stdClass Object ( [id] => 542055 [title] => Dalibor Matanić: Hrvati dobro znaju da većina političara laje, miluje zastavu ili je pale - da bi sakrili puno veću količinu putra koja im se cijedi s čelenki [alias] => dalibor-matanic-hrvati-dobro-znaju-da-vecina-politicara-laje-miluje-zastavu-ili-je-pale-da-bi-sakrili-puno-vecu-kolicinu-putra-koja-im-se-cijedi-s-celenki [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U punom jeku snimanja druge sezone “Novina“ Dalibora Matanića stigla je lijepa vijest - hrvatska serija je prodana Netflixu i bit će dostupna za gledanje u nekih 190 država svijeta. Nijednoj hrvatskoj ni slavenskoj seriji to još nije uspjelo, a emitiranje “Novina“ je krenulo od 1. travnja.

- Nikad niti ne pomišljate da biste mogli dosegnuti ovakvu razinu uspjeha, no od prvog dana rada na “Novinama“ sam duboko vjerovao u projekt, baš kao i producenti Miodrag Sila i Nebojša Taraba te naši distributeri Keshet International koji su strpljivo pleli mrežu ne bi li došli do svjetskog Olimpa. Mentalno sam napustio ove naše cinične, zajedljive i letargične krajeve te vjerujem ako se nešto radi sa srcem, precizno i pametno, nagrada jednostavno mora doći. Prvog dana izlaska “Novina“ u javnost osjetili smo da smo napravili mali kreativni tektonski poremećaj, nekoliko mjeseci nakon toga smo na festivalu u Genevi bili u konkurenciji s “Deuceom“ (HBO) i “Sinnerom“ (Netflix) – kaže nam Matanić.

Koliko se dugo kuhala prodaja prava Netflixu? Koji su se kriteriji trebali ispoštivati?
- Prije gotovo godinu dana Netflix je uzeo “Novine“, a do sad su se pod strogim embargom obavljale tehnikalije te naročito velik posao - prevođenje na niz jezika, zapadnih, istočnih, orijentalnih, arapskih, uglavnom nezamislivih da bi se nešto na hrvatskom jeziku uopće ikad prevodilo... Vrlo zanimljiv podatak je i da tehnički eksperti Netflixa, što se tiče kvalitete slike i tona “Novina“, nisu imali ni najmanju zamjerku.

Zna li se za koliko novca je serija otkupljena, ako nije tajna?
- Ja se bavim dušom serije, onim što je u kadru i efektom na publiku, što se tiče financija to pitanje treba postaviti producentima, neki podaci jesu javni, a neki nisu, kako to već biva na globalnom financijskom tržištu. Ono što je sigurno da Hrvatska sigurno nikad nije vidjela takav poslovni uspjeh u audiovizualnoj industriji.

Što se Netflixu konkretno najviše svidjelo kod “Novina“?
- Bili smo im jako simpatični scenarist, producenti i ja pa su rekli “ajmo uzet dečke pa nek se zabavljaju“... šalim se. Od početka mi je bio cilj da preko lokalne teme napravimo nešto univerzalno, da stvorim neki unikatni režijski kod koji ne radi “copy/paste“ nečeg postojećeg već nešto posebno sa svojom vlastitom dušom. To je itekako osjetio i Netflix naglašavajući režiju, vizualnost, glumce, priču - sve potrebno za jaku kreativu. I tu se vidi nešto po čemu s “Novinama“ prkosimo puno budžetnijim igračima, dok je u Americi scenarist isključivi glavni autor - kod nas je i scenarist glavni autor, i producenti su glavni autori i režiser je itekako glavni autor. Ta vrsta pristupa mislim da donosi novu svježu energiju na tržište koje ima svoja odlična ostvarenja, ali ima i učmalih, ziheraških proizvoda. Ono što režijski radim na “Novinama“ siguran sam da se mnogi američki kolege ne bi usudili, a zanimljivo je da unutar tzv. naše lokalne teme vizualnu motivaciju često crpim iz antiherojskog američkog filma sedamdesetih, od npr. Francisa Forda Coppole i Williama Friedkina koji su zauvijek obilježili američku kinematografiju.

Netflix je “na slijepo“ kupio i drugu sezonu “Novina“, iako se ona još snima. Imaju povjerenja u seriju?
- Mislim da je to najveći kompliment i priznanje koji možete dobiti. I naši distributeri su naglasili da se to vrlo rijetko događa s najvećim igračima. Jedini uvjet je bio da na drugoj sezoni obavezno moraju biti prisutni glavni autori prve sezone.

Kakvu će, po vašem mišljenju, gledanost imati “Novine“? Koliko se hrvatska serija u tom smislu može koškati sa američkima?
- Po najznačajnijim TV festivalima i eventima poput onog u Cannesu upravo se priča da politika imperativa gledanosti tzv. sharea odlazi lagano u povijest. Po filmovima možete vidjeti koliko je dominacija Marvelovih blockbustera učinila scenu nevjerojatno nezanimljivom. Tako da mislim da treba drugačije gledati na vaše pitanje, nije pitanje gledanosti, već dostupnosti. To se nikad dosad nije dogodilo. Sjećam se kad smo počinjali raditi na seriji, često smo pričali o “Kući od karata“ zbog dodirnih političkih tema i gledali smo na tu seriju kao nešto jako daleko i veliko. Ovog trena “House Of Cards“ i “Novine“ su zajedno na istoj polici u 190 zemalja...

Što sve ovo točno znači za budućnost hrvatske audiovizualne industrije?
- Rekli bi u “Novinama 2“ Dijana Mitrović (Branka Katić) i Nikola Martić (Trpimir Jurkić): “Mi smo novinari, baratamo relevantnim činjenicama i logično zaključujemo“... Tako i ovdje treba baratati samo činjenicama, od 1. travnja kad su “Novine“ izašle na Netflixu - zanimljivo da je taj dan bio i Uskrs i Prvi April - stvari su se duboko promijenile u hrvatskoj audiovizualnoj industriji. I sad to treba iskoristiti. Pametnome dosta.

A za vašu budućnost? Što dalje nakon što ste sa “Zvizdanom“ hrvatsku kinematografiju vratili u Cannes, te s “Novinama“ otvorili vrata svijeta domaćim serijama?
- Radim svoje i bavim se temama koje me zanimaju. U “Novinama 2“ koje upravo snimamo, produbljujemo prokletstvo post-tranzicije ovih krajeva, uranjamo u politički “backstage“ lokalnog koje kao što vidimo počinje nametati svoj sistem i Zapadu. Svijet se dosta mijenja, nastupa neko novo hibridno doba gdje niti Zapad više nije garancija civilizacije i gdje ga istok sve više grize... Nakon snimanja se vraćam u kazalište gdje sam dobio ponudu koja se ne odbija, s Ivorom Martinićem radim Viscontijev “Sumrak Bogova“ u Mariboru. U današnje turbulentno doba vrlo me zanima analiza rađanja nacizma, i to u tako divnom kazalištu. Sve to uvod je u početak snimanja “Zore“. Javit ću vam se iz divljine u kojoj ćemo snimati. Ako bude signala (smijeh)…

Kako komentirate recentne trzavice Cannesa i Netflixa kojeg nedavno, po pitanju filmova, ne serija, kritizirao Steven Spielberg?
- Realno je problem kad velemajstor režije Bong Joon-ho napravi “Okju“ pa film odmah ode na streaming, a ne u kinodistribuciju, ali gledam na to kao početak pregovora, ovo je proces usklađivanje dva sistema. Sve to je jasan znak kako se proces distribucije rapidno mijenja, ali na ništa od toga ne gledam kao hendikep već kao neke nove mogućnosti, naravno da svi budu zadovoljni.

Kakav je općenito stav o filmskom Netflixu velikog filmofila Dade Matanića koji preferira filmove gledati na velikom ekranu?
- Da je sve tako fatalno, više ne bi postojali disko klubovi, već bi ljudi sami kući plesali sa slušalicama i gledali na monitorima ljude u Novom Zelandu kako se zabavljaju... Ja sam optimist, neće kino sigurno propasti. To su rekli i za radio, pa je nikad jači. I gramofonske ploče se vraćaju, makar debelo preskupe. Kolektivno iskustvo kinodvorane nitko ne može nadoknaditi koliko god da pričali da živimo u otuđenim vremenima. Pojavit će se vjerojatno i “streaming“ kina - pa cijela filmska distribucija ide u tom smjeru. Možda i nisam najbolja osoba za ovo pitanje jer sam se kao klinac i odlučio baviti filmom zato što sam u jednom malom gradiću pokraj Zagreba provodio sate i sate... SAM u kinu (smijeh).

Što je s američkom verzijom “Novina“? U kojoj je fazi remake? Mislite li da će ga ova vijest pogurati naprijed?
- Ovo je možda najbolji pokazatelj uspjeha “Novina“ i snage na internacionalnoj sceni: u međuvremenu je scenaristica serije “Lost“ pisala američku verziju “Novina“ za NBC i bilo je puno pregovora da bi naši distributeri shvatili da je možda jedinstven moment, za razliku od “Homelanda“ (njihova izraelska serija kao američki remake) ili remakea nekih skandinavskih serija (“Killing“, “Most“), da se pokuša što dalje boriti sa originalnom serijom na hrvatskom jeziku s američkom konkurencijom. I onda pripremiti teren za remake. Ludo zvuči, znamo.

Koja bi bila vaša ekipa iz snova ispred i iza kamere u američkim “Novinama“?
- Nemam pojma. Meni su naše “Novine“ unikat. Da imam milijune više, ništa ne bih mijenjao. U Rijeci nam je duša serije. Često sad dok snimamo sjetim se Paula Thomasa Andersona kojeg sam upoznao davno u Motovunu, predivna osoba i vrh američke režije uz braću Coen. Tad sam mu rekao da je s “Kraljem pornića“ i “Magnolijom“ (još nije napravio “Bit će krvi“ i "Mastera") vratio veselje američkom filmu nakon davnih Scorseseovih filmova... Svidio mu se taj kompliment. Sad na setu “Novina 2“ upravo osjećam to veselje. Bez toga vjerujte mi, ništa nema smisla. Bez veselja bolje da ne snimate tri i pol mjeseca s 90 glumaca. Bolje sjediti u birtiji i govoriti kako ništa nema smisla (smijeh).

Kad će se “Novine 2“ moći gledati na malim ekranima?
- HRT zna što sve ovo znači i postaje nam dobar partner. Početak jesenje sheme - rujan ili listopad 2018.

Radnja se vrti između dvaju kandidata drugoga kruga predsjedničkih izbora. Druga sezona je, dakle, političnija. Koliko idete daleko u tome?
- Neću otkrivati puno detalja, ali svi smo ovdje jako inficirani politikom i zanimljivo mi je s tim iskustvima raditi politički “backstage“ s dubokim uranjenjem u karaktere, prikazati njihovu neočekivanu stranu. Mogu samo unaprijed pohvaliti svu glumačku ekipu, konkretno ovo što u novoj sezoni radi Dragan Despot kao predsjednički kandidat Ludvig Tomašević je, slobodno mogu reći, toliko epohalno da bi, da smo u Americi, automatski dobio Emmya za glavnu mušku ulogu - ne bi našli potrebu niti pročitati ostale nominirane...

Kakva će biti Nives Ivanković u ulozi ljevičarske predsjednice države?
- Nives je fenomenalna glumica koja je toliko obogatila lik predsjednice Jelene Krsnik s nizom detalja, instinkta i što je jako bitno, humorom. Baš pričamo kako smo ustvari vrlo dobar tandem, što god da radimo, ode u orbitu... Privilegiran sam da radim s toliko sjajnih glumaca i serije su svojom obimom odličan teren za razmjenu energija.

Koliko se i kako hrvatska promijenila od prve do druge sezone “Novina“ te koliko će se ta promjena odraziti u “Novinama 2“?
- Prvu sezonu smo snimali početkom 2016. koja je bila vjerojatno najmračniji period Hrvatske od njenog osamostaljenja, sad se situacija, kao, malo stabilizirala, tako da ja sa svoje strane jedino kako mogu raditi je krajnje apolitično i univerzalno - ono što me zanima su karakteri. Hrvati dobro znaju da većina političara laje, miluju zastavu ili je pale - da bi sakrili puno veću količinu putra koja im se cijedi s čelenki...

Očekujete li sličnu promjenu (nagore) od druge do treće sezone ili ste optimističniji?
- To niko ne može procijeniti. “Kuća od karata“ je nakon dolaska Trumpa pomalo izgubila smisao, ali mi se ne moramo bojati, ovdje će očito uvijek biti veselo... Neka naša ova mala lijepa, stiltana zemlja ostane mala, lijepa, sekularna država s dobrim ljudima koji su sve manje cinični i letargični. U trećoj sezoni se bavimo pravosuđem, suđenjima, mogućom pravdom, pročišćenjem... Tu se kristalizira da su i tajkuni i političari male bebe kad dođe do sudstva. Pametnome dosta (smijeh).

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'NOVINE' NA NETFLIXU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-04-18 13:40:17 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-04-22 16:21:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-04-22 16:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3266 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/04\/18\/matanic6-100418.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/04\/18\/matanic1-100418.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/04\/18\/matanic4-100418.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/04\/18\/matanic2-100418.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/04\/18\/matanic7-100418.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["matanic6-100418","matanic1-100418","matanic4-100418","matanic2-100418","matanic7-100418"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1259x840"},{"size0":"1261x840"},{"size0":"1238x840"},{"size0":"1280x829"},{"size0":"1280x787"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38221782 Threads: 3 Questions: 7087231297 Slow queries: 3297915 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608080123 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/dalibor-matanic-hrvati-dobro-znaju-da-vecina-politicara-laje-miluje-zastavu-ili-je-pale-da-bi-sakrili-puno-vecu-kolicinu-putra-koja-im-se-cijedi-s-celenki-542055 [printLink] => /kultura/dalibor-matanic-hrvati-dobro-znaju-da-vecina-politicara-laje-miluje-zastavu-ili-je-pale-da-bi-sakrili-puno-vecu-kolicinu-putra-koja-im-se-cijedi-s-celenki-542055?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 383897 [name] => dalibormatanic [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalibormatanic [link] => /tag/dalibormatanic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'NOVINE' NA NETFLIXU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dalibor Matanić: Hrvati dobro znaju da većina političara laje, miluje zastavu ili je pale - da bi sakrili puno veću količinu putra koja im se cijedi s čelenki [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/04/18/matanic6-100418.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => matanic6-100418 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/04/18/matanic6-100418.jpg [title] => matanic6-100418 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/04/18/matanic1-100418.jpg [title] => matanic1-100418 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/04/18/matanic4-100418.jpg [title] => matanic4-100418 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/04/18/matanic2-100418.jpg [title] => matanic2-100418 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/04/18/matanic7-100418.jpg [title] => matanic7-100418 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U punom jeku snimanja druge sezone “Novina“ Dalibora Matanića stigla je lijepa vijest - hrvatska serija je prodana Netflixu i bit će dostupna za gledanje u nekih 190 država svijeta. Nijednoj hrvatskoj ni slavenskoj seriji to još nije uspjelo, a emitiranje “Novina“ je krenulo od 1. travnja.

- Nikad niti ne pomišljate da biste mogli dosegnuti ovakvu razinu uspjeha, no od prvog dana rada na “Novinama“ sam duboko vjerovao u projekt, baš kao i producenti Miodrag Sila i Nebojša Taraba te naši distributeri Keshet International koji su strpljivo pleli mrežu ne bi li došli do svjetskog Olimpa. Mentalno sam napustio ove naše cinične, zajedljive i letargične krajeve te vjerujem ako se nešto radi sa srcem, precizno i pametno, nagrada jednostavno mora doći. Prvog dana izlaska “Novina“ u javnost osjetili smo da smo napravili mali kreativni tektonski poremećaj, nekoliko mjeseci nakon toga smo na festivalu u Genevi bili u konkurenciji s “Deuceom“ (HBO) i “Sinnerom“ (Netflix) – kaže nam Matanić.

Koliko se dugo kuhala prodaja prava Netflixu? Koji su se kriteriji trebali ispoštivati?
- Prije gotovo godinu dana Netflix je uzeo “Novine“, a do sad su se pod strogim embargom obavljale tehnikalije te naročito velik posao - prevođenje na niz jezika, zapadnih, istočnih, orijentalnih, arapskih, uglavnom nezamislivih da bi se nešto na hrvatskom jeziku uopće ikad prevodilo... Vrlo zanimljiv podatak je i da tehnički eksperti Netflixa, što se tiče kvalitete slike i tona “Novina“, nisu imali ni najmanju zamjerku.

Zna li se za koliko novca je serija otkupljena, ako nije tajna?
- Ja se bavim dušom serije, onim što je u kadru i efektom na publiku, što se tiče financija to pitanje treba postaviti producentima, neki podaci jesu javni, a neki nisu, kako to već biva na globalnom financijskom tržištu. Ono što je sigurno da Hrvatska sigurno nikad nije vidjela takav poslovni uspjeh u audiovizualnoj industriji.

Što se Netflixu konkretno najviše svidjelo kod “Novina“?
- Bili smo im jako simpatični scenarist, producenti i ja pa su rekli “ajmo uzet dečke pa nek se zabavljaju“... šalim se. Od početka mi je bio cilj da preko lokalne teme napravimo nešto univerzalno, da stvorim neki unikatni režijski kod koji ne radi “copy/paste“ nečeg postojećeg već nešto posebno sa svojom vlastitom dušom. To je itekako osjetio i Netflix naglašavajući režiju, vizualnost, glumce, priču - sve potrebno za jaku kreativu. I tu se vidi nešto po čemu s “Novinama“ prkosimo puno budžetnijim igračima, dok je u Americi scenarist isključivi glavni autor - kod nas je i scenarist glavni autor, i producenti su glavni autori i režiser je itekako glavni autor. Ta vrsta pristupa mislim da donosi novu svježu energiju na tržište koje ima svoja odlična ostvarenja, ali ima i učmalih, ziheraških proizvoda. Ono što režijski radim na “Novinama“ siguran sam da se mnogi američki kolege ne bi usudili, a zanimljivo je da unutar tzv. naše lokalne teme vizualnu motivaciju često crpim iz antiherojskog američkog filma sedamdesetih, od npr. Francisa Forda Coppole i Williama Friedkina koji su zauvijek obilježili američku kinematografiju.

Netflix je “na slijepo“ kupio i drugu sezonu “Novina“, iako se ona još snima. Imaju povjerenja u seriju?
- Mislim da je to najveći kompliment i priznanje koji možete dobiti. I naši distributeri su naglasili da se to vrlo rijetko događa s najvećim igračima. Jedini uvjet je bio da na drugoj sezoni obavezno moraju biti prisutni glavni autori prve sezone.

Kakvu će, po vašem mišljenju, gledanost imati “Novine“? Koliko se hrvatska serija u tom smislu može koškati sa američkima?
- Po najznačajnijim TV festivalima i eventima poput onog u Cannesu upravo se priča da politika imperativa gledanosti tzv. sharea odlazi lagano u povijest. Po filmovima možete vidjeti koliko je dominacija Marvelovih blockbustera učinila scenu nevjerojatno nezanimljivom. Tako da mislim da treba drugačije gledati na vaše pitanje, nije pitanje gledanosti, već dostupnosti. To se nikad dosad nije dogodilo. Sjećam se kad smo počinjali raditi na seriji, često smo pričali o “Kući od karata“ zbog dodirnih političkih tema i gledali smo na tu seriju kao nešto jako daleko i veliko. Ovog trena “House Of Cards“ i “Novine“ su zajedno na istoj polici u 190 zemalja...

Što sve ovo točno znači za budućnost hrvatske audiovizualne industrije?
- Rekli bi u “Novinama 2“ Dijana Mitrović (Branka Katić) i Nikola Martić (Trpimir Jurkić): “Mi smo novinari, baratamo relevantnim činjenicama i logično zaključujemo“... Tako i ovdje treba baratati samo činjenicama, od 1. travnja kad su “Novine“ izašle na Netflixu - zanimljivo da je taj dan bio i Uskrs i Prvi April - stvari su se duboko promijenile u hrvatskoj audiovizualnoj industriji. I sad to treba iskoristiti. Pametnome dosta.

A za vašu budućnost? Što dalje nakon što ste sa “Zvizdanom“ hrvatsku kinematografiju vratili u Cannes, te s “Novinama“ otvorili vrata svijeta domaćim serijama?
- Radim svoje i bavim se temama koje me zanimaju. U “Novinama 2“ koje upravo snimamo, produbljujemo prokletstvo post-tranzicije ovih krajeva, uranjamo u politički “backstage“ lokalnog koje kao što vidimo počinje nametati svoj sistem i Zapadu. Svijet se dosta mijenja, nastupa neko novo hibridno doba gdje niti Zapad više nije garancija civilizacije i gdje ga istok sve više grize... Nakon snimanja se vraćam u kazalište gdje sam dobio ponudu koja se ne odbija, s Ivorom Martinićem radim Viscontijev “Sumrak Bogova“ u Mariboru. U današnje turbulentno doba vrlo me zanima analiza rađanja nacizma, i to u tako divnom kazalištu. Sve to uvod je u početak snimanja “Zore“. Javit ću vam se iz divljine u kojoj ćemo snimati. Ako bude signala (smijeh)…

Kako komentirate recentne trzavice Cannesa i Netflixa kojeg nedavno, po pitanju filmova, ne serija, kritizirao Steven Spielberg?
- Realno je problem kad velemajstor režije Bong Joon-ho napravi “Okju“ pa film odmah ode na streaming, a ne u kinodistribuciju, ali gledam na to kao početak pregovora, ovo je proces usklađivanje dva sistema. Sve to je jasan znak kako se proces distribucije rapidno mijenja, ali na ništa od toga ne gledam kao hendikep već kao neke nove mogućnosti, naravno da svi budu zadovoljni.

Kakav je općenito stav o filmskom Netflixu velikog filmofila Dade Matanića koji preferira filmove gledati na velikom ekranu?
- Da je sve tako fatalno, više ne bi postojali disko klubovi, već bi ljudi sami kući plesali sa slušalicama i gledali na monitorima ljude u Novom Zelandu kako se zabavljaju... Ja sam optimist, neće kino sigurno propasti. To su rekli i za radio, pa je nikad jači. I gramofonske ploče se vraćaju, makar debelo preskupe. Kolektivno iskustvo kinodvorane nitko ne može nadoknaditi koliko god da pričali da živimo u otuđenim vremenima. Pojavit će se vjerojatno i “streaming“ kina - pa cijela filmska distribucija ide u tom smjeru. Možda i nisam najbolja osoba za ovo pitanje jer sam se kao klinac i odlučio baviti filmom zato što sam u jednom malom gradiću pokraj Zagreba provodio sate i sate... SAM u kinu (smijeh).

Što je s američkom verzijom “Novina“? U kojoj je fazi remake? Mislite li da će ga ova vijest pogurati naprijed?
- Ovo je možda najbolji pokazatelj uspjeha “Novina“ i snage na internacionalnoj sceni: u međuvremenu je scenaristica serije “Lost“ pisala američku verziju “Novina“ za NBC i bilo je puno pregovora da bi naši distributeri shvatili da je možda jedinstven moment, za razliku od “Homelanda“ (njihova izraelska serija kao američki remake) ili remakea nekih skandinavskih serija (“Killing“, “Most“), da se pokuša što dalje boriti sa originalnom serijom na hrvatskom jeziku s američkom konkurencijom. I onda pripremiti teren za remake. Ludo zvuči, znamo.

Koja bi bila vaša ekipa iz snova ispred i iza kamere u američkim “Novinama“?
- Nemam pojma. Meni su naše “Novine“ unikat. Da imam milijune više, ništa ne bih mijenjao. U Rijeci nam je duša serije. Često sad dok snimamo sjetim se Paula Thomasa Andersona kojeg sam upoznao davno u Motovunu, predivna osoba i vrh američke režije uz braću Coen. Tad sam mu rekao da je s “Kraljem pornića“ i “Magnolijom“ (još nije napravio “Bit će krvi“ i "Mastera") vratio veselje američkom filmu nakon davnih Scorseseovih filmova... Svidio mu se taj kompliment. Sad na setu “Novina 2“ upravo osjećam to veselje. Bez toga vjerujte mi, ništa nema smisla. Bez veselja bolje da ne snimate tri i pol mjeseca s 90 glumaca. Bolje sjediti u birtiji i govoriti kako ništa nema smisla (smijeh).

Kad će se “Novine 2“ moći gledati na malim ekranima?
- HRT zna što sve ovo znači i postaje nam dobar partner. Početak jesenje sheme - rujan ili listopad 2018.

Radnja se vrti između dvaju kandidata drugoga kruga predsjedničkih izbora. Druga sezona je, dakle, političnija. Koliko idete daleko u tome?
- Neću otkrivati puno detalja, ali svi smo ovdje jako inficirani politikom i zanimljivo mi je s tim iskustvima raditi politički “backstage“ s dubokim uranjenjem u karaktere, prikazati njihovu neočekivanu stranu. Mogu samo unaprijed pohvaliti svu glumačku ekipu, konkretno ovo što u novoj sezoni radi Dragan Despot kao predsjednički kandidat Ludvig Tomašević je, slobodno mogu reći, toliko epohalno da bi, da smo u Americi, automatski dobio Emmya za glavnu mušku ulogu - ne bi našli potrebu niti pročitati ostale nominirane...

Kakva će biti Nives Ivanković u ulozi ljevičarske predsjednice države?
- Nives je fenomenalna glumica koja je toliko obogatila lik predsjednice Jelene Krsnik s nizom detalja, instinkta i što je jako bitno, humorom. Baš pričamo kako smo ustvari vrlo dobar tandem, što god da radimo, ode u orbitu... Privilegiran sam da radim s toliko sjajnih glumaca i serije su svojom obimom odličan teren za razmjenu energija.

Koliko se i kako hrvatska promijenila od prve do druge sezone “Novina“ te koliko će se ta promjena odraziti u “Novinama 2“?
- Prvu sezonu smo snimali početkom 2016. koja je bila vjerojatno najmračniji period Hrvatske od njenog osamostaljenja, sad se situacija, kao, malo stabilizirala, tako da ja sa svoje strane jedino kako mogu raditi je krajnje apolitično i univerzalno - ono što me zanima su karakteri. Hrvati dobro znaju da većina političara laje, miluju zastavu ili je pale - da bi sakrili puno veću količinu putra koja im se cijedi s čelenki...

Očekujete li sličnu promjenu (nagore) od druge do treće sezone ili ste optimističniji?
- To niko ne može procijeniti. “Kuća od karata“ je nakon dolaska Trumpa pomalo izgubila smisao, ali mi se ne moramo bojati, ovdje će očito uvijek biti veselo... Neka naša ova mala lijepa, stiltana zemlja ostane mala, lijepa, sekularna država s dobrim ljudima koji su sve manje cinični i letargični. U trećoj sezoni se bavimo pravosuđem, suđenjima, mogućom pravdom, pročišćenjem... Tu se kristalizira da su i tajkuni i političari male bebe kad dođe do sudstva. Pametnome dosta (smijeh).

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
matanic6-100418 matanic1-100418 matanic4-100418 matanic2-100418 matanic7-100418
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/dalibor-matanic-hrvati-dobro-znaju-da-vecina-politicara-laje-miluje-zastavu-ili-je-pale-da-bi-sakrili-puno-vecu-kolicinu-putra-koja-im-se-cijedi-s-celenki-542055 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=eccc74e552b8e072326159f359164e0b3bb99c50 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dalibor+Matani%C4%87%3A+Hrvati+dobro+znaju+da+ve%C4%87ina+politi%C4%8Dara+laje%2C+miluje+zastavu+ili+je+pale+-+da+bi+sakrili+puno+ve%C4%87u+koli%C4%8Dinu+putra+koja+im+se+cijedi+s+%C4%8Delenki&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fdalibor-matanic-hrvati-dobro-znaju-da-vecina-politicara-laje-miluje-zastavu-ili-je-pale-da-bi-sakrili-puno-vecu-kolicinu-putra-koja-im-se-cijedi-s-celenki-542055 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fdalibor-matanic-hrvati-dobro-znaju-da-vecina-politicara-laje-miluje-zastavu-ili-je-pale-da-bi-sakrili-puno-vecu-kolicinu-putra-koja-im-se-cijedi-s-celenki-542055 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'NOVINE' NA NETFLIXU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kultura'NOVINE' NA NETFLIXU

Dalibor Matanić: Hrvati dobro znaju da većina političara laje, miluje zastavu ili je pale - da bi sakrili puno veću količinu putra koja im se cijedi s čelenki

22. travnja 2018. - 18:04
matanic6-100418

U punom jeku snimanja druge sezone “Novina“ Dalibora Matanića stigla je lijepa vijest - hrvatska serija je prodana Netflixu i bit će dostupna za gledanje u nekih 190 država svijeta. Nijednoj hrvatskoj ni slavenskoj seriji to još nije uspjelo, a emitiranje “Novina“ je krenulo od 1. travnja.

- Nikad niti ne pomišljate da biste mogli dosegnuti ovakvu razinu uspjeha, no od prvog dana rada na “Novinama“ sam duboko vjerovao u projekt, baš kao i producenti Miodrag Sila i Nebojša Taraba te naši distributeri Keshet International koji su strpljivo pleli mrežu ne bi li došli do svjetskog Olimpa. Mentalno sam napustio ove naše cinične, zajedljive i letargične krajeve te vjerujem ako se nešto radi sa srcem, precizno i pametno, nagrada jednostavno mora doći. Prvog dana izlaska “Novina“ u javnos...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 22:41