Mišljenja ad hoc

ad hoc

Josip Jović

Tri žalosne komemoracije

U spomen na žrtve ustaškog logora Jasenovac održana su čak tri komemorativna skupa. Na službenoj komemoraciji pojavili su se predsjednik Vlade i polovica njegova kabineta. Ali, avaj, dan prije komemorirali su u vremenu i prostoru izgubljeni esdepeovci, takozvani antifašisti i predstavnici Srpskog narodnog vijeća, dok su se dan poslije uz "kameni cvijet" okupili predstavnici židovskih općina. I zločini i žrtve ostali su u drugom planu.

Dok su i ove godine vlasti polagale svoj obvezni, uvijek isti ispit iz Jasenovca, kako bi otklonili svaku sumnju, ostale su dvije komemoracije organizatori priredili kako bi tu istu vlast dodatno optužili i stavili joj teret prošlosti na njezina nejaka i nedužna leđa.

Optužba bez argumenata

Državnički suzdržano Andrej Plenković je iz cijelog ovoga politikantskoga igrokaza, kao i svi dobronamjerni građani zemlje, izvukao poruku kako ubuduće svi trebaju zajednički odavati počast žrtvama. Bojim se, međutim, kako od te želje neće biti ništa. Poruke onih drugih, naime, idu u suprotnom pravcu.

Koji je uopće smisao i motiv bojkotiranja službene komemoracije? Habulin, Bernardić, Pupovac, Kraus itd. smatraju, a to i ne skrivaju, kako i ova vlada i ova predsjednica relativiziraju i opravdavaju ustaški režim. Ne postoji naravno ni jedan jedini argument koji bi to dokazivao. U svih ovih nešto više od četvrt stoljeća samostalnosti Hrvatske, skoro je nemoguće pronaći bilo kojega obnašatelja državne funkcije koji bi imao pozitivan stav prema NDH. Može se raznim vlastima koje su prodefilirale prigovoriti sve, i lopovluk, i nesposobnost i pokornost, ali ustaštvo zacijelo ne!

Ako je to tako, a jest baš tako, onda imamo posla s teškim predrasudama i sotonizacijama. Za one koji su opstruirali službeno obilježavanje stradanja ljudi može se sa žaljenjem reći kako im je svaka hrvatska vlast i svaka hrvatska država ustaška i fašistička, dakle neprihvatljiva i nepodnošljiva.

Ploča kao izgovor

Kao izgovor ove godine je posebno apostrofirana spomen- ploča iz Jasenovca poginulim pripadnicima HOS-a, s pozdravom "Za dom spremni". No, laž je kraća od godinu dana. Lani nije bilo ploče, ali je bilo istovjetnog bojkota. I može li se za svaki eventualni incident, za ploču, film, pjesmu ili grafit, optužiti Vladu i tražiti njezinu intervencija kao da ne postoje zakoni, sudovi i policija?

Jedino je najljepša među svim političarkama i političarima svijeta izbjegla cijelu ovu pokvarenu papazjaniju ispod svake razine dostojanstva i s onu stranu dobrih namjera, sklonivši se u prijateljski Katar.

Naslovnica ad hoc