Kultura Kultura

Nikša Bareza na čelu Splitskoga ljeta

Nakon nekoliko desetljeća Splitsko ljeto više neće imati ravnatelja koji je ujedno i intendant HNK Split.

Ministar kulture Božo Biškupić, u čijoj je nadležnosti imenovanje ravnatelja ljetnog festivala, imenovao je na to mjesto dirigenta Nikšu Barezu, koji je novu funkciju prihvatio.


Bareza, koji ima međunarodnu karijeru ali ipak često radi u Splitu, kazao nam je da ga je ministar nazvao i zamolio da se prihvati vođenja Splitskog ljeta jer želi da festival napreduje i ostvari kontakte s Europom.

- Biškupiću je jako stalo do Splita. Želi mu ugledno mjesto na europskoj kulturnoj karti i rekao mi je da vjeruje kako bih ja u tome mogao mnogo pomoći, a uz to, želio bi moju karijeru više vezati uz Hrvatsku, s čim sam se složio. Još moramo detaljno o svemu razgovarati, a ovih ću dana doći i u Split da se dogovorim s upravom kazališta - kaže Bareza.

Zapitali smo ga hoće li njegovo imenovanje povući i imenovanja novih ravnatelja dramskog, opernog i baletnog programa jer su do sada kazališni intendanti preuzimali taj posao preko ljeta.

- Mogli bi, ali možda i neće - kratko je prokomentirao Bareza.

Inače, upravo Nikšu Barezu sadašnji je v.d. intendanta Duško Mucalo planirao zamoliti da bude savjetnik u Operi. D

uško Mucalo nije pokazao oduševljenje ovom viješću, koja se može protumačiti i kao svojevrstan “dišpet” ministra kulture koji ga je odbio potvrditi za intendanta pa mu je uskratio barem festival.

- Nikakvo službeno priopćenje nisam dobio, a kada ga dobijem, kazat ću vam svoj stav; vjerujem da će o tome imati što reći i splitsko Gradsko vijeće. Međutim, nije li u najmanju ruku čudno da se sada, nakon što je tridesetak godina intendant bio i ravnatelj Splitskog ljeta, to mijenja? - zapitao se Mucalo.

J. Parić, foto: arhiv cropix

Naslovnica Kultura
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last