Mišljenja ad hoc

ad hoc

Josip Jović

Nastranost postala - napredna!?

Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je stanovite primjedbe na tekst zaključaka koje je Vijeće za vanjske poslove EU-a pripremilo za UN-ovu skorašnju raspravu o ljudskim pravima i slobodama. Sa stranica liberalnih novina, od ljudi iz glavne oporbene stranke (Joško Klisović, Ranko Ostojić) te od nevladinih udruga okupljenih oko Platforme 112, predvođene Sanjom Sarnavkom i Radom Borić, stigle su brze i vrlo oštre, gotovo uvrijeđene reakcije.

U ime kojih građana

Davoru Ivi Stieru se spočitava zaokret u vanjskoj politici suprotan najavama prije izbora, ozbiljno klizanje u radikalni konzervativizam, rigidni, profašistički katolički stavovi, kojima je „konsternirana ne samo Europa nego i mi u Hrvatskoj“, svrstavanje uz bok Mađarske i Poljske, negiranje prava istospolnih i LGBT zajednica, kao i prava žena da odlučuju o svom tijelu. Još se pozivaju građani da dignu svoj glas.

Otkud sve to? U primjedbama se Ministarstva govori tek o tome da su obitelj i brak kao zajednica muškarca i žene prirodna i temeljna zajednica ljudskog društva. To su stavovi koji su izraženi u Ustavu za što se opredijelilo više od sedamdeset posto građana. Pa se postavlja pitanje koji su to građani koji bi trebali dići svoj glas i koji smo to mi koji smo konsternirani. To svakako nisu birači HDZ-a koji su tobože iznevjereni. Zabrana se pobačaja niti ne spominje, niti su kritizirani stavovi, stavovi samo Katoličke crkve. Nejasno je i koja su to LGBT prava ugrožena?

Kako jučer, tako i danas

Kamo vodi i odakle dolazi ova panika na samom rubu moralnog ludila, pitanje je na koje nije lako odgovoriti. Riječ je o jednom svjetskom trendu po kojemu Oscara dobiva film o homoseksualnosti i samo zbog toga. Spominjati obitelj postalo je svetogrdnim, dok su spolne nastranosti i ubijanje nerođene djece napredni.

Ranko Ostojić je nabrojio i čitav niz pojedinačnih primjera netolerancije druge vrste kako bi oslikao opće stanje: plakat u Vukovaru, suzavac u klubu SuperSuper, napad na navijače iz Beograda, premlaćivanje imigranta, napad na crnoputoga glumca u Dubrovniku, crne košulje u Zagrebu.

Zaprijetio je kako nije daleko dan kako će krv poteći, valjda kao onda kad je policajac u njegovu ministarskom mandatu na smrt pretukao vukovarskog branitelja koji je skidao ćiriličnu ploču. Hrvatskoj se, kako jučer tako i danas, neprekidno traže i pronalaze novi prilozi na temu fašizma, nove stavke na računu kojega ona mora vječno plaćati svojom slobodom.

Naslovnica ad hoc