Kultura Kultura

PROMOCIJA U SPLITSKOJ GRADSKOJ KNJIŽNICI

Predstavljena knjiga Ivana Kovačića "Smij kroz suze"

PROMOCIJA U SPLITSKOJ GRADSKOJ KNJIŽNICI
Knjiga „Smij kroz suze“ Ivana Kovačića kamen je međaš u kolektivnoj memoriji Splita. To je dokument prvoga reda pisca koji je duboko osjećao pulsiranje dijalekta“, kazao je dr. Joško Božanić na promociji knjige legendarnoga splitskog pučkoga pisca.

Knjiga autora "Smija i suza starega Splita" predsavljena  je četvrtak navečer u prepunoj velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića.

Piščev sin Žarko Kovačić zahvalio je splitskoj Gradskoj knjižnici na objavljivanju knjige i skrbi o očevoj literarnoj osatvštini.

„Do sada je zajedno s ovom knjigom tiskano 400 stranica iz ostavštine koja broji 5000 stranica u devet svezaka. Mom pokojnom ocu, koji je umro prije 30 godina, bilo bi iznimno drago vidjeti koliko se ljudi večeras okupilo“, kazao je piščev sin podsjećajući da su „Smij i suze starega Splita“, objavljeni 1971. godine u redakciji dr. Radovana Vidovića, bili splitska biblija, prisutna u svakoj kući.

Ravnateljica Gradske knjižnice Eli Pecotić uzvratila je zahvalom na povjerenoj donaciji, djelatnicima Zavičajne zbirke i novih medija baš kao i Ministarstvu kulture i Profilu na potpori.

Ona je podsjetila da se ova knjiga, druga u biblioteci Gradske knjižnice, objavljuje u izvornom obliku bez jezične redakture te da je pokojni pisac, čije je pripovijedanje zabilježeno an popratnom CD-u, rođen upravo na današnji dan.

Andro Krstulović Opara, ravnatelj Galerije Meštrović i pranećak šjor Ivka, govorio je o falšoj splitskoj grandeci naglasivši da bi ovo trebao biti poticaj da mladi otvore svoje bavule.

„Ovo je nematerijlna kulturna baština, realna slika grada, prikaz mižerjastoga, čestitoga Splita“, zaključio je on u nadahnutom govoru.

Dr. Dunja Jutronić govorila je o piščevim jezičnim osobitostima. Ona je ukazala na intenzivnu prisutnost štokavskoga govora, vidljivu i kod Miljenka Smoje i Marka Uvodića.   

Dio zapisa iz knjige pročitali su splitski glumci Andrijana Vicković i Ratko Glavina, a brojni okupljeni mogli su uživati uz prikaz autentičnih fotografija i Tijardovićevu glazbu. Bila je to u svemu večer smija i veselja, uz pokoju nostalgičnu suzu.

SINIŠA KEKEZ, foto: jakov prkić / cropix
Naslovnica Kultura