stdClass Object ( [id] => 1352068 [title] => Priča o šibenskoj pismi: kakve veze imaju zatvor i klapsko ime, zašto život škodi zdravlju, a Lenjin ima crvenu košulju [alias] => prica-o-sibenskoj-pismi-kakve-veze-imaju-zatvor-i-klapsko-ime-zasto-zivot-skodi-zdravlju-a-lenjin-ima-crvenu-kosulju [catid] => 287 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

O, šibenska pismo mila, sve si bila i sve jesi. Lanterna mi noćas budi, put mi kaži i ponesi.

Tako glase središnji stihovi "Šibenske balade" (D. Šarac, K. Juras), koja je u izvedbi klape Šibenik postala službenom himnom Krešimirova grada. Dalmatinska klapska pisma ima zvuk što je zastao na pola puta od oltara do konobe. Toj tezi, kad je riječ o šibenskoj pismi miloj, valja dodati i neizbježan prizvuk izvornog pjeva od otoka Žirja do planine Dinare. Prizvuk koji uobičajenoj serenadnoj pismi, karakterističnoj za druge krajeve Dalmacije, šibenskim klapama daje muškardinski, pa i junački dodatak.

O toj glazbenoj istini na (ne)izravan je način svjedočila izložba pod nazivom "Važna je emocija, a ne note!", koju je, uz prigodnu ediciju, u Muzeju grada Šibenika postavila Marija Krnčević Rak. Izložba koja sugerira gotovo pupčanu povezanost klapa Krešimirova grada s Festivalom dalmatinskih klapa u Omišu. Istinu, koju je lako obrazložiti podatkom da izložba krije priče i fotografije 21 šibenske klape, koliko ih je zapjevalo na omiškoj pjaceti: Šubićevac, Šibenik, Jadrija, Galeb, Šibenski muškardini, Autotransport, Bonaca (Bilice), Solaris, More, Maslina, Lanterna, Fortica, Teuta, Rečina, Brodarica, Martinska, Pergular, Sebenico, Adriaticum, Cima i Jacera. Izložba otkriva i čvrstu povezanost šibenskih muških i ženskih klapa s dva legendarna šibenska skladatelja, Arsenom Dedićem i Dušanom Šarcem.

A onda je došao Arsen

– Arsene, ti pišeš sve. I balade, i simfonije, i glazbu za filmove... Bio bi red da napišeš nešto i za šibenske klape – tako je na ležeran način Arsenov vršnjak Duško Vuletić kod otvaranja izložbe podsjetio na davni razgovor s "akademskim težakom iz šibenskog Varoša", kako je sebe rado nazivao veliki Šibenčanin. A vršnjačka ćakula rodila je prvom Arsenovom suradnjom s klapama. Duško je bio drugi tenor klape Šubićevac, prve šibenske klape koja se prošetala i zapjevala omiškim kalama i pjacetama, te upravo s Arsenovim evergrinom "Čuvaj je majko moja" osigurala prvu šibensku festivalsku nagradu. Kao da je ta nagrada bila i (ne)izravni poticaj za podizanje velikog svjetionika šibenske klapske pisme, legendarne klape Šibenik.

---

image

Klapa Bonaca

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Klape koja je ne tako davno trebala proslaviti 50. rođendan, a kojoj su višestruke pobjede na "Omišu" tek statistički podatak, što grije priču o neviđenom entuzijazmu i nadarenosti "šibenskih majstora pivača", kako su obično nazivali najbolju šibensku klapu svih vremena.

Kad su Šibenčani u Ljubljani snimila prvi nosač zvuka "Kad bi ti dušo znala", legendarni Ljubo Stipišić Dalmata napisao je u recenziji za "Slobodnu" kratko i jasno: "To je longplejka za svaku dalmatinsku veltrinu."

Svoje oduševljenje pjevom klape Šibenik nije krio ni veliki Jakov Gotovac, koji je kao dirigent šibenskog zbora "Kolo" stigao obraditi i tri šibenska izvorna napjeva ("Omili mi u selu divojka", "Dobra večer uzorita", "Jedan mali brodić").

"Čestitam vam na snimljenoj pjesmi. Ja sam njezinu izvedbu zamislio točno na način na koji ste je vi otpjevali", napisao je otac "Ere s onoga svijeta" voditelju, baritonu (i melografu) klape Šibenik Anti Barbači. Na drugi svijet, osim Barbače, Arsena i Gotovca, preselio se, nažalost, i veliki trogirski klapski meštar prof. Nikola Buble, koji se sredinom osamdesetih godina oglasio zanimljivom izjavom: "Nije mi to baš lako priznati kao fetivom Trogiraninu i voditelju klape Trogir, ali anketa je pokazala da je i u Trogiru od svih dalmatinskih klapa najpopularnija klapa Šibenik."

Legendarni solist klape Šibenik Branko Bubica je tu popularnost samo pretočio u neslužbene nasljednike, klapu Maslina. Dovoljno je zapravo spomenuti skladbu "Da te mogu pismom zvati", koja je kao dalmatinski evergrin osvojila cijelu regiju, pa i šire.

Puno toga govori i podatak da je Bubi, kako ga obično zovu prijatelji, treći izvođač (iza Gabi i Arsena) po broju snimljenih Dedićevih pjesama.

---

image

Branko Bubica, jedan od zaštitnih znakova šibenske klapske pisme

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

– Klapa Bonaca nije najbolja, ali najbolje funkcionira – tako je podatak da su članovi šibenske Bonace obišli sve zemlje gdje žive Hrvati, osim Čilea i Južne Afrike, objasnio već spomenuti Dušan Šarac. Bonaca se može pohvaliti i podatkom da su prva dalmatinska klapa koju je u posebnu audijenciju primio papa u proljeće 1988. Ostat će upamćena i kao prva klapa koja je koristila klavijature. U potrazi za autorima, šibenske klape nisu se zaustavljale na Arsenu i Šarcu. Uspješno su surađivale sa Zdenkom Runjićem, Jakšom Fiamengom, Momčilom Popadićem, Nikicom Kalogjerom, Dragom Britvićem... Pa čak i s priznatim splitskim arhitektom Jerkom Rošinom, kojemu je poezija oduvijek bila strast.

A netipična je Jadrija. Zašto?

Najtipična šibenska klapa je, nema sumnje, Jadrija, koja odavno bježi od službenih nastupa, ali ne i od privatnih druženja, u kojima dominira solo baritona Miće Friganovića. A Jadrija je bila treća šibenska klapa koja se na "Omišu" osladila prvom nagradom. I ostala zauvijek zapamćena pjesmom "Iz toverne pisma zvoni", izvedenom na omiškoj Večeri novih skladbi.

Omiškim odličjem osladila se i još uvijek aktivna klapa Solaris. Spomen omiških nagrada vraća nas u najsjajnija razdoblja šibenske pisme, kad su po tri klape iz Krešimirova grada znale ući u završnu večer Festivala u Omišu. Najprije Šibenik, Jadrija i Bilice (Bonaca), a potom i osjetno mlađe Teuta, Fortica i (mlade) Bilice.

Teuta je bila na najboljem putu da naslijedi legendarnu klapu Šibenik, ali raspala se poslije tragične smrti prvog tenora Tonija Grguričina. Njezinim legitimnim nasljednikom može se smatrati Sebenico, trenutačno najpopularnija i najtraženija šibenska klapa. Smrt prvog tenora Biće Arasa prekinula je i uspješan put šibenske Fortice, posebno poznate po basovskoj liniji (Vojo Marković, Filian Vuletić).

– Klapsko pivanje je gušt, ali kad se broj godišnjih nastupa približi troznamenkastom broju, onda je to i svojevrsni teret, koji traži barem kratki predah između nota i nastupa – otvorio nam se frontmen Sebenica Branimir Bubica, inače bliski rođak legendarnog Branka. Popularna je i klapa More, koja se posebno proslavila u više nego uspješnoj suradnji sa splitsko-riječkim kantautorom Nenom Belanom ("Djevojka sa juga"...), ali je nerijetko pohodila i omišku pjacetu. Kako zaboraviti prigodne šibenske klapske večeri u Omišu!? Posebice one posvećene Arsenu Dediću i Dušanu Šarcu. Priredbe koje nisu odisale samo posebnim zvukom, već i neizbježnom zajebancijom, koja u šibenskim ćakulama nerijetko ima okus crnog humora.

---

image

I naš Ivo Mikuličin na pozornici

 

Niksa Stipaničev/Cropix
---

"Život je dobar, ali malo škodi zdravlju!" ispalio je Arsen Dedić na svojoj autorskoj večeri, održanoj samo nekoliko mjeseci nakon transplantacije jetre u Padovi, kad su ga voditelji priredbe pitali kako se osjeća kao čovjek koji je dobio novu priliku za život. Vjerojatno najduhovitiji šibenski klapaš, mandolinist Bonace Krešimir Pelajić zatekao je na "Hrvatskoj večeri u Moskvi" svoje ruske domaćine izjavom vezanom uz Oktobarsku revoluciju.

– Znate li zašto je drug Lenjin imao crvenu košulju kod napada na Zimski dvorac!? Pa zato što mu je bijela bila na pranju – iznenadio je Krešo nazočne Ruse, koji se, međutim, nisu ljutili, već slatko nasmijali.

Za kraj jedna mala opaska vezana uz izložbu "Važna je emocija, a ne note!". Žao nam je što je među nabrojenim preskočena prva šibenska ženska klapa Lirice. Iz dva razloga.

Utemeljio ju je Primoštenac prof. Ivo Furčić, jedan od najplodnijih dalmatinskih melografa. Članica klape Gana Lokas-Bujas je i koautorica kultne šibenske pjesme "Gorička balada". Skladbe posvećene Gorici kao najstarijem dijelu grada, smještenom podno Tvrđave sv. Mihovila. Tamo gdje se u darovnici kralja Petra Krešimira IV. za Božić daleke 1066. godine prvi put spominje Šibenik. Kao najstariji samorodni hrvatski grad. Klapska izložba bila je, stoga, i mali doprinos proslavi 957. rođendana Krešimirova grada.

---

Bilice zbog zatvora promijenile ime

Zanimljiv je način na koji su svoja imena dobila dvije od najstarijih šibenskih klapa. Na svoj prvi nastup u Betini, klapa Šibenik je krenula bez imena, a onda na plakatu otkrila "da se zove Šibenik". Tako je "šibenske majstore pivače" krstio pokojni ton-majstor Radio Šibenika Joško Bujas.

Bonaca je, pak, svoj put počela kao klapa Bilice. No kad su prvi put nastupili s Mišom u zagrebačkom "Lisinskom", on ih je zamolio da promijene ime.

– Kao Šibenčanin ja znam za mjesto Bilice, ali drugi ne znaju. Pomislit će na splitski zatvor. Zato, prominite ime – zamolio je klapu Mišo Kovač. Voditelj klape poslušao je Mišu i izabrao morsko ime "Bonaca".

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sve je emocija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Sve je emocija 2 0 7864 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-28 09:54:21 [created_by] => 3250 [created_by_alias] => Ivo Mikuličin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-02 11:05:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-02 11:05:28 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 287 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta glazbe. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, glazba [secure] => 0 [page_title] => Glazba [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Priča o šibenskoj pismi: kakve veze imaju zatvor i klapsko ime, zašto život škodi zdravlju, a Lenjin ima crvenu košulju page_title=Priča o šibenskoj pismi: kakve veze imaju zatvor i klapsko ime, zašto život škodi zdravlju, a Lenjin ima crvenu košulju [metakey] => Šibenska pisma, Omiški festival klapa , Branko Bubica, klape, Arsen Dedić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/28\/12692986.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/28\/24026295.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/28\/24026292.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/28\/26244131.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Niksa Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Branimir Bubica i klapa Sebenico<\/p>","

Klapa Bonaca<\/p>","

I na\u0161 Ivo Mikuli\u010din na pozornici<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Branko Bubica, jedan od za\u0161titnih znakova \u0161ibenske klapske pisme<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1169","hd_12692986_1920.jpg":"1920x1080","k_12692986_1280.jpg":"1280x1280","k_12692986_1024.jpg":"1024x1024","k_12692986_640.jpg":"640x640","k_12692986_480.jpg":"480x480","k_12692986_340.jpg":"340x340","k_12692986_220.jpg":"220x220","o_12692986_1280.jpg":"1280x779","o_12692986_1024.jpg":"1024x623","o_12692986_640.jpg":"640x389","o_12692986_480.jpg":"480x292","o_12692986_340.jpg":"340x207","o_12692986_220.jpg":"220x133","h_12692986_1280.jpg":"1280x854","h_12692986_1024.jpg":"1024x683","h_12692986_640.jpg":"640x427","h_12692986_480.jpg":"480x320","h_12692986_340.jpg":"340x227","h_12692986_220.jpg":"220x147","pp_12692986_1280.jpg":"1280x1628","pp_12692986_1024.jpg":"1024x1303","pp_12692986_640.jpg":"640x814","pp_12692986_480.jpg":"480x611","pp_12692986_340.jpg":"340x432","pp_12692986_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24026295_1920.jpg":"1920x1080","k_24026295_1280.jpg":"1280x1280","k_24026295_1024.jpg":"1024x1024","k_24026295_640.jpg":"640x640","k_24026295_480.jpg":"480x480","k_24026295_340.jpg":"340x340","k_24026295_220.jpg":"220x220","o_24026295_1280.jpg":"1280x853","o_24026295_1024.jpg":"1024x682","o_24026295_640.jpg":"640x426","o_24026295_480.jpg":"480x320","o_24026295_340.jpg":"340x226","o_24026295_220.jpg":"220x146","h_24026295_1280.jpg":"1280x854","h_24026295_1024.jpg":"1024x683","h_24026295_640.jpg":"640x427","h_24026295_480.jpg":"480x320","h_24026295_340.jpg":"340x227","h_24026295_220.jpg":"220x147","pp_24026295_1280.jpg":"1280x1628","pp_24026295_1024.jpg":"1024x1303","pp_24026295_640.jpg":"640x814","pp_24026295_480.jpg":"480x611","pp_24026295_340.jpg":"340x432","pp_24026295_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24026292_1920.jpg":"1920x1080","k_24026292_1280.jpg":"1280x1280","k_24026292_1024.jpg":"1024x1024","k_24026292_640.jpg":"640x640","k_24026292_480.jpg":"480x480","k_24026292_340.jpg":"340x340","k_24026292_220.jpg":"220x220","o_24026292_1280.jpg":"1280x853","o_24026292_1024.jpg":"1024x682","o_24026292_640.jpg":"640x426","o_24026292_480.jpg":"480x320","o_24026292_340.jpg":"340x226","o_24026292_220.jpg":"220x146","h_24026292_1280.jpg":"1280x854","h_24026292_1024.jpg":"1024x683","h_24026292_640.jpg":"640x427","h_24026292_480.jpg":"480x320","h_24026292_340.jpg":"340x227","h_24026292_220.jpg":"220x147","pp_24026292_1280.jpg":"1280x1628","pp_24026292_1024.jpg":"1024x1303","pp_24026292_640.jpg":"640x814","pp_24026292_480.jpg":"480x611","pp_24026292_340.jpg":"340x432","pp_24026292_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26244131_1920.jpg":"1920x1080","k_26244131_1280.jpg":"1280x1280","k_26244131_1024.jpg":"1024x1024","k_26244131_640.jpg":"640x640","k_26244131_480.jpg":"480x480","k_26244131_340.jpg":"340x340","k_26244131_220.jpg":"220x220","o_26244131_1280.jpg":"1280x854","o_26244131_1024.jpg":"1024x683","o_26244131_640.jpg":"640x427","o_26244131_480.jpg":"480x320","o_26244131_340.jpg":"340x227","o_26244131_220.jpg":"220x146","h_26244131_1280.jpg":"1280x854","h_26244131_1024.jpg":"1024x683","h_26244131_640.jpg":"640x427","h_26244131_480.jpg":"480x320","h_26244131_340.jpg":"340x227","h_26244131_220.jpg":"220x147","pp_26244131_1280.jpg":"1280x1628","pp_26244131_1024.jpg":"1024x1303","pp_26244131_640.jpg":"640x814","pp_26244131_480.jpg":"480x611","pp_26244131_340.jpg":"340x432","pp_26244131_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 287 [name] => Glazba [alias] => glazba [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14966411 Threads: 4 Questions: 3147294070 Slow queries: 7020578 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234905035 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/glazba ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /kultura/glazba/prica-o-sibenskoj-pismi-kakve-veze-imaju-zatvor-i-klapsko-ime-zasto-zivot-skodi-zdravlju-a-lenjin-ima-crvenu-kosulju-1352068 [printLink] => /kultura/glazba/prica-o-sibenskoj-pismi-kakve-veze-imaju-zatvor-i-klapsko-ime-zasto-zivot-skodi-zdravlju-a-lenjin-ima-crvenu-kosulju-1352068?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 742580 [name] => Šibenska pisma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-02 12:06:02 [main_article_id] => 0 [alias] => sibenska-pisma [link] => /tag/sibenska-pisma ) [1] => stdClass Object ( [id] => 530929 [name] => Omiški festival klapa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-14 19:04:22 [main_article_id] => 0 [alias] => omiski-festival-klapa [link] => /tag/omiski-festival-klapa ) [2] => stdClass Object ( [id] => 287377 [name] => Branko Bubica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-bubica [link] => /tag/branko-bubica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 330506 [name] => klape [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => klape [link] => /tag/klape ) [4] => stdClass Object ( [id] => 283238 [name] => arsen dedić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arsen-dedic [link] => /tag/arsen-dedic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sve je emocija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priča o šibenskoj pismi: kakve veze imaju zatvor i klapsko ime, zašto život škodi zdravlju, a Lenjin ima crvenu košulju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3250 [name] => Ivo Mikuličin [username] => ivo.mikulicin [email] => p.mikulicin@gmail.com [password] => $2y$10$UQ6SaHffjEGuHC4mSGtNBuR.KA73RVEwXMlEf/19GwuM.NRQZlfra [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-mikulicin-3250 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1764 [gender] => m [description] => [image] => 1764.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1764.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/28/12692986.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Branimir Bubica i klapa Sebenico

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/28/12692986.jpg [title] =>

Branimir Bubica i klapa Sebenico

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/28/24026295.jpg [title] =>

Klapa Bonaca

Nikša Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/28/24026292.jpg [title] =>

I naš Ivo Mikuličin na pozornici

 

Niksa Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/28/26244131.jpg [title] =>

Branko Bubica, jedan od zaštitnih znakova šibenske klapske pisme

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

O, šibenska pismo mila, sve si bila i sve jesi. Lanterna mi noćas budi, put mi kaži i ponesi.

Tako glase središnji stihovi "Šibenske balade" (D. Šarac, K. Juras), koja je u izvedbi klape Šibenik postala službenom himnom Krešimirova grada. Dalmatinska klapska pisma ima zvuk što je zastao na pola puta od oltara do konobe. Toj tezi, kad je riječ o šibenskoj pismi miloj, valja dodati i neizbježan prizvuk izvornog pjeva od otoka Žirja do planine Dinare. Prizvuk koji uobičajenoj serenadnoj pismi, karakterističnoj za druge krajeve Dalmacije, šibenskim klapama daje muškardinski, pa i junački dodatak.

O toj glazbenoj istini na (ne)izravan je način svjedočila izložba pod nazivom "Važna je emocija, a ne note!", koju je, uz prigodnu ediciju, u Muzeju grada Šibenika postavila Marija Krnčević Rak. Izložba koja sugerira gotovo pupčanu povezanost klapa Krešimirova grada s Festivalom dalmatinskih klapa u Omišu. Istinu, koju je lako obrazložiti podatkom da izložba krije priče i fotografije 21 šibenske klape, koliko ih je zapjevalo na omiškoj pjaceti: Šubićevac, Šibenik, Jadrija, Galeb, Šibenski muškardini, Autotransport, Bonaca (Bilice), Solaris, More, Maslina, Lanterna, Fortica, Teuta, Rečina, Brodarica, Martinska, Pergular, Sebenico, Adriaticum, Cima i Jacera. Izložba otkriva i čvrstu povezanost šibenskih muških i ženskih klapa s dva legendarna šibenska skladatelja, Arsenom Dedićem i Dušanom Šarcem.

A onda je došao Arsen

– Arsene, ti pišeš sve. I balade, i simfonije, i glazbu za filmove... Bio bi red da napišeš nešto i za šibenske klape – tako je na ležeran način Arsenov vršnjak Duško Vuletić kod otvaranja izložbe podsjetio na davni razgovor s "akademskim težakom iz šibenskog Varoša", kako je sebe rado nazivao veliki Šibenčanin. A vršnjačka ćakula rodila je prvom Arsenovom suradnjom s klapama. Duško je bio drugi tenor klape Šubićevac, prve šibenske klape koja se prošetala i zapjevala omiškim kalama i pjacetama, te upravo s Arsenovim evergrinom "Čuvaj je majko moja" osigurala prvu šibensku festivalsku nagradu. Kao da je ta nagrada bila i (ne)izravni poticaj za podizanje velikog svjetionika šibenske klapske pisme, legendarne klape Šibenik.

---

image

Klapa Bonaca

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Klape koja je ne tako davno trebala proslaviti 50. rođendan, a kojoj su višestruke pobjede na "Omišu" tek statistički podatak, što grije priču o neviđenom entuzijazmu i nadarenosti "šibenskih majstora pivača", kako su obično nazivali najbolju šibensku klapu svih vremena.

Kad su Šibenčani u Ljubljani snimila prvi nosač zvuka "Kad bi ti dušo znala", legendarni Ljubo Stipišić Dalmata napisao je u recenziji za "Slobodnu" kratko i jasno: "To je longplejka za svaku dalmatinsku veltrinu."

Svoje oduševljenje pjevom klape Šibenik nije krio ni veliki Jakov Gotovac, koji je kao dirigent šibenskog zbora "Kolo" stigao obraditi i tri šibenska izvorna napjeva ("Omili mi u selu divojka", "Dobra večer uzorita", "Jedan mali brodić").

"Čestitam vam na snimljenoj pjesmi. Ja sam njezinu izvedbu zamislio točno na način na koji ste je vi otpjevali", napisao je otac "Ere s onoga svijeta" voditelju, baritonu (i melografu) klape Šibenik Anti Barbači. Na drugi svijet, osim Barbače, Arsena i Gotovca, preselio se, nažalost, i veliki trogirski klapski meštar prof. Nikola Buble, koji se sredinom osamdesetih godina oglasio zanimljivom izjavom: "Nije mi to baš lako priznati kao fetivom Trogiraninu i voditelju klape Trogir, ali anketa je pokazala da je i u Trogiru od svih dalmatinskih klapa najpopularnija klapa Šibenik."

Legendarni solist klape Šibenik Branko Bubica je tu popularnost samo pretočio u neslužbene nasljednike, klapu Maslina. Dovoljno je zapravo spomenuti skladbu "Da te mogu pismom zvati", koja je kao dalmatinski evergrin osvojila cijelu regiju, pa i šire.

Puno toga govori i podatak da je Bubi, kako ga obično zovu prijatelji, treći izvođač (iza Gabi i Arsena) po broju snimljenih Dedićevih pjesama.

---

image

Branko Bubica, jedan od zaštitnih znakova šibenske klapske pisme

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

– Klapa Bonaca nije najbolja, ali najbolje funkcionira – tako je podatak da su članovi šibenske Bonace obišli sve zemlje gdje žive Hrvati, osim Čilea i Južne Afrike, objasnio već spomenuti Dušan Šarac. Bonaca se može pohvaliti i podatkom da su prva dalmatinska klapa koju je u posebnu audijenciju primio papa u proljeće 1988. Ostat će upamćena i kao prva klapa koja je koristila klavijature. U potrazi za autorima, šibenske klape nisu se zaustavljale na Arsenu i Šarcu. Uspješno su surađivale sa Zdenkom Runjićem, Jakšom Fiamengom, Momčilom Popadićem, Nikicom Kalogjerom, Dragom Britvićem... Pa čak i s priznatim splitskim arhitektom Jerkom Rošinom, kojemu je poezija oduvijek bila strast.

A netipična je Jadrija. Zašto?

Najtipična šibenska klapa je, nema sumnje, Jadrija, koja odavno bježi od službenih nastupa, ali ne i od privatnih druženja, u kojima dominira solo baritona Miće Friganovića. A Jadrija je bila treća šibenska klapa koja se na "Omišu" osladila prvom nagradom. I ostala zauvijek zapamćena pjesmom "Iz toverne pisma zvoni", izvedenom na omiškoj Večeri novih skladbi.

Omiškim odličjem osladila se i još uvijek aktivna klapa Solaris. Spomen omiških nagrada vraća nas u najsjajnija razdoblja šibenske pisme, kad su po tri klape iz Krešimirova grada znale ući u završnu večer Festivala u Omišu. Najprije Šibenik, Jadrija i Bilice (Bonaca), a potom i osjetno mlađe Teuta, Fortica i (mlade) Bilice.

Teuta je bila na najboljem putu da naslijedi legendarnu klapu Šibenik, ali raspala se poslije tragične smrti prvog tenora Tonija Grguričina. Njezinim legitimnim nasljednikom može se smatrati Sebenico, trenutačno najpopularnija i najtraženija šibenska klapa. Smrt prvog tenora Biće Arasa prekinula je i uspješan put šibenske Fortice, posebno poznate po basovskoj liniji (Vojo Marković, Filian Vuletić).

– Klapsko pivanje je gušt, ali kad se broj godišnjih nastupa približi troznamenkastom broju, onda je to i svojevrsni teret, koji traži barem kratki predah između nota i nastupa – otvorio nam se frontmen Sebenica Branimir Bubica, inače bliski rođak legendarnog Branka. Popularna je i klapa More, koja se posebno proslavila u više nego uspješnoj suradnji sa splitsko-riječkim kantautorom Nenom Belanom ("Djevojka sa juga"...), ali je nerijetko pohodila i omišku pjacetu. Kako zaboraviti prigodne šibenske klapske večeri u Omišu!? Posebice one posvećene Arsenu Dediću i Dušanu Šarcu. Priredbe koje nisu odisale samo posebnim zvukom, već i neizbježnom zajebancijom, koja u šibenskim ćakulama nerijetko ima okus crnog humora.

---

image

I naš Ivo Mikuličin na pozornici

 

Niksa Stipaničev/Cropix
---

"Život je dobar, ali malo škodi zdravlju!" ispalio je Arsen Dedić na svojoj autorskoj večeri, održanoj samo nekoliko mjeseci nakon transplantacije jetre u Padovi, kad su ga voditelji priredbe pitali kako se osjeća kao čovjek koji je dobio novu priliku za život. Vjerojatno najduhovitiji šibenski klapaš, mandolinist Bonace Krešimir Pelajić zatekao je na "Hrvatskoj večeri u Moskvi" svoje ruske domaćine izjavom vezanom uz Oktobarsku revoluciju.

– Znate li zašto je drug Lenjin imao crvenu košulju kod napada na Zimski dvorac!? Pa zato što mu je bijela bila na pranju – iznenadio je Krešo nazočne Ruse, koji se, međutim, nisu ljutili, već slatko nasmijali.

Za kraj jedna mala opaska vezana uz izložbu "Važna je emocija, a ne note!". Žao nam je što je među nabrojenim preskočena prva šibenska ženska klapa Lirice. Iz dva razloga.

Utemeljio ju je Primoštenac prof. Ivo Furčić, jedan od najplodnijih dalmatinskih melografa. Članica klape Gana Lokas-Bujas je i koautorica kultne šibenske pjesme "Gorička balada". Skladbe posvećene Gorici kao najstarijem dijelu grada, smještenom podno Tvrđave sv. Mihovila. Tamo gdje se u darovnici kralja Petra Krešimira IV. za Božić daleke 1066. godine prvi put spominje Šibenik. Kao najstariji samorodni hrvatski grad. Klapska izložba bila je, stoga, i mali doprinos proslavi 957. rođendana Krešimirova grada.

---

Bilice zbog zatvora promijenile ime

Zanimljiv je način na koji su svoja imena dobila dvije od najstarijih šibenskih klapa. Na svoj prvi nastup u Betini, klapa Šibenik je krenula bez imena, a onda na plakatu otkrila "da se zove Šibenik". Tako je "šibenske majstore pivače" krstio pokojni ton-majstor Radio Šibenika Joško Bujas.

Bonaca je, pak, svoj put počela kao klapa Bilice. No kad su prvi put nastupili s Mišom u zagrebačkom "Lisinskom", on ih je zamolio da promijene ime.

– Kao Šibenčanin ja znam za mjesto Bilice, ali drugi ne znaju. Pomislit će na splitski zatvor. Zato, prominite ime – zamolio je klapu Mišo Kovač. Voditelj klape poslušao je Mišu i izabrao morsko ime "Bonaca".

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Niksa Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Branimir Bubica i klapa Sebenico

Niksa Stipaničev/Cropix

I naš Ivo Mikuličin na pozornici

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Branko Bubica, jedan od zaštitnih znakova šibenske klapske pisme

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/glazba/prica-o-sibenskoj-pismi-kakve-veze-imaju-zatvor-i-klapsko-ime-zasto-zivot-skodi-zdravlju-a-lenjin-ima-crvenu-kosulju-1352068 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b331d20938c2bfc0dc772cae0c1fecd3e388d6a1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8Da+o+%C5%A1ibenskoj+pismi%3A+kakve+veze+imaju+zatvor+i+klapsko+ime%2C+za%C5%A1to+%C5%BEivot+%C5%A1kodi+zdravlju%2C+a+Lenjin+ima+crvenu+ko%C5%A1ulju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fglazba%2Fprica-o-sibenskoj-pismi-kakve-veze-imaju-zatvor-i-klapsko-ime-zasto-zivot-skodi-zdravlju-a-lenjin-ima-crvenu-kosulju-1352068 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fglazba%2Fprica-o-sibenskoj-pismi-kakve-veze-imaju-zatvor-i-klapsko-ime-zasto-zivot-skodi-zdravlju-a-lenjin-ima-crvenu-kosulju-1352068 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sve je emocija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
GlazbaSve je emocija

Priča o šibenskoj pismi: kakve veze imaju zatvor i klapsko ime, zašto život škodi zdravlju, a Lenjin ima crvenu košulju

Piše Ivo Mikuličin
2. siječnja 2024. - 12:05

O, šibenska pismo mila, sve si bila i sve jesi. Lanterna mi noćas budi, put mi kaži i ponesi.

Tako glase središnji stihovi "Šibenske balade" (D. Šarac, K. Juras), koja je u izvedbi klape Šibenik postala službenom himnom Krešimirova grada. Dalmatinska klapska pisma ima zvuk što je zastao na pola puta od oltara do konobe. Toj tezi, kad je riječ o šibenskoj pismi miloj, valja dodati i neizbježan prizvuk izvornog pjeva od otoka Žirja do planine Dinare. Prizvuk koji uobičajenoj serenadnoj pismi, karakterističnoj za druge krajeve Dalmacije, šibenskim klapama daje muškardinski, pa i junački dodatak.

O toj glazbenoj istini na (ne)izravan je način svjedočila izložba pod nazivom "Važna je emocija, a ne note!", koju je, uz prigodnu ediciju, u Muzeju grada Šibenika postavila M...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 16:31