stdClass Object ( [id] => 1328379 [title] => Josip Botteri Dini (80): Na pozornici svoga života ne bismo smjeli biti statisti - lijepo je biti živ i ostaviti trag [alias] => josip-botteri-dini-80-na-pozornici-svoga-zivota-ne-bismo-smjeli-biti-statisti-lijepo-je-biti-ziv-i-ostaviti-trag [catid] => 289 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U bolskoj Galeriji "Branislav Dešković" na Braču traje izložba radova Josipa Botterija Dinija koja s pedesetak njegovih djela predstavlja tek mali dio golemog opusa ovog umjetnika koji aktivno radi već 60 godina.

Predstavljen je presjek Botterijevih djela – od njegovih najranijih studija, preko svih značajnijih slikarskih faza od apstrakcije do figuracije i, dakako, njegova sakralnog opusa. Istodobno, izložbom je obilježen i 80. rođendan Josipa Botterija koji je davnih dana, još 1970., svome prezimenu dodao i skraćenicu izvedenu od Orlandini, djevojačkog prezimena njegove majke Katarine.

Izložba u Bolu istodobno je i mala najava velike retrospektive koju će Dini na proljeće imati u Zagrebu u Klovićevim dvorima.

Kako ste? Kako je biti 80-godišnjak?

– Lijepo. Lijepo je biti živ! Jedan bi moj prijatelj znao svaki dan reći: "Evo me, još sam živ." I zbilja, lijepo je probuditi se svakog jutra.

Pa i popodne.

– Da, da... I popodne, ako tko ima volju. Ja se klonim popodnevnoga sna. Dante kaže: "Il sonno è il fratello della morte", san je brat smrti. Ne da mi se dvaput na dan umirati. S druge strane, nikad dovoljno vremena za sve. Nisam radoholik, mrska mi je ta riječ, ali imam potrebu ispisivati, da tako kažem, svoje slikarske note, svoje likovne skladbe. Slikarstvo i glazba su brat i sestra, kao uostalom sve umjetnosti, ali eto, s glazbom sam bliži. Čak sam jednu godinu dana, davno je to bilo, i pjevao u splitskom Teatru u zboru.

Da? Bariton?

– Bas! Tako da... Eto, dobro je biti 80-godišnjak, a jedino mi je malo krivo što više nisam na nogama tako brz kao prije. Kad smo živjeli na Braču, zvali su me Hitri.

Hitri? Zašto?

– Pa zbog hitanja! U školu, u galeriju, u studio, oko djece, spize... Sve je bila hitnja. Čeznuo sam za fjakom, za mediteranskim spokojem, a nije mi u to vrijeme bila moguća. Sad više niti mogu hitati, niti imam razloga.

---

image

Umjetnik u svojoj Galeriji Botteri, u Kliškoj ulici u Splitu

Saša Burić/Cropix
---

Boji se za ‘tehnološke‘ generacije

Ipak, jedna izložba još nije ni zatvorena, a vi ste već u planovima i poslovima oko druge. To govori o vašoj vitalnosti, ne samo fizičkoj, nego i autorskoj.

– Čujte, svakoj izložbi pristupam jako ozbiljno. Svaka je izložba jedna skala, jedan rez, jedna brenza u mome kontinuitetu. Morate stati, promisliti, izabrati, a tim izborom definiraš recentno razdoblje svoga rada i ono što je bilo ranije. Umjetnici su, po meni, vrlo bliski prirodi, izražavanje je prirodan slijed svakog bića. Biće stabla izražava se granama, listovima, plodovima, cvjetovima, a čovjek... Stvoreni smo da iza sebe ostavimo trag, znak da smo bili. Umjetnost spada u te znakove. Znakove da smo bili, da nismo samo vegetirali, premda... Ima ljudi koji nisu u sebi otvorili te unutarnje škafetine, nije im poklonjen taj dar, nisu oko sebe imali ozračje koje bi ih potaknulo... Bojim se za današnje mlade generacije da će ih tehnologija progutati. Tehnologija je, mislim, daleko od prirode. Ne podcjenjujem tehnologiju, nisam ludist, ali... Bojim se da se čovjek u odnosu na nju postavlja inferiorno, da joj je sluga, a ne gospodar. Mora čovjek ostati vjeran svojim izvorima, pozvan je razumjeti i veseliti se životu i vlastitim mogućnostima. I ostaviti trag! Kao ptice u mokrom pijesku na obali...

Krleža je prije stotinjak godina zapisao: "Još hitrije nego snijeg moje stope, zamest će se moj trag u svemu. I nitko neće znati da sam i ja bio tu i prošao."

– Da, da... Upravo tako! Lijepo je biti i ostaviti trag... Što bi bilo od naše kulture, od naše povijesti, od našeg identiteta, da nije ljudi, velikih umjetnika, koji su marljivo klesali i u kamenu ostavili svoje, ali i naše monumentalne tragove postojanja? Uostalom, imamo cijeli Muzej hrvatskih arheoloških spomenika iz tih davnih vremena, ali i druge muzeje koji čuvaju našu baštinu. Od nas ništa ne počinje niti s nama završava, svi smo dijelovi te krunice, tog niza, sudionici povijesti, pa i povijesti umjetnosti.

Kružimo, kao u procesiji...

– Da... Kružimo jer sve je u krugu, i procesija, i gumno, i kotač, i kolo, i pjesma, i svod nebeski. Mi nemamo praznine u razvoju kulture i umjetnosti i zato me malo strah za budućnost. Bojim se da nas tehnologija ne odvede na put gotovih rješenja, unisonosti, konzumerizma u kojem se brišu razlike između ljudi. Jer, znate, čemu se zapravo divimo? Razlikama! Umjetnik, ali i svaki čovjek, nosi svoju različitost, to je ono čudesno, a tehnologija, bojim se, te razlike umanjuje ili čak i briše, čini mozak i duh lijenim da traga za tim razlikama.

Velika zagrebačka retrospektiva

U Klovićeve dvore idete na proljeće s velikom retrospektivom. Zagreb je vaš rodni grad. Imate li sa Zagrebom taj odnos... Srodstva.

– Zagreb je meni više od puke činjenice da sam se tamo rodio. Ja sam tamo i kasnije boravio, tamo sam studirao, prvo sam dvije i pol godine, presudne formativne godine, proveo u isusovačkom sjemeništu na Šalati u Zagrebu, a kasnije na Akademiji likovnih umjetnosti, tamo sam upoznao svoju suprugu, tamo sam i izlagao. U Zagrebu sam rođen za vrijeme rata, 1943., u familiji s osmero djece, a moji su roditelji u Zagreb praktički prognani iz Splita. Moj otac Ante, naime, bio je hrvatski orijentiran, smatrao se Hrvatom, te nije prihvatio nalog talijanskih vlasti da se, s obzirom na naše prezime, djeca školuju u talijanskom duhu i da se deklariramo kao Talijani. Moj je otac, dapače, na prozor naše kuće bio u znak bunta objesio hrvatsku zastavu, a ne talijansku.

---

image

Humanizam bi trebao biti početna platforma svakog djelovanja, bez obzira na vjeru ili odsustvo vjere u Boga - kaže Botteri

Saša Burić/Cropix
---

Tako su otac i majka Katarina s djecom 1941. izbjegli u Zagreb, pa sam ja tamo i rođen. U Split smo se vratili nakon rata. Moj otac, činovnik, kasnije službenik u Brodogradilištu, taj hrvatski duh baštinio je od svoga oca, odnosno od bake, budući da mu je otac umro mlad u Zadru od šećerne bolesti. Moja baka, pak, bila je iz familije Zink, porijeklom iz Galicije, a otac joj je bio Petar Zink, prvi splitski profesionalni fotograf. Za vrijeme Bajamontija bio je tajnik Općine, a atelje mu je bio u kući na Rivi, onoj što je danas znamo kao Deškovića kuća.

Je li ostalo kakvih zanimljivih fotografija od pradjeda?

– Nažalost, ne baš puno. Ima nekoliko panorama Splita, snimljenih s visine... Od njega, pradjeda, mislimo mi danas, vučemo korijene i naše obiteljske sklonosti likovnosti. Ta se linija nastavlja i preko moga barbe, očeva brata Josipa, po kojem sam i dobio ime i koji je također bio slikar. Tako sam nakon sjemeništa i male pjevačke epizode u Kazalištu opet otišao put Zagreba, na Akademiju. Moj najstariji brat Stjepo, liječnik, sigurno ga se sjećate...

Kako ne! I on je pjevao u liječničkom zboru.

– Da, da... On mi je bio velika podrška da odlučim upisati akademiju. Znate kako je, u tim nekompetentnim godinama nije lako izabrati svoj put. A baš ga u tim godinama biramo!

U vašoj obitelji zanimljivo se prepleću dvije niti – umjetnost i nesuđeni svećenici. I mladi Duje Botteri trebao je biti svećenik, a mislim da je vrlo dobar umjetnik.

– Istina! I nesuđene časne... Moja je sestra napustila poziv časne sestre, udala se, postala učiteljica, stvorila familiju u Topuskome. Duje je, slažem se, vrlo dobar, a on je pozivu svećenika došao puno bliže nego ja.

Što je vas privuklo pozivu svećenika?

– Odmalena mi smo bili ministranti, tu kod isusovaca na Manušu, a i u Gospe od Zdravlja. Pjevali smo u crkvenome zboru i tako... Meni je svećenički život odavao lijep utisak.

Poziv oca i muža ispred svećeničkog

A što vas je odvuklo dalje?

– A čujte... Kad sam se, da tako kažem, probudio kao mladić, osjetio sam da neću moći biti posvećen isključivo tome pozivu, da neću moći odvojiti se u potpunosti od drugih ljudskih posvećenosti...

Govorimo, pojednostavljeno govoreći, o ženskom pitanju?

– Da. Osjetio sam zov obiteljske uloge, uloge muža i oca, i odlučio posvetiti se tome pozivu. Jer to jest poziv! Doživotni! Barem za mene... Mnogi se brakovi, nažalost, raspadaju, neki smisleno, neki besmisleno, ali... Tko sam ja da sudim? Svaki čovjek i svaka obitelj su priča za sebe. Ipak, treba nastojati zaljubljivati se ponovo u istu osobu, njegovati ljubav da ne uvene, da ne klone u sivilu problema, u sivilu života, imati na umu ljepotu življenja.

Često to nije lako. Zauvijek mnogima zvuči zastrašujuće.

– Vječnost i san o vječnosti u svakome je od nas. Premda... Pitao sam jednom jednog starca, Vale Michelli se zvao, imao je preko 90 godina kad me je u Pučišćima stopirao da ga povezem... Pitao sam ga što je za njega, tako staroga, život. "Sinko", rekao mi je, "život ti je dok otvoriš i zatvoriš oči." Treptaj, dakle. Dakle, u tom treptaju ipak žudimo za vječnošću jer takav je ljudski duh i ljudska duša. Pa ipak, svaki dan mora imati smisao, pogotovo vjerniku.

---

image

‘Mora čovjek ostati vjeran svojim izvorima, pozvan je razumjeti i veseliti se životu i vlastitim mogućnostima‘

Saša Burić/Cropix
---

Premda život jest treptaj oka, vi ste u dobi kad, vjerujem, možete locirati neke točke u vremenu koje su vas odredile.

– Svi izvori teku iz obitelji. Obitelj je gnijezdo i duše i života iz kojeg se grana svačiji, pa i moj, život. Tamo se događaju naznake i duše i duhovnosti, tamo se događa ljubav. Ljubav je krov te pozornice života na kojoj svi imamo uloge. Na toj pozornici ne bi smjelo biti statista, ili, ne daj Bože, promatrača, u vlastitim životima trebamo igrati glavne uloge. Bila bi sramota doći pred Boga zdrav i nepotrošen. Jednom sam u Parizu sreo jednog Splićanina koji mi je došao na izložbu i koji mi je rekao: "Kume, ja sam imao puno talenta za slikanje. Da sam htio, mogao sam biti veliki umjetnik, ali... Nije mi se dalo maćati ruke!" Eto, toga ima svuda, a posebno u Splitu. Više vrijedi jedan "idemo" nego tisuću "ići ćemo", i ja se toga držim. Mislim da sam velik dio onoga što jesam baštinio iz obitelji, a to sam kasnije dograđivao, tražio se, lutao i pronalazio se.

Vi i kao slikar, ali i kao čovjek svjedočite svoju duboku vjeru u Boga. Čini li vam se da su se vjerujući i nevjerujući u Hrvatskoj previše "zakrvili"? Vjerujući tvrde da su ugroženi, nevjerujući tvrde da su vjerujući, pod kapom Crkve, zauzeli moć koja im ne pripada.

– Hm... Čujte, sve je u nama! Imao sam i imam prijatelje u svim sferama života još i od vremena kad nije bilo probitačno javno se deklarirati vjernikom. Ima mjesta za sve pod kapom nebeskom. Poštivanje drugačijeg mišljenja je zakon i po Drugom vatikanskom koncilu, i po postulatima demokratskog društvenog ustroja. Pitanje vjere je intimno pitanje, teško je o tome pitanju razgovarati paradno i nisam za to, ali mnogima fali i kućnog odgoja. I sućuti.

Jedan mi je prijatelj, katolički svećenik, respektirajući moj ateizam, kazao: "Ako se nas dvoje ne možemo naći na točki humanizma, onda ni moja vjera u Boga ni tvoj ateizam nemaju nikakvoga smisla." Što vi o tome mislite?

– Tu se nema što dodati. Bez humanizma... ništa nema smisla. Humanizam bi, slažem se, trebao biti početna platforma svakog djelovanja, bez obzira na vjeru ili odsustvo vjere u Boga.

Mislite li da je Crkva danas u odnosu na vjeru... u disharmoniji?

– Teško je meni o tome govoriti. Ponavljam, vjera je za mene vrlo intimno, osobno pitanje, a Crkva... Možda je, boreći se s institucionaliziranim politikama, i sama na određeni način postala institucija, odnosno... Ona jest institucija, pitanje je koliko je institucionalizirana.

Nije lako biti slobodnjak

Kad smo već kod institucija... Što vam se čini, koliko su danas, u odnosu na dane vaše mladosti, institucije od pomoći mladim umjetnicima? Koliko je društvo na njihovoj strani?

– Eh... Nikad nije bilo lako krenuti u svijet samostalnog umjetnika, a ja sam dobar dio života upravo to – slobodnjak. Umjetnici teško da mogu očekivati pomoć od bilo koga osim od sebe samih i svoje umjetnosti. Jedna draga, divna profesorica jednom mi je, odgovarajući na moju nesigurnost oko izbora životnog poziva dok sam se premišljao oko toga ići ili ne ići na Akademiju, i slično, parafrazirala Rilkea. Rekla je: "Zapitaj se možeš li bez toga! Možeš li živjeti bez slikanja?" 

---

image

‘Umjetnost, ona bez koje ne možemo mi umjetnici zamisliti život, često je posve suprotna od onoga što od nje društvo i institucije očekuju‘

Saša Burić/Cropix
---

Umjetnost, ona bez koje ne možemo mi umjetnici zamisliti život, često je posve suprotna od onoga što od nje društvo i institucije očekuju. Kad je Ivo Dulčić naslikao onu monumentalnu fresku u Gospe od Zdravlja, možda najveću fresku ikad postavljenu u prošlom stoljeću u nekoj crkvi, veliku skoro dvadeset puta deset metara... ona je bila apsolutni šok! Taj šok je bio toliki da su u Crkvi ozbiljno razmatrali ideju da je skinu, da je otuku sa zida. Protivnici modernizma podnijeli su Kongregaciji za nauk vjere tužbu protiv gvardijana, ali on se uspio obraniti prikupivši pozitivna mišljenja likovnih autoriteta toga doba. Bilo je to prije više od šezdeset godina, 1959., i ta je freska danas pravo blago, ona je prekrasna vizija Krista Kralja kakve nema nigdje.

Što hoćete kazati?

– Hoću kazati kako umjetnik mora ići za svojom umjetnošću makar njome pomicao tvrde granice. Dobra umjetnost će uvijek, s pomoći ili bez nje, naći svoj put... Dobra umjetnost će pomaknuti granice.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UMJETNIK SLAVLJENIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => UMJETNIK SLAVLJENIK 2 0 12740 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-06 12:33:11 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-09 15:31:05 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2023-10-09 15:31:05 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 289 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja slikarstva. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, slikarstvo [secure] => 0 [page_title] => Slikarstvo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Josip Botteri Dini (80): 'Na pozornici svoga života ne bismo smjeli biti statisti - lijepo je biti živ i ostaviti trag' [metakey] => josip botteri dini, izložba, klovićevi dvori, 60 godina rada, 80 godina života, umjetnik [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/06\/25777026.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/06\/25777021.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/06\/25777023.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/06\/25777018.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/06\/25777022.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Josip Botteri Dini: \u2018Slobodni umjetnici te\u0161ko mogu o\u010dekivati pomo\u0107 od ikog osim od sebe samih i svoje umjetnosti\u2018<\/p>","

\u2018Mora \u010dovjek ostati vjeran svojim izvorima, pozvan je razumjeti i veseliti se \u017eivotu i vlastitim mogu\u0107nostima\u2018<\/p>","

Umjetnik u svojoj Galeriji\u00a0Botteri, u Kli\u0161koj ulici u Splitu<\/p>","

Humanizam bi trebao biti po\u010detna platforma svakog djelovanja, bez obzira na vjeru ili odsustvo vjere u Boga -\u00a0ka\u017ee Botteri<\/p>","

\u2018Umjetnost, ona bez koje ne mo\u017eemo mi umjetnici zamisliti \u017eivot, \u010desto je posve suprotna od onoga \u0161to od nje dru\u0161tvo i institucije o\u010dekuju\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25777026_1920.jpg":"1920x1080","k_25777026_1280.jpg":"1280x1280","k_25777026_1024.jpg":"1024x1024","k_25777026_640.jpg":"640x640","k_25777026_480.jpg":"480x480","k_25777026_340.jpg":"340x340","k_25777026_220.jpg":"220x220","o_25777026_1280.jpg":"1280x853","o_25777026_1024.jpg":"1024x682","o_25777026_640.jpg":"640x426","o_25777026_480.jpg":"480x320","o_25777026_340.jpg":"340x226","o_25777026_220.jpg":"220x146","h_25777026_1280.jpg":"1280x854","h_25777026_1024.jpg":"1024x683","h_25777026_640.jpg":"640x427","h_25777026_480.jpg":"480x320","h_25777026_340.jpg":"340x227","h_25777026_220.jpg":"220x147","pp_25777026_1280.jpg":"1280x1628","pp_25777026_1024.jpg":"1024x1303","pp_25777026_640.jpg":"640x814","pp_25777026_480.jpg":"480x611","pp_25777026_340.jpg":"340x432","pp_25777026_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25777021_1920.jpg":"1920x1080","k_25777021_1280.jpg":"1280x1280","k_25777021_1024.jpg":"1024x1024","k_25777021_640.jpg":"640x640","k_25777021_480.jpg":"480x480","k_25777021_340.jpg":"340x340","k_25777021_220.jpg":"220x220","o_25777021_1280.jpg":"1280x853","o_25777021_1024.jpg":"1024x682","o_25777021_640.jpg":"640x426","o_25777021_480.jpg":"480x320","o_25777021_340.jpg":"340x226","o_25777021_220.jpg":"220x146","h_25777021_1280.jpg":"1280x854","h_25777021_1024.jpg":"1024x683","h_25777021_640.jpg":"640x427","h_25777021_480.jpg":"480x320","h_25777021_340.jpg":"340x227","h_25777021_220.jpg":"220x147","pp_25777021_1280.jpg":"1280x1628","pp_25777021_1024.jpg":"1024x1303","pp_25777021_640.jpg":"640x814","pp_25777021_480.jpg":"480x611","pp_25777021_340.jpg":"340x432","pp_25777021_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2622","hd_25777023_1920.jpg":"1920x1080","k_25777023_1280.jpg":"1280x1280","k_25777023_1024.jpg":"1024x1024","k_25777023_640.jpg":"640x640","k_25777023_480.jpg":"480x480","k_25777023_340.jpg":"340x340","k_25777023_220.jpg":"220x220","o_25777023_1280.jpg":"1280x1748","o_25777023_1024.jpg":"1024x1398","o_25777023_640.jpg":"640x874","o_25777023_480.jpg":"480x655","o_25777023_340.jpg":"340x464","o_25777023_220.jpg":"220x300","h_25777023_1280.jpg":"1280x854","h_25777023_1024.jpg":"1024x683","h_25777023_640.jpg":"640x427","h_25777023_480.jpg":"480x320","h_25777023_340.jpg":"340x227","h_25777023_220.jpg":"220x147","pp_25777023_1280.jpg":"1280x1628","pp_25777023_1024.jpg":"1024x1303","pp_25777023_640.jpg":"640x814","pp_25777023_480.jpg":"480x611","pp_25777023_340.jpg":"340x432","pp_25777023_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2858","hd_25777018_1920.jpg":"1920x1080","k_25777018_1280.jpg":"1280x1280","k_25777018_1024.jpg":"1024x1024","k_25777018_640.jpg":"640x640","k_25777018_480.jpg":"480x480","k_25777018_340.jpg":"340x340","k_25777018_220.jpg":"220x220","o_25777018_1280.jpg":"1280x1905","o_25777018_1024.jpg":"1024x1524","o_25777018_640.jpg":"640x952","o_25777018_480.jpg":"480x714","o_25777018_340.jpg":"340x506","o_25777018_220.jpg":"220x327","h_25777018_1280.jpg":"1280x854","h_25777018_1024.jpg":"1024x683","h_25777018_640.jpg":"640x427","h_25777018_480.jpg":"480x320","h_25777018_340.jpg":"340x227","h_25777018_220.jpg":"220x147","pp_25777018_1280.jpg":"1280x1628","pp_25777018_1024.jpg":"1024x1303","pp_25777018_640.jpg":"640x814","pp_25777018_480.jpg":"480x611","pp_25777018_340.jpg":"340x432","pp_25777018_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1259","hd_25777022_1920.jpg":"1920x1080","k_25777022_1280.jpg":"1280x1280","k_25777022_1024.jpg":"1024x1024","k_25777022_640.jpg":"640x640","k_25777022_480.jpg":"480x480","k_25777022_340.jpg":"340x340","k_25777022_220.jpg":"220x220","o_25777022_1280.jpg":"1280x839","o_25777022_1024.jpg":"1024x671","o_25777022_640.jpg":"640x419","o_25777022_480.jpg":"480x314","o_25777022_340.jpg":"340x222","o_25777022_220.jpg":"220x144","h_25777022_1280.jpg":"1280x854","h_25777022_1024.jpg":"1024x683","h_25777022_640.jpg":"640x427","h_25777022_480.jpg":"480x320","h_25777022_340.jpg":"340x227","h_25777022_220.jpg":"220x147","pp_25777022_1280.jpg":"1280x1628","pp_25777022_1024.jpg":"1024x1303","pp_25777022_640.jpg":"640x814","pp_25777022_480.jpg":"480x611","pp_25777022_340.jpg":"340x432","pp_25777022_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 289 [name] => Slikarstvo [alias] => slikarstvo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7605646 Threads: 3 Questions: 1616242869 Slow queries: 4798745 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110912848 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/slikarstvo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 289 [name] => Slikarstvo [alias] => slikarstvo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/slikarstvo ) ) [link] => /kultura/slikarstvo/josip-botteri-dini-80-na-pozornici-svoga-zivota-ne-bismo-smjeli-biti-statisti-lijepo-je-biti-ziv-i-ostaviti-trag-1328379 [printLink] => /kultura/slikarstvo/josip-botteri-dini-80-na-pozornici-svoga-zivota-ne-bismo-smjeli-biti-statisti-lijepo-je-biti-ziv-i-ostaviti-trag-1328379?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 615942 [name] => josip botteri dini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-24 16:57:23 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-botteri-dini [link] => /tag/josip-botteri-dini ) [1] => stdClass Object ( [id] => 299363 [name] => izložba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izlozba [link] => /tag/izlozba ) [2] => stdClass Object ( [id] => 732362 [name] => klovićevi dvori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-06 15:19:11 [main_article_id] => 0 [alias] => klovicevi-dvori-0 [link] => /tag/klovicevi-dvori-0 ) [3] => stdClass Object ( [id] => 732363 [name] => 60 godina rada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-06 15:19:11 [main_article_id] => 0 [alias] => 60-godina-rada [link] => /tag/60-godina-rada ) [4] => stdClass Object ( [id] => 732364 [name] => 80 godina života [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-06 15:19:11 [main_article_id] => 0 [alias] => 80-godina-zivota [link] => /tag/80-godina-zivota ) [5] => stdClass Object ( [id] => 499362 [name] => umjetnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => umjetnik [link] => /tag/umjetnik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UMJETNIK SLAVLJENIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Josip Botteri Dini (80): Na pozornici svoga života ne bismo smjeli biti statisti - lijepo je biti živ i ostaviti trag [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/06/25777026.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] =>

Josip Botteri Dini: ‘Slobodni umjetnici teško mogu očekivati pomoć od ikog osim od sebe samih i svoje umjetnosti‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/06/25777026.jpg [title] =>

Josip Botteri Dini: ‘Slobodni umjetnici teško mogu očekivati pomoć od ikog osim od sebe samih i svoje umjetnosti‘

Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/06/25777021.jpg [title] =>

‘Mora čovjek ostati vjeran svojim izvorima, pozvan je razumjeti i veseliti se životu i vlastitim mogućnostima‘

Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/06/25777023.jpg [title] =>

Umjetnik u svojoj Galeriji Botteri, u Kliškoj ulici u Splitu

Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/06/25777018.jpg [title] =>

Humanizam bi trebao biti početna platforma svakog djelovanja, bez obzira na vjeru ili odsustvo vjere u Boga - kaže Botteri

Saša Burić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/06/25777022.jpg [title] =>

‘Umjetnost, ona bez koje ne možemo mi umjetnici zamisliti život, često je posve suprotna od onoga što od nje društvo i institucije očekuju‘

Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U bolskoj Galeriji "Branislav Dešković" na Braču traje izložba radova Josipa Botterija Dinija koja s pedesetak njegovih djela predstavlja tek mali dio golemog opusa ovog umjetnika koji aktivno radi već 60 godina.

Predstavljen je presjek Botterijevih djela – od njegovih najranijih studija, preko svih značajnijih slikarskih faza od apstrakcije do figuracije i, dakako, njegova sakralnog opusa. Istodobno, izložbom je obilježen i 80. rođendan Josipa Botterija koji je davnih dana, još 1970., svome prezimenu dodao i skraćenicu izvedenu od Orlandini, djevojačkog prezimena njegove majke Katarine.

Izložba u Bolu istodobno je i mala najava velike retrospektive koju će Dini na proljeće imati u Zagrebu u Klovićevim dvorima.

Kako ste? Kako je biti 80-godišnjak?

– Lijepo. Lijepo je biti živ! Jedan bi moj prijatelj znao svaki dan reći: "Evo me, još sam živ." I zbilja, lijepo je probuditi se svakog jutra.

Pa i popodne.

– Da, da... I popodne, ako tko ima volju. Ja se klonim popodnevnoga sna. Dante kaže: "Il sonno è il fratello della morte", san je brat smrti. Ne da mi se dvaput na dan umirati. S druge strane, nikad dovoljno vremena za sve. Nisam radoholik, mrska mi je ta riječ, ali imam potrebu ispisivati, da tako kažem, svoje slikarske note, svoje likovne skladbe. Slikarstvo i glazba su brat i sestra, kao uostalom sve umjetnosti, ali eto, s glazbom sam bliži. Čak sam jednu godinu dana, davno je to bilo, i pjevao u splitskom Teatru u zboru.

Da? Bariton?

– Bas! Tako da... Eto, dobro je biti 80-godišnjak, a jedino mi je malo krivo što više nisam na nogama tako brz kao prije. Kad smo živjeli na Braču, zvali su me Hitri.

Hitri? Zašto?

– Pa zbog hitanja! U školu, u galeriju, u studio, oko djece, spize... Sve je bila hitnja. Čeznuo sam za fjakom, za mediteranskim spokojem, a nije mi u to vrijeme bila moguća. Sad više niti mogu hitati, niti imam razloga.

---

image

Umjetnik u svojoj Galeriji Botteri, u Kliškoj ulici u Splitu

Saša Burić/Cropix
---

Boji se za ‘tehnološke‘ generacije

Ipak, jedna izložba još nije ni zatvorena, a vi ste već u planovima i poslovima oko druge. To govori o vašoj vitalnosti, ne samo fizičkoj, nego i autorskoj.

– Čujte, svakoj izložbi pristupam jako ozbiljno. Svaka je izložba jedna skala, jedan rez, jedna brenza u mome kontinuitetu. Morate stati, promisliti, izabrati, a tim izborom definiraš recentno razdoblje svoga rada i ono što je bilo ranije. Umjetnici su, po meni, vrlo bliski prirodi, izražavanje je prirodan slijed svakog bića. Biće stabla izražava se granama, listovima, plodovima, cvjetovima, a čovjek... Stvoreni smo da iza sebe ostavimo trag, znak da smo bili. Umjetnost spada u te znakove. Znakove da smo bili, da nismo samo vegetirali, premda... Ima ljudi koji nisu u sebi otvorili te unutarnje škafetine, nije im poklonjen taj dar, nisu oko sebe imali ozračje koje bi ih potaknulo... Bojim se za današnje mlade generacije da će ih tehnologija progutati. Tehnologija je, mislim, daleko od prirode. Ne podcjenjujem tehnologiju, nisam ludist, ali... Bojim se da se čovjek u odnosu na nju postavlja inferiorno, da joj je sluga, a ne gospodar. Mora čovjek ostati vjeran svojim izvorima, pozvan je razumjeti i veseliti se životu i vlastitim mogućnostima. I ostaviti trag! Kao ptice u mokrom pijesku na obali...

Krleža je prije stotinjak godina zapisao: "Još hitrije nego snijeg moje stope, zamest će se moj trag u svemu. I nitko neće znati da sam i ja bio tu i prošao."

– Da, da... Upravo tako! Lijepo je biti i ostaviti trag... Što bi bilo od naše kulture, od naše povijesti, od našeg identiteta, da nije ljudi, velikih umjetnika, koji su marljivo klesali i u kamenu ostavili svoje, ali i naše monumentalne tragove postojanja? Uostalom, imamo cijeli Muzej hrvatskih arheoloških spomenika iz tih davnih vremena, ali i druge muzeje koji čuvaju našu baštinu. Od nas ništa ne počinje niti s nama završava, svi smo dijelovi te krunice, tog niza, sudionici povijesti, pa i povijesti umjetnosti.

Kružimo, kao u procesiji...

– Da... Kružimo jer sve je u krugu, i procesija, i gumno, i kotač, i kolo, i pjesma, i svod nebeski. Mi nemamo praznine u razvoju kulture i umjetnosti i zato me malo strah za budućnost. Bojim se da nas tehnologija ne odvede na put gotovih rješenja, unisonosti, konzumerizma u kojem se brišu razlike između ljudi. Jer, znate, čemu se zapravo divimo? Razlikama! Umjetnik, ali i svaki čovjek, nosi svoju različitost, to je ono čudesno, a tehnologija, bojim se, te razlike umanjuje ili čak i briše, čini mozak i duh lijenim da traga za tim razlikama.

Velika zagrebačka retrospektiva

U Klovićeve dvore idete na proljeće s velikom retrospektivom. Zagreb je vaš rodni grad. Imate li sa Zagrebom taj odnos... Srodstva.

– Zagreb je meni više od puke činjenice da sam se tamo rodio. Ja sam tamo i kasnije boravio, tamo sam studirao, prvo sam dvije i pol godine, presudne formativne godine, proveo u isusovačkom sjemeništu na Šalati u Zagrebu, a kasnije na Akademiji likovnih umjetnosti, tamo sam upoznao svoju suprugu, tamo sam i izlagao. U Zagrebu sam rođen za vrijeme rata, 1943., u familiji s osmero djece, a moji su roditelji u Zagreb praktički prognani iz Splita. Moj otac Ante, naime, bio je hrvatski orijentiran, smatrao se Hrvatom, te nije prihvatio nalog talijanskih vlasti da se, s obzirom na naše prezime, djeca školuju u talijanskom duhu i da se deklariramo kao Talijani. Moj je otac, dapače, na prozor naše kuće bio u znak bunta objesio hrvatsku zastavu, a ne talijansku.

---

image

Humanizam bi trebao biti početna platforma svakog djelovanja, bez obzira na vjeru ili odsustvo vjere u Boga - kaže Botteri

Saša Burić/Cropix
---

Tako su otac i majka Katarina s djecom 1941. izbjegli u Zagreb, pa sam ja tamo i rođen. U Split smo se vratili nakon rata. Moj otac, činovnik, kasnije službenik u Brodogradilištu, taj hrvatski duh baštinio je od svoga oca, odnosno od bake, budući da mu je otac umro mlad u Zadru od šećerne bolesti. Moja baka, pak, bila je iz familije Zink, porijeklom iz Galicije, a otac joj je bio Petar Zink, prvi splitski profesionalni fotograf. Za vrijeme Bajamontija bio je tajnik Općine, a atelje mu je bio u kući na Rivi, onoj što je danas znamo kao Deškovića kuća.

Je li ostalo kakvih zanimljivih fotografija od pradjeda?

– Nažalost, ne baš puno. Ima nekoliko panorama Splita, snimljenih s visine... Od njega, pradjeda, mislimo mi danas, vučemo korijene i naše obiteljske sklonosti likovnosti. Ta se linija nastavlja i preko moga barbe, očeva brata Josipa, po kojem sam i dobio ime i koji je također bio slikar. Tako sam nakon sjemeništa i male pjevačke epizode u Kazalištu opet otišao put Zagreba, na Akademiju. Moj najstariji brat Stjepo, liječnik, sigurno ga se sjećate...

Kako ne! I on je pjevao u liječničkom zboru.

– Da, da... On mi je bio velika podrška da odlučim upisati akademiju. Znate kako je, u tim nekompetentnim godinama nije lako izabrati svoj put. A baš ga u tim godinama biramo!

U vašoj obitelji zanimljivo se prepleću dvije niti – umjetnost i nesuđeni svećenici. I mladi Duje Botteri trebao je biti svećenik, a mislim da je vrlo dobar umjetnik.

– Istina! I nesuđene časne... Moja je sestra napustila poziv časne sestre, udala se, postala učiteljica, stvorila familiju u Topuskome. Duje je, slažem se, vrlo dobar, a on je pozivu svećenika došao puno bliže nego ja.

Što je vas privuklo pozivu svećenika?

– Odmalena mi smo bili ministranti, tu kod isusovaca na Manušu, a i u Gospe od Zdravlja. Pjevali smo u crkvenome zboru i tako... Meni je svećenički život odavao lijep utisak.

Poziv oca i muža ispred svećeničkog

A što vas je odvuklo dalje?

– A čujte... Kad sam se, da tako kažem, probudio kao mladić, osjetio sam da neću moći biti posvećen isključivo tome pozivu, da neću moći odvojiti se u potpunosti od drugih ljudskih posvećenosti...

Govorimo, pojednostavljeno govoreći, o ženskom pitanju?

– Da. Osjetio sam zov obiteljske uloge, uloge muža i oca, i odlučio posvetiti se tome pozivu. Jer to jest poziv! Doživotni! Barem za mene... Mnogi se brakovi, nažalost, raspadaju, neki smisleno, neki besmisleno, ali... Tko sam ja da sudim? Svaki čovjek i svaka obitelj su priča za sebe. Ipak, treba nastojati zaljubljivati se ponovo u istu osobu, njegovati ljubav da ne uvene, da ne klone u sivilu problema, u sivilu života, imati na umu ljepotu življenja.

Često to nije lako. Zauvijek mnogima zvuči zastrašujuće.

– Vječnost i san o vječnosti u svakome je od nas. Premda... Pitao sam jednom jednog starca, Vale Michelli se zvao, imao je preko 90 godina kad me je u Pučišćima stopirao da ga povezem... Pitao sam ga što je za njega, tako staroga, život. "Sinko", rekao mi je, "život ti je dok otvoriš i zatvoriš oči." Treptaj, dakle. Dakle, u tom treptaju ipak žudimo za vječnošću jer takav je ljudski duh i ljudska duša. Pa ipak, svaki dan mora imati smisao, pogotovo vjerniku.

---

image

‘Mora čovjek ostati vjeran svojim izvorima, pozvan je razumjeti i veseliti se životu i vlastitim mogućnostima‘

Saša Burić/Cropix
---

Premda život jest treptaj oka, vi ste u dobi kad, vjerujem, možete locirati neke točke u vremenu koje su vas odredile.

– Svi izvori teku iz obitelji. Obitelj je gnijezdo i duše i života iz kojeg se grana svačiji, pa i moj, život. Tamo se događaju naznake i duše i duhovnosti, tamo se događa ljubav. Ljubav je krov te pozornice života na kojoj svi imamo uloge. Na toj pozornici ne bi smjelo biti statista, ili, ne daj Bože, promatrača, u vlastitim životima trebamo igrati glavne uloge. Bila bi sramota doći pred Boga zdrav i nepotrošen. Jednom sam u Parizu sreo jednog Splićanina koji mi je došao na izložbu i koji mi je rekao: "Kume, ja sam imao puno talenta za slikanje. Da sam htio, mogao sam biti veliki umjetnik, ali... Nije mi se dalo maćati ruke!" Eto, toga ima svuda, a posebno u Splitu. Više vrijedi jedan "idemo" nego tisuću "ići ćemo", i ja se toga držim. Mislim da sam velik dio onoga što jesam baštinio iz obitelji, a to sam kasnije dograđivao, tražio se, lutao i pronalazio se.

Vi i kao slikar, ali i kao čovjek svjedočite svoju duboku vjeru u Boga. Čini li vam se da su se vjerujući i nevjerujući u Hrvatskoj previše "zakrvili"? Vjerujući tvrde da su ugroženi, nevjerujući tvrde da su vjerujući, pod kapom Crkve, zauzeli moć koja im ne pripada.

– Hm... Čujte, sve je u nama! Imao sam i imam prijatelje u svim sferama života još i od vremena kad nije bilo probitačno javno se deklarirati vjernikom. Ima mjesta za sve pod kapom nebeskom. Poštivanje drugačijeg mišljenja je zakon i po Drugom vatikanskom koncilu, i po postulatima demokratskog društvenog ustroja. Pitanje vjere je intimno pitanje, teško je o tome pitanju razgovarati paradno i nisam za to, ali mnogima fali i kućnog odgoja. I sućuti.

Jedan mi je prijatelj, katolički svećenik, respektirajući moj ateizam, kazao: "Ako se nas dvoje ne možemo naći na točki humanizma, onda ni moja vjera u Boga ni tvoj ateizam nemaju nikakvoga smisla." Što vi o tome mislite?

– Tu se nema što dodati. Bez humanizma... ništa nema smisla. Humanizam bi, slažem se, trebao biti početna platforma svakog djelovanja, bez obzira na vjeru ili odsustvo vjere u Boga.

Mislite li da je Crkva danas u odnosu na vjeru... u disharmoniji?

– Teško je meni o tome govoriti. Ponavljam, vjera je za mene vrlo intimno, osobno pitanje, a Crkva... Možda je, boreći se s institucionaliziranim politikama, i sama na određeni način postala institucija, odnosno... Ona jest institucija, pitanje je koliko je institucionalizirana.

Nije lako biti slobodnjak

Kad smo već kod institucija... Što vam se čini, koliko su danas, u odnosu na dane vaše mladosti, institucije od pomoći mladim umjetnicima? Koliko je društvo na njihovoj strani?

– Eh... Nikad nije bilo lako krenuti u svijet samostalnog umjetnika, a ja sam dobar dio života upravo to – slobodnjak. Umjetnici teško da mogu očekivati pomoć od bilo koga osim od sebe samih i svoje umjetnosti. Jedna draga, divna profesorica jednom mi je, odgovarajući na moju nesigurnost oko izbora životnog poziva dok sam se premišljao oko toga ići ili ne ići na Akademiju, i slično, parafrazirala Rilkea. Rekla je: "Zapitaj se možeš li bez toga! Možeš li živjeti bez slikanja?" 

---

image

‘Umjetnost, ona bez koje ne možemo mi umjetnici zamisliti život, često je posve suprotna od onoga što od nje društvo i institucije očekuju‘

Saša Burić/Cropix
---

Umjetnost, ona bez koje ne možemo mi umjetnici zamisliti život, često je posve suprotna od onoga što od nje društvo i institucije očekuju. Kad je Ivo Dulčić naslikao onu monumentalnu fresku u Gospe od Zdravlja, možda najveću fresku ikad postavljenu u prošlom stoljeću u nekoj crkvi, veliku skoro dvadeset puta deset metara... ona je bila apsolutni šok! Taj šok je bio toliki da su u Crkvi ozbiljno razmatrali ideju da je skinu, da je otuku sa zida. Protivnici modernizma podnijeli su Kongregaciji za nauk vjere tužbu protiv gvardijana, ali on se uspio obraniti prikupivši pozitivna mišljenja likovnih autoriteta toga doba. Bilo je to prije više od šezdeset godina, 1959., i ta je freska danas pravo blago, ona je prekrasna vizija Krista Kralja kakve nema nigdje.

Što hoćete kazati?

– Hoću kazati kako umjetnik mora ići za svojom umjetnošću makar njome pomicao tvrde granice. Dobra umjetnost će uvijek, s pomoći ili bez nje, naći svoj put... Dobra umjetnost će pomaknuti granice.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix
Saša Burić/Cropix

Josip Botteri Dini: ‘Slobodni umjetnici teško mogu očekivati pomoć od ikog osim od sebe samih i svoje umjetnosti‘

Saša Burić/Cropix

‘Mora čovjek ostati vjeran svojim izvorima, pozvan je razumjeti i veseliti se životu i vlastitim mogućnostima‘

Saša Burić/Cropix

Umjetnik u svojoj Galeriji Botteri, u Kliškoj ulici u Splitu

Saša Burić/Cropix

Humanizam bi trebao biti početna platforma svakog djelovanja, bez obzira na vjeru ili odsustvo vjere u Boga - kaže Botteri

Saša Burić/Cropix

‘Umjetnost, ona bez koje ne možemo mi umjetnici zamisliti život, često je posve suprotna od onoga što od nje društvo i institucije očekuju‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/slikarstvo/josip-botteri-dini-80-na-pozornici-svoga-zivota-ne-bismo-smjeli-biti-statisti-lijepo-je-biti-ziv-i-ostaviti-trag-1328379 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c3b28a46c0a13792b75498f054c239680c3f7b87 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Josip+Botteri+Dini+%2880%29%3A+Na+pozornici+svoga+%C5%BEivota+ne+bismo+smjeli+biti+statisti+-+lijepo+je+biti+%C5%BEiv+i+ostaviti+trag&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fslikarstvo%2Fjosip-botteri-dini-80-na-pozornici-svoga-zivota-ne-bismo-smjeli-biti-statisti-lijepo-je-biti-ziv-i-ostaviti-trag-1328379 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fslikarstvo%2Fjosip-botteri-dini-80-na-pozornici-svoga-zivota-ne-bismo-smjeli-biti-statisti-lijepo-je-biti-ziv-i-ostaviti-trag-1328379 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UMJETNIK SLAVLJENIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SlikarstvoUMJETNIK SLAVLJENIK

Josip Botteri Dini (80): Na pozornici svoga života ne bismo smjeli biti statisti - lijepo je biti živ i ostaviti trag

Piše Eda Vujević
9. listopada 2023. - 17:31
Josip Botteri Dini: ‘Slobodni umjetnici teško mogu očekivati pomoć od ikog osim od sebe samih i svoje umjetnosti‘Saša Burić/Cropix

U bolskoj Galeriji "Branislav Dešković" na Braču traje izložba radova Josipa Botterija Dinija koja s pedesetak njegovih djela predstavlja tek mali dio golemog opusa ovog umjetnika koji aktivno radi već 60 godina.

Predstavljen je presjek Botterijevih djela – od njegovih najranijih studija, preko svih značajnijih slikarskih faza od apstrakcije do figuracije i, dakako, njegova sakralnog opusa. Istodobno, izložbom je obilježen i 80. rođendan Josipa Botterija koji je davnih dana, još 1970., svome prezimenu dodao i skraćenicu izvedenu od Orlandini, djevojačkog prezimena njegove majke Katarine.

Izložba u Bolu istodobno je i mala najava velike retrospektive koju će Dini na proljeće imati u Zagrebu u Klovićevim dvorima.

Kako ste? Kako je biti 80-godišnjak?

– Lijepo. Lijepo je biti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 10:31