stdClass Object ( [id] => 585827 [title] => Zvijezda francuskog filma Laetitia Casta ekskluzivno za 'Slobodnu': Nije mi uvijek bilo lako biti model [alias] => zvijezda-francuskog-filma-laetitia-casta-ekskluzivno-za-slobodnu-nije-mi-uvijek-bilo-lako-biti-model [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ne vjerujem u Boga, ali mogla bih promijeniti mišljenje kad vidim Laetitiju Castu – čuvena je izjava Vivianne Westwood, izrečena krajem devedesetih, na vrhuncu popularnosti francuskog supermodela. Izjava nam se vrtila po glavi prilikom dolaska u pariški hotel "Le Collectionneur" i susreta s europskom boginjom ljepote koja je za Dolcea i Gabbanu bila savršeno utjelovljenje žene.

Laetitia je bila najveća ženska zvijezda ovogodišnjeg filmskog događaja "UniFrance", održanog protekli vikend u Parizu. Prije točno 20 godina ostvarila je glumački debi u filmu "Asterix i Obelix protiv Cezara". Tada je malo tko mislio da će (bivši) supermodel ostati glumica.

No, 20 godina kasnije, Laetitia je nanizala veliku brojku filmova, glumeći među ostalim u "Licu" Tsaija Ming-Lianga, prikazanom u Cannesu, utjelovila je Brigitte Bardot u "Gainsbourgu", ljubavnicu Richarda Gerea u "Prijevari"... Danas je Casta velika zvijezda francuskog filma.

Uživo prelijepa i prezgodna, kao na slikama od prije deset i više godina, šarmantna i pametna, Laetitia je na "UniFranceu" predstavljala novi film "L'homme fidele" ("Vjeran čovjek") koji je kupljen za hrvatsku distribuciju.

Zanimljivo, režirao ga je i u njemu glumi njezin suprug Louis Garrel, znan po ulozi u Bertoluccijevim "Sanjarima". Posebice što Casta u filmu igra Garrelovu djevojku koja ga, trudna, ostavlja zbog njegova prijatelja i vraća mu se kad ovaj umre.

- Na neki način je to bila obiteljska obavezom jer i da nisam htjela raditi na filmu ipak me pitao za savjete oko scenarija, glumila sam sve likove da vidi kako funkcioniraju. Napravila sam to kao prijateljica i rekla sam nema problema. Onda mi je predložio lik (Marianne) i rekla sam “ne, nema teorije”. Iz mnogo razloga.

Film prikazuje ženu koja je nevjerna. Prevarila ga je i ostala trudna s njegovim najboljim prijateljem. Neki je mogu vidjeti kao lošu curu, a drugi mogu reći da je jako slobodna. Mislim da je u biti manipulativna i loša. Odbijala sam ulogu jer sam se bojala. Ponekad je dobro kad se bojite prije projekta. U početku mi se činilo da je scenarij prestrog prema Marianne. Ne mogu glumiti lik koji je samo intelektualan, a nema ništa karakterno. Samo ste kostur.

Louis je s Jean-Claudeom (legendarni scenarist Carriere) poradio na liku da postane mekša. I upalilo je. Mislim da je Jean-Claude htio prikazati lik koji ne želi otkriti ono loše u sebi. Mislim da njih dvojica postavljaju pitanja o životu, ali ne daju odgovore. Kad su počeli raditi nisu razmišljali o filozofiji ili moralnosti. Jean-Claude uopće nije sentimentalan. Louis je jako romantičan. Film je kombinacija njih dvojice.

Na filmu također vidimo Jean-Claudeovu zrelost po pitanju likova. Marianne se vrati i brza je. Pitala sam ga kako mu je to uspjelo i odgovorio mi je da može ući u ženinu kožu. I to je istina. Fantastičan je. Scenarij je počeo o odnosu žene s dva muškarca, a onda je Jean-Claude dalje razvio priču – otkriva nam Laetitia koja je htjela svome liku “dati razlog zbog kojeg se tako ponaša”.

- U glavi sam razradila priču, vođena scenarijem, da je Marianne htjela imati dijete s Abelom, ali on je bio nezreo i nije bio spreman za to. Studirala je politiku, jako snažna žena. Onda se zbližila s Paulom koji je uvijek bio tu i ostala je trudna. Vidi da je Abel nezreo. I tu počinje film. Kad prekine s njim. Tako je postupila jer ga je već čekala.

Zato nisam svalila krivnju na njega. Mjesecima je znala da će otići. To je stvarno tako. Kad žena želi ostaviti muškarca, prethodno razmišlja o tome – tvrdi Casta i dodaje kako joj nije bio problem glumiti sa suprugom jer je poznaje privatno.

- Ja sam glumica i glumim lik Marianne. To je sasvim drugačije. Ona može imati neke moje osobine, ali to nisam ja, ja imam svoj život. Nije me poznavao kao glumicu, a ja nisam poznavala njega kao redatelja. Tu smo se jako dobro upoznali. Poznajemo se od prije, ali nismo surađivali na filmu. Kad radim na filmu i vjerujem u njega onda sam drugačija, i ne uvijek jednostavna – kaže Laetitia.

Kad smo joj na to spomenuli da u filmu ima Marianneina rečenica "Ne poznaješ me dobro", zagonetno se nadovezala s “Nikad doista ne poznajemo nekoga”.

Casta je prošle godine navršila 40 godina i sve se udobnije osjeća u koži glumice, pri čemu joj je uloga u suprugovu filmu ponajbolja dosad, iako je bila sjajna u “Gainsbourgu” kao Bardot koja je također od modela postala glumica, a Laetitia ju je naslijedila i kao model za bistu Marianne, nacionalnog simbola Francuske.

- Možda sam prihvatila da se treba bojati. Ali, još se bojim. I to je dobro jer nije dobro biti previše siguran u sebe. Kroz sumnju možete naći odgovore. Naravno da sam na početku sve prihvaćala, ali sam isto mislila da neke od tih uloga nemaju previše mašte. Imala sam sreće što sam radila s dobrim redateljima, ali ni sada nije lako naći snažne likove – govori Casta.

Podsjećamo je da se idućeg mjeseca navršava 20. godišnjica njezine prve uloge u “Asterixu i Obelixu” i pitamo može li se osvrnuti iza sebe.

- Ne gledam unatrag, ne razmišljam o tome. Ne gledam unatrag jer sam dala sve od sebe. Treba mi dugo vremena da se pomirim s nekim stvarima. Nisam prošla klasičan put glumice. Nisam studirala glumu. Mislim da je to sreća da se sada osjećam slobodno zahvaljujući svom iskustvu. To mi nitko ne može oduzeti. To je sve što vam mogu reći.
Jer to je stvarnost mog života.

Nije uvijek bilo lako. Jer sam bila model, i slavna, i nisam prihvaćala činjenicu da mogu biti glumica. Jednako tako sam dobila priliku da potvrdim što želim raditi, tko sam, i da budem jaka. Nisam imala izbora ako sam htjela biti glumica. Tako da to nije ništa loše. Možda zato što to sada prihvaćam, možda zato i drugi ljudi prihvaćaju da sam glumica.

Mislim da se ne radi o pojedinačnim ulogama. Vrijeme mi je dalo te mogućnosti. Kao ogrlica, slažete perlicu po perlicu. Ili kao slikar, ne postane uspješan nakon jedne slike. Ponavlja i uči. Vjeruje i dalje radi – pametno razmišlja Laetitia koja se ne libi komentirati i politiku, tj. pariške prosvjede.

- Mislim da živimo u demokratskoj zemlji i možemo izraziti nezadovoljstvo. Problem je što je sve izmiješano. Jer, u Francuskoj ima puno različith ljudi. Kad na ulici vidite ženu, one vikendom nisu s mužem i djecom nego su na ulici. Nešto se promijenilo. To je jako zanimljivo i iskreno.

Žene se moraju brinuti za djecu i raditi toliko toga, a opet izlaze na ulice i izražavaju svoje mišljenje. To nešto znači. Nešto se mora promijeniti. Kad saslušate te ljude vidite nezadovoljstvo, i to je grozno. Znam kako je to kad moji roditelji nisu dobivali plaću i nisu imali od čega živjeti. Razumijem te ljude. Politika gradi zidove među ljudima i gradovima, i to je grozno. Plaši me ekstremizam – iskreno će glumica.

Na tom tragu, za kraj, zanimao nas je njezin stav o “MeToo” pokretu.

- Ne možemo dati jedan odgovor na jednu stvar jer je situacija jako složena i teška. Mislim da je pokret dobar jer žene su iskoristile svoj glas i izrazile koje su odgovornosti muškaraca i žena. To je važno, ali ne mislim da moraju biti jedni protiv drugih. Mislim da moraju biti zajedno. Isto vrijedi za građane i političare. Moraju raditi zajedno ne odvojeno. Zato ekstremisti koriste priliku.

Ne želim biti stavljena u poziciju objekta želje

Laetitia Casta je feministica i spremna je dati do znanja što misli o pitanjima tipa je li bilo teže biti model ili glumica s obzirom na muškarce u to vrijeme, tj. da je kolala priča kako joj se Leonardo Di Caprio pokušao upucavati, osobito ako to pitanje postavi – žena. Casta ne želi biti stavljena u poziciju objekta želje, već da joj se obraćaju kao glumici ili modelu, da je pitaju što misli kao žena.
- Žene to međusobno rade. Ponekad su neprijatelji, a trebale bi raditi zajedno da promijene stvari. Važno je da budemo odgovorne zbog cijelog svijeta.

Najseksi žena svijeta

Casta je postala supermodel do 19. godine, elitni anđeo “Victoria's Secreta”. Tijekom karijere supermodela krasila je preko stotinu naslovnica, od čega je najpoznatija i najkontroverznija ona “Rolling Stonea” iz 1998., kad je bila proglašena “najseksi ženom svijeta”.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽENA, MAJKA, GLUMICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-01-24 16:23:09 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-01-24 18:28:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-01-24 18:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2783 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/01\/24\/RTX36VZD.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/24\/Laetitia&Marko.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/24\/Asterix.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/24\/Gainsbourg.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/24\/Visage.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/24\/Arbitrage.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/24\/Unfaithful Man.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/24\/Asterix1.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["RTX36VZD","Laetitia&Marko","Asterix","Gainsbourg","Visage","Arbitrage","Unfaithful Man","Asterix1"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1260x840"},{"size0":"1212x840"},{"size0":"1120x840"},{"size0":"1256x840"},{"size0":"1280x720"},{"size0":"1265x840"},{"size0":"1000x415"},{"size0":"1121x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7574788 Threads: 4 Questions: 1613344716 Slow queries: 4788843 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110845596 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/zvijezda-francuskog-filma-laetitia-casta-ekskluzivno-za-slobodnu-nije-mi-uvijek-bilo-lako-biti-model-585827 [printLink] => /kultura/zvijezda-francuskog-filma-laetitia-casta-ekskluzivno-za-slobodnu-nije-mi-uvijek-bilo-lako-biti-model-585827?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 436002 [name] => unifrance [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => unifrance [link] => /tag/unifrance ) [1] => stdClass Object ( [id] => 436266 [name] => Laetitia Casta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => laetitia-casta [link] => /tag/laetitia-casta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽENA, MAJKA, GLUMICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zvijezda francuskog filma Laetitia Casta ekskluzivno za 'Slobodnu': Nije mi uvijek bilo lako biti model [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/24/RTX36VZD.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => RTX36VZD [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/24/RTX36VZD.jpg [title] => RTX36VZD ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/24/Laetitia&Marko.jpg [title] => Laetitia&Marko ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/24/Asterix.jpg [title] => Asterix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/24/Gainsbourg.jpg [title] => Gainsbourg ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/24/Visage.jpg [title] => Visage ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/24/Arbitrage.jpg [title] => Arbitrage ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/24/Unfaithful Man.jpg [title] => Unfaithful Man ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/24/Asterix1.jpg [title] => Asterix1 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ne vjerujem u Boga, ali mogla bih promijeniti mišljenje kad vidim Laetitiju Castu – čuvena je izjava Vivianne Westwood, izrečena krajem devedesetih, na vrhuncu popularnosti francuskog supermodela. Izjava nam se vrtila po glavi prilikom dolaska u pariški hotel "Le Collectionneur" i susreta s europskom boginjom ljepote koja je za Dolcea i Gabbanu bila savršeno utjelovljenje žene.

Laetitia je bila najveća ženska zvijezda ovogodišnjeg filmskog događaja "UniFrance", održanog protekli vikend u Parizu. Prije točno 20 godina ostvarila je glumački debi u filmu "Asterix i Obelix protiv Cezara". Tada je malo tko mislio da će (bivši) supermodel ostati glumica.

No, 20 godina kasnije, Laetitia je nanizala veliku brojku filmova, glumeći među ostalim u "Licu" Tsaija Ming-Lianga, prikazanom u Cannesu, utjelovila je Brigitte Bardot u "Gainsbourgu", ljubavnicu Richarda Gerea u "Prijevari"... Danas je Casta velika zvijezda francuskog filma.

Uživo prelijepa i prezgodna, kao na slikama od prije deset i više godina, šarmantna i pametna, Laetitia je na "UniFranceu" predstavljala novi film "L'homme fidele" ("Vjeran čovjek") koji je kupljen za hrvatsku distribuciju.

Zanimljivo, režirao ga je i u njemu glumi njezin suprug Louis Garrel, znan po ulozi u Bertoluccijevim "Sanjarima". Posebice što Casta u filmu igra Garrelovu djevojku koja ga, trudna, ostavlja zbog njegova prijatelja i vraća mu se kad ovaj umre.

- Na neki način je to bila obiteljska obavezom jer i da nisam htjela raditi na filmu ipak me pitao za savjete oko scenarija, glumila sam sve likove da vidi kako funkcioniraju. Napravila sam to kao prijateljica i rekla sam nema problema. Onda mi je predložio lik (Marianne) i rekla sam “ne, nema teorije”. Iz mnogo razloga.

Film prikazuje ženu koja je nevjerna. Prevarila ga je i ostala trudna s njegovim najboljim prijateljem. Neki je mogu vidjeti kao lošu curu, a drugi mogu reći da je jako slobodna. Mislim da je u biti manipulativna i loša. Odbijala sam ulogu jer sam se bojala. Ponekad je dobro kad se bojite prije projekta. U početku mi se činilo da je scenarij prestrog prema Marianne. Ne mogu glumiti lik koji je samo intelektualan, a nema ništa karakterno. Samo ste kostur.

Louis je s Jean-Claudeom (legendarni scenarist Carriere) poradio na liku da postane mekša. I upalilo je. Mislim da je Jean-Claude htio prikazati lik koji ne želi otkriti ono loše u sebi. Mislim da njih dvojica postavljaju pitanja o životu, ali ne daju odgovore. Kad su počeli raditi nisu razmišljali o filozofiji ili moralnosti. Jean-Claude uopće nije sentimentalan. Louis je jako romantičan. Film je kombinacija njih dvojice.

Na filmu također vidimo Jean-Claudeovu zrelost po pitanju likova. Marianne se vrati i brza je. Pitala sam ga kako mu je to uspjelo i odgovorio mi je da može ući u ženinu kožu. I to je istina. Fantastičan je. Scenarij je počeo o odnosu žene s dva muškarca, a onda je Jean-Claude dalje razvio priču – otkriva nam Laetitia koja je htjela svome liku “dati razlog zbog kojeg se tako ponaša”.

- U glavi sam razradila priču, vođena scenarijem, da je Marianne htjela imati dijete s Abelom, ali on je bio nezreo i nije bio spreman za to. Studirala je politiku, jako snažna žena. Onda se zbližila s Paulom koji je uvijek bio tu i ostala je trudna. Vidi da je Abel nezreo. I tu počinje film. Kad prekine s njim. Tako je postupila jer ga je već čekala.

Zato nisam svalila krivnju na njega. Mjesecima je znala da će otići. To je stvarno tako. Kad žena želi ostaviti muškarca, prethodno razmišlja o tome – tvrdi Casta i dodaje kako joj nije bio problem glumiti sa suprugom jer je poznaje privatno.

- Ja sam glumica i glumim lik Marianne. To je sasvim drugačije. Ona može imati neke moje osobine, ali to nisam ja, ja imam svoj život. Nije me poznavao kao glumicu, a ja nisam poznavala njega kao redatelja. Tu smo se jako dobro upoznali. Poznajemo se od prije, ali nismo surađivali na filmu. Kad radim na filmu i vjerujem u njega onda sam drugačija, i ne uvijek jednostavna – kaže Laetitia.

Kad smo joj na to spomenuli da u filmu ima Marianneina rečenica "Ne poznaješ me dobro", zagonetno se nadovezala s “Nikad doista ne poznajemo nekoga”.

Casta je prošle godine navršila 40 godina i sve se udobnije osjeća u koži glumice, pri čemu joj je uloga u suprugovu filmu ponajbolja dosad, iako je bila sjajna u “Gainsbourgu” kao Bardot koja je također od modela postala glumica, a Laetitia ju je naslijedila i kao model za bistu Marianne, nacionalnog simbola Francuske.

- Možda sam prihvatila da se treba bojati. Ali, još se bojim. I to je dobro jer nije dobro biti previše siguran u sebe. Kroz sumnju možete naći odgovore. Naravno da sam na početku sve prihvaćala, ali sam isto mislila da neke od tih uloga nemaju previše mašte. Imala sam sreće što sam radila s dobrim redateljima, ali ni sada nije lako naći snažne likove – govori Casta.

Podsjećamo je da se idućeg mjeseca navršava 20. godišnjica njezine prve uloge u “Asterixu i Obelixu” i pitamo može li se osvrnuti iza sebe.

- Ne gledam unatrag, ne razmišljam o tome. Ne gledam unatrag jer sam dala sve od sebe. Treba mi dugo vremena da se pomirim s nekim stvarima. Nisam prošla klasičan put glumice. Nisam studirala glumu. Mislim da je to sreća da se sada osjećam slobodno zahvaljujući svom iskustvu. To mi nitko ne može oduzeti. To je sve što vam mogu reći.
Jer to je stvarnost mog života.

Nije uvijek bilo lako. Jer sam bila model, i slavna, i nisam prihvaćala činjenicu da mogu biti glumica. Jednako tako sam dobila priliku da potvrdim što želim raditi, tko sam, i da budem jaka. Nisam imala izbora ako sam htjela biti glumica. Tako da to nije ništa loše. Možda zato što to sada prihvaćam, možda zato i drugi ljudi prihvaćaju da sam glumica.

Mislim da se ne radi o pojedinačnim ulogama. Vrijeme mi je dalo te mogućnosti. Kao ogrlica, slažete perlicu po perlicu. Ili kao slikar, ne postane uspješan nakon jedne slike. Ponavlja i uči. Vjeruje i dalje radi – pametno razmišlja Laetitia koja se ne libi komentirati i politiku, tj. pariške prosvjede.

- Mislim da živimo u demokratskoj zemlji i možemo izraziti nezadovoljstvo. Problem je što je sve izmiješano. Jer, u Francuskoj ima puno različith ljudi. Kad na ulici vidite ženu, one vikendom nisu s mužem i djecom nego su na ulici. Nešto se promijenilo. To je jako zanimljivo i iskreno.

Žene se moraju brinuti za djecu i raditi toliko toga, a opet izlaze na ulice i izražavaju svoje mišljenje. To nešto znači. Nešto se mora promijeniti. Kad saslušate te ljude vidite nezadovoljstvo, i to je grozno. Znam kako je to kad moji roditelji nisu dobivali plaću i nisu imali od čega živjeti. Razumijem te ljude. Politika gradi zidove među ljudima i gradovima, i to je grozno. Plaši me ekstremizam – iskreno će glumica.

Na tom tragu, za kraj, zanimao nas je njezin stav o “MeToo” pokretu.

- Ne možemo dati jedan odgovor na jednu stvar jer je situacija jako složena i teška. Mislim da je pokret dobar jer žene su iskoristile svoj glas i izrazile koje su odgovornosti muškaraca i žena. To je važno, ali ne mislim da moraju biti jedni protiv drugih. Mislim da moraju biti zajedno. Isto vrijedi za građane i političare. Moraju raditi zajedno ne odvojeno. Zato ekstremisti koriste priliku.

Ne želim biti stavljena u poziciju objekta želje

Laetitia Casta je feministica i spremna je dati do znanja što misli o pitanjima tipa je li bilo teže biti model ili glumica s obzirom na muškarce u to vrijeme, tj. da je kolala priča kako joj se Leonardo Di Caprio pokušao upucavati, osobito ako to pitanje postavi – žena. Casta ne želi biti stavljena u poziciju objekta želje, već da joj se obraćaju kao glumici ili modelu, da je pitaju što misli kao žena.
- Žene to međusobno rade. Ponekad su neprijatelji, a trebale bi raditi zajedno da promijene stvari. Važno je da budemo odgovorne zbog cijelog svijeta.

Najseksi žena svijeta

Casta je postala supermodel do 19. godine, elitni anđeo “Victoria's Secreta”. Tijekom karijere supermodela krasila je preko stotinu naslovnica, od čega je najpoznatija i najkontroverznija ona “Rolling Stonea” iz 1998., kad je bila proglašena “najseksi ženom svijeta”.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
RTX36VZD Laetitia&Marko Asterix Gainsbourg Visage Arbitrage Unfaithful Man Asterix1
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/zvijezda-francuskog-filma-laetitia-casta-ekskluzivno-za-slobodnu-nije-mi-uvijek-bilo-lako-biti-model-585827 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f131a23ec2a1737d144f07ad93a2b42fa7346732 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zvijezda+francuskog+filma+Laetitia+Casta+ekskluzivno+za+%26%23039%3BSlobodnu%26%23039%3B%3A+Nije+mi+uvijek+bilo+lako+biti+model&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fzvijezda-francuskog-filma-laetitia-casta-ekskluzivno-za-slobodnu-nije-mi-uvijek-bilo-lako-biti-model-585827 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fzvijezda-francuskog-filma-laetitia-casta-ekskluzivno-za-slobodnu-nije-mi-uvijek-bilo-lako-biti-model-585827 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽENA, MAJKA, GLUMICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaŽENA, MAJKA, GLUMICA

Zvijezda francuskog filma Laetitia Casta ekskluzivno za 'Slobodnu': Nije mi uvijek bilo lako biti model

24. siječnja 2019. - 19:04

Ne vjerujem u Boga, ali mogla bih promijeniti mišljenje kad vidim Laetitiju Castu – čuvena je izjava Vivianne Westwood, izrečena krajem devedesetih, na vrhuncu popularnosti francuskog supermodela. Izjava nam se vrtila po glavi prilikom dolaska u pariški hotel "Le Collectionneur" i susreta s europskom boginjom ljepote koja je za Dolcea i Gabbanu bila savršeno utjelovljenje žene.

Laetitia je bila najveća ženska zvijezda ovogodišnjeg filmskog događaja "UniFrance", održanog protekli vikend u Parizu. Prije točno 20 godina ostvarila je glumački debi u filmu "Asterix i Obelix protiv Cezara". Tada je malo tko mislio da će (bivši) supermodel ostati glumica.

No, 20 godina kasnije, Laetitia je nanizala veliku brojku filmova, glumeći među ostalim u "Licu" Tsaija Ming-Lianga, prikazan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 01:57