stdClass Object ( [id] => 1269888 [title] => Vječni predložak Miljenka Smoje uspio i u Zagrebu: na daskama Kazališta Komedija odigrano kultno Velo misto [alias] => vjecni-predlozak-miljenka-smoje-uspio-i-u-zagrebu-na-daskama-kazalista-komedija-odigrano-kultno-velo-misto [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je kompozitor Boris Papandopulo, koji je sredinom 30-ih godina prošloga vijeka živio u Splitu predvodeći zbor "Zvonimir" i pišući glazbene kritike za list "Novo doba", bio dovršio partituru svojega veličanstvenog oratorija "Muka Gospodina našega Isukrsta po Ivanu", svjestan delikatnosti stilske i mentalitetske posebnosti vlastitog djela nastaloga prema pučkom glagoljaškom pjevanju što ga je bio čuo u crkvi Svetoga Križa u Velom Varošu, u ereditad hrvatskoj glazbenoj izvedbenoj kulturi ostavio je testamentarnu gotovo pa naredbu po kojoj taj komad za muški zbor a capella ne smije izvoditi nijedan ansambl koji nije iz Splita ili, barem, iz Dalmacije.

Papandopulova je etiketa više nego razumljiva, gotovo prirodna, a koliko je bila opravdana i proročanska, moglo se čuti i vidjeti u prilici izvođenja tog oratorija u tumačenju Zbora HRT-a. To je bio čisti potvrdni odraz skladateljeve skepse što ga je dodatno, nedugo potom, blagoslovio i Gradski zbor "Brodosplit", čija je veličanstvena izvedba (okrunjena čak i studijskom snimkom) osvijetlila sve manjkavosti zagrebačkog ansambla, ali je istodobno uperila i reflektor pomnje u one valere koje je maestro Papandopulo virtuozno bio izgradio pretvarajući pučke motive iz usmene predaje u kanonske taktove žanra što ih neće nadmašiti ni čitave satnije skladatelja što će orati po istoj njivi desetljećima nakon njega.

---

image
Neja Markičević/Cropix
---

Kad sam sâm, preklani, u povodu 40. obljetnice emitiranja serije Velo misto snimljene prema scenariju splitskog novinara i kroničara Miljenka Smoje, na ovom istom mjestu bio objavio podulji sentimentalno-žurnalistički esej, zaključio sam ga s tobože retoričkim pitanjem: "U čitavoj ruži solista nije bilo slabe točke, slaboga mjesta. A, koliko su gigantske te kreacije bile, možda se može dočarati i malim anketnim ispitivanjem za kraj: kad bi se još danas, ili već sutra, uzeo scenarij Miljenka Smoje i nanovo odlučilo snimiti seriju Velo misto, tko bi odigrao Meštra, a tko Duju; tko bi bio dostojni Strikan, a tko Netjak; tko bi bila Violeta, a tko Očalinko…? Etoga, znao sam da ćemo se razumjeti…"

---

image

Lovro Juraga

Nera Šimić/Cropix
---

I, evoga, nije trebalo čekati više od dvije godine za dobiti i formalni i vrijednosni odgovor na sad već ne i retoričko pitanje.

Zagrebačko gradsko kazalište Komedija hrabro se upustilo u riskantan projekt inscenacije legendarne serije "Velo misto", čije su batude i replike već odavno postale sastavnim dijelom kolokvijalnoga govorenja i u Splitu i u Dalmaciji. Tri i pol desetljeća duga kronika grada pod Marjanom, koja završava krajem Drugoga svjetskog rata, rezultirala je dugom predstavom od čak tri i pol sata trajanja sa stankom.

---

image
Nera Šimić/Cropix
------
image
Nera Šimić/Cropix
---

Iako je prvih sat vremena imalo u sebi nekoliko statičnih dijelova koji su sugerirali zamornost i razvodnjenost, približavanjem predaha i za publiku i za umjetnike kao da je počelo dolaziti do nekovrsne transfuzije krvi, pa je uprizorba ipak živnula i najavila više poskočnosti u drugom dijelu. Tako je i bilo.

Redateljica Marina Pejnović, koja je i adaptirala sam tekst unijevši i neke svoje elemente kojih nema u originalu, pogodila je u nekoliko stvari. Prva i ključna bila je mudra i zrela odluka sadržana u apsolutnom odustanku od imitiranja, odnosno glumljenju glumljenja televizijskih protagonista.

Jedini koji su malo podsjećali na prauzore jesu Vanda Winter (Violeta) i Ognjen Milovanović (Očalinko). Ali, narav njihovih likova već unaprijed je ponajvećma zadana – koketa Violeta i smantani Očalinko – tako da povjereni im glumački registar ovdje ni nema široki dijapazon izvedbenih mogućnosti. Za razliku od serije, ovdje je Violeta gotovo epizodistica, ali je Winterova iskazala napon svojega talenta u potresnom monološčiću pri kraju predstave.

---

image
Neja Markičević/Cropix
---

Drugi pogodak redateljice Pejnović jest isticanje onoga što je amblematsko u dramskom rukopisu Miljenka Smoje: osjećaj za balans između smiješnih i plačnih sekvenci. Amalgam humora i suza bilo je osnovno gradbeno tvorivo ovog autora, i, u predstavi na Kaptolu to je fino doneseno. Prepoznavši taj Smojin nerv, pomalo i trik, Pejnovićeva je njime postizala više klimaksâ, što je davalo zraka ovoj oduljoj kazališnoj večeri. Rafiniranim rasporedom mračnih i osvijetljenih etapa radnje, također se injektirala važna doza dinamike samoga trajanja.

---

image


Premijera predstave Velo Misto Miljenka Smoje u kazalištu Komedija
 

Nera Šimić/Cropix
---

Treći redateljičin adut bio je ingeniozni lajtmotiv zemlje, koju su iz džepa izvlačili oni koji su tada bili na pozornici i prosipali ju po pokojniku, evociravši ono grumenje što se iz šake ispušta na lijes u raki. I kad je "partija" Rico, pa Dotur Vice, pa Vaša Svitlost, pa mladić ubijen na rivi…

A svaki je mrtvac sam ustao s tla – nije iznesen u patetičnom i petparačkom klišeju – i udaljio se kroz ljude kao duh koji odlebdi kroz oblake. A da se priča iz prošlosti može pomladiti postupkom aktualizacije, za to je bilo zaslužno jedno efektno zakucavanje replike s danas sveprisutnom suglasničkom skupinom – ŠČ…

Nju je srčano prilipetala Jasna Palić Picukarić, koja je izvrsno odigrala niz epizodâ: Babu Martu, Maru Mulicu, Marjetinu i Dujinu majku, te Seljanku.

---

image
Nera Šimić/Cropix
------
image
Nera Šimić/Cropix
---

Međutim, neki glavni izvođači nisu pogodili duh osobe koju igraju. Iako je Damir Lončar (Meštar) povremeno imao uspjelih dionica, naročito u onim intimističkim i tišim, on je generalno promašio lik iznijevši vragolastog brijača uglavnom kao zajapurenu i razvikanu pijančinu.

Posve krivo, jerbo Meštar nije ni grezadura ni primitivac, već visoko emocionalan čovjek, ali s prekratkim fitiljem! Boris Dvornik taj je karakter uspio staviti u kontrolirani okvir, dok Lončar nije uspio dokraja obuzdati ni svoju ekspresiju, a ni boje kojima na lik dodaje glumačke slojeve i nijanse.

S viškom ekspresije nastupio je i Željko Duvnjak (Dotur Vice), koji je umjerenost ipak uspio postići u svojem oproštajnom obraćanju pred smrt. Saša Buneta (Picaferaj) i Zlatko Ožbolt (Profesor) nekako su ravnodušno prošli kroz djelo, kao nekako u strahu od mogućeg plagiranja kreacijâ koje svi dobro poznajemo u originalu. Davor Svedružić (Strikan) prečesto je proklizavao u karikaturu, naglašavajući preko mjere izostanak vlaške finoće, za razliku od Gorana Malusa (Netjak), koji je pronašao pravi ekvilibrij pri demonstraciji tipične seljačke sirovosti.

Ivan Glowatzky (Pegula) naglasio je nježnost koju njegova rola nosi u sebi, ali je nedostajalo onoga baksuzluka i pacerstva što mu je i nadjenulo sam prišvarak. A to već može ići na dušu redateljice, kao rijedak njezin krimen. Ivan Magud (Tonči) bio je jako dobar i uživljen, osobito u disputima s Anom Magud (Kate), koja je interpretativno bila među najboljim sudionicima ove predstave. Izvrsno je dočarala čangrizavo i ljubomorno zanovijetalo!

---

image
Neja Markičević/Cropix
------
image
Nera Šimić/Cropix
---

Najveći dojam na ovoga promatrača ostavili su Filip Juričić (Ferata) i Nera Stipičević (Marjeta) koji su, svatko na svoj način, nenametljivo i s puno patosa oživjeli one koje igraju. A te se osobine uvlas mogu pridjenuti i o rever Marina Klišmanića (Duje), koji je bio nosivi stup cijele izvedbe i jednako dobar u kazalištu kao što je bio Mustafa Nadarević na televiziji. Korektan je bio Adnan Prohić (Rico i Policajac), te osobito Dajana Čuljak (Ana) i Ivan Čuić (Papundek).

Kao doajen, i jedina glumačka poveznica s izvornom serijom, nastupio je u ulozi naratora i igrajući samoga sebe – Vinko Kraljević (Bakalar). To je bio sjajan začin za cijelu predstavu, tim više što je Kraljević odlično kreirao obje uloge, izgledajući danas prirodno onako kako je ono onda izgledao pod šminkom. Sa serijom poveznicu imaju, naravno, i kostimi, koje je ovaj put izradila Petra Pavičić, a dinamizam predstave razigrala je i scenografkinja Liberta Mišan.

---

image
Neja Markičević/Cropix
---

S obzirom na to da ansambl Komedije ima ambivalentno osposobljene umjetnike na pozornici, jer redovito igraju i mjuzikle, oni pjevani dijelovi trebali su biti intonativno daleko uigraniji i pjevački kudikamo bolji! No, mora se priznati da su, uz rijetke iznimke, izvođači odlično savladali čakavsku akcentuaciju Smojinog teksta, za što je zacijelo najviše zaslužan jezični savjetnik Joško Ševo, Dalmatinac, ali i glumac i profesor na ADU. Nema onoga od interpretatora koji je bio najlošiji u dikciji, već su naglasci na krive slogove padali neselektivno, što će reći: individualnim padom koncentracije. Dakle, popravljivo.

---

image
Neja Markičević/Cropix
---

Onako kako je prije točno godinu dana ansambl u Narodnom pozorištu u Sarajevu izveo operetu "Mala Floramye" Ive Tijardovića, odlično se noseći s dijalektalnim i stilskim elementima koji im nisu ugrađeni u čeljust za djetinjstva, jednako je tako s visokim profesionalnim standardima produkcijski tim ovog projekta iznjedrio i ovu visoko rizičnu predstavu s puno različitih likova i velikim vremenskim razdobljem što ga pokriva.

Uz malo podmazivanja pojedinih kotačića u mehanizmu, te daljnjem progrediranju u usklađivanju sviju dijelova, doskora će ova predstava biti spremna i za gostovanje u grad pod Marjanom. Na dodatnu provjeru autentičnosti.

---

image

 Ivica Puljak

Nera Šimić/Cropix
------
image

Davor i Senka Meštrović

Nera Šimić/Cropix
---

Inšoma, i Smoje i Split dobili su izvrsnu zadovoljštinu u srcu Zagreba, a pogotovo sâm Hajduk, koji je, ustvari, glavni lik "Veloga mista".

---

image
Neja Markičević/Cropix
---

Sjajna je poruka time poslana za naše društvo, odličan recept za ništenje antagonizama među nama; jerbo, nisam siguran da bi u Splitu dramska izvedba u čast osnutka Dinama prošla bez incidenta!?

U ovoj predstavi sve vrvi od Hajduka, čije je čojstvo inherentno toleranciji koju ideja "narodnog kluba" nosi u sebi. Možda i zato komad ne završava onim kultnim citatom kao i sama serija – "Karat se triba, karat se oću! Oho!" – nego Meštar nad spuštenim mrtvim tijelima obješene Violete i Očalinka, na vijest Papundeka kako su ga drugovi rasporedili u odjel OZNA-e, poručuje kako je najvažnije na svitu bit i ostat – čovik…

---

image


Premijera predstave Velo Misto Miljenka Smoje u kazalištu Komedija
 

Nera Šimić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUN POGODAK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PUN POGODAK 2 0 10054 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-04 08:41:56 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Siniša Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-04 10:49:32 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2023-03-04 10:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 57 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Vječni predložak Miljenka Smoje uspio i u Zagrebu: na daskama Kazališta komedija odigrano kultno Velo misto [metakey] => kazalište komedija zagreb, velo misto, premijera velog mista, miljenko smoje, Zagreb [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/04\/24421188.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/04\/24432039.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/04\/24432038.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/04\/24432035.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/04\/24432019.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/04\/24432017.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/04\/24432013.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/04\/24432009.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/04\/24432002.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/04\/24432000.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/04\/24431998.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/04\/24431997.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/04\/24431994.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/04\/24431992.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/04\/24421190.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/04\/24421192.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/04\/24421178.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/04\/24421177.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/04\/24421175.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/04\/24421165.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/04\/24432025.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/04\/24432019.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","


\nPremijera predstave Velo Misto Miljenka Smoje u kazali\u0161tu Komedija
\n\u00a0<\/p>","

Lovro Juraga<\/p>","

Ivica Puljak i Nina Obuljen Kor\u017einek
\n\u00a0<\/p>","","

\u00a0Ivica Puljak<\/p>","

Ivica Puljak i Luka Korlaet<\/p>","

Davor i Senka Me\u0161trovi\u0107<\/p>","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24421188_1920.jpg":"1920x1080","k_24421188_1280.jpg":"1280x1280","k_24421188_1024.jpg":"1024x1024","k_24421188_640.jpg":"640x640","k_24421188_480.jpg":"480x480","k_24421188_340.jpg":"340x340","k_24421188_220.jpg":"220x220","o_24421188_1280.jpg":"1280x853","o_24421188_1024.jpg":"1024x682","o_24421188_640.jpg":"640x426","o_24421188_480.jpg":"480x320","o_24421188_340.jpg":"340x226","o_24421188_220.jpg":"220x146","h_24421188_1280.jpg":"1280x854","h_24421188_1024.jpg":"1024x683","h_24421188_640.jpg":"640x427","h_24421188_480.jpg":"480x320","h_24421188_340.jpg":"340x227","h_24421188_220.jpg":"220x147","pp_24421188_1280.jpg":"1280x1628","pp_24421188_1024.jpg":"1024x1303","pp_24421188_640.jpg":"640x814","pp_24421188_480.jpg":"480x611","pp_24421188_340.jpg":"340x432","pp_24421188_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24432039_1920.jpg":"1920x1080","k_24432039_1280.jpg":"1280x1280","k_24432039_1024.jpg":"1024x1024","k_24432039_640.jpg":"640x640","k_24432039_480.jpg":"480x480","k_24432039_340.jpg":"340x340","k_24432039_220.jpg":"220x220","o_24432039_1280.jpg":"1280x853","o_24432039_1024.jpg":"1024x682","o_24432039_640.jpg":"640x426","o_24432039_480.jpg":"480x320","o_24432039_340.jpg":"340x226","o_24432039_220.jpg":"220x146","h_24432039_1280.jpg":"1280x854","h_24432039_1024.jpg":"1024x683","h_24432039_640.jpg":"640x427","h_24432039_480.jpg":"480x320","h_24432039_340.jpg":"340x227","h_24432039_220.jpg":"220x147","pp_24432039_1280.jpg":"1280x1628","pp_24432039_1024.jpg":"1024x1303","pp_24432039_640.jpg":"640x814","pp_24432039_480.jpg":"480x611","pp_24432039_340.jpg":"340x432","pp_24432039_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24432038_1920.jpg":"1920x1080","k_24432038_1280.jpg":"1280x1280","k_24432038_1024.jpg":"1024x1024","k_24432038_640.jpg":"640x640","k_24432038_480.jpg":"480x480","k_24432038_340.jpg":"340x340","k_24432038_220.jpg":"220x220","o_24432038_1280.jpg":"1280x853","o_24432038_1024.jpg":"1024x682","o_24432038_640.jpg":"640x426","o_24432038_480.jpg":"480x320","o_24432038_340.jpg":"340x226","o_24432038_220.jpg":"220x146","h_24432038_1280.jpg":"1280x854","h_24432038_1024.jpg":"1024x683","h_24432038_640.jpg":"640x427","h_24432038_480.jpg":"480x320","h_24432038_340.jpg":"340x227","h_24432038_220.jpg":"220x147","pp_24432038_1280.jpg":"1280x1628","pp_24432038_1024.jpg":"1024x1303","pp_24432038_640.jpg":"640x814","pp_24432038_480.jpg":"480x611","pp_24432038_340.jpg":"340x432","pp_24432038_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24432035_1920.jpg":"1920x1080","k_24432035_1280.jpg":"1280x1280","k_24432035_1024.jpg":"1024x1024","k_24432035_640.jpg":"640x640","k_24432035_480.jpg":"480x480","k_24432035_340.jpg":"340x340","k_24432035_220.jpg":"220x220","o_24432035_1280.jpg":"1280x853","o_24432035_1024.jpg":"1024x682","o_24432035_640.jpg":"640x426","o_24432035_480.jpg":"480x320","o_24432035_340.jpg":"340x226","o_24432035_220.jpg":"220x146","h_24432035_1280.jpg":"1280x854","h_24432035_1024.jpg":"1024x683","h_24432035_640.jpg":"640x427","h_24432035_480.jpg":"480x320","h_24432035_340.jpg":"340x227","h_24432035_220.jpg":"220x147","pp_24432035_1280.jpg":"1280x1628","pp_24432035_1024.jpg":"1024x1303","pp_24432035_640.jpg":"640x814","pp_24432035_480.jpg":"480x611","pp_24432035_340.jpg":"340x432","pp_24432035_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24432019_1920.jpg":"1920x1080","k_24432019_1280.jpg":"1280x1280","k_24432019_1024.jpg":"1024x1024","k_24432019_640.jpg":"640x640","k_24432019_480.jpg":"480x480","k_24432019_340.jpg":"340x340","k_24432019_220.jpg":"220x220","o_24432019_1280.jpg":"1280x853","o_24432019_1024.jpg":"1024x682","o_24432019_640.jpg":"640x426","o_24432019_480.jpg":"480x320","o_24432019_340.jpg":"340x226","o_24432019_220.jpg":"220x146","h_24432019_1280.jpg":"1280x854","h_24432019_1024.jpg":"1024x683","h_24432019_640.jpg":"640x427","h_24432019_480.jpg":"480x320","h_24432019_340.jpg":"340x227","h_24432019_220.jpg":"220x147","pp_24432019_1280.jpg":"1280x1628","pp_24432019_1024.jpg":"1024x1303","pp_24432019_640.jpg":"640x814","pp_24432019_480.jpg":"480x611","pp_24432019_340.jpg":"340x432","pp_24432019_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24432017_1920.jpg":"1920x1080","k_24432017_1280.jpg":"1280x1280","k_24432017_1024.jpg":"1024x1024","k_24432017_640.jpg":"640x640","k_24432017_480.jpg":"480x480","k_24432017_340.jpg":"340x340","k_24432017_220.jpg":"220x220","o_24432017_1280.jpg":"1280x853","o_24432017_1024.jpg":"1024x682","o_24432017_640.jpg":"640x426","o_24432017_480.jpg":"480x320","o_24432017_340.jpg":"340x226","o_24432017_220.jpg":"220x146","h_24432017_1280.jpg":"1280x854","h_24432017_1024.jpg":"1024x683","h_24432017_640.jpg":"640x427","h_24432017_480.jpg":"480x320","h_24432017_340.jpg":"340x227","h_24432017_220.jpg":"220x147","pp_24432017_1280.jpg":"1280x1628","pp_24432017_1024.jpg":"1024x1303","pp_24432017_640.jpg":"640x814","pp_24432017_480.jpg":"480x611","pp_24432017_340.jpg":"340x432","pp_24432017_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24432013_1920.jpg":"1920x1080","k_24432013_1280.jpg":"1280x1280","k_24432013_1024.jpg":"1024x1024","k_24432013_640.jpg":"640x640","k_24432013_480.jpg":"480x480","k_24432013_340.jpg":"340x340","k_24432013_220.jpg":"220x220","o_24432013_1280.jpg":"1280x853","o_24432013_1024.jpg":"1024x682","o_24432013_640.jpg":"640x426","o_24432013_480.jpg":"480x320","o_24432013_340.jpg":"340x226","o_24432013_220.jpg":"220x146","h_24432013_1280.jpg":"1280x854","h_24432013_1024.jpg":"1024x683","h_24432013_640.jpg":"640x427","h_24432013_480.jpg":"480x320","h_24432013_340.jpg":"340x227","h_24432013_220.jpg":"220x147","pp_24432013_1280.jpg":"1280x1628","pp_24432013_1024.jpg":"1024x1303","pp_24432013_640.jpg":"640x814","pp_24432013_480.jpg":"480x611","pp_24432013_340.jpg":"340x432","pp_24432013_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24432009_1920.jpg":"1920x1080","k_24432009_1280.jpg":"1280x1280","k_24432009_1024.jpg":"1024x1024","k_24432009_640.jpg":"640x640","k_24432009_480.jpg":"480x480","k_24432009_340.jpg":"340x340","k_24432009_220.jpg":"220x220","o_24432009_1280.jpg":"1280x853","o_24432009_1024.jpg":"1024x682","o_24432009_640.jpg":"640x426","o_24432009_480.jpg":"480x320","o_24432009_340.jpg":"340x226","o_24432009_220.jpg":"220x146","h_24432009_1280.jpg":"1280x854","h_24432009_1024.jpg":"1024x683","h_24432009_640.jpg":"640x427","h_24432009_480.jpg":"480x320","h_24432009_340.jpg":"340x227","h_24432009_220.jpg":"220x147","pp_24432009_1280.jpg":"1280x1628","pp_24432009_1024.jpg":"1024x1303","pp_24432009_640.jpg":"640x814","pp_24432009_480.jpg":"480x611","pp_24432009_340.jpg":"340x432","pp_24432009_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24432002_1920.jpg":"1920x1080","k_24432002_1280.jpg":"1280x1280","k_24432002_1024.jpg":"1024x1024","k_24432002_640.jpg":"640x640","k_24432002_480.jpg":"480x480","k_24432002_340.jpg":"340x340","k_24432002_220.jpg":"220x220","o_24432002_1280.jpg":"1280x853","o_24432002_1024.jpg":"1024x682","o_24432002_640.jpg":"640x426","o_24432002_480.jpg":"480x320","o_24432002_340.jpg":"340x226","o_24432002_220.jpg":"220x146","h_24432002_1280.jpg":"1280x854","h_24432002_1024.jpg":"1024x683","h_24432002_640.jpg":"640x427","h_24432002_480.jpg":"480x320","h_24432002_340.jpg":"340x227","h_24432002_220.jpg":"220x147","pp_24432002_1280.jpg":"1280x1628","pp_24432002_1024.jpg":"1024x1303","pp_24432002_640.jpg":"640x814","pp_24432002_480.jpg":"480x611","pp_24432002_340.jpg":"340x432","pp_24432002_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24432000_1920.jpg":"1920x1080","k_24432000_1280.jpg":"1280x1280","k_24432000_1024.jpg":"1024x1024","k_24432000_640.jpg":"640x640","k_24432000_480.jpg":"480x480","k_24432000_340.jpg":"340x340","k_24432000_220.jpg":"220x220","o_24432000_1280.jpg":"1280x853","o_24432000_1024.jpg":"1024x682","o_24432000_640.jpg":"640x426","o_24432000_480.jpg":"480x320","o_24432000_340.jpg":"340x226","o_24432000_220.jpg":"220x146","h_24432000_1280.jpg":"1280x854","h_24432000_1024.jpg":"1024x683","h_24432000_640.jpg":"640x427","h_24432000_480.jpg":"480x320","h_24432000_340.jpg":"340x227","h_24432000_220.jpg":"220x147","pp_24432000_1280.jpg":"1280x1628","pp_24432000_1024.jpg":"1024x1303","pp_24432000_640.jpg":"640x814","pp_24432000_480.jpg":"480x611","pp_24432000_340.jpg":"340x432","pp_24432000_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24431998_1920.jpg":"1920x1080","k_24431998_1280.jpg":"1280x1280","k_24431998_1024.jpg":"1024x1024","k_24431998_640.jpg":"640x640","k_24431998_480.jpg":"480x480","k_24431998_340.jpg":"340x340","k_24431998_220.jpg":"220x220","o_24431998_1280.jpg":"1280x853","o_24431998_1024.jpg":"1024x682","o_24431998_640.jpg":"640x426","o_24431998_480.jpg":"480x320","o_24431998_340.jpg":"340x226","o_24431998_220.jpg":"220x146","h_24431998_1280.jpg":"1280x854","h_24431998_1024.jpg":"1024x683","h_24431998_640.jpg":"640x427","h_24431998_480.jpg":"480x320","h_24431998_340.jpg":"340x227","h_24431998_220.jpg":"220x147","pp_24431998_1280.jpg":"1280x1628","pp_24431998_1024.jpg":"1024x1303","pp_24431998_640.jpg":"640x814","pp_24431998_480.jpg":"480x611","pp_24431998_340.jpg":"340x432","pp_24431998_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24431997_1920.jpg":"1920x1080","k_24431997_1280.jpg":"1280x1280","k_24431997_1024.jpg":"1024x1024","k_24431997_640.jpg":"640x640","k_24431997_480.jpg":"480x480","k_24431997_340.jpg":"340x340","k_24431997_220.jpg":"220x220","o_24431997_1280.jpg":"1280x853","o_24431997_1024.jpg":"1024x682","o_24431997_640.jpg":"640x426","o_24431997_480.jpg":"480x320","o_24431997_340.jpg":"340x226","o_24431997_220.jpg":"220x146","h_24431997_1280.jpg":"1280x854","h_24431997_1024.jpg":"1024x683","h_24431997_640.jpg":"640x427","h_24431997_480.jpg":"480x320","h_24431997_340.jpg":"340x227","h_24431997_220.jpg":"220x147","pp_24431997_1280.jpg":"1280x1628","pp_24431997_1024.jpg":"1024x1303","pp_24431997_640.jpg":"640x814","pp_24431997_480.jpg":"480x611","pp_24431997_340.jpg":"340x432","pp_24431997_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24431994_1920.jpg":"1920x1080","k_24431994_1280.jpg":"1280x1280","k_24431994_1024.jpg":"1024x1024","k_24431994_640.jpg":"640x640","k_24431994_480.jpg":"480x480","k_24431994_340.jpg":"340x340","k_24431994_220.jpg":"220x220","o_24431994_1280.jpg":"1280x853","o_24431994_1024.jpg":"1024x682","o_24431994_640.jpg":"640x426","o_24431994_480.jpg":"480x320","o_24431994_340.jpg":"340x226","o_24431994_220.jpg":"220x146","h_24431994_1280.jpg":"1280x854","h_24431994_1024.jpg":"1024x683","h_24431994_640.jpg":"640x427","h_24431994_480.jpg":"480x320","h_24431994_340.jpg":"340x227","h_24431994_220.jpg":"220x147","pp_24431994_1280.jpg":"1280x1628","pp_24431994_1024.jpg":"1024x1303","pp_24431994_640.jpg":"640x814","pp_24431994_480.jpg":"480x611","pp_24431994_340.jpg":"340x432","pp_24431994_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24431992_1920.jpg":"1920x1080","k_24431992_1280.jpg":"1280x1280","k_24431992_1024.jpg":"1024x1024","k_24431992_640.jpg":"640x640","k_24431992_480.jpg":"480x480","k_24431992_340.jpg":"340x340","k_24431992_220.jpg":"220x220","o_24431992_1280.jpg":"1280x853","o_24431992_1024.jpg":"1024x682","o_24431992_640.jpg":"640x426","o_24431992_480.jpg":"480x320","o_24431992_340.jpg":"340x226","o_24431992_220.jpg":"220x146","h_24431992_1280.jpg":"1280x854","h_24431992_1024.jpg":"1024x683","h_24431992_640.jpg":"640x427","h_24431992_480.jpg":"480x320","h_24431992_340.jpg":"340x227","h_24431992_220.jpg":"220x147","pp_24431992_1280.jpg":"1280x1628","pp_24431992_1024.jpg":"1024x1303","pp_24431992_640.jpg":"640x814","pp_24431992_480.jpg":"480x611","pp_24431992_340.jpg":"340x432","pp_24431992_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24421190_1920.jpg":"1920x1080","k_24421190_1280.jpg":"1280x1280","k_24421190_1024.jpg":"1024x1024","k_24421190_640.jpg":"640x640","k_24421190_480.jpg":"480x480","k_24421190_340.jpg":"340x340","k_24421190_220.jpg":"220x220","o_24421190_1280.jpg":"1280x853","o_24421190_1024.jpg":"1024x682","o_24421190_640.jpg":"640x426","o_24421190_480.jpg":"480x320","o_24421190_340.jpg":"340x226","o_24421190_220.jpg":"220x146","h_24421190_1280.jpg":"1280x854","h_24421190_1024.jpg":"1024x683","h_24421190_640.jpg":"640x427","h_24421190_480.jpg":"480x320","h_24421190_340.jpg":"340x227","h_24421190_220.jpg":"220x147","pp_24421190_1280.jpg":"1280x1628","pp_24421190_1024.jpg":"1024x1303","pp_24421190_640.jpg":"640x814","pp_24421190_480.jpg":"480x611","pp_24421190_340.jpg":"340x432","pp_24421190_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24421192_1920.jpg":"1920x1080","k_24421192_1280.jpg":"1280x1280","k_24421192_1024.jpg":"1024x1024","k_24421192_640.jpg":"640x640","k_24421192_480.jpg":"480x480","k_24421192_340.jpg":"340x340","k_24421192_220.jpg":"220x220","o_24421192_1280.jpg":"1280x853","o_24421192_1024.jpg":"1024x682","o_24421192_640.jpg":"640x426","o_24421192_480.jpg":"480x320","o_24421192_340.jpg":"340x226","o_24421192_220.jpg":"220x146","h_24421192_1280.jpg":"1280x854","h_24421192_1024.jpg":"1024x683","h_24421192_640.jpg":"640x427","h_24421192_480.jpg":"480x320","h_24421192_340.jpg":"340x227","h_24421192_220.jpg":"220x147","pp_24421192_1280.jpg":"1280x1628","pp_24421192_1024.jpg":"1024x1303","pp_24421192_640.jpg":"640x814","pp_24421192_480.jpg":"480x611","pp_24421192_340.jpg":"340x432","pp_24421192_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24421178_1920.jpg":"1920x1080","k_24421178_1280.jpg":"1280x1280","k_24421178_1024.jpg":"1024x1024","k_24421178_640.jpg":"640x640","k_24421178_480.jpg":"480x480","k_24421178_340.jpg":"340x340","k_24421178_220.jpg":"220x220","o_24421178_1280.jpg":"1280x853","o_24421178_1024.jpg":"1024x682","o_24421178_640.jpg":"640x426","o_24421178_480.jpg":"480x320","o_24421178_340.jpg":"340x226","o_24421178_220.jpg":"220x146","h_24421178_1280.jpg":"1280x854","h_24421178_1024.jpg":"1024x683","h_24421178_640.jpg":"640x427","h_24421178_480.jpg":"480x320","h_24421178_340.jpg":"340x227","h_24421178_220.jpg":"220x147","pp_24421178_1280.jpg":"1280x1628","pp_24421178_1024.jpg":"1024x1303","pp_24421178_640.jpg":"640x814","pp_24421178_480.jpg":"480x611","pp_24421178_340.jpg":"340x432","pp_24421178_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24421177_1920.jpg":"1920x1080","k_24421177_1280.jpg":"1280x1280","k_24421177_1024.jpg":"1024x1024","k_24421177_640.jpg":"640x640","k_24421177_480.jpg":"480x480","k_24421177_340.jpg":"340x340","k_24421177_220.jpg":"220x220","o_24421177_1280.jpg":"1280x853","o_24421177_1024.jpg":"1024x682","o_24421177_640.jpg":"640x426","o_24421177_480.jpg":"480x320","o_24421177_340.jpg":"340x226","o_24421177_220.jpg":"220x146","h_24421177_1280.jpg":"1280x854","h_24421177_1024.jpg":"1024x683","h_24421177_640.jpg":"640x427","h_24421177_480.jpg":"480x320","h_24421177_340.jpg":"340x227","h_24421177_220.jpg":"220x147","pp_24421177_1280.jpg":"1280x1628","pp_24421177_1024.jpg":"1024x1303","pp_24421177_640.jpg":"640x814","pp_24421177_480.jpg":"480x611","pp_24421177_340.jpg":"340x432","pp_24421177_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24421175_1920.jpg":"1920x1080","k_24421175_1280.jpg":"1280x1280","k_24421175_1024.jpg":"1024x1024","k_24421175_640.jpg":"640x640","k_24421175_480.jpg":"480x480","k_24421175_340.jpg":"340x340","k_24421175_220.jpg":"220x220","o_24421175_1280.jpg":"1280x853","o_24421175_1024.jpg":"1024x682","o_24421175_640.jpg":"640x426","o_24421175_480.jpg":"480x320","o_24421175_340.jpg":"340x226","o_24421175_220.jpg":"220x146","h_24421175_1280.jpg":"1280x854","h_24421175_1024.jpg":"1024x683","h_24421175_640.jpg":"640x427","h_24421175_480.jpg":"480x320","h_24421175_340.jpg":"340x227","h_24421175_220.jpg":"220x147","pp_24421175_1280.jpg":"1280x1628","pp_24421175_1024.jpg":"1024x1303","pp_24421175_640.jpg":"640x814","pp_24421175_480.jpg":"480x611","pp_24421175_340.jpg":"340x432","pp_24421175_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24421165_1920.jpg":"1920x1080","k_24421165_1280.jpg":"1280x1280","k_24421165_1024.jpg":"1024x1024","k_24421165_640.jpg":"640x640","k_24421165_480.jpg":"480x480","k_24421165_340.jpg":"340x340","k_24421165_220.jpg":"220x220","o_24421165_1280.jpg":"1280x853","o_24421165_1024.jpg":"1024x682","o_24421165_640.jpg":"640x426","o_24421165_480.jpg":"480x320","o_24421165_340.jpg":"340x226","o_24421165_220.jpg":"220x146","h_24421165_1280.jpg":"1280x854","h_24421165_1024.jpg":"1024x683","h_24421165_640.jpg":"640x427","h_24421165_480.jpg":"480x320","h_24421165_340.jpg":"340x227","h_24421165_220.jpg":"220x147","pp_24421165_1280.jpg":"1280x1628","pp_24421165_1024.jpg":"1024x1303","pp_24421165_640.jpg":"640x814","pp_24421165_480.jpg":"480x611","pp_24421165_340.jpg":"340x432","pp_24421165_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24432025_1920.jpg":"1920x1080","k_24432025_1280.jpg":"1280x1280","k_24432025_1024.jpg":"1024x1024","k_24432025_640.jpg":"640x640","k_24432025_480.jpg":"480x480","k_24432025_340.jpg":"340x340","k_24432025_220.jpg":"220x220","o_24432025_1280.jpg":"1280x853","o_24432025_1024.jpg":"1024x682","o_24432025_640.jpg":"640x426","o_24432025_480.jpg":"480x320","o_24432025_340.jpg":"340x226","o_24432025_220.jpg":"220x146","h_24432025_1280.jpg":"1280x854","h_24432025_1024.jpg":"1024x683","h_24432025_640.jpg":"640x427","h_24432025_480.jpg":"480x320","h_24432025_340.jpg":"340x227","h_24432025_220.jpg":"220x147","pp_24432025_1280.jpg":"1280x1628","pp_24432025_1024.jpg":"1024x1303","pp_24432025_640.jpg":"640x814","pp_24432025_480.jpg":"480x611","pp_24432025_340.jpg":"340x432","pp_24432025_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24432019_1920.jpg":"1920x1080","k_24432019_1280.jpg":"1280x1280","k_24432019_1024.jpg":"1024x1024","k_24432019_640.jpg":"640x640","k_24432019_480.jpg":"480x480","k_24432019_340.jpg":"340x340","k_24432019_220.jpg":"220x220","o_24432019_1280.jpg":"1280x853","o_24432019_1024.jpg":"1024x682","o_24432019_640.jpg":"640x426","o_24432019_480.jpg":"480x320","o_24432019_340.jpg":"340x226","o_24432019_220.jpg":"220x146","h_24432019_1280.jpg":"1280x854","h_24432019_1024.jpg":"1024x683","h_24432019_640.jpg":"640x427","h_24432019_480.jpg":"480x320","h_24432019_340.jpg":"340x227","h_24432019_220.jpg":"220x147","pp_24432019_1280.jpg":"1280x1628","pp_24432019_1024.jpg":"1024x1303","pp_24432019_640.jpg":"640x814","pp_24432019_480.jpg":"480x611","pp_24432019_340.jpg":"340x432","pp_24432019_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14857297 Threads: 2 Questions: 3136552283 Slow queries: 6987838 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234701570 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) ) [link] => /kultura/kazaliste/vjecni-predlozak-miljenka-smoje-uspio-i-u-zagrebu-na-daskama-kazalista-komedija-odigrano-kultno-velo-misto-1269888 [printLink] => /kultura/kazaliste/vjecni-predlozak-miljenka-smoje-uspio-i-u-zagrebu-na-daskama-kazalista-komedija-odigrano-kultno-velo-misto-1269888?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 708084 [name] => kazalište komedija zagreb [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-04 11:28:07 [main_article_id] => 0 [alias] => kazaliste-komedija-zagreb [link] => /tag/kazaliste-komedija-zagreb ) [1] => stdClass Object ( [id] => 403029 [name] => velo misto [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => velo-misto [link] => /tag/velo-misto ) [2] => stdClass Object ( [id] => 708085 [name] => premijera velog mista [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-04 11:28:07 [main_article_id] => 0 [alias] => premijera-velog-mista [link] => /tag/premijera-velog-mista ) [3] => stdClass Object ( [id] => 435499 [name] => miljenko smoje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miljenko-smoje [link] => /tag/miljenko-smoje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 293166 [name] => Zagreb [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zagreb [link] => /tag/zagreb ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUN POGODAK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vječni predložak Miljenka Smoje uspio i u Zagrebu: na daskama Kazališta Komedija odigrano kultno Velo misto [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/24421188.jpg [galleryCount] => 22 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Neja Markičević/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/24421188.jpg [title] => Neja Markičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/24432039.jpg [title] => Nera Šimić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/24432038.jpg [title] => Nera Šimić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/24432035.jpg [title] => Nera Šimić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/24432019.jpg [title] => Nera Šimić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/24432017.jpg [title] => Nera Šimić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/24432013.jpg [title] => Nera Šimić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/24432009.jpg [title] =>


Premijera predstave Velo Misto Miljenka Smoje u kazalištu Komedija
 

Nera Šimić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/24432002.jpg [title] =>

Lovro Juraga

Nera Šimić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/24432000.jpg [title] =>

Ivica Puljak i Nina Obuljen Koržinek
 

Nera Šimić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/24431998.jpg [title] => Nera Šimić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/24431997.jpg [title] =>

 Ivica Puljak

Nera Šimić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/24431994.jpg [title] =>

Ivica Puljak i Luka Korlaet

Nera Šimić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/24431992.jpg [title] =>

Davor i Senka Meštrović

Nera Šimić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/24421190.jpg [title] => Neja Markičević/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/24421192.jpg [title] => Neja Markičević/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/24421178.jpg [title] => Neja Markičević/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/24421177.jpg [title] => Neja Markičević/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/24421175.jpg [title] => Neja Markičević/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/24421165.jpg [title] => Neja Markičević/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/24432025.jpg [title] => Nera Šimić/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/04/24432019.jpg [title] => Nera Šimić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad je kompozitor Boris Papandopulo, koji je sredinom 30-ih godina prošloga vijeka živio u Splitu predvodeći zbor "Zvonimir" i pišući glazbene kritike za list "Novo doba", bio dovršio partituru svojega veličanstvenog oratorija "Muka Gospodina našega Isukrsta po Ivanu", svjestan delikatnosti stilske i mentalitetske posebnosti vlastitog djela nastaloga prema pučkom glagoljaškom pjevanju što ga je bio čuo u crkvi Svetoga Križa u Velom Varošu, u ereditad hrvatskoj glazbenoj izvedbenoj kulturi ostavio je testamentarnu gotovo pa naredbu po kojoj taj komad za muški zbor a capella ne smije izvoditi nijedan ansambl koji nije iz Splita ili, barem, iz Dalmacije.

Papandopulova je etiketa više nego razumljiva, gotovo prirodna, a koliko je bila opravdana i proročanska, moglo se čuti i vidjeti u prilici izvođenja tog oratorija u tumačenju Zbora HRT-a. To je bio čisti potvrdni odraz skladateljeve skepse što ga je dodatno, nedugo potom, blagoslovio i Gradski zbor "Brodosplit", čija je veličanstvena izvedba (okrunjena čak i studijskom snimkom) osvijetlila sve manjkavosti zagrebačkog ansambla, ali je istodobno uperila i reflektor pomnje u one valere koje je maestro Papandopulo virtuozno bio izgradio pretvarajući pučke motive iz usmene predaje u kanonske taktove žanra što ih neće nadmašiti ni čitave satnije skladatelja što će orati po istoj njivi desetljećima nakon njega.

---

image
Neja Markičević/Cropix
---

Kad sam sâm, preklani, u povodu 40. obljetnice emitiranja serije Velo misto snimljene prema scenariju splitskog novinara i kroničara Miljenka Smoje, na ovom istom mjestu bio objavio podulji sentimentalno-žurnalistički esej, zaključio sam ga s tobože retoričkim pitanjem: "U čitavoj ruži solista nije bilo slabe točke, slaboga mjesta. A, koliko su gigantske te kreacije bile, možda se može dočarati i malim anketnim ispitivanjem za kraj: kad bi se još danas, ili već sutra, uzeo scenarij Miljenka Smoje i nanovo odlučilo snimiti seriju Velo misto, tko bi odigrao Meštra, a tko Duju; tko bi bio dostojni Strikan, a tko Netjak; tko bi bila Violeta, a tko Očalinko…? Etoga, znao sam da ćemo se razumjeti…"

---

image

Lovro Juraga

Nera Šimić/Cropix
---

I, evoga, nije trebalo čekati više od dvije godine za dobiti i formalni i vrijednosni odgovor na sad već ne i retoričko pitanje.

Zagrebačko gradsko kazalište Komedija hrabro se upustilo u riskantan projekt inscenacije legendarne serije "Velo misto", čije su batude i replike već odavno postale sastavnim dijelom kolokvijalnoga govorenja i u Splitu i u Dalmaciji. Tri i pol desetljeća duga kronika grada pod Marjanom, koja završava krajem Drugoga svjetskog rata, rezultirala je dugom predstavom od čak tri i pol sata trajanja sa stankom.

---

image
Nera Šimić/Cropix
------
image
Nera Šimić/Cropix
---

Iako je prvih sat vremena imalo u sebi nekoliko statičnih dijelova koji su sugerirali zamornost i razvodnjenost, približavanjem predaha i za publiku i za umjetnike kao da je počelo dolaziti do nekovrsne transfuzije krvi, pa je uprizorba ipak živnula i najavila više poskočnosti u drugom dijelu. Tako je i bilo.

Redateljica Marina Pejnović, koja je i adaptirala sam tekst unijevši i neke svoje elemente kojih nema u originalu, pogodila je u nekoliko stvari. Prva i ključna bila je mudra i zrela odluka sadržana u apsolutnom odustanku od imitiranja, odnosno glumljenju glumljenja televizijskih protagonista.

Jedini koji su malo podsjećali na prauzore jesu Vanda Winter (Violeta) i Ognjen Milovanović (Očalinko). Ali, narav njihovih likova već unaprijed je ponajvećma zadana – koketa Violeta i smantani Očalinko – tako da povjereni im glumački registar ovdje ni nema široki dijapazon izvedbenih mogućnosti. Za razliku od serije, ovdje je Violeta gotovo epizodistica, ali je Winterova iskazala napon svojega talenta u potresnom monološčiću pri kraju predstave.

---

image
Neja Markičević/Cropix
---

Drugi pogodak redateljice Pejnović jest isticanje onoga što je amblematsko u dramskom rukopisu Miljenka Smoje: osjećaj za balans između smiješnih i plačnih sekvenci. Amalgam humora i suza bilo je osnovno gradbeno tvorivo ovog autora, i, u predstavi na Kaptolu to je fino doneseno. Prepoznavši taj Smojin nerv, pomalo i trik, Pejnovićeva je njime postizala više klimaksâ, što je davalo zraka ovoj oduljoj kazališnoj večeri. Rafiniranim rasporedom mračnih i osvijetljenih etapa radnje, također se injektirala važna doza dinamike samoga trajanja.

---

image


Premijera predstave Velo Misto Miljenka Smoje u kazalištu Komedija
 

Nera Šimić/Cropix
---

Treći redateljičin adut bio je ingeniozni lajtmotiv zemlje, koju su iz džepa izvlačili oni koji su tada bili na pozornici i prosipali ju po pokojniku, evociravši ono grumenje što se iz šake ispušta na lijes u raki. I kad je "partija" Rico, pa Dotur Vice, pa Vaša Svitlost, pa mladić ubijen na rivi…

A svaki je mrtvac sam ustao s tla – nije iznesen u patetičnom i petparačkom klišeju – i udaljio se kroz ljude kao duh koji odlebdi kroz oblake. A da se priča iz prošlosti može pomladiti postupkom aktualizacije, za to je bilo zaslužno jedno efektno zakucavanje replike s danas sveprisutnom suglasničkom skupinom – ŠČ…

Nju je srčano prilipetala Jasna Palić Picukarić, koja je izvrsno odigrala niz epizodâ: Babu Martu, Maru Mulicu, Marjetinu i Dujinu majku, te Seljanku.

---

image
Nera Šimić/Cropix
------
image
Nera Šimić/Cropix
---

Međutim, neki glavni izvođači nisu pogodili duh osobe koju igraju. Iako je Damir Lončar (Meštar) povremeno imao uspjelih dionica, naročito u onim intimističkim i tišim, on je generalno promašio lik iznijevši vragolastog brijača uglavnom kao zajapurenu i razvikanu pijančinu.

Posve krivo, jerbo Meštar nije ni grezadura ni primitivac, već visoko emocionalan čovjek, ali s prekratkim fitiljem! Boris Dvornik taj je karakter uspio staviti u kontrolirani okvir, dok Lončar nije uspio dokraja obuzdati ni svoju ekspresiju, a ni boje kojima na lik dodaje glumačke slojeve i nijanse.

S viškom ekspresije nastupio je i Željko Duvnjak (Dotur Vice), koji je umjerenost ipak uspio postići u svojem oproštajnom obraćanju pred smrt. Saša Buneta (Picaferaj) i Zlatko Ožbolt (Profesor) nekako su ravnodušno prošli kroz djelo, kao nekako u strahu od mogućeg plagiranja kreacijâ koje svi dobro poznajemo u originalu. Davor Svedružić (Strikan) prečesto je proklizavao u karikaturu, naglašavajući preko mjere izostanak vlaške finoće, za razliku od Gorana Malusa (Netjak), koji je pronašao pravi ekvilibrij pri demonstraciji tipične seljačke sirovosti.

Ivan Glowatzky (Pegula) naglasio je nježnost koju njegova rola nosi u sebi, ali je nedostajalo onoga baksuzluka i pacerstva što mu je i nadjenulo sam prišvarak. A to već može ići na dušu redateljice, kao rijedak njezin krimen. Ivan Magud (Tonči) bio je jako dobar i uživljen, osobito u disputima s Anom Magud (Kate), koja je interpretativno bila među najboljim sudionicima ove predstave. Izvrsno je dočarala čangrizavo i ljubomorno zanovijetalo!

---

image
Neja Markičević/Cropix
------
image
Nera Šimić/Cropix
---

Najveći dojam na ovoga promatrača ostavili su Filip Juričić (Ferata) i Nera Stipičević (Marjeta) koji su, svatko na svoj način, nenametljivo i s puno patosa oživjeli one koje igraju. A te se osobine uvlas mogu pridjenuti i o rever Marina Klišmanića (Duje), koji je bio nosivi stup cijele izvedbe i jednako dobar u kazalištu kao što je bio Mustafa Nadarević na televiziji. Korektan je bio Adnan Prohić (Rico i Policajac), te osobito Dajana Čuljak (Ana) i Ivan Čuić (Papundek).

Kao doajen, i jedina glumačka poveznica s izvornom serijom, nastupio je u ulozi naratora i igrajući samoga sebe – Vinko Kraljević (Bakalar). To je bio sjajan začin za cijelu predstavu, tim više što je Kraljević odlično kreirao obje uloge, izgledajući danas prirodno onako kako je ono onda izgledao pod šminkom. Sa serijom poveznicu imaju, naravno, i kostimi, koje je ovaj put izradila Petra Pavičić, a dinamizam predstave razigrala je i scenografkinja Liberta Mišan.

---

image
Neja Markičević/Cropix
---

S obzirom na to da ansambl Komedije ima ambivalentno osposobljene umjetnike na pozornici, jer redovito igraju i mjuzikle, oni pjevani dijelovi trebali su biti intonativno daleko uigraniji i pjevački kudikamo bolji! No, mora se priznati da su, uz rijetke iznimke, izvođači odlično savladali čakavsku akcentuaciju Smojinog teksta, za što je zacijelo najviše zaslužan jezični savjetnik Joško Ševo, Dalmatinac, ali i glumac i profesor na ADU. Nema onoga od interpretatora koji je bio najlošiji u dikciji, već su naglasci na krive slogove padali neselektivno, što će reći: individualnim padom koncentracije. Dakle, popravljivo.

---

image
Neja Markičević/Cropix
---

Onako kako je prije točno godinu dana ansambl u Narodnom pozorištu u Sarajevu izveo operetu "Mala Floramye" Ive Tijardovića, odlično se noseći s dijalektalnim i stilskim elementima koji im nisu ugrađeni u čeljust za djetinjstva, jednako je tako s visokim profesionalnim standardima produkcijski tim ovog projekta iznjedrio i ovu visoko rizičnu predstavu s puno različitih likova i velikim vremenskim razdobljem što ga pokriva.

Uz malo podmazivanja pojedinih kotačića u mehanizmu, te daljnjem progrediranju u usklađivanju sviju dijelova, doskora će ova predstava biti spremna i za gostovanje u grad pod Marjanom. Na dodatnu provjeru autentičnosti.

---

image

 Ivica Puljak

Nera Šimić/Cropix
------
image

Davor i Senka Meštrović

Nera Šimić/Cropix
---

Inšoma, i Smoje i Split dobili su izvrsnu zadovoljštinu u srcu Zagreba, a pogotovo sâm Hajduk, koji je, ustvari, glavni lik "Veloga mista".

---

image
Neja Markičević/Cropix
---

Sjajna je poruka time poslana za naše društvo, odličan recept za ništenje antagonizama među nama; jerbo, nisam siguran da bi u Splitu dramska izvedba u čast osnutka Dinama prošla bez incidenta!?

U ovoj predstavi sve vrvi od Hajduka, čije je čojstvo inherentno toleranciji koju ideja "narodnog kluba" nosi u sebi. Možda i zato komad ne završava onim kultnim citatom kao i sama serija – "Karat se triba, karat se oću! Oho!" – nego Meštar nad spuštenim mrtvim tijelima obješene Violete i Očalinka, na vijest Papundeka kako su ga drugovi rasporedili u odjel OZNA-e, poručuje kako je najvažnije na svitu bit i ostat – čovik…

---

image


Premijera predstave Velo Misto Miljenka Smoje u kazalištu Komedija
 

Nera Šimić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Neja Markičević/Cropix Nera Šimić/Cropix Nera Šimić/Cropix Nera Šimić/Cropix Nera Šimić/Cropix Nera Šimić/Cropix Nera Šimić/Cropix Nera Šimić/Cropix Nera Šimić/Cropix Nera Šimić/Cropix Nera Šimić/Cropix Nera Šimić/Cropix Nera Šimić/Cropix Nera Šimić/Cropix Neja Markičević/Cropix Neja Markičević/Cropix Neja Markičević/Cropix Neja Markičević/Cropix Neja Markičević/Cropix Neja Markičević/Cropix Nera Šimić/Cropix Nera Šimić/Cropix
Nera Šimić/Cropix


Premijera predstave Velo Misto Miljenka Smoje u kazalištu Komedija
 

Nera Šimić/Cropix

Lovro Juraga

Nera Šimić/Cropix

Ivica Puljak i Nina Obuljen Koržinek
 

Nera Šimić/Cropix

 Ivica Puljak

Nera Šimić/Cropix

Ivica Puljak i Luka Korlaet

Nera Šimić/Cropix

Davor i Senka Meštrović

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/vjecni-predlozak-miljenka-smoje-uspio-i-u-zagrebu-na-daskama-kazalista-komedija-odigrano-kultno-velo-misto-1269888 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=872841a94901c7fa2f29368549ed64f1fc9bf4d2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vje%C4%8Dni+predlo%C5%BEak+Miljenka+Smoje+uspio+i+u+Zagrebu%3A+na+daskama+Kazali%C5%A1ta+Komedija+odigrano+kultno+Velo+misto&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fvjecni-predlozak-miljenka-smoje-uspio-i-u-zagrebu-na-daskama-kazalista-komedija-odigrano-kultno-velo-misto-1269888 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fvjecni-predlozak-miljenka-smoje-uspio-i-u-zagrebu-na-daskama-kazalista-komedija-odigrano-kultno-velo-misto-1269888 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUN POGODAK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
KazalištePUN POGODAK

Vječni predložak Miljenka Smoje uspio i u Zagrebu: na daskama Kazališta Komedija odigrano kultno Velo misto

Piše Siniša Vuković
4. ožujka 2023. - 11:27

Kad je kompozitor Boris Papandopulo, koji je sredinom 30-ih godina prošloga vijeka živio u Splitu predvodeći zbor "Zvonimir" i pišući glazbene kritike za list "Novo doba", bio dovršio partituru svojega veličanstvenog oratorija "Muka Gospodina našega Isukrsta po Ivanu", svjestan delikatnosti stilske i mentalitetske posebnosti vlastitog djela nastaloga prema pučkom glagoljaškom pjevanju što ga je bio čuo u crkvi Svetoga Križa u Velom Varošu, u ereditad hrvatskoj glazbenoj izvedbenoj kulturi ostavio je testamentarnu gotovo pa naredbu po kojoj taj komad za muški zbor a capella ne smije izvoditi nijedan ansambl koji nije iz Splita ili, barem, iz Dalmacije.

Papandopulova je etiketa više nego razumljiva, gotovo prirodna, a koliko je bila opravdana i proročanska, moglo se čuti i v...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 10:12