stdClass Object ( [id] => 1100373 [title] => Trpimir Jurkić objavio knjigu: otvara je pripoviješću kad se očevim ‘stojadinom‘ dokotrljao do Zavoda za zapošljavanje, i vidio oglas u kojem se traži glumac [alias] => trpimir-jurkic-objavio-knjigu-otvara-je-pripovijescu-kad-se-ocevim-stojadinom-dokotrljao-do-zavoda-za-zaposljavanje-i-vido-oglas-u-kojem-se-trazi-glumac [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Trpimir Jurkić, kazališni, filmski i televizijski glumac, pisac i režiser, prvak Drame splitskog HNK-a u petak će predstaviti svoju prvu knjigu "Ne možeš birati manje bolne sate", objavljenu u Nakladi "Bošković".

Riječ je o knjizi tekstova, eseja, priča i poezije u prozi na pregršt tema, a podijeljena je u tri poglavlja: prvi je naslovljen "Kazalište", i riječ je o pogledu iskusnog glumca na teatar iznutra, drugi dio su "Kolumne", a radi se o njegovim medijskim osvrtima, dok je treći dio knjige posveta "Prijateljima" i čine ga Trpimirovi dopisi, točnije čestitke koje piše za božićne i uskrsne blagdane i namijenjene su bliskim ljudima.

Knjigu otvara duhovitom pripoviješću iz "kobne" 1986. godine, kad se starim očevim "stojadinom" prepunim knjiga – radio je tada kao akviziter – dokotrljao do Zavoda za zapošljavanje, gdje je ugledao oglas u kojem se traži – glumac!

Najstariji tekst u knjizi je iz daleke 1996. godine, posvećen kolegi Josipu Zovku, a pisali ste mnogo i dugo ste čekali na prvu knjigu, što vas je potaklo na konačni tisak?

- Ne znam. Valjda me nagnalo vrijeme. Ovo koje sam proživio u zadnjih pola godine, godinu, sve ono što me zateklo, preteklo, dotaklo, spotaklo…

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

I u privatnom i u onom kazališnom životu. Neke daske koje život znače, i u prenesenom i u doslovnom smislu su se izmakle, pa se valjda trebalo hvatati nekih slamki. Tako da su ti tekstovi zapravo moje "slamke", bili su to i dok sam ih pisao, a danas pogotovo. Jednostavno, odlučio sam sve to razasuto, po papirima i raznoraznim fajlovima sabrati, posložiti i ponuditi. I tako, ponuđeno, prihvaćeno i eto, tiskano. Na čemu, naravno, posebno zahvaljujem Nakladi "Bošković".

Spuštanje duboko u sebe

Je li glumcu, a bili ste i ravnatelj Drame, teško pisati o kazališnim predstavama, pa rijetko i pišu o njima: na koji ste način to izveli, nazivate to "speleologija"?

- O predstavama u kojima sam sudjelovao nije mi bilo teško pisati. O tuđim predstavama ne bih se usudio, a mislim da i ne bi bilo pristojno. Dapače, mislim da sam trebao pisati i više o predstavama u kojima sam igrao.

Ne zbog toga što bi to svi odmah razgrabili i čitali, nego zbog sebe samoga, zbog moje glumačke memorije i svega onog što se u toj memoriji skupilo. A skupilo se dosta toga, i tekstova, i predstava, i režisera, i načina rada, i kolega…

Nazvao sam to speleologijom jer na površini nećete naći ni sjećanje ni iskrenost. I zato je to pisanje, kao i moj glumački posao, spuštanje strmim putem, po nekim vrlo tankim nitima, duboko u sebe.

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

Probleme u društvu - teatru ilustrirali ste izborima novih intendanata u Splitu, često obilježenima velikim raspravama u našem, kako smatrate, "vječno začuđenom i iznenađenom društvu"?

- Da. To smo mi. Začuđeni i iznenađeni. Bili, jesmo i bit ćemo. Ta naša začuđenost i iznenađenost je poznata skuža da sa sebe skinemo odgovornost. Svi znamo, svi koji budu ovo čitali mogu točno u sebi čuti kako zvuči, kakav je ton one naše čuvene rečenice: "Ma ne mogu virovat!"

Je l' tako da čujete tu rečenicu? U svim njezinim mogućim varijantama, bojama, prizvucima… Stalno se ona čuje. Ovih dana pogotovo. "Ma ne mogu virovat da je on dobija 69 posto… Da za njega neko glasa ja to ne mogu virovat… Ma ja ne mogu virovat da je nju stavija za zamjenicu… Ne mogu virovat di ova zemlja ide…" Ma šta to ne možeš "virovat"? Šta?

A možeš li "virovat" da ta zemlja ide baš tamo gdje smo je i uputili, i da smo svi mi tim svojim "nemoguvirovat" stavom, tom svojom začuđenošću i iznenađenošću, izgradili baš ovakvo društvo u kojem živimo.

Ako zaboravimo, nestajemo...

Vaši tekstovi na temu kazališta prožeti su dijelom i osjećajem gorčine zbog načina na koji gradska politika, ali i javnost promišlja kazališnu umjetnost; pisane su prije desetak godina, je li se što promijenilo?

- Najviše sam se promijenio ja. Tih desetak godina, između 48. i 58. su ogroman period koji strašno brzo prođe. I zapravo sad me najviše zanima ta promjena. Sve ostalo je nevažno. Eto, trebalo mi je tih deset godina da to shvatim.

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

Koliko ste oštri prema "vanjskom" utjecaju na teatar, toliko ste nježni u sjećanjima prema preminulim kolegama? Ne prelazite lako preko sjećanja?

- Sjećanje je važno. Nema kazališta bez memorije. Ako se lišimo sjećanja, ako zaboravimo, ako se ne podsjećamo, nestajemo.

"Mi smo tek tvar od kojih građeni su snovi", kaže Prospero u "Oluji". Dobro je sjetiti se glumca. Sjetiti se glumca znači uvijek pomalo sjetiti se i samog sebe. To je kao neka vrsta ispita savjesti, jer glumac sa svim svojim licima jest neko naše ogledalo, nekakav odraz i našeg lica, našeg života… Naravno, ne samo radi sebe. Ponajviše radi njih, tih divnih ljudi kojih više nema među nama, ali su ostavili neizbrisive tragove i na onim daskama i na našim srcima.

S nelagodom ste krenuli u pisanje kolumni, ali i s duhovitom pričicom na temu kolumnista: irskom misionaru kojeg su švicarski pastiri toliko voljeli da su ga – ubili? Što vam je donijela ta – ipak ograničena – sloboda?

- Donijela mi je izazov. Dalo mi je priliku da vidim kako je to kad ne pišeš samo zato jer ti je to kao "gušt", ono "za dušu", onako u svoja četiri zida kao neka psihoterapija, nego da vidim kako je to kad je to i obaveza i odgovornost za napisano, ali i prilika da nešto kažeš, da na nešto upozoriš, da zastupaš vrijednosti u koje vjeruješ i na taj način pokušaš oplemeniti i prostor i vrijeme, a nadasve ljude s kojima živiš.

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

Tematski, mogle bi se nazvati kao i jedan vaš naslov "O ljudima i pravima", kakva vam je bila ta pozicija komentatora s obzirom na karijeru umjetnika?

- Ja bih radije to formulirao: pozicija komentatora s obzirom na karijeru glumca. Umjetnost je toliko velika da je, ako imaš sreće i ako se trudiš i puno radiš, tek ponekad dotakneš, a sve ostalo su pokušaji. Tu poziciju komentatora sam promatrao iz pozicije glumca. Moje kolumne su se zvale "Pogled s pozornice". I kako sam napisao u svojoj prvoj kolumni, "Obično je obrnuto, obično su pogledi upućeni prema pozornici. Ali moći promotriti ljude, društvo, svijet, vrijeme, iz prostora iluzije, iz svijeta koji je sazdan od snova, kako to piše Shakespeare, možda je prilika da se ugledaju neke stvari koje se iz našeg svakodnevnog rakursa ne vide." Eto, to sam pokušavao pišući kolumne.

Prekinuo sam s WhatsApp čestitkama

- Otkad pišete ovako duge, duboke i intimističke božićno-uskrsne "poslanice" prijateljima kako ih imenuje u pogovoru knjige vaš kolega Elvis Bošnjak? Ima ih čak pisanih i u formi poezije.

- Te moje "čestitke", ili "poslanice" kako ih je Elvis nazvao - ali uvijek uz smiješak i s pristojnom dozom šale, da ne bih ja ili netko drugi pomislio da doista pišem poslanice - počeo sam pisati pred dvanaest godina kada sam odlučio prekinuti s principom: Jednom pišeš kratko, stotinama šalješ brzo. Napišeš ono standardizirano: "Sretan i blagoslovljen Božić/Uskrs", pa onda WhatsAppom "šibneš" na manje-više sve kontakte koje imaš u pametnom telefonu, bez obzira koliko su ti kontakti bliski ili daleki.

Odlučio sam ne odrađivati obavezu i pristojnost čestitanja blagdana, već prijateljima, dragim ljudima ponuditi u tim danima uz, naravno, najbolje želje i poneku misao koja će možda i njih dodirnuti, nešto ih upitati, nešto im reći.

U kontekstu blagdana, dakle Božića i Uskrsa, provlačim ono što u tom trenutku mene muči, boli, brine, ali i čemu se nadam i u što vjerujem. I da, sve prvo pišem rukom na papiru, a onda prebacujem u ovaj digitalni oblik i šaljem ili mailom ili onako kao nekad, u kuvertu pa poštom, ovisno o primatelju...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prvak Drame HNK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Prvak Drame HNK 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-05-18 14:36:24 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => Damir Šarac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-05-22 00:01:41 [modified_by] => 3108 [publish_up] => 2021-05-21 13:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 39 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/05\/18\/17869790.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/18\/17869816.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/18\/17869814.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/18\/17869812.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/18\/17869808.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/18\/17869804.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/18\/17869802.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/18\/17869800.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/18\/17869796.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_17869790_1920.jpg":"1920x1080","k_17869790_1280.jpg":"1280x1280","k_17869790_1024.jpg":"1024x1024","k_17869790_640.jpg":"640x640","k_17869790_480.jpg":"480x480","k_17869790_340.jpg":"340x340","k_17869790_220.jpg":"220x220","o_17869790_1280.jpg":"1280x853","o_17869790_1024.jpg":"1024x682","o_17869790_640.jpg":"640x426","o_17869790_480.jpg":"480x320","o_17869790_340.jpg":"340x226","o_17869790_220.jpg":"220x146","h_17869790_1280.jpg":"1280x854","h_17869790_1024.jpg":"1024x683","h_17869790_640.jpg":"640x427","h_17869790_480.jpg":"480x320","h_17869790_340.jpg":"340x227","h_17869790_220.jpg":"220x147","pp_17869790_1280.jpg":"1006x1280","pp_17869790_1024.jpg":"805x1024","pp_17869790_640.jpg":"503x640","pp_17869790_480.jpg":"377x480","pp_17869790_340.jpg":"267x340","pp_17869790_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_17869816_1920.jpg":"1920x1080","k_17869816_1280.jpg":"1280x1280","k_17869816_1024.jpg":"1024x1024","k_17869816_640.jpg":"640x640","k_17869816_480.jpg":"480x480","k_17869816_340.jpg":"340x340","k_17869816_220.jpg":"220x220","o_17869816_1280.jpg":"1280x1920","o_17869816_1024.jpg":"1024x1536","o_17869816_640.jpg":"640x960","o_17869816_480.jpg":"480x720","o_17869816_340.jpg":"340x510","o_17869816_220.jpg":"220x330","h_17869816_1280.jpg":"1280x854","h_17869816_1024.jpg":"1024x683","h_17869816_640.jpg":"640x427","h_17869816_480.jpg":"480x320","h_17869816_340.jpg":"340x227","h_17869816_220.jpg":"220x147","pp_17869816_1280.jpg":"1006x1280","pp_17869816_1024.jpg":"805x1024","pp_17869816_640.jpg":"503x640","pp_17869816_480.jpg":"377x480","pp_17869816_340.jpg":"267x340","pp_17869816_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1367","hd_17869814_1920.jpg":"1920x1080","k_17869814_1280.jpg":"1280x1280","k_17869814_1024.jpg":"1024x1024","k_17869814_640.jpg":"640x640","k_17869814_480.jpg":"480x480","k_17869814_340.jpg":"340x340","k_17869814_220.jpg":"220x220","o_17869814_1280.jpg":"1280x911","o_17869814_1024.jpg":"1024x729","o_17869814_640.jpg":"640x455","o_17869814_480.jpg":"480x341","o_17869814_340.jpg":"340x242","o_17869814_220.jpg":"220x156","h_17869814_1280.jpg":"1280x854","h_17869814_1024.jpg":"1024x683","h_17869814_640.jpg":"640x427","h_17869814_480.jpg":"480x320","h_17869814_340.jpg":"340x227","h_17869814_220.jpg":"220x147","pp_17869814_1280.jpg":"1006x1280","pp_17869814_1024.jpg":"805x1024","pp_17869814_640.jpg":"503x640","pp_17869814_480.jpg":"377x480","pp_17869814_340.jpg":"267x340","pp_17869814_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1367","hd_17869812_1920.jpg":"1920x1080","k_17869812_1280.jpg":"1280x1280","k_17869812_1024.jpg":"1024x1024","k_17869812_640.jpg":"640x640","k_17869812_480.jpg":"480x480","k_17869812_340.jpg":"340x340","k_17869812_220.jpg":"220x220","o_17869812_1280.jpg":"1280x911","o_17869812_1024.jpg":"1024x729","o_17869812_640.jpg":"640x455","o_17869812_480.jpg":"480x341","o_17869812_340.jpg":"340x242","o_17869812_220.jpg":"220x156","h_17869812_1280.jpg":"1280x854","h_17869812_1024.jpg":"1024x683","h_17869812_640.jpg":"640x427","h_17869812_480.jpg":"480x320","h_17869812_340.jpg":"340x227","h_17869812_220.jpg":"220x147","pp_17869812_1280.jpg":"1006x1280","pp_17869812_1024.jpg":"805x1024","pp_17869812_640.jpg":"503x640","pp_17869812_480.jpg":"377x480","pp_17869812_340.jpg":"267x340","pp_17869812_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2603","hd_17869808_1920.jpg":"1920x1080","k_17869808_1280.jpg":"1280x1280","k_17869808_1024.jpg":"1024x1024","k_17869808_640.jpg":"640x640","k_17869808_480.jpg":"480x480","k_17869808_340.jpg":"340x340","k_17869808_220.jpg":"220x220","o_17869808_1280.jpg":"1280x1735","o_17869808_1024.jpg":"1024x1388","o_17869808_640.jpg":"640x867","o_17869808_480.jpg":"480x650","o_17869808_340.jpg":"340x460","o_17869808_220.jpg":"220x298","h_17869808_1280.jpg":"1280x854","h_17869808_1024.jpg":"1024x683","h_17869808_640.jpg":"640x427","h_17869808_480.jpg":"480x320","h_17869808_340.jpg":"340x227","h_17869808_220.jpg":"220x147","pp_17869808_1280.jpg":"1006x1280","pp_17869808_1024.jpg":"805x1024","pp_17869808_640.jpg":"503x640","pp_17869808_480.jpg":"377x480","pp_17869808_340.jpg":"267x340","pp_17869808_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17869804_1920.jpg":"1920x1080","k_17869804_1280.jpg":"1280x1280","k_17869804_1024.jpg":"1024x1024","k_17869804_640.jpg":"640x640","k_17869804_480.jpg":"480x480","k_17869804_340.jpg":"340x340","k_17869804_220.jpg":"220x220","o_17869804_1280.jpg":"1280x853","o_17869804_1024.jpg":"1024x682","o_17869804_640.jpg":"640x426","o_17869804_480.jpg":"480x320","o_17869804_340.jpg":"340x226","o_17869804_220.jpg":"220x146","h_17869804_1280.jpg":"1280x854","h_17869804_1024.jpg":"1024x683","h_17869804_640.jpg":"640x427","h_17869804_480.jpg":"480x320","h_17869804_340.jpg":"340x227","h_17869804_220.jpg":"220x147","pp_17869804_1280.jpg":"1006x1280","pp_17869804_1024.jpg":"805x1024","pp_17869804_640.jpg":"503x640","pp_17869804_480.jpg":"377x480","pp_17869804_340.jpg":"267x340","pp_17869804_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17869802_1920.jpg":"1920x1080","k_17869802_1280.jpg":"1280x1280","k_17869802_1024.jpg":"1024x1024","k_17869802_640.jpg":"640x640","k_17869802_480.jpg":"480x480","k_17869802_340.jpg":"340x340","k_17869802_220.jpg":"220x220","o_17869802_1280.jpg":"1280x853","o_17869802_1024.jpg":"1024x682","o_17869802_640.jpg":"640x426","o_17869802_480.jpg":"480x320","o_17869802_340.jpg":"340x226","o_17869802_220.jpg":"220x146","h_17869802_1280.jpg":"1280x854","h_17869802_1024.jpg":"1024x683","h_17869802_640.jpg":"640x427","h_17869802_480.jpg":"480x320","h_17869802_340.jpg":"340x227","h_17869802_220.jpg":"220x147","pp_17869802_1280.jpg":"1006x1280","pp_17869802_1024.jpg":"805x1024","pp_17869802_640.jpg":"503x640","pp_17869802_480.jpg":"377x480","pp_17869802_340.jpg":"267x340","pp_17869802_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2593","hd_17869800_1920.jpg":"1920x1080","k_17869800_1280.jpg":"1280x1280","k_17869800_1024.jpg":"1024x1024","k_17869800_640.jpg":"640x640","k_17869800_480.jpg":"480x480","k_17869800_340.jpg":"340x340","k_17869800_220.jpg":"220x220","o_17869800_1280.jpg":"1280x1728","o_17869800_1024.jpg":"1024x1382","o_17869800_640.jpg":"640x864","o_17869800_480.jpg":"480x648","o_17869800_340.jpg":"340x459","o_17869800_220.jpg":"220x297","h_17869800_1280.jpg":"1280x854","h_17869800_1024.jpg":"1024x683","h_17869800_640.jpg":"640x427","h_17869800_480.jpg":"480x320","h_17869800_340.jpg":"340x227","h_17869800_220.jpg":"220x147","pp_17869800_1280.jpg":"1006x1280","pp_17869800_1024.jpg":"805x1024","pp_17869800_640.jpg":"503x640","pp_17869800_480.jpg":"377x480","pp_17869800_340.jpg":"267x340","pp_17869800_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17869796_1920.jpg":"1920x1080","k_17869796_1280.jpg":"1280x1280","k_17869796_1024.jpg":"1024x1024","k_17869796_640.jpg":"640x640","k_17869796_480.jpg":"480x480","k_17869796_340.jpg":"340x340","k_17869796_220.jpg":"220x220","o_17869796_1280.jpg":"1280x853","o_17869796_1024.jpg":"1024x682","o_17869796_640.jpg":"640x426","o_17869796_480.jpg":"480x320","o_17869796_340.jpg":"340x226","o_17869796_220.jpg":"220x146","h_17869796_1280.jpg":"1280x854","h_17869796_1024.jpg":"1024x683","h_17869796_640.jpg":"640x427","h_17869796_480.jpg":"480x320","h_17869796_340.jpg":"340x227","h_17869796_220.jpg":"220x147","pp_17869796_1280.jpg":"1006x1280","pp_17869796_1024.jpg":"805x1024","pp_17869796_640.jpg":"503x640","pp_17869796_480.jpg":"377x480","pp_17869796_340.jpg":"267x340","pp_17869796_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14954939 Threads: 5 Questions: 3146017963 Slow queries: 7015962 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234880077 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/trpimir-jurkic-objavio-knjigu-otvara-je-pripovijescu-kad-se-ocevim-stojadinom-dokotrljao-do-zavoda-za-zaposljavanje-i-vido-oglas-u-kojem-se-trazi-glumac-1100373 [printLink] => /kultura/knjizevnost/trpimir-jurkic-objavio-knjigu-otvara-je-pripovijescu-kad-se-ocevim-stojadinom-dokotrljao-do-zavoda-za-zaposljavanje-i-vido-oglas-u-kojem-se-trazi-glumac-1100373?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 397254 [name] => Trpimir Jurkić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trpimir-jurkic [link] => /tag/trpimir-jurkic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 639249 [name] => ne možeš birati manje bolne sate [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-21 15:11:12 [main_article_id] => 0 [alias] => ne-mozes-birati-manje-bolne-sate [link] => /tag/ne-mozes-birati-manje-bolne-sate ) [2] => stdClass Object ( [id] => 316642 [name] => promocija knjige [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => promocija-knjige [link] => /tag/promocija-knjige ) [3] => stdClass Object ( [id] => 639250 [name] => glumac HNK Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-21 15:11:12 [main_article_id] => 0 [alias] => glumac-hnk-split [link] => /tag/glumac-hnk-split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prvak Drame HNK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Trpimir Jurkić objavio knjigu: otvara je pripoviješću kad se očevim ‘stojadinom‘ dokotrljao do Zavoda za zapošljavanje, i vidio oglas u kojem se traži glumac [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/18/17869790.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Sasa Buric/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/18/17869790.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/18/17869816.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/18/17869814.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/18/17869812.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/18/17869808.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/18/17869804.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/18/17869802.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/18/17869800.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/18/17869796.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Trpimir Jurkić, kazališni, filmski i televizijski glumac, pisac i režiser, prvak Drame splitskog HNK-a u petak će predstaviti svoju prvu knjigu "Ne možeš birati manje bolne sate", objavljenu u Nakladi "Bošković".

Riječ je o knjizi tekstova, eseja, priča i poezije u prozi na pregršt tema, a podijeljena je u tri poglavlja: prvi je naslovljen "Kazalište", i riječ je o pogledu iskusnog glumca na teatar iznutra, drugi dio su "Kolumne", a radi se o njegovim medijskim osvrtima, dok je treći dio knjige posveta "Prijateljima" i čine ga Trpimirovi dopisi, točnije čestitke koje piše za božićne i uskrsne blagdane i namijenjene su bliskim ljudima.

Knjigu otvara duhovitom pripoviješću iz "kobne" 1986. godine, kad se starim očevim "stojadinom" prepunim knjiga – radio je tada kao akviziter – dokotrljao do Zavoda za zapošljavanje, gdje je ugledao oglas u kojem se traži – glumac!

Najstariji tekst u knjizi je iz daleke 1996. godine, posvećen kolegi Josipu Zovku, a pisali ste mnogo i dugo ste čekali na prvu knjigu, što vas je potaklo na konačni tisak?

- Ne znam. Valjda me nagnalo vrijeme. Ovo koje sam proživio u zadnjih pola godine, godinu, sve ono što me zateklo, preteklo, dotaklo, spotaklo…

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

I u privatnom i u onom kazališnom životu. Neke daske koje život znače, i u prenesenom i u doslovnom smislu su se izmakle, pa se valjda trebalo hvatati nekih slamki. Tako da su ti tekstovi zapravo moje "slamke", bili su to i dok sam ih pisao, a danas pogotovo. Jednostavno, odlučio sam sve to razasuto, po papirima i raznoraznim fajlovima sabrati, posložiti i ponuditi. I tako, ponuđeno, prihvaćeno i eto, tiskano. Na čemu, naravno, posebno zahvaljujem Nakladi "Bošković".

Spuštanje duboko u sebe

Je li glumcu, a bili ste i ravnatelj Drame, teško pisati o kazališnim predstavama, pa rijetko i pišu o njima: na koji ste način to izveli, nazivate to "speleologija"?

- O predstavama u kojima sam sudjelovao nije mi bilo teško pisati. O tuđim predstavama ne bih se usudio, a mislim da i ne bi bilo pristojno. Dapače, mislim da sam trebao pisati i više o predstavama u kojima sam igrao.

Ne zbog toga što bi to svi odmah razgrabili i čitali, nego zbog sebe samoga, zbog moje glumačke memorije i svega onog što se u toj memoriji skupilo. A skupilo se dosta toga, i tekstova, i predstava, i režisera, i načina rada, i kolega…

Nazvao sam to speleologijom jer na površini nećete naći ni sjećanje ni iskrenost. I zato je to pisanje, kao i moj glumački posao, spuštanje strmim putem, po nekim vrlo tankim nitima, duboko u sebe.

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

Probleme u društvu - teatru ilustrirali ste izborima novih intendanata u Splitu, često obilježenima velikim raspravama u našem, kako smatrate, "vječno začuđenom i iznenađenom društvu"?

- Da. To smo mi. Začuđeni i iznenađeni. Bili, jesmo i bit ćemo. Ta naša začuđenost i iznenađenost je poznata skuža da sa sebe skinemo odgovornost. Svi znamo, svi koji budu ovo čitali mogu točno u sebi čuti kako zvuči, kakav je ton one naše čuvene rečenice: "Ma ne mogu virovat!"

Je l' tako da čujete tu rečenicu? U svim njezinim mogućim varijantama, bojama, prizvucima… Stalno se ona čuje. Ovih dana pogotovo. "Ma ne mogu virovat da je on dobija 69 posto… Da za njega neko glasa ja to ne mogu virovat… Ma ja ne mogu virovat da je nju stavija za zamjenicu… Ne mogu virovat di ova zemlja ide…" Ma šta to ne možeš "virovat"? Šta?

A možeš li "virovat" da ta zemlja ide baš tamo gdje smo je i uputili, i da smo svi mi tim svojim "nemoguvirovat" stavom, tom svojom začuđenošću i iznenađenošću, izgradili baš ovakvo društvo u kojem živimo.

Ako zaboravimo, nestajemo...

Vaši tekstovi na temu kazališta prožeti su dijelom i osjećajem gorčine zbog načina na koji gradska politika, ali i javnost promišlja kazališnu umjetnost; pisane su prije desetak godina, je li se što promijenilo?

- Najviše sam se promijenio ja. Tih desetak godina, između 48. i 58. su ogroman period koji strašno brzo prođe. I zapravo sad me najviše zanima ta promjena. Sve ostalo je nevažno. Eto, trebalo mi je tih deset godina da to shvatim.

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

Koliko ste oštri prema "vanjskom" utjecaju na teatar, toliko ste nježni u sjećanjima prema preminulim kolegama? Ne prelazite lako preko sjećanja?

- Sjećanje je važno. Nema kazališta bez memorije. Ako se lišimo sjećanja, ako zaboravimo, ako se ne podsjećamo, nestajemo.

"Mi smo tek tvar od kojih građeni su snovi", kaže Prospero u "Oluji". Dobro je sjetiti se glumca. Sjetiti se glumca znači uvijek pomalo sjetiti se i samog sebe. To je kao neka vrsta ispita savjesti, jer glumac sa svim svojim licima jest neko naše ogledalo, nekakav odraz i našeg lica, našeg života… Naravno, ne samo radi sebe. Ponajviše radi njih, tih divnih ljudi kojih više nema među nama, ali su ostavili neizbrisive tragove i na onim daskama i na našim srcima.

S nelagodom ste krenuli u pisanje kolumni, ali i s duhovitom pričicom na temu kolumnista: irskom misionaru kojeg su švicarski pastiri toliko voljeli da su ga – ubili? Što vam je donijela ta – ipak ograničena – sloboda?

- Donijela mi je izazov. Dalo mi je priliku da vidim kako je to kad ne pišeš samo zato jer ti je to kao "gušt", ono "za dušu", onako u svoja četiri zida kao neka psihoterapija, nego da vidim kako je to kad je to i obaveza i odgovornost za napisano, ali i prilika da nešto kažeš, da na nešto upozoriš, da zastupaš vrijednosti u koje vjeruješ i na taj način pokušaš oplemeniti i prostor i vrijeme, a nadasve ljude s kojima živiš.

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

Tematski, mogle bi se nazvati kao i jedan vaš naslov "O ljudima i pravima", kakva vam je bila ta pozicija komentatora s obzirom na karijeru umjetnika?

- Ja bih radije to formulirao: pozicija komentatora s obzirom na karijeru glumca. Umjetnost je toliko velika da je, ako imaš sreće i ako se trudiš i puno radiš, tek ponekad dotakneš, a sve ostalo su pokušaji. Tu poziciju komentatora sam promatrao iz pozicije glumca. Moje kolumne su se zvale "Pogled s pozornice". I kako sam napisao u svojoj prvoj kolumni, "Obično je obrnuto, obično su pogledi upućeni prema pozornici. Ali moći promotriti ljude, društvo, svijet, vrijeme, iz prostora iluzije, iz svijeta koji je sazdan od snova, kako to piše Shakespeare, možda je prilika da se ugledaju neke stvari koje se iz našeg svakodnevnog rakursa ne vide." Eto, to sam pokušavao pišući kolumne.

Prekinuo sam s WhatsApp čestitkama

- Otkad pišete ovako duge, duboke i intimističke božićno-uskrsne "poslanice" prijateljima kako ih imenuje u pogovoru knjige vaš kolega Elvis Bošnjak? Ima ih čak pisanih i u formi poezije.

- Te moje "čestitke", ili "poslanice" kako ih je Elvis nazvao - ali uvijek uz smiješak i s pristojnom dozom šale, da ne bih ja ili netko drugi pomislio da doista pišem poslanice - počeo sam pisati pred dvanaest godina kada sam odlučio prekinuti s principom: Jednom pišeš kratko, stotinama šalješ brzo. Napišeš ono standardizirano: "Sretan i blagoslovljen Božić/Uskrs", pa onda WhatsAppom "šibneš" na manje-više sve kontakte koje imaš u pametnom telefonu, bez obzira koliko su ti kontakti bliski ili daleki.

Odlučio sam ne odrađivati obavezu i pristojnost čestitanja blagdana, već prijateljima, dragim ljudima ponuditi u tim danima uz, naravno, najbolje želje i poneku misao koja će možda i njih dodirnuti, nešto ih upitati, nešto im reći.

U kontekstu blagdana, dakle Božića i Uskrsa, provlačim ono što u tom trenutku mene muči, boli, brine, ali i čemu se nadam i u što vjerujem. I da, sve prvo pišem rukom na papiru, a onda prebacujem u ovaj digitalni oblik i šaljem ili mailom ili onako kao nekad, u kuvertu pa poštom, ovisno o primatelju...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/trpimir-jurkic-objavio-knjigu-otvara-je-pripovijescu-kad-se-ocevim-stojadinom-dokotrljao-do-zavoda-za-zaposljavanje-i-vido-oglas-u-kojem-se-trazi-glumac-1100373 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=85d9d011f0b6abba828f619c0b900a1d9bf49376 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Trpimir+Jurki%C4%87+objavio+knjigu%3A+otvara+je+pripovije%C5%A1%C4%87u+kad+se+o%C4%8Devim+%E2%80%98stojadinom%E2%80%98+dokotrljao+do+Zavoda+za+zapo%C5%A1ljavanje%2C+i+vidio+oglas+u+kojem+se+tra%C5%BEi+glumac&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Ftrpimir-jurkic-objavio-knjigu-otvara-je-pripovijescu-kad-se-ocevim-stojadinom-dokotrljao-do-zavoda-za-zaposljavanje-i-vido-oglas-u-kojem-se-trazi-glumac-1100373 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Ftrpimir-jurkic-objavio-knjigu-otvara-je-pripovijescu-kad-se-ocevim-stojadinom-dokotrljao-do-zavoda-za-zaposljavanje-i-vido-oglas-u-kojem-se-trazi-glumac-1100373 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prvak Drame HNK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
KnjiževnostPrvak Drame HNK

Trpimir Jurkić objavio knjigu: otvara je pripoviješću kad se očevim ‘stojadinom‘ dokotrljao do Zavoda za zapošljavanje, i vidio oglas u kojem se traži glumac

Piše Damir Šarac
21. svibnja 2021. - 15:11

Trpimir Jurkić, kazališni, filmski i televizijski glumac, pisac i režiser, prvak Drame splitskog HNK-a u petak će predstaviti svoju prvu knjigu "Ne možeš birati manje bolne sate", objavljenu u Nakladi "Bošković".

Riječ je o knjizi tekstova, eseja, priča i poezije u prozi na pregršt tema, a podijeljena je u tri poglavlja: prvi je naslovljen "Kazalište", i riječ je o pogledu iskusnog glumca na teatar iznutra, drugi dio su "Kolumne", a radi se o njegovim medijskim osvrtima, dok je treći dio knjige posveta "Prijateljima" i čine ga Trpimirovi dopisi, točnije čestitke koje piše za božićne i uskrsne blagdane i namijenjene su bliskim ljudima.

Knjigu otvara duhovitom pripoviješću iz "kobne" 1986. godine, kad se starim očevim "stojadinom" prepunim knjiga – radio je tada kao akvi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:19