stdClass Object ( [id] => 514560 [title] => Hrvoje Laurenta: Nezavisna kina i multipleksi moraju koegzistirati [alias] => hrvoje-laurenta-nezavisna-kina-i-multipleksi-moraju-koegzistirati [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Treći rođendan Kino Mreže je iza ugla. Proslavit će se 7. studenog uz manifestaciju “Dan neovisnih kina“ u 34 nezavisna kina diljem Hrvatske s besplatnim projekcijama filma “Odisej“ Jeromea Sallea i dvije epizode popularne animirane serije “Mali leteći medvjedi“. Manifestacija je usmjerena na promoviranje kina, kinematografske djelatnosti i filmske kulture, kao i Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača pod vodstvom Hrvoja Laurente.

Koliko su kina, kinematografska djelatnost i filmska kultura promovirane u tri godine otkako ste postali predsjednik Kino Mreže?
- Raznim aktivnostima usmjerenim prema publici nastojimo konstantno razvijati i promovirati filmsku kulturu na svim razinama i kod svih dobnih skupina. Puno smo radili na osvještavanju publike o postojanju nezavisnih kina, njihovim programima i aktivnostima, a isto smo tako radili na drugačijem, obrazovnom, kulturno-umjetnički važnom i vrijednom  programu u samim kinima. Uz to smo poticali kinoprikazivače na organizaciju filmskih programa s nekim drugim, neprikazivačkim komponentama kao što su razgovori, radionice, obrazovni, izložbeni i slični filmski programi jer to je ono što bi trebalo razlikovati nezavisno kino od multipleksa.

Kolika je inače filmska/kino kultura na razini u Hrvatskoj posljednjih godina?
- Sretan sam što je 2016. prema podacima Europskog audiovizualnog opservatorija bila rekordna godina u hrvatskim kinima: po prvi put od samostalnosti broj gledatelja dosegao je brojku od 4 milijuna (gotovo 4,3) tako da je i omjer broja posjeta po glavi stanovnika također prvi put 1:1. To je jedan mjerljiv podatak koji nam daje vjetar u leđa, čvrsto vjerujem da će se ovaj trend povećanja broja publike u hrvatskim kinima nastaviti  i u godinama koje dolaze, a kako na sveopćoj tako i na nezavisnoj kino sceni bilježimo značajano povećanje posjećenosti što je jasan znak da smo na dobrom putu.

Što biste istaknuli kao najvažnije od realizacije niza programskih i edukativnih aktivnosti Kino Mreže?
- Svakako su to Sajmovi filma koji se održavaju dvaput godišnje, krajem ljeta i zimi, na kojima uz edukativne programe namjenjene kinoprikazivačima razvijamo i jedni drugima prenosimo raznolika znanja i iskustva, sastajemo se s distributerima i planiramo nadolazeće programe kako samostalno tako i zajednički (na nivou cijele Mreže) te puno razgovaramo o našoj sadašnjosti i budućnosti. Od programskih aktivnosti bi svakako izdvojio program “U kinu je bolje“ kojeg radimo u suradnji s HAVC-om prilikom kojeg u kina diljem zemlje donosimo premijere hrvatskih filmova uz gostovanje ekipe koja je radila na filmu – od redatelja preko glumaca do producenata, montažera i ostalih.

Isto tako je važno izdvojiti dva programa koja pokrećemo ove jeseni – Svjetski dan audiovizualne baštine koja se obilježila 27. listopada te Dan nezavisnih kina kojeg organiziramo na rođendan Kino mreže 7. studenog. Vjerujem da će ta dva dana osim izvrsnih programa donijeti i rezultate u vidljivosti i percepciji u javnosti kako samih kina tako i Kino Mreže.

Koliko je trebalo vremena, truda i volje da se Kino Mreža digne na noge i dovede na trenutnu razinu?
- Jako puno i ovim putem bi se zahvalio i čestitao članovima Uprvnog odbora i Programskog savjeta Mreže, našoj tajnici, svim kolegama kinoprikazivačima te ekipi HAVC-a na nesebičnom radu, trudu i odvajanju dragocjenog slobodnog i poslovnog vremena za boljitak svih nas skupa. Ispisane su tisuće mailova, održani silni sastanci, potrošeno je jako puno vremena i rezultati se vide. Uvijek je teško započeti nešto novo, posebno kada se radi na nacionalnoj razini i s tako puno različitih članova. Vjerujem da smo udarili čvrste temelje, nakon tri godine prebolili dječje bolesti i sad nam preostaje rad na podizanju kvalitete.

Godine 2014. u našem intervjuu ste postavili nekoliko primarnih ciljeva Kino Mreže, među ostalim raznovrsno programiranje i razvoj audovizualnih djelatnosti, povećanje broja publike i njezin filmski odgoj te povećanje kulturne ponude lokalnih sredina. Jesu li svi ciljevi ispunjeni?
- To je jedan proces koji nikada ne prestaje, a ja sam najviše zadovoljan s činjenicom da su kinoprikazivači usvojili ideje o drugačijim filmskim programima, neprikazivačkim programima, suradnji i zajedništvu kao jednima od stupova našeg napretka. Sa sigurnošću mogu reći da se broj publike povećava što je jedan od glavnih ciljeva našeg rada. Isto tako vjerujem da je povećana vidljivost kina kako na nacionalnoj tako i na lokalnim razinama, a razmjenom znanja i iskustava među kinoprikazivačima u brojnim kinima su pokrenuti važni  programi razvoja audiovizualne djelatnosti što je jedan od naših osnovnih ciljeva.

Hrvatski kinoprogram je doista raznolik. Zaključno s neovisnim kinima, festivalima i multipleksima, filmofil može vidjeti barem 80 posto najvažnijih filmova na godišnjoj bazi. Slažete li se?
- Apsolutno se slažem i sretan sam šta dobar dio tih filmskih naslova dolazi i u sredine u kojima oni nisu bili uobičajeni. Malo po malo učimo publiku da postoje i drugi jezici u filmovima, da Hollywood i blockbusteri nisu sve i da se iz filma može puno naučiti, a ne se samo zabaviti. Sretan sam štoje danas ponuda distributera jako dobra, posebno za nezavisne i ne-američke filmove što prije par godina nije bio slučaj. To nam daje brojne mogućnosti raznovrsnog i kvalitetnog programiranja što je temelj svakog neovisnog kina.

Mogu li i moraju li nezavisna kina i multipleksi koegzistirati?
- Moraju koegzistirati! Svi smo mi na istom “frontu“, živimo skupa, radimo skupa i to se neće promijeniti tako da moramo koegzistirati i kvalitetno surađivati jer druge nema.

Je li još uvijek smatrate da nezavisna kina mogu konkurirati multipleksima po posjetu?
- Definitivno, to pokazuju i podaci o gledanosti u neovisnim kinima. Brojke iz godine u godinu rastu, a uzmemo li u obzir nedostatak reklamne mašinerije kojom multipleksi raspolažu taj uspjeh je još i veći.

Može li broj publike još rasti i može li se povećati kulturna/kino ponuda lokalnih sredina?
- Ne da može, nego mora. Kino Mreža uvelike pomaže i doprinosi pokretanju filmskih programa u sredinama gdje je kinoprikazivaštvo zamrlo ili ga uopće nije bilo. I tu radimo dvosmjerno – kako na razvoju publike tako i na razvoju samih kinoprikazivača. Prema nekim planovima se nadam da će se filmski programi u narednih godinu dana pokrenuti u barem 5 sredina koje u ovom trenutku nemaju kino.

Tome je doprinjelo i Ministarstvo kulture koje još uvijek provodi projekt Digitalizacije kina, nadam se da će tako ostati i u narednim godinama. Postojeća kina u velikom broju usvajaju drugačije, kulturno-umjetnički vrijedne i važne programe, sve ih je više na njihovim rasporedima što uvelike doprinosi povećanju kulturnih ponuda u lokalnim sredinama.

Koliko je za ovo potonje napravio Kino Mediteran?
- Kino Mediteran radi lavovski posao – s projektorom u ruci ide po otocima te gradovima dalmatinskog zaleđa i prikazuje filmove tamo gdje je kinoprikazivaštvo zamrlo. Od srca im čestitam na tome, kad se god sjetim te ekipe kako ide okolo i radi filmske fešte u mjestima gdje dođu srce mi zaigra, da je bar puno više takvih ne samo u filmskom nego u svim kulturno-umjetničkim područjima.

Koji vam ciljevi još preostaju? Što je iduće na redu?
- Postavili smo dobre temelje, sad nam preostaje da sve ovo što radimo podignemo na jedan viši nivo. U zadnje tri godine smo uvidjeli sve prednosti i nedostatke naših članova i naših zajedničkih programa, u narednom periodu ćemo raditi na tome da maksimalno unaprijedimo sve ono što je dobro, ali i ono gdje trebamo dati još više energije i truda. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 3. ROĐENDAN KINO MREŽE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-10-30 20:24:20 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-11-03 13:56:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-10-31 23:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2964 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/10\/30\/laurenta11-251017.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/30\/laurenta10-251017.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/30\/laurenti8-25102017.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["laurenta11-251017","laurenta10-251017","laurenti8-25102017"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1060x840"},{"size0":"582x840"},{"size0":"560x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 19 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38743160 Threads: 4 Questions: 7121812908 Slow queries: 3308868 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608971290 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 43 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/hrvoje-laurenta-nezavisna-kina-i-multipleksi-moraju-koegzistirati-514560 [printLink] => /kultura/hrvoje-laurenta-nezavisna-kina-i-multipleksi-moraju-koegzistirati-514560?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 207155 [name] => HrvojeLaurenta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvojelaurenta [link] => /tag/hrvojelaurenta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 3. ROĐENDAN KINO MREŽE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvoje Laurenta: Nezavisna kina i multipleksi moraju koegzistirati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/30/laurenta11-251017.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => laurenta11-251017 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/30/laurenta11-251017.jpg [title] => laurenta11-251017 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/30/laurenta10-251017.jpg [title] => laurenta10-251017 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/30/laurenti8-25102017.jpg [title] => laurenti8-25102017 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Treći rođendan Kino Mreže je iza ugla. Proslavit će se 7. studenog uz manifestaciju “Dan neovisnih kina“ u 34 nezavisna kina diljem Hrvatske s besplatnim projekcijama filma “Odisej“ Jeromea Sallea i dvije epizode popularne animirane serije “Mali leteći medvjedi“. Manifestacija je usmjerena na promoviranje kina, kinematografske djelatnosti i filmske kulture, kao i Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača pod vodstvom Hrvoja Laurente.

Koliko su kina, kinematografska djelatnost i filmska kultura promovirane u tri godine otkako ste postali predsjednik Kino Mreže?
- Raznim aktivnostima usmjerenim prema publici nastojimo konstantno razvijati i promovirati filmsku kulturu na svim razinama i kod svih dobnih skupina. Puno smo radili na osvještavanju publike o postojanju nezavisnih kina, njihovim programima i aktivnostima, a isto smo tako radili na drugačijem, obrazovnom, kulturno-umjetnički važnom i vrijednom  programu u samim kinima. Uz to smo poticali kinoprikazivače na organizaciju filmskih programa s nekim drugim, neprikazivačkim komponentama kao što su razgovori, radionice, obrazovni, izložbeni i slični filmski programi jer to je ono što bi trebalo razlikovati nezavisno kino od multipleksa.

Kolika je inače filmska/kino kultura na razini u Hrvatskoj posljednjih godina?
- Sretan sam što je 2016. prema podacima Europskog audiovizualnog opservatorija bila rekordna godina u hrvatskim kinima: po prvi put od samostalnosti broj gledatelja dosegao je brojku od 4 milijuna (gotovo 4,3) tako da je i omjer broja posjeta po glavi stanovnika također prvi put 1:1. To je jedan mjerljiv podatak koji nam daje vjetar u leđa, čvrsto vjerujem da će se ovaj trend povećanja broja publike u hrvatskim kinima nastaviti  i u godinama koje dolaze, a kako na sveopćoj tako i na nezavisnoj kino sceni bilježimo značajano povećanje posjećenosti što je jasan znak da smo na dobrom putu.

Što biste istaknuli kao najvažnije od realizacije niza programskih i edukativnih aktivnosti Kino Mreže?
- Svakako su to Sajmovi filma koji se održavaju dvaput godišnje, krajem ljeta i zimi, na kojima uz edukativne programe namjenjene kinoprikazivačima razvijamo i jedni drugima prenosimo raznolika znanja i iskustva, sastajemo se s distributerima i planiramo nadolazeće programe kako samostalno tako i zajednički (na nivou cijele Mreže) te puno razgovaramo o našoj sadašnjosti i budućnosti. Od programskih aktivnosti bi svakako izdvojio program “U kinu je bolje“ kojeg radimo u suradnji s HAVC-om prilikom kojeg u kina diljem zemlje donosimo premijere hrvatskih filmova uz gostovanje ekipe koja je radila na filmu – od redatelja preko glumaca do producenata, montažera i ostalih.

Isto tako je važno izdvojiti dva programa koja pokrećemo ove jeseni – Svjetski dan audiovizualne baštine koja se obilježila 27. listopada te Dan nezavisnih kina kojeg organiziramo na rođendan Kino mreže 7. studenog. Vjerujem da će ta dva dana osim izvrsnih programa donijeti i rezultate u vidljivosti i percepciji u javnosti kako samih kina tako i Kino Mreže.

Koliko je trebalo vremena, truda i volje da se Kino Mreža digne na noge i dovede na trenutnu razinu?
- Jako puno i ovim putem bi se zahvalio i čestitao članovima Uprvnog odbora i Programskog savjeta Mreže, našoj tajnici, svim kolegama kinoprikazivačima te ekipi HAVC-a na nesebičnom radu, trudu i odvajanju dragocjenog slobodnog i poslovnog vremena za boljitak svih nas skupa. Ispisane su tisuće mailova, održani silni sastanci, potrošeno je jako puno vremena i rezultati se vide. Uvijek je teško započeti nešto novo, posebno kada se radi na nacionalnoj razini i s tako puno različitih članova. Vjerujem da smo udarili čvrste temelje, nakon tri godine prebolili dječje bolesti i sad nam preostaje rad na podizanju kvalitete.

Godine 2014. u našem intervjuu ste postavili nekoliko primarnih ciljeva Kino Mreže, među ostalim raznovrsno programiranje i razvoj audovizualnih djelatnosti, povećanje broja publike i njezin filmski odgoj te povećanje kulturne ponude lokalnih sredina. Jesu li svi ciljevi ispunjeni?
- To je jedan proces koji nikada ne prestaje, a ja sam najviše zadovoljan s činjenicom da su kinoprikazivači usvojili ideje o drugačijim filmskim programima, neprikazivačkim programima, suradnji i zajedništvu kao jednima od stupova našeg napretka. Sa sigurnošću mogu reći da se broj publike povećava što je jedan od glavnih ciljeva našeg rada. Isto tako vjerujem da je povećana vidljivost kina kako na nacionalnoj tako i na lokalnim razinama, a razmjenom znanja i iskustava među kinoprikazivačima u brojnim kinima su pokrenuti važni  programi razvoja audiovizualne djelatnosti što je jedan od naših osnovnih ciljeva.

Hrvatski kinoprogram je doista raznolik. Zaključno s neovisnim kinima, festivalima i multipleksima, filmofil može vidjeti barem 80 posto najvažnijih filmova na godišnjoj bazi. Slažete li se?
- Apsolutno se slažem i sretan sam šta dobar dio tih filmskih naslova dolazi i u sredine u kojima oni nisu bili uobičajeni. Malo po malo učimo publiku da postoje i drugi jezici u filmovima, da Hollywood i blockbusteri nisu sve i da se iz filma može puno naučiti, a ne se samo zabaviti. Sretan sam štoje danas ponuda distributera jako dobra, posebno za nezavisne i ne-američke filmove što prije par godina nije bio slučaj. To nam daje brojne mogućnosti raznovrsnog i kvalitetnog programiranja što je temelj svakog neovisnog kina.

Mogu li i moraju li nezavisna kina i multipleksi koegzistirati?
- Moraju koegzistirati! Svi smo mi na istom “frontu“, živimo skupa, radimo skupa i to se neće promijeniti tako da moramo koegzistirati i kvalitetno surađivati jer druge nema.

Je li još uvijek smatrate da nezavisna kina mogu konkurirati multipleksima po posjetu?
- Definitivno, to pokazuju i podaci o gledanosti u neovisnim kinima. Brojke iz godine u godinu rastu, a uzmemo li u obzir nedostatak reklamne mašinerije kojom multipleksi raspolažu taj uspjeh je još i veći.

Može li broj publike još rasti i može li se povećati kulturna/kino ponuda lokalnih sredina?
- Ne da može, nego mora. Kino Mreža uvelike pomaže i doprinosi pokretanju filmskih programa u sredinama gdje je kinoprikazivaštvo zamrlo ili ga uopće nije bilo. I tu radimo dvosmjerno – kako na razvoju publike tako i na razvoju samih kinoprikazivača. Prema nekim planovima se nadam da će se filmski programi u narednih godinu dana pokrenuti u barem 5 sredina koje u ovom trenutku nemaju kino.

Tome je doprinjelo i Ministarstvo kulture koje još uvijek provodi projekt Digitalizacije kina, nadam se da će tako ostati i u narednim godinama. Postojeća kina u velikom broju usvajaju drugačije, kulturno-umjetnički vrijedne i važne programe, sve ih je više na njihovim rasporedima što uvelike doprinosi povećanju kulturnih ponuda u lokalnim sredinama.

Koliko je za ovo potonje napravio Kino Mediteran?
- Kino Mediteran radi lavovski posao – s projektorom u ruci ide po otocima te gradovima dalmatinskog zaleđa i prikazuje filmove tamo gdje je kinoprikazivaštvo zamrlo. Od srca im čestitam na tome, kad se god sjetim te ekipe kako ide okolo i radi filmske fešte u mjestima gdje dođu srce mi zaigra, da je bar puno više takvih ne samo u filmskom nego u svim kulturno-umjetničkim područjima.

Koji vam ciljevi još preostaju? Što je iduće na redu?
- Postavili smo dobre temelje, sad nam preostaje da sve ovo što radimo podignemo na jedan viši nivo. U zadnje tri godine smo uvidjeli sve prednosti i nedostatke naših članova i naših zajedničkih programa, u narednom periodu ćemo raditi na tome da maksimalno unaprijedimo sve ono što je dobro, ali i ono gdje trebamo dati još više energije i truda. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
laurenta11-251017 laurenta10-251017 laurenti8-25102017
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/hrvoje-laurenta-nezavisna-kina-i-multipleksi-moraju-koegzistirati-514560 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=96d23001e08c844eaab3398ee12c7b355b5db2a6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvoje+Laurenta%3A+Nezavisna+kina+i+multipleksi+moraju+koegzistirati+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fhrvoje-laurenta-nezavisna-kina-i-multipleksi-moraju-koegzistirati-514560 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fhrvoje-laurenta-nezavisna-kina-i-multipleksi-moraju-koegzistirati-514560 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 3. ROĐENDAN KINO MREŽE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kultura3. ROĐENDAN KINO MREŽE

Hrvoje Laurenta: Nezavisna kina i multipleksi moraju koegzistirati

1. studenog 2017. - 00:49
laurenta11-251017

Treći rođendan Kino Mreže je iza ugla. Proslavit će se 7. studenog uz manifestaciju “Dan neovisnih kina“ u 34 nezavisna kina diljem Hrvatske s besplatnim projekcijama filma “Odisej“ Jeromea Sallea i dvije epizode popularne animirane serije “Mali leteći medvjedi“. Manifestacija je usmjerena na promoviranje kina, kinematografske djelatnosti i filmske kulture, kao i Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača pod vodstvom Hrvoja Laurente.

Koliko su kina, kinematografska djelatnost i filmska kultura promovirane u tri godine otkako ste postali predsjednik Kino Mreže?
- Raznim aktivnostima usmjerenim prema publici nastojimo konstantno razvijati i promovirati filmsku kulturu na svim razinama i kod svih dobnih skupina. Puno smo radili na osvještavanju publike o postojanju nezavisnih kina, nj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 23:31