stdClass Object ( [id] => 539758 [title] => Ljeto istovremeno volite i mrzite? Za ovu Splićanku ono je 'stanje svijesti', a u njenim djelima nije se teško pronaći [alias] => ljeto-istovremeno-volite-i-mrzite-za-ovu-splicanku-ono-je-39-stanje-svijesti-39-a-u-njenim-djelima-nije-se-tesko-pronaci [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na splitskoj književnoj sceni Katja Grcić dokazala se kao pjesnikinja, prozaistkinja, moderatorica i prevoditeljica, pa i dramatičarka. Prije tri godine objavila je zbirku poezije "Nosive konstrukcije" u kojoj se vidi kultiviranost izraza i lektire, sklonost duhovitosti, ali i krvavim raspletima. Sada je objavila knjigu poezije i pjesma "Ljeto". U njoj su zabilježeni ugođaji godišnjeg doba punog ekstrema. Knjiga je objavljena prije nepunih mjesec dana i tek počinje svoj put.

"Ljeto" čine kratki poetski zapisi, pjesme u prozi, i pjesme u klasičnom smislu. Jeste li vi ili urednik Branko Čegec došli do takvog miješanog koncepta?

- Nekako se koncept sam posložio. Naravno, bilo je rezanja, jer sam sklona redukciji i minimalizmu, ali mi je pri tome bilo najvažnije da svaka pjesma ili crtica doprinosi atmosferi knjige. Dvoumila sam se jedino oko dodatka na kraju pod nazivom "U crno i natrag". Naizgled je to tek makabrična humoreska koja se vrti oko teme nasilne smrti, iako su moji motivi bili duboko intimne prirode. Danas kad čitam taj ciklus prepoznajem u njemu vlastitu nemoć, nemogućnost da se čovjek uopće suoči s nečim toliko jezivim, pogotovo u kontekstu osobne traume. Zlosutna atmosfera tog ciklusa je u opoziciji s prilično lepršavim ostatkom teksta, no ta dualnost je u konačnici rezultirala upravo onom vrstom cjelovitosti kojoj sam težila.

Knjiga ima i nekoliko fotografija, i to profesorice sa zadarske rusistike Adrijane Vidić. Kako je došlo do te multimedijalne suradnje?

- Adrijanu poznajem još iz studentskih dana i između nas postoji neka uzajamnost, prepoznavanje, jasnoća unutar umjetničkog prostora koji nastanjujemo. Ona je među prvima pročitala "Ljeto". Voljela bih da negdje mogu objaviti njezine intervencije, u obliku umetnutih zapisa i komentara, za mene je to bila čista transcendencija. Obogatiti rukopis njezinim melankoličnim fotografijama u tom je smislu za mene bio gotovo automatizam, nešto što se podrazumijeva na toj razini na kojoj komuniciramo.


Ljubav i mržnja

Je li bilo uzora za knjigu posvećenu ljetu u, na primjer, Camusovu istoimenom naslovu? Ili ljetnim knjigama i albumima?


- Hrvoje Marko Peruzović rekao je, kao reakciju na jednu od mojih ljetnih crtica, da je ljeto stanje svijesti. Time je možda najpreciznije opisao ono što ova knjiga jest. Ne radi se tu o voljenju ili ne ljeta kao godišnjeg doba, radi se upravo o stanju svijesti, razini receptivnosti i empatije prema sebi i onima koji vam se nađu u blizini. Pitanje ljeta za mene je i pitanje identiteta. Za razliku od ostalih godišnjih doba ono je u meni uvijek izazivalo snažne oprečne reakcije, još od djetinjstva su se izmjenjivali ti polovi ljubavi i mržnje. Kada bi postojala riječ koja objedinjuje ta dva ekstrema, rado bih je sada upotrijebila, jer bi ona možda najbolje opisala moje unutarnje stanje koje je prethodilo ovoj knjizi. Ono čemu se nadam je da će se čitatelj koji pristupi ovom djelu osloniti koliko na jezik, toliko i na vlastitu intuiciju u dekodiranju teksta. Nisam imala nikakve konkretne uzore prilikom pisanja, ali mi sada pada na pamet knjiga koju sam čitala u to vrijeme, mislim čak nakon što sam završila rukopis. Bila je to finska spisateljica Tove Jansson i njezina magična "Knjiga o ljetu".

Prije nekoliko godina bili ste dio mlade ekipe hrvatskih pisaca u Frankfurtu. Taj vas je posjet, među ostalim, promijenio tako da ste knjigu objavili s engleskim prijevodom. Sada ste bili na Goranovom proljeću s mladom inozemnom ekipom pjesnika. Što ćete od goranovskog druženja implementirati u nove knjige?

- S obzirom na to da rijetko imam vremena i uopće prilike da prevodim ono što volim, odluka da napravim dvojezičnu knjigu bila je veliki izazov i beskrajna radost. Goranovo proljeće je bilo inspirativno iskustvo, dojmovi se još nisu slegli. Toliko sjajnih, autentičnih ljudi i izričaja, toliko različitih poetika i pristupa, energija i iskustava, još uvijek procesuiram. Ne znam što će se od svega toga "primiti" u literarnom smislu, važnije mi je da se "prime" ljudi, da poznanstva i odnosi prerastu u razmjenu ideja i prijateljstvo. Nakon svega dolaze mi neke nove, svježe ideje, pogotovo što se tiče kombinacije poezije s vizualnim medijima.


Prevoditeljska dvojba

Iako ste diplomirali anglistiku, našli ste se u problemima pri prevođenju zapisa i pjesama na engleski. O kakvim je problemima riječ i jesu li vas oni na dužu stazu odbili od prevođenja?


- Neizbježno je da se prevoditelj nađe u dilemi, to je dio procesa, ne bih to nazvala problemom. Strani jezik je u tom kontekstu kao veliki supermarket, izbor je i blagoslov i prokletstvo, nekad ste odlučni i suvereno posežete za onim što vam treba, a nekad ste neodlučni, dvosmisleni, nesigurni ili jednostavno tražite riječ koja ne postoji i onda morate pristajati na kompromise. Literarno prevođenje za mene je poput ljubavne veze između prevoditelja i teksta, mora postojati doza frustracije, inače bi bilo dosadno, ne bi bilo strasti. Meni je zapravo prevođenje vlastitog teksta pojačalo želju za prevođenjem, pa sam nedavno prihvatila angažman za prijevod libreta adaptiranog prema Čehovljevom "Medvjedu" i moram priznati da istinski uživam u tome.

Pišete i prozu i dramske tekstove. Vaša priča našla se u najužem izboru za nagradu portala Kritična masa. Radite li možda na knjizi priča ili romanu i je li vaša proza, kao i kod brojnih drugih pjesnika, trajno obilježena poezijom?

- Nova knjiga je već neko vrijeme gotova, radi se o žanrovski prilično hibridnom tekstu pod nazivom "Pisma Ziti", za koju se nadam da će u "Meandru" izići do kraja ove godine. Iako je forma prozna s elementima dramskog, čini mi se da je u mom slučaju gotovo neizbježan lirski pečat. Trenutno sam u istraživačkom procesu za četvrtu knjigu, te dorađujem dva dramska teksta koja sam napisala krajem prošle godine. Ideja koja se materijalizira unutar mog teksta često autonomno bira svoj oblik. Trudim se ne ograničavati ili prisilno sputavati tekst u neku unaprijed zadanu formu, tako mi je zabavnije, volim iznenađenja, pa ih takvim pristupom književnom radu priređujem sama sebi.

 


Na vezi s Danijelom Dragojevićem
U isto vrijeme, gotovo u dan, u poznoj zimi, izašle su knjige o ljetu vas i Danijela Dragojevića. Je li riječ o vezi pjesnika u svemiru, ili o poetskoj špijunaži, plaši li vas ili nadahnjuje ulazak u isti redak s kolegom takvog kalibra?
- Ha, ha, da, ne znam o čemu je tu riječ, ali znakovito je da ne samo da su knjige izašle gotovo istovremeno, već i to da u mojoj knjizi postoji crtica u kojoj Danijelu šaljem imaginarno pismo. Postoje te neke spone koje ne treba imenovati ni objašnjavati. Jako volim njegovu poeziju i nikad neću zaboraviti kako sam stajala na autobusnoj stanici u Splitu, ima tome mislim deset godina, kad mi je zazvonio mobitel i s druge strane je bio on, zvao me da mi kaže da bi htio moju poeziju predstaviti u emisiji "Poezija naglas" na Trećem programu Hrvatskog radija. Bila je to ona vrsta sreće koju Giorgio Agamben opisuje u svojim "Profanacijama", ona koja ne dolazi trudom i prisvajanjem, već čarolijom.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ne može bez doze frustracije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-04-05 15:23:20 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-04-05 15:25:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-04-05 17:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4038 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/04\/05\/Kultura\/9713250.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/04\/05\/Kultura\/9713249.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1294"},{"size0":"1920x1269"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 19 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4817855 Threads: 3 Questions: 168404816 Slow queries: 73238 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4940966 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/ljeto-istovremeno-volite-i-mrzite-za-ovu-splicanku-ono-je-39-stanje-svijesti-39-a-u-njenim-djelima-nije-se-tesko-pronaci-539758 [printLink] => /kultura/ljeto-istovremeno-volite-i-mrzite-za-ovu-splicanku-ono-je-39-stanje-svijesti-39-a-u-njenim-djelima-nije-se-tesko-pronaci-539758?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 304743 [name] => ljeto [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ljeto [link] => /tag/ljeto ) [1] => stdClass Object ( [id] => 380437 [name] => katja grcić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => katja-grcic [link] => /tag/katja-grcic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ne može bez doze frustracije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ljeto istovremeno volite i mrzite? Za ovu Splićanku ono je 'stanje svijesti', a u njenim djelima nije se teško pronaći [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/04/05/Kultura/9713250.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/04/05/Kultura/9713250.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/04/05/Kultura/9713249.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na splitskoj književnoj sceni Katja Grcić dokazala se kao pjesnikinja, prozaistkinja, moderatorica i prevoditeljica, pa i dramatičarka. Prije tri godine objavila je zbirku poezije "Nosive konstrukcije" u kojoj se vidi kultiviranost izraza i lektire, sklonost duhovitosti, ali i krvavim raspletima. Sada je objavila knjigu poezije i pjesma "Ljeto". U njoj su zabilježeni ugođaji godišnjeg doba punog ekstrema. Knjiga je objavljena prije nepunih mjesec dana i tek počinje svoj put.

"Ljeto" čine kratki poetski zapisi, pjesme u prozi, i pjesme u klasičnom smislu. Jeste li vi ili urednik Branko Čegec došli do takvog miješanog koncepta?

- Nekako se koncept sam posložio. Naravno, bilo je rezanja, jer sam sklona redukciji i minimalizmu, ali mi je pri tome bilo najvažnije da svaka pjesma ili crtica doprinosi atmosferi knjige. Dvoumila sam se jedino oko dodatka na kraju pod nazivom "U crno i natrag". Naizgled je to tek makabrična humoreska koja se vrti oko teme nasilne smrti, iako su moji motivi bili duboko intimne prirode. Danas kad čitam taj ciklus prepoznajem u njemu vlastitu nemoć, nemogućnost da se čovjek uopće suoči s nečim toliko jezivim, pogotovo u kontekstu osobne traume. Zlosutna atmosfera tog ciklusa je u opoziciji s prilično lepršavim ostatkom teksta, no ta dualnost je u konačnici rezultirala upravo onom vrstom cjelovitosti kojoj sam težila.

Knjiga ima i nekoliko fotografija, i to profesorice sa zadarske rusistike Adrijane Vidić. Kako je došlo do te multimedijalne suradnje?

- Adrijanu poznajem još iz studentskih dana i između nas postoji neka uzajamnost, prepoznavanje, jasnoća unutar umjetničkog prostora koji nastanjujemo. Ona je među prvima pročitala "Ljeto". Voljela bih da negdje mogu objaviti njezine intervencije, u obliku umetnutih zapisa i komentara, za mene je to bila čista transcendencija. Obogatiti rukopis njezinim melankoličnim fotografijama u tom je smislu za mene bio gotovo automatizam, nešto što se podrazumijeva na toj razini na kojoj komuniciramo.


Ljubav i mržnja

Je li bilo uzora za knjigu posvećenu ljetu u, na primjer, Camusovu istoimenom naslovu? Ili ljetnim knjigama i albumima?


- Hrvoje Marko Peruzović rekao je, kao reakciju na jednu od mojih ljetnih crtica, da je ljeto stanje svijesti. Time je možda najpreciznije opisao ono što ova knjiga jest. Ne radi se tu o voljenju ili ne ljeta kao godišnjeg doba, radi se upravo o stanju svijesti, razini receptivnosti i empatije prema sebi i onima koji vam se nađu u blizini. Pitanje ljeta za mene je i pitanje identiteta. Za razliku od ostalih godišnjih doba ono je u meni uvijek izazivalo snažne oprečne reakcije, još od djetinjstva su se izmjenjivali ti polovi ljubavi i mržnje. Kada bi postojala riječ koja objedinjuje ta dva ekstrema, rado bih je sada upotrijebila, jer bi ona možda najbolje opisala moje unutarnje stanje koje je prethodilo ovoj knjizi. Ono čemu se nadam je da će se čitatelj koji pristupi ovom djelu osloniti koliko na jezik, toliko i na vlastitu intuiciju u dekodiranju teksta. Nisam imala nikakve konkretne uzore prilikom pisanja, ali mi sada pada na pamet knjiga koju sam čitala u to vrijeme, mislim čak nakon što sam završila rukopis. Bila je to finska spisateljica Tove Jansson i njezina magična "Knjiga o ljetu".

Prije nekoliko godina bili ste dio mlade ekipe hrvatskih pisaca u Frankfurtu. Taj vas je posjet, među ostalim, promijenio tako da ste knjigu objavili s engleskim prijevodom. Sada ste bili na Goranovom proljeću s mladom inozemnom ekipom pjesnika. Što ćete od goranovskog druženja implementirati u nove knjige?

- S obzirom na to da rijetko imam vremena i uopće prilike da prevodim ono što volim, odluka da napravim dvojezičnu knjigu bila je veliki izazov i beskrajna radost. Goranovo proljeće je bilo inspirativno iskustvo, dojmovi se još nisu slegli. Toliko sjajnih, autentičnih ljudi i izričaja, toliko različitih poetika i pristupa, energija i iskustava, još uvijek procesuiram. Ne znam što će se od svega toga "primiti" u literarnom smislu, važnije mi je da se "prime" ljudi, da poznanstva i odnosi prerastu u razmjenu ideja i prijateljstvo. Nakon svega dolaze mi neke nove, svježe ideje, pogotovo što se tiče kombinacije poezije s vizualnim medijima.


Prevoditeljska dvojba

Iako ste diplomirali anglistiku, našli ste se u problemima pri prevođenju zapisa i pjesama na engleski. O kakvim je problemima riječ i jesu li vas oni na dužu stazu odbili od prevođenja?


- Neizbježno je da se prevoditelj nađe u dilemi, to je dio procesa, ne bih to nazvala problemom. Strani jezik je u tom kontekstu kao veliki supermarket, izbor je i blagoslov i prokletstvo, nekad ste odlučni i suvereno posežete za onim što vam treba, a nekad ste neodlučni, dvosmisleni, nesigurni ili jednostavno tražite riječ koja ne postoji i onda morate pristajati na kompromise. Literarno prevođenje za mene je poput ljubavne veze između prevoditelja i teksta, mora postojati doza frustracije, inače bi bilo dosadno, ne bi bilo strasti. Meni je zapravo prevođenje vlastitog teksta pojačalo želju za prevođenjem, pa sam nedavno prihvatila angažman za prijevod libreta adaptiranog prema Čehovljevom "Medvjedu" i moram priznati da istinski uživam u tome.

Pišete i prozu i dramske tekstove. Vaša priča našla se u najužem izboru za nagradu portala Kritična masa. Radite li možda na knjizi priča ili romanu i je li vaša proza, kao i kod brojnih drugih pjesnika, trajno obilježena poezijom?

- Nova knjiga je već neko vrijeme gotova, radi se o žanrovski prilično hibridnom tekstu pod nazivom "Pisma Ziti", za koju se nadam da će u "Meandru" izići do kraja ove godine. Iako je forma prozna s elementima dramskog, čini mi se da je u mom slučaju gotovo neizbježan lirski pečat. Trenutno sam u istraživačkom procesu za četvrtu knjigu, te dorađujem dva dramska teksta koja sam napisala krajem prošle godine. Ideja koja se materijalizira unutar mog teksta često autonomno bira svoj oblik. Trudim se ne ograničavati ili prisilno sputavati tekst u neku unaprijed zadanu formu, tako mi je zabavnije, volim iznenađenja, pa ih takvim pristupom književnom radu priređujem sama sebi.

 


Na vezi s Danijelom Dragojevićem
U isto vrijeme, gotovo u dan, u poznoj zimi, izašle su knjige o ljetu vas i Danijela Dragojevića. Je li riječ o vezi pjesnika u svemiru, ili o poetskoj špijunaži, plaši li vas ili nadahnjuje ulazak u isti redak s kolegom takvog kalibra?
- Ha, ha, da, ne znam o čemu je tu riječ, ali znakovito je da ne samo da su knjige izašle gotovo istovremeno, već i to da u mojoj knjizi postoji crtica u kojoj Danijelu šaljem imaginarno pismo. Postoje te neke spone koje ne treba imenovati ni objašnjavati. Jako volim njegovu poeziju i nikad neću zaboraviti kako sam stajala na autobusnoj stanici u Splitu, ima tome mislim deset godina, kad mi je zazvonio mobitel i s druge strane je bio on, zvao me da mi kaže da bi htio moju poeziju predstaviti u emisiji "Poezija naglas" na Trećem programu Hrvatskog radija. Bila je to ona vrsta sreće koju Giorgio Agamben opisuje u svojim "Profanacijama", ona koja ne dolazi trudom i prisvajanjem, već čarolijom.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ljeto-istovremeno-volite-i-mrzite-za-ovu-splicanku-ono-je-39-stanje-svijesti-39-a-u-njenim-djelima-nije-se-tesko-pronaci-539758 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bbd38ce92deade71db623bfc8b84e09d28d658e2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ljeto+istovremeno+volite+i+mrzite%3F+Za+ovu+Spli%C4%87anku+ono+je+%26%23039%3Bstanje+svijesti%26%23039%3B%2C+a+u+njenim+djelima+nije+se+te%C5%A1ko+prona%C4%87i&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fljeto-istovremeno-volite-i-mrzite-za-ovu-splicanku-ono-je-39-stanje-svijesti-39-a-u-njenim-djelima-nije-se-tesko-pronaci-539758 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fljeto-istovremeno-volite-i-mrzite-za-ovu-splicanku-ono-je-39-stanje-svijesti-39-a-u-njenim-djelima-nije-se-tesko-pronaci-539758 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ne može bez doze frustracije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaNe može bez doze frustracije

Ljeto istovremeno volite i mrzite? Za ovu Splićanku ono je 'stanje svijesti', a u njenim djelima nije se teško pronaći

5. travnja 2018. - 19:01

Na splitskoj književnoj sceni Katja Grcić dokazala se kao pjesnikinja, prozaistkinja, moderatorica i prevoditeljica, pa i dramatičarka. Prije tri godine objavila je zbirku poezije "Nosive konstrukcije" u kojoj se vidi kultiviranost izraza i lektire, sklonost duhovitosti, ali i krvavim raspletima. Sada je objavila knjigu poezije i pjesma "Ljeto". U njoj su zabilježeni ugođaji godišnjeg doba punog ekstrema. Knjiga je objavljena prije nepunih mjesec dana i tek počinje svoj put.

"Ljeto" čine kratki poetski zapisi, pjesme u prozi, i pjesme u klasičnom smislu. Jeste li vi ili urednik Branko Čegec došli do takvog miješanog koncepta?

- Nekako se koncept sam posložio. Naravno, bilo je rezanja, jer sam sklona redukciji i minimalizmu, ali mi je pri tome bilo najvažnije da svaka pjesma il...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 22:45