stdClass Object ( [id] => 196968 [title] => Otvorena izložba u Klovićevih dvorima: Picasso drumom, a kulturna politika šumom [alias] => otvorena-izlozba-u-klovicevih-dvorima-picasso-drumom-a-kulturna-politika-sumom [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Sve ste već čuli.  I da Picassova djela eto “konačno stižu u Zagreb“, da su slike vrijedne odnosno osigurane na 670 milijuna eura, da je reprezentativna zagrebačka izložba s 56 umjetnikovih slika i skulptura te još toliko fotografija i dokumenata “iznajmljena“ od pariškog Musée Picasso, koji je u renoviranju, da izložene umjetnine posve sigurno nakon ponovnog otvaranja Muzeja neće baš lako napuštati svoj staro-novi dom te, na kraju, da “operacija Picasso“ košta oko 9 milijuna kuna.

Spomenute brojke i slova već mjesecima draškaju pažnju javnosti, pa je mjesecima prije večerašnjeg otvaranja izložba u Klovićevim dvorima dobila golemi medijski prostor. Širom ga je otvorio i “slučaj Picasso“ nakon što je Zvonko Maković, predsjednik Odbora za kulturu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini ali i predsjednik Upravnog vijeća Galerije Klovićevi dvori, “alarmirao“ javnost tvrdnjom da od - kako je kazao “fantomske“ - izložbe Picassa “ne bu niš“. Naime, zaključio je tada Maković, osigurati 14 milijuna kuna koliko je, po tadašnjim procjenama, trebao zapadati izložbeni projekt, nemoguća je misija. Strasti su se ipak smirile, no i “ozbiljne rubrike“ i tabloidi pozabavili su se temom o golemom izložbenom troškovniku postavljajući izravno ili između redaka i pitanje treba li usred krize ulaziti u tako skupe projekte. U zraku je, naravno, ostalo visjeti i ono drugo neizbježno pitanje tako često kad je riječ o kulturi i proračunskom novcu: kojeg će nam vraga uopće ta “elitistička“ zabava, te opere, baleti, izložbe “mazarija“ i muzeji za “bovane“?

Pitanja bez odgovora

Ipak, golema medijska pažnja i prostor posvećen izložbi i prije njenog otvaranja, pa čak i prijepori oko nje, bogom su dani. Najprije kao besplatna reklama u kojoj se ukazalo i nekoliko točaka koje uvijek hajcaju izvorno “nelikovnu“ publiku. Basnoslovna vrijednost izloženih umjetnina (koje makar zato treba vidjeti), proračun “najskuplje izložbe ikada“ te aureola “once in the lifetime“ prigode za razgledavanje djela zbog kojih inače valja potegnuti do Pariza, svakako su daleko slasniji mamac za dovlačenje željenih stotinjak tisuća posjetitelja u Klovićeve dvore od jumbo-plakata i klasične reklamne kampanje. Po domaću kulturnu politiku, pa i budućnost sličnih projekata u Klovićevim dvorima (ili pak u Umjetničkom paviljonu, Muzeju za umjetnost i obrt...) još je važnija rasprava o pitanjima isplativosti i smisla mega-izložbenih gostovanja. Ili o hrvatskoj kulturnoj politici uopće.

Jedna od najčešćih i najvećih primjedbi iz insajderskih kulturnih krugova odnosi se upravo na ova potonja pitanja. Dakle, isplati li se trošiti novac poreznih obveznika na jednokratne “senzacije“ iz uvoza? Koji je njihov smisao i što od njih očekuje resorno ministarstvo? Vidi li ih, recimo, kao poticaj za učmalu kulturnu produkciju, kao neizbježnu etapu u brendiranju (nažalost samo) Zagreba kao bitne kulturnjačke adrese ili, pak, kao adut u željenom promoviranju domaćeg kulturnog turizma...? Ni na jedno od ovih pitanja ni prije ni poslije odluke o gostovanju Picassovih djela nije ponuđen uvjerljiv odgovor. Hrvatska kulturna politika očito je i dalje više politika nego kulturna, što će reći da se i u ovom “sektoru“ događa sve što i u ostalim resorima. Bez vizije, dugoročne strategije, bez ikakva plana... Pročitana u tom kontekstu, izložba Picassovih djela i remek-djela doista je samo jednokratna - doduše sjajna - gostujuća predstava nakon koje se, baš kao i nakon odlaska cirkusa, na pustoj domorodačkoj zemlji ništa ne mijenja. Naravno, medalja ima i drugu stranu. Jer na pitanje “treba li nam Picasso“ u trenu se može odgovoriti protupitanjem - treba li nam na proračunskoj sisi i zagrebački HNK?

Usred rasprave o dolasku ili nedolasku izložbe u Klovićeve dvore Zvonko Maković je povukao jednu zanimljivu paralelu ustvrdivši, očito zgrožen cijenom izložbenog projekta, da ona košta više nego “cijela produkcija HNK, deset premijera i niz repriza tijekom cijele godine“. Kad se na vagu stavi deset domaćih premijera i niz repriza, a s druge strane samo jedna - pa makar i Picassova - gostujuća izložba, očito je što će prevagnuti. No, kad se na istu balancu stavi umjetnički i kulturni učinak vodeće hrvatske kazališne kuće - a o broju posjetitelja da se i ne govori - stvari stoje posve drukčije. HNK je već godinama poznatiji po promašajima nego po uspjesima, po brojnim skandalima vezanim uz natječaje za ravnateljsko mjesto, po političkim pogodovanjima i - neka se nitko ne uvrijedi - dešperatnoj provincijalizaciji.

Ista pitanja o smislu mogu se postaviti i za ne baš jeftini (dapače!) “bijeli balet“ u kojem su domaće snage mahom “statisti“, a zvijezde uvozni plesači (i koreografi), ili za raskošne i skupe opere - najčešće tek tezge za uvijek ista redateljska lica - koje upošljavaju gostujuće pjevače i domaće zboriste, pa čak i o “referentnosti po domaću kulturnu produkciju“ filmskih festivala sa stranim filmovima... Da i ne govorimo o Dubrovačkim ljetnim igrama ili Splitskom ljetu koji, iz godine u godinu, kako to vole kazati njihovi kritičari, sve više nalikuju na provincijske kulturnjačke buvljake osrednjosti, festivale niskih vrhunaca i vašare taštine.

Sorićeva računica

Kultura uvijek i svuda košta. I uvijek se i svuda - negdje civiliziranije a negdje pak s manje šlifa - vode rasprave o njenoj “isplativosti“ te o elitizmu i populizmu na koji se, baš uvijek, pozivaju oni “drugi“. I izložbe poput ove Picassove svuda u svijetu koštaju lijepih novaca, no isto tako, čak i u krizi, nađu korporativne sponzore te dio troškova pokriju i zaradom na ne baš jeftinim ulaznicama, katalozima, razglednicama i svim onim silnim memorabilijama koje čine “kulturni merchandising“ isplativim. Na istoj su računici i nastali Klovićevi dvori, odnosno Muzejski prostor kojemu je na čelu godinama bio uspješni menadžer Ante Sorić. Istina, bila su to neka druga vremena u kojima, recimo, za ugošćavanje izložbe nigerijske umjetnosti nije bilo teško naći domaću tvrtku koja će posegnuti duboko u džep jer - eto - uspješno posluje s Nigerijom, no princip je i onda i danas isti.

Uzgred rečeno, danas je takvih tvrtki u Hrvatskoj malo ili ništa jer, zna se, zemlja je u apsolutnoj recesiji, pa je i nagrada Hrvatske gospodarske komore “Zlatna kuna“ u pravilu tek samo zloguka najava budućeg stečaja i raspada firme. Velike izložbe naprosto imaju opravdanja i smisla ako i same pokriju dio troškova, ako ih posjeti stotinjak tisuća posjetitelja te ako se, poput komadića puzzlea, uklope u slagaljku kulturne politike zemlje koja ih ugošćava. S Picassom u Klovićevim dvorima zacijelo će biti i štogod zarade na blagajni i rekordan broj posjetitelja, no ono što će sigurno izostati ipak je “pouka“ koju, još sigurnije, iz cijelog slučaja ama baš nitko nije izvukao. Ministarstvo kulture i stratezi hrvatske kulturne politike - najmanje.


ZLATKO GALL

Što donosi izložba u Klovićevim dvorima?


Reprezentativne Picassove radove iz svih faza: plave i ružičaste, protokubizam nadahnutog istraživanjima afričkih maski i skulptura, radove sintetičkog kubizma, iz “klasičnog“ perioda, nadrealističke faze te slike iz kasne faze, uključujući i autoportret završen neposredno pred smrt 1971.. Iako među umjetninama nema najrazvikanijih i najznačajnijih radova poput “Dama iz Avignona“, izložba nudi neke od slavnih umjetnikovih radova poput kubističkih “Dviju žena koje trče plažom”, “Portreta Dore Maar” iz 1937., portret Celestine iz “plavog perioda”, znanu skulpturu “Koze” iz 1950. ... Kao i sve velike izložbe i ova ima podeblji katalog - točnije njegovu hrvatsku inačicu - s prijevodima tekstova Isabelle Limousin, Virginie Perdrisot, Annabelle Ténezè i Anne Baldassari. Picassova djela iz kolekcije pariškog Musée Picasso u Klovićevim dvorima gostuju sve do 7. srpnja, izložba je otvorena svakog dana od 10 do 22 sata, dok su pojedinačne ulaznice 70 kuna, a za umirovljenike, studente i đake 50 kuna.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => reprezentativan postav [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-03-23 14:50:04 [created_by] => 31 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-03-23 21:58:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-03-23 21:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7119 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2013\/03\/23\/aaa\/picasso_klovicevi4-220313.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/03\/23\/Panorama\/PICASSO\/picasso16-230313.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/03\/23\/Panorama\/PICASSO\/picasso33-230313.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/03\/23\/Panorama\/PICASSO\/picasso31-230313.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/03\/23\/Panorama\/PICASSO\/picasso30-230313.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/03\/23\/Panorama\/PICASSO\/picasso29-230313.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/03\/23\/Panorama\/PICASSO\/picasso27-230313.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/03\/23\/Panorama\/PICASSO\/picasso23-230313.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/03\/23\/Panorama\/PICASSO\/picasso21-230313.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/03\/23\/Panorama\/PICASSO\/picasso20-230313.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/03\/23\/Panorama\/PICASSO\/picasso17-230313.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/03\/23\/Panorama\/PICASSO\/picasso-230313.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/03\/23\/Panorama\/PICASSO\/picasso14-230313.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/03\/23\/Panorama\/PICASSO\/picasso12-230313.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/03\/23\/Panorama\/PICASSO\/picasso10-230313.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/03\/23\/Panorama\/PICASSO\/picasso9-230313.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/03\/23\/Panorama\/PICASSO\/picasso7-230313.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/03\/23\/Panorama\/PICASSO\/picasso6-230313.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/03\/23\/Panorama\/PICASSO\/picasso4-230313.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/03\/23\/Panorama\/PICASSO\/picasso3-230313.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/03\/23\/Panorama\/PICASSO\/picasso1-230313.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"850x568"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"368x550"},{"size0":"368x550"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 19 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38716842 Threads: 4 Questions: 7119727347 Slow queries: 3307936 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608919508 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/otvorena-izlozba-u-klovicevih-dvorima-picasso-drumom-a-kulturna-politika-sumom-196968 [printLink] => /kultura/otvorena-izlozba-u-klovicevih-dvorima-picasso-drumom-a-kulturna-politika-sumom-196968?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 173113 [name] => picasso [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => picasso [link] => /tag/picasso ) [1] => stdClass Object ( [id] => 173114 [name] => klovićevidvori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => klovicevidvori [link] => /tag/klovicevidvori ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => reprezentativan postav [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Otvorena izložba u Klovićevih dvorima: Picasso drumom, a kulturna politika šumom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-14-12-41-31 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/03/23/aaa/picasso_klovicevi4-220313.jpg [galleryCount] => 21 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/03/23/aaa/picasso_klovicevi4-220313.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/03/23/Panorama/PICASSO/picasso16-230313.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/03/23/Panorama/PICASSO/picasso33-230313.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/03/23/Panorama/PICASSO/picasso31-230313.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/03/23/Panorama/PICASSO/picasso30-230313.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/03/23/Panorama/PICASSO/picasso29-230313.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/03/23/Panorama/PICASSO/picasso27-230313.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/03/23/Panorama/PICASSO/picasso23-230313.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/03/23/Panorama/PICASSO/picasso21-230313.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/03/23/Panorama/PICASSO/picasso20-230313.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/03/23/Panorama/PICASSO/picasso17-230313.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/03/23/Panorama/PICASSO/picasso-230313.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/03/23/Panorama/PICASSO/picasso14-230313.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/03/23/Panorama/PICASSO/picasso12-230313.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/03/23/Panorama/PICASSO/picasso10-230313.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/03/23/Panorama/PICASSO/picasso9-230313.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/03/23/Panorama/PICASSO/picasso7-230313.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/03/23/Panorama/PICASSO/picasso6-230313.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/03/23/Panorama/PICASSO/picasso4-230313.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/03/23/Panorama/PICASSO/picasso3-230313.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/03/23/Panorama/PICASSO/picasso1-230313.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Sve ste već čuli.  I da Picassova djela eto “konačno stižu u Zagreb“, da su slike vrijedne odnosno osigurane na 670 milijuna eura, da je reprezentativna zagrebačka izložba s 56 umjetnikovih slika i skulptura te još toliko fotografija i dokumenata “iznajmljena“ od pariškog Musée Picasso, koji je u renoviranju, da izložene umjetnine posve sigurno nakon ponovnog otvaranja Muzeja neće baš lako napuštati svoj staro-novi dom te, na kraju, da “operacija Picasso“ košta oko 9 milijuna kuna.

Spomenute brojke i slova već mjesecima draškaju pažnju javnosti, pa je mjesecima prije večerašnjeg otvaranja izložba u Klovićevim dvorima dobila golemi medijski prostor. Širom ga je otvorio i “slučaj Picasso“ nakon što je Zvonko Maković, predsjednik Odbora za kulturu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini ali i predsjednik Upravnog vijeća Galerije Klovićevi dvori, “alarmirao“ javnost tvrdnjom da od - kako je kazao “fantomske“ - izložbe Picassa “ne bu niš“. Naime, zaključio je tada Maković, osigurati 14 milijuna kuna koliko je, po tadašnjim procjenama, trebao zapadati izložbeni projekt, nemoguća je misija. Strasti su se ipak smirile, no i “ozbiljne rubrike“ i tabloidi pozabavili su se temom o golemom izložbenom troškovniku postavljajući izravno ili između redaka i pitanje treba li usred krize ulaziti u tako skupe projekte. U zraku je, naravno, ostalo visjeti i ono drugo neizbježno pitanje tako često kad je riječ o kulturi i proračunskom novcu: kojeg će nam vraga uopće ta “elitistička“ zabava, te opere, baleti, izložbe “mazarija“ i muzeji za “bovane“?

Pitanja bez odgovora

Ipak, golema medijska pažnja i prostor posvećen izložbi i prije njenog otvaranja, pa čak i prijepori oko nje, bogom su dani. Najprije kao besplatna reklama u kojoj se ukazalo i nekoliko točaka koje uvijek hajcaju izvorno “nelikovnu“ publiku. Basnoslovna vrijednost izloženih umjetnina (koje makar zato treba vidjeti), proračun “najskuplje izložbe ikada“ te aureola “once in the lifetime“ prigode za razgledavanje djela zbog kojih inače valja potegnuti do Pariza, svakako su daleko slasniji mamac za dovlačenje željenih stotinjak tisuća posjetitelja u Klovićeve dvore od jumbo-plakata i klasične reklamne kampanje. Po domaću kulturnu politiku, pa i budućnost sličnih projekata u Klovićevim dvorima (ili pak u Umjetničkom paviljonu, Muzeju za umjetnost i obrt...) još je važnija rasprava o pitanjima isplativosti i smisla mega-izložbenih gostovanja. Ili o hrvatskoj kulturnoj politici uopće.

Jedna od najčešćih i najvećih primjedbi iz insajderskih kulturnih krugova odnosi se upravo na ova potonja pitanja. Dakle, isplati li se trošiti novac poreznih obveznika na jednokratne “senzacije“ iz uvoza? Koji je njihov smisao i što od njih očekuje resorno ministarstvo? Vidi li ih, recimo, kao poticaj za učmalu kulturnu produkciju, kao neizbježnu etapu u brendiranju (nažalost samo) Zagreba kao bitne kulturnjačke adrese ili, pak, kao adut u željenom promoviranju domaćeg kulturnog turizma...? Ni na jedno od ovih pitanja ni prije ni poslije odluke o gostovanju Picassovih djela nije ponuđen uvjerljiv odgovor. Hrvatska kulturna politika očito je i dalje više politika nego kulturna, što će reći da se i u ovom “sektoru“ događa sve što i u ostalim resorima. Bez vizije, dugoročne strategije, bez ikakva plana... Pročitana u tom kontekstu, izložba Picassovih djela i remek-djela doista je samo jednokratna - doduše sjajna - gostujuća predstava nakon koje se, baš kao i nakon odlaska cirkusa, na pustoj domorodačkoj zemlji ništa ne mijenja. Naravno, medalja ima i drugu stranu. Jer na pitanje “treba li nam Picasso“ u trenu se može odgovoriti protupitanjem - treba li nam na proračunskoj sisi i zagrebački HNK?

Usred rasprave o dolasku ili nedolasku izložbe u Klovićeve dvore Zvonko Maković je povukao jednu zanimljivu paralelu ustvrdivši, očito zgrožen cijenom izložbenog projekta, da ona košta više nego “cijela produkcija HNK, deset premijera i niz repriza tijekom cijele godine“. Kad se na vagu stavi deset domaćih premijera i niz repriza, a s druge strane samo jedna - pa makar i Picassova - gostujuća izložba, očito je što će prevagnuti. No, kad se na istu balancu stavi umjetnički i kulturni učinak vodeće hrvatske kazališne kuće - a o broju posjetitelja da se i ne govori - stvari stoje posve drukčije. HNK je već godinama poznatiji po promašajima nego po uspjesima, po brojnim skandalima vezanim uz natječaje za ravnateljsko mjesto, po političkim pogodovanjima i - neka se nitko ne uvrijedi - dešperatnoj provincijalizaciji.

Ista pitanja o smislu mogu se postaviti i za ne baš jeftini (dapače!) “bijeli balet“ u kojem su domaće snage mahom “statisti“, a zvijezde uvozni plesači (i koreografi), ili za raskošne i skupe opere - najčešće tek tezge za uvijek ista redateljska lica - koje upošljavaju gostujuće pjevače i domaće zboriste, pa čak i o “referentnosti po domaću kulturnu produkciju“ filmskih festivala sa stranim filmovima... Da i ne govorimo o Dubrovačkim ljetnim igrama ili Splitskom ljetu koji, iz godine u godinu, kako to vole kazati njihovi kritičari, sve više nalikuju na provincijske kulturnjačke buvljake osrednjosti, festivale niskih vrhunaca i vašare taštine.

Sorićeva računica

Kultura uvijek i svuda košta. I uvijek se i svuda - negdje civiliziranije a negdje pak s manje šlifa - vode rasprave o njenoj “isplativosti“ te o elitizmu i populizmu na koji se, baš uvijek, pozivaju oni “drugi“. I izložbe poput ove Picassove svuda u svijetu koštaju lijepih novaca, no isto tako, čak i u krizi, nađu korporativne sponzore te dio troškova pokriju i zaradom na ne baš jeftinim ulaznicama, katalozima, razglednicama i svim onim silnim memorabilijama koje čine “kulturni merchandising“ isplativim. Na istoj su računici i nastali Klovićevi dvori, odnosno Muzejski prostor kojemu je na čelu godinama bio uspješni menadžer Ante Sorić. Istina, bila su to neka druga vremena u kojima, recimo, za ugošćavanje izložbe nigerijske umjetnosti nije bilo teško naći domaću tvrtku koja će posegnuti duboko u džep jer - eto - uspješno posluje s Nigerijom, no princip je i onda i danas isti.

Uzgred rečeno, danas je takvih tvrtki u Hrvatskoj malo ili ništa jer, zna se, zemlja je u apsolutnoj recesiji, pa je i nagrada Hrvatske gospodarske komore “Zlatna kuna“ u pravilu tek samo zloguka najava budućeg stečaja i raspada firme. Velike izložbe naprosto imaju opravdanja i smisla ako i same pokriju dio troškova, ako ih posjeti stotinjak tisuća posjetitelja te ako se, poput komadića puzzlea, uklope u slagaljku kulturne politike zemlje koja ih ugošćava. S Picassom u Klovićevim dvorima zacijelo će biti i štogod zarade na blagajni i rekordan broj posjetitelja, no ono što će sigurno izostati ipak je “pouka“ koju, još sigurnije, iz cijelog slučaja ama baš nitko nije izvukao. Ministarstvo kulture i stratezi hrvatske kulturne politike - najmanje.


ZLATKO GALL

Što donosi izložba u Klovićevim dvorima?


Reprezentativne Picassove radove iz svih faza: plave i ružičaste, protokubizam nadahnutog istraživanjima afričkih maski i skulptura, radove sintetičkog kubizma, iz “klasičnog“ perioda, nadrealističke faze te slike iz kasne faze, uključujući i autoportret završen neposredno pred smrt 1971.. Iako među umjetninama nema najrazvikanijih i najznačajnijih radova poput “Dama iz Avignona“, izložba nudi neke od slavnih umjetnikovih radova poput kubističkih “Dviju žena koje trče plažom”, “Portreta Dore Maar” iz 1937., portret Celestine iz “plavog perioda”, znanu skulpturu “Koze” iz 1950. ... Kao i sve velike izložbe i ova ima podeblji katalog - točnije njegovu hrvatsku inačicu - s prijevodima tekstova Isabelle Limousin, Virginie Perdrisot, Annabelle Ténezè i Anne Baldassari. Picassova djela iz kolekcije pariškog Musée Picasso u Klovićevim dvorima gostuju sve do 7. srpnja, izložba je otvorena svakog dana od 10 do 22 sata, dok su pojedinačne ulaznice 70 kuna, a za umirovljenike, studente i đake 50 kuna.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>





















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/otvorena-izlozba-u-klovicevih-dvorima-picasso-drumom-a-kulturna-politika-sumom-196968 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c2a119df0cfc5eec22cbbec226b5f5062880dd1c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Otvorena+izlo%C5%BEba+u+Klovi%C4%87evih+dvorima%3A+Picasso+drumom%2C+a+kulturna+politika+%C5%A1umom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fotvorena-izlozba-u-klovicevih-dvorima-picasso-drumom-a-kulturna-politika-sumom-196968 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fotvorena-izlozba-u-klovicevih-dvorima-picasso-drumom-a-kulturna-politika-sumom-196968 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => reprezentativan postav [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kulturareprezentativan postav

Otvorena izložba u Klovićevih dvorima: Picasso drumom, a kulturna politika šumom

Piše PSD.
23. ožujka 2013. - 22:50
Sve ste već čuli. I da Picassova djela eto “konačno stižu u Zagreb“, da su slike vrijedne odnosno osigurane na 670 milijuna eura, da je reprezentativna zagrebačka izložba s 56 umjetnikovih slika i skulptura te još toliko fotografija i dokumenata “iznajmljena“ od pariškog Musée Picasso, koji je u renoviranju, da izložene umjetnine posve sigurno nakon ponovnog otvaranja Muzeja neće baš lako napuštati svoj staro-novi dom te, na kraju, da “operacija Picasso“ košta oko 9 milijuna kuna.

Što donosi izložba u Klovićevim dvorima?


Reprezentativne Picassove radove iz svih faza: plave i ružičaste, protokubizam nadahnutog istraživanjima afričkih maski i skulptura, radove sintetičkog kubizm...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 16:12