Kultura Kultura

Split: izložba fotografija 'Žene danas – na tragu sv. Elizabete'

Zaklada Hanns Seidel i Društvo Maria-Pawlowna organizirali su 21. listopada u Pinakoteci franjevačkog samostana Gospe od zdravlja u Splitu međunarodnu izložbu fotografija "Žene danas – na tragu sv. Elizabete".

Izložba predstavlja dio mađarsko-njemačko-poljskog intervju-foto-projekta "Na tragu sv. Elizabete", čiji je cilj promoviranje nenasilja i dobrote.

Zbirci fotografija žena iz 6 zemalja, pridruženo je i 10 foto-portreta žena iz Vukovara. Žene na fotografijama su različite dobi, interesa i zanimanja. Povezuje ih ruža koju svaka ima u ruci – ruža koja se veže i asocira na sv. Elizabetu Ugarsku. Izložba u Split dolazi iz Zagreba te nastavlja put po Europi.

Na otvaranju izložbe pozdrav je uputio dr. fra Luka Tomašević, koji je i moderirao cijelim događajem. Sv. Elizabeta Ugarska aktualna je i danas. Ljubav je pokretač kršćanstva i upravo na tome uzoru otvaramo izložbu; ne bi li ovo postao izazov i ženama Splita.

Na fotografijama vidimo žene iz 6 zemalja i iz našeg Vukovara, a sve ih ujedinjuje djelotvorna ljubav za brata čovjeka u nevolji. I svaka ima ružu – ruža je znak sv. Elizabete, ljepote, predanja, ljubavi. Tu ljubav trebamo darovati Bogu.

Stoga, otvaramo izložbu kao pojam i izazov Splitu, da potaknemo žene Splita da rastu u ljubavi i dobroti, rekao je. Zatim je zbor franjevačkih bogoslova izveo antifonu Salve sancte Pater.

Prigodnim riječima nazočnima su se obratili i dr. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske Paneuropske unije, i Aleksandra Markić Boban, koja je sve pozdravila uime Zaklade Hanns Seidel. Riječ pozdrava uputio je i provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. fra Željko Tolić, koji je potakao na vršenje kršćanskih kreposti po uzoru na sv. Elizabetu Ugarsku, koja je pripadala franjevačkom pokretu i svoj život žrtvovala za druge, osobito potrebite.

Zbor bogoslova izveo je Tebi pjevam (Sedlak-Komarevski), nakon čega je prof. Nevenka Nekić uvela u izložbu.

ika
Naslovnica Kultura