stdClass Object ( [id] => 1246679 [title] => Damir Karakaš uoči premijere Okretišta: ‘Imao sam dosta ponuda, ali odabrao sam Split. Za njega me veže puno toga, i moja književnost je krenula iz sobice u splitskom Getu‘ [alias] => damir-karakas-uoci-premijere-okretista-imao-sam-dosta-ponuda-ali-odabrao-sam-split-za-njega-me-veze-puno-toga-i-moja-knjizevnost-je-krenula-iz-sobice-u-splitskom-getu [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Roman Damira Karakaša “Okretište” premijerno će, u režiji Dina Mustafića, izvesti Drama HNK-a Split 8. prosinca. Karakašev roman o traumatičnom događaju iz vlastita života u dramsku je formu preveo Darko Lukić, a glavnu ulogu Damira

tumači Mijo Jurišić.

”Okretište” govori o tihoj naknadnoj borbi brutalno napadnutog protagonista, njegovim pokušajima da smogne snage za nastavak života. Za “Okretište” je Damir Karakaš dobio književnu nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen 2021. na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Povratak kući

Unatoč drugim ponudama, odabrali ste Split i splitski HNK za postavljanje svoga “Okretišta”. Kako je došlo do suradnje i što vas veže uz Split?

– Istina, i prije nego što sam za roman “Okretište” dobio najznačajniju književnu regionalnu nagradu “Meša Selimović”, imao sam dosta ponuda, ali odabrao sam Split. Naime, tekstovi su mi igrali po brojnim kazalištima u Hrvatskoj i inozemstvu, ali nikad u Splitu, iako sam stalno bio u nekim kontaktima, no nikako da se ostvari. Marina Vujčić, bivša direktorica Drame, igrala je u svemu tome važnu ulogu, ona razumije i književnost i kazalište, pa smo se brzo dogovorili. A za Split me veže puno toga, i moja književnost je zapravo počela iz jedne male sobice u splitskom Getu gdje sam godinama živio. Pa svi ti ljudi koji su mi pomagali, podržavali me, primjerice veliki Ivan Martinac; ne mogu nikada zaboraviti te šetnje i razgovore s njim. Da skratim priču, uvijek kad dolazim u Split, imam osjećaj da se vraćam kući.

---

image

Damir Karakaš, autor romana ‘Okretište‘ Nikolina Vuković Stipaničev

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
---

Za one koji nisu čitali, kažite nam nekoliko riječi o knjizi. Žanrovski je nije lako odrediti. Ujedno je i autobiografija i kronologija iscjeljenja.

– Ono što sam u ovome romanu htio jest da s književnim tekstom uspostavim kontrolu nad samim događajem. Uglavnom, nije mi ni na kraj pameti bilo da pišem o tome što se dogodilo, jer to bi bila neka niža razina, bez obzira koliko je sam taj događaj bio mučan. Htio sam naprosto jedan intimni zapis, zabilježiti svoje emotivno stanje te vrijeme i prostor oko sebe, na neki način ispisati ljudski roman, neki bi rekli kršćanski, zapravo roman u kojem nema ni crne kronike ni spektakla, a tu sam težište prebacio na jezik. Na taj način sam se, pišući bez tih svih događaja, i u životu psihički izborio, iako sam bio svjestan da bi se u tom kodu eksploatacije nesreće roman odlično prodavao.

No, za mene književnost nikad nije bila opisivanje događaja, već prije svega jezik, stil kojim mogu napisati roman koji se bavi teškom psihofizičkom traumom protagonista, načinom njegova nošenja s njom i pronalaženjem mehanizama ponovnog vraćanja povjerenja u ljude i svakodnevicu. Ta svakodnevica mi je predstavljala na neki način spas i utočište, na koncu konca i pobjedu, ako je ovdje uopće moguće govoriti o pobjedi, iako sam preživio, pa bih trebao slaviti, a ta svakodnevica u ovome romanu nije manir, nego je isključivo u funkciji radnje.

---

image

Probe predstave ‘Okretište‘, čija je premijera 8. prosinca

 

NEMI BULAT
---

Književnost kao terapija

Je li vam pisanje pomoglo u tom procesu?

– Moram biti iskren i priznati da mi je uvijek na neki način bila pomalo odbojna ta priča o književnosti kao terapiji, ali ja doista ne znam kako bih sve ovo prebrodio da nije bilo književnosti, pa sad vjerujem u literaturu koja je neophodna i koja može pomoći. Ali, što se tiče te nesreće, to može biti i jako inspirativno. Jer nesreća je bogatija od sreće – sreća je sama sebi cilj, a nesreća treba da se pretvori u nešto drugo, u neku knjigu, film, kazališnu predstavu. Osim toga, u “Odiseji” se kaže da su bogovi ljudima dali nesreću da bi imali što opjevati. Ali, ono što se ne doživi u sebi to nije duboko, ali iskustvo nesreće, to je prava škola života.

Kažite nam ponešto o ličkome mentalitetu i stavu prema osveti. Bajunet i puška bitni su elementi u knjizi. Napominjali ste da vaši preci ne bi bili jako sretni zbog simbolične osvete, udaranja bajunetom po uličnom stupu.

– Ovo je roman, ali i predstava o stajanju na barikadama, a kako kaže Svetlana Aleksijevič, kad stojiš na barikadama, više ne vidiš čovjeka, nego metu, zato je trebalo naći načina kako prebroditi te barikade. Dakle, ključna prepreka bila je, da se ne lažemo, osveta. Ima jedan dokumentarac u Crnoj Gori, a to je sličan mentalitet – Lika i Crna Gora, kada su ondje sedamdesetih godina čovjeku ubili sina, a on se nije želio osvetiti, no nakon par godina je to ipak učinio. I kad ga je sudija pitao otkud mu oružje, on je rekao: Druže sudija, pa tko god mi je u ovih dvije godine došao u goste donio mi je komad oružja, imao sam cijeli arsenal da bih mogao manju vojsku naoružati.

Tako je nekako i meni bilo u snu, gdje mi, a još se to ponekad dogodi, dolaze u snove djedovi, pradjedovi, traže od mene da bude oko za oko, zub za zub, a djed traži da ubijam žabe i vježbam na njima, pa da čekam kada će me Bog navući na svoje ruke kao rukavice, da učinim, kako on misli, ono što se u takvim situacijama mora učiniti. Daje mi svoju pušku, spominje mi, ako to ne učinim, da će mi cijeli život konobar donositi piće na pod da pijem kao žaba, a ne čovjek, pa da se odlučim hoću li živjeti život žabe ili čovjeka. U snu je to jako gadno, gotovo uvijek im obećam da ću ih ubiti, pa se budim u znoju.

Opisivanje snova

– Kasnije sam te snove pokušavao opisati, a općenito oni su mi u književnosti uvijek bili važni, jer sam pokušavao raditi književnost koja je kao precizno opisivanje snova – namjerno kažem pokušavao jer književnost će za mene i dalje biti pokušaj da se postigne nemoguće. Puno sam, otkako se sve ovo zbilo, razmišljao o ovome romanu, razgovarao dosta sa svojom ženom koja je sa mnom prolazila kroz svu tu kalvariju i dobro razumije književnost, i sada nakon svega, siguran sam da ovaj roman ne bi mogao biti nikako drukčije napisan, jer to više nije samo roman o meni, mojoj familiji i mom iskustvu, iako sam ga posvetio svojim trima kćerima.

Pratite probe u Splitu. Kako vas se doima Mijo Jurišić koji vas tumači?

– Mijo je fantastičan glumac. Znam ga otprije, rodom je iz Gunje, tako da on može dobro shvatiti toga glavnog lika u romanu, ući u njegovu kožu. Drago mi je da je baš on odabran za tu ulogu. Ali svi su doista sjajni, Split ima jedan od najboljih kazališnih ansambla u Hrvatskoj, a ono što me oduševilo jesu mlade glumice i glumci, taj novi val za koji će se još puno toga dobrog čuti.

---

image

Mijo Jurišić glumi Damira u predstavi Drame HNK Split

NEMI BULAT
---

Jeste li ozdravili? Potpuno?

– Znate kakve mi Ličani imamo uloge u partizanskim filmovima; jurišamo na bunker, pogodi nas metak, padnemo, dižemo se, opet nas pogodi metak, opet padnemo, dižemo se i ipak ubacimo bombu u bunker. Ali i prije sam preživio puno toga, i ovo sam preživio zbog iskustva, prošao sam rat, one prve čuke, puno burnih godina proveo sam po Parizu, imao sam i prije gadnih ožiljaka po tijelu, kako kaže jedan tip, rupa po tijelu da bi se po meni mogao bilijar igrati. Sve je to pomoglo da ozdravim, jer u tome kaosu i košmaru moraš prije svega imati jaku glavu.

’Proslava’ za Ameriku

U knjizi – i u predstavi koju ćemo gledati – stariji članovi vaše obitelji govore ličkim dijalektom, koji ne čujemo često na scenama. Ponešto nalikuje na istarski. Koje su njegove specifičnosti (konkretno dijalekt vašeg mjesta) i kako su ga svladali splitski glumci?

Arijana Čulina i Nenad Srdelić glume baku i djeda i odlično su svladali jezik, a to nije nimalo lako. To je jedan jako specifičan jezik, u bazenu od desetak kilometara svako selo govori drukčije i trebalo je naći neku pravu mjeru. Da vam samo malo objasnim, kada se na stočnoj pijaci u Brinju nađu dva čovjeka koji se ne poznaju, a iz tog su kraja, onda njihov dijalog teče otprilike ovako. Jedan pita drugoga “kako se zoveš”, ovaj mu odgovara “Stipe” pa pita “a kako se ti zoveš”. On mu odgovara “isto Stipe, samo malo brže”. Meni je jako drago da će jezik moga kraja ostati zapisan, kako u predstavama i filmovima, tako i u knjigama, jer je, primjerice, “Sjećanje šume” od ove godine u čitankama za osmi razred i treći gimnazije.

---

image

Damir Karakaš

Duje Klarić/Cropix
---

Nekidan je po vašem romanu “Proslava” počelo i snimanje filma?

– Redatelj je Splićanin Bruno Anković, projekt je dobio podršku HAVC-a, a “Proslava” je također bila i među devet od stotinjak prijavljenih europskih projekata koji su došli u Varšavu, tamo je pomagao i oskarovac Pavel Pavlikovski. Iako sam prevođen na desetak jezika, ali nikad još na engleski, razveselilo me što sam prije nekoliko tjedana u Londonu za “Proslavu” potpisao ugovor s uglednim američkim izdavačem, te se nadam skorom putu s cijelom obitelji u San Francisco.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INTIMAN ZAPIS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => INTIMAN ZAPIS 2 0 8525 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-05 14:03:35 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => Jasmina Parić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-06 16:17:10 [modified_by] => 3140 [publish_up] => 2022-12-06 16:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 71 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Damir Karakaš uoči premijere Okretišta: ' Imao sam dosta ponuda, ali odabrao sam Split. Za njega me veže puno toga, i moja književnost je krenula iz sobice u splitskom Getu' [metakey] => Damir Karakaš, okretište, Mijo Jurišić, bruno anković [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/05\/12428470.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23411201.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23907419.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23907417.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23944332.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Kova\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","NEMI BULAT","NEMI BULAT","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Damir Karaka\u0161, autor romana \u2018Okreti\u0161te\u2018 Boris Kova\u010dev<\/p>","

Damir Karaka\u0161, autor romana \u2018Okreti\u0161te\u2018 Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev<\/p>","

Probe predstave \u2018Okreti\u0161te\u2018, \u010dija je premijera 8. prosinca<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Mijo Juri\u0161i\u0107 glumi Damira u predstavi Drame HNK Split<\/p>","

Damir Karaka\u0161<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_12428470_1920.jpg":"1920x1080","k_12428470_1280.jpg":"1280x1280","k_12428470_1024.jpg":"1024x1024","k_12428470_640.jpg":"640x640","k_12428470_480.jpg":"480x480","k_12428470_340.jpg":"340x340","k_12428470_220.jpg":"220x220","o_12428470_1280.jpg":"1280x853","o_12428470_1024.jpg":"1024x682","o_12428470_640.jpg":"640x426","o_12428470_480.jpg":"480x320","o_12428470_340.jpg":"340x226","o_12428470_220.jpg":"220x146","h_12428470_1280.jpg":"1280x854","h_12428470_1024.jpg":"1024x683","h_12428470_640.jpg":"640x427","h_12428470_480.jpg":"480x320","h_12428470_340.jpg":"340x227","h_12428470_220.jpg":"220x147","pp_12428470_1280.jpg":"1280x1628","pp_12428470_1024.jpg":"1024x1303","pp_12428470_640.jpg":"640x814","pp_12428470_480.jpg":"480x611","pp_12428470_340.jpg":"340x432","pp_12428470_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2877","hd_23411201_1920.jpg":"1920x1080","k_23411201_1280.jpg":"1280x1280","k_23411201_1024.jpg":"1024x1024","k_23411201_640.jpg":"640x640","k_23411201_480.jpg":"480x480","k_23411201_340.jpg":"340x340","k_23411201_220.jpg":"220x220","o_23411201_1280.jpg":"1280x1918","o_23411201_1024.jpg":"1024x1534","o_23411201_640.jpg":"640x959","o_23411201_480.jpg":"480x719","o_23411201_340.jpg":"340x509","o_23411201_220.jpg":"220x329","h_23411201_1280.jpg":"1280x854","h_23411201_1024.jpg":"1024x683","h_23411201_640.jpg":"640x427","h_23411201_480.jpg":"480x320","h_23411201_340.jpg":"340x227","h_23411201_220.jpg":"220x147","pp_23411201_1280.jpg":"1280x1628","pp_23411201_1024.jpg":"1024x1303","pp_23411201_640.jpg":"640x814","pp_23411201_480.jpg":"480x611","pp_23411201_340.jpg":"340x432","pp_23411201_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23907419_1920.jpg":"1920x1080","k_23907419_1280.jpg":"1280x1280","k_23907419_1024.jpg":"1024x1024","k_23907419_640.jpg":"640x640","k_23907419_480.jpg":"480x480","k_23907419_340.jpg":"340x340","k_23907419_220.jpg":"220x220","o_23907419_1280.jpg":"1280x1920","o_23907419_1024.jpg":"1024x1536","o_23907419_640.jpg":"640x960","o_23907419_480.jpg":"480x720","o_23907419_340.jpg":"340x510","o_23907419_220.jpg":"220x330","h_23907419_1280.jpg":"1280x854","h_23907419_1024.jpg":"1024x683","h_23907419_640.jpg":"640x427","h_23907419_480.jpg":"480x320","h_23907419_340.jpg":"340x227","h_23907419_220.jpg":"220x147","pp_23907419_1280.jpg":"1280x1628","pp_23907419_1024.jpg":"1024x1303","pp_23907419_640.jpg":"640x814","pp_23907419_480.jpg":"480x611","pp_23907419_340.jpg":"340x432","pp_23907419_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23907417_1920.jpg":"1920x1080","k_23907417_1280.jpg":"1280x1280","k_23907417_1024.jpg":"1024x1024","k_23907417_640.jpg":"640x640","k_23907417_480.jpg":"480x480","k_23907417_340.jpg":"340x340","k_23907417_220.jpg":"220x220","o_23907417_1280.jpg":"1280x1920","o_23907417_1024.jpg":"1024x1536","o_23907417_640.jpg":"640x960","o_23907417_480.jpg":"480x720","o_23907417_340.jpg":"340x510","o_23907417_220.jpg":"220x330","h_23907417_1280.jpg":"1280x854","h_23907417_1024.jpg":"1024x683","h_23907417_640.jpg":"640x427","h_23907417_480.jpg":"480x320","h_23907417_340.jpg":"340x227","h_23907417_220.jpg":"220x147","pp_23907417_1280.jpg":"1280x1628","pp_23907417_1024.jpg":"1024x1303","pp_23907417_640.jpg":"640x814","pp_23907417_480.jpg":"480x611","pp_23907417_340.jpg":"340x432","pp_23907417_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1438","hd_23944332_1920.jpg":"1920x1080","k_23944332_1280.jpg":"1280x1280","k_23944332_1024.jpg":"1024x1024","k_23944332_640.jpg":"640x640","k_23944332_480.jpg":"480x480","k_23944332_340.jpg":"340x340","k_23944332_220.jpg":"220x220","o_23944332_1280.jpg":"1280x958","o_23944332_1024.jpg":"1024x766","o_23944332_640.jpg":"640x479","o_23944332_480.jpg":"480x359","o_23944332_340.jpg":"340x254","o_23944332_220.jpg":"220x164","h_23944332_1280.jpg":"1280x854","h_23944332_1024.jpg":"1024x683","h_23944332_640.jpg":"640x427","h_23944332_480.jpg":"480x320","h_23944332_340.jpg":"340x227","h_23944332_220.jpg":"220x147","pp_23944332_1280.jpg":"1280x1628","pp_23944332_1024.jpg":"1024x1303","pp_23944332_640.jpg":"640x814","pp_23944332_480.jpg":"480x611","pp_23944332_340.jpg":"340x432","pp_23944332_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15532286 Threads: 1 Questions: 3207274658 Slow queries: 7228683 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236109578 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) ) [link] => /kultura/kazaliste/damir-karakas-uoci-premijere-okretista-imao-sam-dosta-ponuda-ali-odabrao-sam-split-za-njega-me-veze-puno-toga-i-moja-knjizevnost-je-krenula-iz-sobice-u-splitskom-getu-1246679 [printLink] => /kultura/kazaliste/damir-karakas-uoci-premijere-okretista-imao-sam-dosta-ponuda-ali-odabrao-sam-split-za-njega-me-veze-puno-toga-i-moja-knjizevnost-je-krenula-iz-sobice-u-splitskom-getu-1246679?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 353293 [name] => Damir Karakaš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-karakas [link] => /tag/damir-karakas ) [1] => stdClass Object ( [id] => 699283 [name] => okretište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-06 17:09:38 [main_article_id] => 0 [alias] => okretiste-0 [link] => /tag/okretiste-0 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 455335 [name] => Mijo Jurišić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mijo-jurisic [link] => /tag/mijo-jurisic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 699284 [name] => bruno anković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-06 17:09:39 [main_article_id] => 0 [alias] => bruno-ankovic [link] => /tag/bruno-ankovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INTIMAN ZAPIS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Damir Karakaš uoči premijere Okretišta: ‘Imao sam dosta ponuda, ali odabrao sam Split. Za njega me veže puno toga, i moja književnost je krenula iz sobice u splitskom Getu‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/12428470.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Kovačev/Cropix [mainImageDesc] =>

Damir Karakaš, autor romana ‘Okretište‘ Boris Kovačev

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/12428470.jpg [title] =>

Damir Karakaš, autor romana ‘Okretište‘ Boris Kovačev

Boris Kovačev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23411201.jpg [title] =>

Damir Karakaš, autor romana ‘Okretište‘ Nikolina Vuković Stipaničev

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23907419.jpg [title] =>

Probe predstave ‘Okretište‘, čija je premijera 8. prosinca

 

NEMI BULAT ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23907417.jpg [title] =>

Mijo Jurišić glumi Damira u predstavi Drame HNK Split

NEMI BULAT ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23944332.jpg [title] =>

Damir Karakaš

Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Roman Damira Karakaša “Okretište” premijerno će, u režiji Dina Mustafića, izvesti Drama HNK-a Split 8. prosinca. Karakašev roman o traumatičnom događaju iz vlastita života u dramsku je formu preveo Darko Lukić, a glavnu ulogu Damira

tumači Mijo Jurišić.

”Okretište” govori o tihoj naknadnoj borbi brutalno napadnutog protagonista, njegovim pokušajima da smogne snage za nastavak života. Za “Okretište” je Damir Karakaš dobio književnu nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen 2021. na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Povratak kući

Unatoč drugim ponudama, odabrali ste Split i splitski HNK za postavljanje svoga “Okretišta”. Kako je došlo do suradnje i što vas veže uz Split?

– Istina, i prije nego što sam za roman “Okretište” dobio najznačajniju književnu regionalnu nagradu “Meša Selimović”, imao sam dosta ponuda, ali odabrao sam Split. Naime, tekstovi su mi igrali po brojnim kazalištima u Hrvatskoj i inozemstvu, ali nikad u Splitu, iako sam stalno bio u nekim kontaktima, no nikako da se ostvari. Marina Vujčić, bivša direktorica Drame, igrala je u svemu tome važnu ulogu, ona razumije i književnost i kazalište, pa smo se brzo dogovorili. A za Split me veže puno toga, i moja književnost je zapravo počela iz jedne male sobice u splitskom Getu gdje sam godinama živio. Pa svi ti ljudi koji su mi pomagali, podržavali me, primjerice veliki Ivan Martinac; ne mogu nikada zaboraviti te šetnje i razgovore s njim. Da skratim priču, uvijek kad dolazim u Split, imam osjećaj da se vraćam kući.

---

image

Damir Karakaš, autor romana ‘Okretište‘ Nikolina Vuković Stipaničev

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
---

Za one koji nisu čitali, kažite nam nekoliko riječi o knjizi. Žanrovski je nije lako odrediti. Ujedno je i autobiografija i kronologija iscjeljenja.

– Ono što sam u ovome romanu htio jest da s književnim tekstom uspostavim kontrolu nad samim događajem. Uglavnom, nije mi ni na kraj pameti bilo da pišem o tome što se dogodilo, jer to bi bila neka niža razina, bez obzira koliko je sam taj događaj bio mučan. Htio sam naprosto jedan intimni zapis, zabilježiti svoje emotivno stanje te vrijeme i prostor oko sebe, na neki način ispisati ljudski roman, neki bi rekli kršćanski, zapravo roman u kojem nema ni crne kronike ni spektakla, a tu sam težište prebacio na jezik. Na taj način sam se, pišući bez tih svih događaja, i u životu psihički izborio, iako sam bio svjestan da bi se u tom kodu eksploatacije nesreće roman odlično prodavao.

No, za mene književnost nikad nije bila opisivanje događaja, već prije svega jezik, stil kojim mogu napisati roman koji se bavi teškom psihofizičkom traumom protagonista, načinom njegova nošenja s njom i pronalaženjem mehanizama ponovnog vraćanja povjerenja u ljude i svakodnevicu. Ta svakodnevica mi je predstavljala na neki način spas i utočište, na koncu konca i pobjedu, ako je ovdje uopće moguće govoriti o pobjedi, iako sam preživio, pa bih trebao slaviti, a ta svakodnevica u ovome romanu nije manir, nego je isključivo u funkciji radnje.

---

image

Probe predstave ‘Okretište‘, čija je premijera 8. prosinca

 

NEMI BULAT
---

Književnost kao terapija

Je li vam pisanje pomoglo u tom procesu?

– Moram biti iskren i priznati da mi je uvijek na neki način bila pomalo odbojna ta priča o književnosti kao terapiji, ali ja doista ne znam kako bih sve ovo prebrodio da nije bilo književnosti, pa sad vjerujem u literaturu koja je neophodna i koja može pomoći. Ali, što se tiče te nesreće, to može biti i jako inspirativno. Jer nesreća je bogatija od sreće – sreća je sama sebi cilj, a nesreća treba da se pretvori u nešto drugo, u neku knjigu, film, kazališnu predstavu. Osim toga, u “Odiseji” se kaže da su bogovi ljudima dali nesreću da bi imali što opjevati. Ali, ono što se ne doživi u sebi to nije duboko, ali iskustvo nesreće, to je prava škola života.

Kažite nam ponešto o ličkome mentalitetu i stavu prema osveti. Bajunet i puška bitni su elementi u knjizi. Napominjali ste da vaši preci ne bi bili jako sretni zbog simbolične osvete, udaranja bajunetom po uličnom stupu.

– Ovo je roman, ali i predstava o stajanju na barikadama, a kako kaže Svetlana Aleksijevič, kad stojiš na barikadama, više ne vidiš čovjeka, nego metu, zato je trebalo naći načina kako prebroditi te barikade. Dakle, ključna prepreka bila je, da se ne lažemo, osveta. Ima jedan dokumentarac u Crnoj Gori, a to je sličan mentalitet – Lika i Crna Gora, kada su ondje sedamdesetih godina čovjeku ubili sina, a on se nije želio osvetiti, no nakon par godina je to ipak učinio. I kad ga je sudija pitao otkud mu oružje, on je rekao: Druže sudija, pa tko god mi je u ovih dvije godine došao u goste donio mi je komad oružja, imao sam cijeli arsenal da bih mogao manju vojsku naoružati.

Tako je nekako i meni bilo u snu, gdje mi, a još se to ponekad dogodi, dolaze u snove djedovi, pradjedovi, traže od mene da bude oko za oko, zub za zub, a djed traži da ubijam žabe i vježbam na njima, pa da čekam kada će me Bog navući na svoje ruke kao rukavice, da učinim, kako on misli, ono što se u takvim situacijama mora učiniti. Daje mi svoju pušku, spominje mi, ako to ne učinim, da će mi cijeli život konobar donositi piće na pod da pijem kao žaba, a ne čovjek, pa da se odlučim hoću li živjeti život žabe ili čovjeka. U snu je to jako gadno, gotovo uvijek im obećam da ću ih ubiti, pa se budim u znoju.

Opisivanje snova

– Kasnije sam te snove pokušavao opisati, a općenito oni su mi u književnosti uvijek bili važni, jer sam pokušavao raditi književnost koja je kao precizno opisivanje snova – namjerno kažem pokušavao jer književnost će za mene i dalje biti pokušaj da se postigne nemoguće. Puno sam, otkako se sve ovo zbilo, razmišljao o ovome romanu, razgovarao dosta sa svojom ženom koja je sa mnom prolazila kroz svu tu kalvariju i dobro razumije književnost, i sada nakon svega, siguran sam da ovaj roman ne bi mogao biti nikako drukčije napisan, jer to više nije samo roman o meni, mojoj familiji i mom iskustvu, iako sam ga posvetio svojim trima kćerima.

Pratite probe u Splitu. Kako vas se doima Mijo Jurišić koji vas tumači?

– Mijo je fantastičan glumac. Znam ga otprije, rodom je iz Gunje, tako da on može dobro shvatiti toga glavnog lika u romanu, ući u njegovu kožu. Drago mi je da je baš on odabran za tu ulogu. Ali svi su doista sjajni, Split ima jedan od najboljih kazališnih ansambla u Hrvatskoj, a ono što me oduševilo jesu mlade glumice i glumci, taj novi val za koji će se još puno toga dobrog čuti.

---

image

Mijo Jurišić glumi Damira u predstavi Drame HNK Split

NEMI BULAT
---

Jeste li ozdravili? Potpuno?

– Znate kakve mi Ličani imamo uloge u partizanskim filmovima; jurišamo na bunker, pogodi nas metak, padnemo, dižemo se, opet nas pogodi metak, opet padnemo, dižemo se i ipak ubacimo bombu u bunker. Ali i prije sam preživio puno toga, i ovo sam preživio zbog iskustva, prošao sam rat, one prve čuke, puno burnih godina proveo sam po Parizu, imao sam i prije gadnih ožiljaka po tijelu, kako kaže jedan tip, rupa po tijelu da bi se po meni mogao bilijar igrati. Sve je to pomoglo da ozdravim, jer u tome kaosu i košmaru moraš prije svega imati jaku glavu.

’Proslava’ za Ameriku

U knjizi – i u predstavi koju ćemo gledati – stariji članovi vaše obitelji govore ličkim dijalektom, koji ne čujemo često na scenama. Ponešto nalikuje na istarski. Koje su njegove specifičnosti (konkretno dijalekt vašeg mjesta) i kako su ga svladali splitski glumci?

Arijana Čulina i Nenad Srdelić glume baku i djeda i odlično su svladali jezik, a to nije nimalo lako. To je jedan jako specifičan jezik, u bazenu od desetak kilometara svako selo govori drukčije i trebalo je naći neku pravu mjeru. Da vam samo malo objasnim, kada se na stočnoj pijaci u Brinju nađu dva čovjeka koji se ne poznaju, a iz tog su kraja, onda njihov dijalog teče otprilike ovako. Jedan pita drugoga “kako se zoveš”, ovaj mu odgovara “Stipe” pa pita “a kako se ti zoveš”. On mu odgovara “isto Stipe, samo malo brže”. Meni je jako drago da će jezik moga kraja ostati zapisan, kako u predstavama i filmovima, tako i u knjigama, jer je, primjerice, “Sjećanje šume” od ove godine u čitankama za osmi razred i treći gimnazije.

---

image

Damir Karakaš

Duje Klarić/Cropix
---

Nekidan je po vašem romanu “Proslava” počelo i snimanje filma?

– Redatelj je Splićanin Bruno Anković, projekt je dobio podršku HAVC-a, a “Proslava” je također bila i među devet od stotinjak prijavljenih europskih projekata koji su došli u Varšavu, tamo je pomagao i oskarovac Pavel Pavlikovski. Iako sam prevođen na desetak jezika, ali nikad još na engleski, razveselilo me što sam prije nekoliko tjedana u Londonu za “Proslavu” potpisao ugovor s uglednim američkim izdavačem, te se nadam skorom putu s cijelom obitelji u San Francisco.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Kovačev/Cropix Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix NEMI BULAT NEMI BULAT Duje Klarić/Cropix
Boris Kovačev/Cropix

Damir Karakaš, autor romana ‘Okretište‘ Boris Kovačev

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Damir Karakaš, autor romana ‘Okretište‘ Nikolina Vuković Stipaničev

NEMI BULAT

Probe predstave ‘Okretište‘, čija je premijera 8. prosinca

 

NEMI BULAT

Mijo Jurišić glumi Damira u predstavi Drame HNK Split

Duje Klarić/Cropix

Damir Karakaš

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/damir-karakas-uoci-premijere-okretista-imao-sam-dosta-ponuda-ali-odabrao-sam-split-za-njega-me-veze-puno-toga-i-moja-knjizevnost-je-krenula-iz-sobice-u-splitskom-getu-1246679 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f7d3d87951b29392f39f40a8c724e9d81b59bb7a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Damir+Karaka%C5%A1+uo%C4%8Di+premijere+Okreti%C5%A1ta%3A+%E2%80%98Imao+sam+dosta+ponuda%2C+ali+odabrao+sam+Split.+Za+njega+me+ve%C5%BEe+puno+toga%2C+i+moja+knji%C5%BEevnost+je+krenula+iz+sobice+u+splitskom+Getu%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fdamir-karakas-uoci-premijere-okretista-imao-sam-dosta-ponuda-ali-odabrao-sam-split-za-njega-me-veze-puno-toga-i-moja-knjizevnost-je-krenula-iz-sobice-u-splitskom-getu-1246679 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fdamir-karakas-uoci-premijere-okretista-imao-sam-dosta-ponuda-ali-odabrao-sam-split-za-njega-me-veze-puno-toga-i-moja-knjizevnost-je-krenula-iz-sobice-u-splitskom-getu-1246679 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INTIMAN ZAPIS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
KazališteINTIMAN ZAPIS

Damir Karakaš uoči premijere Okretišta: ‘Imao sam dosta ponuda, ali odabrao sam Split. Za njega me veže puno toga, i moja književnost je krenula iz sobice u splitskom Getu‘

Piše Jasmina Parić
6. prosinca 2022. - 17:09

Roman Damira Karakaša “Okretište” premijerno će, u režiji Dina Mustafića, izvesti Drama HNK-a Split 8. prosinca. Karakašev roman o traumatičnom događaju iz vlastita života u dramsku je formu preveo Darko Lukić, a glavnu ulogu Damira

tumači Mijo Jurišić.

”Okretište” govori o tihoj naknadnoj borbi brutalno napadnutog protagonista, njegovim pokušajima da smogne snage za nastavak života. Za “Okretište” je Damir Karakaš dobio književnu nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen 2021. na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Povratak kući

Unatoč drugim ponudama, odabrali ste Split i splitski HNK za postavljanje svoga “Okretišta”. Kako je došlo do suradnje i što vas veže uz Split?

– Istina, i prije nego što sam za roman...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 05:42