Kultura Kultura

U ZAVODU HAZU U SPLITU

Izložba Bane Milenkovića: umjetnička igra vrlo ozbiljna sadržaja

U ZAVODU HAZU U SPLITU

Večeras u 20 sati u Palači Milesi u Splitu, otvara se izložba akademskog slikara Bane Milenkovića. Izložbu koja će ostati u Zavodu HAZU do 18. kolovoza otvorit će likovni kritičar Andro Filipić, koji je ujedno i autor teksta kataloga.

- Sve je ovo igra i kao svaka igra, tako je i ova određena pravilima - zapisao je Filipić o ovoj izložbi.

Način na koji slikar razmišlja i kako osjeća omogućuje mu da se zanese i zaigra, spajajući moderno s tradicionalnim. 

- Ova je igra manje ili više ozbiljna sadržaja - kaže Filipić. 

- Onako kako je to slučaj na slici na kojoj visoko postavljenim horizontom plovi brod koji ignorira nas gledatelje koji ga gledamo s obale. Mnogi su se bavili fenomenom indiferentnosti, mnogi su je, na svoj način i oblikovali. Zgodan primjer nalazimo u Fellinijevu “Amarkordu” i aroganciji njegova “Reksa” .

Metafora je slična onoj na Milenkovićevu platnu, samo što je izvedbeni postupak drugačiji. Fellinijev brod je golem, snimljen toliko blizu da nam prijeti potapanjem. Milenkovićev brod je pak daleko, malen onako na obzorju, u totalu.

Ali jedan i drugi su indiferentni prema našoj žudnji, koju smo kao kakvog slijepog putnika ukrcali na te brodove. Očito je da se na više načina može prispodobiti isto osjećanje.

BANE2

Ovoj istoj priči, ugođajem, pripadaju i marine i krajolici visoko podignutih obzorja, kao i duboka sjeta modrine mora pod gledateljem, ali i otrov zelenila polja pred njim koji su se smjestili među okvire nekih od ovdje izloženih slika.

Bane Milenković rođen je u Novom Sadu 1963. godine. Diplomirao je na Akademiji u Zagrebu. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Puli...

r. k.

Naslovnica Kultura