stdClass Object ( [id] => 1264565 [title] => ‘Titanic‘: Srce oceana ide dalje [alias] => titanic-srce-oceana-ide-dalje [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Spremni ste za povratak na “Titanic”? Pitanje za staru Rose (Gloria Stewart), preživjelu putnicu s potonuloga prekooceanskog broda, postavljeno je i kinoposjetiteljima. “Titanic” se nanovo vratio u kina i ovo je druga velika 3D redistribucija megahita Jamesa Camerona nakon travnja 2012. godine. Tada je “Titanic” obilježavao 15. godišnjicu od kinopremijere i 100 godina od potonuća “nepotopivog” broda. Sada slavi 25. godišnjicu i uplovio je u kina netom pred Dan zaljubljenih da odvede gledatelje na još jedno romantično putovanje.

Ovog, ali i svakog drugog Valentinova “Titanic” nema konkurenciju: Cameronov blockbuster je najveći romantični spektakl u povijesti kinematografije, grandiozniji od svih epskih romansi koje su mu prethodile (“Prohujalo s vihorom”, “Doktor Živago”, “Engleski pacijent”...), kao i onih snimljenih poslije njega (“Neobična priča o Benjaminu Buttonu”, “Okajanje”, “Australija”, “Pearl Harbor”, “Pompeji”, “Studengora”).

---

FILM: Titanic; romantična drama; SAD, 1997. REŽIJA: James Cameron ULOGE: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: *****

---

Praktički “Titanic” nema konkurenciju ni kad su u pitanju hollywoodski spektakli. Rijetki su filmovi, poput “Avatara”, nadmašili velebnost “Titanica”. Presvučen u najmodernije 3D ruho, Cameronov spektakl je takoreći “au pair” sa svime što trenutno igra u kinima, uključujući i “Avatara 2”.

”Titanic” dobro stari zahvaljujući pretežnoj uporabi modela i maketa, praktičnih efekata; na novo gledanje u oko je upao samo jedan panoramski kadar očite (i demodirane) kompjutorske grafike, odnosno računalno generiranih likova koji napučuju palubu broda. Jednostavno, “Titanic” je jači od vremena, ali i svih parodija na ikoničke scene.

Nakon što Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) na pramcu broda uzvikne “Ja sam kralj svijeta” i kasnije na tom istom mjestu poljubi Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet), gledatelj je razgaljen i obuzet prizornom monumentalnošću i audiovizualnom magijom dirljivog romantičnog trenutka u zalasku sunca, pojačanog predivnom glazbom Jamesa Hornera. Najveći cinici bi mogli postati romantici gledajući “Titanic”.

Zahvaljujući majstorskom pripovijedanju, profiliranju likova i zaljubljivoj kemiji glavnih glumaca, Cameron uvlači gledatelja u priču o ljubavi na prvi pogled pa sve do posljednjeg smrznutog šapta i dalje, uspijevajući ga istinski ganuti na svako gledanje. Priča je sada već naveliko poznata, ali način kako ju je iznimno nadahnuti Cameron ispričao (scenaristička struktura) nanovo zaslužuje pohvalu.

---

---

Sve je Camerona vodilo ka “Titanicu”, od “Terminatora” s Kyleom Reeseom i Sarah Connor kao pretečama Jacka i Rose koji su se zaljubili za cijeli život u ono malo vremena koliko su imali zajedno, preko “Bezdana” kao oceanske ljubavne priče s vodenim izvanzemaljcima pa do “Terminatora 2” s kiborgom od tekućeg metala.

Cameron je povukao odličan potez kad je intimnu romansu veću od života i smrti stavio u širi povijesni kontekst, pospojio zbilju i fikciju te ispričao “neispričanu priču” s “Titanica” na razmeđi povijesti i sadašnjosti sa sjajnim montažnim prijelazima s olupine broda na njegovu plovidbu u svoj raskoši i obratno, sa starog ženskog oka boje oceana na mlado i “vice versa”.

Nije isključeno da su nešto slično doživjeli neki stvarni Jack i Rose, tj. da se na brodu, plovećem svijetu u malom koji hita prema nekoj svojoj santi leda, dogodila zabranjena ljubav između nekog siromašnog putnika iz potpalublja s buntovnom plemkinjom iz prvog razreda, nesretno zaručenom za bogatog snoba poput Cala Hockleyja (Billy Zane).

Unutar romantične melodrame Cameron je utkao priču o klasnim razlikama i tehnološkoj kataklizmi, što je posljednjih godina aktualna filmska tema. Putnici prve klase imaju prednost ukrcaja na čamce za spašavanje, a mali čovjek je osuđen na utapanje u potpalublju.

---

---

U jednoj impresivnoj sceni kamera prolazi kroz sve razrede broda prateći Jacka i Rose u bijegu od Calova “terminatorskog” sluge Lovejoyja (David Warner), zalazeći i u kotlovnicu, među strojeve koji će zakazati u koliziji tehnologije i prirode, nakon što se na horizontu ukaže masivni ledenjak, a gledatelj se opet nada da će sudar nekako biti izbjegnut i da “Titanic” neće biti poslan u oceanski grob.

Uvod u priču je upečatljiv, prožet kadrovima olupine “Titanica” na dnu Atlantika i simulacije njegove kalvarije nakon bliskog susreta sa santom leda kao pripreme za ono što neminovno slijedi u drugoj polovici filma, kad Cameron u približno realnom vremenu impresivno režira sve faze potonuča, od nadiranja vode, preko polaganog podizanja i propinjanja krme, do pucanja trupa po pola i nestajanja broda u dubinama oceana.

Istraživač Brock Lovett (Bill Paxton) traži ogrlicu s dijamantom srcolika oblika od 56 karata nazvanu “Srce oceana”, ali umjesto nje pronalazi sliku nage mlade djevojke s tim lančićem oko vrata. Djevojka je vremešna Rose i ona postaje naratorica filma, pričajući (svoju) priču Lovettu i gledateljima, spremna vratiti se (u mislima) na “Titanic”.

Na prvu projekciju nove kinodistribucije bezvremenog, transgeneracijskog “Titanica” došli su i mladi gledatelji koji su 2012. bili djeca, a 1997. se nisu ni rodili, no film najviše rezonira sa starijima. Kao što Rose naviru uspomene na “Titanic”, tako i stariji gledatelj zaranja u ocean sjećanja na film, premotavajući unatrag svoj život baš poput nje. Spremni za povratak na “Titanic”?

---

Još uvijek najgledaniji u hrvatskim kinima

Na vrhu liste najvećih hitova svih vremena u svjetskim kinima “Titanica” je detronizirao tek “Avatar” (2009.). U međuvremenu je 2019. pao na treće mjesto kad se pojavio blockbuster “Osvetnici: Završnica”. “Avatar 2” mu opasno diše za vratom, ali možda ga u konačnici i ne pretekne ako redistribucija bude uspješna kao 2012., kad je zaradio dodatnih 350 milijuna. S druge strane, “Titanic” još uvijek drži rekord najgledanijeg filma u hrvatskim kinima. Vidjelo ga je 466.638 gledatelja, a dodatnih 13-ak tisuća privukao je u redistribuciji. Ilustracije radi, “Avatara” je kod nas pogledalo 304 tisuće ljudi, a “Avatar 2” je trenutno na 233.000 gledatelja.

---

---

Podsjetnik na tekst iz 2012.

Debelo uoči premijere u prosincu 1997., mediji su brujali o frkovitom snimanju. Megaloman(ijak) iza kamere. Podvostručeni troškovi ionako goleme produkcije... Cameronov projekt iz ljubavi okitio se titulom najskupljeg filma svih vremena.

Mnogi su kolosalnom "Titanicu" prognozirali sudbu istoimena broda kojeg "ni Bog ne bi potopio". Otprilike, sudar s ledenjakom na box-officeu, potonuće u vodeni grob neslavnih promašaja i titulu najpoznatije celuloidne olupine. Dakako, bili su u krivu.

"Titanic" je, kao moderni "Zameo ih vjetar", otopio najveće cinike, potopio konkurenciju osvojivši 11 Oscara (najviše još od "Bena Hura") i probivši plafon od milijardu dolara zarade u svjetskim kinima. Povrh toga, 15 godina kasnije nanovo je doplovio do kina na valovima vječne mladosti i ljepote, sjajan poput ulaštena novčića od 200 milijuna dolara.

Zahvaljujući redistribuciji "Titanica" u najsuvremenijoj digitalnoj tehnologiji, neke nove generacije na velikom ekranu imaju priliku doživjeti celuloidnu magiju u punom smislu riječi, monumentalnu romansu i “grandezzu“ od koje bi se trebale zacrvenjeti umjetne blockbusterske tvorevine a la "Sumrak" i "Transformers".

S druge strane, srce starijih fanova – na koje je "Titanic" ostavio vječni trag u beskraju, poput one ruke na zamagljenom staklu za vrijeme vođenja ljubavi Jacka (odlični Leonardo DiCaprio) i Rose (veličanstvena Kate Winslet) – ide dalje i nastavlja kucati u tri dimenzije, kao što je proročanski najavila slavna pjesma sa soundtracka ("My Heart Will Go On").

"Još pamtim miris boje", kao da starija Rose (Gloria Stewart) u ime potonjih opet budi uspavane uspomene kad su joj spomenuli "brod snova". Gledatelju također počinju bujati opipljive emocije, a impresivne živopisne slike naviru same od sebe.

1) Beskrajno romantični poljubac Jacka i mlade Rose, njihov "let" na krilima (zabranjene) ljubavi, a ispred, na obzoru, ništa osim oceana mirnog gotovo poput jezera i sunca u nijansama najčarobnijeg zalaska.

2) Perfektna montaža zagrljaja romantičnih duša na pramcu "nepotopivog" Titanica u svoj njegovoj raskoši sa slikom jezive olupine “broda duhova“ u bezdanu morskih dubina.

3) Luksuzni "slow-motion" Roseina spuštanja u čamcu za spašavanje dok signalna raketa para zvjezdano nebo i njezin bijeg u Jackov zagrljaj ("Ako ti skačeš, skačem i ja, sjećaš se?!").

4) Pramac Titanica prekriven vodom, krma se spektakularno diže, brod se jezivo prepolovi sve do kobilice, vertikalno se propne i tako ostane stajati nekoliko trenutaka, da bi nezaustavljivo počeo tonuti na tamno dno Atlantika.

5) Dirljiva završnica s ostarjelom Rose kako baca dijamantnu ogrlicu u more, spokojno legne u krevet i u posljednjim se snovima, pred odlazak na vječni počinak, vrati Jacku na “Titanic“...

Sve su grandiozne scene tu, samo zaogrnute 3D ruhom. Ovo je dosad najuspješniji primjer 3D konverzije koji bi mogao poslužiti kao ogledni uzorak ne samo starim ("Ratovi zvijezda: Fantomska prijetnja") nego i nekim novijim pseudo-trodimenzionalnim blockbusterima ("Green Lantern").

"Titanic" je, parafrazirajmo staru Rose, još uvijek isti, samo se odraz malo promijenio - nabolje. Osjećaj drame, romanse i pogibelji još je opipljiviji u 3D iluziji dubine u odnosu na 2D verziju, kao u najčuvenijem prizoru Jacka i Rose na pramcu broda ili finalnom praćakanju tisuća utopljenika, čijoj je pomorskoj nesreći publika nikad bliža, s vodom što se takoreći prelijeva iz ekrana.

Kao u svim svojim ostvarenjima ("Terminator 1&2", "Aliens", "Bezdan", "Istinite laži", "Avatar"), Cameron briljantno spaja vjeru u ljudskost i nepovjerenje u tehnologiju, miješajući klasičnu ljubavnu storiju i film katastrofe za 21. stoljeće.

Akteri "neispričane priče iz trupa broda" – uštogljena bogata djevojka okovana zarukama i siromašni putnik iz trećeg razreda slikar koji životari kao "list nošen vjetrom" – prevazilaze klasne razlike i zaljubljuju se u trenutku kad je "Titanic" posljednji put vidio svjetlo dana.

Cameronu se nigdje ne žuri. Punih sat i pol, redatelj nas ostavlja s likovima kako bi ih publika upoznala i marila za njih u nadolazećim prevratnim akcijskim scenama. Specijalni efekti (mehanički modeli, računalne grafike...) odraz su Cameronove tehnološke vrsnosti, no ovdje su apsolutno u službi likova i pripovijedanja, sugestivno dočaravajući havariju kad se vodena stihija počne prelijevati hodnicima poprimajući prijeteći oblik čudovišta iz "Bezdana".

Nastupom prolongiranog terora koji oduzima dah, Cameron ne gubi likove iz vida. On "vidi ljude" u (pokretnim) slikama, kao i Jack. Na svaki barokni total posrnula "itanica", kamera se vraća na krupni plan mladog Roseina lica, pretapa ga sa starim i zaranja u njezine oči boje Atlantika, tonući s gledateljem u ocean najudaljenih romantičnih sjećanja. Povratak "Titanicu" usporediv je s povratkom pr(a)voj ljubavi. Zaljubite se opet na 3D pogled.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK OBLJETNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => CINEMARK OBLJETNICA 2 0 5383 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-10 08:16:01 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => Marko Njegić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-21 18:14:34 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2023-02-12 22:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 51 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Titanic': Srce oceana ide dalje [metakey] => CINEMARK, CINEMARK U KINU , filmovi 90-ih, james cameron, klasici, filmovi prema istinitoj priči, kate winslet, leonardo dicaprio, romantični filmovi, Titanic, filmovi katastrofe, Oskarovci, oskarovski filmovi, blockbusteri [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24285711.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24285714.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24285705.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24285717.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24285706.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24285709.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24285710.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24285713.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24285707.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24285716.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24285715.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24285719.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24285718.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x804","hd_24285711_1920.jpg":"1920x1080","k_24285711_1280.jpg":"1280x1280","k_24285711_1024.jpg":"1024x1024","k_24285711_640.jpg":"640x640","k_24285711_480.jpg":"480x480","k_24285711_340.jpg":"340x340","k_24285711_220.jpg":"220x220","o_24285711_1280.jpg":"1280x536","o_24285711_1024.jpg":"1024x428","o_24285711_640.jpg":"640x268","o_24285711_480.jpg":"480x201","o_24285711_340.jpg":"340x142","o_24285711_220.jpg":"220x92","h_24285711_1280.jpg":"1280x854","h_24285711_1024.jpg":"1024x683","h_24285711_640.jpg":"640x427","h_24285711_480.jpg":"480x320","h_24285711_340.jpg":"340x227","h_24285711_220.jpg":"220x147","pp_24285711_1280.jpg":"1280x1628","pp_24285711_1024.jpg":"1024x1303","pp_24285711_640.jpg":"640x814","pp_24285711_480.jpg":"480x611","pp_24285711_340.jpg":"340x432","pp_24285711_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x804","hd_24285714_1920.jpg":"1920x1080","k_24285714_1280.jpg":"1280x1280","k_24285714_1024.jpg":"1024x1024","k_24285714_640.jpg":"640x640","k_24285714_480.jpg":"480x480","k_24285714_340.jpg":"340x340","k_24285714_220.jpg":"220x220","o_24285714_1280.jpg":"1280x536","o_24285714_1024.jpg":"1024x428","o_24285714_640.jpg":"640x268","o_24285714_480.jpg":"480x201","o_24285714_340.jpg":"340x142","o_24285714_220.jpg":"220x92","h_24285714_1280.jpg":"1280x854","h_24285714_1024.jpg":"1024x683","h_24285714_640.jpg":"640x427","h_24285714_480.jpg":"480x320","h_24285714_340.jpg":"340x227","h_24285714_220.jpg":"220x147","pp_24285714_1280.jpg":"1280x1628","pp_24285714_1024.jpg":"1024x1303","pp_24285714_640.jpg":"640x814","pp_24285714_480.jpg":"480x611","pp_24285714_340.jpg":"340x432","pp_24285714_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x804","hd_24285705_1920.jpg":"1920x1080","k_24285705_1280.jpg":"1280x1280","k_24285705_1024.jpg":"1024x1024","k_24285705_640.jpg":"640x640","k_24285705_480.jpg":"480x480","k_24285705_340.jpg":"340x340","k_24285705_220.jpg":"220x220","o_24285705_1280.jpg":"1280x536","o_24285705_1024.jpg":"1024x428","o_24285705_640.jpg":"640x268","o_24285705_480.jpg":"480x201","o_24285705_340.jpg":"340x142","o_24285705_220.jpg":"220x92","h_24285705_1280.jpg":"1280x854","h_24285705_1024.jpg":"1024x683","h_24285705_640.jpg":"640x427","h_24285705_480.jpg":"480x320","h_24285705_340.jpg":"340x227","h_24285705_220.jpg":"220x147","pp_24285705_1280.jpg":"1280x1628","pp_24285705_1024.jpg":"1024x1303","pp_24285705_640.jpg":"640x814","pp_24285705_480.jpg":"480x611","pp_24285705_340.jpg":"340x432","pp_24285705_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x804","hd_24285717_1920.jpg":"1920x1080","k_24285717_1280.jpg":"1280x1280","k_24285717_1024.jpg":"1024x1024","k_24285717_640.jpg":"640x640","k_24285717_480.jpg":"480x480","k_24285717_340.jpg":"340x340","k_24285717_220.jpg":"220x220","o_24285717_1280.jpg":"1280x536","o_24285717_1024.jpg":"1024x428","o_24285717_640.jpg":"640x268","o_24285717_480.jpg":"480x201","o_24285717_340.jpg":"340x142","o_24285717_220.jpg":"220x92","h_24285717_1280.jpg":"1280x854","h_24285717_1024.jpg":"1024x683","h_24285717_640.jpg":"640x427","h_24285717_480.jpg":"480x320","h_24285717_340.jpg":"340x227","h_24285717_220.jpg":"220x147","pp_24285717_1280.jpg":"1280x1628","pp_24285717_1024.jpg":"1024x1303","pp_24285717_640.jpg":"640x814","pp_24285717_480.jpg":"480x611","pp_24285717_340.jpg":"340x432","pp_24285717_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x804","hd_24285706_1920.jpg":"1920x1080","k_24285706_1280.jpg":"1280x1280","k_24285706_1024.jpg":"1024x1024","k_24285706_640.jpg":"640x640","k_24285706_480.jpg":"480x480","k_24285706_340.jpg":"340x340","k_24285706_220.jpg":"220x220","o_24285706_1280.jpg":"1280x536","o_24285706_1024.jpg":"1024x428","o_24285706_640.jpg":"640x268","o_24285706_480.jpg":"480x201","o_24285706_340.jpg":"340x142","o_24285706_220.jpg":"220x92","h_24285706_1280.jpg":"1280x854","h_24285706_1024.jpg":"1024x683","h_24285706_640.jpg":"640x427","h_24285706_480.jpg":"480x320","h_24285706_340.jpg":"340x227","h_24285706_220.jpg":"220x147","pp_24285706_1280.jpg":"1280x1628","pp_24285706_1024.jpg":"1024x1303","pp_24285706_640.jpg":"640x814","pp_24285706_480.jpg":"480x611","pp_24285706_340.jpg":"340x432","pp_24285706_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x804","hd_24285709_1920.jpg":"1920x1080","k_24285709_1280.jpg":"1280x1280","k_24285709_1024.jpg":"1024x1024","k_24285709_640.jpg":"640x640","k_24285709_480.jpg":"480x480","k_24285709_340.jpg":"340x340","k_24285709_220.jpg":"220x220","o_24285709_1280.jpg":"1280x536","o_24285709_1024.jpg":"1024x428","o_24285709_640.jpg":"640x268","o_24285709_480.jpg":"480x201","o_24285709_340.jpg":"340x142","o_24285709_220.jpg":"220x92","h_24285709_1280.jpg":"1280x854","h_24285709_1024.jpg":"1024x683","h_24285709_640.jpg":"640x427","h_24285709_480.jpg":"480x320","h_24285709_340.jpg":"340x227","h_24285709_220.jpg":"220x147","pp_24285709_1280.jpg":"1280x1628","pp_24285709_1024.jpg":"1024x1303","pp_24285709_640.jpg":"640x814","pp_24285709_480.jpg":"480x611","pp_24285709_340.jpg":"340x432","pp_24285709_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x804","hd_24285710_1920.jpg":"1920x1080","k_24285710_1280.jpg":"1280x1280","k_24285710_1024.jpg":"1024x1024","k_24285710_640.jpg":"640x640","k_24285710_480.jpg":"480x480","k_24285710_340.jpg":"340x340","k_24285710_220.jpg":"220x220","o_24285710_1280.jpg":"1280x536","o_24285710_1024.jpg":"1024x428","o_24285710_640.jpg":"640x268","o_24285710_480.jpg":"480x201","o_24285710_340.jpg":"340x142","o_24285710_220.jpg":"220x92","h_24285710_1280.jpg":"1280x854","h_24285710_1024.jpg":"1024x683","h_24285710_640.jpg":"640x427","h_24285710_480.jpg":"480x320","h_24285710_340.jpg":"340x227","h_24285710_220.jpg":"220x147","pp_24285710_1280.jpg":"1280x1628","pp_24285710_1024.jpg":"1024x1303","pp_24285710_640.jpg":"640x814","pp_24285710_480.jpg":"480x611","pp_24285710_340.jpg":"340x432","pp_24285710_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x804","hd_24285713_1920.jpg":"1920x1080","k_24285713_1280.jpg":"1280x1280","k_24285713_1024.jpg":"1024x1024","k_24285713_640.jpg":"640x640","k_24285713_480.jpg":"480x480","k_24285713_340.jpg":"340x340","k_24285713_220.jpg":"220x220","o_24285713_1280.jpg":"1280x536","o_24285713_1024.jpg":"1024x428","o_24285713_640.jpg":"640x268","o_24285713_480.jpg":"480x201","o_24285713_340.jpg":"340x142","o_24285713_220.jpg":"220x92","h_24285713_1280.jpg":"1280x854","h_24285713_1024.jpg":"1024x683","h_24285713_640.jpg":"640x427","h_24285713_480.jpg":"480x320","h_24285713_340.jpg":"340x227","h_24285713_220.jpg":"220x147","pp_24285713_1280.jpg":"1280x1628","pp_24285713_1024.jpg":"1024x1303","pp_24285713_640.jpg":"640x814","pp_24285713_480.jpg":"480x611","pp_24285713_340.jpg":"340x432","pp_24285713_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x804","hd_24285707_1920.jpg":"1920x1080","k_24285707_1280.jpg":"1280x1280","k_24285707_1024.jpg":"1024x1024","k_24285707_640.jpg":"640x640","k_24285707_480.jpg":"480x480","k_24285707_340.jpg":"340x340","k_24285707_220.jpg":"220x220","o_24285707_1280.jpg":"1280x536","o_24285707_1024.jpg":"1024x428","o_24285707_640.jpg":"640x268","o_24285707_480.jpg":"480x201","o_24285707_340.jpg":"340x142","o_24285707_220.jpg":"220x92","h_24285707_1280.jpg":"1280x854","h_24285707_1024.jpg":"1024x683","h_24285707_640.jpg":"640x427","h_24285707_480.jpg":"480x320","h_24285707_340.jpg":"340x227","h_24285707_220.jpg":"220x147","pp_24285707_1280.jpg":"1280x1628","pp_24285707_1024.jpg":"1024x1303","pp_24285707_640.jpg":"640x814","pp_24285707_480.jpg":"480x611","pp_24285707_340.jpg":"340x432","pp_24285707_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x804","hd_24285716_1920.jpg":"1920x1080","k_24285716_1280.jpg":"1280x1280","k_24285716_1024.jpg":"1024x1024","k_24285716_640.jpg":"640x640","k_24285716_480.jpg":"480x480","k_24285716_340.jpg":"340x340","k_24285716_220.jpg":"220x220","o_24285716_1280.jpg":"1280x536","o_24285716_1024.jpg":"1024x428","o_24285716_640.jpg":"640x268","o_24285716_480.jpg":"480x201","o_24285716_340.jpg":"340x142","o_24285716_220.jpg":"220x92","h_24285716_1280.jpg":"1280x854","h_24285716_1024.jpg":"1024x683","h_24285716_640.jpg":"640x427","h_24285716_480.jpg":"480x320","h_24285716_340.jpg":"340x227","h_24285716_220.jpg":"220x147","pp_24285716_1280.jpg":"1280x1628","pp_24285716_1024.jpg":"1024x1303","pp_24285716_640.jpg":"640x814","pp_24285716_480.jpg":"480x611","pp_24285716_340.jpg":"340x432","pp_24285716_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x804","hd_24285715_1920.jpg":"1920x1080","k_24285715_1280.jpg":"1280x1280","k_24285715_1024.jpg":"1024x1024","k_24285715_640.jpg":"640x640","k_24285715_480.jpg":"480x480","k_24285715_340.jpg":"340x340","k_24285715_220.jpg":"220x220","o_24285715_1280.jpg":"1280x536","o_24285715_1024.jpg":"1024x428","o_24285715_640.jpg":"640x268","o_24285715_480.jpg":"480x201","o_24285715_340.jpg":"340x142","o_24285715_220.jpg":"220x92","h_24285715_1280.jpg":"1280x854","h_24285715_1024.jpg":"1024x683","h_24285715_640.jpg":"640x427","h_24285715_480.jpg":"480x320","h_24285715_340.jpg":"340x227","h_24285715_220.jpg":"220x147","pp_24285715_1280.jpg":"1280x1628","pp_24285715_1024.jpg":"1024x1303","pp_24285715_640.jpg":"640x814","pp_24285715_480.jpg":"480x611","pp_24285715_340.jpg":"340x432","pp_24285715_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x804","hd_24285719_1920.jpg":"1920x1080","k_24285719_1280.jpg":"1280x1280","k_24285719_1024.jpg":"1024x1024","k_24285719_640.jpg":"640x640","k_24285719_480.jpg":"480x480","k_24285719_340.jpg":"340x340","k_24285719_220.jpg":"220x220","o_24285719_1280.jpg":"1280x536","o_24285719_1024.jpg":"1024x428","o_24285719_640.jpg":"640x268","o_24285719_480.jpg":"480x201","o_24285719_340.jpg":"340x142","o_24285719_220.jpg":"220x92","h_24285719_1280.jpg":"1280x854","h_24285719_1024.jpg":"1024x683","h_24285719_640.jpg":"640x427","h_24285719_480.jpg":"480x320","h_24285719_340.jpg":"340x227","h_24285719_220.jpg":"220x147","pp_24285719_1280.jpg":"1280x1628","pp_24285719_1024.jpg":"1024x1303","pp_24285719_640.jpg":"640x814","pp_24285719_480.jpg":"480x611","pp_24285719_340.jpg":"340x432","pp_24285719_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x804","hd_24285718_1920.jpg":"1920x1080","k_24285718_1280.jpg":"1280x1280","k_24285718_1024.jpg":"1024x1024","k_24285718_640.jpg":"640x640","k_24285718_480.jpg":"480x480","k_24285718_340.jpg":"340x340","k_24285718_220.jpg":"220x220","o_24285718_1280.jpg":"1280x536","o_24285718_1024.jpg":"1024x428","o_24285718_640.jpg":"640x268","o_24285718_480.jpg":"480x201","o_24285718_340.jpg":"340x142","o_24285718_220.jpg":"220x92","h_24285718_1280.jpg":"1280x854","h_24285718_1024.jpg":"1024x683","h_24285718_640.jpg":"640x427","h_24285718_480.jpg":"480x320","h_24285718_340.jpg":"340x227","h_24285718_220.jpg":"220x147","pp_24285718_1280.jpg":"1280x1628","pp_24285718_1024.jpg":"1024x1303","pp_24285718_640.jpg":"640x814","pp_24285718_480.jpg":"480x611","pp_24285718_340.jpg":"340x432","pp_24285718_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38711607 Threads: 4 Questions: 7119287026 Slow queries: 3307727 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608908812 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 43 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/titanic-srce-oceana-ide-dalje-1264565 [printLink] => /kultura/film-tv/titanic-srce-oceana-ide-dalje-1264565?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233802 [name] => CINEMARK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark [link] => /tag/cinemark ) [1] => stdClass Object ( [id] => 611286 [name] => CINEMARK U KINU [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-25 23:26:50 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark-u-kinu [link] => /tag/cinemark-u-kinu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 640042 [name] => filmovi 90-ih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-31 18:33:50 [main_article_id] => 0 [alias] => filmovi-90-ih [link] => /tag/filmovi-90-ih ) [3] => stdClass Object ( [id] => 241305 [name] => James Cameron [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => james-cameron [link] => /tag/james-cameron ) [4] => stdClass Object ( [id] => 621341 [name] => klasici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-25 15:27:47 [main_article_id] => 0 [alias] => klasici [link] => /tag/klasici ) [5] => stdClass Object ( [id] => 609936 [name] => filmovi prema istinitoj priči [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-07 14:20:46 [main_article_id] => 0 [alias] => filmovi-prema-istinitoj-prici [link] => /tag/filmovi-prema-istinitoj-prici ) [6] => stdClass Object ( [id] => 237381 [name] => kate winslet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kate-winslet [link] => /tag/kate-winslet ) [7] => stdClass Object ( [id] => 236918 [name] => leonardo dicaprio [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => leonardo-dicaprio [link] => /tag/leonardo-dicaprio ) [8] => stdClass Object ( [id] => 609933 [name] => romantični filmovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-07 14:16:51 [main_article_id] => 0 [alias] => romanticni-filmovi [link] => /tag/romanticni-filmovi ) [9] => stdClass Object ( [id] => 454522 [name] => titanic [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => titanic [link] => /tag/titanic ) [10] => stdClass Object ( [id] => 605429 [name] => filmovi katastrofe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-04 20:57:04 [main_article_id] => 0 [alias] => filmovi-katastrofe [link] => /tag/filmovi-katastrofe ) [11] => stdClass Object ( [id] => 3176 [name] => oskarovci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oskarovci [link] => /tag/oskarovci ) [12] => stdClass Object ( [id] => 609956 [name] => oskarovski filmovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-07 15:08:38 [main_article_id] => 0 [alias] => oskarovski-filmovi [link] => /tag/oskarovski-filmovi ) [13] => stdClass Object ( [id] => 146230 [name] => blockbusteri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => blockbusteri [link] => /tag/blockbusteri ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK OBLJETNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Titanic‘: Srce oceana ide dalje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24285711.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24285711.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24285714.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24285705.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24285717.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24285706.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24285709.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24285710.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24285713.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24285707.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24285716.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24285715.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24285719.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24285718.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Spremni ste za povratak na “Titanic”? Pitanje za staru Rose (Gloria Stewart), preživjelu putnicu s potonuloga prekooceanskog broda, postavljeno je i kinoposjetiteljima. “Titanic” se nanovo vratio u kina i ovo je druga velika 3D redistribucija megahita Jamesa Camerona nakon travnja 2012. godine. Tada je “Titanic” obilježavao 15. godišnjicu od kinopremijere i 100 godina od potonuća “nepotopivog” broda. Sada slavi 25. godišnjicu i uplovio je u kina netom pred Dan zaljubljenih da odvede gledatelje na još jedno romantično putovanje.

Ovog, ali i svakog drugog Valentinova “Titanic” nema konkurenciju: Cameronov blockbuster je najveći romantični spektakl u povijesti kinematografije, grandiozniji od svih epskih romansi koje su mu prethodile (“Prohujalo s vihorom”, “Doktor Živago”, “Engleski pacijent”...), kao i onih snimljenih poslije njega (“Neobična priča o Benjaminu Buttonu”, “Okajanje”, “Australija”, “Pearl Harbor”, “Pompeji”, “Studengora”).

---

FILM: Titanic; romantična drama; SAD, 1997. REŽIJA: James Cameron ULOGE: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: *****

---

Praktički “Titanic” nema konkurenciju ni kad su u pitanju hollywoodski spektakli. Rijetki su filmovi, poput “Avatara”, nadmašili velebnost “Titanica”. Presvučen u najmodernije 3D ruho, Cameronov spektakl je takoreći “au pair” sa svime što trenutno igra u kinima, uključujući i “Avatara 2”.

”Titanic” dobro stari zahvaljujući pretežnoj uporabi modela i maketa, praktičnih efekata; na novo gledanje u oko je upao samo jedan panoramski kadar očite (i demodirane) kompjutorske grafike, odnosno računalno generiranih likova koji napučuju palubu broda. Jednostavno, “Titanic” je jači od vremena, ali i svih parodija na ikoničke scene.

Nakon što Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) na pramcu broda uzvikne “Ja sam kralj svijeta” i kasnije na tom istom mjestu poljubi Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet), gledatelj je razgaljen i obuzet prizornom monumentalnošću i audiovizualnom magijom dirljivog romantičnog trenutka u zalasku sunca, pojačanog predivnom glazbom Jamesa Hornera. Najveći cinici bi mogli postati romantici gledajući “Titanic”.

Zahvaljujući majstorskom pripovijedanju, profiliranju likova i zaljubljivoj kemiji glavnih glumaca, Cameron uvlači gledatelja u priču o ljubavi na prvi pogled pa sve do posljednjeg smrznutog šapta i dalje, uspijevajući ga istinski ganuti na svako gledanje. Priča je sada već naveliko poznata, ali način kako ju je iznimno nadahnuti Cameron ispričao (scenaristička struktura) nanovo zaslužuje pohvalu.

---

---

Sve je Camerona vodilo ka “Titanicu”, od “Terminatora” s Kyleom Reeseom i Sarah Connor kao pretečama Jacka i Rose koji su se zaljubili za cijeli život u ono malo vremena koliko su imali zajedno, preko “Bezdana” kao oceanske ljubavne priče s vodenim izvanzemaljcima pa do “Terminatora 2” s kiborgom od tekućeg metala.

Cameron je povukao odličan potez kad je intimnu romansu veću od života i smrti stavio u širi povijesni kontekst, pospojio zbilju i fikciju te ispričao “neispričanu priču” s “Titanica” na razmeđi povijesti i sadašnjosti sa sjajnim montažnim prijelazima s olupine broda na njegovu plovidbu u svoj raskoši i obratno, sa starog ženskog oka boje oceana na mlado i “vice versa”.

Nije isključeno da su nešto slično doživjeli neki stvarni Jack i Rose, tj. da se na brodu, plovećem svijetu u malom koji hita prema nekoj svojoj santi leda, dogodila zabranjena ljubav između nekog siromašnog putnika iz potpalublja s buntovnom plemkinjom iz prvog razreda, nesretno zaručenom za bogatog snoba poput Cala Hockleyja (Billy Zane).

Unutar romantične melodrame Cameron je utkao priču o klasnim razlikama i tehnološkoj kataklizmi, što je posljednjih godina aktualna filmska tema. Putnici prve klase imaju prednost ukrcaja na čamce za spašavanje, a mali čovjek je osuđen na utapanje u potpalublju.

---

---

U jednoj impresivnoj sceni kamera prolazi kroz sve razrede broda prateći Jacka i Rose u bijegu od Calova “terminatorskog” sluge Lovejoyja (David Warner), zalazeći i u kotlovnicu, među strojeve koji će zakazati u koliziji tehnologije i prirode, nakon što se na horizontu ukaže masivni ledenjak, a gledatelj se opet nada da će sudar nekako biti izbjegnut i da “Titanic” neće biti poslan u oceanski grob.

Uvod u priču je upečatljiv, prožet kadrovima olupine “Titanica” na dnu Atlantika i simulacije njegove kalvarije nakon bliskog susreta sa santom leda kao pripreme za ono što neminovno slijedi u drugoj polovici filma, kad Cameron u približno realnom vremenu impresivno režira sve faze potonuča, od nadiranja vode, preko polaganog podizanja i propinjanja krme, do pucanja trupa po pola i nestajanja broda u dubinama oceana.

Istraživač Brock Lovett (Bill Paxton) traži ogrlicu s dijamantom srcolika oblika od 56 karata nazvanu “Srce oceana”, ali umjesto nje pronalazi sliku nage mlade djevojke s tim lančićem oko vrata. Djevojka je vremešna Rose i ona postaje naratorica filma, pričajući (svoju) priču Lovettu i gledateljima, spremna vratiti se (u mislima) na “Titanic”.

Na prvu projekciju nove kinodistribucije bezvremenog, transgeneracijskog “Titanica” došli su i mladi gledatelji koji su 2012. bili djeca, a 1997. se nisu ni rodili, no film najviše rezonira sa starijima. Kao što Rose naviru uspomene na “Titanic”, tako i stariji gledatelj zaranja u ocean sjećanja na film, premotavajući unatrag svoj život baš poput nje. Spremni za povratak na “Titanic”?

---

Još uvijek najgledaniji u hrvatskim kinima

Na vrhu liste najvećih hitova svih vremena u svjetskim kinima “Titanica” je detronizirao tek “Avatar” (2009.). U međuvremenu je 2019. pao na treće mjesto kad se pojavio blockbuster “Osvetnici: Završnica”. “Avatar 2” mu opasno diše za vratom, ali možda ga u konačnici i ne pretekne ako redistribucija bude uspješna kao 2012., kad je zaradio dodatnih 350 milijuna. S druge strane, “Titanic” još uvijek drži rekord najgledanijeg filma u hrvatskim kinima. Vidjelo ga je 466.638 gledatelja, a dodatnih 13-ak tisuća privukao je u redistribuciji. Ilustracije radi, “Avatara” je kod nas pogledalo 304 tisuće ljudi, a “Avatar 2” je trenutno na 233.000 gledatelja.

---

---

Podsjetnik na tekst iz 2012.

Debelo uoči premijere u prosincu 1997., mediji su brujali o frkovitom snimanju. Megaloman(ijak) iza kamere. Podvostručeni troškovi ionako goleme produkcije... Cameronov projekt iz ljubavi okitio se titulom najskupljeg filma svih vremena.

Mnogi su kolosalnom "Titanicu" prognozirali sudbu istoimena broda kojeg "ni Bog ne bi potopio". Otprilike, sudar s ledenjakom na box-officeu, potonuće u vodeni grob neslavnih promašaja i titulu najpoznatije celuloidne olupine. Dakako, bili su u krivu.

"Titanic" je, kao moderni "Zameo ih vjetar", otopio najveće cinike, potopio konkurenciju osvojivši 11 Oscara (najviše još od "Bena Hura") i probivši plafon od milijardu dolara zarade u svjetskim kinima. Povrh toga, 15 godina kasnije nanovo je doplovio do kina na valovima vječne mladosti i ljepote, sjajan poput ulaštena novčića od 200 milijuna dolara.

Zahvaljujući redistribuciji "Titanica" u najsuvremenijoj digitalnoj tehnologiji, neke nove generacije na velikom ekranu imaju priliku doživjeti celuloidnu magiju u punom smislu riječi, monumentalnu romansu i “grandezzu“ od koje bi se trebale zacrvenjeti umjetne blockbusterske tvorevine a la "Sumrak" i "Transformers".

S druge strane, srce starijih fanova – na koje je "Titanic" ostavio vječni trag u beskraju, poput one ruke na zamagljenom staklu za vrijeme vođenja ljubavi Jacka (odlični Leonardo DiCaprio) i Rose (veličanstvena Kate Winslet) – ide dalje i nastavlja kucati u tri dimenzije, kao što je proročanski najavila slavna pjesma sa soundtracka ("My Heart Will Go On").

"Još pamtim miris boje", kao da starija Rose (Gloria Stewart) u ime potonjih opet budi uspavane uspomene kad su joj spomenuli "brod snova". Gledatelju također počinju bujati opipljive emocije, a impresivne živopisne slike naviru same od sebe.

1) Beskrajno romantični poljubac Jacka i mlade Rose, njihov "let" na krilima (zabranjene) ljubavi, a ispred, na obzoru, ništa osim oceana mirnog gotovo poput jezera i sunca u nijansama najčarobnijeg zalaska.

2) Perfektna montaža zagrljaja romantičnih duša na pramcu "nepotopivog" Titanica u svoj njegovoj raskoši sa slikom jezive olupine “broda duhova“ u bezdanu morskih dubina.

3) Luksuzni "slow-motion" Roseina spuštanja u čamcu za spašavanje dok signalna raketa para zvjezdano nebo i njezin bijeg u Jackov zagrljaj ("Ako ti skačeš, skačem i ja, sjećaš se?!").

4) Pramac Titanica prekriven vodom, krma se spektakularno diže, brod se jezivo prepolovi sve do kobilice, vertikalno se propne i tako ostane stajati nekoliko trenutaka, da bi nezaustavljivo počeo tonuti na tamno dno Atlantika.

5) Dirljiva završnica s ostarjelom Rose kako baca dijamantnu ogrlicu u more, spokojno legne u krevet i u posljednjim se snovima, pred odlazak na vječni počinak, vrati Jacku na “Titanic“...

Sve su grandiozne scene tu, samo zaogrnute 3D ruhom. Ovo je dosad najuspješniji primjer 3D konverzije koji bi mogao poslužiti kao ogledni uzorak ne samo starim ("Ratovi zvijezda: Fantomska prijetnja") nego i nekim novijim pseudo-trodimenzionalnim blockbusterima ("Green Lantern").

"Titanic" je, parafrazirajmo staru Rose, još uvijek isti, samo se odraz malo promijenio - nabolje. Osjećaj drame, romanse i pogibelji još je opipljiviji u 3D iluziji dubine u odnosu na 2D verziju, kao u najčuvenijem prizoru Jacka i Rose na pramcu broda ili finalnom praćakanju tisuća utopljenika, čijoj je pomorskoj nesreći publika nikad bliža, s vodom što se takoreći prelijeva iz ekrana.

Kao u svim svojim ostvarenjima ("Terminator 1&2", "Aliens", "Bezdan", "Istinite laži", "Avatar"), Cameron briljantno spaja vjeru u ljudskost i nepovjerenje u tehnologiju, miješajući klasičnu ljubavnu storiju i film katastrofe za 21. stoljeće.

Akteri "neispričane priče iz trupa broda" – uštogljena bogata djevojka okovana zarukama i siromašni putnik iz trećeg razreda slikar koji životari kao "list nošen vjetrom" – prevazilaze klasne razlike i zaljubljuju se u trenutku kad je "Titanic" posljednji put vidio svjetlo dana.

Cameronu se nigdje ne žuri. Punih sat i pol, redatelj nas ostavlja s likovima kako bi ih publika upoznala i marila za njih u nadolazećim prevratnim akcijskim scenama. Specijalni efekti (mehanički modeli, računalne grafike...) odraz su Cameronove tehnološke vrsnosti, no ovdje su apsolutno u službi likova i pripovijedanja, sugestivno dočaravajući havariju kad se vodena stihija počne prelijevati hodnicima poprimajući prijeteći oblik čudovišta iz "Bezdana".

Nastupom prolongiranog terora koji oduzima dah, Cameron ne gubi likove iz vida. On "vidi ljude" u (pokretnim) slikama, kao i Jack. Na svaki barokni total posrnula "itanica", kamera se vraća na krupni plan mladog Roseina lica, pretapa ga sa starim i zaranja u njezine oči boje Atlantika, tonući s gledateljem u ocean najudaljenih romantičnih sjećanja. Povratak "Titanicu" usporediv je s povratkom pr(a)voj ljubavi. Zaljubite se opet na 3D pogled.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>













[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/titanic-srce-oceana-ide-dalje-1264565 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6cb6e487b8873e81440dfbd34e1a3bf506b0537c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Titanic%E2%80%98%3A+Srce+oceana+ide+dalje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Ftitanic-srce-oceana-ide-dalje-1264565 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Ftitanic-srce-oceana-ide-dalje-1264565 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK OBLJETNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Titanic‘: Srce oceana ide dalje

Piše Marko Njegić
12. veljače 2023. - 23:23

Spremni ste za povratak na “Titanic”? Pitanje za staru Rose (Gloria Stewart), preživjelu putnicu s potonuloga prekooceanskog broda, postavljeno je i kinoposjetiteljima. “Titanic” se nanovo vratio u kina i ovo je druga velika 3D redistribucija megahita Jamesa Camerona nakon travnja 2012. godine. Tada je “Titanic” obilježavao 15. godišnjicu od kinopremijere i 100 godina od potonuća “nepotopivog” broda. Sada slavi 25. godišnjicu i uplovio je u kina netom pred Dan zaljubljenih da odvede gledatelje na još jedno romantično putovanje.

Ovog, ali i svakog drugog Valentinova “Titanic” nema konkurenciju: Cameronov blockbuster je najveći romantični spektakl u povijesti kinematografije, grandiozniji od svih epskih romansi koje su mu prethodile (“Prohujalo s vihorom”, “Doktor Ži...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 14:45