stdClass Object ( [id] => 1188412 [title] => Splitske profesorice prevode ‘Juditu‘, iznose zabrinjavajuće podatke: Gimnazijalci puno riječi uopće ne razumiju; Prof. Škifić: Tako dosadna djela treba izbaciti iz lektire! [alias] => istorija-sva-na-kratko-ka-se-uzdarzi-e-moj-marule-judita-i-ne-pocne-a-djeca-vec-zijevaju-ima-ih-doduse-koji-prevode-tvoj-dvanaesterac [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Protekle godine puno se riječi izgovorilo i ispisalo o ocu hrvatske književnosti Marku Maruliću i o njegovoj "Juditi", prvom književnom epu napisanom na hrvatskom jeziku prije 500 godina. O njegovu značaju ostat će novi stručno znanstveni radovi koji će poslužiti svima koji budu istraživali Marulićev lik i djelo, što je svakako dobro, no izvan uskih akademskih krugova teško da se njegova knjiga dodatno popularizirala i da se više traži u gradskoj knjižnici.

Marulić je svoju biblijsku priču napisao narodnim jezikom da bi je više ljudi čitalo, no tu danas imamo problem, jer slabo je razumijemo. Potreban nam je prijevod, što je ideja oko koje se angažirala grupa gimnazijskih profesorica – konkretno Druge splitske gimnazije koja je priču o udovici koja je zavela neprijatelja i na kraju mu odsjekla glavu da bi spasila svoj narod, osuvremenila.

– Uključili smo učenike trećih razreda i svakom razredu podijelili po jedno pjevanje, po jedan libar iz "Judite" – šest je razreda, šest pjevanja – kaže prof. Ema Bodrožić Selak.

– Zadatak je bio da prepjev prenesu na standardni hrvatski jezik, s tim da smo čak zadržali formu dvostruko rimovanog dvanaesterca. Moj razred je dobio prvi libar, a svaki učenik je dobio od 12 do 14 stihova. Imali su dva mjeseca vremena, svatko je radio neovisno jedan od drugome, a nas šest smo onda to spajale, stilski dotjerivale da bi tekst funkcionirao kao smislena cjelina. Neki su učenici to napravili jako dobro, a neki su prevodili tek doslovno. Jezik djela je jako težak, prijevod za neke riječi nisu niti mogli pronaći, pa smo im mi pomagale – govori prof. Bodrožić Selak, s kojom su na projektu surađivale Magdalena Mrčela, Mia Amižić, Marija Ljubenkov, Vesna Krželj Velić i Iva Polić, sve članice Društva profesora hrvatskog jezika.

'Judita' na webu, kao i na zemlji

Profesorice su obljetničarsku godinu iskoristile za ovaj projekt, u želji da Marko Marulić, koji je ispao s popisa obaveznih lektirnih naslova za čitanje, ne ispadne zauvijek iz školske svakodnevice. Animirale su svoje učenike, a rezultat tog posla uskoro će"dignuti" na web-stranicu škole.

---

image
---– Učenicima je to silno teško čitati, jasno je to i nama profesorima, no žao nam je da naš Marulić ne bude zastupljeniji u nastavi. Prije se on čitao u drugom, sad samo neki ulomci u trećem razredu, i to u ciklusu u kojem obrađujemo epove, od Gilgameša do onih suvremenih. Iduće školske godine ponudit ćemo im da čitaju ovaj prijevod, ostavili smo originalni duh, sadržaj, a trudili smo se naći zamjenu za danas nepoznate riječi. Moji su učenici, konkretno, u prvom libru našli 25 njima nepoznatih riječi, uglavnom vezanih za vojnu opremu i oružje – ističe ova profesorica.

Svakom tko ima školarca u obitelji jasno je da je rječnik naše djece svakim danom drukčiji, hrvatske riječi rado zamjenjuju engleskim frazama, nauštrb njihova materinjeg jezika, iz kojeg ispadaju do jučer često korištene riječi. Primjerice, u nižim razredima škole danas djeca ne znaju što znači riječ "štagalj", "jarak" ili "pogubiti" nekog, tako da je svladavanje čak i suvremenijih književnih tekstova bez priručnih rječnika postalo veliki napor, a o klasicima da i ne govorimo.

Profesorica Ema Bodrožić Selak je puna takvih iskustva iz razreda, a govorimo o gimnazijalcima!

– Mene teško više što može iznenaditi, ali nedavno ipak jest: radili smo Balzacova "Oca Goriota" i naišli na riječ "unazaditi" i "dvobojem". Nisu razumjeli. Objasnila sam da se radi o imenici u instrumentalu, a onda shvatila da ne znaju što je riječ "dvoboj".

Prije par godina smo radili Boccaccia i pitanje – o kojim porocima progovara djelo "Dekameron"? Oni su tu riječ zamijenili s "prorocima", nisu znali što je "porok". Ostala sam malo iznenađena – zar smo došli do te razine? Je li razlog tome korištenje društvenih mreža ili nečitanje, ne mogu generalizirati. Ja znam da je djeci sve zanimljivije od čitanja lektire, uvijek je tako bilo, ali zbilja imamo veliki problem s razumijevanjem pročitanog teksta – veli Bodrožić Selak​.

Vrijeme gazi klasike

Na profesorima je da se dovijaju kako bi kod učenika održali interes za pojedina književna djela, ali su neke stvari, čini se, i za njih nepremostive. Naprosto, vrijeme je pregazilo neke dojučerašnje klasike.

– Forma epa djeci nije uopće draga, prozni tekst ili lirska pjesma još ih može zainteresirati. Ali praćenje radnje u stihovima... to kao forma više nije moderno, da bi uopće čitali. Veliki je problem obrađivati Mažuranićevu "Smrt Smail-age Čengića" ili Gundulićevu "Dubravku". Tema "Dubravke" im je nezanimljiva, iako je mi aktualiziramo i pričamo o staleškim brakovima iz interesa. To je njima apstraktno kad čitaju, a jezik grozan. U probnoj državnoj maturi i ove godine im je bio tekst iz "Dubravke" i zadatak da navedu tri riječi koje ne razumiju. Meni su djeca rekla da nisu razumjela čak trideset i tri riječi! Trebalo bi svakako i za Gundulića napraviti prijevod, osmisliti nešto kao i za "Juditu". Sve drugo je više-manje u redu, za "Ilijadu" i "Odiseju" imaju rječnik nepoznatih riječi u čitanci i obrađujemo ih zajedno na satu, a kod "Antigone" im je više dosadan onaj uzvišen stil i metafore nego što ne razumiju riječi – kaže profesorica hrvatskog jezika u Drugoj splitskoj gimnaziji.

Njezin kolega iz zbornice, prof. Boris Škifić, koji ima dugogodišnje iskustvo u nastavi, cijeni rad svojih kolegica na prijevodu "Judite", no svojim đacima je ne daje na čitanje, isto kao ni "Dubravku" jer smatra da su dosadne i nerazumljive učeniku.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

– Tvrdnja da učenici ništa ne čitaju vrlo je diskutabilna i neprovjerena, naime učenici ne čitaju djela koja su im dosadna, nezanimljiva, nerazumljiva, djela u kojima ne mogu pronaći sebe i svoje dileme, što je posve normalno i razumljivo. Iskreno, ne čita se ni meni nešto što me ubija u pojam svojom bezvezarijom, pogotovo kada to moram čitati. Možda treba za život naučiti jednadžbu s dvije nepoznanice, ali ne treba već tisuću godina tražiti od učenika da čitaju ono što ih neće taknuti svojom ljepotom.

Lektirni naslovi bi trebali dignuti razinu njihove duhovne spoznaje, a to mogu samo djela koja, osim ljepote, u njima pobude i odgovore na njihova moralna i svakojaka pitanja, djela koja ih zaintrigiraju samo svojim sadržajem i dubljim značenjem.

I 'Dubravka' je upitna

"Judita", kao biblijska inspiracija, ima veliku važnost u razvoju hrvatske književnosti i pismenosti, kao i bitnom predgovoru o razlogu pisanja djela, ali svojim učenicima nikada nisam dao "Juditu" na čitanje, pogotovo ne u originalu, ali ni u prijevodu, iz dva razloga: književna vrijednost samog djela je vrlo upitna, po mom mišljenju beznačajna, i čitanje tog djela, ako to mora, kod učenika stvara otpor i nepovjerenje prema ostalim lektirnim naslovima. Učenik, također, gubi povjerenje i prema učitelju.

Učenik nije igračka i ne možemo ga pozitivno formirati ako i on sam ne sudjeluje u tom formiranju svojom slobodom i svakodnevnim uplitanjem u to formiranje.

Jednako tako je u obveznu lektiru stavljena Gundulićeva "Dubravka". Nešto posve nezamislivo i promašeno. Kada bi se pokušalo nekako dokučiti koje je djelo dosadnije, bezveznije i nerazumljivije za učenika, "Judita" ili "Dubravka", teško bi se to moglo odgonetnuti, uz sav napor čovjekovih kreativnih i moždanih vijuga. Učitelj može pokušati približiti ta djela učenicima, ali čisto sumnjam da će uspjeti, i ta bitka je odavno izgubljena, ali postoje, možda, učitelji koji uspijevaju u tome, i ja im se iskreno divim.

U svakom slučaju, starost ili nacionalna pripadnost književnih djela ne bi smjela nikako biti ključni argument u odabiru lektirnog naslova, to mora biti isključivo kvaliteta i ljepota djela, te blizina mogućem svjetonazorskom i duhovnom odrastanju učenika.

Kada bi se mene pitalo, ja bih za prve dvije godine srednjoškolskog obrazovanja birao isključivo europske naslove, a zadnje dvije godine, uz europske naslove, posebno bih pažnju posvetio hrvatskim književnim djelima za lektirno čitanje.

Već od realizma, kao "U registraturi", "Posljednji Stipančići", pa preko matoševskog modernizma, do suvremenika krležijanskog tipa, to su djela koja učenici rado čitaju. Kod najsuvremenijih tekstova treba biti posebno obazriv, tu ima svega i svačega, malo posebno dobroga, no, svakako, i to treba ponuditi učenicima – smatra prof. Škifić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako klinci čitaju? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => kako klinci čitaju? 2 0 8314 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-27 12:34:05 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => Jasenka Leskur [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-29 13:00:45 [modified_by] => 3139 [publish_up] => 2022-04-29 12:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 67 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/27\/21560328.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/27\/21822350.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/27\/21800198.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/27\/21800644.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/27\/21800652.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","","","Niksa Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Marko Maruli\u0107 - \u010dita ga tko mora<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","","

Ivan Gunduli\u0107 - nevoljen me\u0111u gimnazijalcima<\/p>","

Nik\u0161a Stipani\u010dev\/CROPIX<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1242","hd_21560328_1920.jpg":"1920x1080","k_21560328_1280.jpg":"1280x1280","k_21560328_1024.jpg":"1024x1024","k_21560328_640.jpg":"640x640","k_21560328_480.jpg":"480x480","k_21560328_340.jpg":"340x340","k_21560328_220.jpg":"220x220","o_21560328_1280.jpg":"1280x828","o_21560328_1024.jpg":"1024x662","o_21560328_640.jpg":"640x414","o_21560328_480.jpg":"480x310","o_21560328_340.jpg":"340x219","o_21560328_220.jpg":"220x142","h_21560328_1280.jpg":"1280x854","h_21560328_1024.jpg":"1024x683","h_21560328_640.jpg":"640x427","h_21560328_480.jpg":"480x320","h_21560328_340.jpg":"340x227","h_21560328_220.jpg":"220x147","pp_21560328_1280.jpg":"1006x1280","pp_21560328_1024.jpg":"805x1024","pp_21560328_640.jpg":"503x640","pp_21560328_480.jpg":"377x480","pp_21560328_340.jpg":"267x340","pp_21560328_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1445","hd_21822350_1920.jpg":"1920x1080","k_21822350_1280.jpg":"1280x1280","k_21822350_1024.jpg":"1024x1024","k_21822350_640.jpg":"640x640","k_21822350_480.jpg":"480x480","k_21822350_340.jpg":"340x340","k_21822350_220.jpg":"220x220","o_21822350_1280.jpg":"1280x963","o_21822350_1024.jpg":"1024x770","o_21822350_640.jpg":"640x481","o_21822350_480.jpg":"480x361","o_21822350_340.jpg":"340x255","o_21822350_220.jpg":"220x165","h_21822350_1280.jpg":"1280x854","h_21822350_1024.jpg":"1024x683","h_21822350_640.jpg":"640x427","h_21822350_480.jpg":"480x320","h_21822350_340.jpg":"340x227","h_21822350_220.jpg":"220x147","pp_21822350_1280.jpg":"1006x1280","pp_21822350_1024.jpg":"805x1024","pp_21822350_640.jpg":"503x640","pp_21822350_480.jpg":"377x480","pp_21822350_340.jpg":"267x340","pp_21822350_220.jpg":"173x220"},{"size0":"622x1080","hd_21800198_1920.jpg":"1920x1080","k_21800198_1280.jpg":"1280x1280","k_21800198_1024.jpg":"1024x1024","k_21800198_640.jpg":"640x640","k_21800198_480.jpg":"480x480","k_21800198_340.jpg":"340x340","k_21800198_220.jpg":"220x220","o_21800198_1280.jpg":"1280x2222","o_21800198_1024.jpg":"1024x1778","o_21800198_640.jpg":"640x1111","o_21800198_480.jpg":"480x833","o_21800198_340.jpg":"340x590","o_21800198_220.jpg":"220x381","h_21800198_1280.jpg":"1280x854","h_21800198_1024.jpg":"1024x683","h_21800198_640.jpg":"640x427","h_21800198_480.jpg":"480x320","h_21800198_340.jpg":"340x227","h_21800198_220.jpg":"220x147","pp_21800198_1280.jpg":"1006x1280","pp_21800198_1024.jpg":"805x1024","pp_21800198_640.jpg":"503x640","pp_21800198_480.jpg":"377x480","pp_21800198_340.jpg":"267x340","pp_21800198_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_21800644_1920.jpg":"1920x1080","k_21800644_1280.jpg":"1280x1280","k_21800644_1024.jpg":"1024x1024","k_21800644_640.jpg":"640x640","k_21800644_480.jpg":"480x480","k_21800644_340.jpg":"340x340","k_21800644_220.jpg":"220x220","o_21800644_1280.jpg":"1280x1920","o_21800644_1024.jpg":"1024x1536","o_21800644_640.jpg":"640x960","o_21800644_480.jpg":"480x720","o_21800644_340.jpg":"340x510","o_21800644_220.jpg":"220x330","h_21800644_1280.jpg":"1280x854","h_21800644_1024.jpg":"1024x683","h_21800644_640.jpg":"640x427","h_21800644_480.jpg":"480x320","h_21800644_340.jpg":"340x227","h_21800644_220.jpg":"220x147","pp_21800644_1280.jpg":"1006x1280","pp_21800644_1024.jpg":"805x1024","pp_21800644_640.jpg":"503x640","pp_21800644_480.jpg":"377x480","pp_21800644_340.jpg":"267x340","pp_21800644_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1309","hd_21800652_1920.jpg":"1920x1080","k_21800652_1280.jpg":"1280x1280","k_21800652_1024.jpg":"1024x1024","k_21800652_640.jpg":"640x640","k_21800652_480.jpg":"480x480","k_21800652_340.jpg":"340x340","k_21800652_220.jpg":"220x220","o_21800652_1280.jpg":"1280x872","o_21800652_1024.jpg":"1024x698","o_21800652_640.jpg":"640x436","o_21800652_480.jpg":"480x327","o_21800652_340.jpg":"340x231","o_21800652_220.jpg":"220x149","h_21800652_1280.jpg":"1280x854","h_21800652_1024.jpg":"1024x683","h_21800652_640.jpg":"640x427","h_21800652_480.jpg":"480x320","h_21800652_340.jpg":"340x227","h_21800652_220.jpg":"220x147","pp_21800652_1280.jpg":"1006x1280","pp_21800652_1024.jpg":"805x1024","pp_21800652_640.jpg":"503x640","pp_21800652_480.jpg":"377x480","pp_21800652_340.jpg":"267x340","pp_21800652_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7402879 Threads: 6 Questions: 1529285744 Slow queries: 4650180 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110622285 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/istorija-sva-na-kratko-ka-se-uzdarzi-e-moj-marule-judita-i-ne-pocne-a-djeca-vec-zijevaju-ima-ih-doduse-koji-prevode-tvoj-dvanaesterac-1188412 [printLink] => /kultura/knjizevnost/istorija-sva-na-kratko-ka-se-uzdarzi-e-moj-marule-judita-i-ne-pocne-a-djeca-vec-zijevaju-ima-ih-doduse-koji-prevode-tvoj-dvanaesterac-1188412?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 473714 [name] => Marko Marulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-marulic [link] => /tag/marko-marulic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 328055 [name] => boris škifić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-skific [link] => /tag/boris-skific ) [2] => stdClass Object ( [id] => 675872 [name] => Ema Bodrožić-Selak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-29 14:28:35 [main_article_id] => 0 [alias] => ema-bodrozic-selak [link] => /tag/ema-bodrozic-selak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako klinci čitaju? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitske profesorice prevode ‘Juditu‘, iznose zabrinjavajuće podatke: Gimnazijalci puno riječi uopće ne razumiju; Prof. Škifić: Tako dosadna djela treba izbaciti iz lektire! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/27/21560328.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Marko Marulić - čita ga tko mora

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/27/21560328.jpg [title] =>

Marko Marulić - čita ga tko mora

 

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/27/21822350.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/27/21800198.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/27/21800644.jpg [title] =>

Ivan Gundulić - nevoljen među gimnazijalcima

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/27/21800652.jpg [title] =>

Nikša Stipaničev/CROPIX

Niksa Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Protekle godine puno se riječi izgovorilo i ispisalo o ocu hrvatske književnosti Marku Maruliću i o njegovoj "Juditi", prvom književnom epu napisanom na hrvatskom jeziku prije 500 godina. O njegovu značaju ostat će novi stručno znanstveni radovi koji će poslužiti svima koji budu istraživali Marulićev lik i djelo, što je svakako dobro, no izvan uskih akademskih krugova teško da se njegova knjiga dodatno popularizirala i da se više traži u gradskoj knjižnici.

Marulić je svoju biblijsku priču napisao narodnim jezikom da bi je više ljudi čitalo, no tu danas imamo problem, jer slabo je razumijemo. Potreban nam je prijevod, što je ideja oko koje se angažirala grupa gimnazijskih profesorica – konkretno Druge splitske gimnazije koja je priču o udovici koja je zavela neprijatelja i na kraju mu odsjekla glavu da bi spasila svoj narod, osuvremenila.

– Uključili smo učenike trećih razreda i svakom razredu podijelili po jedno pjevanje, po jedan libar iz "Judite" – šest je razreda, šest pjevanja – kaže prof. Ema Bodrožić Selak.

– Zadatak je bio da prepjev prenesu na standardni hrvatski jezik, s tim da smo čak zadržali formu dvostruko rimovanog dvanaesterca. Moj razred je dobio prvi libar, a svaki učenik je dobio od 12 do 14 stihova. Imali su dva mjeseca vremena, svatko je radio neovisno jedan od drugome, a nas šest smo onda to spajale, stilski dotjerivale da bi tekst funkcionirao kao smislena cjelina. Neki su učenici to napravili jako dobro, a neki su prevodili tek doslovno. Jezik djela je jako težak, prijevod za neke riječi nisu niti mogli pronaći, pa smo im mi pomagale – govori prof. Bodrožić Selak, s kojom su na projektu surađivale Magdalena Mrčela, Mia Amižić, Marija Ljubenkov, Vesna Krželj Velić i Iva Polić, sve članice Društva profesora hrvatskog jezika.

'Judita' na webu, kao i na zemlji

Profesorice su obljetničarsku godinu iskoristile za ovaj projekt, u želji da Marko Marulić, koji je ispao s popisa obaveznih lektirnih naslova za čitanje, ne ispadne zauvijek iz školske svakodnevice. Animirale su svoje učenike, a rezultat tog posla uskoro će"dignuti" na web-stranicu škole.

---

image
---– Učenicima je to silno teško čitati, jasno je to i nama profesorima, no žao nam je da naš Marulić ne bude zastupljeniji u nastavi. Prije se on čitao u drugom, sad samo neki ulomci u trećem razredu, i to u ciklusu u kojem obrađujemo epove, od Gilgameša do onih suvremenih. Iduće školske godine ponudit ćemo im da čitaju ovaj prijevod, ostavili smo originalni duh, sadržaj, a trudili smo se naći zamjenu za danas nepoznate riječi. Moji su učenici, konkretno, u prvom libru našli 25 njima nepoznatih riječi, uglavnom vezanih za vojnu opremu i oružje – ističe ova profesorica.

Svakom tko ima školarca u obitelji jasno je da je rječnik naše djece svakim danom drukčiji, hrvatske riječi rado zamjenjuju engleskim frazama, nauštrb njihova materinjeg jezika, iz kojeg ispadaju do jučer često korištene riječi. Primjerice, u nižim razredima škole danas djeca ne znaju što znači riječ "štagalj", "jarak" ili "pogubiti" nekog, tako da je svladavanje čak i suvremenijih književnih tekstova bez priručnih rječnika postalo veliki napor, a o klasicima da i ne govorimo.

Profesorica Ema Bodrožić Selak je puna takvih iskustva iz razreda, a govorimo o gimnazijalcima!

– Mene teško više što može iznenaditi, ali nedavno ipak jest: radili smo Balzacova "Oca Goriota" i naišli na riječ "unazaditi" i "dvobojem". Nisu razumjeli. Objasnila sam da se radi o imenici u instrumentalu, a onda shvatila da ne znaju što je riječ "dvoboj".

Prije par godina smo radili Boccaccia i pitanje – o kojim porocima progovara djelo "Dekameron"? Oni su tu riječ zamijenili s "prorocima", nisu znali što je "porok". Ostala sam malo iznenađena – zar smo došli do te razine? Je li razlog tome korištenje društvenih mreža ili nečitanje, ne mogu generalizirati. Ja znam da je djeci sve zanimljivije od čitanja lektire, uvijek je tako bilo, ali zbilja imamo veliki problem s razumijevanjem pročitanog teksta – veli Bodrožić Selak​.

Vrijeme gazi klasike

Na profesorima je da se dovijaju kako bi kod učenika održali interes za pojedina književna djela, ali su neke stvari, čini se, i za njih nepremostive. Naprosto, vrijeme je pregazilo neke dojučerašnje klasike.

– Forma epa djeci nije uopće draga, prozni tekst ili lirska pjesma još ih može zainteresirati. Ali praćenje radnje u stihovima... to kao forma više nije moderno, da bi uopće čitali. Veliki je problem obrađivati Mažuranićevu "Smrt Smail-age Čengića" ili Gundulićevu "Dubravku". Tema "Dubravke" im je nezanimljiva, iako je mi aktualiziramo i pričamo o staleškim brakovima iz interesa. To je njima apstraktno kad čitaju, a jezik grozan. U probnoj državnoj maturi i ove godine im je bio tekst iz "Dubravke" i zadatak da navedu tri riječi koje ne razumiju. Meni su djeca rekla da nisu razumjela čak trideset i tri riječi! Trebalo bi svakako i za Gundulića napraviti prijevod, osmisliti nešto kao i za "Juditu". Sve drugo je više-manje u redu, za "Ilijadu" i "Odiseju" imaju rječnik nepoznatih riječi u čitanci i obrađujemo ih zajedno na satu, a kod "Antigone" im je više dosadan onaj uzvišen stil i metafore nego što ne razumiju riječi – kaže profesorica hrvatskog jezika u Drugoj splitskoj gimnaziji.

Njezin kolega iz zbornice, prof. Boris Škifić, koji ima dugogodišnje iskustvo u nastavi, cijeni rad svojih kolegica na prijevodu "Judite", no svojim đacima je ne daje na čitanje, isto kao ni "Dubravku" jer smatra da su dosadne i nerazumljive učeniku.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

– Tvrdnja da učenici ništa ne čitaju vrlo je diskutabilna i neprovjerena, naime učenici ne čitaju djela koja su im dosadna, nezanimljiva, nerazumljiva, djela u kojima ne mogu pronaći sebe i svoje dileme, što je posve normalno i razumljivo. Iskreno, ne čita se ni meni nešto što me ubija u pojam svojom bezvezarijom, pogotovo kada to moram čitati. Možda treba za život naučiti jednadžbu s dvije nepoznanice, ali ne treba već tisuću godina tražiti od učenika da čitaju ono što ih neće taknuti svojom ljepotom.

Lektirni naslovi bi trebali dignuti razinu njihove duhovne spoznaje, a to mogu samo djela koja, osim ljepote, u njima pobude i odgovore na njihova moralna i svakojaka pitanja, djela koja ih zaintrigiraju samo svojim sadržajem i dubljim značenjem.

I 'Dubravka' je upitna

"Judita", kao biblijska inspiracija, ima veliku važnost u razvoju hrvatske književnosti i pismenosti, kao i bitnom predgovoru o razlogu pisanja djela, ali svojim učenicima nikada nisam dao "Juditu" na čitanje, pogotovo ne u originalu, ali ni u prijevodu, iz dva razloga: književna vrijednost samog djela je vrlo upitna, po mom mišljenju beznačajna, i čitanje tog djela, ako to mora, kod učenika stvara otpor i nepovjerenje prema ostalim lektirnim naslovima. Učenik, također, gubi povjerenje i prema učitelju.

Učenik nije igračka i ne možemo ga pozitivno formirati ako i on sam ne sudjeluje u tom formiranju svojom slobodom i svakodnevnim uplitanjem u to formiranje.

Jednako tako je u obveznu lektiru stavljena Gundulićeva "Dubravka". Nešto posve nezamislivo i promašeno. Kada bi se pokušalo nekako dokučiti koje je djelo dosadnije, bezveznije i nerazumljivije za učenika, "Judita" ili "Dubravka", teško bi se to moglo odgonetnuti, uz sav napor čovjekovih kreativnih i moždanih vijuga. Učitelj može pokušati približiti ta djela učenicima, ali čisto sumnjam da će uspjeti, i ta bitka je odavno izgubljena, ali postoje, možda, učitelji koji uspijevaju u tome, i ja im se iskreno divim.

U svakom slučaju, starost ili nacionalna pripadnost književnih djela ne bi smjela nikako biti ključni argument u odabiru lektirnog naslova, to mora biti isključivo kvaliteta i ljepota djela, te blizina mogućem svjetonazorskom i duhovnom odrastanju učenika.

Kada bi se mene pitalo, ja bih za prve dvije godine srednjoškolskog obrazovanja birao isključivo europske naslove, a zadnje dvije godine, uz europske naslove, posebno bih pažnju posvetio hrvatskim književnim djelima za lektirno čitanje.

Već od realizma, kao "U registraturi", "Posljednji Stipančići", pa preko matoševskog modernizma, do suvremenika krležijanskog tipa, to su djela koja učenici rado čitaju. Kod najsuvremenijih tekstova treba biti posebno obazriv, tu ima svega i svačega, malo posebno dobroga, no, svakako, i to treba ponuditi učenicima – smatra prof. Škifić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Duje Klarić/Cropix Niksa Stipaničev/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Marko Marulić - čita ga tko mora

 



Ivan Gundulić - nevoljen među gimnazijalcima

Niksa Stipaničev/Cropix

Nikša Stipaničev/CROPIX

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/istorija-sva-na-kratko-ka-se-uzdarzi-e-moj-marule-judita-i-ne-pocne-a-djeca-vec-zijevaju-ima-ih-doduse-koji-prevode-tvoj-dvanaesterac-1188412 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=34be4e529dade74055e97f63ba093069c2868416 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitske+profesorice+prevode+%E2%80%98Juditu%E2%80%98%2C+iznose+zabrinjavaju%C4%87e+podatke%3A+Gimnazijalci+puno+rije%C4%8Di+uop%C4%87e+ne+razumiju%3B+Prof.+%C5%A0kifi%C4%87%3A+Tako+dosadna+djela+treba+izbaciti+iz+lektire%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fistorija-sva-na-kratko-ka-se-uzdarzi-e-moj-marule-judita-i-ne-pocne-a-djeca-vec-zijevaju-ima-ih-doduse-koji-prevode-tvoj-dvanaesterac-1188412 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fistorija-sva-na-kratko-ka-se-uzdarzi-e-moj-marule-judita-i-ne-pocne-a-djeca-vec-zijevaju-ima-ih-doduse-koji-prevode-tvoj-dvanaesterac-1188412 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako klinci čitaju? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Književnostkako klinci čitaju?

Splitske profesorice prevode ‘Juditu‘, iznose zabrinjavajuće podatke: Gimnazijalci puno riječi uopće ne razumiju; Prof. Škifić: Tako dosadna djela treba izbaciti iz lektire!

Piše Jasenka Leskur
29. travnja 2022. - 14:28

Protekle godine puno se riječi izgovorilo i ispisalo o ocu hrvatske književnosti Marku Maruliću i o njegovoj "Juditi", prvom književnom epu napisanom na hrvatskom jeziku prije 500 godina. O njegovu značaju ostat će novi stručno znanstveni radovi koji će poslužiti svima koji budu istraživali Marulićev lik i djelo, što je svakako dobro, no izvan uskih akademskih krugova teško da se njegova knjiga dodatno popularizirala i da se više traži u gradskoj knjižnici.

Marulić je svoju biblijsku priču napisao narodnim jezikom da bi je više ljudi čitalo, no tu danas imamo problem, jer slabo je razumijemo. Potreban nam je prijevod, što je ideja oko koje se angažirala grupa gimnazijskih profesorica – konkretno Druge splitske gimnazije koja je priču o udovici koja je zavela neprijatelja ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 01:36