StoryEditorOCM
Film & TVFILMOVI U SRCU

Ovo je 12 najkontroverznijih dobitnika Oscara svih vremena! Jeste ih gledali? Nadoknadite što niste, zašto ne i večeras

Piše Lenka Gospodnetić
11. ožujka 2024. - 23:02

Povijest dodjela Oscara, kako to već biva kod umjetnosti u kojoj je kvaliteta fluidna kategorija i stvar osobne procjene, puna je dvojbenih odabira. Kronologija takvih, uvjetno rečeno nepravednih dodjela seže u 1942., kad je film "Kako je bila zelena moja dolina" odnio prevagu nad "Građaninom Kaneom", najboljim filmom svih vremena.

Petnaest godina kasnije, film "Put oko svijeta za 80 dana" 1957. je osvojio kipić, bez kojega su ostali "Deset zapovijedi" i adaptacija mjezikla "Kralj i ja".

Film "Rocky" iz 1997. je, pak, "pregazio" filmove "Svi predsjednikovi ljudi" i "Taksist", što je također bilo (nekima vrlo neugodno) iznenađenje, dok je tri godine kasnije Oscarom ovjenčan "Kramer protiv Kramera". "Kramer", sa vrhunskom glumačkom postavom (Streep i Hoffman) sigurno nije bio nepravedan izbor – ipak, postoje oni koji smatraju da je te godine trebao biti izabran Coppolin film "Apokalipsa danas" kao najbolji, piše Time.

image

Kultni ‘Razjareni bik‘ iz 1980. u režiji Martina Scorsesea

United Artists/Collection Christophel Via Afp

Godinu kasnije, 1981. godine, za najbolji film bira se debittantsko djelo Roberta Retforda "Obični ljudi" na uštrb Scorseseovog "Razjarenog bika", inače četvrtog po redu naj-filma ikad.

I film "Vozeći gospođicu Daisy" iz 1990, bio je kontroverzan izbor; te iste godine, naime, nominirani su i "Društvo mrtvih pjesnika", "Rođen četvrtog srpnja", "Moje lijevo stopalo", "Polje snova"...

"Ples s vukovima" iz ‘91. bio je, pak, izbor Akademije za najbolji film na štetu Scorseseovih "Dobrih momaka", a Costner je slavio. Godine 1995. "Forrest Gump" je "potukao" filmove "Iskupljenje u Shawsanku" i "Pakleni šund", dok su "Engleskom pacijentu" iz 1997. "žugali" da je nezasluženo proglašen boljim od "Farga" i(li) "Jerryja Maguirea".

image

‘Jerry Maguire‘ iz 1996. u režiji Camerona Crowea

Tristar Pictures/Photo12 Via Afp

Veliki skandal, to jest prijepore, izazvalo je proglašenje "Zaljubljenog Shaksperea" 1999. godine najboljim ispred "Spašavanja vojnika Ryana", dok je 2006. "Fatalna nesreća" bio naslov filma koji je "unesrećio" nevjerojatan uradak, "Planinu Brokeback". Anketa Akademije provedena naknadno, 2015. godine, pokazala je da bi članovi, kad bi mogli promijeniti jednu odluku, dali nagradu Brokebacku.

image

‘Planina Brokeback‘ iz 2005. u režiji Anga Leeja

Focus Features/River Road Ente/Collection Christophel Via Afp

Zadnji u nizu spornih najboljih filmova bio je "Kraljev govor" iz 2011., kojega mnogi drže inferiornijim uratkom od filma "Društvena mreža".

No, "sekondi gušti", rekli bi stari ljudi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:48