stdClass Object ( [id] => 271153 [title] => Međunarodni dječji festival vodi se djetinjasto: nema plana, nema natječaja, ravnateljica nedostupna... [alias] => medunarodni-djecji-festival-vodi-se-djetinjasto-nema-plana-nema-natjecaja-ravnateljica-nedostupna [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Šibenski je Međunarodni dječji festival, ima već nekoliko godina, u svoje ulične programe uvrstio i cirkusante. Pokazuje se da za cirkusantima neće biti potrebe jer se Međunarodni dječji festival, ta dika hrvatske kulture i brend grada domaćina Šibenika, sam po sebi pretvara u cirkus, i to maximus.

Iz izvještaja s nekidan održane sjednice Festivalskog vijeća, koju dolje potpisana izvjestiteljica, kao i najveća većina sudionika, naziva šokantnom, otprilike je jasno zašto je pokrenula lavinu reakcija ama baš svih koji su involvirani u rad na Međunarodnom dječjem festivalu.

Mnogi od njih koncem travnja s čuđenjem otkrivaju koje su trebale biti njihove zadaće, zadatke su obavili jedino oni koji su došli iz “prošlog sustava” Festivala pa su po inerciji i svojoj dobroj praksi znali što, kako i do kada to moraju učiniti (samo troje urednika: Zdenka Bilušić – radionice, Iva Körbler – likovni program i Željko Šturlić – filmski program), a osnivač HNK Šibenik i MDF-a, Grad Šibenik, ne bere ama baš nikakvu brigu.

– Da, situacija na sjednici bila je neugodna, ali po mojem mišljenju samo zato što nije bila nazočna ravnateljica Maja Trlaja koja ima sve informacije, a ja sam predlagao da se zbog njezine odsutnosti sjednica odgodi – rekao je dogradonačelnik zadužen za kulturu Ivica Pendžer. Što se tiče tek “neugodne situacije na sjednici” – vidi izvještaj u prilogu...

I to je sve što šibenska gradska vlast ima reći na činjenicu – a ona je neosporna – da pod konac travnja, valjda niti dva mjeseca prije Festivala, manifestacija nema ni P od cjelovitog programa (koji je u boljim vremenima bio potpuno definiran do sredine travnja – a to znači da su svi odabrani već znali da koncem lipnja putuju u Šibenik, što sad još nitko ne zna!) i nema ni F od financijskog plana.

Sve drugo može biti stvar “informacija”, koje pljušte sa svih strana, i osobnog doživljaja odgovornih u gradskoj i festivalskoj upravi, no Festival je na pragu, a kao datum konačne selekcije označen je 3. svibnja, tek nakon toga idu pozivi i pregovori s izabranima! Ej! Trećeg svibnja! Pa valjda već sada nitko tko bi u Šibenik došao iz bijeloga svijeta više ne može kupiti ni avionsku kartu, da ne govorimo o dobivanju novca od svojih ministarstava ili tko ih već financira, ali, pretpostavljamo, ne za ovakve “last minute” manifestacije poput ovogodišnjeg putovanja na MDF, Šibenik – Hrvatska.



Zato nije čudno da su se u čudu ponajviše našli Nenni Delmestre i Jasen Boko, prva otprije određena izbornicom inozemnog programa, a drugi koji je to postao stjecajem nekih do kraja ipak nejasnih okolnosti koje, međutim, prate cijelu regulativu MDF-a (po modelu koji je iniciralo Ministarstvo kulture, a koji bi se najlakše mogao nazvati “ne zna se tko pije, a tko plaća”).

Taj je splitski dvojac, inače dobrih suradnika šibenskog teatra i festivala, primivši popis inozemnih predstava samo večer prije sjednice Vijeća (Delmestre je jedan popis odradila i koncem 2014. godine i po nalogu ravnateljice poslala ga Boki, ovo je objema sad bilo nešto dodatno i novo, a svi pokušaji da s ravnateljicom stupi u kontakt u vezi s inozemnim programom, za koji smatra da mora biti izabran početkom godine, završili su nejavljanjem na telefon, odnosno izostankom komunikacije o kojoj su govorili mnogi na nekidan održanoj sjednici Vijeća...).

Delmestre i Boko, navikli na poslovnost (čak i u svijetu umjetnosti kojem pripadaju...), dali su ultimatum: da do srijede 22. travnja dobiju konačan popis inozemnih prijava ili će dići ruke od svega. Nedostatak komunikacije, nepostojanje dogovora, neodržavanje niti jedne sjednice Umjetničkog vijeća (!)... gura nas u loš rad i loš izbor, ne želimo snositi odgovornost za to i samo zbog kolega i manifestacije nismo već dali ostavke – tako se otprilike može sažeti ono što govori taj dvojac, napominjući da nemaju ni ugovor za posao koji rade (Delmestre ga je imala lani, Boko nikako).

No, oni su samo prvi, samim tim najglasniji. Podržala ih je i članica Festivalskog vijeća, koja nije htjela istupiti pod vlastitim imenom. Nije joj, kaže, jasan način rada, ne zna kako se dolazi do konačne selekcije (dva mjeseca prije Festivala!), lani je u svojem programu vidjela predstave koje nije ona izabrala, svakako, misli da se hitno treba sastati Umjetničko vijeće, koje se nikad nije sastalo (!).

Srozavanje od glave

U ovom trenutku još uvijek ne postoji ni literarni program, urednika za “Ulice i trgove” praktički nema, tko, napokon, bira domaće programe i kad će biti poznati? Nije raspisan ni natječaj za likovne radove među osnovnim školama u cijeloj zemlji, koji bi inače bio pripremljen već u ožujku. I tako dalje.

Samo onaj tko nije znao, nije želio ili nije bio sposoban vidjeti kuda idu i šibenski HNK i Međunarodni dječji festival – nije vidio ono što svatko normalan jest: srozavanje jedne ustanove i jedne nekoć velebne manifestacije. Tu su ruku dali: Ministarstvo kulture, Grad Šibenik, Gradsko vijeće, nadasve Kazališno vijeće (jer drugo su političari, a oni su struka... navodno) i sve, zapravo, treba biti sram zbog stanja u toj kući.

I kao šlag na tortu (i prilog za cirkus maximus): nedavno je raspisan natječaj za novog voditelja Ureda MDF-a, komisija festivalskih veterana izabrala je novinarku Sanju Jurišić, no ravnateljica MDF-a izabrala je drugopredloženu, profesoricu Ivanu Badžim koja je, usput, dan prije sjednice MDF-a odustala, a onda bila nagovorena da ipak prihvati (jer na sjednici je moralo biti voditelja Ureda MDF-a, a nije moralo biti ni programa ni financijskog plana).

Na stranu to što se u vrijeme postojanja visokih škola u kulturnom menadžmentu i umjetnosti čelni ljudi jedne kazališne kuće i festivala uopće regrutiraju iz redova općenitog, ponajviše profesorskog, VSS-a, i to onoga po kojem nisu bili u nastavnoj – a mnogi ni osobnoj – obavezi niti pohađati kazalište prije izbora na najviše pozicije!

JORDANKA GRUBAČ

Šokantna sjednica

Posljednja sjednica Festivalskog vijeća MDF-a u Šibeniku s pravom se može nazvati šokantnom. Kako se moglo čuti na njoj, program domaćih predstava još nije “amenovan”, no posao je skoro dovršen. Stranom se programu ne slute ni konture. Kako i bi kad je njegov selektor Jasen Boko na samom skupu prvi put čuo da je – selektor!

Tako je makar izjavio. A izjavio je također da je glavninu radnog materijala dobio dan prije sjednice, u popodnevnim satima, k tomu i bez DVD-a sa snimljenim predstavama. Ako i zaboravimo spomenuti zapisnik s prethodne sjednice, koji nije ni dostavljen članovima Vijeća (ali je zato uvršten u glasanje), nemoguće je ne osvrnuti se na financijski plan za 55. MDF koji je Vladimir Stojsavljević, pomoćnik ministra kulture, okvalificirao “više nekakvim internim dokumentom” i radnom verzijom financijskog plana kojemu nedostaje prihodna strana i detaljne rashodne stavke.

Dokument oštre kritike nije poštedio ni dramaturg Boko. Sjednici, inače, iz opravdanih razloga nije prisustvovala ravnateljica HNK u Šibeniku Maja Trlaja, pa je ostalo nepoznato kakvi su je opravdani razlozi spriječili da se javi na telefonske pozive Vladimira Stojsavljevića, tim prije što posljednje dvije sjednice Vijeća nisu održane.

– Ja sam ravnateljicu Trlaju zvao, ali izgleda da joj ne radi telefon. Uostalom, bilo bi pristojno da je ona zvala mene – rezignirano je rekao Stojsavljević, konstatiravši kako se u ovom slučaju “ne radi o lošoj komunikaciji, nego o neradu pojedinaca”. Radi spašavanja situacije, stoga, predložio je da se umjetnička vijeća sastanu što prije, da definiraju predstave kao što je to već učinjeno s filmskim, likovnim i radioničkim dijelom 55. MDF-a, te da se potom napravi temeljit financijski plan.

Prihvaćeno je. Spomenut je i rok do 3. svibnja. A spomenuto je, onako usput, da je za voditeljicu Ureda MDF-a izabrana Ivana Badžim. Netko je od prisutnih priupitao: “Je li to samo za ovaj festival?” Marina Jurković



[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => cirkus [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-04-22 20:16:29 [created_by] => 32 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-04-24 00:33:25 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-04-22 20:24:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3358 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/04/22/Kultura/djecji_festival6-210614.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x535" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 19 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4773269 Threads: 5 Questions: 164462639 Slow queries: 71330 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4843223 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/medunarodni-djecji-festival-vodi-se-djetinjasto-nema-plana-nema-natjecaja-ravnateljica-nedostupna-271153 [printLink] => /kultura/medunarodni-djecji-festival-vodi-se-djetinjasto-nema-plana-nema-natjecaja-ravnateljica-nedostupna-271153?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 316600 [name] => mdf [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mdf [link] => /tag/mdf ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => cirkus [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Međunarodni dječji festival vodi se djetinjasto: nema plana, nema natječaja, ravnateljica nedostupna... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-08-22-30-32 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/04/22/Kultura/djecji_festival6-210614.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/04/22/Kultura/djecji_festival6-210614.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Šibenski je Međunarodni dječji festival, ima već nekoliko godina, u svoje ulične programe uvrstio i cirkusante. Pokazuje se da za cirkusantima neće biti potrebe jer se Međunarodni dječji festival, ta dika hrvatske kulture i brend grada domaćina Šibenika, sam po sebi pretvara u cirkus, i to maximus.

Iz izvještaja s nekidan održane sjednice Festivalskog vijeća, koju dolje potpisana izvjestiteljica, kao i najveća većina sudionika, naziva šokantnom, otprilike je jasno zašto je pokrenula lavinu reakcija ama baš svih koji su involvirani u rad na Međunarodnom dječjem festivalu.

Mnogi od njih koncem travnja s čuđenjem otkrivaju koje su trebale biti njihove zadaće, zadatke su obavili jedino oni koji su došli iz “prošlog sustava” Festivala pa su po inerciji i svojoj dobroj praksi znali što, kako i do kada to moraju učiniti (samo troje urednika: Zdenka Bilušić – radionice, Iva Körbler – likovni program i Željko Šturlić – filmski program), a osnivač HNK Šibenik i MDF-a, Grad Šibenik, ne bere ama baš nikakvu brigu.

– Da, situacija na sjednici bila je neugodna, ali po mojem mišljenju samo zato što nije bila nazočna ravnateljica Maja Trlaja koja ima sve informacije, a ja sam predlagao da se zbog njezine odsutnosti sjednica odgodi – rekao je dogradonačelnik zadužen za kulturu Ivica Pendžer. Što se tiče tek “neugodne situacije na sjednici” – vidi izvještaj u prilogu...

I to je sve što šibenska gradska vlast ima reći na činjenicu – a ona je neosporna – da pod konac travnja, valjda niti dva mjeseca prije Festivala, manifestacija nema ni P od cjelovitog programa (koji je u boljim vremenima bio potpuno definiran do sredine travnja – a to znači da su svi odabrani već znali da koncem lipnja putuju u Šibenik, što sad još nitko ne zna!) i nema ni F od financijskog plana.

Sve drugo može biti stvar “informacija”, koje pljušte sa svih strana, i osobnog doživljaja odgovornih u gradskoj i festivalskoj upravi, no Festival je na pragu, a kao datum konačne selekcije označen je 3. svibnja, tek nakon toga idu pozivi i pregovori s izabranima! Ej! Trećeg svibnja! Pa valjda već sada nitko tko bi u Šibenik došao iz bijeloga svijeta više ne može kupiti ni avionsku kartu, da ne govorimo o dobivanju novca od svojih ministarstava ili tko ih već financira, ali, pretpostavljamo, ne za ovakve “last minute” manifestacije poput ovogodišnjeg putovanja na MDF, Šibenik – Hrvatska.



Zato nije čudno da su se u čudu ponajviše našli Nenni Delmestre i Jasen Boko, prva otprije određena izbornicom inozemnog programa, a drugi koji je to postao stjecajem nekih do kraja ipak nejasnih okolnosti koje, međutim, prate cijelu regulativu MDF-a (po modelu koji je iniciralo Ministarstvo kulture, a koji bi se najlakše mogao nazvati “ne zna se tko pije, a tko plaća”).

Taj je splitski dvojac, inače dobrih suradnika šibenskog teatra i festivala, primivši popis inozemnih predstava samo večer prije sjednice Vijeća (Delmestre je jedan popis odradila i koncem 2014. godine i po nalogu ravnateljice poslala ga Boki, ovo je objema sad bilo nešto dodatno i novo, a svi pokušaji da s ravnateljicom stupi u kontakt u vezi s inozemnim programom, za koji smatra da mora biti izabran početkom godine, završili su nejavljanjem na telefon, odnosno izostankom komunikacije o kojoj su govorili mnogi na nekidan održanoj sjednici Vijeća...).

Delmestre i Boko, navikli na poslovnost (čak i u svijetu umjetnosti kojem pripadaju...), dali su ultimatum: da do srijede 22. travnja dobiju konačan popis inozemnih prijava ili će dići ruke od svega. Nedostatak komunikacije, nepostojanje dogovora, neodržavanje niti jedne sjednice Umjetničkog vijeća (!)... gura nas u loš rad i loš izbor, ne želimo snositi odgovornost za to i samo zbog kolega i manifestacije nismo već dali ostavke – tako se otprilike može sažeti ono što govori taj dvojac, napominjući da nemaju ni ugovor za posao koji rade (Delmestre ga je imala lani, Boko nikako).

No, oni su samo prvi, samim tim najglasniji. Podržala ih je i članica Festivalskog vijeća, koja nije htjela istupiti pod vlastitim imenom. Nije joj, kaže, jasan način rada, ne zna kako se dolazi do konačne selekcije (dva mjeseca prije Festivala!), lani je u svojem programu vidjela predstave koje nije ona izabrala, svakako, misli da se hitno treba sastati Umjetničko vijeće, koje se nikad nije sastalo (!).

Srozavanje od glave

U ovom trenutku još uvijek ne postoji ni literarni program, urednika za “Ulice i trgove” praktički nema, tko, napokon, bira domaće programe i kad će biti poznati? Nije raspisan ni natječaj za likovne radove među osnovnim školama u cijeloj zemlji, koji bi inače bio pripremljen već u ožujku. I tako dalje.

Samo onaj tko nije znao, nije želio ili nije bio sposoban vidjeti kuda idu i šibenski HNK i Međunarodni dječji festival – nije vidio ono što svatko normalan jest: srozavanje jedne ustanove i jedne nekoć velebne manifestacije. Tu su ruku dali: Ministarstvo kulture, Grad Šibenik, Gradsko vijeće, nadasve Kazališno vijeće (jer drugo su političari, a oni su struka... navodno) i sve, zapravo, treba biti sram zbog stanja u toj kući.

I kao šlag na tortu (i prilog za cirkus maximus): nedavno je raspisan natječaj za novog voditelja Ureda MDF-a, komisija festivalskih veterana izabrala je novinarku Sanju Jurišić, no ravnateljica MDF-a izabrala je drugopredloženu, profesoricu Ivanu Badžim koja je, usput, dan prije sjednice MDF-a odustala, a onda bila nagovorena da ipak prihvati (jer na sjednici je moralo biti voditelja Ureda MDF-a, a nije moralo biti ni programa ni financijskog plana).

Na stranu to što se u vrijeme postojanja visokih škola u kulturnom menadžmentu i umjetnosti čelni ljudi jedne kazališne kuće i festivala uopće regrutiraju iz redova općenitog, ponajviše profesorskog, VSS-a, i to onoga po kojem nisu bili u nastavnoj – a mnogi ni osobnoj – obavezi niti pohađati kazalište prije izbora na najviše pozicije!

JORDANKA GRUBAČ

Šokantna sjednica

Posljednja sjednica Festivalskog vijeća MDF-a u Šibeniku s pravom se može nazvati šokantnom. Kako se moglo čuti na njoj, program domaćih predstava još nije “amenovan”, no posao je skoro dovršen. Stranom se programu ne slute ni konture. Kako i bi kad je njegov selektor Jasen Boko na samom skupu prvi put čuo da je – selektor!

Tako je makar izjavio. A izjavio je također da je glavninu radnog materijala dobio dan prije sjednice, u popodnevnim satima, k tomu i bez DVD-a sa snimljenim predstavama. Ako i zaboravimo spomenuti zapisnik s prethodne sjednice, koji nije ni dostavljen članovima Vijeća (ali je zato uvršten u glasanje), nemoguće je ne osvrnuti se na financijski plan za 55. MDF koji je Vladimir Stojsavljević, pomoćnik ministra kulture, okvalificirao “više nekakvim internim dokumentom” i radnom verzijom financijskog plana kojemu nedostaje prihodna strana i detaljne rashodne stavke.

Dokument oštre kritike nije poštedio ni dramaturg Boko. Sjednici, inače, iz opravdanih razloga nije prisustvovala ravnateljica HNK u Šibeniku Maja Trlaja, pa je ostalo nepoznato kakvi su je opravdani razlozi spriječili da se javi na telefonske pozive Vladimira Stojsavljevića, tim prije što posljednje dvije sjednice Vijeća nisu održane.

– Ja sam ravnateljicu Trlaju zvao, ali izgleda da joj ne radi telefon. Uostalom, bilo bi pristojno da je ona zvala mene – rezignirano je rekao Stojsavljević, konstatiravši kako se u ovom slučaju “ne radi o lošoj komunikaciji, nego o neradu pojedinaca”. Radi spašavanja situacije, stoga, predložio je da se umjetnička vijeća sastanu što prije, da definiraju predstave kao što je to već učinjeno s filmskim, likovnim i radioničkim dijelom 55. MDF-a, te da se potom napravi temeljit financijski plan.

Prihvaćeno je. Spomenut je i rok do 3. svibnja. A spomenuto je, onako usput, da je za voditeljicu Ureda MDF-a izabrana Ivana Badžim. Netko je od prisutnih priupitao: “Je li to samo za ovaj festival?” Marina Jurković



[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/medunarodni-djecji-festival-vodi-se-djetinjasto-nema-plana-nema-natjecaja-ravnateljica-nedostupna-271153 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f6e3b0b74b19e9a1e526c10c0fda04f1e337aa2b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Me%C4%91unarodni+dje%C4%8Dji+festival+vodi+se+djetinjasto%3A+nema+plana%2C+nema+natje%C4%8Daja%2C+ravnateljica+nedostupna...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fmedunarodni-djecji-festival-vodi-se-djetinjasto-nema-plana-nema-natjecaja-ravnateljica-nedostupna-271153 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fmedunarodni-djecji-festival-vodi-se-djetinjasto-nema-plana-nema-natjecaja-ravnateljica-nedostupna-271153 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => cirkus [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kulturacirkus

Međunarodni dječji festival vodi se djetinjasto: nema plana, nema natječaja, ravnateljica nedostupna...

Piše PSD.
22. travnja 2015. - 22:24
Šibenski je Međunarodni dječji festival, ima već nekoliko godina, u svoje ulične programe uvrstio i cirkusante. Pokazuje se da za cirkusantima neće biti potrebe jer se Međunarodni dječji festival, ta dika hrvatske kulture i brend grada domaćina Šibenika, sam po sebi pretvara u cirkus, i to maximus.

Iz izvještaja s nekidan održane sjednice Festivalskog vijeća, koju dolje potpisana izvjestiteljica, kao i najveća većina sudionika, naziva šokantnom, otprilike je jasno zašto je pokrenula lavinu reakcija ama baš svih koji su involvirani u rad na Međunarodnom dječjem festivalu.

Mnogi od njih koncem travnja s čuđenjem otkrivaju koje su trebale biti njihove zadaće, zadatke su obavili jedino oni koji su došli iz “prošlog sustava” Festivala pa su po inerciji i svojoj dobroj prak...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 10:22