stdClass Object ( [id] => 189803 [title] => Hrvatska u Europu ulazi s Rankom Marinkovićem [alias] => hrvatska-u-europu-ulazi-s-rankom-marinkovicem [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Ranko Marinković, stotinu godina nakon svog rođenja (22. veljače 1913.) ide u London. Točnije, u Englesku ide njegova znamenita ‘Glorija’. “Glorija u Londonu” prvi je cjeloviti projekt s ciljem da se ova drama Ranka Marinkovića postavi na engleskom jeziku. Ideja za projekt rodila se nakon što je Glumačka akademija „East 15“ u Londonu naručila prijevod drame za svoj kazališni arhiv na poticaj predstojnika Odsjeka glume koji je procijenio da je drama vrlo zanimljivo i vrijedno djelo te da bi, što je podjednako važno, razumljiva engleskoj publici.

- Ovaj projekt sretno se poklapa s pojačanim interesom engleske kulturne javnosti za njoj dosad nepoznatim europskim klasicima, kaže Filip Krenus, prevoditelj, koproducent, glumac i autor projekta.

- Politička klima u kojoj se raskrinkava licemjerje PR-ovske mašinerije i duboko sumnja u institucije čini ovu dramu iznimno relevantnom, a želja mi je da se u upravo u godini ulaska Hrvatske u Europsku uniju hrvatska kultura predstavi britanskoj javnosti ovim velikim klasikom. Upravo je “Glorija” idealan izbor zbog toga što je drama lako prenosiva u engleski kontekst.

Iako je hrvatska suvremena drama donekle prisutna u britanskom kulturnom okruženju, jedna je od glavnih predrasuda bila pretpostavka da će hrvatski dramski tekstovi biti nerazumljivi Britancima zbog opterećenosti povijesnim i kulturološkim referencama koje su im posve nepoznate. Prijevodom “Glorije”, isprva za dramsku akademiju, išlo se s ciljem da se iskuša razumljivost toga dramskog teksta. Uvidio se veliki potencijal ne samo da ova drama bude dobro primljena kod britanske publike, nego i mogućnost da se ovim projektom na malo veća vrata predstavi hrvatska kazališna baština, posebice ona dvadesetog stoljeća.

Filip Krenus
- Izbor redateljice Helen Tennison temelji se na njezinu iznimno vrijednom radu na projektima ‘Doručak s Emmom’ i ‘Razum i osjećaji’. Smatram da bi njezin rukopis bogat pokretom, atmosferom, izvrsnim izborom glazbe i s naglaskom na svjetlosnim kulisama, bio idealan izbor za englesko uprizorenje “Glorije”, dodaje Krenus.

- Helen je stručnjak za klasični repertoar i podjednaku pozornost polaže na detaljni rad na tekstu i glasu, a strast joj je oživljavanje europskih klasika koje prepričava na svjež i za publiku neposredan način. Njezin bi se rad izvrsno poklapao s radom hrvatske kompozitorice Anite Andreis. Njihove senzibilnosti iznimno se dobro nadopunjuju i njihov britansko-hrvatski ženski rukopis odličan je izbor za praizvedbu “Glorije” na engleskom jeziku. U izboru suradnika prvenstveno se inzistiralo na kvaliteti, ali želja mi je ovim projektom ujediniti što više britanskih i hrvatskih umjetnika kako bi drama zaživjela posebnim životom, kaže Eilip Krenus.

Specifičnost projekta zahtjeva i pravi odabir kazališta. Budući da britansko kazalište više nema stalne ansamble, a veća kazališta poput National Theatrea treba zainteresirati za određenu dramu produkcijama manje i srednje veličine, izbor kazališta pao je na Old Vic Tunnels čiji prostor idealno odgovara radnji drame. Lokacijom, ugledom i programskim smjernicama može pridonijeti iznimno dobrom iskoraku ove drame na englesko govorno područje.

- Kao prevoditelj i glumac te kao suosnivač Umjetničke udruge Satir i Produkcijske kuće Honey-tongued Theatre Productions jezik i živost jezika smatram neprocjenjivo važnim - kaže Filip Krenus.

- Moji najuspjeliji prijevodi temelje se upravo na vjeri da ništa nije neprevodivo, nego se publici, kako kazališnoj tako i čitalačkoj, jednostavno treba približiti duh umjetničkog djela. Posve sam siguran da će Glorija odjevena u ruho engleskog jezika sačuvati živost i istodobno biti posve razumljiva i jednako zanimljiva na stranom govornom području. Predviđeno repertoarno trajanje ovog projekta je tri tjedna, koliko traje većina kazališnih projekata srednje veličine. No upravo zbog produkcijske i financijske zahtjevnosti – pogotovo zbog činjenice da se predstavlja postavlja u Londonu – potrebna mu je velika potpora. Ovaj projekt, zbog svoje iznimne kulturne važnosti za Hrvatsku, tu potporu, duboko vjerujem, istinski zaslužuje, dodao je Krenus.

eda vujević

Posebni podaci o projektu

Budući da je za britansku javnost Glorija nepoznata drama i budući da ima posebne prostorne zahtjeve, izabrali smo Old Vic Tunnels kao kazalište u kojem bi se iznajmio prostor od tri tjedna te se dramu uklopilo u repertoar tog kazališta u sezoni 2012/2013. Najveći trošak odlazi upravo na najam prostora i financiranje produkcije radit će se dvojako: prikupljanjem sredstava u Hrvatskoj, ali i prijavljivanjem na natječaje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Stoga je od iznimne važnosti da Ministarstvo kulture podrži ovaj projekt, jer bi tom odlukom pokazao da je ovaj projekt od velikog značaja za promociju hrvatske kulture, što je posebice važno u potražnji financijskih sredstava od sponzora u Velikoj Britaniji.


Prilika za iskorak


Projektom ‘Glorija u Londonu’ bi se prvi put na većoj pozornici predstavio hrvatski kazališni klasik, a autori projekta se nadaju da će taj čin pobuditi zanimanje za hrvatsku kazališnu baštinu, posebice klasike dvadesetog stoljeća, koji su gotovo posve nepoznati britanskoj javnosti. S produkcijske strane, projekt će uključiti što je moguće više hrvatskih snaga. U promotivnoj fazi projetka, od prikupljanja financijskih sredstava, kroz reklame i najave putem socijalnih medija i posebnih promotivnih događanja, ova drama će se staviti u kontekst hrvatske kulture i u takvom se kontekstu približiti britanskoj javnosti. U vrijeme kada se kultura u Britaniji otvorila prema Europi kao nikada dosad, ovo je sjajna prilika da ovaj veliki iskorak hrvatske drame.


Prvi Hrvat u Globeu


Filip Krenus diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na Odsjeku za anglistiku, a zatim se preselio u London gdje je završio studij glume na Glumačkoj školi East 15 te poslijediplomski studij iz klasične glume na Drama Centreu tijekom kojeg je postao prvi hrvatski glumac koji je zaigrao na pozornici kazališta Globe. Surađuje s Teatrom EXIT, a u Londonu je bio umjetnički savjetnik i koprevoditelj na engleski drame Ivora Martinića Ovdje piše naslov drame o Anti (Blue Elephant Theatre), i pomoćnik producenta engleske praizvedbe drame Varšavska melodija Leonida Zorina (Arcola Theatre). Autor je brojnih kazališnih projekata, preveo brojne drame i objavio više prijevoda.


Posebni podaci o projektu

Budući da je za britansku javnost Glorija nepoznata drama i budući da ima posebne prostorne zahtjeve, izabrali smo Old Vic Tunnels kao kazalište u kojem bi se iznajmio prostor od tri tjedna te se dramu uklopilo u repertoar tog kazališta u sezoni 2012./2013. Najveći trošak odlazi upravo na najam prostora i financiranje produkcije radit će se dvojako: prikupljanjem sredstava u Hrvatskoj, ali i prijavljivanjem na natječaje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Stoga je od iznimne važnosti da Ministarstvo kulture podrži ovaj projekt, jer bi tom odlukom pokazao da je ovaj projekt od velikog značaja za promociju hrvatske kulture, što je posebice važno u potražnji financijskih sredstava od sponzora u Velikoj Britaniji.


Tiskanje prijevoda drame

Objavom prijevoda drame projektu bi se omogućila prijeko potrebna predprodukcijska promocija koja je iznimno važna za prikupljanje financijskih sredstava. To ne bi samo bio povod za pozivanje potencijalnih ulagača na prezentaciju knjige, nego bi se tekst i u tiskanom obliku mogao ponuditi drugim kazalištima na daljnje razmatranje uvođenja u repertoar. Kako se objava teksta planira za ovu godinu – godinu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ova knjiga bila bi dodatna prezentacija hrvatske kulture u Velikoj Britaniji.




[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Glorija u Londonu’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-01-02 12:36:12 [created_by] => 32 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-01-02 17:33:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-01-02 20:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3553 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/01/02/Kultura/GLORIA POZORISTE NA TERAZIJ_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "697x405" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 19 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38697815 Threads: 4 Questions: 7118096425 Slow queries: 3307184 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608878749 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/hrvatska-u-europu-ulazi-s-rankom-marinkovicem-189803 [printLink] => /kultura/hrvatska-u-europu-ulazi-s-rankom-marinkovicem-189803?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 171950 [name] => rankomarinković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rankomarinkovic [link] => /tag/rankomarinkovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Glorija u Londonu’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvatska u Europu ulazi s Rankom Marinkovićem [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-08-55-34-32 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/01/02/Kultura/GLORIA POZORISTE NA TERAZIJ_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/01/02/Kultura/GLORIA POZORISTE NA TERAZIJ_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Ranko Marinković, stotinu godina nakon svog rođenja (22. veljače 1913.) ide u London. Točnije, u Englesku ide njegova znamenita ‘Glorija’. “Glorija u Londonu” prvi je cjeloviti projekt s ciljem da se ova drama Ranka Marinkovića postavi na engleskom jeziku. Ideja za projekt rodila se nakon što je Glumačka akademija „East 15“ u Londonu naručila prijevod drame za svoj kazališni arhiv na poticaj predstojnika Odsjeka glume koji je procijenio da je drama vrlo zanimljivo i vrijedno djelo te da bi, što je podjednako važno, razumljiva engleskoj publici.

- Ovaj projekt sretno se poklapa s pojačanim interesom engleske kulturne javnosti za njoj dosad nepoznatim europskim klasicima, kaže Filip Krenus, prevoditelj, koproducent, glumac i autor projekta.

- Politička klima u kojoj se raskrinkava licemjerje PR-ovske mašinerije i duboko sumnja u institucije čini ovu dramu iznimno relevantnom, a želja mi je da se u upravo u godini ulaska Hrvatske u Europsku uniju hrvatska kultura predstavi britanskoj javnosti ovim velikim klasikom. Upravo je “Glorija” idealan izbor zbog toga što je drama lako prenosiva u engleski kontekst.

Iako je hrvatska suvremena drama donekle prisutna u britanskom kulturnom okruženju, jedna je od glavnih predrasuda bila pretpostavka da će hrvatski dramski tekstovi biti nerazumljivi Britancima zbog opterećenosti povijesnim i kulturološkim referencama koje su im posve nepoznate. Prijevodom “Glorije”, isprva za dramsku akademiju, išlo se s ciljem da se iskuša razumljivost toga dramskog teksta. Uvidio se veliki potencijal ne samo da ova drama bude dobro primljena kod britanske publike, nego i mogućnost da se ovim projektom na malo veća vrata predstavi hrvatska kazališna baština, posebice ona dvadesetog stoljeća.

Filip Krenus
- Izbor redateljice Helen Tennison temelji se na njezinu iznimno vrijednom radu na projektima ‘Doručak s Emmom’ i ‘Razum i osjećaji’. Smatram da bi njezin rukopis bogat pokretom, atmosferom, izvrsnim izborom glazbe i s naglaskom na svjetlosnim kulisama, bio idealan izbor za englesko uprizorenje “Glorije”, dodaje Krenus.

- Helen je stručnjak za klasični repertoar i podjednaku pozornost polaže na detaljni rad na tekstu i glasu, a strast joj je oživljavanje europskih klasika koje prepričava na svjež i za publiku neposredan način. Njezin bi se rad izvrsno poklapao s radom hrvatske kompozitorice Anite Andreis. Njihove senzibilnosti iznimno se dobro nadopunjuju i njihov britansko-hrvatski ženski rukopis odličan je izbor za praizvedbu “Glorije” na engleskom jeziku. U izboru suradnika prvenstveno se inzistiralo na kvaliteti, ali želja mi je ovim projektom ujediniti što više britanskih i hrvatskih umjetnika kako bi drama zaživjela posebnim životom, kaže Eilip Krenus.

Specifičnost projekta zahtjeva i pravi odabir kazališta. Budući da britansko kazalište više nema stalne ansamble, a veća kazališta poput National Theatrea treba zainteresirati za određenu dramu produkcijama manje i srednje veličine, izbor kazališta pao je na Old Vic Tunnels čiji prostor idealno odgovara radnji drame. Lokacijom, ugledom i programskim smjernicama može pridonijeti iznimno dobrom iskoraku ove drame na englesko govorno područje.

- Kao prevoditelj i glumac te kao suosnivač Umjetničke udruge Satir i Produkcijske kuće Honey-tongued Theatre Productions jezik i živost jezika smatram neprocjenjivo važnim - kaže Filip Krenus.

- Moji najuspjeliji prijevodi temelje se upravo na vjeri da ništa nije neprevodivo, nego se publici, kako kazališnoj tako i čitalačkoj, jednostavno treba približiti duh umjetničkog djela. Posve sam siguran da će Glorija odjevena u ruho engleskog jezika sačuvati živost i istodobno biti posve razumljiva i jednako zanimljiva na stranom govornom području. Predviđeno repertoarno trajanje ovog projekta je tri tjedna, koliko traje većina kazališnih projekata srednje veličine. No upravo zbog produkcijske i financijske zahtjevnosti – pogotovo zbog činjenice da se predstavlja postavlja u Londonu – potrebna mu je velika potpora. Ovaj projekt, zbog svoje iznimne kulturne važnosti za Hrvatsku, tu potporu, duboko vjerujem, istinski zaslužuje, dodao je Krenus.

eda vujević

Posebni podaci o projektu

Budući da je za britansku javnost Glorija nepoznata drama i budući da ima posebne prostorne zahtjeve, izabrali smo Old Vic Tunnels kao kazalište u kojem bi se iznajmio prostor od tri tjedna te se dramu uklopilo u repertoar tog kazališta u sezoni 2012/2013. Najveći trošak odlazi upravo na najam prostora i financiranje produkcije radit će se dvojako: prikupljanjem sredstava u Hrvatskoj, ali i prijavljivanjem na natječaje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Stoga je od iznimne važnosti da Ministarstvo kulture podrži ovaj projekt, jer bi tom odlukom pokazao da je ovaj projekt od velikog značaja za promociju hrvatske kulture, što je posebice važno u potražnji financijskih sredstava od sponzora u Velikoj Britaniji.


Prilika za iskorak


Projektom ‘Glorija u Londonu’ bi se prvi put na većoj pozornici predstavio hrvatski kazališni klasik, a autori projekta se nadaju da će taj čin pobuditi zanimanje za hrvatsku kazališnu baštinu, posebice klasike dvadesetog stoljeća, koji su gotovo posve nepoznati britanskoj javnosti. S produkcijske strane, projekt će uključiti što je moguće više hrvatskih snaga. U promotivnoj fazi projetka, od prikupljanja financijskih sredstava, kroz reklame i najave putem socijalnih medija i posebnih promotivnih događanja, ova drama će se staviti u kontekst hrvatske kulture i u takvom se kontekstu približiti britanskoj javnosti. U vrijeme kada se kultura u Britaniji otvorila prema Europi kao nikada dosad, ovo je sjajna prilika da ovaj veliki iskorak hrvatske drame.


Prvi Hrvat u Globeu


Filip Krenus diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na Odsjeku za anglistiku, a zatim se preselio u London gdje je završio studij glume na Glumačkoj školi East 15 te poslijediplomski studij iz klasične glume na Drama Centreu tijekom kojeg je postao prvi hrvatski glumac koji je zaigrao na pozornici kazališta Globe. Surađuje s Teatrom EXIT, a u Londonu je bio umjetnički savjetnik i koprevoditelj na engleski drame Ivora Martinića Ovdje piše naslov drame o Anti (Blue Elephant Theatre), i pomoćnik producenta engleske praizvedbe drame Varšavska melodija Leonida Zorina (Arcola Theatre). Autor je brojnih kazališnih projekata, preveo brojne drame i objavio više prijevoda.


Posebni podaci o projektu

Budući da je za britansku javnost Glorija nepoznata drama i budući da ima posebne prostorne zahtjeve, izabrali smo Old Vic Tunnels kao kazalište u kojem bi se iznajmio prostor od tri tjedna te se dramu uklopilo u repertoar tog kazališta u sezoni 2012./2013. Najveći trošak odlazi upravo na najam prostora i financiranje produkcije radit će se dvojako: prikupljanjem sredstava u Hrvatskoj, ali i prijavljivanjem na natječaje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Stoga je od iznimne važnosti da Ministarstvo kulture podrži ovaj projekt, jer bi tom odlukom pokazao da je ovaj projekt od velikog značaja za promociju hrvatske kulture, što je posebice važno u potražnji financijskih sredstava od sponzora u Velikoj Britaniji.


Tiskanje prijevoda drame

Objavom prijevoda drame projektu bi se omogućila prijeko potrebna predprodukcijska promocija koja je iznimno važna za prikupljanje financijskih sredstava. To ne bi samo bio povod za pozivanje potencijalnih ulagača na prezentaciju knjige, nego bi se tekst i u tiskanom obliku mogao ponuditi drugim kazalištima na daljnje razmatranje uvođenja u repertoar. Kako se objava teksta planira za ovu godinu – godinu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ova knjiga bila bi dodatna prezentacija hrvatske kulture u Velikoj Britaniji.




[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/hrvatska-u-europu-ulazi-s-rankom-marinkovicem-189803 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=008147749c696669239db1f08778af572f6409b3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvatska+u+Europu+ulazi+s+Rankom+Marinkovi%C4%87em&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fhrvatska-u-europu-ulazi-s-rankom-marinkovicem-189803 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fhrvatska-u-europu-ulazi-s-rankom-marinkovicem-189803 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Glorija u Londonu’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kultura‘Glorija u Londonu’

Hrvatska u Europu ulazi s Rankom Marinkovićem

Piše PSD.
2. siječnja 2013. - 21:58
Ranko Marinković, stotinu godina nakon svog rođenja (22. veljače 1913.) ide u London. Točnije, u Englesku ide njegova znamenita ‘Glorija’. “Glorija u Londonu” prvi je cjeloviti projekt s ciljem da se ova drama Ranka Marinkovića postavi na engleskom jeziku. Ideja za projekt rodila se nakon što je Glumačka akademija „East 15“ u Londonu naručila prijevod drame za svoj kazališni arhiv na poticaj predstojnika Odsjeka glume koji je procijenio da je drama vrlo zanimljivo i vrijedno djelo te da bi, što je podjednako važno, razumljiva engleskoj publici.

Posebni podaci o projektu

Budući da je za britansku javnost Glorija nepoznata drama i budući da ima posebne prostorne zahtjeve, izabrali sm...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 10:55