Kultura Kultura

"Spašeni" - uspješno dramsko otvaranje

Praizvedba   komada koji obrađuje posljedice željezničke nesreće s godinom odmaka pokazala je zrelost teksta, režije i glumačke izvedbe

Na terasi “Belvedere” u subotu je praizvedena drama suvremenog domaćeg autora Tomislava Zajeca “Spašeni”, koju je na scenu devastiranog dubrovačkog hotela postavila redateljica Franka Perković. Komad je autoru donio nagradu na natječaju “Marin Držić” i uz tekstove “Dorothy Gale” i “Astronauti” čini trilogiju, a sadržajno je to priča o devetero ljudi koji se susreću u trenutku željezničke nesreće te potom godinu poslije.

I kao što se u obrazloženju komisije za dodjelu nagrade “Držić” ističe: “Zajec je u ‘Spašenima’ pružio odgovor na pitanje koliko jedna naizgled obična željeznička nesreća može utjecati na život pojedinaca i obitelji, a taj je odgovor istodobno potresan i grub, human i nježan, s oblačkom nade koji sipi na naše duše poput blagotvorne ljetne kiše.”

Dobar izbor pozornice

“Belvedere” se potvrdio kao dobar izbor redateljice Franke Perković za izvođenje “Spašenih”, to više što zapušteni i ratom poharani prostor uistinu djeluje kao poprište nesreće, čemu je pridonijela i scenografija Iva Knezovića, popraćena zvučnim efektima i izborom glazbe koju potpisuje Frano Đurović.

Nenametljivi i istodobno snažni redateljski zahvati Franke Perković izvukli su na površinu potragu pojedinca za samim sobom i tematizirali egzistencijalna pitanja kojima se autor bavi u tekstu. Glumački ansambl sastavljen je od više generacija glumaca, predvođenih doajenima - Milkom Podrug-Kokotović i Vlatkom Dulićem, uvjerljivim postarijim bračnim parom u predstavi, koji, nakon što im je ratni vihor odnio sina, pokušavaju naći utjehu u stalnim putovanjima.

Slična kazališna sudbina zadesila je i supružnike mlađe srednje generacije koji u željezničkoj nesreći, kao središnjoj radnji te drame, također gube sina, čije su likove scenski oživjeli Nataša Dangubić i Franjo Dijak. Zanimljive glumačke kreacije ostvarili su i Bojan Navojec u ulozi vlakovođe i Filip Juričić koji tumači lik sitnog džepara, njihovi mlađi kolege Aleksandra Stojaković i Silvio Vovk kao djevojka i mladić, Nikša Butijer u četverostrukoj ulozi taksista, konduktera, majstora i policajca, a na sceni se dobro snašao i najmlađi član ansambla – devetogodišnji Toni Perović, kojemu je redateljica povjerila ulogu autističnog dječaka Davida, žrtve željezničke nesreće.

Posebna atmosfera

Kostimografiju predstave potpisuje Marita Ćopo, kojoj je asistirala Zjena Glamočanin, za scenski pokret pobrinuo se Pravdan Devlahović, za svjetlo Zoran Mihanović, pomoćnica redatelja bila je Đina Jakir, a inspicijent Jadranko Račić, dok su zbor činili Nikola Baće, Antonela Burđelez, Katia Hudspeth, Ana Koncul, Marko Lubura, Ana Lučić, Mira Medović, Judita Prlender i Grga Raguž. Prva ovoljetna premijera Igara i ujedno praizvedba “Spašenih” ostat će zapamćena po posebnoj atmosferi, koju je istančanim redateljskim senzibilitetom udahnula Franka Perković, uz pomoć svojih suradnika i dojmljivoga glumačkog ansambla.

Anet Franić

Srđana Šimunović: Sjajan ansambl

Oduševljena sam predstavom, i to svime, od teksta Tomislava Zajeca, preko režije Franke Perković do glume mojih kolega koji u njoj igraju. Posebno bih istaknula glumačke kreacije Bojana Navojca, Milke Podrug-Kokotović i Vlatka Dulića, iako je cijeli ansambl bio sjajan, a čitava predstava je jako dojmljiva, kazala je dubrovačka glumica.

Miljenko Vikić: Moderna predstava

“Spašeni” su, prema mome mišljenju, jedna jako dobra, moderna predstava, a njezinu je uspjehu pridonijelo i nekoliko izvrsnih glumaca koji su komadu dali silnu glumačku energiju. Posebno mi se svidjela režija Franke Perković, koja je majstorski istaknula neke ekpresivne momente u drami i izvukla najbolje iz teksta, kaže poznati koreograf.

Jagoda Jakir: Zanimljiv tekst

Predstava je sjajno vođena od početka do kraja, uz odličnu glumačku postavu. Tekst je vrlo zanimljiv, jer govori o našim ljubavima, potrazi za sobom i koliko smo zapravo sami u svojoj sreći i nesreći. Jako sam dirnuta predstavom, a posebno trenucima u njoj kada onaj koji to želi nema više kome reći da ga voli i koji potiču na razmišljanje kako to zapravo treba učiniti puno prije, rekla je voditeljica dubrovačkoga županijskog Odjela za kulturu.

Naslovnica Kultura