stdClass Object ( [id] => 115121 [title] => Ona je imala nevinije ruke [alias] => ona-je-imala-nevinije-ruke [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Ona tu pjesmu nije voljela. Pročitala sam to nekoć negdje, u nekom intervjuu, u vrijeme kad nisam morala pamtiti nazive časopisa i novina.

“Ti koja imaš nevinije ruke” nije ni nastala kao pjesma, već kao krik one koja je ostavljena, one koja ostaje sama, ruku punih tek riječi koje se ne daju progutati. Vesna Parun nije voljela tu svoju pjesmu, no - mi smo je voljele.

Obilježila je odrastanje generacija i generacija djevojaka i žena, služeći kao utjeha, kao znak da ni najveći gubitak nije samo gubitak, da gubitak može biti dar i da taj dar, bez obzira na njegovu gorku težinu - ili baš zato - treba podijeliti s drugima.

Vesna Parun je u svojoj 33. godini napisala pismo supruzi svojeg gimnazijskog dragog kojeg je voljela punih 17 godina, pismo nije poslala nikad jer je, zahvaljujući nagovoru jedne domaćice, to pismo postala najprevođenija hrvatska pjesma.

“Ti koja imaš ruke nevinije od mojih” i dandanas se čita na 22 različita svjetska jezika, širom zemaljske kugle, svuda gdje muškarci napuštaju Vesne za ljubav onih koje su “mudre kao bezbrižnost”.

Tegoban život

U tom intervjuu, ne sjećam se ni kad ni gdje je tiskan, Vesna Parun je rekla - što god radili, što god pisali, kako god se izrazili, na kraju ispada da smo pisali Tu jednu jedinu pjesmu, Tu jednu jedinu knjigu koja nam i ne mora biti draga.

Rekla je ona to ljepše, jače, jasnije, ali, eto, tu sam njezinu misao zapamtila kao takvu, vjerojatno je oblikujući svojim vlastitim iskustvom.

Jest, svi mi koji pišemo, pišemo samo Tu jednu pjesmu. Mi pri tome ne znamo ni koja je to pjesma ni jesmo li je već objavili niti znamo čeka li nas ona, Ta pjesma, u godinama koje će možda donijeti mir. I ne znamo hoćemo li je uspjeti napisati ikad.



Vesna Parun je paradoksalno i usprkos svojem nemirnom, strašću, ratom i tegobama ispunjenom životu, bila i ostala ona koja je zadržala najnevinije ruke.

Rođena je na otoku Zlarinu 10. travnja 1922. Osnovnu školu završava na Visu, a gimnaziju polazi u Šibeniku i Splitu. U jesen 1940. upisala je studij romanistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Onda je došao rat, bježanje u Split, povratak u Zagreb, pa u Sesvete gdje joj je otac radio u Općini.

Odatle joj je brat otišao u partizane i ubrzo poginuo. Poslije završetka rata nastavila je studij čiste filozofiju. 1947. radila je na pruzi Šamac - Sarajevo, oboljela je od tifusa, a u isto je vrijeme doživljavala krize zbog nesretne ljubavi.

Šezdesetih godina boravi u Bugarskoj gdje se udala i razvela. Od tada je živjela uglavnom u Zagrebu, a posljednjih deset godina u Stubičkim Toplicama.

87 knjiga

Poeziju započinje pisati kao djevojčica - 1932. joj izlazi pjesma “Pramaljeće” u listu Anđeo čuvar, no već je poslije druge knjige pjesama počela pisati prozu i drame.

Objavljeno joj je, što u zemlji, što u inozemstvu, 87 knjiga, a uprizorena su četiri njezina dramska djela. Prije tri godine prvi se put učlanila u neku stranku, i to u Demokratsku stranku.

Pisala je do posljednjeg daha, ostajući i opstajući kao prva žena u Hrvatskoj koja živi od književnosti i za književnost.

eda vujević, foto: arhiv cropix

B. Biškupić: Bila je otok

S tugom i nevjericom primili smo vijest da je umrla gospođa Vesna Parun, jedna od najvećih hrvatskih pjesnikinja ikada i svakako najistaknutija hrvatska pjesnikinja druge polovine 20. stoljeća, piše, među ostalim, u priopćenju ministra kulture Bože Biškupića.

-  Vesna je uvijek ostala na neki način izdvojeni otok, kao njezin Zlarin, kao njezin Prvić, Šolta, istovremeno i jaka i krhka. Otočanka s biljegom mora, masline i vjetra, intelektualka koja uvijek iznova propituje svako moguće egzistencijalno uporište, jedinstvena žena pjesnikinja čija će osobnost ostati u našim sjećanjima živa, kaže se u priopćenju.


Nesuđeno putovanje k Vesni

Jučer iza podne trebala sam otići u zgradu splitske gradske uprave na konačni dogovor o posjetu Vesni Parun u Stubičkim Toplicama, dogovorenom za srijedu. Nešto nakon devet sati ujutro... Koja tuga...

Pjesnikinji su se u goste pripremali dogradonačelnica Anđelka Visković sa suradnicom Sanjom Bakašun, Nada Ujević Bosnić iz agencije Song, te četvero splitskih osnovaca, pobjednika LiDraNa, Anja Prvan, sestre Ana i Kristina Bakota, te Mihovil Domić s nastavnicima hrvatskog jezika.

U Banovini su već pripremili punu košaru dalmatinskih delicija te laptop na kojemu je Vesna Parun trebala napisati još koji stih, a tek se osušila i tinta s gradonačelnikova potpisa, kojim joj je u ime Grada odobrio donaciju za objavu knjige „Rododo i Rododa“…

- Sve nas je zatekla vijest o smrti, a posebno djecu. Naročito žalimo zbog toga što se Vesna veselila susretu, čuli smo da je čak zvala i frizerku da je specijalno uredi...

Naime, mi smo čuli da je njezina velika želja bila da dođe u Split, pa smo čak bili spremni osigurati joj i smještaj u Splitu, doznajemo od Sanje Bakašun. Kazala nam je kako će Grad Split vjerojatno sudjelovati u plaćanju troškova pogreba velike pjesnikinje.

Diana BARBARIĆ

J. Fiamengo: Hvala joj!

Bio sam jako dobar s Vesnom Parun. Ona je bila sam vrh hrvatske knjiženosti, neizmjerno je obogatila jezik, bila je „tvornica riječi“. Svakako je bila naša najveća poetesa. Veliki je ovo gubitak, ali hvala joj na dugovječnosti i snazi. Naravno, knjige sam upoznao prije same autorice; još kao mulac nosio sam po Komiži njezinu zbirku „Konjanik“ i gledao kako, po njezinim riječima, „stijene u sumrak postaju samotnije“. Proganjao me taj stih...


T. Maroević: Mijenjala se

Vesna je sa Zlarina ponijela čistoću vidokruga i elementarnu snagu koju je onda pomiješala s tragičnim životnim iskustvima. Punu je zrelost dostigla u „Crnoj maslini”, mračnom kanconijeru o ljubavi i odljubljivanju, nježnosti i oporosti. Ove emocije je ženskim senzibilitetom dala u dotad neviđenim tonovima. Bila je veliki majstor vezanog stiha i klasične forme, ali nipošto se nije zadovoljavala dosegnutim, nego se mijenjala.


Saša Antić: Nadam se da je našla kućicu za sebe

Bila je velika pjesnikinja. Za vrijeme školovanja nisam pozornije čitao njezine radove, ali sam u kasnijoj dobi uzeo u ruke njezine knjige i dojmovi su bili jaki... Očito je da je do zadnjeg trenutka bila zainteresirana za život i društvene promjene. Žao mi je bilo pročitati o nekim neugodnim stvarima koje su je, oko smještaja i liječenja, zatekle u starijoj dobi: nadam se da je sada negdje u svemiru pronašla pravu kućicu za sebe.


Arsen Dedić: Volio sam je

Prvu njezinu knjigu, „Crnu maslinu“ kupio sam još dok sam živio u Šibeniku. Gabi je pjevala njezine pjesme, načinio sam po njezinim stihovima i predstavu „Apokaliptične basne“, a kod kuće imam čak i nekoliko njezinih pastela, veoma uspjelih, koje sam od nje otkupio kada se našla u nezavidnom financijskom stanju. Volio sam je neizmjerno, uz nju proživljavao život i, uz Tina Ujevića, Vesna Parun je za mene – najveća.



[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Ti koja imaš ruke nevinije od mojih’ i dandanas se čita na 22 različita svjetska jezika, širom zemaljske kugle, svuda gdje muškarci napuštaju žene kao Vesna Parun za ljubav onih koje su ‘mudre kao bezbrižnost’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IN MEMORIAM vesna parun [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-10-26 14:05:13 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-10-26 14:18:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-10-26 14:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 84 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/10/26/Zadnja/krr-parun21004-pok_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "154x161" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7567929 Threads: 1 Questions: 1612757263 Slow queries: 4786902 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110830325 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 42 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/ona-je-imala-nevinije-ruke-115121 [printLink] => /kultura/ona-je-imala-nevinije-ruke-115121?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 149547 [name] => VESNAPARUN [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vesnaparun [link] => /tag/vesnaparun ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Ti koja imaš ruke nevinije od mojih’ i dandanas se čita na 22 različita svjetska jezika, širom zemaljske kugle, svuda gdje muškarci napuštaju žene kao Vesna Parun za ljubav onih koje su ‘mudre kao bezbrižnost’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IN MEMORIAM vesna parun [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ona je imala nevinije ruke [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-22-02-46-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/10/26/Zadnja/krr-parun21004-pok_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/10/26/Zadnja/krr-parun21004-pok_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Ona tu pjesmu nije voljela. Pročitala sam to nekoć negdje, u nekom intervjuu, u vrijeme kad nisam morala pamtiti nazive časopisa i novina.

“Ti koja imaš nevinije ruke” nije ni nastala kao pjesma, već kao krik one koja je ostavljena, one koja ostaje sama, ruku punih tek riječi koje se ne daju progutati. Vesna Parun nije voljela tu svoju pjesmu, no - mi smo je voljele.

Obilježila je odrastanje generacija i generacija djevojaka i žena, služeći kao utjeha, kao znak da ni najveći gubitak nije samo gubitak, da gubitak može biti dar i da taj dar, bez obzira na njegovu gorku težinu - ili baš zato - treba podijeliti s drugima.

Vesna Parun je u svojoj 33. godini napisala pismo supruzi svojeg gimnazijskog dragog kojeg je voljela punih 17 godina, pismo nije poslala nikad jer je, zahvaljujući nagovoru jedne domaćice, to pismo postala najprevođenija hrvatska pjesma.

“Ti koja imaš ruke nevinije od mojih” i dandanas se čita na 22 različita svjetska jezika, širom zemaljske kugle, svuda gdje muškarci napuštaju Vesne za ljubav onih koje su “mudre kao bezbrižnost”.

Tegoban život

U tom intervjuu, ne sjećam se ni kad ni gdje je tiskan, Vesna Parun je rekla - što god radili, što god pisali, kako god se izrazili, na kraju ispada da smo pisali Tu jednu jedinu pjesmu, Tu jednu jedinu knjigu koja nam i ne mora biti draga.

Rekla je ona to ljepše, jače, jasnije, ali, eto, tu sam njezinu misao zapamtila kao takvu, vjerojatno je oblikujući svojim vlastitim iskustvom.

Jest, svi mi koji pišemo, pišemo samo Tu jednu pjesmu. Mi pri tome ne znamo ni koja je to pjesma ni jesmo li je već objavili niti znamo čeka li nas ona, Ta pjesma, u godinama koje će možda donijeti mir. I ne znamo hoćemo li je uspjeti napisati ikad.



Vesna Parun je paradoksalno i usprkos svojem nemirnom, strašću, ratom i tegobama ispunjenom životu, bila i ostala ona koja je zadržala najnevinije ruke.

Rođena je na otoku Zlarinu 10. travnja 1922. Osnovnu školu završava na Visu, a gimnaziju polazi u Šibeniku i Splitu. U jesen 1940. upisala je studij romanistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Onda je došao rat, bježanje u Split, povratak u Zagreb, pa u Sesvete gdje joj je otac radio u Općini.

Odatle joj je brat otišao u partizane i ubrzo poginuo. Poslije završetka rata nastavila je studij čiste filozofiju. 1947. radila je na pruzi Šamac - Sarajevo, oboljela je od tifusa, a u isto je vrijeme doživljavala krize zbog nesretne ljubavi.

Šezdesetih godina boravi u Bugarskoj gdje se udala i razvela. Od tada je živjela uglavnom u Zagrebu, a posljednjih deset godina u Stubičkim Toplicama.

87 knjiga

Poeziju započinje pisati kao djevojčica - 1932. joj izlazi pjesma “Pramaljeće” u listu Anđeo čuvar, no već je poslije druge knjige pjesama počela pisati prozu i drame.

Objavljeno joj je, što u zemlji, što u inozemstvu, 87 knjiga, a uprizorena su četiri njezina dramska djela. Prije tri godine prvi se put učlanila u neku stranku, i to u Demokratsku stranku.

Pisala je do posljednjeg daha, ostajući i opstajući kao prva žena u Hrvatskoj koja živi od književnosti i za književnost.

eda vujević, foto: arhiv cropix

B. Biškupić: Bila je otok

S tugom i nevjericom primili smo vijest da je umrla gospođa Vesna Parun, jedna od najvećih hrvatskih pjesnikinja ikada i svakako najistaknutija hrvatska pjesnikinja druge polovine 20. stoljeća, piše, među ostalim, u priopćenju ministra kulture Bože Biškupića.

-  Vesna je uvijek ostala na neki način izdvojeni otok, kao njezin Zlarin, kao njezin Prvić, Šolta, istovremeno i jaka i krhka. Otočanka s biljegom mora, masline i vjetra, intelektualka koja uvijek iznova propituje svako moguće egzistencijalno uporište, jedinstvena žena pjesnikinja čija će osobnost ostati u našim sjećanjima živa, kaže se u priopćenju.


Nesuđeno putovanje k Vesni

Jučer iza podne trebala sam otići u zgradu splitske gradske uprave na konačni dogovor o posjetu Vesni Parun u Stubičkim Toplicama, dogovorenom za srijedu. Nešto nakon devet sati ujutro... Koja tuga...

Pjesnikinji su se u goste pripremali dogradonačelnica Anđelka Visković sa suradnicom Sanjom Bakašun, Nada Ujević Bosnić iz agencije Song, te četvero splitskih osnovaca, pobjednika LiDraNa, Anja Prvan, sestre Ana i Kristina Bakota, te Mihovil Domić s nastavnicima hrvatskog jezika.

U Banovini su već pripremili punu košaru dalmatinskih delicija te laptop na kojemu je Vesna Parun trebala napisati još koji stih, a tek se osušila i tinta s gradonačelnikova potpisa, kojim joj je u ime Grada odobrio donaciju za objavu knjige „Rododo i Rododa“…

- Sve nas je zatekla vijest o smrti, a posebno djecu. Naročito žalimo zbog toga što se Vesna veselila susretu, čuli smo da je čak zvala i frizerku da je specijalno uredi...

Naime, mi smo čuli da je njezina velika želja bila da dođe u Split, pa smo čak bili spremni osigurati joj i smještaj u Splitu, doznajemo od Sanje Bakašun. Kazala nam je kako će Grad Split vjerojatno sudjelovati u plaćanju troškova pogreba velike pjesnikinje.

Diana BARBARIĆ

J. Fiamengo: Hvala joj!

Bio sam jako dobar s Vesnom Parun. Ona je bila sam vrh hrvatske knjiženosti, neizmjerno je obogatila jezik, bila je „tvornica riječi“. Svakako je bila naša najveća poetesa. Veliki je ovo gubitak, ali hvala joj na dugovječnosti i snazi. Naravno, knjige sam upoznao prije same autorice; još kao mulac nosio sam po Komiži njezinu zbirku „Konjanik“ i gledao kako, po njezinim riječima, „stijene u sumrak postaju samotnije“. Proganjao me taj stih...


T. Maroević: Mijenjala se

Vesna je sa Zlarina ponijela čistoću vidokruga i elementarnu snagu koju je onda pomiješala s tragičnim životnim iskustvima. Punu je zrelost dostigla u „Crnoj maslini”, mračnom kanconijeru o ljubavi i odljubljivanju, nježnosti i oporosti. Ove emocije je ženskim senzibilitetom dala u dotad neviđenim tonovima. Bila je veliki majstor vezanog stiha i klasične forme, ali nipošto se nije zadovoljavala dosegnutim, nego se mijenjala.


Saša Antić: Nadam se da je našla kućicu za sebe

Bila je velika pjesnikinja. Za vrijeme školovanja nisam pozornije čitao njezine radove, ali sam u kasnijoj dobi uzeo u ruke njezine knjige i dojmovi su bili jaki... Očito je da je do zadnjeg trenutka bila zainteresirana za život i društvene promjene. Žao mi je bilo pročitati o nekim neugodnim stvarima koje su je, oko smještaja i liječenja, zatekle u starijoj dobi: nadam se da je sada negdje u svemiru pronašla pravu kućicu za sebe.


Arsen Dedić: Volio sam je

Prvu njezinu knjigu, „Crnu maslinu“ kupio sam još dok sam živio u Šibeniku. Gabi je pjevala njezine pjesme, načinio sam po njezinim stihovima i predstavu „Apokaliptične basne“, a kod kuće imam čak i nekoliko njezinih pastela, veoma uspjelih, koje sam od nje otkupio kada se našla u nezavidnom financijskom stanju. Volio sam je neizmjerno, uz nju proživljavao život i, uz Tina Ujevića, Vesna Parun je za mene – najveća.



[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ona-je-imala-nevinije-ruke-115121 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=025fd68ec42202bf35868e1800ecb158429647a8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ona+je+imala+nevinije+ruke&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fona-je-imala-nevinije-ruke-115121 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fona-je-imala-nevinije-ruke-115121 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Ti koja imaš ruke nevinije od mojih’ i dandanas se čita na 22 različita svjetska jezika, širom zemaljske kugle, svuda gdje muškarci napuštaju žene kao Vesna Parun za ljubav onih koje su ‘mudre kao bezbrižnost’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IN MEMORIAM vesna parun [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaIN MEMORIAM vesna parun

Ona je imala nevinije ruke

Piše PSD.
26. listopada 2010. - 16:05
Ona tu pjesmu nije voljela. Pročitala sam to nekoć negdje, u nekom intervjuu, u vrijeme kad nisam morala pamtiti nazive časopisa i novina.

“Ti koja imaš nevinije ruke” nije ni nastala kao pjesma, već kao krik one koja je ostavljena, one koja ostaje sama, ruku punih tek riječi koje se ne daju progutati. Vesna Parun nije voljela tu svoju pjesmu, no - mi smo je voljele.

B. Biškupić: Bila je otok

S tugom i nevjericom primili smo vijest da je umrla gospođa Vesna Parun, jedna od najvećih hrvatskih pjesnikinja ikada i svakako najistaknutija hrvatska pjesnikinja druge polovine 20. stoljeća, piše, među ostalim, u priopćenju ministra k...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 00:02