+kao+%C4%8Dovjek+i+umjetnik+izmicao+definicijama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2F39-cesto-sanjam-da-me-neka-divna-zena-uznosi-u-nebo-39-zivotna-prica-frane-missije-vrijedna-je-citanja-splitski-slikar-je-kao-covjek-i-umjetnik-izmicao-definicijama-538596 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2F39-cesto-sanjam-da-me-neka-divna-zena-uznosi-u-nebo-39-zivotna-prica-frane-missije-vrijedna-je-citanja-splitski-slikar-je-kao-covjek-i-umjetnik-izmicao-definicijama-538596 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IN MEMORIAM (1924. - 2018.) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaIN MEMORIAM (1924. - 2018.)

'Često sanjam da me neka divna žena uznosi u nebo': životna priča Frane Missije vrijedna je čitanja, splitski slikar je kao čovjek i umjetnik izmicao definicijama

29. ožujka 2018. - 14:58
missia_palunko6 -130913

Često sanjam da me neka divna žena uznosi u nebo, onako nešto, anđeoski i divno... Ili da kao anđeo grlim neku ženu leteći u nebo. To su mi dragi snovi i oni postaju stvarnost u mojim slikama.

Rekao mi je to u svome zadnjem većem intervjuu Frano Missia u rujnu 2015. godine, spremajući se za svoju veliku monografsku izložbu u Splitu, koju je bio nazvao "Slike iz škafetina" i koja je bila postavljena u Staroj gradskoj vijećnici.

Preksinoć je, u noći između utorka i srijede, Frano Missia doista, u svojoj 94. godini, prešao na drugu stranu, završivši tako svoj životni i umjetnički krug kao jedan od naših najdugovječnijih i najvitalnijih slikara koji je praktički radio do posljednjeg daha.

Prije samo dva mjeseca, naime, sudjelovao je na skupnoj izložbi na Pjaci, u sklopu ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 00:08