stdClass Object ( [id] => 1027721 [title] => SEDAM GODINA VJERNOSTI Zameo je povjetarac [alias] => zena-iz-snova-proslo-je-65-godina-otkako-je-propuh-iz-podzemne-podigao-haljinu-marilyn-monroe-i-stvorio-jednu-od-najprepoznatljivijih-filmskih-slika [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Povjetarac stvoren od navale zraka iz podzemne željeznice nestašno je podigao bijelu haljinu Marilyn Monroe i zavijorio scenu iz romantične komedije "Sedam godina vjernosti" (1955.) u kinematografsku i popkulturnu vječnost. Prizor seksepilne Merlinke kako s osmijehom sladostrašća pozdravlja "delicious breeze" i uživa u osvježavajućem strujanju zraka jedna je od najprepoznatljivijih filmskih slika 21. stoljeća. Čista antologija. Čisti seks.

Muškarci diljem svijeta bili su ljubomorni na taj povjetarac koji je čak dvaput zadigao Merlinkinu haljinu. Ljubomoran je bio i oženjeni sredovječni Richard Sherman (Tom Ewell), opčaran bezimenom platinastom plavušom otkako se doselila kat poviše njega, i to kad su mu žena i sin (Evelyn Keyes, Butch Bernard) otišli na ljetovanje, a on ostao sam. "Hladi gležnjeve, zar ne", komentirao je Richard vruću scenu (ne)spretnim riječima kakve bi mnogi zbunjeni muškarci mogli izustiti u danom momentu.

---

FILM: Seven Years Itch; romantična komedija; SAD, 1955. REŽIJA: Billy Wilder ULOGE: Tom Ewell, Marilyn Monroe OCJENA: ****

---

U filmu "The Seven Year Itch" Richard je razmijenio svega par poljubaca s plavokosom susjedom, od čega neke, ako ne i sve, samo u svojoj bujnoj mašti po kojoj je poznat.

Zamislivo je da je i ona sama tek plod mašte muškarca u krizi srednjih godina, kao i sve što je s njom doživio. Naime, Richard počesto živi u svijetu fantazije koju ne razlikuje od zbilje, stoga je i gledatelju teško uvidjeti razliku dok protagonist projicira svoja maštanja.

"Počeo je to zamišljati na širokom platnu sa stereo zvukom", kaže njegova supruga ciljajući na ekran kina, film. Ključna scena "Sedam godina vjernosti" nije se slučajno odigrala ispred kina, niti susjedu igra baš Monroe. Marilyn je utjelovljenje žene iz (filmskih) snova pa je logično da Richardova susjeda izgleda poput nje, posebice što je i ona bila model i radi(la) kao glumica u reklamama. Moguće da ona i jest Merlinka.

"Možda je Marilyn Monroe", ispali Richard u metafilmskom trenutku ispred svog vremena kad ga susjed upita koju plavušu skriva u kuhinji. Stječe se dojam da susjeda, svakako, zrcali glumicu u naponu seksepila i uloga kao da je preslik poimanja snolike Merlinke u muškom oku. Plavokosa ljepotica ulazi u film oko desete minute. Zaboravila je ponijeti ključ i zvoni Richardu da joj otvori vrata.

Njezina pojava na vratima ostavlja bez daha i prilično je nezaboravna: sva mazna i zavodljiva, u haljini koja joj pristaje kao salivena, s vrelim crvenim usnama, osmijehom od milijun dolara, miniventilatorom u jednoj ruci i namirnicama u drugoj. Kabel ventilatora je zapeo u vratima, pa je zamolila Richarda da ga otpetlja, što on bespogovorno napravi i isprati je pogledom dok se ona penje na kat.

S Monroe je bilo prokleto teško skinuti oči, ona zasjenjuje sve oko sebe i nedostaje, kad nestane iz kadra slabi nam interes za filmom koji, koliko god da inteligentno preispitivao bračnu vjernost, u nekim (humornim) stvarima nije dobro ostvario i Ewell ga ne može nositi sam. Kamera ju je ljubila i laskala joj iz svakog rakursa. Izgledala je savršeno u svakom kadru, što god odjenula, kako god da se namjestila.

---

image
---

Možemo samo zamisliti kako je bilo publici u kinima sredinom pedesetih kad je prvi put gledala "The Seven Year Itch" i ugledala Nju, boginju seksepila u haljini koja taj seksepil samo dodatno naglašava. Na kinoblagajnama su se uz karte mogli davati miniventilatori da se gledatelji (o)hlade, frapirani poput Richarda kojemu je isto trebao uređaj za hlađenje. Nije ni cenzorima bilo lako s glumicom naizgled naivno nesvjesnom svog trajnožarećeg seksepila.

Zato je velikom režiseru Billyju Wilderu ("Neki to vole vruće"), ironično, bilo zabranjeno prikazati preljub u komičnoj romansi o preljubu sukladno pravilima tzv. Haysova koda, ali neovisno o tome Merlinkin razoružavajući seksepil teško se dao ukrotiti. Je li zanosna Merlinka ponavljala neke scene više puta imajući problema s pamćenjem teksta ili ne, glumila je seksepilno, prirodno i spontano.

---

image
---

Kao takva je još više dražila Richarda i muškarce u publici kojima je on bio supstitut, vjerojatno i Wilderu, najviše kad susjeda zamoli da joj zakopča naramenice nakon što skliznu. Ionako je Richard bio sav u panici da bi mogao prevariti suprugu nakon što je pročitao knjigu o potisnutom nagonu u sredovječnih muškaraca i "svrabu sedme godine" braka te čuo priče kako muški podivljaju bez žena kod kuće, osobito kad vrućina postane nesnosna. "A ne, ja ne, a neću ni pušiti", uvjerava on sebe.

Richard je "sretno oženjen muškarac" u iskušenju života, preteča likova Dudleyja Moorea i Genea Wildera u "Desetki" i "Ženi u crvenom", filmovima nadahnutim "Sedam godina vjernosti", toliko da je Kelly LeBrock u potonjem imala sličan trenutak s vijorećom haljinom, ako je već u prvome svirao Rahmanjinov ("Drugi klavirski koncert") umjesto Ravela ("Bolero") koji, zanimljivo, Richard razmatra pustiti. Pojava susjede Richarda u mikrosekundi dovodi u preljubničku kušnju.

"Oženjen sam sedam godina. Bojim se da proživljavam 'svrab sedme godine'. Što da radim", ispovijeda se on psihoanalitičaru u daleko najboljoj sceni u kojoj nema Monroe. "Ako svrbi, počeši se", savjetuje psihoanalitičar. Susjeda ga "svrbi", ali on je neće doslovno "počešati" u filmu "The Seven Year Itch" iz cenzorskih razloga, tj. hoće samo u svojoj glavi.

No, Wilder je iznašao načina za seks(i) provokacije, od Merlinkine izjave da drži donje rublje u hladnjaku kad je ovako vruće, preko njezina zadizanja bluze da bi se ohladila i njegovog prsta u boci šampanjca koji treba odčepiti, do orgazmičkog propuha iz podzemne.

---

image
---

"Ta je djevojka kao pištolj", zaključio je Richard. Ma što pištolj – bomba. Seks-bomba je eksplodirala upravo u "Sedam godina vjernosti" nakon uloga u trima hitovima iz 1953., također u produkciji studija 20th Century Fox, "Niagari", "Muškarci više vole plavuše" i "Volimo se".

Seksepil koji je generirala Marilyn, drukčija od svih glumica prije i poslije nje, nije se dotad (a i otad) mogao osjetiti na filmu. Probajte samo npr. zamisliti Audrey Hepburn u "Sedam godina vjernosti" kao nositeljicu valjda druge najpoznatije filmske haljine ("Doručak kod Tiffanyja"). Nemoguće, zar ne?

Nesretna Monroe je umrla početkom šezdesetih, dekade čiju je seksualnu slobodu navijestila s ulogom u "The Seven Year Itch" kojom je postala megazvijezda hollywoodskog neba, kao da je bila žena (iz) budućnosti. Ovaj film je (po)gledao u budućnost i simbolički završio poljupcem i njezinim mahanjem Richardu s prozora, kao da se oprašta. Sedam godina kasnije Merlinka je pronađena mrtva. Zameo je povjetarac.

---

PAMETNA PLAVUŠA Što nosim u krevetu? Channel No.5!

Marilyn Monroe (r. 1926.), pravim imenom Norma Jeane Baker, umrla je 1962., u dobi od 36 godina. Kolale su teorije zavjere, ali sve je upućivalo na samoubojstvo s obzirom na praznu bocu i tablete za spavanje pronađene u njezinoj ruci.

Život je nije mazio. Oca nikad nije upoznala, a majka joj je bila hospitalizirana u umobolnici. Djetinjstvo je provela između sirotišta i udomitelja. Karijeru je počela kao model da bi se s vremenom preselila pred filmske kamere. Izazvala je kontroverzije s fotografijama u "Playboyu", objavljenima taman kad je njezina filmska zvijezda počela sjati.

Da je sve samo ne "glupa plavuša", kako su je znali nepravedno titulirati, potvrdila je i odgovorom na pitanje novinara što nosi u krevetu ("Channel No.5"), tj. što je imala na sebi tijekom snimanja ("Radio"). Bila je s mnogim poznatim muškarcima, poput Arthura Millera, Marlona Branda i Joea DiMaggija s kojim se njezin brak bližio kraju na snimanju “Sedam godina vjernosti” uslijed čega je padala u depresiju. Dovodili su je u vezu i s dvojicom Kennedyja, Robertom i JFK-om, za koje je kolala priča da su “odgovorni za njezinu smrt”.

---

---

CIJENA, PRAVA SITNICA Haljina prodana za 4.6 milijuna dolara

Legendarna scena iz filma "Sedam godina vjernosti" izvorno je snimljena 15. rujna 1954. u jedan sat u noći na Manhattanu ispred čak 5000 znatiželjnih promatrača. Redatelj Billy Wilder namjerno je htio pretvoriti snimanje u "medijski cirkus", ali na kraju je veći dio scene snimio na setu. Merlinkina ikonička bijela haljina bila je 2011. prodana na aukciji u Los Angelesu za rekordnih 4,6 milijuna dolara. Dotadašnji rekord držala je "mala crna haljina" Audrey Hepburn iz "Breakfast At Tiffany's" (923 tisuće dolara).

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-06-18 06:53:31 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-06-22 13:52:11 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2020-06-21 12:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 61 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/06\/18\/13914998.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/18\/13914956.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/18\/13914990.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/18\/13914996.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/18\/13914992.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/18\/13915000.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/18\/13914994.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1462","k_13914998_1280.jpg":"1280x1280","k_13914998_1024.jpg":"1024x1024","k_13914998_640.jpg":"640x640","k_13914998_480.jpg":"480x480","k_13914998_340.jpg":"340x340","k_13914998_220.jpg":"220x220","o_13914998_1280.jpg":"1280x974","o_13914998_1024.jpg":"1024x779","o_13914998_640.jpg":"640x487","o_13914998_480.jpg":"480x365","o_13914998_340.jpg":"340x258","o_13914998_220.jpg":"220x167","h_13914998_1280.jpg":"1280x854","h_13914998_1024.jpg":"1024x683","h_13914998_640.jpg":"640x427","h_13914998_480.jpg":"480x320","h_13914998_340.jpg":"340x227","h_13914998_220.jpg":"220x147","pp_13914998_1280.jpg":"1006x1280","pp_13914998_1024.jpg":"805x1024","pp_13914998_640.jpg":"503x640","pp_13914998_480.jpg":"377x480","pp_13914998_340.jpg":"267x340","pp_13914998_220.jpg":"173x220"},{"size0":"800x1000","k_13914956_1280.jpg":"1280x1280","k_13914956_1024.jpg":"1024x1024","k_13914956_640.jpg":"640x640","k_13914956_480.jpg":"480x480","k_13914956_340.jpg":"340x340","k_13914956_220.jpg":"220x220","o_13914956_1280.jpg":"1280x1600","o_13914956_1024.jpg":"1024x1280","o_13914956_640.jpg":"640x800","o_13914956_480.jpg":"480x600","o_13914956_340.jpg":"340x425","o_13914956_220.jpg":"220x275","h_13914956_1280.jpg":"1280x854","h_13914956_1024.jpg":"1024x683","h_13914956_640.jpg":"640x427","h_13914956_480.jpg":"480x320","h_13914956_340.jpg":"340x227","h_13914956_220.jpg":"220x147","pp_13914956_1280.jpg":"1006x1280","pp_13914956_1024.jpg":"805x1024","pp_13914956_640.jpg":"503x640","pp_13914956_480.jpg":"377x480","pp_13914956_340.jpg":"267x340","pp_13914956_220.jpg":"173x220"},{"size0":"790x1000","k_13914990_1280.jpg":"1280x1280","k_13914990_1024.jpg":"1024x1024","k_13914990_640.jpg":"640x640","k_13914990_480.jpg":"480x480","k_13914990_340.jpg":"340x340","k_13914990_220.jpg":"220x220","o_13914990_1280.jpg":"1280x1620","o_13914990_1024.jpg":"1024x1296","o_13914990_640.jpg":"640x810","o_13914990_480.jpg":"480x607","o_13914990_340.jpg":"340x430","o_13914990_220.jpg":"220x278","h_13914990_1280.jpg":"1280x854","h_13914990_1024.jpg":"1024x683","h_13914990_640.jpg":"640x427","h_13914990_480.jpg":"480x320","h_13914990_340.jpg":"340x227","h_13914990_220.jpg":"220x147","pp_13914990_1280.jpg":"1006x1280","pp_13914990_1024.jpg":"805x1024","pp_13914990_640.jpg":"503x640","pp_13914990_480.jpg":"377x480","pp_13914990_340.jpg":"267x340","pp_13914990_220.jpg":"173x220"},{"size0":"490x518","k_13914996_1280.jpg":"1280x1280","k_13914996_1024.jpg":"1024x1024","k_13914996_640.jpg":"640x640","k_13914996_480.jpg":"480x480","k_13914996_340.jpg":"340x340","k_13914996_220.jpg":"220x220","o_13914996_1280.jpg":"1280x1353","o_13914996_1024.jpg":"1024x1082","o_13914996_640.jpg":"640x676","o_13914996_480.jpg":"480x507","o_13914996_340.jpg":"340x359","o_13914996_220.jpg":"220x232","h_13914996_1280.jpg":"1280x854","h_13914996_1024.jpg":"1024x683","h_13914996_640.jpg":"640x427","h_13914996_480.jpg":"480x320","h_13914996_340.jpg":"340x227","h_13914996_220.jpg":"220x147","pp_13914996_1280.jpg":"1006x1280","pp_13914996_1024.jpg":"805x1024","pp_13914996_640.jpg":"503x640","pp_13914996_480.jpg":"377x480","pp_13914996_340.jpg":"267x340","pp_13914996_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1250","k_13914992_1280.jpg":"1280x1280","k_13914992_1024.jpg":"1024x1024","k_13914992_640.jpg":"640x640","k_13914992_480.jpg":"480x480","k_13914992_340.jpg":"340x340","k_13914992_220.jpg":"220x220","o_13914992_1280.jpg":"1280x833","o_13914992_1024.jpg":"1024x666","o_13914992_640.jpg":"640x416","o_13914992_480.jpg":"480x312","o_13914992_340.jpg":"340x221","o_13914992_220.jpg":"220x143","h_13914992_1280.jpg":"1280x854","h_13914992_1024.jpg":"1024x683","h_13914992_640.jpg":"640x427","h_13914992_480.jpg":"480x320","h_13914992_340.jpg":"340x227","h_13914992_220.jpg":"220x147","pp_13914992_1280.jpg":"1006x1280","pp_13914992_1024.jpg":"805x1024","pp_13914992_640.jpg":"503x640","pp_13914992_480.jpg":"377x480","pp_13914992_340.jpg":"267x340","pp_13914992_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1337","k_13915000_1280.jpg":"1280x1280","k_13915000_1024.jpg":"1024x1024","k_13915000_640.jpg":"640x640","k_13915000_480.jpg":"480x480","k_13915000_340.jpg":"340x340","k_13915000_220.jpg":"220x220","o_13915000_1280.jpg":"1280x891","o_13915000_1024.jpg":"1024x713","o_13915000_640.jpg":"640x445","o_13915000_480.jpg":"480x334","o_13915000_340.jpg":"340x236","o_13915000_220.jpg":"220x153","h_13915000_1280.jpg":"1280x854","h_13915000_1024.jpg":"1024x683","h_13915000_640.jpg":"640x427","h_13915000_480.jpg":"480x320","h_13915000_340.jpg":"340x227","h_13915000_220.jpg":"220x147","pp_13915000_1280.jpg":"1006x1280","pp_13915000_1024.jpg":"805x1024","pp_13915000_640.jpg":"503x640","pp_13915000_480.jpg":"377x480","pp_13915000_340.jpg":"267x340","pp_13915000_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x675","k_13914994_1280.jpg":"1280x1280","k_13914994_1024.jpg":"1024x1024","k_13914994_640.jpg":"640x640","k_13914994_480.jpg":"480x480","k_13914994_340.jpg":"340x340","k_13914994_220.jpg":"220x220","o_13914994_1280.jpg":"1280x720","o_13914994_1024.jpg":"1024x576","o_13914994_640.jpg":"640x360","o_13914994_480.jpg":"480x270","o_13914994_340.jpg":"340x191","o_13914994_220.jpg":"220x123","h_13914994_1280.jpg":"1280x854","h_13914994_1024.jpg":"1024x683","h_13914994_640.jpg":"640x427","h_13914994_480.jpg":"480x320","h_13914994_340.jpg":"340x227","h_13914994_220.jpg":"220x147","pp_13914994_1280.jpg":"1006x1280","pp_13914994_1024.jpg":"805x1024","pp_13914994_640.jpg":"503x640","pp_13914994_480.jpg":"377x480","pp_13914994_340.jpg":"267x340","pp_13914994_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 104 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7394623 Threads: 4 Questions: 1595328542 Slow queries: 4733860 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110401412 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 43 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/film-tv/zena-iz-snova-proslo-je-65-godina-otkako-je-propuh-iz-podzemne-podigao-haljinu-marilyn-monroe-i-stvorio-jednu-od-najprepoznatljivijih-filmskih-slika-1027721 [printLink] => /kultura/film-tv/zena-iz-snova-proslo-je-65-godina-otkako-je-propuh-iz-podzemne-podigao-haljinu-marilyn-monroe-i-stvorio-jednu-od-najprepoznatljivijih-filmskih-slika-1027721?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233802 [name] => CINEMARK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark [link] => /tag/cinemark ) [1] => stdClass Object ( [id] => 609929 [name] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-07 14:08:05 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark-retro-per-spektiva [link] => /tag/cinemark-retro-per-spektiva ) [2] => stdClass Object ( [id] => 376049 [name] => Marilyn Monroe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marilyn-monroe [link] => /tag/marilyn-monroe ) [3] => stdClass Object ( [id] => 394793 [name] => bijela haljina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bijela-haljina [link] => /tag/bijela-haljina ) [4] => stdClass Object ( [id] => 610955 [name] => filmska ikona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-21 14:17:09 [main_article_id] => 0 [alias] => filmska-ikona [link] => /tag/filmska-ikona ) [5] => stdClass Object ( [id] => 610953 [name] => sedam godina vjernosti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-21 14:17:09 [main_article_id] => 0 [alias] => sedam-godina-vjernosti [link] => /tag/sedam-godina-vjernosti ) [6] => stdClass Object ( [id] => 610954 [name] => tom ewell [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-21 14:17:09 [main_article_id] => 0 [alias] => tom-ewell [link] => /tag/tom-ewell ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => SEDAM GODINA VJERNOSTI Zameo je povjetarac [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/18/13914998.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/18/13914998.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/18/13914956.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/18/13914990.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/18/13914996.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/18/13914992.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/18/13915000.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/18/13914994.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Povjetarac stvoren od navale zraka iz podzemne željeznice nestašno je podigao bijelu haljinu Marilyn Monroe i zavijorio scenu iz romantične komedije "Sedam godina vjernosti" (1955.) u kinematografsku i popkulturnu vječnost. Prizor seksepilne Merlinke kako s osmijehom sladostrašća pozdravlja "delicious breeze" i uživa u osvježavajućem strujanju zraka jedna je od najprepoznatljivijih filmskih slika 21. stoljeća. Čista antologija. Čisti seks.

Muškarci diljem svijeta bili su ljubomorni na taj povjetarac koji je čak dvaput zadigao Merlinkinu haljinu. Ljubomoran je bio i oženjeni sredovječni Richard Sherman (Tom Ewell), opčaran bezimenom platinastom plavušom otkako se doselila kat poviše njega, i to kad su mu žena i sin (Evelyn Keyes, Butch Bernard) otišli na ljetovanje, a on ostao sam. "Hladi gležnjeve, zar ne", komentirao je Richard vruću scenu (ne)spretnim riječima kakve bi mnogi zbunjeni muškarci mogli izustiti u danom momentu.

---

FILM: Seven Years Itch; romantična komedija; SAD, 1955. REŽIJA: Billy Wilder ULOGE: Tom Ewell, Marilyn Monroe OCJENA: ****

---

U filmu "The Seven Year Itch" Richard je razmijenio svega par poljubaca s plavokosom susjedom, od čega neke, ako ne i sve, samo u svojoj bujnoj mašti po kojoj je poznat.

Zamislivo je da je i ona sama tek plod mašte muškarca u krizi srednjih godina, kao i sve što je s njom doživio. Naime, Richard počesto živi u svijetu fantazije koju ne razlikuje od zbilje, stoga je i gledatelju teško uvidjeti razliku dok protagonist projicira svoja maštanja.

"Počeo je to zamišljati na širokom platnu sa stereo zvukom", kaže njegova supruga ciljajući na ekran kina, film. Ključna scena "Sedam godina vjernosti" nije se slučajno odigrala ispred kina, niti susjedu igra baš Monroe. Marilyn je utjelovljenje žene iz (filmskih) snova pa je logično da Richardova susjeda izgleda poput nje, posebice što je i ona bila model i radi(la) kao glumica u reklamama. Moguće da ona i jest Merlinka.

"Možda je Marilyn Monroe", ispali Richard u metafilmskom trenutku ispred svog vremena kad ga susjed upita koju plavušu skriva u kuhinji. Stječe se dojam da susjeda, svakako, zrcali glumicu u naponu seksepila i uloga kao da je preslik poimanja snolike Merlinke u muškom oku. Plavokosa ljepotica ulazi u film oko desete minute. Zaboravila je ponijeti ključ i zvoni Richardu da joj otvori vrata.

Njezina pojava na vratima ostavlja bez daha i prilično je nezaboravna: sva mazna i zavodljiva, u haljini koja joj pristaje kao salivena, s vrelim crvenim usnama, osmijehom od milijun dolara, miniventilatorom u jednoj ruci i namirnicama u drugoj. Kabel ventilatora je zapeo u vratima, pa je zamolila Richarda da ga otpetlja, što on bespogovorno napravi i isprati je pogledom dok se ona penje na kat.

S Monroe je bilo prokleto teško skinuti oči, ona zasjenjuje sve oko sebe i nedostaje, kad nestane iz kadra slabi nam interes za filmom koji, koliko god da inteligentno preispitivao bračnu vjernost, u nekim (humornim) stvarima nije dobro ostvario i Ewell ga ne može nositi sam. Kamera ju je ljubila i laskala joj iz svakog rakursa. Izgledala je savršeno u svakom kadru, što god odjenula, kako god da se namjestila.

---

image
---

Možemo samo zamisliti kako je bilo publici u kinima sredinom pedesetih kad je prvi put gledala "The Seven Year Itch" i ugledala Nju, boginju seksepila u haljini koja taj seksepil samo dodatno naglašava. Na kinoblagajnama su se uz karte mogli davati miniventilatori da se gledatelji (o)hlade, frapirani poput Richarda kojemu je isto trebao uređaj za hlađenje. Nije ni cenzorima bilo lako s glumicom naizgled naivno nesvjesnom svog trajnožarećeg seksepila.

Zato je velikom režiseru Billyju Wilderu ("Neki to vole vruće"), ironično, bilo zabranjeno prikazati preljub u komičnoj romansi o preljubu sukladno pravilima tzv. Haysova koda, ali neovisno o tome Merlinkin razoružavajući seksepil teško se dao ukrotiti. Je li zanosna Merlinka ponavljala neke scene više puta imajući problema s pamćenjem teksta ili ne, glumila je seksepilno, prirodno i spontano.

---

image
---

Kao takva je još više dražila Richarda i muškarce u publici kojima je on bio supstitut, vjerojatno i Wilderu, najviše kad susjeda zamoli da joj zakopča naramenice nakon što skliznu. Ionako je Richard bio sav u panici da bi mogao prevariti suprugu nakon što je pročitao knjigu o potisnutom nagonu u sredovječnih muškaraca i "svrabu sedme godine" braka te čuo priče kako muški podivljaju bez žena kod kuće, osobito kad vrućina postane nesnosna. "A ne, ja ne, a neću ni pušiti", uvjerava on sebe.

Richard je "sretno oženjen muškarac" u iskušenju života, preteča likova Dudleyja Moorea i Genea Wildera u "Desetki" i "Ženi u crvenom", filmovima nadahnutim "Sedam godina vjernosti", toliko da je Kelly LeBrock u potonjem imala sličan trenutak s vijorećom haljinom, ako je već u prvome svirao Rahmanjinov ("Drugi klavirski koncert") umjesto Ravela ("Bolero") koji, zanimljivo, Richard razmatra pustiti. Pojava susjede Richarda u mikrosekundi dovodi u preljubničku kušnju.

"Oženjen sam sedam godina. Bojim se da proživljavam 'svrab sedme godine'. Što da radim", ispovijeda se on psihoanalitičaru u daleko najboljoj sceni u kojoj nema Monroe. "Ako svrbi, počeši se", savjetuje psihoanalitičar. Susjeda ga "svrbi", ali on je neće doslovno "počešati" u filmu "The Seven Year Itch" iz cenzorskih razloga, tj. hoće samo u svojoj glavi.

No, Wilder je iznašao načina za seks(i) provokacije, od Merlinkine izjave da drži donje rublje u hladnjaku kad je ovako vruće, preko njezina zadizanja bluze da bi se ohladila i njegovog prsta u boci šampanjca koji treba odčepiti, do orgazmičkog propuha iz podzemne.

---

image
---

"Ta je djevojka kao pištolj", zaključio je Richard. Ma što pištolj – bomba. Seks-bomba je eksplodirala upravo u "Sedam godina vjernosti" nakon uloga u trima hitovima iz 1953., također u produkciji studija 20th Century Fox, "Niagari", "Muškarci više vole plavuše" i "Volimo se".

Seksepil koji je generirala Marilyn, drukčija od svih glumica prije i poslije nje, nije se dotad (a i otad) mogao osjetiti na filmu. Probajte samo npr. zamisliti Audrey Hepburn u "Sedam godina vjernosti" kao nositeljicu valjda druge najpoznatije filmske haljine ("Doručak kod Tiffanyja"). Nemoguće, zar ne?

Nesretna Monroe je umrla početkom šezdesetih, dekade čiju je seksualnu slobodu navijestila s ulogom u "The Seven Year Itch" kojom je postala megazvijezda hollywoodskog neba, kao da je bila žena (iz) budućnosti. Ovaj film je (po)gledao u budućnost i simbolički završio poljupcem i njezinim mahanjem Richardu s prozora, kao da se oprašta. Sedam godina kasnije Merlinka je pronađena mrtva. Zameo je povjetarac.

---

PAMETNA PLAVUŠA Što nosim u krevetu? Channel No.5!

Marilyn Monroe (r. 1926.), pravim imenom Norma Jeane Baker, umrla je 1962., u dobi od 36 godina. Kolale su teorije zavjere, ali sve je upućivalo na samoubojstvo s obzirom na praznu bocu i tablete za spavanje pronađene u njezinoj ruci.

Život je nije mazio. Oca nikad nije upoznala, a majka joj je bila hospitalizirana u umobolnici. Djetinjstvo je provela između sirotišta i udomitelja. Karijeru je počela kao model da bi se s vremenom preselila pred filmske kamere. Izazvala je kontroverzije s fotografijama u "Playboyu", objavljenima taman kad je njezina filmska zvijezda počela sjati.

Da je sve samo ne "glupa plavuša", kako su je znali nepravedno titulirati, potvrdila je i odgovorom na pitanje novinara što nosi u krevetu ("Channel No.5"), tj. što je imala na sebi tijekom snimanja ("Radio"). Bila je s mnogim poznatim muškarcima, poput Arthura Millera, Marlona Branda i Joea DiMaggija s kojim se njezin brak bližio kraju na snimanju “Sedam godina vjernosti” uslijed čega je padala u depresiju. Dovodili su je u vezu i s dvojicom Kennedyja, Robertom i JFK-om, za koje je kolala priča da su “odgovorni za njezinu smrt”.

---

---

CIJENA, PRAVA SITNICA Haljina prodana za 4.6 milijuna dolara

Legendarna scena iz filma "Sedam godina vjernosti" izvorno je snimljena 15. rujna 1954. u jedan sat u noći na Manhattanu ispred čak 5000 znatiželjnih promatrača. Redatelj Billy Wilder namjerno je htio pretvoriti snimanje u "medijski cirkus", ali na kraju je veći dio scene snimio na setu. Merlinkina ikonička bijela haljina bila je 2011. prodana na aukciji u Los Angelesu za rekordnih 4,6 milijuna dolara. Dotadašnji rekord držala je "mala crna haljina" Audrey Hepburn iz "Breakfast At Tiffany's" (923 tisuće dolara).

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>







[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/zena-iz-snova-proslo-je-65-godina-otkako-je-propuh-iz-podzemne-podigao-haljinu-marilyn-monroe-i-stvorio-jednu-od-najprepoznatljivijih-filmskih-slika-1027721 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7570531d965de9170f97ec8b3d1ae156e007467e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=SEDAM+GODINA+VJERNOSTI+Zameo+je+povjetarac&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fzena-iz-snova-proslo-je-65-godina-otkako-je-propuh-iz-podzemne-podigao-haljinu-marilyn-monroe-i-stvorio-jednu-od-najprepoznatljivijih-filmskih-slika-1027721 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fzena-iz-snova-proslo-je-65-godina-otkako-je-propuh-iz-podzemne-podigao-haljinu-marilyn-monroe-i-stvorio-jednu-od-najprepoznatljivijih-filmskih-slika-1027721 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

SEDAM GODINA VJERNOSTI Zameo je povjetarac

21. lipnja 2020. - 14:12

Povjetarac stvoren od navale zraka iz podzemne željeznice nestašno je podigao bijelu haljinu Marilyn Monroe i zavijorio scenu iz romantične komedije "Sedam godina vjernosti" (1955.) u kinematografsku i popkulturnu vječnost. Prizor seksepilne Merlinke kako s osmijehom sladostrašća pozdravlja "delicious breeze" i uživa u osvježavajućem strujanju zraka jedna je od najprepoznatljivijih filmskih slika 21. stoljeća. Čista antologija. Čisti seks.

Muškarci diljem svijeta bili su ljubomorni na taj povjetarac koji je čak dvaput zadigao Merlinkinu haljinu. Ljubomoran je bio i oženjeni sredovječni Richard Sherman (Tom Ewell), opčaran bezimenom platinastom plavušom otkako se doselila kat poviše njega, i to kad su mu žena i sin (Evelyn Keyes, Butch Bernard) otišli na ljetovanje, a ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 23:54