Mišljenja Cinemark

FACA S PLAŽE Komedija koja pita 'joint'

FILM: The Beach Bum; komedija, SAD, 2019.; REŽIJA: Harmony Korine; ULOGE: Matthew McConaughey, Isla Fisher; DISTRIBUCIJA: Discovery; OCJENA: *** 1/2

'The Beach Bum' je 'stonerska' komedija, a glavni lik konkurencija Lebowskom. Harmony Korine ne pronalazi samo egzistencijalizam u dimu trave. Pronalazi ga u audiovizualnoj harmoniji pjesama i snoliko-halucinogenih boja.

Lebowski je dobio veliku konkurenciju u Moondogu, još jednom filmskom praktikantu "dobro je sve/lako ćemo/no sikiriki" filozofije s vječitim "jointom" na usnama. Razlika između The Dudea i Moondoga jest u tome što je prvi, nakon izlaska njegova filma, postao sinonim za tumača Jeffa Bridgesa.

Drugi je produžetak donedavne (izvan)filmske "alright, alright, alright" persone Matthewa McConaugheyja ("Munjeni i zbunjeni"), prije njegove glumačke renesanse ("Cijena istine", "Mud", "Ubojiti Joe", "Interstellar", "Pravi detektiv", "Vuk s Wall Streeta"), okrunjene Oscarom za glavnu mušku ulogu ("Dobri dileri iz Dallasa").

Mnogi će zato uzeti zdravo za gotovo McConaugheyjevu "meta" ulogu u "Faci s plaže", jer ispada kao da ne glumi, a zapravo daje jednu od boljih izvedbi karijere. McConaughey je stvorio najpomaknutiji lik uz pomoć kultnog američkog "indie" scenarista ("Klinci") i redatelja Harmoneyja Korinea ("Gummo", "Spring Breakers: Proljetno ludilo").

Moondog nam se predstavlja kao "najplodniji pjesnik" Key Westa na Floridi koji je spiskao (ženin) novac na žene, piće i drogu, i sad životari uz ljenčine. Tu je njegov dom, a zaspat će gdje god treba, ne nužno pod krovom, može i beskućnički na plaži. Zaposlen je nepisanjem iduće zbirke pjesama, napušen ili pijan veći dio dana.

"Možda je kreten, ali je velik čovjek, briljantan", opisuje ga prilično precizno kćerka Heather (Stefania LaVie Owen) čije vjenčanje pokreće "radnju" filma, a plod je njegove otvorene veze s imućnom Minnie (Isla Fisher) koja u slobodno vrijeme spava s reperom Lingerieom zvanim Rie (tko drugi doli Snoop Dogg).

Ponašanje ovog čovjeka, (i)spaljena od droge, zna biti kretensko, ali njegovo srce je uglavnom na pravom mjestu i kuca u ritmu dobre zabave, a i doista pokazuje znakove briljantnosti kao pjesnik, pa i prolazi nekakvu transformaciju do kraja filma, kao i njegov rukopis.

Prvo čitanje pjesme "The Beautiful Poem" (inače autora Richarda Brautigana) doima se forsiranim, karikaturalnim, šovinističkim, drugo romantičnim, pa i egzistencijalističkim. Između ovih sastavnica kreće se i film, najvedriji u Korineovoj karijeri.

Znade biti prinudno i prirodno komičan, "hit and miss", naročito prilikom interakcija Moondoga s više ili manje pomaknutim likovima u tumačenju Jonaha Hilla, Zaca Efrona i Martina Lawrencea, tj. scena gdje će doživjeti neke po život opasne situacije, bježati od policije, letjeti s poluslijepim pilotom koji puši "joint" od metra i svjedočiti napadu morskog psa.

Sve uz napušeni osmjeh na licu. Što ima veze da nekome psina odgrize stopalo, to je samo "površinska rana". Ipak, "The Beach Bum" u najboljim pasažima transcendira malčice preotkačenu "stonersku" komediju koja pita "joint" i traži da gledatelj bude na približno istoj valnoj duljini kao Moondog.

Korine ne pronalazi samo egzistencijalizam u dimu trave. Pronalazi ga u audiovizualnoj harmoniji pjesama i snoliko-halucinogenih boja koje ovdje transcendiraju kolorit "napušene" izmaglice u zacakljenim očima.

Svaka pjesma je na mjestu, svaka topla, suncem okupana boja paše kadru (prednjače fluorescentna plava i ružičasta) kojim snimateljski upravlja inventivni direktor fotografije Benoît Debie ("Ulazak u prazninu", "Spring Breakers", "Klimaks", "Braća Sisters").

"Faca s plaže" potvrda je Korineova redateljskog dara i nastavak njegovog stila autorski pečatirana u superiornijim "Spring Breakersima" od kojih preuzima hedonizam na beskrajnom godišnjem odmoru, sada bivšeg hipija umjesto tinejdžerica-milenijalki.

Neke scene su upravo briljantno režirane, primjerice Moondogov i Minniein izlazak u noć. Dvaput je sjajno iskorištena ostavština The Curea, posebice kad zasvira "Just Like Heaven" dok Moondog s pomiješanim osjećajima gleda kako se Minnie i Rie ljube na vjenčanju, ispod vatrometom prošarana neba.

Gledajući "The Beach Bum" jasno je zašto je Herzog, oduševljen njegovim prvijencem "Gummo", nazvao Korinea "budućnoću američke kinematografije". Na neki način "Faca s plaže" je podjednako "meta" film i za Korinea, ne samo McConaugheyja.

Odnosno, Moondog bi mogao biti i njegov supstitut. Nekoć "revolucionaran, radikalan pisac (redatelj)" bježi od presinga, ali još uvijek može, kad hoće, iznenaditi. Zaslužiti epitet "Van Gogha (filmske) poezije". 

Prava trava?

Na mahove se čini kao da su Matthew McConaughey i Snoop Dogg zapravo pušili travu. Toliko, naime, dobro glume napušenost.

Naslovnica Cinemark