StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Zbog tebe‘: Sparks za siromašne

Piše Marko Njegić
26. travnja 2024. - 18:09

Wattpad je "globalna zajednica koja okuplja ljubitelje čitanja i pisanja priča" i postaje sve popularniji posljednjih godina. Nekoliko priča s Wattpada pretvoreno je u filmove. Premijeru na Wattpadu imala je i romantična priča "Float" spisateljice Kate Marchant, da bi se ubrzo "pojavila svugdje" i titulirala kao bestseler, stoga ne iznenađuje da je i ona dobila filmsku adaptaciju.

Film "Float" naslovljen je kod nas "Zbog tebe" i stigao je u kina nakon premijere na Vancouver Festivalu. Ako ste upoznati s dometima dosadašnjih ekranizacija Wattpad štiva (primjerice, serijal "Poslije svega" i trilogija "The Kissing Booth"), znate što otprilike možete očekivati od filma "Float".

FILM: Float; romantična drama; SAD, 2023. REŽIJA: Sherren Lee ULOGE: Andrea Bang, Robbie Amell DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: **

Posrijedi je gledljiv i zaboravljiv materijal, namijenjen ponajprije za "beznadne" romantičar(k)e, usporediv s nekom ljetnom romantičnom knjigom kupljenom u zračnoj luci ili na benzinskoj postaji, može i pronađenoj na netu, svakako za jedno neobavezno čitanje/skrolanje na električnim uređajima (laptop, mobitel) negdje na plaži ili u sobi apartmana/hotela. Nešto a la Nicholas Sparks? Recimo, ali Sparks "za siromašne".

Sve je tu po "ps-u": zaljubljeni par, obiteljska drama... Dodatak je motiv azijskog imigrantskog iskustva kroz glavni ženski lik i njezinu obitelj, što je trenutno "in" u filmovima i serijama ("Minari", "Sve u isto vrijeme", "Zavada"). Glavni ženski lik je Waverly (glumica u usponu Andrea Bang; serija "Kim‘s Convenience", film "Dear David") i ovo je njezina priča.

Waverly dolazi u posjet teti preko ljeta u kanadski obalni gradić Tofino prije medicinskog staža u Torontu. Nedugo po dolasku, Waverly pada u more u prilično traljavo orkestriranoj sceni, odakle je spašava zgodni lokalni spasioc Blake (Robbie Amell).

Pada dogovor da će je Blake podučavati plivanju, a unatoč rečenicama tipa "Strog sam učitelj, moraš to shvatiti ozbiljno" i "Spreman za tvoju najgoru učenicu?", jasno je da se njih dvoje sviđaju jedno drugom. Neće proći dugo vremena da čujemo "Volim provoditi vrijeme s tobom". Međutim, priča nasilu iznalazi načine za potencijalne prepreke njihovoj vezi zbog njegove prošlosti i brige za mlađu sestru nakon smrti roditelja, odnosno njezine budućnosti u Torontu.

Romantično-dramski konflikt je prvoloptaški, sukladno većini sličnih priča tako da redateljica Sherren Lee (napisala scenarij za SF akcić "Code 8: Part II" u kojem glumi Amell) ne može napraviti puno sve i da je talentiranija nego što jest, osim pokušati kopirati superiornije romanse poput "Prije svitanja" u kadrovima kad kamera ovjekovječi mjesta koja su Waverly i Blake obilazili.

Kemija para Bang-Amell ne frca iskrama i umanjuje gledateljski angažman prema likovima i njihovoj romansi koja nije samo "ljetna avantura" ("summer fling"). Bang je bolja od Amella i pokazuje određeni potencijal Grete Lee ("Prošli životi") neovisno o razmjerno nezahvalnoj ulozi. Glumica je najzaslužnija što "Float" uspijeva ostati na površini i ne potonuti. Možda najavljeni nastavak bude mrvicu bolji. "Hoćeš li me učiti surfati idućeg ljeta?", Waverly pita Blakea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:09