Mišljenja Međutim

Međutim

Ivan Ugrin

Hajduk se vraća Dalmaciji: vrijeme je da islužene igrače zamijene mladići iz Splita, Sinja, Imotskog, s naših otoka...

povratak bilih tića

Hajduk se konačno vraća Dalmaciji i suradnji s dalmatinskim klubovima. Zaključak je to nedavno objavljene vijesti nakon što su NK Junak i HNK Hajduk potpisali na Gradskom stadionu u Sinju ugovor o poslovno-sportskoj suradnji.

Ugovorom koji su potpisali predsjednik Uprave NK Junak Stipislav Jadrijević i predsjednik Uprave HNK Hajduk Ivan Kos regulirani su obostrani međusobni odnosi koji uključuju niz stručnih aktivnosti iz područja nogometa i procesa rada s mlađim uzrasnim kategorijama.

Činjenica je da bez jake dalmatinske baze nema ni jakog Hajduka. Želja, ali i cilj je da suradnja s klubovima poput Junaka pomogne i u osnaživanju igračkog kadra unutar Akademije HNK Hajduk. Ovaj korak je pokazatelj povratka Akademije HNK Hajduk na stare staze slave kada su iz nje izlazila svjetska igračka imena.

Na tim se postulatima gradi uspješna budućnost Hajduka. Krajnje je vrijeme da djeca iz ovog kraja praktički direktno iz vrtića prestanu odlaziti u druge dijelove Hrvatske i Europe tražiti igračku sreću. Nedugo potom potpisan je i ugovor o poslovno-sportskoj suradnji između HNK Hajduk i RNK Zmaj u makarskoj gradskoj Vijećnici.

Ne živi se od stare slave

Sve gore navedeno lijepo zvuči u situaciji kad Hajduk već godinama pokušava sustići Dinamo, a u posljednje vrijeme i Rijeku, koji nam godinama bježe po desetke bodova u Prvoj hrvatskoj ligi, a mi se trsimo kako osvojiti treće mjesto i da barem kroz nekoliko ljetnih utakmica vidimo Hajduka u Europi.

Obično to iz godine u godinu završi u play offu UEFA lige. Srca nam se razgale kad na prepunom Poljudu svakog kolovoza cijela Dalmacija prodiše u bijelom, nadajući se prolasku protiv ekipa iz Rumunjske, Ukrajine, Izraela... Svi tih dana pričamo o utakmicama koje su obilježile povijest kluba pod Marjanom, o najvjernijim i najboljim navijačima na svijetu, nikad viđenim koreografijama...

Međutim, ne živi se od ambijenta i stare slave. Nekad je Hajduk, uza sve brojne propuste u kadroviranju igrača iz dalmatinskog bazena (sjetimo se samo Luke Modrića kojeg nisu znali prepoznati Hajdukovi stručnjaci), svoje momčadi gradio na mladićima iz Splita, Imotskog, Metkovića, Sinja, Dubrovnika, s naših otoka, i osvajao prvenstva.

Danas u prvoj momčadi osim kapetana Kalinića i mladog Vlašića, gotovo da nema nikog iz Hajdukove nogometne škole. A titulu prvaka možemo sanjati još godinama. Imamo, istini za volju, udrugu "Naš Hajduk" koja se izborila za kontrolni paket projekta narodnog kluba, bira članove nadzornog odbora...

Kampanja "kalendar"

Stječe se dojam kao da je u akciji otkupa dionica od Tommyja "ili jesmo ili nismo" uključen svatko kome Hajduk nešto znači. Ovih su dana i popularni pjevači Oliver i Gibonni podržali donatorsku akciju. Učinili su to i košarkaški klub Split, proslavljeni vaterpolski trener Ratko Rudić. Čine to i djeca i starci, žene i muškarci...

Zanimljiva je bila i vijest kako su predstavnici udruge "Naš Hajduk" Ivica Matana i Marko Šišara posjetili dubrovačkog biskupa mons. Matu Uzinića te mu predstavili djelatnosti i ciljeve udruge kao i afirmativan pristup nogometu koji žele njegovati. Biskupu su Uziniću darovali Hajdukov šal, a biskup je primio i člansku iskaznicu HNK Hajduk Split za tekuću godinu i poželio ponosno se slikati sa svojom članskom iskaznicom i s predstavnicima "Našeg Hajduka".

O tome kako su u današnjoj upravi Hajduka odlučili načiniti zaokret i povratak Dalmaciji, svjedoči i kampanja snimanja Hajdukova kalendara s igračima prve momčadi po dalmatinskim mjestima. Završno snimanje dogodilo se na splitskoj Pjaci, a prije toga fotosessioni su održani u Vidu pokraj Metkovića, Dubrovniku, Sinju, Kninu, Kaštel Gomilici, Parku prirode Biokovo, Imotskom, Pagu, Braču, Zadru, Primoštenu i Korčuli.

Redovito je u tim prigodama Hajduk odigravao prijateljske utakmice s lokalnim klubovima. Jedino mjesto gdje snimanje nije održano, iako je bilo planirano, bio je Šibenik, jer tamošnja navijačka skupina Funcuti nije u dobrim odnosima s Torcidom. U svim drugim sredinama s Hajdukom su se slikali brojni pristaše i na taj način iskazivali navijačku odanost i vjernost bijeloj boji.

Isluženi igrači

No, da nije svima na srcu privrženost navijača Hajduka, osobito Torcide koja redovito ispuni Sjever kad igramo u Splitu, a prati Hajduka i na svim gostovanjima, potvrđuje kazna disciplinskog suca Prve HNL koji je splitski klub kaznio utakmicom bez prisutnosti gledatelja na sjevernoj tribini stadiona Poljud i novčanom kaznom u iznosu od 30.000 kuna zbog paljenja baklji i neprimjerenog skandiranja s pozivom na nasilje tijekom utakmice protiv Lokomotive.

A što misle o igri Hajduka navijači su istom prilikom pokazali ističući transparent "Oćemo igru, ne prazna obećanja!" Poruka je to ovoj upravi i stručnom stožeru na čelu s trenerom Pušnikom. Ne mogu se više Kos i ekipa pozivati samo na propuste prijašnjih garnitura.

Iako, istini za volju, bivši su na čelu s Brbićem, primjerice, Rijeci prepustili mladog veznjaka Filipa Bradarića, koji je svojim igrama stigao i do reprezentativnog dresa. Isti su se olako riješili i Franka Andrijaševića koji također u riječkom dresu pruža odlične partije i jedan je najzaslužniji što je taj klub trenutno lider u 1. HNL-a. Da ne govorimo i o još jednom otpisanom našem tiću u Rijeci, Josipu Elezu, koji nas je prije par kola "potopio" s dva gola na Rujevici.

U međuvremenu, naše redove popunjavaju brojni isluženi igrači koji više nisu ono što su možda nekad bili. A proces stvaranja mladih snaga je dugotrajan i najgore je od svega što uprave već godinama nisu u stanju zadržati igrače koje smo sami podigli.

Valjda će ovo okretanje Dalmaciji biti dužeg vijeka, a ne samo jedna trenutna inicijativa koja će brzo pasti u zaborav.
 

Naslovnica Međutim