Kultura Kultura

 izložba voje stanića od sutra U SPLITSKOJ GALERIJI ‘KULA’

LIKOVNO GOSTOVANJE Crnogorac nadrealnog kista

 izložba voje stanića od sutra U SPLITSKOJ GALERIJI ‘KULA’

U slučaju crnogorskog akademika Voje Stanića može se govoriti o slikarstvu koje spaja realno i irealno, s naglaskom na fantastičnost u kojoj su sjedinjene bogate tradicije nadrealističkoga govora na tragu Magrittea i De Chirica, umjetnosti starih majstora, ali i tradicije pučke umjetnosti. On je umjetnik koji u sebi spaja prisnu, prepoznatljivu blizinu i začudnu, neuhvatljivu dimenziju postojanja − izrekao je u Galeriji “Kula” akademik dr. Tonko Maroević u povodu izložbe velikog crnogorskog umjetnika u tom prostoru koja se otvara ovoga petka u 18.30.

− Kao malo koji suvremeni nam slikarski univerzum, panoptikum Voje Stanića ima čvrsto tlo, jasnu podnicu, iluzionistički sugeriranu površinu po kojoj su razmješteni predmeti, praktikabli i po kojoj se kreću prikazani likovi. Ali već na drugi pogled zidovi se otvaraju prema beskonačnosti, stvari lebde u zraku, pozadina guta sve pred sobom i zbilja uhvaćenog trenutka sjaji u svojoj neponovljivosti, odupire se krhkom stamenošću sasvim izvjesnoj prijetnji nestajanja − kaže Maroević.

Motiv šaha dovodi nas do shvaćanja svijeta kao igre, pa i do određenih pravila prikazivanja, među kojima je i geometrijska perspektiva, koja se tradicionalno najbolje manifestira predstavljanjem šahovske ploče.

− Izraženim razumijevanjem za ljudske slabosti i oštrim zapažanjem, Stanić slika obične živote malih ljudi i njihove svakodnevne životne priče, koje promatra i uočava s prozora svoga tavanskog ateljea u Herceg Novom − nadodao je u ime organizatora, splitske Galerije “Kula”, Duje Mrduljaš uz 20 ulja srednjeg formata koje autor izlaže u Splitu.

Vojo Stanić rođen je 1924. godine u Podgorici, a kiparstvo je diplomirao na Likovnoj akademiji u Beogradu 1951. Jedan je od najznačajnijih suvremenih crnogorskih slikara. Godine 1985. postao je redovnim članom Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, a 1999. i članom Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. Posljednje veliko predstavljanje u Hrvatskoj Stanić je imao 2009. godine u zagrebačkoj “Mimari”, netom nakon velikog uspjeha u Rusiji i izložbe u Puškinovoj galeriji.
                                                                                                           IGOR BREŠAN

Naslovnica Kultura