stdClass Object ( [id] => 1283677 [title] => Stipe Sikirica: Kako je na Alki pred Titom napravljena diverzija, i kako me moj Zekan spasio od sigurne smrti [alias] => stipe-sikirica-kako-je-na-alki-pred-titom-napravljena-diverzija-i-kako-me-moj-zekan-spasio-od-sigurne-smrti [catid] => 289 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bard hrvatske likovne umjetnosti, akademski kipar Stipe Sikirica, 29. travnja puni 90 godina života. Mada je iza Sikirice poslagan autorski opus i za nekoliko života, njegovih 90 godina življenja u najvećem je, zapravo, široj javnosti nepoznanica.

Stipe Sikirica potječe iz mnogoljudne obitelji. Njegov otac Nikola, koji je sa sestrom odrastao bez oca umrlog u Americi, i majka Jela izrodili su osmero djece, sedam sinova i jednu kćerku, od kojih je jedno umrlo nedugo poslije rođenja. Prvog su dobili sina Juru, a onda su redom dolazili Dane, Stipe, Vlado, Luca, Marijan i Nediljko. Stipe je otac troje djece, sina Lole i kćerki Ive i Jelene. Lola i njegova Gordana dobili su sina Stipu koji je slavljeniku sa suprugom Simonom darovao praunuka Niku.

Kći Jelena sa suprugom Tvrtkom rodila je kćerke Katarinu i Anu. Sa Stipom je, nekako, ipak najprisniji bio najmlađi brat Nediljko. Njih dvojica najčešće su se susretala, ne samo kada bi Stipe dolazio u rodnu Jabuku već i u Splitu, ali i u Stipinom ateljeu u Zagrebu gdje je Nediljko upoznao brojne prijatelje svoga brata koji su tu redovito zalazili. Upravo je Nediljko nagovorio brata da se zabilježe i ožive sjećanja na važnije događaje i aktere Stipina života, umjetničkog rada i životnih okolnosti od djetinjstva, odrastanja, školovanja, prijateljevanja...

---

image

Stipe Sikirica

HANZA MEDIA
---

Danima i tjednima Stipe je Nediljku, kroz dijalog, iznosio svoja sjećanja koja bi u najskorije vrijeme trebala biti dostupna i najširoj javnosti u obliku knjige naslovljene "Stipe Sikirica – sjećanja, uspomene na život, obitelj, prijatelje...". Potpisnik ovih redaka dobio je na uvid rukopis knjige i prigodu da barem dio njenog sadržaja predstavi čitateljima "Slobodne", upotpunjen razgovorom s dvojicom braće.

Ističući kako je sadržaj knjige slojevit i multidisciplinaran, prof. dr. sc. Stipe Botica u predgovoru između mnogobrojnih likova u prvi plan stavlja braću Stipu i Nediljka, njihove roditelje Jelu i Nikolu te brojne Stipine sugovornike – mahom velikane hrvatskog kulturnog i društvenog života.

Knjigu kao autor teksta, iza kojega su audio i videozapisi, potpisuje Nediljko koji o motivu ovoga spisateljskog izazova kaže: Na prvo mjesto stavljam moje divljenje prema bratu Stipi zbog broja prijatelja, uglednika hrvatske javne, kulturne, društvene scene, s kojima se družio i u prijateljstvu živio. Ovdje podsjećam, citiram razgovor s bratom o prijatelju i prijateljstvu... Stipe o tomu kaže: Prijateljstvo je najveća uljudba između dva čovjeka. Kad je čovjek čovjeku prijatelj, to je Apsolut, to se samo duhom može osjećati, to je slično sjajnom umjetničkom djelu, to je kao Ljubav.

Nediljko: Što bi moj brat Stipe bio da nije imao svoje prijatelje?

Stipe: Bio bi mali sitni egoist koji misli samo na svoju karijeru, na to kako povećati kvadrate na svoje ime u zemljišniku, na stanje na bankovnim računima. To su mala ljudska zadovoljstva nemjerljiva s prijateljstvom, makar i jednime.

Prije nego prijeđemo na Stipine prijatelje, kojima je posvećen najveći dio knjige, u najkraćem ćemo o umjetnikovoj obitelji koja mu je od rođenja najčvršći postament s kojega nikada nije otklizao.

Priča o obitelji počinje s djedom Jurom, ocem Stipina ćaće Nikole, koji odlazi u Ameriku i iza sebe ostavlja ženu Ivu-Biku, sina Nikolu i kćerku Lucu. Djed se vraća u Jabuku, a poslije drugog odlaska iz Amerike se nije vratio već je tamo umro. Jure je s Ivom-Bikom dobio Nikolu 1901. godine. I dvije kćerke, obje Luce. Prva Luca umrla je 1910. godine, kao sedmogodišnje dijete. Iste godine Iva-Bika rodila je drugu djevojčicu koja je također dobila ime Luca.

Stipe: Nije njoj bilo lako živjeti bez muža, ali se borila, svog je Nikolu odgajala da bude moralan i pošten, radišan i skroman. Kada je stasao u naočitog zrelog mladića poželjnog djevojkama ženi tri godine mlađu Jelu Čotu iz Čačvine.

---

image

Kip mladenaca na konju postavljen na lokalitetu Gaz kod Trilja

Paun Paunović/ HANZA MEDIA
---

Nediljko: Ćaća i mater su se zaručili na blagdan sv. Ivana u Grabu 24. lipnja 1926., a vjenčali 22. studenoga iste godine.

Stipe: Dolazak naše matere iz brdskog sela u Jabuku bio je za nju zgoditak. U pet godina rodila je troje djece, sve muškiće, što je u patrijarhalnoj obitelji bilo osobito važno, čime su se ćaća i mater ponosili.

Nediljko: Materi život nije bio lagan?

Stipe: Ćaća se bavio prosvjetiteljskim radom u Seljačkoj slozi, a onda je ušao i u politiku kroz HRSS, pa je mater radila sve poslove izvan kuće, i one koji su za ženu vrlo teški. Uz to što je krojila i šivala robu za ćaću i nas djecu, što je plela, u čemu je prednjačila u selu, tu su još bili poslovi oko krava, ovaca, magareta, svinja, konja i kokoši.

Morala je donijeti drva, praške, i ljeti i zimi, radi vatre bez koje se ništa nije moglo skuhati. Vodu je donosila s Gaza, s rijeke Rude, ili s jednom vučijom na leđima ili s dvije vučije na magaretu. Kućanske poslove, kuhanje, čuvanje i odgajanje djece, svoje unučadi, obavljala je baba Bika.

Nediljko: Mater je često pričala kako je tebe lako rodila?

Stipe: Čuo sam tu priču od matere više puta. Već rano ujutro, pričala je, počela sam osjećati trudove i kada se razdanilo ustajem i već čujem glasove iz susjedstva, izgone se ovce i krave u brdo na pašu.

Nikome ništa ne govorim, idem istrati svoje krave, želim da budu na paši, koliko-toliko, vjerujem da ću izdržati, pa ću roditi kada se vratim kući. Bila sam u brdu iznad sela, trudovi se pojačavaju, ali ja oću krave goniti kući tek oko 10 sati, kao i drugi svit. Još ih gonim na Rudu, na Gaz, da se napoje. Dolazim kući i odmah se javljam svekrvi da ću brzo rodit, da idem na Tavančić, a da ona zovne neke žene iz sela da budu pored mene. Nije prošlo, možda, ni pola sata, rodila sam svoga Stipu, lagano, bez velike muke.

Nediljko: Mater osjeća trudove, a goni krave na pašu. Koji je to bio poredak vrijednosti?

Stipe: Danas bi to bilo shvaćeno pogrešno jer misli na krave umjesto na sebe i dijete, riskira, ugrožava svoje zdravlje i život djeteta. Takvo njeno ponašanje treba promatrati u kontekstu vremena u kojemu se događalo.

---

image

Uz bista grofa Janka Draškovića, rad akademskog kipara Stipe Sikirice su, uz samog autora, Miro Gavran, Stipe Botica i Anđelko Akrap

Vanesa Pandžić/HANZA MEDIA
---

Nediljko: Ispričaj kako ti je konj Zekan spasio život?

Stipe: Zekan i susjedov Dorat s kojim je bio u suvezu pasli su na njivama. Ja sam se igrao u blizini Zekana. Preplašen od sirene kamiona Dorat se dao u divlji galop ravno na mene. Vidjevši kuda Dorat trči Zekan je stao uz mene, zaklonio me. Dorat ga je udario, dobro se očešao od Zekana, i otrčao dalje.

Sve to su s nedaleke njive prestravljeno gledali moji ćaća i mater. Ja sam čuvao svoga Zekana, a Zekan je, eto, zaštitio mene. Zekan je, zapravo, bio moja prva ljubav prema konju, prema konjima općenito.

Nediljko: Ćaća te s pet godina poslao u školu?

Stipe: Učitelj Delonga, razuman čovjek, pratio me tijekom godine i zaključio da za moje dobro ponovim razred, što sam i učinio.

Nediljko: Rat je prekinuo tvoje bezbrižno dječje školsko doba?

Stipe: Sve se promijenilo. Mnogi su ljudi, i u našoj Jabuci, s oduševljenjem dočekali uspostavu hrvatske državne vlasti, nakon stoljeća tuđinske.

Rijetki su imali viziju da će država trajati koliko i oni uz čiju se pomoć i potporu uspostavila. Dalmacija je ustupljena Italiji, a Jabučanima je za odlazak u Trilj na Vedrinskom mostu uspostavljena talijanska granična straža. Talijanski su se vojnici iživljavali na našim ženama, djevojkama, s četnicima su radili zločine, pljačkali i uništavali imovinu.

Nediljko: Meni se čini da im je poglavnik dao više nego su oni tražili?

Stipe: On je velika tragedija hrvatskog naroda.

Nediljko: Često ste se spašavali bijegom od kuća?

Stipe: Da, bježali bismo preko Guvnine pa na Lokvu i iznad Graba ili preko polja pa put Graba, kroz Vrabač, pa u Rudu i dalje u Kamešnicu sve do Vještić Gore.

Nediljko: Kako ti je jednom pri bježanju pomogao magareći rep?

Stipe: U tom bijegu ja sam brata Marijana nosio krkećke, na leđima. Na pola puta između Rude i Korita za kratkog odmora sam zaspao. Probudio me nepoznati čovjek pa smo nastavili. U Koritima sam našao mater sa sestrom Lucom i bratom Vladom.

Zbog bolova koje je Vlado osjećao dobili smo za ispomoć magare. Brat Vlade je bio na magaretu, uz njega smo posjeli i brata Marijana, mater je vodila, pa nosila sestru Lucu, a ja sam se držao magaretu za rep. Već sam dolaskom u Korita i nošenjem brata Marijana cijelim putem od Jabuke bio na izmaku snaga, iscrpljen. Ne znam kako bih izdržao tako dugačak put preko cijele planine, po kamenjaru, da se nisam držao magaretu za rep.

Nediljko: U listopadu 1944. otišao si u Sinj, u gimnaziju?

Stipe: Ćaća dolazi po mene u Čačvinu i kaže da idemo dolje u Jabuku, jer ću ići u Sinj, u gimnaziju. Ja kažem: Ali, ćaća, ja sam završio samo dva razreda, kako ću pratiti nastavu? Tako smo još i u Jabuci razgovarali. Ja ne bih išao, a ćaća uporno ponavlja: Ja u tebe vjerujem, sve ćeš ti to nadoknaditi, znaš čitat i pisat, sve drugo ćeš naučiti.

Nediljko: Uspio si?

Stipe: Zbog preskakanja dva razreda bio sam svjestan da zaostajem za drugima, ali nisam smio posustati pa uz puno truda sustižem ostale. Sljedeći razred već je išao lakše, a startni zaostatak nadoknadio sam tek u završnom razredu.

---

image

Stipe Sikirica i naš pokojni novinar Bože V. Žigo ispred kiparovih vratnica na crkvi Čudotvorne Gospe

Arhiva sd
---

Nediljko: Školovanje nastavljaš u Školi primijenjenih umjetnosti u Splitu, koji si prigrlio?

Stipe: Tu nije bilo dvojbe, od te 1949. godine, od prvog susreta, Split sam smatrao svojim, jednako kao i Zagreb u kojemu živim više od 70 godina.

Nediljko: Kada je mater 1947. rodila blizance, brata Dinka i mene, bilo ti je drago, ali si pokazao i zabrinutost?

Stipe: Ja sam istinski bio sretan, ali bilo nas je već šestero djece pa sam se kao 14-estogodišnjak upitao tko će nas sve nahraniti. Tada sam, valjda, izgovorio rečenicu da se bojim kako ni naše magare neće imati što jesti.

Nediljko: Poslije Škole primijenjenih umjetnosti u Splitu, 1953. si položio prijemni na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu?

Stipe: Dobro sam riješio i crtež i model u glini, čak sam kriomice pomogao i kolegi. Od 18 kandidata primljeno nas je pet.

Nediljko: Kako teku studentski dani?

Stipe: Bio sam sretan jer sam studirao što sam priželjkivao. Profesori su nam bili Augustinčić, Kršinić, Radauš, Detoni, Ljubo Babić, Krsto Hegedušić, Miše... Pun si ponosa kad prođeš pored njih, a kamo li kada ti uđu u predavaonicu kao profesori. Posebno sam bio ponosan kada me na 3. godini profesor Radauš izabrao kao prvog u skupini studenata kojima je postao mentor.

Nediljko: Kao student izradio si skulpturu Djevojka na izvoru kao prvo tvoje djelo postavljeno u javni prostor. Otkuda ti ideja?

Stipe: Provodeći vrijeme uz Rudu i Gaz u sjećanju su mi ostale djevojke koje se vraćaju s rada u polju pjevajući. Umorne i žedne dolaze do rijeke, čučnu, sakupe ruke i dlanove kao posudu i tako zagrabe vodu, te prinose ustima sve dok se ne napiju.

Tu sam sliku nosio u sebi i na trećoj godini izradio skulpturu u malom formatu od 30 centimetara. Skulpturu, objavljenu u Vjesniku, vidio je tadašnji predsjednik općine Sinj Petar Pavić s kojim sam dogovorio izradu skulpture u prirodnoj veličini. Odljevena u bronzi postavjena je u malom parku do crkve, gdje je i danas.

---

image

Vrata na crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske, rad kipara Stipe Sikirice

 

Jakov Prkić/HANZA MEDIA
---

Nediljko: Spomenik alkaru radio si dvije godine, a otkriven je uoči 250. Alke 1965.?

Stipe: Neposredno prije početka Alke mi smo bili pored spomenika i čekali dolazak Tita u pratnji Mike Tripala koji je otkrio spomenik. Mika me predstavio Titu kao autora, a Tito mi je poslije razgledanja spomenika prišao i kazao: Ovo je dobro, ovo je ideološki dobro... Ni danas ne znam što je time htio reći.

Nediljko: Na toj Alki svirana je i hrvatska himna?

Stipe: Tu hrabru gestu, koju nije predvidio protokol, izveo je Ivelja Župić sa svojim glazbarima. Poslije "Hej Slaveni" Ivelja je nastavio dirigirati, a glazbari su svirali "Lijepu našu" zadržavajući cijelu svečanu ložu i gledalište u stavu mirno u kojemu su pozdravili i hrvatsku himnu. •

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SJEĆANJA UMJETNIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => SJEĆANJA UMJETNIKA 2 0 11695 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-23 09:22:23 [created_by] => 3221 [created_by_alias] => Toni Paštar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-23 14:28:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-04-23 14:28:01 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 108 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 289 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja slikarstva. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, slikarstvo [secure] => 0 [page_title] => Slikarstvo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Stipe Sikirica: Kako je na Alki pred Titom napravljena diverzija, i kako me moj Zekan spasio od sigurne smrti [metakey] => Stipe Sikirica, skulpture, Kip alkara, Sinjski kipar [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/23\/24289752.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/23\/24734409.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/23\/24734450.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/23\/24289737.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/23\/24735019.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/23\/24734413.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vanesa Pand\u017ei\u0107\/HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","Paun Paunovi\u0107\/ HANZA MEDIA","Vanesa Pand\u017ei\u0107\/HANZA MEDIA ","Arhiva sd","Jakov Prki\u0107\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Stipe Sikirica u velja\u010di ove godine uz svoj rad, bistu grofa Janka Dra\u0161kovi\u0107a, osniva\u010da Matice Hrvatske<\/p>","

Stipe Sikirica<\/p>","

Kip mladenaca na konju postavljen na lokalitetu Gaz kod Trilja<\/p>","

Uz bista grofa Janka Dra\u0161kovi\u0107a, rad akademskog kipara Stipe Sikirice su, uz samog autora, Miro Gavran, Stipe Botica i An\u0111elko Akrap<\/p>","

Stipe Sikirica i na\u0161 pokojni novinar Bo\u017ee V. \u017digo ispred kiparovih vratnica na crkvi \u010cudotvorne Gospe<\/p>","

Vrata na crkvi \u010cudotvorne Gospe Sinjske, rad kipara Stipe Sikirice<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24289752_1920.jpg":"1920x1080","k_24289752_1280.jpg":"1280x1280","k_24289752_1024.jpg":"1024x1024","k_24289752_640.jpg":"640x640","k_24289752_480.jpg":"480x480","k_24289752_340.jpg":"340x340","k_24289752_220.jpg":"220x220","o_24289752_1280.jpg":"1280x853","o_24289752_1024.jpg":"1024x682","o_24289752_640.jpg":"640x426","o_24289752_480.jpg":"480x320","o_24289752_340.jpg":"340x226","o_24289752_220.jpg":"220x146","h_24289752_1280.jpg":"1280x854","h_24289752_1024.jpg":"1024x683","h_24289752_640.jpg":"640x427","h_24289752_480.jpg":"480x320","h_24289752_340.jpg":"340x227","h_24289752_220.jpg":"220x147","pp_24289752_1280.jpg":"1280x1628","pp_24289752_1024.jpg":"1024x1303","pp_24289752_640.jpg":"640x814","pp_24289752_480.jpg":"480x611","pp_24289752_340.jpg":"340x432","pp_24289752_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24734409_1920.jpg":"1920x1080","k_24734409_1280.jpg":"1280x1280","k_24734409_1024.jpg":"1024x1024","k_24734409_640.jpg":"640x640","k_24734409_480.jpg":"480x480","k_24734409_340.jpg":"340x340","k_24734409_220.jpg":"220x220","o_24734409_1280.jpg":"1280x853","o_24734409_1024.jpg":"1024x682","o_24734409_640.jpg":"640x426","o_24734409_480.jpg":"480x320","o_24734409_340.jpg":"340x226","o_24734409_220.jpg":"220x146","h_24734409_1280.jpg":"1280x854","h_24734409_1024.jpg":"1024x683","h_24734409_640.jpg":"640x427","h_24734409_480.jpg":"480x320","h_24734409_340.jpg":"340x227","h_24734409_220.jpg":"220x147","pp_24734409_1280.jpg":"1280x1628","pp_24734409_1024.jpg":"1024x1303","pp_24734409_640.jpg":"640x814","pp_24734409_480.jpg":"480x611","pp_24734409_340.jpg":"340x432","pp_24734409_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1220","hd_24734450_1920.jpg":"1920x1080","k_24734450_1280.jpg":"1280x1280","k_24734450_1024.jpg":"1024x1024","k_24734450_640.jpg":"640x640","k_24734450_480.jpg":"480x480","k_24734450_340.jpg":"340x340","k_24734450_220.jpg":"220x220","o_24734450_1280.jpg":"1280x813","o_24734450_1024.jpg":"1024x650","o_24734450_640.jpg":"640x406","o_24734450_480.jpg":"480x305","o_24734450_340.jpg":"340x216","o_24734450_220.jpg":"220x139","h_24734450_1280.jpg":"1280x854","h_24734450_1024.jpg":"1024x683","h_24734450_640.jpg":"640x427","h_24734450_480.jpg":"480x320","h_24734450_340.jpg":"340x227","h_24734450_220.jpg":"220x147","pp_24734450_1280.jpg":"1280x1628","pp_24734450_1024.jpg":"1024x1303","pp_24734450_640.jpg":"640x814","pp_24734450_480.jpg":"480x611","pp_24734450_340.jpg":"340x432","pp_24734450_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24289737_1920.jpg":"1920x1080","k_24289737_1280.jpg":"1280x1280","k_24289737_1024.jpg":"1024x1024","k_24289737_640.jpg":"640x640","k_24289737_480.jpg":"480x480","k_24289737_340.jpg":"340x340","k_24289737_220.jpg":"220x220","o_24289737_1280.jpg":"1280x853","o_24289737_1024.jpg":"1024x682","o_24289737_640.jpg":"640x426","o_24289737_480.jpg":"480x320","o_24289737_340.jpg":"340x226","o_24289737_220.jpg":"220x146","h_24289737_1280.jpg":"1280x854","h_24289737_1024.jpg":"1024x683","h_24289737_640.jpg":"640x427","h_24289737_480.jpg":"480x320","h_24289737_340.jpg":"340x227","h_24289737_220.jpg":"220x147","pp_24289737_1280.jpg":"1280x1628","pp_24289737_1024.jpg":"1024x1303","pp_24289737_640.jpg":"640x814","pp_24289737_480.jpg":"480x611","pp_24289737_340.jpg":"340x432","pp_24289737_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x924","hd_24735019_1920.jpg":"1920x1080","k_24735019_1280.jpg":"1280x1280","k_24735019_1024.jpg":"1024x1024","k_24735019_640.jpg":"640x640","k_24735019_480.jpg":"480x480","k_24735019_340.jpg":"340x340","k_24735019_220.jpg":"220x220","o_24735019_1280.jpg":"1280x985","o_24735019_1024.jpg":"1024x788","o_24735019_640.jpg":"640x492","o_24735019_480.jpg":"480x369","o_24735019_340.jpg":"340x261","o_24735019_220.jpg":"220x169","h_24735019_1280.jpg":"1280x854","h_24735019_1024.jpg":"1024x683","h_24735019_640.jpg":"640x427","h_24735019_480.jpg":"480x320","h_24735019_340.jpg":"340x227","h_24735019_220.jpg":"220x147","pp_24735019_1280.jpg":"1280x1628","pp_24735019_1024.jpg":"1024x1303","pp_24735019_640.jpg":"640x814","pp_24735019_480.jpg":"480x611","pp_24735019_340.jpg":"340x432","pp_24735019_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1242","hd_24734413_1920.jpg":"1920x1080","k_24734413_1280.jpg":"1280x1280","k_24734413_1024.jpg":"1024x1024","k_24734413_640.jpg":"640x640","k_24734413_480.jpg":"480x480","k_24734413_340.jpg":"340x340","k_24734413_220.jpg":"220x220","o_24734413_1280.jpg":"1280x828","o_24734413_1024.jpg":"1024x662","o_24734413_640.jpg":"640x414","o_24734413_480.jpg":"480x310","o_24734413_340.jpg":"340x219","o_24734413_220.jpg":"220x142","h_24734413_1280.jpg":"1280x854","h_24734413_1024.jpg":"1024x683","h_24734413_640.jpg":"640x427","h_24734413_480.jpg":"480x320","h_24734413_340.jpg":"340x227","h_24734413_220.jpg":"220x147","pp_24734413_1280.jpg":"1280x1628","pp_24734413_1024.jpg":"1024x1303","pp_24734413_640.jpg":"640x814","pp_24734413_480.jpg":"480x611","pp_24734413_340.jpg":"340x432","pp_24734413_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 289 [name] => Slikarstvo [alias] => slikarstvo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7630016 Threads: 4 Questions: 1618984885 Slow queries: 4807755 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110980479 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/slikarstvo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 289 [name] => Slikarstvo [alias] => slikarstvo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/slikarstvo ) ) [link] => /kultura/slikarstvo/stipe-sikirica-kako-je-na-alki-pred-titom-napravljena-diverzija-i-kako-me-moj-zekan-spasio-od-sigurne-smrti-1283677 [printLink] => /kultura/slikarstvo/stipe-sikirica-kako-je-na-alki-pred-titom-napravljena-diverzija-i-kako-me-moj-zekan-spasio-od-sigurne-smrti-1283677?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 484118 [name] => Stipe Sikirica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stipe-sikirica [link] => /tag/stipe-sikirica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 322554 [name] => skulpture [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skulpture [link] => /tag/skulpture ) [2] => stdClass Object ( [id] => 713684 [name] => Kip alkara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-23 16:28:14 [main_article_id] => 0 [alias] => kip-alkara [link] => /tag/kip-alkara ) [3] => stdClass Object ( [id] => 713685 [name] => Sinjski kipar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-23 16:28:15 [main_article_id] => 0 [alias] => sinjski-kipar [link] => /tag/sinjski-kipar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SJEĆANJA UMJETNIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stipe Sikirica: Kako je na Alki pred Titom napravljena diverzija, i kako me moj Zekan spasio od sigurne smrti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3221 [name] => Toni Paštar [username] => toni-pa-tar [email] => toni-pa-tar@sd.hr [password] => $2y$10$fnIsitcCtERHQO9iLG7wKepiKljq83Z5/T8x2eWKQXRVy5Xs2GB2K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/toni-pastar-3221 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1739 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/553f6f1a5809e40cf66c83fb1533812b?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/23/24289752.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vanesa Pandžić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] =>

Stipe Sikirica u veljači ove godine uz svoj rad, bistu grofa Janka Draškovića, osnivača Matice Hrvatske

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/23/24289752.jpg [title] =>

Stipe Sikirica u veljači ove godine uz svoj rad, bistu grofa Janka Draškovića, osnivača Matice Hrvatske

Vanesa Pandžić/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/23/24734409.jpg [title] =>

Stipe Sikirica

HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/23/24734450.jpg [title] =>

Kip mladenaca na konju postavljen na lokalitetu Gaz kod Trilja

Paun Paunović/ HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/23/24289737.jpg [title] =>

Uz bista grofa Janka Draškovića, rad akademskog kipara Stipe Sikirice su, uz samog autora, Miro Gavran, Stipe Botica i Anđelko Akrap

Vanesa Pandžić/HANZA MEDIA ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/23/24735019.jpg [title] =>

Stipe Sikirica i naš pokojni novinar Bože V. Žigo ispred kiparovih vratnica na crkvi Čudotvorne Gospe

Arhiva sd ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/23/24734413.jpg [title] =>

Vrata na crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske, rad kipara Stipe Sikirice

 

Jakov Prkić/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bard hrvatske likovne umjetnosti, akademski kipar Stipe Sikirica, 29. travnja puni 90 godina života. Mada je iza Sikirice poslagan autorski opus i za nekoliko života, njegovih 90 godina življenja u najvećem je, zapravo, široj javnosti nepoznanica.

Stipe Sikirica potječe iz mnogoljudne obitelji. Njegov otac Nikola, koji je sa sestrom odrastao bez oca umrlog u Americi, i majka Jela izrodili su osmero djece, sedam sinova i jednu kćerku, od kojih je jedno umrlo nedugo poslije rođenja. Prvog su dobili sina Juru, a onda su redom dolazili Dane, Stipe, Vlado, Luca, Marijan i Nediljko. Stipe je otac troje djece, sina Lole i kćerki Ive i Jelene. Lola i njegova Gordana dobili su sina Stipu koji je slavljeniku sa suprugom Simonom darovao praunuka Niku.

Kći Jelena sa suprugom Tvrtkom rodila je kćerke Katarinu i Anu. Sa Stipom je, nekako, ipak najprisniji bio najmlađi brat Nediljko. Njih dvojica najčešće su se susretala, ne samo kada bi Stipe dolazio u rodnu Jabuku već i u Splitu, ali i u Stipinom ateljeu u Zagrebu gdje je Nediljko upoznao brojne prijatelje svoga brata koji su tu redovito zalazili. Upravo je Nediljko nagovorio brata da se zabilježe i ožive sjećanja na važnije događaje i aktere Stipina života, umjetničkog rada i životnih okolnosti od djetinjstva, odrastanja, školovanja, prijateljevanja...

---

image

Stipe Sikirica

HANZA MEDIA
---

Danima i tjednima Stipe je Nediljku, kroz dijalog, iznosio svoja sjećanja koja bi u najskorije vrijeme trebala biti dostupna i najširoj javnosti u obliku knjige naslovljene "Stipe Sikirica – sjećanja, uspomene na život, obitelj, prijatelje...". Potpisnik ovih redaka dobio je na uvid rukopis knjige i prigodu da barem dio njenog sadržaja predstavi čitateljima "Slobodne", upotpunjen razgovorom s dvojicom braće.

Ističući kako je sadržaj knjige slojevit i multidisciplinaran, prof. dr. sc. Stipe Botica u predgovoru između mnogobrojnih likova u prvi plan stavlja braću Stipu i Nediljka, njihove roditelje Jelu i Nikolu te brojne Stipine sugovornike – mahom velikane hrvatskog kulturnog i društvenog života.

Knjigu kao autor teksta, iza kojega su audio i videozapisi, potpisuje Nediljko koji o motivu ovoga spisateljskog izazova kaže: Na prvo mjesto stavljam moje divljenje prema bratu Stipi zbog broja prijatelja, uglednika hrvatske javne, kulturne, društvene scene, s kojima se družio i u prijateljstvu živio. Ovdje podsjećam, citiram razgovor s bratom o prijatelju i prijateljstvu... Stipe o tomu kaže: Prijateljstvo je najveća uljudba između dva čovjeka. Kad je čovjek čovjeku prijatelj, to je Apsolut, to se samo duhom može osjećati, to je slično sjajnom umjetničkom djelu, to je kao Ljubav.

Nediljko: Što bi moj brat Stipe bio da nije imao svoje prijatelje?

Stipe: Bio bi mali sitni egoist koji misli samo na svoju karijeru, na to kako povećati kvadrate na svoje ime u zemljišniku, na stanje na bankovnim računima. To su mala ljudska zadovoljstva nemjerljiva s prijateljstvom, makar i jednime.

Prije nego prijeđemo na Stipine prijatelje, kojima je posvećen najveći dio knjige, u najkraćem ćemo o umjetnikovoj obitelji koja mu je od rođenja najčvršći postament s kojega nikada nije otklizao.

Priča o obitelji počinje s djedom Jurom, ocem Stipina ćaće Nikole, koji odlazi u Ameriku i iza sebe ostavlja ženu Ivu-Biku, sina Nikolu i kćerku Lucu. Djed se vraća u Jabuku, a poslije drugog odlaska iz Amerike se nije vratio već je tamo umro. Jure je s Ivom-Bikom dobio Nikolu 1901. godine. I dvije kćerke, obje Luce. Prva Luca umrla je 1910. godine, kao sedmogodišnje dijete. Iste godine Iva-Bika rodila je drugu djevojčicu koja je također dobila ime Luca.

Stipe: Nije njoj bilo lako živjeti bez muža, ali se borila, svog je Nikolu odgajala da bude moralan i pošten, radišan i skroman. Kada je stasao u naočitog zrelog mladića poželjnog djevojkama ženi tri godine mlađu Jelu Čotu iz Čačvine.

---

image

Kip mladenaca na konju postavljen na lokalitetu Gaz kod Trilja

Paun Paunović/ HANZA MEDIA
---

Nediljko: Ćaća i mater su se zaručili na blagdan sv. Ivana u Grabu 24. lipnja 1926., a vjenčali 22. studenoga iste godine.

Stipe: Dolazak naše matere iz brdskog sela u Jabuku bio je za nju zgoditak. U pet godina rodila je troje djece, sve muškiće, što je u patrijarhalnoj obitelji bilo osobito važno, čime su se ćaća i mater ponosili.

Nediljko: Materi život nije bio lagan?

Stipe: Ćaća se bavio prosvjetiteljskim radom u Seljačkoj slozi, a onda je ušao i u politiku kroz HRSS, pa je mater radila sve poslove izvan kuće, i one koji su za ženu vrlo teški. Uz to što je krojila i šivala robu za ćaću i nas djecu, što je plela, u čemu je prednjačila u selu, tu su još bili poslovi oko krava, ovaca, magareta, svinja, konja i kokoši.

Morala je donijeti drva, praške, i ljeti i zimi, radi vatre bez koje se ništa nije moglo skuhati. Vodu je donosila s Gaza, s rijeke Rude, ili s jednom vučijom na leđima ili s dvije vučije na magaretu. Kućanske poslove, kuhanje, čuvanje i odgajanje djece, svoje unučadi, obavljala je baba Bika.

Nediljko: Mater je često pričala kako je tebe lako rodila?

Stipe: Čuo sam tu priču od matere više puta. Već rano ujutro, pričala je, počela sam osjećati trudove i kada se razdanilo ustajem i već čujem glasove iz susjedstva, izgone se ovce i krave u brdo na pašu.

Nikome ništa ne govorim, idem istrati svoje krave, želim da budu na paši, koliko-toliko, vjerujem da ću izdržati, pa ću roditi kada se vratim kući. Bila sam u brdu iznad sela, trudovi se pojačavaju, ali ja oću krave goniti kući tek oko 10 sati, kao i drugi svit. Još ih gonim na Rudu, na Gaz, da se napoje. Dolazim kući i odmah se javljam svekrvi da ću brzo rodit, da idem na Tavančić, a da ona zovne neke žene iz sela da budu pored mene. Nije prošlo, možda, ni pola sata, rodila sam svoga Stipu, lagano, bez velike muke.

Nediljko: Mater osjeća trudove, a goni krave na pašu. Koji je to bio poredak vrijednosti?

Stipe: Danas bi to bilo shvaćeno pogrešno jer misli na krave umjesto na sebe i dijete, riskira, ugrožava svoje zdravlje i život djeteta. Takvo njeno ponašanje treba promatrati u kontekstu vremena u kojemu se događalo.

---

image

Uz bista grofa Janka Draškovića, rad akademskog kipara Stipe Sikirice su, uz samog autora, Miro Gavran, Stipe Botica i Anđelko Akrap

Vanesa Pandžić/HANZA MEDIA
---

Nediljko: Ispričaj kako ti je konj Zekan spasio život?

Stipe: Zekan i susjedov Dorat s kojim je bio u suvezu pasli su na njivama. Ja sam se igrao u blizini Zekana. Preplašen od sirene kamiona Dorat se dao u divlji galop ravno na mene. Vidjevši kuda Dorat trči Zekan je stao uz mene, zaklonio me. Dorat ga je udario, dobro se očešao od Zekana, i otrčao dalje.

Sve to su s nedaleke njive prestravljeno gledali moji ćaća i mater. Ja sam čuvao svoga Zekana, a Zekan je, eto, zaštitio mene. Zekan je, zapravo, bio moja prva ljubav prema konju, prema konjima općenito.

Nediljko: Ćaća te s pet godina poslao u školu?

Stipe: Učitelj Delonga, razuman čovjek, pratio me tijekom godine i zaključio da za moje dobro ponovim razred, što sam i učinio.

Nediljko: Rat je prekinuo tvoje bezbrižno dječje školsko doba?

Stipe: Sve se promijenilo. Mnogi su ljudi, i u našoj Jabuci, s oduševljenjem dočekali uspostavu hrvatske državne vlasti, nakon stoljeća tuđinske.

Rijetki su imali viziju da će država trajati koliko i oni uz čiju se pomoć i potporu uspostavila. Dalmacija je ustupljena Italiji, a Jabučanima je za odlazak u Trilj na Vedrinskom mostu uspostavljena talijanska granična straža. Talijanski su se vojnici iživljavali na našim ženama, djevojkama, s četnicima su radili zločine, pljačkali i uništavali imovinu.

Nediljko: Meni se čini da im je poglavnik dao više nego su oni tražili?

Stipe: On je velika tragedija hrvatskog naroda.

Nediljko: Često ste se spašavali bijegom od kuća?

Stipe: Da, bježali bismo preko Guvnine pa na Lokvu i iznad Graba ili preko polja pa put Graba, kroz Vrabač, pa u Rudu i dalje u Kamešnicu sve do Vještić Gore.

Nediljko: Kako ti je jednom pri bježanju pomogao magareći rep?

Stipe: U tom bijegu ja sam brata Marijana nosio krkećke, na leđima. Na pola puta između Rude i Korita za kratkog odmora sam zaspao. Probudio me nepoznati čovjek pa smo nastavili. U Koritima sam našao mater sa sestrom Lucom i bratom Vladom.

Zbog bolova koje je Vlado osjećao dobili smo za ispomoć magare. Brat Vlade je bio na magaretu, uz njega smo posjeli i brata Marijana, mater je vodila, pa nosila sestru Lucu, a ja sam se držao magaretu za rep. Već sam dolaskom u Korita i nošenjem brata Marijana cijelim putem od Jabuke bio na izmaku snaga, iscrpljen. Ne znam kako bih izdržao tako dugačak put preko cijele planine, po kamenjaru, da se nisam držao magaretu za rep.

Nediljko: U listopadu 1944. otišao si u Sinj, u gimnaziju?

Stipe: Ćaća dolazi po mene u Čačvinu i kaže da idemo dolje u Jabuku, jer ću ići u Sinj, u gimnaziju. Ja kažem: Ali, ćaća, ja sam završio samo dva razreda, kako ću pratiti nastavu? Tako smo još i u Jabuci razgovarali. Ja ne bih išao, a ćaća uporno ponavlja: Ja u tebe vjerujem, sve ćeš ti to nadoknaditi, znaš čitat i pisat, sve drugo ćeš naučiti.

Nediljko: Uspio si?

Stipe: Zbog preskakanja dva razreda bio sam svjestan da zaostajem za drugima, ali nisam smio posustati pa uz puno truda sustižem ostale. Sljedeći razred već je išao lakše, a startni zaostatak nadoknadio sam tek u završnom razredu.

---

image

Stipe Sikirica i naš pokojni novinar Bože V. Žigo ispred kiparovih vratnica na crkvi Čudotvorne Gospe

Arhiva sd
---

Nediljko: Školovanje nastavljaš u Školi primijenjenih umjetnosti u Splitu, koji si prigrlio?

Stipe: Tu nije bilo dvojbe, od te 1949. godine, od prvog susreta, Split sam smatrao svojim, jednako kao i Zagreb u kojemu živim više od 70 godina.

Nediljko: Kada je mater 1947. rodila blizance, brata Dinka i mene, bilo ti je drago, ali si pokazao i zabrinutost?

Stipe: Ja sam istinski bio sretan, ali bilo nas je već šestero djece pa sam se kao 14-estogodišnjak upitao tko će nas sve nahraniti. Tada sam, valjda, izgovorio rečenicu da se bojim kako ni naše magare neće imati što jesti.

Nediljko: Poslije Škole primijenjenih umjetnosti u Splitu, 1953. si položio prijemni na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu?

Stipe: Dobro sam riješio i crtež i model u glini, čak sam kriomice pomogao i kolegi. Od 18 kandidata primljeno nas je pet.

Nediljko: Kako teku studentski dani?

Stipe: Bio sam sretan jer sam studirao što sam priželjkivao. Profesori su nam bili Augustinčić, Kršinić, Radauš, Detoni, Ljubo Babić, Krsto Hegedušić, Miše... Pun si ponosa kad prođeš pored njih, a kamo li kada ti uđu u predavaonicu kao profesori. Posebno sam bio ponosan kada me na 3. godini profesor Radauš izabrao kao prvog u skupini studenata kojima je postao mentor.

Nediljko: Kao student izradio si skulpturu Djevojka na izvoru kao prvo tvoje djelo postavljeno u javni prostor. Otkuda ti ideja?

Stipe: Provodeći vrijeme uz Rudu i Gaz u sjećanju su mi ostale djevojke koje se vraćaju s rada u polju pjevajući. Umorne i žedne dolaze do rijeke, čučnu, sakupe ruke i dlanove kao posudu i tako zagrabe vodu, te prinose ustima sve dok se ne napiju.

Tu sam sliku nosio u sebi i na trećoj godini izradio skulpturu u malom formatu od 30 centimetara. Skulpturu, objavljenu u Vjesniku, vidio je tadašnji predsjednik općine Sinj Petar Pavić s kojim sam dogovorio izradu skulpture u prirodnoj veličini. Odljevena u bronzi postavjena je u malom parku do crkve, gdje je i danas.

---

image

Vrata na crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske, rad kipara Stipe Sikirice

 

Jakov Prkić/HANZA MEDIA
---

Nediljko: Spomenik alkaru radio si dvije godine, a otkriven je uoči 250. Alke 1965.?

Stipe: Neposredno prije početka Alke mi smo bili pored spomenika i čekali dolazak Tita u pratnji Mike Tripala koji je otkrio spomenik. Mika me predstavio Titu kao autora, a Tito mi je poslije razgledanja spomenika prišao i kazao: Ovo je dobro, ovo je ideološki dobro... Ni danas ne znam što je time htio reći.

Nediljko: Na toj Alki svirana je i hrvatska himna?

Stipe: Tu hrabru gestu, koju nije predvidio protokol, izveo je Ivelja Župić sa svojim glazbarima. Poslije "Hej Slaveni" Ivelja je nastavio dirigirati, a glazbari su svirali "Lijepu našu" zadržavajući cijelu svečanu ložu i gledalište u stavu mirno u kojemu su pozdravili i hrvatsku himnu. •

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vanesa Pandžić/HANZA MEDIA HANZA MEDIA Paun Paunović/ HANZA MEDIA Vanesa Pandžić/HANZA MEDIA Arhiva sd Jakov Prkić/HANZA MEDIA
Vanesa Pandžić/HANZA MEDIA

Stipe Sikirica u veljači ove godine uz svoj rad, bistu grofa Janka Draškovića, osnivača Matice Hrvatske

HANZA MEDIA

Stipe Sikirica

Paun Paunović/ HANZA MEDIA

Kip mladenaca na konju postavljen na lokalitetu Gaz kod Trilja

Vanesa Pandžić/HANZA MEDIA

Uz bista grofa Janka Draškovića, rad akademskog kipara Stipe Sikirice su, uz samog autora, Miro Gavran, Stipe Botica i Anđelko Akrap

Arhiva sd

Stipe Sikirica i naš pokojni novinar Bože V. Žigo ispred kiparovih vratnica na crkvi Čudotvorne Gospe

Jakov Prkić/HANZA MEDIA

Vrata na crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske, rad kipara Stipe Sikirice

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/slikarstvo/stipe-sikirica-kako-je-na-alki-pred-titom-napravljena-diverzija-i-kako-me-moj-zekan-spasio-od-sigurne-smrti-1283677 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=53b88b7d4834b58a8376d1bb902b114d97792bf1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stipe+Sikirica%3A+Kako+je+na+Alki+pred+Titom+napravljena+diverzija%2C+i+kako+me+moj+Zekan+spasio+od+sigurne+smrti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fslikarstvo%2Fstipe-sikirica-kako-je-na-alki-pred-titom-napravljena-diverzija-i-kako-me-moj-zekan-spasio-od-sigurne-smrti-1283677 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fslikarstvo%2Fstipe-sikirica-kako-je-na-alki-pred-titom-napravljena-diverzija-i-kako-me-moj-zekan-spasio-od-sigurne-smrti-1283677 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SJEĆANJA UMJETNIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SlikarstvoSJEĆANJA UMJETNIKA

Stipe Sikirica: Kako je na Alki pred Titom napravljena diverzija, i kako me moj Zekan spasio od sigurne smrti

Piše Toni Paštar
23. travnja 2023. - 16:28
Stipe Sikirica u veljači ove godine uz svoj rad, bistu grofa Janka Draškovića, osnivača Matice HrvatskeVanesa Pandžić/HANZA MEDIA

Bard hrvatske likovne umjetnosti, akademski kipar Stipe Sikirica, 29. travnja puni 90 godina života. Mada je iza Sikirice poslagan autorski opus i za nekoliko života, njegovih 90 godina življenja u najvećem je, zapravo, široj javnosti nepoznanica.

Stipe Sikirica potječe iz mnogoljudne obitelji. Njegov otac Nikola, koji je sa sestrom odrastao bez oca umrlog u Americi, i majka Jela izrodili su osmero djece, sedam sinova i jednu kćerku, od kojih je jedno umrlo nedugo poslije rođenja. Prvog su dobili sina Juru, a onda su redom dolazili Dane, Stipe, Vlado, Luca, Marijan i Nediljko. Stipe je otac troje djece, sina Lole i kćerki Ive i Jelene. Lola i njegova Gordana dobili su sina Stipu koji je slavljeniku sa suprugom Simonom darovao praunuka Niku.

Kći Jelena sa suprugom Tvrtkom rodila ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 17:17