stdClass Object ( [id] => 1011828 [title] => Nema odmora dok traje korona: devetero balerina i baletana vježbaju u Vili Dalmaciji uz stolice i sušilo za robu, drugi treniraju u stanovima [alias] => nema-odmora-dok-traje-korona-devetero-balerina-i-baletana-vjezbaju-u-vili-dalmaciji-uz-stolice-i-susilo-za-robu-drugi-treniraju-u-stanovima [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U vrijeme karantene jedna od stvari koju moramo silom prihvatiti je smanjivanje fizičke aktivnosti, što je dodatni izazov onim ljudima kojima je tjelesna sprema i profesionalno važna. Među njima su plesači, baletani splitskog HNK, kojima se dnevna rutina sastoji od tjelesnih napora.

Zatvaranje Baletnog studija u Tolstojevoj ulici, gdje provode jutra i popodneva u dvorani za vježbanje, njima je značilo totalnu promjenu života jer tijelo traži trening – a kako mu ga osigurati ako moraš ostati unutar četiri kućna zida? Jasno, ostaje samodisciplina i – snalaženje.

Ovih dana baletani koji žive u kompleksu Vile Dalmacija – svi stranci - snimili su i video da pokažu kako im prolazi vrijeme u povremenom zajedničkom vježbanju, naravno, uz pristojnu udaljenost jedan od drugoga. Režiser i voditelj vježbi je australski plesač Aaron Kok, a uvodni glas u mali filmski zapis koji se može vidjeti na Facebook stranici HNK Split je plesačica iz Španjolske Daniela Erchov Zayasa. Na videu se može pogledati, uz glazbenu podlogu, kako baletani i balerine, njih devet na otvorenom, u šumarku, uz more rade vježbe rastezanja, a umjesto “štapa” iz baletnog studija za oslonac koriste što imaju: stolice pa čak i – kućno sušilo za rublje!

U “špagu” se rastežu između dva zidića, a na travnatoj ledini vježbaju čak i skokove uvis. Za početak videa izabrali su snimku iz baleta “Piazzolla/Stravinski” koreografa Igora Kirova, u kojem svi plešu na pozornici, a za kraj jedan pljesak publike i zajednički naklon jer to im je, bez sumnje, svima najveća želja – vratiti se u kazalište.

Devet ih je, dakle: uz Danielu E. Zayas, tu su Talijani Francesco Pio De Benedictis i Jurgen Rahimi, Amerikanac Isaiah Manes, te njihove kolegice Minori Nakayama i Nozomi Miura iz Japana, Hyejin Kim i Jezi Yung iz Južne Koreje te Ingeborg Hendrikx iz Nizozemske.

Nastoje održati vedar duh i visok moral, ali, kao i ostatku čovječanstva koji je u kućnom pritvoru, muči ih kako “to kill time”. Uz to što se brinu kako je njihova obitelj, tamo u njihovim rodnim gradovima.

---

image
Balerine i baletani, stolovi, stolice i sušila u Vili Dalmaciji
---

- Dosadno im je, vrijeme nikako da prođe – govori nam asistentica i organizatorica u Baletu HNK Gorenka Žižić Jagar, koja je s njima u stalnom kontaktu. - Ipak, jedan drugome su podrška u ovim danima jer im je užasno teško biti odvojen od svojih najbližih. Kontaktiraju ih, prate što se događa u njihovim zemljama i – zabrinuti su. Kupuju namirnice u najbližim trgovinama na Mejama, odlaze jedan po jedan i paze na sve zdravstvene mjere jer su izolirani i ne smiju donijeti virus u kompleks Vile Dalmacija, na to su i upozoreni. Održavaju kondiciju, a na ovaj način, na otvorenom, podruže se i usput zabave. Ali, uglavnom broje dane - veli Žižić Jagar.

Inače, ona je proteklog tjedna obilazila državne ustanove s balerinama i baletanima koji su novi u ansamblu, pa im treba osigurati privremene dozvole za rad i boravak u Hrvatskoj, kao i prijave za zdravstveno osiguranje. Četiri su nova člana ansambla Baleta HNK: uz Amerikanca Isaiaha Manesa i Yezi Jung, koji žive na Marjanu, tu su još Francuskinja Laurie Chomel i Japanac Yuto Mutai. Oni žive na drugim adresama, ali svi zajedno čekaju da jednom završi era karantene da ih Splićani mogu bolje upoznati. Imali su, eto, sudbinu da ih je pandemija konronavirusa zakačila u ovom dijelu svijeta koji nisu još stigli ni dobro upoznati pa im je time možda i teže nego drugima.

U nizu plesača u splitskom ansamblu HNK ima puno onih već “domaćih”, kao što je Ashat Yusupzahov, koji zabavlja svoje Facebook prijatelje snimajući, dan po dan, kako provodi dane. Najviše lajkova dobio je snimkom kako radi sklekove, opeterećen za težinu svoje zaručnice, također balerine Ajle Kadrić. Ovaj baletan rodom iz Novosibirska u Rusiji poznat je među svojim kolegama najprije po zafrkanciji jer po dolasku na “class” i u pauzama vježbi ne propušta ispričati neki štos, nasmijati ih. Veli da mu je to najdraže jer plesači uvijek rade u tišini. A onda, poznat je po tome što ga “ne drži mjesto”, vječno je u pokretu, vozio je motocikl, trči, biciklira, ide u teretanu... Sad je sve drukčije:

- Morao sam privremeno prekinuti sa snimanjem videa jer sam mislio krenuti za Zagreb da pomognem prijatelju, puknuo mu je zid u stanu od potresa. On je također stranac ovdje i nema nikoga, prvak baleta, plesao je i kod nas, Azamat Nabiullin.

Htio sam mu pomoći da pokupi stvari, ima malog sina starog dva mjeseca, a po hladnoći su morali četiri sata voziti se u autu, a još ima i psa i mačku, ajme. Smjestio se kod naše prijateljice iz Splita. Zemlja se još trese, a boje se i zaraze, grubo je – govori Ashat koji s Ajlom živi u Strožancu i pokušava maksimalno ostati aktivan:

---

image
Špaga Ashata Yusupzahova između dviju stolica
Privatni album
---

- Budući da nemam mogućnosti izlaska, ostaje ubijanje vremena u kući. Minute traju predugo. Ovdje u Strožancu doslovno nema – ni pasa. Četiri dana nisam upalio automobil, što se nije dogodilo nikada. Možda jedino kad me prije dvije godine kombi srušio na motoru pa nisam mogao mjesec dana iz kreveta. Ajme meni!

Ajla i ja smo svaki u svojoj sobi, ali vježbamo. Imamo jedan tepih, pa se na njemu naizmjence vježba, ali – da, koristim je i kao uteg od pedesetak kila. Kad pridodam još svoju težinu, to je taman jer mi plesači nismo bilderi, dovoljno nam je to. Ne radimo velike mišiće, nego gradimo snagu, uz što više ponavljanja vježbe. Bude zabavno – kaže ruski baletan.

Ajla komentira da sve to nije dovoljno:

- Ne može se ostati baš u kondiciji jer kod kuće je nemoguće odraditi cijeli “class”. Držimo se za ormar, komodu, prozor ili ogradu, vježbamo ono što se radi na “štapu”, ali ne možeš na primjer skakati. Ljudi žive ispod, sve se to čuje, a i kamen je na podu, ne ide. Radimo vježbice na strunjači, pa čučnjeve, trbušnjake, izmjenjujemo se Ashat i ja – pojašnjava plesačica rodom iz Sarajeva.

Oboje su, naravno, u kontaktu sa svojim obiteljima, a Ashat je na Facebooku objavio i sliku svoga brata koji je u samoizolaciji na skijalištu Sheregesh u Kemerovskoj oblasti Rusije.

- Brat je otvorio kafić na skijalištu. Programer je, završio je matematiku i fiziku, ali budući da sva moja braća kližu, skijaju, igraju hokej, sviraju klavir i violinu, njemu je bilo dosadno sjediti u uredu, pa je započeo ovaj posao. To je poznato skijalište, dolaze mnogi iz Moskve i Sankt Petersburga, pa je zatvorio kafić i sam sebe stavio u izolaciju. U Rusiji je isto kao i ovdje što se tiče dućana, sve su pokupovali, ali lažne su vijesti da je Putin zabranio izlazak vani, to nije istina. Mama mi radi u Ministarstvu financija i vozi se metroom skoro 50 kilometara do posla, a metro je pun. Jedino ne rade vrtići, škole i nešto privatno. Kod nas je puno manje stranaca, a Rusija je velika, tako da se virus ne širi kao ovdje. Vidjet ćemo što će dalje biti – obavještava nas iz prve ruke, a Ajla nam dodaje kakva je situacija u susjednoj državi:

- U Sarajevu je odnedavno uveden policijski sat, zabranjeno je biti vani od pet do pet sati. Radi se i izlazi iz kuće uz dozvole. Mama radi od kuće, a tata u Općoj bolnici, koju su preuredili za bolesne od korone, pa nosi zaštitno odijelo i opremu na poslu.•

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => radne navike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => radne navike 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-03-24 15:16:39 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-03-26 08:01:15 [modified_by] => 3139 [publish_up] => 2020-03-26 07:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 228 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/03\/24\/13320298.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/24\/13320300.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/24\/13320294.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/24\/13320292.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/24\/13320290.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/24\/13320982.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/24\/13320972.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/24\/13320970.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["HNK Split","","","","Baletani ","Privatni album","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Zidi\u0107i ovdje ne slu\u017ee za ispijanje piva nego za rastezanje","Balerine i baletani, stolovi, stolice i su\u0161ila u Vili Dalmaciji","Balerine i baletani, stolovi, stolice i su\u0161ila u Vili Dalmaciji","Balerine i baletani, stolovi, stolice i su\u0161ila u Vili Dalmaciji","Na travnatoj ledini vje\u017ebaju se \u010dak i skokovi uvis","\u0160paga Ashata Yusupzahova izme\u0111u dviju stolica","Ashatu Yusupzahovu zaru\u010dnica Ajla nije teret ni kao uteg","Ashatu Ajla poma\u017ee pri izvo\u0111enju sklekova"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"792x387","k_13320298_1280.jpg":"1280x1280","k_13320298_1024.jpg":"1024x1024","k_13320298_640.jpg":"640x640","k_13320298_480.jpg":"480x480","k_13320298_340.jpg":"340x340","k_13320298_220.jpg":"220x220","o_13320298_1280.jpg":"1280x625","o_13320298_1024.jpg":"1024x500","o_13320298_640.jpg":"640x312","o_13320298_480.jpg":"480x234","o_13320298_340.jpg":"340x166","o_13320298_220.jpg":"220x107","h_13320298_1280.jpg":"1280x854","h_13320298_1024.jpg":"1024x683","h_13320298_640.jpg":"640x427","h_13320298_480.jpg":"480x320","h_13320298_340.jpg":"340x227","h_13320298_220.jpg":"220x147","pp_13320298_1280.jpg":"1006x1280","pp_13320298_1024.jpg":"805x1024","pp_13320298_640.jpg":"503x640","pp_13320298_480.jpg":"377x480","pp_13320298_340.jpg":"267x340","pp_13320298_220.jpg":"173x220"},{"size0":"798x447","k_13320300_1280.jpg":"1280x1280","k_13320300_1024.jpg":"1024x1024","k_13320300_640.jpg":"640x640","k_13320300_480.jpg":"480x480","k_13320300_340.jpg":"340x340","k_13320300_220.jpg":"220x220","o_13320300_1280.jpg":"1280x716","o_13320300_1024.jpg":"1024x573","o_13320300_640.jpg":"640x358","o_13320300_480.jpg":"480x268","o_13320300_340.jpg":"340x190","o_13320300_220.jpg":"220x123","h_13320300_1280.jpg":"1280x854","h_13320300_1024.jpg":"1024x683","h_13320300_640.jpg":"640x427","h_13320300_480.jpg":"480x320","h_13320300_340.jpg":"340x227","h_13320300_220.jpg":"220x147","pp_13320300_1280.jpg":"1006x1280","pp_13320300_1024.jpg":"805x1024","pp_13320300_640.jpg":"503x640","pp_13320300_480.jpg":"377x480","pp_13320300_340.jpg":"267x340","pp_13320300_220.jpg":"173x220"},{"size0":"785x398","k_13320294_1280.jpg":"1280x1280","k_13320294_1024.jpg":"1024x1024","k_13320294_640.jpg":"640x640","k_13320294_480.jpg":"480x480","k_13320294_340.jpg":"340x340","k_13320294_220.jpg":"220x220","o_13320294_1280.jpg":"1280x648","o_13320294_1024.jpg":"1024x519","o_13320294_640.jpg":"640x324","o_13320294_480.jpg":"480x243","o_13320294_340.jpg":"340x172","o_13320294_220.jpg":"220x111","h_13320294_1280.jpg":"1280x854","h_13320294_1024.jpg":"1024x683","h_13320294_640.jpg":"640x427","h_13320294_480.jpg":"480x320","h_13320294_340.jpg":"340x227","h_13320294_220.jpg":"220x147","pp_13320294_1280.jpg":"1006x1280","pp_13320294_1024.jpg":"805x1024","pp_13320294_640.jpg":"503x640","pp_13320294_480.jpg":"377x480","pp_13320294_340.jpg":"267x340","pp_13320294_220.jpg":"173x220"},{"size0":"794x397","k_13320292_1280.jpg":"1280x1280","k_13320292_1024.jpg":"1024x1024","k_13320292_640.jpg":"640x640","k_13320292_480.jpg":"480x480","k_13320292_340.jpg":"340x340","k_13320292_220.jpg":"220x220","o_13320292_1280.jpg":"1280x640","o_13320292_1024.jpg":"1024x512","o_13320292_640.jpg":"640x320","o_13320292_480.jpg":"480x240","o_13320292_340.jpg":"340x170","o_13320292_220.jpg":"220x110","h_13320292_1280.jpg":"1280x854","h_13320292_1024.jpg":"1024x683","h_13320292_640.jpg":"640x427","h_13320292_480.jpg":"480x320","h_13320292_340.jpg":"340x227","h_13320292_220.jpg":"220x147","pp_13320292_1280.jpg":"1006x1280","pp_13320292_1024.jpg":"805x1024","pp_13320292_640.jpg":"503x640","pp_13320292_480.jpg":"377x480","pp_13320292_340.jpg":"267x340","pp_13320292_220.jpg":"173x220"},{"size0":"572x397","k_13320290_1280.jpg":"1280x1280","k_13320290_1024.jpg":"1024x1024","k_13320290_640.jpg":"640x640","k_13320290_480.jpg":"480x480","k_13320290_340.jpg":"340x340","k_13320290_220.jpg":"220x220","o_13320290_1280.jpg":"1280x888","o_13320290_1024.jpg":"1024x710","o_13320290_640.jpg":"640x444","o_13320290_480.jpg":"480x333","o_13320290_340.jpg":"340x235","o_13320290_220.jpg":"220x152","h_13320290_1280.jpg":"1280x854","h_13320290_1024.jpg":"1024x683","h_13320290_640.jpg":"640x427","h_13320290_480.jpg":"480x320","h_13320290_340.jpg":"340x227","h_13320290_220.jpg":"220x147","pp_13320290_1280.jpg":"1006x1280","pp_13320290_1024.jpg":"805x1024","pp_13320290_640.jpg":"503x640","pp_13320290_480.jpg":"377x480","pp_13320290_340.jpg":"267x340","pp_13320290_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","k_13320982_1280.jpg":"1280x1280","k_13320982_1024.jpg":"1024x1024","k_13320982_640.jpg":"640x640","k_13320982_480.jpg":"480x480","k_13320982_340.jpg":"340x340","k_13320982_220.jpg":"220x220","o_13320982_1280.jpg":"1280x960","o_13320982_1024.jpg":"1024x768","o_13320982_640.jpg":"640x480","o_13320982_480.jpg":"480x360","o_13320982_340.jpg":"340x255","o_13320982_220.jpg":"220x165","h_13320982_1280.jpg":"1280x854","h_13320982_1024.jpg":"1024x683","h_13320982_640.jpg":"640x427","h_13320982_480.jpg":"480x320","h_13320982_340.jpg":"340x227","h_13320982_220.jpg":"220x147","pp_13320982_1280.jpg":"1006x1280","pp_13320982_1024.jpg":"805x1024","pp_13320982_640.jpg":"503x640","pp_13320982_480.jpg":"377x480","pp_13320982_340.jpg":"267x340","pp_13320982_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1125x2436","k_13320972_1280.jpg":"1280x1280","k_13320972_1024.jpg":"1024x1024","k_13320972_640.jpg":"640x640","k_13320972_480.jpg":"480x480","k_13320972_340.jpg":"340x340","k_13320972_220.jpg":"220x220","o_13320972_1280.jpg":"1280x2771","o_13320972_1024.jpg":"1024x2217","o_13320972_640.jpg":"640x1385","o_13320972_480.jpg":"480x1039","o_13320972_340.jpg":"340x736","o_13320972_220.jpg":"220x476","h_13320972_1280.jpg":"1280x854","h_13320972_1024.jpg":"1024x683","h_13320972_640.jpg":"640x427","h_13320972_480.jpg":"480x320","h_13320972_340.jpg":"340x227","h_13320972_220.jpg":"220x147","pp_13320972_1280.jpg":"1006x1280","pp_13320972_1024.jpg":"805x1024","pp_13320972_640.jpg":"503x640","pp_13320972_480.jpg":"377x480","pp_13320972_340.jpg":"267x340","pp_13320972_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1125x2436","k_13320970_1280.jpg":"1280x1280","k_13320970_1024.jpg":"1024x1024","k_13320970_640.jpg":"640x640","k_13320970_480.jpg":"480x480","k_13320970_340.jpg":"340x340","k_13320970_220.jpg":"220x220","o_13320970_1280.jpg":"1280x2771","o_13320970_1024.jpg":"1024x2217","o_13320970_640.jpg":"640x1385","o_13320970_480.jpg":"480x1039","o_13320970_340.jpg":"340x736","o_13320970_220.jpg":"220x476","h_13320970_1280.jpg":"1280x854","h_13320970_1024.jpg":"1024x683","h_13320970_640.jpg":"640x427","h_13320970_480.jpg":"480x320","h_13320970_340.jpg":"340x227","h_13320970_220.jpg":"220x147","pp_13320970_1280.jpg":"1006x1280","pp_13320970_1024.jpg":"805x1024","pp_13320970_640.jpg":"503x640","pp_13320970_480.jpg":"377x480","pp_13320970_340.jpg":"267x340","pp_13320970_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7515915 Threads: 4 Questions: 1540096948 Slow queries: 4685723 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110918854 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/kazaliste/nema-odmora-dok-traje-korona-devetero-balerina-i-baletana-vjezbaju-u-vili-dalmaciji-uz-stolice-i-susilo-za-robu-drugi-treniraju-u-stanovima-1011828 [printLink] => /kultura/kazaliste/nema-odmora-dok-traje-korona-devetero-balerina-i-baletana-vjezbaju-u-vili-dalmaciji-uz-stolice-i-susilo-za-robu-drugi-treniraju-u-stanovima-1011828?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 504145 [name] => Balet HNK Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => balet-hnk-split [link] => /tag/balet-hnk-split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 604594 [name] => koronavirus kazalite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-25 21:49:51 [main_article_id] => 0 [alias] => koronavirus-kazalite [link] => /tag/koronavirus-kazalite ) [2] => stdClass Object ( [id] => 604595 [name] => Ashat Yusupzahov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-25 21:49:51 [main_article_id] => 0 [alias] => ashat-yusupzahov [link] => /tag/ashat-yusupzahov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 466322 [name] => ajla kadrić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ajla-kadric [link] => /tag/ajla-kadric ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => radne navike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nema odmora dok traje korona: devetero balerina i baletana vježbaju u Vili Dalmaciji uz stolice i sušilo za robu, drugi treniraju u stanovima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/24/13320298.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => HNK Split [mainImageDesc] => Zidići ovdje ne služe za ispijanje piva nego za rastezanje [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/24/13320298.jpg [title] => Zidići ovdje ne služe za ispijanje piva nego za rastezanje HNK Split ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/24/13320300.jpg [title] => Balerine i baletani, stolovi, stolice i sušila u Vili Dalmaciji ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/24/13320294.jpg [title] => Balerine i baletani, stolovi, stolice i sušila u Vili Dalmaciji ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/24/13320292.jpg [title] => Balerine i baletani, stolovi, stolice i sušila u Vili Dalmaciji ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/24/13320290.jpg [title] => Na travnatoj ledini vježbaju se čak i skokovi uvis Baletani ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/24/13320982.jpg [title] => Špaga Ashata Yusupzahova između dviju stolica Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/24/13320972.jpg [title] => Ashatu Yusupzahovu zaručnica Ajla nije teret ni kao uteg ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/24/13320970.jpg [title] => Ashatu Ajla pomaže pri izvođenju sklekova ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U vrijeme karantene jedna od stvari koju moramo silom prihvatiti je smanjivanje fizičke aktivnosti, što je dodatni izazov onim ljudima kojima je tjelesna sprema i profesionalno važna. Među njima su plesači, baletani splitskog HNK, kojima se dnevna rutina sastoji od tjelesnih napora.

Zatvaranje Baletnog studija u Tolstojevoj ulici, gdje provode jutra i popodneva u dvorani za vježbanje, njima je značilo totalnu promjenu života jer tijelo traži trening – a kako mu ga osigurati ako moraš ostati unutar četiri kućna zida? Jasno, ostaje samodisciplina i – snalaženje.

Ovih dana baletani koji žive u kompleksu Vile Dalmacija – svi stranci - snimili su i video da pokažu kako im prolazi vrijeme u povremenom zajedničkom vježbanju, naravno, uz pristojnu udaljenost jedan od drugoga. Režiser i voditelj vježbi je australski plesač Aaron Kok, a uvodni glas u mali filmski zapis koji se može vidjeti na Facebook stranici HNK Split je plesačica iz Španjolske Daniela Erchov Zayasa. Na videu se može pogledati, uz glazbenu podlogu, kako baletani i balerine, njih devet na otvorenom, u šumarku, uz more rade vježbe rastezanja, a umjesto “štapa” iz baletnog studija za oslonac koriste što imaju: stolice pa čak i – kućno sušilo za rublje!

U “špagu” se rastežu između dva zidića, a na travnatoj ledini vježbaju čak i skokove uvis. Za početak videa izabrali su snimku iz baleta “Piazzolla/Stravinski” koreografa Igora Kirova, u kojem svi plešu na pozornici, a za kraj jedan pljesak publike i zajednički naklon jer to im je, bez sumnje, svima najveća želja – vratiti se u kazalište.

Devet ih je, dakle: uz Danielu E. Zayas, tu su Talijani Francesco Pio De Benedictis i Jurgen Rahimi, Amerikanac Isaiah Manes, te njihove kolegice Minori Nakayama i Nozomi Miura iz Japana, Hyejin Kim i Jezi Yung iz Južne Koreje te Ingeborg Hendrikx iz Nizozemske.

Nastoje održati vedar duh i visok moral, ali, kao i ostatku čovječanstva koji je u kućnom pritvoru, muči ih kako “to kill time”. Uz to što se brinu kako je njihova obitelj, tamo u njihovim rodnim gradovima.

---

image
Balerine i baletani, stolovi, stolice i sušila u Vili Dalmaciji
---

- Dosadno im je, vrijeme nikako da prođe – govori nam asistentica i organizatorica u Baletu HNK Gorenka Žižić Jagar, koja je s njima u stalnom kontaktu. - Ipak, jedan drugome su podrška u ovim danima jer im je užasno teško biti odvojen od svojih najbližih. Kontaktiraju ih, prate što se događa u njihovim zemljama i – zabrinuti su. Kupuju namirnice u najbližim trgovinama na Mejama, odlaze jedan po jedan i paze na sve zdravstvene mjere jer su izolirani i ne smiju donijeti virus u kompleks Vile Dalmacija, na to su i upozoreni. Održavaju kondiciju, a na ovaj način, na otvorenom, podruže se i usput zabave. Ali, uglavnom broje dane - veli Žižić Jagar.

Inače, ona je proteklog tjedna obilazila državne ustanove s balerinama i baletanima koji su novi u ansamblu, pa im treba osigurati privremene dozvole za rad i boravak u Hrvatskoj, kao i prijave za zdravstveno osiguranje. Četiri su nova člana ansambla Baleta HNK: uz Amerikanca Isaiaha Manesa i Yezi Jung, koji žive na Marjanu, tu su još Francuskinja Laurie Chomel i Japanac Yuto Mutai. Oni žive na drugim adresama, ali svi zajedno čekaju da jednom završi era karantene da ih Splićani mogu bolje upoznati. Imali su, eto, sudbinu da ih je pandemija konronavirusa zakačila u ovom dijelu svijeta koji nisu još stigli ni dobro upoznati pa im je time možda i teže nego drugima.

U nizu plesača u splitskom ansamblu HNK ima puno onih već “domaćih”, kao što je Ashat Yusupzahov, koji zabavlja svoje Facebook prijatelje snimajući, dan po dan, kako provodi dane. Najviše lajkova dobio je snimkom kako radi sklekove, opeterećen za težinu svoje zaručnice, također balerine Ajle Kadrić. Ovaj baletan rodom iz Novosibirska u Rusiji poznat je među svojim kolegama najprije po zafrkanciji jer po dolasku na “class” i u pauzama vježbi ne propušta ispričati neki štos, nasmijati ih. Veli da mu je to najdraže jer plesači uvijek rade u tišini. A onda, poznat je po tome što ga “ne drži mjesto”, vječno je u pokretu, vozio je motocikl, trči, biciklira, ide u teretanu... Sad je sve drukčije:

- Morao sam privremeno prekinuti sa snimanjem videa jer sam mislio krenuti za Zagreb da pomognem prijatelju, puknuo mu je zid u stanu od potresa. On je također stranac ovdje i nema nikoga, prvak baleta, plesao je i kod nas, Azamat Nabiullin.

Htio sam mu pomoći da pokupi stvari, ima malog sina starog dva mjeseca, a po hladnoći su morali četiri sata voziti se u autu, a još ima i psa i mačku, ajme. Smjestio se kod naše prijateljice iz Splita. Zemlja se još trese, a boje se i zaraze, grubo je – govori Ashat koji s Ajlom živi u Strožancu i pokušava maksimalno ostati aktivan:

---

image
Špaga Ashata Yusupzahova između dviju stolica
Privatni album
---

- Budući da nemam mogućnosti izlaska, ostaje ubijanje vremena u kući. Minute traju predugo. Ovdje u Strožancu doslovno nema – ni pasa. Četiri dana nisam upalio automobil, što se nije dogodilo nikada. Možda jedino kad me prije dvije godine kombi srušio na motoru pa nisam mogao mjesec dana iz kreveta. Ajme meni!

Ajla i ja smo svaki u svojoj sobi, ali vježbamo. Imamo jedan tepih, pa se na njemu naizmjence vježba, ali – da, koristim je i kao uteg od pedesetak kila. Kad pridodam još svoju težinu, to je taman jer mi plesači nismo bilderi, dovoljno nam je to. Ne radimo velike mišiće, nego gradimo snagu, uz što više ponavljanja vježbe. Bude zabavno – kaže ruski baletan.

Ajla komentira da sve to nije dovoljno:

- Ne može se ostati baš u kondiciji jer kod kuće je nemoguće odraditi cijeli “class”. Držimo se za ormar, komodu, prozor ili ogradu, vježbamo ono što se radi na “štapu”, ali ne možeš na primjer skakati. Ljudi žive ispod, sve se to čuje, a i kamen je na podu, ne ide. Radimo vježbice na strunjači, pa čučnjeve, trbušnjake, izmjenjujemo se Ashat i ja – pojašnjava plesačica rodom iz Sarajeva.

Oboje su, naravno, u kontaktu sa svojim obiteljima, a Ashat je na Facebooku objavio i sliku svoga brata koji je u samoizolaciji na skijalištu Sheregesh u Kemerovskoj oblasti Rusije.

- Brat je otvorio kafić na skijalištu. Programer je, završio je matematiku i fiziku, ali budući da sva moja braća kližu, skijaju, igraju hokej, sviraju klavir i violinu, njemu je bilo dosadno sjediti u uredu, pa je započeo ovaj posao. To je poznato skijalište, dolaze mnogi iz Moskve i Sankt Petersburga, pa je zatvorio kafić i sam sebe stavio u izolaciju. U Rusiji je isto kao i ovdje što se tiče dućana, sve su pokupovali, ali lažne su vijesti da je Putin zabranio izlazak vani, to nije istina. Mama mi radi u Ministarstvu financija i vozi se metroom skoro 50 kilometara do posla, a metro je pun. Jedino ne rade vrtići, škole i nešto privatno. Kod nas je puno manje stranaca, a Rusija je velika, tako da se virus ne širi kao ovdje. Vidjet ćemo što će dalje biti – obavještava nas iz prve ruke, a Ajla nam dodaje kakva je situacija u susjednoj državi:

- U Sarajevu je odnedavno uveden policijski sat, zabranjeno je biti vani od pet do pet sati. Radi se i izlazi iz kuće uz dozvole. Mama radi od kuće, a tata u Općoj bolnici, koju su preuredili za bolesne od korone, pa nosi zaštitno odijelo i opremu na poslu.•

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
HNK Split Baletani Privatni album
HNK Split
Zidići ovdje ne služe za ispijanje piva nego za rastezanje

Balerine i baletani, stolovi, stolice i sušila u Vili Dalmaciji

Balerine i baletani, stolovi, stolice i sušila u Vili Dalmaciji

Balerine i baletani, stolovi, stolice i sušila u Vili Dalmaciji
Baletani
Na travnatoj ledini vježbaju se čak i skokovi uvis
Privatni album
Špaga Ashata Yusupzahova između dviju stolica

Ashatu Yusupzahovu zaručnica Ajla nije teret ni kao uteg

Ashatu Ajla pomaže pri izvođenju sklekova
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/nema-odmora-dok-traje-korona-devetero-balerina-i-baletana-vjezbaju-u-vili-dalmaciji-uz-stolice-i-susilo-za-robu-drugi-treniraju-u-stanovima-1011828 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8e6a9fc18d163cbce4dbb1ecc8de20432d216ced [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nema+odmora+dok+traje+korona%3A+devetero+balerina+i+baletana+vje%C5%BEbaju+u+Vili+Dalmaciji+uz+stolice+i+su%C5%A1ilo+za+robu%2C+drugi+treniraju+u+stanovima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fnema-odmora-dok-traje-korona-devetero-balerina-i-baletana-vjezbaju-u-vili-dalmaciji-uz-stolice-i-susilo-za-robu-drugi-treniraju-u-stanovima-1011828 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fnema-odmora-dok-traje-korona-devetero-balerina-i-baletana-vjezbaju-u-vili-dalmaciji-uz-stolice-i-susilo-za-robu-drugi-treniraju-u-stanovima-1011828 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => radne navike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
Kazališteradne navike

Nema odmora dok traje korona: devetero balerina i baletana vježbaju u Vili Dalmaciji uz stolice i sušilo za robu, drugi treniraju u stanovima

26. ožujka 2020. - 08:16

U vrijeme karantene jedna od stvari koju moramo silom prihvatiti je smanjivanje fizičke aktivnosti, što je dodatni izazov onim ljudima kojima je tjelesna sprema i profesionalno važna. Među njima su plesači, baletani splitskog HNK, kojima se dnevna rutina sastoji od tjelesnih napora.

Zatvaranje Baletnog studija u Tolstojevoj ulici, gdje provode jutra i popodneva u dvorani za vježbanje, njima je značilo totalnu promjenu života jer tijelo traži trening – a kako mu ga osigurati ako moraš ostati unutar četiri kućna zida? Jasno, ostaje samodisciplina i – snalaženje.

Ovih dana baletani koji žive u kompleksu Vile Dalmacija – svi stranci - snimili su i video da pokažu kako im prolazi vrijeme u povremenom zajedničkom vježbanju, naravno, uz pristojnu udaljenost jedan od drugoga. Rež...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 09:00