stdClass Object ( [id] => 1074823 [title] => Prvi smo zavirili u Gospu od Zvonika s najstarijim kampanelom na istočnome Jadranu, pogledajte gdje su stoljećima hodočastile Splićanke pred porođajem [alias] => prvi-smo-zavirili-u-gospu-od-zvonika-s-najstarijim-kampanelom-na-istocnome-jadranu-pogledajte-gdje-su-stoljecima-hodocastile-splicanke-pred-porodajem [catid] => 291 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Najstariji zvonik na istočnoj strani Jadrana na koji malo tko u Splitu obraća pažnju - a čija je povijesna priča fascinantna - omotan je tkaninom i obuhvaćen skelama, jer je u tijeku sveobuhvatna obnova koja uključuje sanacijske, restauratorske i konzervatorske radove i analizu složenih mijena koje su se ondje događale gotovo tisuću godina. Riječ je o crkvi i zvoniku Gospe od Zvonika, stariji su je nazivali Gospe od Kampanela, a najstariji titular joj je sveti Teodor i jedna je od tri crkve uređene, prema pretpostavkama povjesničara, još u šestom stoljeću u stražarskim hodnicima iznad vrata Dioklecijanove palače.

Tako je iznad Zlatnih vrata crkva svetog Martina, iznad Srebrnih crkva svetog Apolinara, koja nije sačuvana, dok je sveti Teodor čuvao Željezna vrata, koja su vrlo rano ostala jedina nezazidana i pred njima je Split u srednjem vijeku "izašao" na zapad.

- Željezna će vrata još dugo u srednjem vijeku biti glavni, "trijumfalni" ulaz u grad pa će ona, vjerojatnije nego Zlatna, i zvonik nad njima prije negoli zvonik katedrale (započet sredinom XIII. stoljeća) biti prikazani na prvom grbu Splita. Vrata Palače prema zapadnom predgrađu zacijelo su se zatvarala sve dok se u kasnom srednjem vijeku ovaj predio nije čvršće osigurao ovojem zidina. Gospa od Zvonika smještena je na neobičnom mjestu iznad najbučnije i "najgradskije" ulice staroga Splita, današnje Krešimirove i nad "Slobodnim vratima", kako svjedoči i njihovo prijašnje ime "Porta franche". Pred njom je podignuta romanička kuća-kula koja je u XV. stoljeću na vrhu dobila gotičku ložu općinskog zvona za sat - tumači povjesničar umjetnosti dr. sc. Joško Belamarić, koji je o ovom iznimnom sklopu napisao knjigu prije gotovo trideset godina, te dodaje da je crkvica Gospe od Zvonika kakvu danas vidimo svojim oblikom i inventarom stilski izrazito slojevit spomenik.

SLOJEVI ŽBUKE

- Ugnijezdivši se vjerojatno već u kasnoantičkom dobu u istočnom hodniku nekadašnjeg stražarskog položaja poviše gradskih vrata, morala se podrediti njegovu izduženu prostoru i zaobići tada obavezno pravilo po kojemu je crkve trebalo oltarom usmjeriti prema istoku. Ta prva kapela, adaptirana na stražarskom mostu, temeljito je arhitektonski preudešena potkraj XI. stoljeća, a nad drugim travejem, gledajući od oltara, podignut je zvonik. Najizrazitije preinake crkvica je doživjela u XIV. stoljeću, zasigurno zbog potreba bratovštine Gospe od Zvonika; na prostranoj terasi pred glavnim pročeljem tada je podignuta gotička katnica, koja je današnje lice dobila sredinom XVIII. stoljeća. Ta je prigradnja poremetila izvorni dojam kompozicijske jedrine, nastale iz slikovitog spoja male dvostrešne kapele i zvonika nad trijumfalnim lukom carskih vrata. Prigradnja je zakrila pročelje crkvice na zabatu na kojem je bila naslikana ranoromanička freska s valovitom lozicom, rijetkom sačuvanom primjeru ranosrednjovjekovnog zidnog slikarstva na otvorenom, čiji su tragovi još vidljivi. Veliko stubište, kojim se danas penje prema crkvici, nije postojalo sve do XIV. stoljeća – objašnjava dr. Belamarić, ističući da je prilikom konzervatorskih radova 1988. ispod žbuke otkrivena gotička monofora sastavljena od dijelova ranoromaničke oltarne pregrade, a ona je otkrila donatora gradnje.

---

---

Njezin natpis spominje splitskog priora Furmina (Firmina), poznatu osobu koja se spominje na splitskoj sinodi održanoj 1088./89. godine te u Sumpetarskom kartularu. Dakle, velikodostojnika koji je upravljao Splitom prije devet stotina godina, u vrijeme utjecajnog nadbiskupa Lovre i u sudbonosnim događanjma nakon smrti kralja Zvonimira. U natpisu se uz Furmina spominju i dvije žene, vjerojatno tada živuća supruga Magi i pokojna supruga Bita, čijom je ostavštinom adaptirana crkva i građen zvonik.

- Furminova oltarska pregrada morala je stajati pred oltarom na sličan način kao nešto starija pregrada u crkvici sv. Martina nad Zlatnim vratima – navodi dr. Belamarić, ukazujući na to da je crkva nad Željeznim vratima najpoznatija po svojem zvoniku, najstarijem posve očuvanom na istočnoj jadranskoj obali.

VRIJEDNA GOSPINA IKONA

Najviše pažnje u pokretnom inventaru crkvice Gospe od Zvonika zaslužila je glasovita Gospina ikona iz druge polovice XIII. stoljeća, slikana temperom na drvu, takozvanog tipa "Umiljenja" - najljepše djelo splitske slikarske radionice čiji se original danas čuva u riznici splitske katedrale, a u barokno doba bila je prekrivena srebrnim pokrovom. Mramorna luneta s reljefom Gospe od Milosrđa, koja plaštom zakriljuje bratime, natpisom je datirana u 1480. godinu, a obično se pripisuje Andriji Alešiju, koji je bio član bratovštine Gospe od Zvonika.

- Bratovština Gospe od Zvonika bila je upravo mjesto okupljanja splitskih građana u rovarenju protiv patricijske samovolje koja je stajala na putu poduzetnom i obogaćenom građanskom sloju. Osim glavnog oltara, u crkvi je sredinom XVIII. stoljeća podignut oltar sa slikom svetog Spiridona (Špira), zaštitnika maslinara, a zanimljiv je antependij slikan bojama vezanima voskom na gipsanoj podlozi.

Ostali inventar crkvice posljednjih je desetljeća nestao, a dijelom je sklonjen u druge gradske crkve, najviše u varošku crkvu sv. Križa, gdje se čuvaju lijepi drveni svijećnjaci – torci, koje su bratimi nosili u ophodima kroz grad. Crkva je i u XX. stoljeću doživjela više preinaka, ali mahom nisu dosegle vrsnoću prijašnjih.

- Tek nakon potpunih istraživanja moći će se odvagnuti koji slojevi zavrjeđuju da ih se izrazitije prezentira i da se pritom ne naruši uslojenost svih faza i stilova nataloženih u razvoju ovog gradskog prostora. U svemu će biti najvažnije da taj spomenik bude svakodnevno otvoren gradu koji tako neće zaboraviti da je u tom prostoru, kao pod visokim pritiskom, utisnuta njegova povijest – od vremena kad se u njemu stražarilo i molilo, vijećalo i rovarilo, do vremena kad su se strmim stubama do romaničke ikone uspinjale Splićanke koje su bile pred porođajem – do danas, kad taj prostor svjedoči o dugom životu grada. Fiminov zvonik u Željeznim vratima stoji u vremenu točno na pola puta između nas i Dioklecijana - zaključuje dr. Belamarić.

DRVENE SKALE

O aktualnim radovima na crkvi razgovaramo u Hrvatskom restauratorskom zavodu s dr. sc. Vinkom Marinković, višom konzervatoricom-restauratoricom koja vodi obnovu, te Ivanom Svedružić Šeparović, pročelnicom Službe za odjele izvan Zagreba. Riječ je o projektu obnove koji obuhvaća cijeli kompleks Zapadnih vrata Dioklecijanove palače, a započeo je još 2013. godine sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, radove je jednokratno financijski potpomogla i Splitsko-makarska nadbiskupija. Prošle godine Grad Split je prepoznao važnost ovog projekta, te postao ravnopravan partner u sufinanciranju projekta.

- Radi se o vrlo složenim radovima, dovoljno je vidjeti skele na zvoniku na tridesetak metara visine od tla. Zvonik je trenutno u središtu naše pažnje, građen je od sitnih klesanaca ali ne od vapnenca od kakvog je građena Palača, nego je riječ o kamenu lokalnog porijekla. Po svemu sudeći bio je potpuno ožbukan, a na jednom dijelu i oslikan, pa je jedno od pitanja koje nas sada zaokuplja hoćemo li vraćati njegov izvorni izgled budući da je žbuka ujedno bila i zaštita od atmosferskih utjecaja. Statički je u dobrom stanju, što se ne može reći i za drvenu međukatnu konstrukciju, stubište i dvije platforme kojima se penje do zvona na vrhu. Do sada smo sanirali kameni krov, a moram kazati da se istraživanja rade "u hodu" jer iz ove građevine koja u sebi nosi puno povijesnih slojeva stalno "izlaze" neka nova saznanja – kaže nam dr. Marinković.

Pročelnica Svedružić Šeparović navodi da su građani pomalo "zaboravili" na ovu važnu crkvu, dugu tek deset a široku dva metra, koja je osim sakralne nekoć imala i političku funkciju.

- Zanimljivo je da je bratovština koja se stoljećima brinula o crkvi Gospe od Zvonika okupljala stanovnike Veloga Varoša, dakle pučane koji su u određenim povijesnim okolnostima bili oporba vladajućoj, plemićkoj klasi. Današnjim će ljudima biti interesantna i pobožna predaja po kojoj su uz raskošno kameno stubište koje vodi do crkve "hodočastile" trudne Splićanke, možda baš kako bi im taj "napor" olakšao porođaj. Važan je bio kult Bogorodičine ikone, čiji je autor moguće isti kao i poznatog Raspela koje se čuva u crkvi Klarisa, ali i štovanje svetog Spiridona, zaštitnika maslinara – navodi Ivana Svedružić Šeparović.

- Dinamika sanacije ovog kompleksa, a paralelno s njim i znanstvena istraživanja, trajat će ovisno o nalazima, sredstvima, ali i problemima s kojima se srećemo i na koja ćemo pokušati odgovoriti. Zbog složenosti radi se polako i odgovorno, a uvjereni smo da će nakon prezentacije ovo mjesto ponovno oživjeti u gradskoj memoriji, jer je vrlo važno i za razumijevanje povijesti Splita i njegovih mijena – zaključuje dr. Marinković

---

Konzervatori: Epohalni zahvat

Splitski Konzervatorski odjel Ministarstva kulture provodi nadzor nad obnovom kompleksa Željeznih vrata, a pročelnik dr. sc. Radoslav Bužančić ističe kako je posebno važno da će crkva Gospe od Zvonika i njezin kampanel biti dio novootvorenog Muzeja sakralne umjetnosti, u kojem se kroz crkvenu povijest prezentiraju i arhitektonske mijene povijesti grada.

- Radujem se konačnom definiranju kompleksa Željeznih vrata i njegovoj interpretaciji koja je bila ugrožena i 'nevidljiva' zbog pretjerane 'štekatizacije', oštećenja zidova, raznih nepriličnih intervencija. Riječ je o epohalnom zahvatu i dubljem tumačenju razvoja povijesne arhitekture, ne samo splitske nego i nacionalne – navodi pročelnik Bužančić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => intenzivna obnova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => intenzivna obnova 1 1 2 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-01-28 12:12:26 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-02-01 17:43:26 [modified_by] => 3108 [publish_up] => 2021-02-01 16:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 183 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 291 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15934476.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15906404.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15934438.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15934450.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15934452.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15934460.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15934466.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15934488.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15934472.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15934676.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15934494.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15934492.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15934488.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15934486.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15934482.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15934480.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15934478.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15934470.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15934474.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15934454.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15934440.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15958918.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/28\/15958920.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Arhiva Jo\u0161ka Belamari\u0107a","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Kampanel Gospe od Zvonika odli\u010dno se uklapa u prostor","Zvonik u obnoviteljskom ruhu","Gospe od Kampanela, najstariji zvonik na isto\u010dnoj strani Jadrana","Najstariji zvonik pod najnovijim skelama","Vinka Marinkovi\u0107, vi\u0161a konzervatorica restauratorica","Vinka Marinkovi\u0107, vi\u0161a konzervatorica restauratorica u crkvi\u00a0","Detalj iz crkve","Crkva Gospe od Zvonika duga je tek deset, a \u0161iroka dva metra","Vinka Marinkovi\u0107 s na\u0161im reporterom koji je prvi za\u0161ao iza platnene zavjese","Rekonstrukcija kompleksa Gospe od Zvonika, izgled u XI. stolje\u0107u\u00a0","\u00a0Restauracija i obnova zvonika i crkve Gospe od Zvonika","\u00a0Restauracija i obnova zvonika i crkve Gospe od Zvonika
\n\u00a0","\u00a0Restauracija i obnova zvonika i crkve Gospe od Zvonika","Kri\u017eevi iz crkve","Romani\u010dkoj ikoni Gospe hodo\u010dastile su Spli\u0107anke pred poro\u0111ajem","Detalj iz crkve","Drevni graditelji znali su \u0161to je serkla\u017e","\u00a0Vinka Marinkovi\u0107","Kip Gospe","Obnova otkriva bogatstvo povijesnih i kulturnih slojeva","Crkva Gospe od Zvonika duga je tek deset, a \u0161iroka dva metra","Dr. Jo\u0161ko Belamari\u0107: Bit \u0107e najva\u017enije da spomenik bude svakodnevno otvoren gradu koji na taj na\u010din ne\u0107e zaboraviti da je u taj prostor utisnuta njegova povijest","\u00a0Dr. Radoslav Bu\u017ean\u010di\u0107: Gospe od Zvonika i njezin kampanel bit \u0107e dio novootvorenog Muzeja sakralne umjetnosti"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","46:51","40:14","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1319","k_15934476_1280.jpg":"1280x1280","k_15934476_1024.jpg":"1024x1024","k_15934476_640.jpg":"640x640","k_15934476_480.jpg":"480x480","k_15934476_340.jpg":"340x340","k_15934476_220.jpg":"220x220","o_15934476_1280.jpg":"1280x879","o_15934476_1024.jpg":"1024x703","o_15934476_640.jpg":"640x439","o_15934476_480.jpg":"480x329","o_15934476_340.jpg":"340x233","o_15934476_220.jpg":"220x151","h_15934476_1280.jpg":"1280x854","h_15934476_1024.jpg":"1024x683","h_15934476_640.jpg":"640x427","h_15934476_480.jpg":"480x320","h_15934476_340.jpg":"340x227","h_15934476_220.jpg":"220x147","pp_15934476_1280.jpg":"1006x1280","pp_15934476_1024.jpg":"805x1024","pp_15934476_640.jpg":"503x640","pp_15934476_480.jpg":"377x480","pp_15934476_340.jpg":"267x340","pp_15934476_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2672","k_15906404_1280.jpg":"1280x1280","k_15906404_1024.jpg":"1024x1024","k_15906404_640.jpg":"640x640","k_15906404_480.jpg":"480x480","k_15906404_340.jpg":"340x340","k_15906404_220.jpg":"220x220","o_15906404_1280.jpg":"1280x1781","o_15906404_1024.jpg":"1024x1425","o_15906404_640.jpg":"640x890","o_15906404_480.jpg":"480x668","o_15906404_340.jpg":"340x473","o_15906404_220.jpg":"220x306","h_15906404_1280.jpg":"1280x854","h_15906404_1024.jpg":"1024x683","h_15906404_640.jpg":"640x427","h_15906404_480.jpg":"480x320","h_15906404_340.jpg":"340x227","h_15906404_220.jpg":"220x147","pp_15906404_1280.jpg":"1006x1280","pp_15906404_1024.jpg":"805x1024","pp_15906404_640.jpg":"503x640","pp_15906404_480.jpg":"377x480","pp_15906404_340.jpg":"267x340","pp_15906404_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3145","k_15934438_1280.jpg":"1280x1280","k_15934438_1024.jpg":"1024x1024","k_15934438_640.jpg":"640x640","k_15934438_480.jpg":"480x480","k_15934438_340.jpg":"340x340","k_15934438_220.jpg":"220x220","o_15934438_1280.jpg":"1280x2096","o_15934438_1024.jpg":"1024x1677","o_15934438_640.jpg":"640x1048","o_15934438_480.jpg":"480x786","o_15934438_340.jpg":"340x556","o_15934438_220.jpg":"220x360","h_15934438_1280.jpg":"1280x854","h_15934438_1024.jpg":"1024x683","h_15934438_640.jpg":"640x427","h_15934438_480.jpg":"480x320","h_15934438_340.jpg":"340x227","h_15934438_220.jpg":"220x147","pp_15934438_1280.jpg":"1006x1280","pp_15934438_1024.jpg":"805x1024","pp_15934438_640.jpg":"503x640","pp_15934438_480.jpg":"377x480","pp_15934438_340.jpg":"267x340","pp_15934438_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2742","k_15934450_1280.jpg":"1280x1280","k_15934450_1024.jpg":"1024x1024","k_15934450_640.jpg":"640x640","k_15934450_480.jpg":"480x480","k_15934450_340.jpg":"340x340","k_15934450_220.jpg":"220x220","o_15934450_1280.jpg":"1280x1828","o_15934450_1024.jpg":"1024x1462","o_15934450_640.jpg":"640x914","o_15934450_480.jpg":"480x685","o_15934450_340.jpg":"340x485","o_15934450_220.jpg":"220x314","h_15934450_1280.jpg":"1280x854","h_15934450_1024.jpg":"1024x683","h_15934450_640.jpg":"640x427","h_15934450_480.jpg":"480x320","h_15934450_340.jpg":"340x227","h_15934450_220.jpg":"220x147","pp_15934450_1280.jpg":"1006x1280","pp_15934450_1024.jpg":"805x1024","pp_15934450_640.jpg":"503x640","pp_15934450_480.jpg":"377x480","pp_15934450_340.jpg":"267x340","pp_15934450_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1227","k_15934452_1280.jpg":"1280x1280","k_15934452_1024.jpg":"1024x1024","k_15934452_640.jpg":"640x640","k_15934452_480.jpg":"480x480","k_15934452_340.jpg":"340x340","k_15934452_220.jpg":"220x220","o_15934452_1280.jpg":"1280x818","o_15934452_1024.jpg":"1024x654","o_15934452_640.jpg":"640x409","o_15934452_480.jpg":"480x306","o_15934452_340.jpg":"340x217","o_15934452_220.jpg":"220x140","h_15934452_1280.jpg":"1280x854","h_15934452_1024.jpg":"1024x683","h_15934452_640.jpg":"640x427","h_15934452_480.jpg":"480x320","h_15934452_340.jpg":"340x227","h_15934452_220.jpg":"220x147","pp_15934452_1280.jpg":"1006x1280","pp_15934452_1024.jpg":"805x1024","pp_15934452_640.jpg":"503x640","pp_15934452_480.jpg":"377x480","pp_15934452_340.jpg":"267x340","pp_15934452_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15934460_1280.jpg":"1280x1280","k_15934460_1024.jpg":"1024x1024","k_15934460_640.jpg":"640x640","k_15934460_480.jpg":"480x480","k_15934460_340.jpg":"340x340","k_15934460_220.jpg":"220x220","o_15934460_1280.jpg":"1280x853","o_15934460_1024.jpg":"1024x682","o_15934460_640.jpg":"640x426","o_15934460_480.jpg":"480x320","o_15934460_340.jpg":"340x226","o_15934460_220.jpg":"220x146","h_15934460_1280.jpg":"1280x854","h_15934460_1024.jpg":"1024x683","h_15934460_640.jpg":"640x427","h_15934460_480.jpg":"480x320","h_15934460_340.jpg":"340x227","h_15934460_220.jpg":"220x147","pp_15934460_1280.jpg":"1006x1280","pp_15934460_1024.jpg":"805x1024","pp_15934460_640.jpg":"503x640","pp_15934460_480.jpg":"377x480","pp_15934460_340.jpg":"267x340","pp_15934460_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2629","k_15934466_1280.jpg":"1280x1280","k_15934466_1024.jpg":"1024x1024","k_15934466_640.jpg":"640x640","k_15934466_480.jpg":"480x480","k_15934466_340.jpg":"340x340","k_15934466_220.jpg":"220x220","o_15934466_1280.jpg":"1280x1752","o_15934466_1024.jpg":"1024x1402","o_15934466_640.jpg":"640x876","o_15934466_480.jpg":"480x657","o_15934466_340.jpg":"340x465","o_15934466_220.jpg":"220x301","h_15934466_1280.jpg":"1280x854","h_15934466_1024.jpg":"1024x683","h_15934466_640.jpg":"640x427","h_15934466_480.jpg":"480x320","h_15934466_340.jpg":"340x227","h_15934466_220.jpg":"220x147","pp_15934466_1280.jpg":"1006x1280","pp_15934466_1024.jpg":"805x1024","pp_15934466_640.jpg":"503x640","pp_15934466_480.jpg":"377x480","pp_15934466_340.jpg":"267x340","pp_15934466_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1192","k_15934488_1280.jpg":"1280x1280","k_15934488_1024.jpg":"1024x1024","k_15934488_640.jpg":"640x640","k_15934488_480.jpg":"480x480","k_15934488_340.jpg":"340x340","k_15934488_220.jpg":"220x220","o_15934488_1280.jpg":"1280x794","o_15934488_1024.jpg":"1024x635","o_15934488_640.jpg":"640x397","o_15934488_480.jpg":"480x298","o_15934488_340.jpg":"340x211","o_15934488_220.jpg":"220x136","h_15934488_1280.jpg":"1280x854","h_15934488_1024.jpg":"1024x683","h_15934488_640.jpg":"640x427","h_15934488_480.jpg":"480x320","h_15934488_340.jpg":"340x227","h_15934488_220.jpg":"220x147","pp_15934488_1280.jpg":"1006x1280","pp_15934488_1024.jpg":"805x1024","pp_15934488_640.jpg":"503x640","pp_15934488_480.jpg":"377x480","pp_15934488_340.jpg":"267x340","pp_15934488_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1262","k_15934472_1280.jpg":"1280x1280","k_15934472_1024.jpg":"1024x1024","k_15934472_640.jpg":"640x640","k_15934472_480.jpg":"480x480","k_15934472_340.jpg":"340x340","k_15934472_220.jpg":"220x220","o_15934472_1280.jpg":"1280x841","o_15934472_1024.jpg":"1024x673","o_15934472_640.jpg":"640x420","o_15934472_480.jpg":"480x315","o_15934472_340.jpg":"340x223","o_15934472_220.jpg":"220x144","h_15934472_1280.jpg":"1280x854","h_15934472_1024.jpg":"1024x683","h_15934472_640.jpg":"640x427","h_15934472_480.jpg":"480x320","h_15934472_340.jpg":"340x227","h_15934472_220.jpg":"220x147","pp_15934472_1280.jpg":"1006x1280","pp_15934472_1024.jpg":"805x1024","pp_15934472_640.jpg":"503x640","pp_15934472_480.jpg":"377x480","pp_15934472_340.jpg":"267x340","pp_15934472_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2134","k_15934676_1280.jpg":"1280x1280","k_15934676_1024.jpg":"1024x1024","k_15934676_640.jpg":"640x640","k_15934676_480.jpg":"480x480","k_15934676_340.jpg":"340x340","k_15934676_220.jpg":"220x220","o_15934676_1280.jpg":"1280x1422","o_15934676_1024.jpg":"1024x1138","o_15934676_640.jpg":"640x711","o_15934676_480.jpg":"480x533","o_15934676_340.jpg":"340x377","o_15934676_220.jpg":"220x244","h_15934676_1280.jpg":"1280x854","h_15934676_1024.jpg":"1024x683","h_15934676_640.jpg":"640x427","h_15934676_480.jpg":"480x320","h_15934676_340.jpg":"340x227","h_15934676_220.jpg":"220x147","pp_15934676_1280.jpg":"1006x1280","pp_15934676_1024.jpg":"805x1024","pp_15934676_640.jpg":"503x640","pp_15934676_480.jpg":"377x480","pp_15934676_340.jpg":"267x340","pp_15934676_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15934494_1280.jpg":"1280x1280","k_15934494_1024.jpg":"1024x1024","k_15934494_640.jpg":"640x640","k_15934494_480.jpg":"480x480","k_15934494_340.jpg":"340x340","k_15934494_220.jpg":"220x220","o_15934494_1280.jpg":"1280x853","o_15934494_1024.jpg":"1024x682","o_15934494_640.jpg":"640x426","o_15934494_480.jpg":"480x320","o_15934494_340.jpg":"340x226","o_15934494_220.jpg":"220x146","h_15934494_1280.jpg":"1280x854","h_15934494_1024.jpg":"1024x683","h_15934494_640.jpg":"640x427","h_15934494_480.jpg":"480x320","h_15934494_340.jpg":"340x227","h_15934494_220.jpg":"220x147","pp_15934494_1280.jpg":"1006x1280","pp_15934494_1024.jpg":"805x1024","pp_15934494_640.jpg":"503x640","pp_15934494_480.jpg":"377x480","pp_15934494_340.jpg":"267x340","pp_15934494_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1317","k_15934492_1280.jpg":"1280x1280","k_15934492_1024.jpg":"1024x1024","k_15934492_640.jpg":"640x640","k_15934492_480.jpg":"480x480","k_15934492_340.jpg":"340x340","k_15934492_220.jpg":"220x220","o_15934492_1280.jpg":"1280x878","o_15934492_1024.jpg":"1024x702","o_15934492_640.jpg":"640x439","o_15934492_480.jpg":"480x329","o_15934492_340.jpg":"340x233","o_15934492_220.jpg":"220x150","h_15934492_1280.jpg":"1280x854","h_15934492_1024.jpg":"1024x683","h_15934492_640.jpg":"640x427","h_15934492_480.jpg":"480x320","h_15934492_340.jpg":"340x227","h_15934492_220.jpg":"220x147","pp_15934492_1280.jpg":"1006x1280","pp_15934492_1024.jpg":"805x1024","pp_15934492_640.jpg":"503x640","pp_15934492_480.jpg":"377x480","pp_15934492_340.jpg":"267x340","pp_15934492_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1192","k_15934488_1280.jpg":"1280x1280","k_15934488_1024.jpg":"1024x1024","k_15934488_640.jpg":"640x640","k_15934488_480.jpg":"480x480","k_15934488_340.jpg":"340x340","k_15934488_220.jpg":"220x220","o_15934488_1280.jpg":"1280x794","o_15934488_1024.jpg":"1024x635","o_15934488_640.jpg":"640x397","o_15934488_480.jpg":"480x298","o_15934488_340.jpg":"340x211","o_15934488_220.jpg":"220x136","h_15934488_1280.jpg":"1280x854","h_15934488_1024.jpg":"1024x683","h_15934488_640.jpg":"640x427","h_15934488_480.jpg":"480x320","h_15934488_340.jpg":"340x227","h_15934488_220.jpg":"220x147","pp_15934488_1280.jpg":"1006x1280","pp_15934488_1024.jpg":"805x1024","pp_15934488_640.jpg":"503x640","pp_15934488_480.jpg":"377x480","pp_15934488_340.jpg":"267x340","pp_15934488_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1226","k_15934486_1280.jpg":"1280x1280","k_15934486_1024.jpg":"1024x1024","k_15934486_640.jpg":"640x640","k_15934486_480.jpg":"480x480","k_15934486_340.jpg":"340x340","k_15934486_220.jpg":"220x220","o_15934486_1280.jpg":"1280x817","o_15934486_1024.jpg":"1024x653","o_15934486_640.jpg":"640x408","o_15934486_480.jpg":"480x306","o_15934486_340.jpg":"340x217","o_15934486_220.jpg":"220x140","h_15934486_1280.jpg":"1280x854","h_15934486_1024.jpg":"1024x683","h_15934486_640.jpg":"640x427","h_15934486_480.jpg":"480x320","h_15934486_340.jpg":"340x227","h_15934486_220.jpg":"220x147","pp_15934486_1280.jpg":"1006x1280","pp_15934486_1024.jpg":"805x1024","pp_15934486_640.jpg":"503x640","pp_15934486_480.jpg":"377x480","pp_15934486_340.jpg":"267x340","pp_15934486_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2726","k_15934482_1280.jpg":"1280x1280","k_15934482_1024.jpg":"1024x1024","k_15934482_640.jpg":"640x640","k_15934482_480.jpg":"480x480","k_15934482_340.jpg":"340x340","k_15934482_220.jpg":"220x220","o_15934482_1280.jpg":"1280x1817","o_15934482_1024.jpg":"1024x1453","o_15934482_640.jpg":"640x908","o_15934482_480.jpg":"480x681","o_15934482_340.jpg":"340x482","o_15934482_220.jpg":"220x312","h_15934482_1280.jpg":"1280x854","h_15934482_1024.jpg":"1024x683","h_15934482_640.jpg":"640x427","h_15934482_480.jpg":"480x320","h_15934482_340.jpg":"340x227","h_15934482_220.jpg":"220x147","pp_15934482_1280.jpg":"1006x1280","pp_15934482_1024.jpg":"805x1024","pp_15934482_640.jpg":"503x640","pp_15934482_480.jpg":"377x480","pp_15934482_340.jpg":"267x340","pp_15934482_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2657","k_15934480_1280.jpg":"1280x1280","k_15934480_1024.jpg":"1024x1024","k_15934480_640.jpg":"640x640","k_15934480_480.jpg":"480x480","k_15934480_340.jpg":"340x340","k_15934480_220.jpg":"220x220","o_15934480_1280.jpg":"1280x1771","o_15934480_1024.jpg":"1024x1417","o_15934480_640.jpg":"640x885","o_15934480_480.jpg":"480x664","o_15934480_340.jpg":"340x470","o_15934480_220.jpg":"220x304","h_15934480_1280.jpg":"1280x854","h_15934480_1024.jpg":"1024x683","h_15934480_640.jpg":"640x427","h_15934480_480.jpg":"480x320","h_15934480_340.jpg":"340x227","h_15934480_220.jpg":"220x147","pp_15934480_1280.jpg":"1006x1280","pp_15934480_1024.jpg":"805x1024","pp_15934480_640.jpg":"503x640","pp_15934480_480.jpg":"377x480","pp_15934480_340.jpg":"267x340","pp_15934480_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1314","k_15934478_1280.jpg":"1280x1280","k_15934478_1024.jpg":"1024x1024","k_15934478_640.jpg":"640x640","k_15934478_480.jpg":"480x480","k_15934478_340.jpg":"340x340","k_15934478_220.jpg":"220x220","o_15934478_1280.jpg":"1280x876","o_15934478_1024.jpg":"1024x700","o_15934478_640.jpg":"640x438","o_15934478_480.jpg":"480x328","o_15934478_340.jpg":"340x232","o_15934478_220.jpg":"220x150","h_15934478_1280.jpg":"1280x854","h_15934478_1024.jpg":"1024x683","h_15934478_640.jpg":"640x427","h_15934478_480.jpg":"480x320","h_15934478_340.jpg":"340x227","h_15934478_220.jpg":"220x147","pp_15934478_1280.jpg":"1006x1280","pp_15934478_1024.jpg":"805x1024","pp_15934478_640.jpg":"503x640","pp_15934478_480.jpg":"377x480","pp_15934478_340.jpg":"267x340","pp_15934478_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2594","k_15934470_1280.jpg":"1280x1280","k_15934470_1024.jpg":"1024x1024","k_15934470_640.jpg":"640x640","k_15934470_480.jpg":"480x480","k_15934470_340.jpg":"340x340","k_15934470_220.jpg":"220x220","o_15934470_1280.jpg":"1280x1729","o_15934470_1024.jpg":"1024x1383","o_15934470_640.jpg":"640x864","o_15934470_480.jpg":"480x648","o_15934470_340.jpg":"340x459","o_15934470_220.jpg":"220x297","h_15934470_1280.jpg":"1280x854","h_15934470_1024.jpg":"1024x683","h_15934470_640.jpg":"640x427","h_15934470_480.jpg":"480x320","h_15934470_340.jpg":"340x227","h_15934470_220.jpg":"220x147","pp_15934470_1280.jpg":"1006x1280","pp_15934470_1024.jpg":"805x1024","pp_15934470_640.jpg":"503x640","pp_15934470_480.jpg":"377x480","pp_15934470_340.jpg":"267x340","pp_15934470_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1464","k_15934474_1280.jpg":"1280x1280","k_15934474_1024.jpg":"1024x1024","k_15934474_640.jpg":"640x640","k_15934474_480.jpg":"480x480","k_15934474_340.jpg":"340x340","k_15934474_220.jpg":"220x220","o_15934474_1280.jpg":"1280x976","o_15934474_1024.jpg":"1024x780","o_15934474_640.jpg":"640x488","o_15934474_480.jpg":"480x366","o_15934474_340.jpg":"340x259","o_15934474_220.jpg":"220x167","h_15934474_1280.jpg":"1280x854","h_15934474_1024.jpg":"1024x683","h_15934474_640.jpg":"640x427","h_15934474_480.jpg":"480x320","h_15934474_340.jpg":"340x227","h_15934474_220.jpg":"220x147","pp_15934474_1280.jpg":"1006x1280","pp_15934474_1024.jpg":"805x1024","pp_15934474_640.jpg":"503x640","pp_15934474_480.jpg":"377x480","pp_15934474_340.jpg":"267x340","pp_15934474_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1223","k_15934454_1280.jpg":"1280x1280","k_15934454_1024.jpg":"1024x1024","k_15934454_640.jpg":"640x640","k_15934454_480.jpg":"480x480","k_15934454_340.jpg":"340x340","k_15934454_220.jpg":"220x220","o_15934454_1280.jpg":"1280x815","o_15934454_1024.jpg":"1024x652","o_15934454_640.jpg":"640x407","o_15934454_480.jpg":"480x305","o_15934454_340.jpg":"340x216","o_15934454_220.jpg":"220x140","h_15934454_1280.jpg":"1280x854","h_15934454_1024.jpg":"1024x683","h_15934454_640.jpg":"640x427","h_15934454_480.jpg":"480x320","h_15934454_340.jpg":"340x227","h_15934454_220.jpg":"220x147","pp_15934454_1280.jpg":"1006x1280","pp_15934454_1024.jpg":"805x1024","pp_15934454_640.jpg":"503x640","pp_15934454_480.jpg":"377x480","pp_15934454_340.jpg":"267x340","pp_15934454_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2761","k_15934440_1280.jpg":"1280x1280","k_15934440_1024.jpg":"1024x1024","k_15934440_640.jpg":"640x640","k_15934440_480.jpg":"480x480","k_15934440_340.jpg":"340x340","k_15934440_220.jpg":"220x220","o_15934440_1280.jpg":"1280x1840","o_15934440_1024.jpg":"1024x1472","o_15934440_640.jpg":"640x920","o_15934440_480.jpg":"480x690","o_15934440_340.jpg":"340x488","o_15934440_220.jpg":"220x316","h_15934440_1280.jpg":"1280x854","h_15934440_1024.jpg":"1024x683","h_15934440_640.jpg":"640x427","h_15934440_480.jpg":"480x320","h_15934440_340.jpg":"340x227","h_15934440_220.jpg":"220x147","pp_15934440_1280.jpg":"1006x1280","pp_15934440_1024.jpg":"805x1024","pp_15934440_640.jpg":"503x640","pp_15934440_480.jpg":"377x480","pp_15934440_340.jpg":"267x340","pp_15934440_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1344","k_15958918_1280.jpg":"1280x1280","k_15958918_1024.jpg":"1024x1024","k_15958918_640.jpg":"640x640","k_15958918_480.jpg":"480x480","k_15958918_340.jpg":"340x340","k_15958918_220.jpg":"220x220","o_15958918_1280.jpg":"1280x896","o_15958918_1024.jpg":"1024x716","o_15958918_640.jpg":"640x448","o_15958918_480.jpg":"480x336","o_15958918_340.jpg":"340x238","o_15958918_220.jpg":"220x154","h_15958918_1280.jpg":"1280x854","h_15958918_1024.jpg":"1024x683","h_15958918_640.jpg":"640x427","h_15958918_480.jpg":"480x320","h_15958918_340.jpg":"340x227","h_15958918_220.jpg":"220x147","pp_15958918_1280.jpg":"1006x1280","pp_15958918_1024.jpg":"805x1024","pp_15958918_640.jpg":"503x640","pp_15958918_480.jpg":"377x480","pp_15958918_340.jpg":"267x340","pp_15958918_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1744","k_15958920_1280.jpg":"1280x1280","k_15958920_1024.jpg":"1024x1024","k_15958920_640.jpg":"640x640","k_15958920_480.jpg":"480x480","k_15958920_340.jpg":"340x340","k_15958920_220.jpg":"220x220","o_15958920_1280.jpg":"1280x1162","o_15958920_1024.jpg":"1024x930","o_15958920_640.jpg":"640x581","o_15958920_480.jpg":"480x436","o_15958920_340.jpg":"340x308","o_15958920_220.jpg":"220x199","h_15958920_1280.jpg":"1280x854","h_15958920_1024.jpg":"1024x683","h_15958920_640.jpg":"640x427","h_15958920_480.jpg":"480x320","h_15958920_340.jpg":"340x227","h_15958920_220.jpg":"220x147","pp_15958920_1280.jpg":"1006x1280","pp_15958920_1024.jpg":"805x1024","pp_15958920_640.jpg":"503x640","pp_15958920_480.jpg":"377x480","pp_15958920_340.jpg":"267x340","pp_15958920_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14983266 Threads: 4 Questions: 3148809517 Slow queries: 7026153 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234936897 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) ) [link] => /kultura/ostalo/prvi-smo-zavirili-u-gospu-od-zvonika-s-najstarijim-kampanelom-na-istocnome-jadranu-pogledajte-gdje-su-stoljecima-hodocastile-splicanke-pred-porodajem-1074823 [printLink] => /kultura/ostalo/prvi-smo-zavirili-u-gospu-od-zvonika-s-najstarijim-kampanelom-na-istocnome-jadranu-pogledajte-gdje-su-stoljecima-hodocastile-splicanke-pred-porodajem-1074823?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629828 [name] => Gospe od Zvonika Split obnova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-01 17:49:28 [main_article_id] => 0 [alias] => gospe-od-zvonika-split-obnova [link] => /tag/gospe-od-zvonika-split-obnova ) [1] => stdClass Object ( [id] => 629829 [name] => Gospe od Kampanela obnova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-01 17:49:28 [main_article_id] => 0 [alias] => gospe-od-kampanela-obnova [link] => /tag/gospe-od-kampanela-obnova ) [2] => stdClass Object ( [id] => 629830 [name] => Vinka Marinković konzervatorica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-01 17:49:28 [main_article_id] => 0 [alias] => vinka-marinkovic-konzervatorica [link] => /tag/vinka-marinkovic-konzervatorica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 295112 [name] => Joško Belamarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josko-belamaric [link] => /tag/josko-belamaric ) [4] => stdClass Object ( [id] => 414189 [name] => radoslav bužančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => radoslav-buzancic [link] => /tag/radoslav-buzancic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 623037 [name] => restauratori Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-14 08:22:18 [main_article_id] => 0 [alias] => restauratori-split [link] => /tag/restauratori-split ) [6] => stdClass Object ( [id] => 629831 [name] => Željezna vrata Split obnova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-01 17:49:28 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljezna-vrata-split-obnova [link] => /tag/zeljezna-vrata-split-obnova ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => intenzivna obnova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prvi smo zavirili u Gospu od Zvonika s najstarijim kampanelom na istočnome Jadranu, pogledajte gdje su stoljećima hodočastile Splićanke pred porođajem [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15934476.jpg [galleryCount] => 23 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] => Kampanel Gospe od Zvonika odlično se uklapa u prostor [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15934476.jpg [title] => Kampanel Gospe od Zvonika odlično se uklapa u prostor Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15906404.jpg [title] => Zvonik u obnoviteljskom ruhu Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15934438.jpg [title] => Gospe od Kampanela, najstariji zvonik na istočnoj strani Jadrana Duje Klarić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15934450.jpg [title] => Najstariji zvonik pod najnovijim skelama Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15934452.jpg [title] => Vinka Marinković, viša konzervatorica restauratorica Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15934460.jpg [title] => Vinka Marinković, viša konzervatorica restauratorica u crkvi  Duje Klarić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15934466.jpg [title] => Detalj iz crkve Duje Klarić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15934488.jpg [title] => Crkva Gospe od Zvonika duga je tek deset, a široka dva metra Duje Klarić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15934472.jpg [title] => Vinka Marinković s našim reporterom koji je prvi zašao iza platnene zavjese Duje Klarić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15934676.jpg [title] => Rekonstrukcija kompleksa Gospe od Zvonika, izgled u XI. stoljeću  Arhiva Joška Belamarića ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15934494.jpg [title] =>  Restauracija i obnova zvonika i crkve Gospe od Zvonika Duje Klarić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15934492.jpg [title] =>  Restauracija i obnova zvonika i crkve Gospe od Zvonika
 
Duje Klarić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15934488.jpg [title] =>  Restauracija i obnova zvonika i crkve Gospe od Zvonika Duje Klarić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15934486.jpg [title] => Križevi iz crkve Duje Klarić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15934482.jpg [title] => Romaničkoj ikoni Gospe hodočastile su Splićanke pred porođajem Duje Klarić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15934480.jpg [title] => Detalj iz crkve Duje Klarić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15934478.jpg [title] => Drevni graditelji znali su što je serklaž Duje Klarić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15934470.jpg [title] =>  Vinka Marinković Duje Klarić/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15934474.jpg [title] => Kip Gospe Duje Klarić/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15934454.jpg [title] => Obnova otkriva bogatstvo povijesnih i kulturnih slojeva Duje Klarić/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15934440.jpg [title] => Crkva Gospe od Zvonika duga je tek deset, a široka dva metra Duje Klarić/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15958918.jpg [title] => Dr. Joško Belamarić: Bit će najvažnije da spomenik bude svakodnevno otvoren gradu koji na taj način neće zaboraviti da je u taj prostor utisnuta njegova povijest Tom Dubravec/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/28/15958920.jpg [title] =>  Dr. Radoslav Bužančić: Gospe od Zvonika i njezin kampanel bit će dio novootvorenog Muzeja sakralne umjetnosti Josko Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Najstariji zvonik na istočnoj strani Jadrana na koji malo tko u Splitu obraća pažnju - a čija je povijesna priča fascinantna - omotan je tkaninom i obuhvaćen skelama, jer je u tijeku sveobuhvatna obnova koja uključuje sanacijske, restauratorske i konzervatorske radove i analizu složenih mijena koje su se ondje događale gotovo tisuću godina. Riječ je o crkvi i zvoniku Gospe od Zvonika, stariji su je nazivali Gospe od Kampanela, a najstariji titular joj je sveti Teodor i jedna je od tri crkve uređene, prema pretpostavkama povjesničara, još u šestom stoljeću u stražarskim hodnicima iznad vrata Dioklecijanove palače.

Tako je iznad Zlatnih vrata crkva svetog Martina, iznad Srebrnih crkva svetog Apolinara, koja nije sačuvana, dok je sveti Teodor čuvao Željezna vrata, koja su vrlo rano ostala jedina nezazidana i pred njima je Split u srednjem vijeku "izašao" na zapad.

- Željezna će vrata još dugo u srednjem vijeku biti glavni, "trijumfalni" ulaz u grad pa će ona, vjerojatnije nego Zlatna, i zvonik nad njima prije negoli zvonik katedrale (započet sredinom XIII. stoljeća) biti prikazani na prvom grbu Splita. Vrata Palače prema zapadnom predgrađu zacijelo su se zatvarala sve dok se u kasnom srednjem vijeku ovaj predio nije čvršće osigurao ovojem zidina. Gospa od Zvonika smještena je na neobičnom mjestu iznad najbučnije i "najgradskije" ulice staroga Splita, današnje Krešimirove i nad "Slobodnim vratima", kako svjedoči i njihovo prijašnje ime "Porta franche". Pred njom je podignuta romanička kuća-kula koja je u XV. stoljeću na vrhu dobila gotičku ložu općinskog zvona za sat - tumači povjesničar umjetnosti dr. sc. Joško Belamarić, koji je o ovom iznimnom sklopu napisao knjigu prije gotovo trideset godina, te dodaje da je crkvica Gospe od Zvonika kakvu danas vidimo svojim oblikom i inventarom stilski izrazito slojevit spomenik.

SLOJEVI ŽBUKE

- Ugnijezdivši se vjerojatno već u kasnoantičkom dobu u istočnom hodniku nekadašnjeg stražarskog položaja poviše gradskih vrata, morala se podrediti njegovu izduženu prostoru i zaobići tada obavezno pravilo po kojemu je crkve trebalo oltarom usmjeriti prema istoku. Ta prva kapela, adaptirana na stražarskom mostu, temeljito je arhitektonski preudešena potkraj XI. stoljeća, a nad drugim travejem, gledajući od oltara, podignut je zvonik. Najizrazitije preinake crkvica je doživjela u XIV. stoljeću, zasigurno zbog potreba bratovštine Gospe od Zvonika; na prostranoj terasi pred glavnim pročeljem tada je podignuta gotička katnica, koja je današnje lice dobila sredinom XVIII. stoljeća. Ta je prigradnja poremetila izvorni dojam kompozicijske jedrine, nastale iz slikovitog spoja male dvostrešne kapele i zvonika nad trijumfalnim lukom carskih vrata. Prigradnja je zakrila pročelje crkvice na zabatu na kojem je bila naslikana ranoromanička freska s valovitom lozicom, rijetkom sačuvanom primjeru ranosrednjovjekovnog zidnog slikarstva na otvorenom, čiji su tragovi još vidljivi. Veliko stubište, kojim se danas penje prema crkvici, nije postojalo sve do XIV. stoljeća – objašnjava dr. Belamarić, ističući da je prilikom konzervatorskih radova 1988. ispod žbuke otkrivena gotička monofora sastavljena od dijelova ranoromaničke oltarne pregrade, a ona je otkrila donatora gradnje.

---

---

Njezin natpis spominje splitskog priora Furmina (Firmina), poznatu osobu koja se spominje na splitskoj sinodi održanoj 1088./89. godine te u Sumpetarskom kartularu. Dakle, velikodostojnika koji je upravljao Splitom prije devet stotina godina, u vrijeme utjecajnog nadbiskupa Lovre i u sudbonosnim događanjma nakon smrti kralja Zvonimira. U natpisu se uz Furmina spominju i dvije žene, vjerojatno tada živuća supruga Magi i pokojna supruga Bita, čijom je ostavštinom adaptirana crkva i građen zvonik.

- Furminova oltarska pregrada morala je stajati pred oltarom na sličan način kao nešto starija pregrada u crkvici sv. Martina nad Zlatnim vratima – navodi dr. Belamarić, ukazujući na to da je crkva nad Željeznim vratima najpoznatija po svojem zvoniku, najstarijem posve očuvanom na istočnoj jadranskoj obali.

VRIJEDNA GOSPINA IKONA

Najviše pažnje u pokretnom inventaru crkvice Gospe od Zvonika zaslužila je glasovita Gospina ikona iz druge polovice XIII. stoljeća, slikana temperom na drvu, takozvanog tipa "Umiljenja" - najljepše djelo splitske slikarske radionice čiji se original danas čuva u riznici splitske katedrale, a u barokno doba bila je prekrivena srebrnim pokrovom. Mramorna luneta s reljefom Gospe od Milosrđa, koja plaštom zakriljuje bratime, natpisom je datirana u 1480. godinu, a obično se pripisuje Andriji Alešiju, koji je bio član bratovštine Gospe od Zvonika.

- Bratovština Gospe od Zvonika bila je upravo mjesto okupljanja splitskih građana u rovarenju protiv patricijske samovolje koja je stajala na putu poduzetnom i obogaćenom građanskom sloju. Osim glavnog oltara, u crkvi je sredinom XVIII. stoljeća podignut oltar sa slikom svetog Spiridona (Špira), zaštitnika maslinara, a zanimljiv je antependij slikan bojama vezanima voskom na gipsanoj podlozi.

Ostali inventar crkvice posljednjih je desetljeća nestao, a dijelom je sklonjen u druge gradske crkve, najviše u varošku crkvu sv. Križa, gdje se čuvaju lijepi drveni svijećnjaci – torci, koje su bratimi nosili u ophodima kroz grad. Crkva je i u XX. stoljeću doživjela više preinaka, ali mahom nisu dosegle vrsnoću prijašnjih.

- Tek nakon potpunih istraživanja moći će se odvagnuti koji slojevi zavrjeđuju da ih se izrazitije prezentira i da se pritom ne naruši uslojenost svih faza i stilova nataloženih u razvoju ovog gradskog prostora. U svemu će biti najvažnije da taj spomenik bude svakodnevno otvoren gradu koji tako neće zaboraviti da je u tom prostoru, kao pod visokim pritiskom, utisnuta njegova povijest – od vremena kad se u njemu stražarilo i molilo, vijećalo i rovarilo, do vremena kad su se strmim stubama do romaničke ikone uspinjale Splićanke koje su bile pred porođajem – do danas, kad taj prostor svjedoči o dugom životu grada. Fiminov zvonik u Željeznim vratima stoji u vremenu točno na pola puta između nas i Dioklecijana - zaključuje dr. Belamarić.

DRVENE SKALE

O aktualnim radovima na crkvi razgovaramo u Hrvatskom restauratorskom zavodu s dr. sc. Vinkom Marinković, višom konzervatoricom-restauratoricom koja vodi obnovu, te Ivanom Svedružić Šeparović, pročelnicom Službe za odjele izvan Zagreba. Riječ je o projektu obnove koji obuhvaća cijeli kompleks Zapadnih vrata Dioklecijanove palače, a započeo je još 2013. godine sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, radove je jednokratno financijski potpomogla i Splitsko-makarska nadbiskupija. Prošle godine Grad Split je prepoznao važnost ovog projekta, te postao ravnopravan partner u sufinanciranju projekta.

- Radi se o vrlo složenim radovima, dovoljno je vidjeti skele na zvoniku na tridesetak metara visine od tla. Zvonik je trenutno u središtu naše pažnje, građen je od sitnih klesanaca ali ne od vapnenca od kakvog je građena Palača, nego je riječ o kamenu lokalnog porijekla. Po svemu sudeći bio je potpuno ožbukan, a na jednom dijelu i oslikan, pa je jedno od pitanja koje nas sada zaokuplja hoćemo li vraćati njegov izvorni izgled budući da je žbuka ujedno bila i zaštita od atmosferskih utjecaja. Statički je u dobrom stanju, što se ne može reći i za drvenu međukatnu konstrukciju, stubište i dvije platforme kojima se penje do zvona na vrhu. Do sada smo sanirali kameni krov, a moram kazati da se istraživanja rade "u hodu" jer iz ove građevine koja u sebi nosi puno povijesnih slojeva stalno "izlaze" neka nova saznanja – kaže nam dr. Marinković.

Pročelnica Svedružić Šeparović navodi da su građani pomalo "zaboravili" na ovu važnu crkvu, dugu tek deset a široku dva metra, koja je osim sakralne nekoć imala i političku funkciju.

- Zanimljivo je da je bratovština koja se stoljećima brinula o crkvi Gospe od Zvonika okupljala stanovnike Veloga Varoša, dakle pučane koji su u određenim povijesnim okolnostima bili oporba vladajućoj, plemićkoj klasi. Današnjim će ljudima biti interesantna i pobožna predaja po kojoj su uz raskošno kameno stubište koje vodi do crkve "hodočastile" trudne Splićanke, možda baš kako bi im taj "napor" olakšao porođaj. Važan je bio kult Bogorodičine ikone, čiji je autor moguće isti kao i poznatog Raspela koje se čuva u crkvi Klarisa, ali i štovanje svetog Spiridona, zaštitnika maslinara – navodi Ivana Svedružić Šeparović.

- Dinamika sanacije ovog kompleksa, a paralelno s njim i znanstvena istraživanja, trajat će ovisno o nalazima, sredstvima, ali i problemima s kojima se srećemo i na koja ćemo pokušati odgovoriti. Zbog složenosti radi se polako i odgovorno, a uvjereni smo da će nakon prezentacije ovo mjesto ponovno oživjeti u gradskoj memoriji, jer je vrlo važno i za razumijevanje povijesti Splita i njegovih mijena – zaključuje dr. Marinković

---

Konzervatori: Epohalni zahvat

Splitski Konzervatorski odjel Ministarstva kulture provodi nadzor nad obnovom kompleksa Željeznih vrata, a pročelnik dr. sc. Radoslav Bužančić ističe kako je posebno važno da će crkva Gospe od Zvonika i njezin kampanel biti dio novootvorenog Muzeja sakralne umjetnosti, u kojem se kroz crkvenu povijest prezentiraju i arhitektonske mijene povijesti grada.

- Radujem se konačnom definiranju kompleksa Željeznih vrata i njegovoj interpretaciji koja je bila ugrožena i 'nevidljiva' zbog pretjerane 'štekatizacije', oštećenja zidova, raznih nepriličnih intervencija. Riječ je o epohalnom zahvatu i dubljem tumačenju razvoja povijesne arhitekture, ne samo splitske nego i nacionalne – navodi pročelnik Bužančić.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Arhiva Joška Belamarića Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Josko Šupić/Cropix
Duje Klarić/Cropix
Kampanel Gospe od Zvonika odlično se uklapa u prostor
Duje Klarić/Cropix
Zvonik u obnoviteljskom ruhu
Duje Klarić/Cropix
Gospe od Kampanela, najstariji zvonik na istočnoj strani Jadrana
Duje Klarić/Cropix
Najstariji zvonik pod najnovijim skelama
Duje Klarić/Cropix
Vinka Marinković, viša konzervatorica restauratorica
Duje Klarić/Cropix
Vinka Marinković, viša konzervatorica restauratorica u crkvi 
Duje Klarić/Cropix
Detalj iz crkve
Duje Klarić/Cropix
Crkva Gospe od Zvonika duga je tek deset, a široka dva metra
Duje Klarić/Cropix
Vinka Marinković s našim reporterom koji je prvi zašao iza platnene zavjese
Arhiva Joška Belamarića
Rekonstrukcija kompleksa Gospe od Zvonika, izgled u XI. stoljeću 
Duje Klarić/Cropix
 Restauracija i obnova zvonika i crkve Gospe od Zvonika
Duje Klarić/Cropix
 Restauracija i obnova zvonika i crkve Gospe od Zvonika
 
Duje Klarić/Cropix
 Restauracija i obnova zvonika i crkve Gospe od Zvonika
Duje Klarić/Cropix
Križevi iz crkve
Duje Klarić/Cropix
Romaničkoj ikoni Gospe hodočastile su Splićanke pred porođajem
Duje Klarić/Cropix
Detalj iz crkve
Duje Klarić/Cropix
Drevni graditelji znali su što je serklaž
Duje Klarić/Cropix
 Vinka Marinković
Duje Klarić/Cropix
Obnova otkriva bogatstvo povijesnih i kulturnih slojeva
Duje Klarić/Cropix
Crkva Gospe od Zvonika duga je tek deset, a široka dva metra
Tom Dubravec/Cropix
Dr. Joško Belamarić: Bit će najvažnije da spomenik bude svakodnevno otvoren gradu koji na taj način neće zaboraviti da je u taj prostor utisnuta njegova povijest
Josko Šupić/Cropix
 Dr. Radoslav Bužančić: Gospe od Zvonika i njezin kampanel bit će dio novootvorenog Muzeja sakralne umjetnosti
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/prvi-smo-zavirili-u-gospu-od-zvonika-s-najstarijim-kampanelom-na-istocnome-jadranu-pogledajte-gdje-su-stoljecima-hodocastile-splicanke-pred-porodajem-1074823 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=91f2d4095444648d332fc428c4b2d6ea84b846d6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prvi+smo+zavirili+u+Gospu+od+Zvonika+s+najstarijim+kampanelom+na+isto%C4%8Dnome+Jadranu%2C+pogledajte+gdje+su+stolje%C4%87ima+hodo%C4%8Dastile+Spli%C4%87anke+pred+poro%C4%91ajem&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fprvi-smo-zavirili-u-gospu-od-zvonika-s-najstarijim-kampanelom-na-istocnome-jadranu-pogledajte-gdje-su-stoljecima-hodocastile-splicanke-pred-porodajem-1074823 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fprvi-smo-zavirili-u-gospu-od-zvonika-s-najstarijim-kampanelom-na-istocnome-jadranu-pogledajte-gdje-su-stoljecima-hodocastile-splicanke-pred-porodajem-1074823 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => intenzivna obnova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Ostalointenzivna obnova

Prvi smo zavirili u Gospu od Zvonika s najstarijim kampanelom na istočnome Jadranu, pogledajte gdje su stoljećima hodočastile Splićanke pred porođajem

1. veljače 2021. - 17:48

Najstariji zvonik na istočnoj strani Jadrana na koji malo tko u Splitu obraća pažnju - a čija je povijesna priča fascinantna - omotan je tkaninom i obuhvaćen skelama, jer je u tijeku sveobuhvatna obnova koja uključuje sanacijske, restauratorske i konzervatorske radove i analizu složenih mijena koje su se ondje događale gotovo tisuću godina. Riječ je o crkvi i zvoniku Gospe od Zvonika, stariji su je nazivali Gospe od Kampanela, a najstariji titular joj je sveti Teodor i jedna je od tri crkve uređene, prema pretpostavkama povjesničara, još u šestom stoljeću u stražarskim hodnicima iznad vrata Dioklecijanove palače.

Tako je iznad Zlatnih vrata crkva svetog Martina, iznad Srebrnih crkva svetog Apolinara, koja nije sačuvana, dok je sveti Teodor čuvao Željezna vrata, koja su ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 21:12