stdClass Object ( [id] => 321161 [title] => Kažimir Hraste uoči otvorenja izložbe u vrtu Galerije Meštrović: Umjetnik ne može biti uhljeb [alias] => kazimir-hraste-uoci-otvorenja-izlozbe-u-vrtu-galerije-mestrovic-umjetnik-ne-moze-biti-uhljeb [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U srijedu navečer 27. srpnja u 20 sati, u sklopu Splitskog ljeta u vrtu Galerije "Meštrović" bit će otvorena izložba akademskog kipara Kažimira Hraste kojom će se i on pridružiti plejadi onih koji su gostovali u ciklusu "Umjetnik kod Meštrovića". To će biti i prvi put da ovaj kipar, redovni profesor u trajnom zvanju na UMAS-u te član HAZU, uopće izlaže na ovome mjestu.

"Ovdje se ne radi o interpretaciji Meštrovića, niti o novom čitanju. Ovdje se radi o umjetničkom i stvaralačkom impulsu potaknutom pozivom da se izlaže uz bok Meštroviću. Hrastina umjetnost u pravom smislu riječi "gostuje“ kod Meštrovića pogađajući tako u samu srž i ideju nositeljicu ciklusa, a to je da je umjetnost kao živi čovjek, ima potrebu usporediti se, pokazati se, kontekstualizirati se, definirati se i pojaviti se", kaže se u najavi izložbe, koja na Mejama ostaje do 14. kolovoza.

S kakvim radovima idete Meštroviću?

- Kad sam prošle godine dobio poziv, moram reći da mi je to bilo vrlo izazovno. Stoga sam odlučio napraviti nove radove, radove koji će upravo u dvorištu te vile imati pravi kontekst i gdje će te skulpture, jedino tamo, imati pravo značenje, onakvo kako sam ga ja zamislio. Inače to bude da umjetnici donesu svoje radove i to je to, a ja sam odlučio drukčije. Izložit ću, dakle, pet radova od kojih je samo jedan, ajmo to tako reći, "stari", ali koji se uklopio u zamisao i koji funkcionira kao dio grupe skulptura koje pokazujem na stepenicama Galerije...

Tužne skulpture

Na stepenicama?!
- Da. Meni su te stepenice, a ne samo meni, naravno, doista impresivne i one su mjesto gdje će izložba biti postavljena, što jest malo neobična ideja, no te skaline su mi i kiparski i simbolički izazov. One su široke 17, a duboke 14 metara i to je golemi prazni prostor preko kojeg se, jel'da, samo prolazi.

No eto, ja sam odlučio da upravo na njih, na te impozantne skaline postavim izložbu, a osobito ističem portret Ivana Meštrovića od željeza i stakla i jedan veliki šešir s vodom koji sam po Juri Kaštelanu nazvao "Nigdje toliko alga kao u uvali moga djetinjstva". Uspio sam to napraviti zahvaljujući razumijevanju uprave splitskog Brodogradilišta, osobito gospodinu Tomislavu Debeljaku jer bilo je tu varenja, pilanja, spajanja... Bez pomoći "škvera", tih radova ne bi bilo.

Zvučite vrlo nadahnuto, optimistično.

- Pa da, naravno. Ova izložba, ali i inače moj rad jesu vedri i optimistični premda stari Meštrović uopće nije bio ni vedar, niti je izgledao optimistično. On je, da tako kažem, prvo stvorio našu prošlost, potom sadašnjost, a budućnost ipak nije stigao, no ostavljajući nam i svoju vilu i svoje radove postao je naša, pa i moja, baština. Ovom izložbom, između ostalog, želim afirmirati i svoj odnos spram Meštrovića, ali želim također i afirmirati taj nemogući izlagački prostor stepenica.

No očito će se pokazati i razlika temperamenata i kiparskih rukopisa Hraste i Meštrovića.

- Da, da... Meštrović je, naravno, velikan koji je već s 25 godina u Beču bio zvijezda i to ne dovodim u pitanje. No on je težak, on je sav u jednom kiparskom heroizmu, često i patetičan... U njegovo vrijeme dešavale su se na umjetničkoj sceni Europe i mnoge drukčije stvari, konkurencija je bila jaka, a on je bio samouvjeren u tolikoj mjeri da uopće nije poklanjao pažnju drukčijim umjetničkim jezicima. On je bio apsolutno uvjeren da je to što on radi najbolje. I to treba poštovati, tu samouvjerenost, a opet...

Ne mogu zamisliti umjetnika koji ne sumnja u sebe, ne mogu, ruku na srce, zamisliti nikoga iole prosvijećenog, a da ne sumnja. Sumnja je prirodna, poželjna. No Meštrović nije sumnjao. Zato se s njim, po meni, ne može ući u dijalog, s njegovom umjetnošću nema dijaloga. Znate, u srži njegove skulpture je nešto tužno...

Kako to mislite?

- Pa pogledajte ta lica, te poze...Tužno. A ja želim pokazati mediteransku vedrinu, radost, optimizam... Njegove su djevojke, naravno, stamene i lijepe, no sve su to stare cure, a moje su cure friške, nove.

Slike ćaćine

A jeste li kao mladić isto tako gledali na Meštrovića?

- A neeee... Sjećam se kao da je jučer bilo kad mi je otac donio jednu monografiju Duška Kečkemeta o Meštroviću. Moj bože, imao sam tada 12 godina i meni je to bilo nešto nadnaravno. Bio sam uvjeren da nema kiparstva koje je veće od Meštrovićeva. Život je, evo, htio da dobijem priliku točno pedeset godina kasnije odgovoriti na tu svoju sliku iz djetinjstva, pola stoljeća kasnije sam dobio priliku skulpturom, svojim djelom zaokružiti taj svoj dječački impuls i nadrasti ga.

Iskomunicirati ga umjetnički sa samim sobom i zapitati se - gdje je, kamo je otišlo preko stotinu godina od Meštrovićeve prve izložbe. U tom smislu, treba reći kako je on, Meštrović, i svojom pojavom i svojim djelom i veličanstvenim ambijentom svoje vile, odredio ovu izložbu bez obzira na to što moje i njegovo djelo ne mogu biti ni u kakvom dijalogu. Mi još uvijek živimo u sjeni Meštrovića.

Mislite?

- A šta imam misliti, to je tako. Znate, kad dođu studenti, oni koji se tek natječu za upis na Umjetničku akademiju pa i taj razgovor onda ulazi u bodovanje, onda ih pitam da mi kažu ime nekog kipara. Ivan Meštrović! I točka. Stanu i nema dalje... Onda ih malo kao potaknem, dajte se sjetite još nekoga... Neki se sjete Michelangela. Oni najbolji se sjete Rodina. Točka. Nema više.

Bili ste jedan od osnivača, pa i dekan na splitskoj Umjetničkoj akademiji. Je li UMAS opravdao vaša očekivanja?

- Dogodine će biti dvadeset godina od osnutka Akademije. Ja sam imao veliku želju da se u Splitu osnuje Akademija. Čak je i Meštrović to zagovarao, znate? Prije dvadeset godina u Splitu uopće nije postojala likovna scena u sadašnjem obliku i s te strane tvrdim da UMAS ima svoju funkciju i opravdanje. Kulturološki, Akademija je značajno utjecala na likovnu i umjetničku scenu grada.

Pogledajte samo publiku na izložbama; prije dvadeset godina i ranije, na izložbe su dolazili samo liječnici, odvjetnici, situirani ljudi, stariji ljudi, kolekcionari, a danas je publika znatno, znatno mlađa i, a to je još važnije, educirana. I to je dobro. S druge strane, za kiparstvo baš i nema velikog interesa, a ruku na srce, na ovako malu zemlju imamo i puno visokih umjetničkih škola. Meni se nekako čini da izvan Zagreba umjetnička akademija treba postojati još samo u Splitu. To bi bilo prirodno. Puno mladih umjetnika izlazi iz škola i ponekad se pitam: Bože, od čega će svi oni živjeti? Mala zemlja, primitivna, nekulturna, tržište nikakvo... Što će biti od njih?

Pa i Meštrović je bio mali seljački sin, pa evo... Što nedostaje hrvatskim umjetnicima da naprave europski iskorak i možda i uspjeh jednog Meštrovića?

- Teško je nagađati, ali... Znate, mi smo nekakva čudna nacija, čudno društvo, skloni smo kukanju i jadikovanju, a nismo razvili društvene servise na koje se najsposobniji, najtalentiraniji mogu osloniti. Nedostaje nam puno toga, fali nam kao društvu i pameti i samosvijesti, a opet... Ako je netko umjetnik, on je preuzeo i rizik toga zvanja, ali nije ni odgojen ni obrazovan da se odupre inerciji, pasivnosti.

A umjetnost je u samoj svojoj prirodi subverzivna, ona mora razmicati granice, a ne ih prihvaćati. Za to pak treba hrabrosti, trebamo naučiti mlade da kažu "ja to hoću, ja to mogu", a ne da očekuju da im diploma sama po sebi osigura neko, da tako kažem, uhljebljenje. Umjetnik ne može biti uhljeb jer čim je uhljeb, gotov je kao umjetnik. Društveni prioriteti su nam, nažalost, pobrkani bez obzira na to što imamo mnoštvo sjajnih pojedinaca.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Splitsko ljeto [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-07-27 17:00:03 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-07-27 17:18:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-07-27 17:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3209 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/07/27/Kultura/kazimir_hraste7-250716.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "960x640" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7428532 Threads: 7 Questions: 1531704327 Slow queries: 4657193 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110680823 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/kazimir-hraste-uoci-otvorenja-izlozbe-u-vrtu-galerije-mestrovic-umjetnik-ne-moze-biti-uhljeb-321161 [printLink] => /kultura/kazimir-hraste-uoci-otvorenja-izlozbe-u-vrtu-galerije-mestrovic-umjetnik-ne-moze-biti-uhljeb-321161?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 242283 [name] => splitsko ljeto [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => splitsko-ljeto [link] => /tag/splitsko-ljeto ) [1] => stdClass Object ( [id] => 250105 [name] => kažimir hraste [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kazimir-hraste [link] => /tag/kazimir-hraste ) [2] => stdClass Object ( [id] => 250106 [name] => galerija meštrović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => galerija-mestrovic [link] => /tag/galerija-mestrovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Splitsko ljeto [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kažimir Hraste uoči otvorenja izložbe u vrtu Galerije Meštrović: Umjetnik ne može biti uhljeb [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/27/Kultura/kazimir_hraste7-250716.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/27/Kultura/kazimir_hraste7-250716.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U srijedu navečer 27. srpnja u 20 sati, u sklopu Splitskog ljeta u vrtu Galerije "Meštrović" bit će otvorena izložba akademskog kipara Kažimira Hraste kojom će se i on pridružiti plejadi onih koji su gostovali u ciklusu "Umjetnik kod Meštrovića". To će biti i prvi put da ovaj kipar, redovni profesor u trajnom zvanju na UMAS-u te član HAZU, uopće izlaže na ovome mjestu.

"Ovdje se ne radi o interpretaciji Meštrovića, niti o novom čitanju. Ovdje se radi o umjetničkom i stvaralačkom impulsu potaknutom pozivom da se izlaže uz bok Meštroviću. Hrastina umjetnost u pravom smislu riječi "gostuje“ kod Meštrovića pogađajući tako u samu srž i ideju nositeljicu ciklusa, a to je da je umjetnost kao živi čovjek, ima potrebu usporediti se, pokazati se, kontekstualizirati se, definirati se i pojaviti se", kaže se u najavi izložbe, koja na Mejama ostaje do 14. kolovoza.

S kakvim radovima idete Meštroviću?

- Kad sam prošle godine dobio poziv, moram reći da mi je to bilo vrlo izazovno. Stoga sam odlučio napraviti nove radove, radove koji će upravo u dvorištu te vile imati pravi kontekst i gdje će te skulpture, jedino tamo, imati pravo značenje, onakvo kako sam ga ja zamislio. Inače to bude da umjetnici donesu svoje radove i to je to, a ja sam odlučio drukčije. Izložit ću, dakle, pet radova od kojih je samo jedan, ajmo to tako reći, "stari", ali koji se uklopio u zamisao i koji funkcionira kao dio grupe skulptura koje pokazujem na stepenicama Galerije...

Tužne skulpture

Na stepenicama?!
- Da. Meni su te stepenice, a ne samo meni, naravno, doista impresivne i one su mjesto gdje će izložba biti postavljena, što jest malo neobična ideja, no te skaline su mi i kiparski i simbolički izazov. One su široke 17, a duboke 14 metara i to je golemi prazni prostor preko kojeg se, jel'da, samo prolazi.

No eto, ja sam odlučio da upravo na njih, na te impozantne skaline postavim izložbu, a osobito ističem portret Ivana Meštrovića od željeza i stakla i jedan veliki šešir s vodom koji sam po Juri Kaštelanu nazvao "Nigdje toliko alga kao u uvali moga djetinjstva". Uspio sam to napraviti zahvaljujući razumijevanju uprave splitskog Brodogradilišta, osobito gospodinu Tomislavu Debeljaku jer bilo je tu varenja, pilanja, spajanja... Bez pomoći "škvera", tih radova ne bi bilo.

Zvučite vrlo nadahnuto, optimistično.

- Pa da, naravno. Ova izložba, ali i inače moj rad jesu vedri i optimistični premda stari Meštrović uopće nije bio ni vedar, niti je izgledao optimistično. On je, da tako kažem, prvo stvorio našu prošlost, potom sadašnjost, a budućnost ipak nije stigao, no ostavljajući nam i svoju vilu i svoje radove postao je naša, pa i moja, baština. Ovom izložbom, između ostalog, želim afirmirati i svoj odnos spram Meštrovića, ali želim također i afirmirati taj nemogući izlagački prostor stepenica.

No očito će se pokazati i razlika temperamenata i kiparskih rukopisa Hraste i Meštrovića.

- Da, da... Meštrović je, naravno, velikan koji je već s 25 godina u Beču bio zvijezda i to ne dovodim u pitanje. No on je težak, on je sav u jednom kiparskom heroizmu, često i patetičan... U njegovo vrijeme dešavale su se na umjetničkoj sceni Europe i mnoge drukčije stvari, konkurencija je bila jaka, a on je bio samouvjeren u tolikoj mjeri da uopće nije poklanjao pažnju drukčijim umjetničkim jezicima. On je bio apsolutno uvjeren da je to što on radi najbolje. I to treba poštovati, tu samouvjerenost, a opet...

Ne mogu zamisliti umjetnika koji ne sumnja u sebe, ne mogu, ruku na srce, zamisliti nikoga iole prosvijećenog, a da ne sumnja. Sumnja je prirodna, poželjna. No Meštrović nije sumnjao. Zato se s njim, po meni, ne može ući u dijalog, s njegovom umjetnošću nema dijaloga. Znate, u srži njegove skulpture je nešto tužno...

Kako to mislite?

- Pa pogledajte ta lica, te poze...Tužno. A ja želim pokazati mediteransku vedrinu, radost, optimizam... Njegove su djevojke, naravno, stamene i lijepe, no sve su to stare cure, a moje su cure friške, nove.

Slike ćaćine

A jeste li kao mladić isto tako gledali na Meštrovića?

- A neeee... Sjećam se kao da je jučer bilo kad mi je otac donio jednu monografiju Duška Kečkemeta o Meštroviću. Moj bože, imao sam tada 12 godina i meni je to bilo nešto nadnaravno. Bio sam uvjeren da nema kiparstva koje je veće od Meštrovićeva. Život je, evo, htio da dobijem priliku točno pedeset godina kasnije odgovoriti na tu svoju sliku iz djetinjstva, pola stoljeća kasnije sam dobio priliku skulpturom, svojim djelom zaokružiti taj svoj dječački impuls i nadrasti ga.

Iskomunicirati ga umjetnički sa samim sobom i zapitati se - gdje je, kamo je otišlo preko stotinu godina od Meštrovićeve prve izložbe. U tom smislu, treba reći kako je on, Meštrović, i svojom pojavom i svojim djelom i veličanstvenim ambijentom svoje vile, odredio ovu izložbu bez obzira na to što moje i njegovo djelo ne mogu biti ni u kakvom dijalogu. Mi još uvijek živimo u sjeni Meštrovića.

Mislite?

- A šta imam misliti, to je tako. Znate, kad dođu studenti, oni koji se tek natječu za upis na Umjetničku akademiju pa i taj razgovor onda ulazi u bodovanje, onda ih pitam da mi kažu ime nekog kipara. Ivan Meštrović! I točka. Stanu i nema dalje... Onda ih malo kao potaknem, dajte se sjetite još nekoga... Neki se sjete Michelangela. Oni najbolji se sjete Rodina. Točka. Nema više.

Bili ste jedan od osnivača, pa i dekan na splitskoj Umjetničkoj akademiji. Je li UMAS opravdao vaša očekivanja?

- Dogodine će biti dvadeset godina od osnutka Akademije. Ja sam imao veliku želju da se u Splitu osnuje Akademija. Čak je i Meštrović to zagovarao, znate? Prije dvadeset godina u Splitu uopće nije postojala likovna scena u sadašnjem obliku i s te strane tvrdim da UMAS ima svoju funkciju i opravdanje. Kulturološki, Akademija je značajno utjecala na likovnu i umjetničku scenu grada.

Pogledajte samo publiku na izložbama; prije dvadeset godina i ranije, na izložbe su dolazili samo liječnici, odvjetnici, situirani ljudi, stariji ljudi, kolekcionari, a danas je publika znatno, znatno mlađa i, a to je još važnije, educirana. I to je dobro. S druge strane, za kiparstvo baš i nema velikog interesa, a ruku na srce, na ovako malu zemlju imamo i puno visokih umjetničkih škola. Meni se nekako čini da izvan Zagreba umjetnička akademija treba postojati još samo u Splitu. To bi bilo prirodno. Puno mladih umjetnika izlazi iz škola i ponekad se pitam: Bože, od čega će svi oni živjeti? Mala zemlja, primitivna, nekulturna, tržište nikakvo... Što će biti od njih?

Pa i Meštrović je bio mali seljački sin, pa evo... Što nedostaje hrvatskim umjetnicima da naprave europski iskorak i možda i uspjeh jednog Meštrovića?

- Teško je nagađati, ali... Znate, mi smo nekakva čudna nacija, čudno društvo, skloni smo kukanju i jadikovanju, a nismo razvili društvene servise na koje se najsposobniji, najtalentiraniji mogu osloniti. Nedostaje nam puno toga, fali nam kao društvu i pameti i samosvijesti, a opet... Ako je netko umjetnik, on je preuzeo i rizik toga zvanja, ali nije ni odgojen ni obrazovan da se odupre inerciji, pasivnosti.

A umjetnost je u samoj svojoj prirodi subverzivna, ona mora razmicati granice, a ne ih prihvaćati. Za to pak treba hrabrosti, trebamo naučiti mlade da kažu "ja to hoću, ja to mogu", a ne da očekuju da im diploma sama po sebi osigura neko, da tako kažem, uhljebljenje. Umjetnik ne može biti uhljeb jer čim je uhljeb, gotov je kao umjetnik. Društveni prioriteti su nam, nažalost, pobrkani bez obzira na to što imamo mnoštvo sjajnih pojedinaca.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazimir-hraste-uoci-otvorenja-izlozbe-u-vrtu-galerije-mestrovic-umjetnik-ne-moze-biti-uhljeb-321161 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=edd474b2178a408a503a4fedd42466f15e3c4962 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ka%C5%BEimir+Hraste+uo%C4%8Di+otvorenja+izlo%C5%BEbe+u+vrtu+Galerije+Me%C5%A1trovi%C4%87%3A+Umjetnik+ne+mo%C5%BEe+biti+uhljeb&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazimir-hraste-uoci-otvorenja-izlozbe-u-vrtu-galerije-mestrovic-umjetnik-ne-moze-biti-uhljeb-321161 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazimir-hraste-uoci-otvorenja-izlozbe-u-vrtu-galerije-mestrovic-umjetnik-ne-moze-biti-uhljeb-321161 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Splitsko ljeto [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaSplitsko ljeto

Kažimir Hraste uoči otvorenja izložbe u vrtu Galerije Meštrović: Umjetnik ne može biti uhljeb

27. srpnja 2016. - 19:19

U srijedu navečer 27. srpnja u 20 sati, u sklopu Splitskog ljeta u vrtu Galerije "Meštrović" bit će otvorena izložba akademskog kipara Kažimira Hraste kojom će se i on pridružiti plejadi onih koji su gostovali u ciklusu "Umjetnik kod Meštrovića". To će biti i prvi put da ovaj kipar, redovni profesor u trajnom zvanju na UMAS-u te član HAZU, uopće izlaže na ovome mjestu.

"Ovdje se ne radi o interpretaciji Meštrovića, niti o novom čitanju. Ovdje se radi o umjetničkom i stvaralačkom impulsu potaknutom pozivom da se izlaže uz bok Meštroviću. Hrastina umjetnost u pravom smislu riječi "gostuje“ kod Meštrovića pogađajući tako u samu srž i ideju nositeljicu ciklusa, a to je da je umjetnost kao živi čovjek, ima potrebu usporediti se, pokazati se, kontekstualizirati se, definirati se ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 08:44