Kultura Kultura

akcija GK Marka Marulića u splitskom parku j.j. strossmayera

Split: uspjela fešta čitanja izvan knjižnice

akcija GK Marka Marulića u splitskom parku j.j. strossmayera

Neobičan čitalački susret splitskih pisaca s osnovnoškolcima i srednjoškolcima, u organizaciji GK Marka Marulića, dogodio se u splitskom Parku Josipa Jurja Strossmayera, popularnom Đardinu.

Akcija “Čitanje pod krošnjama” za svrhu je imala njegovanje kulture čitanja na otvorenom, kao i napuštanje zatvorenog prostora knjižnice, čitanje za prolaznike i sve koji su prisustvovali događaju.

Pod zaštitnim znakom − kišobranom − koji predstavlja čitalački punkt, školarci su čitali svoje omiljene knjige, neki su sjedili, neki šetali, a na kraju se i zapjevalo uz gitaru.

− U akciji, osim poznatih pisaca i glumaca, sudjeluju učenici 2. i 4. gimnazije sa svojim knjižničarkama, te škole “Bol”, “Pojišan”, “Lučac” i druge − rekli su nam organizatori.

Pomalo sramežljive učenike ohrabrio je Renato Baretić čitajući svoju novu, istina nedovršenu basnu “Vukova kućica”, a priključili su se i Tanja Mravak te Mirela Meić, a na posljetku i Milorad Bibić Mosor.

Ingrid Poljanić iz knjižnice objasnila je da je “Čitanje pod krošnjama” organizirano u okviru Mjeseca knjige, koji se već godinama obilježava u cijeloj Hrvatskoj. Lani je bilo organizirano “Čitanje pod zvijezdama”, a ove je godine tema bila “biološka raznolikost” pa su se odlučili za park Đardin.

− Bez čitanja nema dobrog pisanja. A kad su školarci u pitanju, nemam dvojbi da se odazovem akciji − kazao je Baretić.

− Knjiga daje drukčiji doživljaj od filma, zvuka, TV-a i drugih čuda tehnike. Možete zamisliti svoje junake − objasnila je Meić.

Neki su učenici čitali knjige, neki časopise, neki u tišini, neki glasno. Sve u svemu, akcija čitanja na otvorenom i približavanja knjige široj javnosti odlična je inicijativa u ovim kriznim vremenima, te očekujemo da će ih biti više.

Ana Jerković

Naslovnica Kultura